Συμμετοχή στο European Youth Week 2024
line

Είχα την τιμή και τύχη να συμμετάσχω φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας (European Youth Week 2024) στις 10-15 Απριλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών, εκπροσωπώντας όλους τους νέους της χώρας μας.

Ως φοιτήτρια, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε συνεδρίες που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον πόλεμο και την κλιματική αλλαγή μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές και λοιπά σημαντικά θέματα της καθημερινότητάς μας.

Η εμπειρία αυτή θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου καθώς μου δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσω σημαντικά θέματα που αφορούν στο μέλλον της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η συμμετοχή μου σε αυτές τις συνεδρίες μου έδωσε την ευκαιρία να ακούσω απόψεις και προτάσεις από νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα. Η ανταλλαγή ιδεών και η συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία ήταν εμπνευσμένες και διαφωτιστικές.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις ήταν σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου και της κλιματικής αλλαγής στην ευρωπαϊκή κοινωνία, τις οποίες διεξήγαμε σε ολιγομελείς ομάδες και είχαμε το δικαίωμα μέσω ερωτοαπαντήσεων και κουίζ να εκφράσουμε τη γνώμη μας και να προτείνουμε δραστικές λύσεις. Οι προτάσεις και οι λύσεις που προέκυψαν από αυτήν τη συζήτηση με έκαναν να σκεφτώ βαθιά για τον ρόλο που μπορώ να διαδραματίσω ως μέλος της νεότερης γενιάς στη διαμόρφωση του μέλλοντος μας.

Αναδείχθηκε η επιτακτική ανάγκη για δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ενέργεια, την ανακύκλωση, και τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Επίσης, συζητήθηκε η επίδραση των ψευδών ειδήσεων και της έλλειψης γνώσης στην αποδυνάμωση της νεολαίας στο να ψηφίζει, καθώς και η ανάγκη για ενεργή συμμετοχή στην πολιτική και την εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα.

 

 

 

Οι νέοι αποτελούμε το μέλλον και τον κινητήριο μοχλό για την αλλαγή στην κοινωνία μας. Η ενεργοποίησή τους μας σε κοινωνικοπολιτικά, οικολογικά και ψηφιακά-τεχνολογικά θέματα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης, βιώσιμης και συμπεριληπτικής κοινωνίας.

Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε νέες ιδέες, προοδευτικές προτάσεις και καινοτόμες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Μέσω της ενεργού συμμετοχής μας σε διαλόγους, πολιτικές διαδικασίες και κοινωνικές πρωτοβουλίες, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις αποφάσεις που λαμβάνονται και να διαμορφώσουμε το μέλλον τους και της κοινωνίας τους.

Συμπερασματικά μέσω της συμμετοχής μου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ναιολαίας, συνειδητοποίησα την ουσιώδη σημασία της ενεργού συμμετοχής των νέων σε όλα τα φλέγοντα θέματα της σύγχρονης κοινωνίας. Η εμπειρία αυτή με έκανε να αντιληφθώ τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε ως νέα γενιά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον εαυτό μας, για την κοινωνία μας, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Είναι πλέον καθήκον μας να συμμετέχουμε ενεργά και να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο που θα είναι πιο δίκαιος, βιώσιμος και συμπεριληπτικός.

Η εμπειρία αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών θα μου μείνει αξέχαστη. Ήταν μια ευκαιρία να εμβαθύνω σε σημαντικά θέματα, να συναντήσω ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα και να ανταλλάξω απόψεις και ιδέες. Η εμπειρία αυτή με ενθαρρύνει να συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αξίες μου και τη βελτίωση της κοινωνίας μας. Το μέλλον είναι στα χέρια μας!!

 

Θεανώ Σακκά,

Μέλος Πάνελ Νέων Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ

Font Resize
Contrast