Καλοκαίρι και Διαδίκτυο
Καλοκαίρι και Διαδίκτυο
line

Ασφάλεια στο διαδίκτυο και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών

Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από την τεχνολογία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο ήταν μεν καθημερινή αλλά λόγω των σχολικών υποχρεώσεων τα χρονικά όρια ήταν σαφώς πιο εύκολο να τεθούν και να ακολουθηθούν. Τι γίνεται όμως τώρα το καλοκαίρι όπου ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι πολύς και από την άλλη οι υποχρεώσεις των γονιών εξακολουθούν να τους κρατούν μακριά από το σπίτι; Η εύκολη λύση για όλους κακά τα ψέματα είναι η αύξηση του χρόνου ενασχόλησης του παιδιού με τις οθόνες. Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να αποφύγουμε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης και συγχρόνως θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις παρακάτω πέντε συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να τα κρατήσουμε ασφαλή στο διαδίκτυο και το καλοκαίρι.

Ενημερώστε το παιδί σας για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων, στη σπουδαιότητα του να μην έχει επαφές με αγνώστους και να μην εμπιστεύεται άτομα που δε γνωρίζει στην πραγματική ζωή και στην προστασία της διαδικτυακής του φήμης. Μια καλή εικόνα στο που πρέπει να επικεντρωθείτε και τι να προσέξετε μπορεί να σας δώσει η Παρουσίαση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για γονείς την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Μια συνολική παρουσίαση εφ’ όλης της ύλης για γονείς.

 

Μια από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών, ιδιαίτερα των αγοριών είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια. Κατανοήστε τι μπορούν να κάνουν οι συσκευές των παιδιών σας προκειμένου να τα προστατέψετε. Σχεδόν ο καθένας γνωρίζει τι δυνατότητες έχουν τα smartphones και τα tablets αλλά οι γονείς συχνά εκπλήσσονται από το τι μπορούν να κάνουν οι άλλες συσκευές και ειδικότερα οι κονσόλες παιχνιδιών. Σχεδόν κάθε παιχνίδι πλέον επιτρέπει την αλληλεπίδραση με άλλους και αυτό είναι κάτι που οι γονείς πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Σημαντικό επίσης είναι οι γονείς να γνωρίζουν αν το παιχνίδι που παίζει το παιδί τους είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Εδώ μπορείτε να βρείτε έναν πλήρη οδηγό για παιχνίδια και να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Συμβουλές Ασφάλειας για Διαδικτυακά παιχνίδια.

 
Η αγαπημένη ασχολία των αγοριών μπορεί να είναι τα παιχνίδια, τα κορίτσια όμως σύμφωνα με έρευνες ασχολούνται περισσότερο με τα κοινωνικά δίκτυα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμων, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα δημιουργίας ατομικών προφίλ, την επικοινωνία με άλλα άτομα μέλη της υπηρεσίας, καθώς και τη διαμοίραση κάθε είδους ψηφιακών αρχείων (μουσικής, φωτογραφίας, κειμένου κ.ά.), αλλά και προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων. Ένα σύντομο οδηγό για τι πρέπει να προσέχει το παιδί στα κοινωνικά δίκτυα μπορείτε να τον δείτε εδώ αλλά για πιο αναλυτικές οδηγίες το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχει ειδική σελίδα την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κοινωνικά Δίκτυα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

 
Βάλτε όρια. Είναι σημαντικό να θέσετε μαζί κανόνες οι οποίοι θα εξαρτηθούν από την ηλικία του παιδιού σας και από το τι νιώθετε εσείς ότι είναι σωστό για αυτό. Οριοθετήστε μαζί: πότε μπορεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, πόσο χρόνο θα διαθέτει σε αυτή του την ασχολία, τις ιστοσελίδες που μπορεί να επισκέπτεται, το είδος της δραστηριότητας που επιτρέπεται να έχει σε αυτά, το αν μπορεί ή όχι να μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο και το πως να συμπεριφέρεται διαδικτυακά. Χρήσιμα εργαλεία σε αυτή σας την προσπάθεια μπορεί να αποδειχθούν τα φίλτρα γονικού ελέγχου που μπορείτε να εγκαταστήσετε δωρεάν και διάφορες εφαρμογές που βοηθούν στην αυτοδιαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο.

Applications για την διαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο.

 
Ασχοληθείτε με το παιδί. Το κλειδί είναι η ενεργός συμμετοχή σας και οι συζητήσεις με τα παιδιά σας. Να είστε θετικοί και να αποδεχτείτε τις τεχνολογίες που απολαμβάνουν τα μικρά παιδιά. Ακόμα, αναζητήστε οικογενειακές δραστηριότητες ή παιχνίδια εκτός σπιτιού και κατ΄επέκταση εκτός διαδικτύου. Όσον αφορά στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας τα ανανεωμένα QUIZ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ή να κατεβάσετε τα εκπαιδευτικά booklets δραστηριοτήτων για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.
malta-new
 

 

 

 

 

 

 

 

Font Resize
Contrast