IGF 2022 με την συμμετοχή της Μαρίνας από το Youth Panel
line
#disinformation

Εξαιρετικές ιδέες και συζητήσεις έγιναν στο #IGF 2022 στις 29 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια του workshop για την Παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.
Ομόφωνα, το Διαδίκτυο είναι η πηγή στην οποία οι άνθρωποι θα απευθύνονταν πρώτοι εάν χρειάζονται πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα και το Διαδίκτυο έχει παράσχει πρωτοφανείς ποσότητες πληροφοριών σε τεράστιους αριθμούς ανθρώπων παγκοσμίως! Ωστόσο, την ίδια στιγμή, έχουν επίσης διαδοθεί ψευδείς και παραπλανητικές  πληροφορίες μέσω του διαδικτύου. Η άνοδος των ψηφιακών πλατφορμών έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να παρέχουν πιο άμεση πρόσβαση σε περιεχόμενο και έτσι έχουν αντικαταστήσει, κατά κάποιο τρόπο, την επαγγελματική δημοσιογραφία  με αλγόριθμους που δίνουν προτεραιότητα στο περιεχόμενο clickbait, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η “αφοσίωση” (engagement). Οποιοσδήποτε έχει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να δημιουργήσει και να διαδώσει παραπληροφόρηση: κυβερνήσεις, εταιρείες, άλλες ομάδες συμφερόντων ή μεμονωμένα άτομα. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι/χρήστες είναι οι κύριοι ενισχυτές της διαδικτυακής προπαγάνδας και όχι τα bots. Κατά συνέπεια, οι διαδικτυακές λειτουργίες και ο τρόπος επιρροής τους είναι εξαιρετικά ασαφείς, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη μετάδοση δεδομένων από πολλούς ιδιωτικούς φορείς και ανθρώπους. Επιπλέον, το ανακριβές ή παραπλανητικό περιεχόμενο έχει δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και στη λειτουργία της δημοκρατίας.


 
Κατά τη διάρκεια του Workshop συζητήθηκαν λοιπόν πολύ σημαντικά θέματα όπως:  πώς εξισορροπούμε τις απειλές της παραπληροφόρησης με το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και εάν η παραπληροφόρηση υπονομεύει τις δημοκρατικές μας αξίες και αρχές και πώς.

Ένα από τα βασικά σημεία που χρειάζεται μια κοινωνία μας για να ξεπεράσει την παραπληροφόρηση είναι η Παιδεία τα Μέσα (Media Literacy). Έτσι, θέματα όπως: “ποιο είναι το τοπίο της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας στην χώρα σας” και “Είναι εξίσου εδραιωμένη η Παιδεία στα Μέσα σε όλες τις χώρες” συζητήθηκαν κατα την διάρκεια του Workshop. Αν δεν είναι εξίσου εδραιωμένη η Παιδεία στα Μέσα σε όλες τις χώρες, ποια είναι η βάση των ενεργειών που πρέπει να λάβει μια χώρα για να δημιουργήσει μια κοινωνία με ψηφιακό εγγράμματισμό;
Η Μαρίνα Κοπιδάκη, η ελληνίδα Πανελίστρια Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, μοιράστηκε τις πολύτιμες απόψεις της για το θέμα, δείχνοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς και γενικότερα όλοι οι φορείς που ασχολούμαστε με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι νέοι, ώστε να μπορούν οι ίδιοι να υποστηρίξουν άλλες ομάδες για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο, εντοπίζοντας μεταξύ αλλων και τις νέες τάσεις.

Font Resize
Contrast