Πως να περιορίσουμε την κατάχρηση της τεχνολογίας από τα παιδιά
Οι σημερινοί γονείς, εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα πρόβλημα στην καθημερινότητα των παιδιών τους: τη συνεχή ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μια ενασχόληση που συχνά και χωρίς να το συνειδητοποιήσουν μπορεί να φτάσει στα όρια του εθισμού.
Η πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή ελλοχεύει κινδύνους όχι μόνο σωματικούς αλλά και ψυχολογικούς.
Κάποια από τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί είναι:
- Παχυσαρκία, που προκαλείται εξαιτίας της καθιστικής ζωής
- Πονοκέφαλοι και κούραση στα μάτια λόγω της πολύωρης έκθεσης του παιδιού στην οθόνη
- Πόνοι στη σπονδυλική στήλη εξαιτίας της πολύωρης λανθασμένης στάσης του σώματος
- Απομόνωση από την οικογένεια, τους συνομηλίκους και τις παρέες
- Δυσκολία στη συγκέντρωση και εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών
- Διαταραχές στον ύπνο
- Αύξηση της επιθετικότητας ειδικά σε παιδιά που έχουν προδιάθεση
Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι, όσο δύσκολο και αν ακούγεται, πρέπει να βρούμε τρόπους να «αποσυνδέσουμε» το παιδί μας από τον υπολογιστή. Για να το καταφέρουμε όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα από όλα να δώσουμε εμείς το «καλό παράδειγμα». Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από το παιδί μας να κλείσει τον υπολογιστή και να ασχοληθεί με άλλες δραστηριότητες, όταν εμείς οι ίδιοι βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά από μια οθόνη.
Όσο πιο πολύ καταφέρουμε να καθυστερήσουμε την επαφή του παιδιού μας με την τεχνολογία τόσο καλύτερο είναι για την υγεία του. Η πολύωρη έκθεση ενός πολύ μικρού παιδιού με ηλεκτρονικές συσκευές, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη της εγκεφαλικής του δραστηριότητας.
Είναι σημαντικό να παρακινήσουμε το παιδί μας να ξεκινήσει δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν την τεχνολογία και στις οποίες καλό είναι να συμμετέχει ολόκληρη η οικογένεια. Μπορούμε να μοιραστούμε με το παιδί μας τις δικές μας εμπειρίες για το τι παιχνίδια παίζαμε όταν είμασταν οι ίδιοι παιδιά και να το προτρέψουμε να τα παίξει μαζί μας. Είναι λογικό το παιδί μας να στραφεί στην «εύκολη λύση» του υπολογιστή όταν δεν έχει να ψυχαγωγηθεί με κάτι άλλο οπότε πρέπει να του προσφέρουμε λύσεις που να είναι εξίσου διασκεδαστικές.
Μια άλλη πρόταση για να σηκώσουμε το παιδί μας από τον καναπέ και τον υπολογιστή είναι να δημιουργήσουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδιού όπου για κάθε μια ώρα ενασχόλησής του με το διαδίκτυο να ακολουθεί μία ώρα ενασχόλησης με μια δραστηριότητα που να μην περιλαμβάνει τεχνολογίες. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε μια ισορροπία μεταξύ της ενασχόλησης του παιδιού με τον υπολογιστή και των άλλων δραστηριοτήτων που πρέπει να έχει στη ζωή του.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συμμετέχει στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του eTwinning
Περισσότεροι από 500 εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων, μέλη των Εθνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης, μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι υπουργείων Παιδείας από 41 χώρες συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο του eTwinnimg που ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα.
Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώνονται στην ανταλλαγή νέων πρακτικών, αναζητώντας νέους τρόπους διδασκαλίας και ενισχύοντας την κοινότητα του eTwinning μέσα από εργαστήρια, διαδραστικές συνεδρίες και άτυπες συναντήσεις. Το συνέδριο είναι επίσης μια ευκαιρία να αναδειχθούν τα εξαιρετικά επιτεύγματα στη σχολική συνεργασία στο πλαίσιο του eTwinning.
Το ευρωπαϊκό συνέδριο οργανώνεται από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης που εδρεύει στις Βρυξέλλες και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν επιλέγονται από τις αντίστοιχες Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης. Από την Ελλάδα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί που διακρίθηκαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και πρεσβευτές της δράσης.
Στη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής Ευρωπαϊκών Βραβείων eTwinning 2016. Από την Ελλάδα βραβεύθηκαν τα σχολεία:
- 1ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Οδυσσέας Ελύτης με το έργο TIME CAPSULE 2014-2114 και υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Αθανασία Παπαχρήστου- Βραβείο στην Ηλικιακή Κατηγορία 12-15,
- Δημοτικό Σχολείο Ζερβοχωρίων Χαλκιδικής με το έργο YoungScientistsκαι υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Μελαχροινή Παπαρδέλη – Βραβείο Mevlana για τη Διαπολιτισμική Κατανόηση.
Πέντε τρόποι να κάνετε το YouTube πιο ασφαλές για τα παιδιά
Τα παιδιά αγαπούν το YouTube γιατί εκεί μπορούν να δουν αστεία βίντεο, να μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες ή να δημοσιεύσουν τις δικές τους δημιουργίες. Το δημοφιλές κανάλι όμως δεν περιέχει μόνο διασκεδαστικά βίντεο και παιχνίδια.
Ανακαλύψτε τις 5 πιο δημοφιλείς λειτουργίες ασφαλείας της Google που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την οικογένειά σας ασφαλή στο διαδίκτυο.
- Εγκαταστήστε έναν οικογενειακό λογαριασμό
Με αυτόν τον τρόπο έχετε τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να γνωρίζετε τι παρακολουθεί το παιδί σας στο YouTube, τι δημοσιεύει αλλά και τι πληροφορίες μοιράζεται.
- Ενεργοποιήστε το φίλτρο για τον αποκλεισμό ακατάλληλου περιεχομένου
Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ελέγχετε τι να βλέπει το παιδί σας και τι όχι. Κάντε κύλιση στο κάτω μέρος μιας σελίδας του YouTube και ενεργοποιήστε την «Ασφαλή λειτουργία». Η «Ασφαλής λειτουργία» σάς βοηθά να φιλτράρετε πιθανώς αμφιλεγόμενο περιεχόμενο από την αναζήτηση.
- Κάντε εγγραφή στα κανάλια
Ένας καλός τρόπος να προστατέψετε το παιδί σας από το να περιηγείται ανεξέλεγκτα στο YouTube, όπου μπορεί να συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο, είναι να έχετε επιλέξει και ορίσει εκ των προτέρων τα αγαπημένα του κανάλια. Έτσι δε θα χρειάζεται να ψάχνει στον ιστό αλλά θα βρίσκει κατευθείαν αυτό που επιθυμεί να δει.
- Δημοσιεύστε ιδιωτικά
Αν το παιδί σας θέλει να δημοσιεύσει ένα περιεχόμενο στο YouTube καλό θα είναι να έχετε ορίσει εσείς το ποιος θα έχει τη δυνατότητα να το δει. Σε αυτήν τη ρύθμιση μπορείτε να προχωρήσετε πατώντας το «upload» που βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθόνης. Από εκεί επιλέξτε τη ρύθμιση «private» ή «unlisted». «Private» σημαίνει ότι μόνο οι χρήστες που εσείς επιλέγετε μπορούν να δουν το περιεχόμενο και «unlisted» σημαίνει ότι μπορούν να το δουν μόνο εκείνοι στους οποίους το έχετε «στείλει».
- Απενεργοποιήστε τα σχόλια
Όταν δημοσιεύετε ένα περιεχόμενο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος χρήστης να προβεί σε έναν ακατάλληλο σχολιασμό. Για να μηδενίσετε αυτήν την πιθανότητα επιλέξτε το πλαίσιο «advanced settings» και ρυθμίστε είτε να μην επιτρέπεται η δημοσίευση σχολίων είτε να διατηρούνται μη δημοσιευμένα εως ότου δώσετε την έγκρισή σας.
ΠΗΓΗ: Common Sense Media
Το διαδικτυακό παιχνίδι στη ζωή των παιδιών
Από τα παιχνίδια που σχετίζονται με τα σπορ, μέχρι τα παιχνίδια που έχουν συγκεκριμένες αποστολές που πρέπει να πετύχει ο χρήστης, τα διαδικτυακά παιχνίδια καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, ενώ επιτρέπουν τη συνεργασία των χρηστών μεταξύ τους. Τα διαδικτυακά παιχνίδια και οι εφαρμογές παρέχουν μία διασκεδαστική και κοινωνική μορφή διασκέδασης, ενθαρρύνοντας την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παίξεις στο διαδίκτυο. Μερικοί από αυτούς είναι τα παιχνίδια που κυκλοφορούν δωρεάν στο ίντερνετ, τα παιχνίδια ή οι εφαρμογές στο κινητό και σε φορητές κονσόλες, καθώς επίσης τα παιχνίδια που αγοράζει κανείς για τον υπολογιστή και άλλες κονσόλες, όπως το PlayStation, το Nintendo, το Wii ή το Xbox.
Οι συμβουλές ασφάλειας για το ίντερνετ είναι άμεσα εφαρμόσιμες στο περιβάλλον των παιχνιδιών λόγω των κινδύνων που ενέχονται. Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν για αυτούς τους κινδύνους και να αποκτήσουν τις ικανότητες και τις γνώσεις για τον περιορισμό τους.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικές οδηγίες για ασφάλεια στο διαδικτυακό παιχνίδι:
- Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς είναι να παίξετε διαδικτυακά παιχνίδια με το παιδί σας. Μόλις σας εξηγήσουν το παιχνίδι που τους αρέσει, θα αρχίσετε να καταλαβαίνεται γιατί είναι τόσο ελκυστικό για το παιδί.
- Συζητείστε με το παιδί σας για το είδος των παιχνιδιών που παίζει και του αρέσει. Είναι παιχνίδι ρόλων, αθλημάτων, στρατηγικής ή μάχης; Πείτε του να σας εξηγήσει τι του αρέσει σε αυτό το παιχνίδι. Αν σας απασχολεί η καταλληλόλητα του παιχνιδιού, διαβάστε το Σύστημα Κατάταξης PEGI, που παρέχει ηλικιακές αξιολογήσεις για διάφορα είδη παιχνιδιών. Επίσης, τα εικονίδια της PEGI εξηγούν το περιεχόμενο των παιχνιδιών.
- Κάποια παιχνίδια μπορεί να δίνουν την επιλογή συνομιλίας με άλλους παίκτες με φωνή ή κείμενο. Ρωτήστε το παιδί με ποιον παίζει και ψάξτε μήπως μιλάει με άλλους χρήστες. Αν η συνομιλία είναι διαθέσιμη, κοιτάξτε το είδος γλώσσας που χρησιμοποιούν οι άλλοι χρήστες και θυμίστε στο παιδί ότι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες με άτομα που ξέρει μόνο μέσω διαδικτύου. Αν το παιδί σας αντιμετωπίσει προβλήματα με άλλους παίκτες, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζει πως να τους κάνει block και αναφορά.
- Αν ανησυχείτε για την ασχολία του παιδιού σας με το διαδικτυακό παιχνίδι, ψάξτε για τις επιλογές γονικού ελέγχου που υπάρχουν. Ανάλογα την κονσόλα, οι συγκεκριμένε επιλογές δίδουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσετε τη συνομιλία με άλλους χρήστες ή να βάλετε περιορισμό χρόνου στο παιχνίδι.
- Είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε με το παιδί σας για τα όρια της χρήσης του διαδικτύου. Προτείνουμε να κατεβάσετε την Οικογενειακή Συμφωνία, με την οποία μπορείτε να ορίσετε πόσος χρόνος επιτρέπεται την ημέρα μπροστά στην οθόνη., καθώς και να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα σας πει ό,τι το προβληματίζει κατά τη διάρκεια της χρήσης του διαδικτύου.
Τι νέο υπάρχει στο online gaming;
Παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας
Παιχνίδια όπως το Google Cardboard ή το Occulus Rift, προσθέτουν μία ακόμα διάσταση στο online gaming, καθώς επιτρέπουν στο χρήστη να βυθιστεί σε μία εμπειρία που μοιάζει αληθινή, διεγείροντας την ακοή ή την όρασή τους. Συνήθως, ο παίκτης θα πρέπει να φορά ένα ακουστικό για να βιώσει την εμπειρία των εικονικών παιχνιδιών πραγματικότητας.
Παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας
Αυτό το είδος παιχνιδιών διαδίδονται όλο και περισσότερο, με παιχνίδια να οδηγούν τους χρήστες από το σπίτι στους δρόμους, ενώ παράλληλα παίζουν. Τα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας λειτουργούν με ηλεκτρονικές αναβαθμίσεις στην υπάρχουσα πραγματικότητα, επιτρέποντας στους παίκτες να αλληλεπιδρούν με αυτή. Οι παίκτες θα «δουν» πράγματα, τα οποία αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι αληθινά, αλλά τους βοηθούν να συνεχίσουν το παιχνίδι.
Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το διαδικτυακό παιχνίδι:
- Όπως και τα offline παιχνίδια, έτσι και τα διαδικτυακά παιχνίδια ή οι εφαρμογές μπορούν να έχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια και να χρησιμοποιηθούν για να αναπτύξουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την ομαδική εργασία και την κατανόηση.
- Παραδοσιακά τα παιχνίδια μπορούν να αγοραστούν από καταστήματα στη μορφή CD-ROM για τη χρήση σε υπολογιστή ή άλλη κονσόλα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται όλο και περισσότερο η αγορά μέσω διαδικτύου.
- Η διαδικτυακή σύνδεση που προσφέρει ένα παιχνίδι δίνει στο χρήστη μία νέα δυνατότητα, καθώς επιτρέπει την αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες ανά τον κόσμο.
- Τα παιχνίδια πολλαπλών χρηστών επιτρέπουν τη συνομιλία μεταξύ αντιπάλων που στις περισσότερες περιπτώσεις δε γνωρίζονται μεταξύ τους. Αυτό έχει πολλά προτερήματα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει διάφορα θέματα, όπως είναι η διαφορά ώρα στους χρήστες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, η οποία μπορεί να τους οδηγήσει στο να ξενυχτήσουν για να παίξουν με τον αντίπαλό τους. Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να μην αποκαλύπτονται προσωπικές πληροφορίες και η συζήτηση να επικεντρώνεται μόνο στο παιχνίδι.
Πηγή: Childnet
Πως να προστατέψετε τη διαδικτυακή σας φήμη
Μέσω του διαδικτύου σας δίνεται η δυνατότητα να συνδεθείτε με άλλους, να γίνετε δημιουργικοί και να ανακαλύψετε καινούρια πράγματα. Για να το χρησιμοποιήσετε όμως υπεύθυνα, δημιουργικά και με ασφάλεια θα πρέπει να ακολουθείτε κανόνες “καλής συμπεριφοράς”. Η διαδικτυακή μας φήμη προκύπτει από το ψηφιακό μας αποτύπωμα, από το περιεχόμενο δηλαδή που δημιουργούμε, που δημοσιεύουμε και που «μοιραζόμαστε» αλλά και από όλα εκείνα που δημοσιεύουν οι άλλοι χρήστες για μας. Το ψηφιακό σας αποτύπωμα μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό και επηρεάζει τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν ή θα μας αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι υπόλοιποι χρήστες στο διαδίκτυο.
Το να προστατεύουμε τη διαδικτυακή μας φήμη είναι πολύ σημαντικό. Παρακάτω ακολουθούν 5 απλά βήματα που αν τα ακολουθήσουμε θα μάθουμε πώς να τη διαχειριζόμαστε σωστά και υπεύθυνα.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ:
Γνωρίζετε τι υπάρχει στο διαδίκτυο για σας; Κάντε μια απλή αναζήτηση με το όνομά σας για να δείτε τι μπορεί να βρείτε. Αν ανακαλύψετε κάτι για το οποίο δεν είστε και τόσο περήφανοι ξεκινήστε τη διαδικασία αφαίρεσης του συγκεκριμένου περιεχομένου. Θυμηθείτε ότι αν εμφανίζονται οι σελίδες σας σε Facebook και twitter τότε αυτό μπορείτε να το αλλάξετε χρησιμοποιώντας τις ειδικές ρυθμίσεις.
ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:
Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε ποιες πληροφορίες μοιράζεστε στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα. Τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα έχουν ειδικές ρυθμίσεις όπου μπορείτε να ορίσετε σε ποιον να εμφανίζεται το περιεχόμενο που κοινοποιείτε και με ποιον να το μοιράζεστε. Μπορείτε να επιλέξετε, αν επιθυμείτε, οι δημοσιεύσεις σας να διαμοιράζονται στους διαδικτυακούς σας φίλους ή σε όσους σας ακολουθούν ή να εμφανίζονται δημόσια. Λάβετε υπόψη σας ότι και οι δημοσιεύσεις των διαδικτυακών σας φίλων επηρεάζουν το ψηφιακό σας αποτύπωμα.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ:
Πριν «ανεβάσετε» στο διαδίκτυο την αστεία εικόνα του φίλου σας ή σχολιάσετε κάποιον στο twitter αναρωτηθείτε αν θα θέλατε το συγκεκριμένο περιεχόμενο να το δουν όλοι: φίλοι, οικογένεια, αυριανοί εργοδότες. Θα ήσασταν σύμφωνοι αν κάποιος άλλος δημοσίευε αυτό το περιεχόμενο για σας; Θα πρέπει να είστε σίγουροι για το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων σας αφού από τη στιγμή που «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο, μένουν εκεί για πάντα.
ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ:
Όταν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε κάποιο κοινωνικό δίκτυο ή κάποια ιστοσελίδα καλό είναι να απενεργοποιήσετε και να διαγράψετε τη σελίδα σας. Με αυτό τον τρόπο το περιεχόμενο ολόκληρης της σελίδας διαγράφεται και δεν είναι ανιχνεύσιμο στο διαδίκτυο. Παράλληλα, μηδενίζετε το ενδεχόμενο οι σελίδες σας να παραβιαστούν από κάποιον χωρίς εσείς να το γνωρίζετε.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ:
Όσο µεγαλύτερη αλληλεπίδραση έχει ένα άτοµο σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τόσο µεγαλύτερο είναι και το ψηφιακό αποτύπωµα του. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τη διαδικτυακή σας φήμη είναι να χρησιμοποιείτε το χρόνο σας στο διαδίκτυο δημιουργικά και να εξασφαλίσετε με αυτόν τον τρόπο ένα θετικό ψηφιακό αποτύπωμα.
ΠΗΓΗ: http://bit.ly/2f39Y4r
Το Διαδίκτυο που Θέλουμε – “The Web We Want”: To Εγχειρίδιο για Εκπαιδευτικούς και στα Ελληνικά!
Ένα εγχειρίδιο που σχεδιάστηκε από εκπαιδευτικούς για εκπαιδευτικούς από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο (www.eun.org) σε συνεργασία με το δίκτυο Insafe προστίθεται στα μέσα που διαθέτουμε προκειμένου να βοηθήσουμε τις/τους εφήβους στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που παρέχουν οι διαδικτυακές τεχνολογίες για να γίνουν σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες.
Το επιτυχημένο παράδειγμα του Web We Want «Το Διαδίκτυο που θέλουμε» και παιδαγωγικά κατάλληλο για μαθητές 12-16 ετών, με την έγκριση του ΙΕΠ (διαθέσιμο στο http://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/teens/www) έρχεται να συμπληρώσει το Web We Want για εκπαιδευτικούς (διαθέσιμο στα ελληνικά από 24/10/2016 στο http://www.webwewant.eu/el/web/guest/handbook-for-educators) στην ανάπτυξη του οποίου συνέβαλαν εκπαιδευτικοί από την Ευρώπη που συμμετείχαν ενεργά στη δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή του.
Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο μεταφράστηκε από την αγγλική γλώσσα και η επιμέλεια της ελληνικής έκδοσης έγινε από τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ. Άρη Π. Λούβρη, Εθνικό Συντονιστή eSafety Label, με τη συνδρομή του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (ΙΤΕ), στο πλαίσιο κάθε δυνατής προσπάθειας για συστηματική και στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.
Το βιβλίο αποτελεί μια συλλογή από σχέδια μαθημάτων τα οποία προτείνουν ιδέες και δραστηριότητες για να ενθαρρύνουν τους νέους να αναπτύξουν δεξιότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης, απαραίτητες για μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη ζωή στον κόσμο του αύριο.
Κάθε ενότητα περιλαμβάνει μια ποικιλία πρακτικών ασκήσεων, που δίνουν στις/στους εφήβους τη δυνατότητα, ατομικά και, κυρίως, ομαδικά και συνεργατικά, να επικοινωνήσουν τις εμπειρίες τους, να ανταλλάξουν συμβουλές και εργαλεία που μπορούν να μοιραστούν με άλλους νέους σε όλο τον κόσμο, να διερευνήσουν τις δικές τους διαδικτυακές συμπεριφορές και πρακτικές, αλλά και να στοχαστούν πάνω σε αυτές.
Χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα:
- Να κατανοήσουν καλύτερα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από το διαδίκτυο και
- Να αποκτήσουν δεξιότητες απαραίτητες για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία και ζωή.
Η συνολική προσέγγιση και το περιεχόμενο του εν λόγω εγχειριδίου, προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των εφήβων σήμερα, έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να προκαλέσουν προβληματισμό σχετικά με θέματα που αρκετά συχνά εγείρουν ερωτήματα και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, όπως:
- τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εφήβων στον κόσμο του διαδικτύου
- η ανάπτυξη κριτικής επεξεργασίας των διαδικτυακών πληροφοριών
- η υπεύθυνη και ασφαλής συμμετοχή στο διαδίκτυο
- η προστασία της ιδιωτικότητας και η διαδικτυακή φήμη
- τα πνευματικά δικαιώματα
- η δημιουργική χρήση του διαδικτύου
Οι επιμελητές της ελληνικής έκδοσης ευελπιστούν ότι το Web We Want θα αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ατομικά και, κυρίως, ομαδικά και συνεργατικά στη διδακτική και μαθησιακή πράξη, συμβάλλοντας, έτσι, στη συγκρότηση της ταυτότητας του υπεύθυνου, ενημερωμένου και ψηφιακά καταρτισμένου Ευρωπαίου πολίτη του μέλλοντος.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.webwewant.eu/el/web/guest/handbook-for-educators
Πως να προστατέψετε τα πολύ μικρά παιδιά από τις απειλές στο διαδίκτυο
Τα παιδιά αγαπούν την τεχνολογία και από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουν να πλοηγούνται στο διαδίκτυο, να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια και να χρησιμοποιούν tablets και smartphones. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι το 81% των παιδιών ηλικίας από 5-15 ετών έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές τεχνολογίες στο σπίτι, το 40% των παιδιών ηλικίας από 3-4 χρόνων και τα 2/3 των παιδιών ηλικίας από 5-7 ετών σερφάρουν στο διαδίκτυο.
Αυτές είναι οι οχτώ πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων θα εφοδιάσουν τους γονείς με χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από πιθανές διαδικτυακές απειλές .
ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΩ;
Ο καλύτερος τρόπος να κρατήσετε την οικογένεια σας ασφαλή είναι να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο μαζί. Το «κλειδί» είναι η συζήτηση με το παιδί για να ξέρει τι υπάρχει περίπτωση να «συναντήσει» διαδικτυακά. Να είστε θετικοί και να ενθαρρύνετε τη χρήση των τεχνολογιών που το παιδί σας απολαμβάνει και αναζητήστε δραστηριότητες και παιχνίδια με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί ολόκληρη η οικογένεια. Βρείτε χρόνο και «ερεύνηστε» τα παιχνίδια και τις υπηρεσίες με τις οποίες ασχολείται το παιδί σας, ή που θέλει να ασχοληθεί και διαβάστε καλά τις οδηγίες ασφαλείας που είναι διαθέσιμες.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΩ ΚΑΝΟΝΕΣ;
Με τον ίδιο τρόπο που θέτετε κανόνες για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του παιδιού σας, θέστε τους και για τις διαδικτυακές δραστηριότητες του. Δημιουργήστε μια οικογενειακή συμφωνία (βρείτε εδώ μια έτοιμη φόρμα) η οποία μπορεί να περιλαμβάνει το πόσο χρόνο θα περνάει στο διαδίκτυο, τα sites τα οποία επιτρέπεται να επισκέπτεται και τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύει. Να έχετε υπόψη σας ότι η συμπεριφορά του χρήστη εκτός και εντός διαδικτύου διέπεται από τους ίδιους κανόνες. Είναι χρήσιμο να συμφωνήσετε σε αυτούς τους κανόνες έτσι ώστε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας να γνωρίζετε τα όρια σας.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
Το να τοποθετήσετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κοινή θέα όπως είναι ο χώρος του σαλονιού ή της κουζίνας είναι ένας καλό τρόπος επίβλεψης του παιδιού την ώρα που είναι στο διαδίκτυο. Αλλά θυμηθείτε ότι υπάρχουν τα tablets και τα smartphones με τα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση από οπουδήποτε στο σπίτι. Υπάρχουν όμως ειδικές ρυθμίσεις σε αυτά που δίνουν τη δυνατότητα να οριστούν οι χώροι που επιτρέπεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο.
ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑ;
Τα παιδιά ενθουσιάζονται με την τεχνολογία. Η πρόκληση είναι να κατευνάσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό και να επιφέρουμε ισορροπία, έτσι ώστε η ενασχόληση με το διαδίκτυο να μην επηρεάσει άλλους σημαντικούς τομείς στη ζωή του παιδιού. Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές οι οποίες μπορούν να λύσουν το θέμα, όπως το να συμφωνήσετε στο χρόνο ενασχόλησης του ή να χρησιμοποιήσετε τα όρια χρόνου που υπάρχουν στις συσκευές, να ορίσετε εβδομαδιαίο χρόνο ενασχόλησης που θα χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο μαζί ή να αφαιρέσετε φορητές συσκευές από το δωμάτιο του παιδιού ώστε η διαδικτυακή του δραστηριότητα να μην του στερεί τον ύπνο του.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΕΡΓΑΛΕΙΑ» ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ;
Υπάρχουν δωρέαν εργαλεία γονικού ελέγχου και φίλτρα διαθέσιμα για να σας βοηθήσουν να θέσετε ασφαλή όρια στο παιδί σας. Αρκεί να τα εγκαταστήσετε. Ο εκάστοτε πάροχος συνήθως δίνει τη δυνατότητα, δωρεάν, να μπλοκάρετε περιεχόμενο το οποίο δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού. Όλοι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν τέτοιους περιορισμούς το ίδιο και οι κονσόλες παιχνιδιών.
Επιλογές φιλτραρίσματος δίνουν και οι ιστοσελίδες πχ το youtube. Ακόμα υπάρχουν σελίδες που το περιεχόμενό τους είναι προσαρμοσμένο μόνο για παιδιά. Για να εγκαταστήσετε τα φίλτρα θα σας ζητηθεί password το οποίο δεν πρέπει να μοιραστείτε ούτε να αφήσετε γραμμένο σε κοινή θέα. Ο γονικός έλεγχος και τα φίλτρα είναι ένας καλός τρόπος προστασίας αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι 100% αποτελεσματικός. Είναι μεγάλη βοήθεια, αλλά όχι η λύση. Οι περιορισμοί έχουν αποτέλεσμα όταν υπάρχει επιτήρηση από τους γονείς και θα πρέπει με τη συζήτηση να κατανοήσουν τα παιδιά το πως θα παραμείνουν ασφαλή στο διαδίκτυο.
ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
Η εκπαίδευση είναι το καλύτερο μέσο προστασίας το οποίο μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα παιδί. Οπότε εξηγήστε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να απευθυνθεί σε έναν ενήλικο αν κάποιος ή κάτι μέσα από το διαδίκτυο το αναστατώσει. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας μπορεί να έρθει και να σας μιλήσει για ο,τιδήποτε χωρίς να φοβάται και ενθαρρύνετε το να το πράξει. Συμβουλέψτε το αν συμβεί κάτι παράξενο να εξέλθει από τον ιστότοπο και να κλείσει τον υπολογιστή.
Η προσοχή των μικρών παιδιών μπορεί να αποσπαστεί εύκολα από τα αναδυόμενα παράθυρα ή από τις διαφημίσεις και με ένα λάθος πάτημα στο πληκτρολογίου μπορεί να βρεθούν σε ένα διαφορετικό διαδικτυακό περιβάλλον χωρίς να το θέλουν. Το να έχετε προεπιλέξει κάποια sites ή να έχετε δημιουργήσει λίστα αγαπημένων είναι ένας καλός τρόπος να τα βοηθήσετε να βρούν το περιεχόμενο που θέλουν χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουν στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό από την αρχή που θα αρχίσουν την διαδικτυακή περιήγησή τους να συνειδητοποιήσουν ότι οι υπόλοιποι χρήστες μπορεί να μην είναι αυτοί που λένε και ότι οι φίλοι που κάνουν διαδικτυακά είναι ουσιαστικά άγνωστοι. Έτσι, τονίστε τους ότι τα προσωπικά τους δεδομένα πρέπει να παραμένουν προσωπικά, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος τους, της διεύθυνσης τους, του αριθμού τηλεφώνου τους και των κωδικών που χρησιμοποιούν.
Σε αυτό το σημείο η οικογενειακή συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη προκειμένου να τεθούν κανόνες καλής διαδικτυακής συμπεριφοράς.
ΠΟΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
Υπάρχουν πάρα πολλά διαδικτυακά παιχνίδια διαθέσιμα για παιδιά και ουσιαστικά το gaming είναι ο πρώτος λόγος που το παιδί σας θα ασχοληθεί με το διαδίκτυο. Ωστόσο ορισμένα παιχνίδια απευθύνονται σε ενήλικες ή σε μεγαλύτερης ηλικίας κοινό και περιέχουν εικόνες και αναφορές που δεν είναι κατάλληλες για μικρά παιδιά. Άρα είναι σημαντικό το παιχνίδι που παίζει να συνάδει με την ηλικία του. Τα παιχνίδια αναγράφουν στις συσκευασίες τους σε ποια ηλικία απευθύνονται. Το ίδιο και τα καταστήματα εφαρμογών google play και windows store apps. Πολλά παιχνίδια επιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν με άλλους χρήστες και μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα συνομιλίας μέσω της εφαρμογής. Κάποια παρέχουν μια «κατάσταση ασφαλούς συνομιλίας» όπου χρησιμοποιούνται προκαθορισμένες φράσεις. Το να μπείτε στη διαδικασία να κάνετε χρήση του παιχνιδιού εσείς οι ίδιοι πρώτα, θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που είναι διαθέσιμα. Διαβάζοντας με προσοχή τα σχόλια που ενδεχομένως να υπάρχουν, μπορείτε να πληροφορηθείτε για τις εμπειρίες και τις προσλαμβάνουσες άλλων γονιών.
Υπάρχουν περιπτώσεις μικρών παιδιών που χρεώθηκαν υπέρογκα ποσά κάνοντας αγορές μέσα στις εφαρμογές ενώ έπαιζαν. Προσέξτε για το αν υπάρχει δυνατότητα να ξοδέψει ο χρήστης αληθινά χρήματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και επισημάνετε το στο παιδί σας. Αυτό θα αναγράφεται στην περιγραφή της εφαρμογής.
ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ;
Αναφορές μπορεί να γίνουν στα safety/helpcenters των ιστότοπων. Αν υποψιάζεστε ή αν έχετε διαπιστώσει κάτι μεμπτό στη συμπεριφορά κάποιου άλλου χρήστη, αναφορά μπορεί να γίνει και στην ανοιχτή γραμμή καταγγελιών SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου αλλά και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πηγή: Childnet
Νέα διαδικτυακή απειλή η σεξουαλική εκβίαση (sextortion)
Πληθαίνουν τα κρούσματα σεξουαλικής εκβίασης (sextortion) μέσω διαδικτύου, ενώ όλο και περισσότεροι είναι οι ανήλικοι χρήστες που δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο.
Η SafeLine (www.safeline.gr) του SaferInternet4Kids (www.saferinternet4kids.gr) , η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, από την αρχή του έτους, έχει δεχθεί ήδη 11 καταγγελίες για σεξουαλική εκβίαση, ενώ για το 2015, ο αριθμός των σχετικών αναφορών που δέχτηκε ανήλθε στις 24. Παρόμοια το HelpLine (www.help-line.gr) έχει δεχτεί πολυάριθμες κλήσεις για συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση θεμάτων σεξουαλικής εκβίασης.
Στη σεξουαλική εκβίαση, ο θύτης συνήθως προσεγγίζει το θύμα μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει είτε χρήματα είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου, προκειμένου να μη δημοσιεύσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο Διαδίκτυο ή για να μην το αποστείλει σε γνωστούς και φίλους του θύματος.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα παιδιά είναι συνήθως ευκολότεροι στόχοι, καθώς δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο.
Όταν κάποιο παιδί ή ενήλικας, πέφτει θύμα σεξουαλικής εκβίασης, συχνά βιώνει αυτό που του συμβαίνει με αυξημένα αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου, ενώ κάποιες φορές η θυματοποίηση μπορεί να διαρκέσει τόσο καιρό, που να το οδηγήσει σε τάσεις αυτοκαταστροφής.
Το SaferInternet4Kids προτρέπει τους γονείς να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις δραστηριότητες των παιδιών τους όταν κάνουν χρήση διαδικτυακής κάμερας, να συζητούν μαζί τους για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, καθώς επίσης να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τις ασφαλείς ρυθμίσεις στα κινητά τους τηλέφωνα και τις συσκευές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να παραβιαστούν τα δεδομένα τους από κάποιον τρίτο.
Εάν πιστεύετε ότι εσείς ο ίδιος ή κάποιος τρίτος έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκβίασης μέσω Διαδικτύου, σας συμβουλεύουμε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή καταγγελιών SafeLine, υποβάλλοντας καταγγελία είτε μέσω της σχετικής ιστοσελίδας (www.safeline.gr/report) ανώνυμα ή επώνυμα, είτε μέσω της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης στο report@safeline.gr, ή στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210 6476464. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από εξειδικευμένο ψυχολόγο για το πώς να αντιμετωπίσετε το θέμα στη HelpLine το οποίο είναι διαθέσιμο στο www.help-line.gr και τηλεφωνικά στο 210 6007686.
Pokemon Go: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Το Pokemon Go, το παιχνίδι που σε λιγότερο από ένα μήνα κατάφερε να προσελκύσει πάνω από εκατό εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, εγκυμονεί κινδύνους. Ήδη υπάρχουν αναφορές για ατυχήματα, ακόμα και ληστείες.
Το παιχνίδι βασίζεται στη δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων Pokemon και στην ουσία ο χρήστης προσπαθεί να συλλέξει τα συνολικά 250 pokemon σε πραγματικούς δρόμους. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας, καθώς και το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GPS, το οποίο σε συνδυασμό με την κάμερα του smartphone δημιουργεί έναν χάρτη της περιοχής, όπου ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει διάφορα Pokemon.
- Το Saferinternet4kids κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των παιδιών, καθώς η εφαρμογή ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνήσουν διαφορετικές τοποθεσίες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό το δεδομένο μπορεί να επιφέρει δυνητικά τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίσει κανείς το γεγονός ότι οι χρήστες έρχονται σε επαφή με αγνώστους και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένας τρόπος ελαχιστοποίησης των παραπάνω κινδύνων είναι η αναλυτική συζήτηση των γονιών με τα παιδιά τους, προκειμένου να τα ενημερώσουν και να θέσουν κανόνες για τον τρόπο χρήσης της εφαρμογής Pokemon Go.
- Η εφαρμογή αναφέρει ότι οι χρήστες πρέπει να είναι δεκατριών ετών ή μεγαλύτεροι για να κάνουν εγγραφή. Για παιδιά κάτω των δεκατριών ετών, οι γονείς πρέπει να επιβεβαιώσουν το λογαριασμό τους. Εάν ένας γονέας επιθυμεί να διαγράψει έναν εξουσιοδοτημένο λογαριασμό μπορεί να το κάνει υποβάλλοντας αίτημα στο Help Desk του παιχνιδιού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον περιορισμό ηλικίας επισκεφτείτε το: www.nianticlabs.com/terms/pokemongo.
- Το αρχικό πρόβλημα που είχε προκύψει με την έκδοση iOS που “έτρεχε” και που ζητούσε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης στο λογαριασμό google του χρήστη φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί, με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης έχει κατεβάσει την πιο πρόσφατη έκδοση της εφαρμογής. Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση Common Sense Media σε μία κριτική της, το Pokemon GO ενέχει κινδύνους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, χωρίς να αποκλείεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης τρίτων σε λογαριασμούς Google (για παίχτες του Pokemon GO που συνδέονται μέσω της Google). Λεπτομέρειες, ωστόσο, όσον αφορά προσωπικές πληροφορίες που κοινοποιούνται σε τρίτους και τρόπους διαχείρισης, ακόμη και διαγραφής των εν λόγω πληροφοριών, παρέχονται στην πολιτική απορρήτου της εφαρμογής, την οποία προτείνουμε στους χρήστες να διαβάσουν προσεκτικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική απορρήτου του Pokémon Go επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: www.nianticlabs.com/privacy/pokemongo.
Ενδιαφέροντα άρθρα μπορεί να βρει κανείς από το Ιρλανδικό Κέντρο Ασφάλειας Διαδικτύου “Four things parents need to know about Pokémon GO” ή από το Family Online Safety Institute (FOSI) “Tip Sheet: What is Pokémon GO”.
Πηγές:
https://www.betterinternetforkids.eu/web/portal/practice/awareness/detail?articleId=1067667
http://www.pokemongo.com/en-us/
http://www.webwise.ie/parents/5-things-parents-need-know-pokemon-go
https://www.fosi.org/good-digital-parenting/tip-sheet-what-pokemon-go/
https://parentzone.org.uk/article/pokemon-go-parents-guide
http://parentinfo.org/article/pok-mon-go-a-parents-guide
http://www.saferinternet.org.uk/news/pokemon-go-gaming-gone-mobile
Υπό την αιγίδα του ΙΤΕ το νέο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
Τι θεωρείται ποιοτικό και ασφαλές περιεχόμενο στο διαδίκτυο; Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός εφήβου ο εθισμός στο διαδίκτυο; Ποιες είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι νέοι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί; Το να βοηθήσουν οι ενήλικες τα παιδιά τους να πλοηγούνται με ασφάλεια στο Διαδίκτυο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Το επιτυχημένο παράδειγμα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έρχεται να συνεχίσει και να ενδυναμώσει το νέο έργο “EL-SIC: The Hellenic Safer Internet Center – Making a Better Internet for Kids and the Society” που ξεκινά πλέον υπό την αιγίδα του ΙΤΕ με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι τρεις άξονες στους οποίους επικεντρώνεται το έργο είναι η ενημέρωση και αφύπνιση του κοινού, η συμβουλευτική υποστήριξη σε χρήστες και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς και η καταγγελία παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου.
Πιο συγκεκριμένα:
- Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει μία διαδικτυακή πλατφόρμα (www.saferinetrnet4kids.gr) για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλες ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας που θα δίνει έμφαση στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος. Η πλατφόρμα συγκεντρώνει εργαλεία και πληροφορίες για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο δημιουργικό διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter) υπάρχει υποστήριξη, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και ανήλικων χρηστών με κατάλληλο ενημερωτικό υλικό.
- Παράλληλα λειτουργεί η δράση Helpline (www.help-line.gr, τηλ. 210 6007686) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.). Τα στελέχη της Γραμμής Βοήθειας είναι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο.
- Τέλος, το τρίτο μέρος του έργου αποτελεί η γραμμή καταγγελιών SafeLine (www.safeline.gr) για το παράνομο περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο με έμφαση στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Η γραμμή καταγγελιών συνεργάζεται με την Ελληνική αστυνομία, καθώς επίσης με τη Europol και την Interpol μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου INHOPE (www.inhope.org).
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συνεργάζεται με όλα τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Δίκτυα INSAFE (www.betterinternetforkids.eu) και INHOPE (www.inhope.org), με στόχο την ενεργή συνδρομή στην πανευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο.
Σε εθνικό επίπεδο, το κέντρο θα συγκεντρώσει τους άμεσα εμπλεκομένους οργανισμούς στον τομέα της ασφάλειας του διαδικτύου, οργανώνοντας ετήσιες ενημερωτικές συναντήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του κράτους, της βιομηχανίας των νέων τεχνολογιών καθώς και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εξασφάλιση ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος και τον περιορισμό του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διεξαγωγή της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2017 (7 Φεβρουαρίου) με την υποστήριξη της Ελληνικής πολιτείας και το δίκτυο των εθνικών εμπλεκόμενων οργανισμών.
To SaferInternet4Kids (www.saferinternet4kids.gr) είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου από τον Ιούλιο του 2016. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Γιώργο Κορμά στο τηλέφωνο 6977194024, ή την Παρασκευή Φραγκοπούλου στο 6977405226.
Μάθετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828) και ακολουθήστε μας στο Twitter (https://twitter.com/SaferInt4Kids).