Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: «Σκεφτείτε Διπλά πριν Δημοσιεύσετε!»

Σε κάθε βήμα της πλοήγησης  μας στο διαδίκτυο «προσφέρουμε» προσωπικές πληροφορίες. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες προκλήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα καθώς στο διαδίκτυο δεν υφίστανται σύνορα. Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καθιερώσει, από το 2006, την 28η Ιανουαρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, μικροί μεγάλοι, τη σημασία προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων.  Είμαστε σχεδόν αδιάφοροι πάνω σε αυτό το θέμα  γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί τους κινδύνους που μπορούν να δημιουργηθούν. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να προέλθουν είτε από λάθος χρήση, είτε από κακή πρόθεση κάποιου τρίτου, είτε και τα δύο μαζί.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συνίστανται σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με ένα φυσικό πρόσωπο, χωρίς να έχει σημασία αν η πληροφορία αναφέρεται στον ιδιωτικό, τον επαγγελματικό ή τον δημόσιο βίο του εκάστοτε προσώπου. Τα προσωπικά δεδομένα ποικίλλουν και μπορούν, επί παραδείγματι, να είναι ένα ονοματεπώνυμο, μια φωτογραφία, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα στοιχεία ενός τραπεζικού λογαριασμού, στοιχεία που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό ή η διεύθυνση IP ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είναι τα δεδομένα που αφορούν στη φυλετική ή εθνική προέλευση, στα πολιτικά φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, στη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην ερωτική ζωή καθώς και σε σχετικές πληροφορίες για ποινικές διώξεις ή καταδίκες.

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ» ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14/4/2016 ψηφίστηκε ένα σύνολο νέων διατάξεων που μεταβάλλει εκ βάθρων την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη μέλη  έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο δύο ετών για να μεταφέρουν τις διατάξεις  στο εθνικό τους δίκαιο (εως την Άνοιξη του 2018).

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ:

ΠΩΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Η χρήση φωτογραφιών και βίντεο στην επικοινωνία των νέων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Πολλά κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές και υπηρεσίες έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια λόγω της ευκολίας με την οποία οι χρήστες δημιουργούν, επεξεργάζονται και κοινοποιούν φωτογραφίες και βίντεo. Ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι κοινοποιούν χωρίς πολλές φορές να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεων τους οτιδήποτε κάνουν, από το που βρίσκονται, με ποιους είναι, μέχρι το πως αισθάνονται την κάθε στιγμή. Και πολλοί γονείς όμως συνηθίζουν να «ανεβάζουν» φωτογραφίες των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να σκέφτονται τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη μετέπειτα ζωή του παιδιού τους αυτή η ενέργεια.

ΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ

Οι λόγοι που μπαίνουμε στη διαδικασία να ανεβάσουμε μια φωτογραφία είναι πολλοί και ποικίλοι. Πολλές φορές όμως η φωτογραφία που ανεβάσαμε π.χ για να γίνουμε αρεστοί στους συμμαθητές μας μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο. Μέσω της φωτογραφίας μπορεί κάποιος να ανακαλύψει το που μένουμε , σε ποιο σχολείο πηγαίνουμε, που συχνάζουμε, με ποιους κάνουμε παρέα και άλλες προσωπικές πληροφορίες που σίγουρα δε θα εμπιστευόμασταν σε έναν άγνωστο. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο ποιες πληροφορίες «μοιραζόμαστε» στο διαδίκτυο και να σκεφτόμαστε διπλά πριν κοινοποιήσουμε οτιδήποτε. Όταν μάλιστα στη φωτογραφία που σκοπεύουμε να κοινοποιήσουμε απεικονίζονται και άλλα πρόσωπα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ μας να ζητάμε τη σύμφωνη γνώμη τους πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Αν ανακαλύψετε ότι κάποιος παραβιάζει τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως π.χ. ότι τα συλλέγει ή τα δημοσιοποιεί (π.χ. «ανεβάζει» φωτογραφίες σας στο διαδίκτυο) χωρίς τη συγκατάθεσή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων για να σας βοηθήσει.

Διαδικτυακά σεμινάρια SafeLine για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο

Το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο της SafeLine αφορά στις συνηθέστερες περιπτώσεις παράνομου περιεχομένου ή παράνομης δραστηριότητας στο διαδίκτυο:

Και το δεύτερο σε χρήσιμες συμβουλές για την προστασία παιδιών και ενηλίκων:

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017: Ενωνόμαστε όλοι για ένα καλύτερο διαδίκτυο!

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. Το τοπίο της ασφάλειας του διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από την ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο. Είτε είμαστε παιδιά και νέοι άνθρωποι, γονείς, εκπαιδευτικοί ή κοινωνικοί λειτουργοί, είτε μέλη της βιομηχανίας, ιθύνοντες ή πολιτικοί, όλοι μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή και να ενωθούμε για ένα καλύτερο διαδίκτυο.Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί για 14η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι: «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο»

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ξεκίνησε να γιορτάζεται το 2004. Αρχικά στον εορτασμό συμμετείχαν 14 χώρες (13 από την Ευρωπαική Ένωση και η Αυστραλία) όμως πολύ γρήγορα η διοργάνωση πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Το 2016:

 

 

Πιστοποιητικό ποιότητας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό INHOPE στη γραμμή καταγγελιών SAFELINE

Μια ακόμα αναγνώριση για τις υπεύθυνες και ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει η ανοιχτή γραμμή καταγγελιών SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου αποτελεί το πιστοποιητικό ποιότητας που της απονεμήθηκε από τον Διεθνή Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών καταγγελίας INHOPE.

Στις 23 Μαΐου 2016 τα γραφεία της SafeLine στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο επισκέφθηκε για αξιολόγηση, εξωτερικός συνεργάτης του INHOPE ο οποίος διακρίβωσε ότι η λειτουργία της ανοιχτής γραμμής καταγγελιών συνάδει με τους αυστηρούς κανόνες που έχει θέσει το διεθνές δίκτυο γραμμών καταγγελιών και ότι η επεξεργασία των καταγγελιών που λαμβάνονται γίνεται με σωστό και ασφαλή τρόπο τόσο ως προς τη λήψη τους όσο και ως προς την προώθησή τους στην ελληνική αστυνομία ή στα  hotlines άλλων χωρών .

Η SafeLine που λειτουργεί από το 2003 είναι η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και από τον Οκτώβριο του 2005 είναι  επίσημο μέλος  του INHOPE www.inhope.org (Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών). Στην παρούσα κατάσταση η Γραμμή λειτουργεί με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Συμβουλές για ασφαλείς αγορές ηλεκτρονικών συσκευών στα παιδιά ενόψη Χριστουγέννων

 

Τα Χριστούγεννα είναι  η  αγαπημένη γιορτή των παιδιών καθώς κατακλύζονται από κάθε λογής δώρα. Στην κορυφή της λίστας των επιθυμιών τους συνήθως βρίσκονται ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα, tablets, laptops και κονσόλες παιχνιδιών. Οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν η συσκευή που ζητάει το παιδί  είναι η κατάλληλη για την ηλικία του και  αν πληροί  τις προϋποθέσεις ασφαλείας.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με σειρά άρθρων στον ιστότοπο SaferInternet4Kids.gr ενημερώνει αναλυτικά τους γονείς για το τι πρέπει να προσέξουν κατά την αγορά κάθε είδους ηλεκτρονικής συσκευής και με ποια κριτήρια να επιλέξουν τη συσκευή που είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού.

ΚΟΝΣΟΛΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Οι κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών παρέχουν μια πλειάδα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και είναι ένας ακόμα τρόπος για τους νέους ανθρώπους να επικοινωνούν με τους φίλους τους. Είναι πολύ σημαντικό να είστε ενήμεροι για τις δυνατότητες αυτών των συσκευών για να μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί σας έτσι ώστε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο. Όλες οι κονσόλες παιχνιδιών διαθέτουν γονικές ρυθμίσεις για να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας κάνει σωστή και ασφαλή χρήση της συσκευής αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε και πώς να τις ενεργοποιήσετε.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις (PEGI) είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα προϊόντα ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο, DVD και παιχνίδια υπολογιστή, φέρουν σαφή επισήμανση με την ηλικιακή ομάδα για την οποία είναι πιο κατάλληλα. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις προσφέρουν καθοδήγηση στους καταναλωτές (ιδίως τους γονείς), βοηθώντας τους να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Ο χρόνος ενασχόλησης του παιδιού με την κονσόλα παιχνιδιού εξαρτάται, εκτός των άλλων και από το είδος του παιχνιδιού που παίζει και αυτό πρέπει να το λάβετε υπόψη σας όταν θα θέσετε χρονικά όρια. Υπάρχουν παιχνίδια τα οποία χρειάζονται περισσότερο από μισή ώρα για να ολοκληρωθεί μια πίστα. Μιλήστε με το παιδί σας και θέστε από κοινού όρια στη χρονική χρήση της κονσόλας. Μπορεί να συμφωνήσετε στον ορισμό εβδομαδιαίου χρόνου ενασχόλησης και όχι καθημερινού ή να ορίσετε συγκεκριμένες μέρες για την ενασχόληση με συγκεκριμένα παιχνίδια π.χ. μόνο το Σαββατοκύριακο. Ορισμένες κονσόλες παιχνιδιών διαθέτουν χρονοδιακόπτη οπότε μπορείτε να ρυθμίσετε εκ των προτέρων τον επιτρεπόμενο χρόνο και μόλις το όριο ξεπεραστεί η κονσόλα θα κλείνει αυτόματα. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες οδηγίες κάθε 45-60 λεπτά ενασχόλησης του χρήστη με κονσόλες παιχνιδιών θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθεί ένα πεντάλεπτο διάλειμμα.

Πολλά παιχνίδια προσφέρουν τη δυνατότητα να συνομιλείς με τον συμπαίκτης σου ενώ παίζεις. Αυτό γίνεται είτε  μέσω γραπτών  μηνυμάτων είτε με φωνητική κλήση. Μερικές κονσόλες έχουν τη δυνατότητα ακόμα και βιντεοκλήσεων. Είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για το ποιες δυνατότητες επικοινωνίας προσφέρει η κονσόλα που χρησιμοποιεί το παιδί σας. Γονικές ρυθμίσεις είναι διαθέσιμες με τις οποίες μπορείτε να περιορίσετε ορισμένες μη επιθυμητές παροχές. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει πώς να προστατεύει τα προσωπικά του δεδομένα, συμβουλέψτε το να μην αποκαλύπτει προσωπικά στοιχεία, να μη στέλνει προσωπικές φωτογραφίες, να μην επιχειρήσει ποτέ να συναντήσει κάποιον τον οποίο έχει γνωρίσει διαδικτυακά. Αν το παιδί σας παίζει παιχνίδια με άγνωστους χρήστες σιγουρευτεί ότι ξέρει πως να μπλοκάρει κάποιον αν χρειαστεί και πως να απενεργοποιήσει την επικοινωνία.

Εξαιτίας της αλληλεπίδρασης που προσφέρουν οι κονσόλες παιχνιδιών  ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και για τη χρήση του διαδικτύου. Συμβουλέψτε το παιδί σας να μην αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα και να μη δεχτεί ποτέ να συναντήσει κάποιον που δεν ξέρει στην καθημερινή του ζωή. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας εμπιστευτεί στην περίπτωση που κάτι το ενοχλήσει ή το κάνει να νιώσει άβολα και σιγουρευτείτε ότι ξέρει πώς να μπλοκάρει και να αναφέρει κάποιον άλλο χρήστη αν χρειαστεί. Φαινόμενα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχουν παρατηρηθεί να συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια του gaming  οπότε να είστε σε εγρήγορση. Αν διαπιστώσετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάντε χρήση του πεδίου αναφοράς του παιχνιδιού και προτρέψτε το παιδί σας να μπλοκάρει το συγκεκριμένο χρήστη.

Πολλές κονσόλες παιχνιδιών  επιτρέπουν τις online αγορές  που μπορεί να περιλαμβάνουν άλλα παιχνίδια, εφαρμογές ή ακόμα και ταινίες. Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για το πώς το παιδί σας μπορεί να ξοδέψει χρήματα μέσω της κονσόλας παιχνιδιού που χρησιμοποιεί και να του μιλήσετε για αυτό επιβάλλοντας περιορισμούς. Αν χρειαστεί ενεργοποιήστε και τις γονικές ρυθμίσεις.

Όσο σημαντικό είναι το να μείνει ασφαλές το παιδί σας όσο παίζει παιχνίδια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να παραμείνει και νόμιμο. Μπορεί να μπει στον πειρασμό να κατεβάσει «σπασμένα» παιχνίδια αλλά αυτό είναι παράνομο και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην κονσόλα ή και να τη μολύνει με κάποιο ιό. Κακόβουλοι υποκλοπείς προσωπικών δεδομένων μπορούν με διάφορους τρόπους να αποσπάσουν κωδικούς και προσωπικά δεδομένα και να χρεώσουν το λογαριασμό του παιδιού, χωρίς εκείνο να το αντιληφθεί. 

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Όλα τα smartphones προσφέρουν πολλούς τρόπους για επικοινωνία συμπεριλαμβανομένου γραπτά μηνύματα, κλήσεις, την πρόσβαση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (όπως το Facebook ή το Instagram), instant messaging, βίντεο κλήσεις και multiplayer παιχνίδια. Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιεί το κινητό του για να επικοινωνήσει. Ενθαρρύνετε το να σκέφτεται πάντα τι λέει, τι στέλνει ή τι δημοσιεύει μέσω του κινητού του. Εξηγείστε του ότι από τη στιγμή που ένα μήνυμα ή μια φωτογραφία έχει σταλεί, δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο του. Το διαδίκτυο παραμένει το ίδιο είτε αποκτήσουμε πρόσβαση μέσω τηλεφώνου είτε από έναν υπολογιστή, οπότε ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία το οποία μπορούν να μπλοκάρουν ορισμένες εφαρμογές επικοινωνίας.

Οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή αποφασίσετε να αγοράστε στο παιδί σας ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση μαζί του για την τεχνολογία και το διαδίκτυο. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας  ανακαλύπτει το μαγικό κόσμο του διαδικτύου με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

 

Chatbots: Το μέλλον στην επικοινωνία με τις ηλεκτρονικές συσκευές

 

Τα chatbots είναι λογισμικά που εκτελούν κάποιες λειτουργίες μιμούμενα, όσο το δυνατόν καλύτερα, τον ανθρώπινο λόγο, γραπτό ή προφορικό. Με άλλα λόγια, software που μπορούν και απαντούν στις ερωτήσεις μας – στο μέτρο πάντα του τεχνολογικώς δυνατού.

Η εν λόγω τεχνολογία όμως δεν είναι κάτι καινούργιο, αντίθετα υπάρχει εδώ και 50 χρόνια. Το πρωτότοκο chatbot είχε το όνομα ELIZA (1966). Δημιουργός του υπήρξε ο καθηγητής Joseph Weizenbaum, που ήθελε να αποδείξει πόσο «επιφανειακή» είναι η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών. Ωστόσο, εντυπωσιάστηκε και ο ίδιος από τη συναισθηματική σχέση που μπορούν να αναπτύξουν οι άνθρωποι μιλώντας με μια μηχανή.

Ο κ. Στέργιος Χατζηκυριακίδης, υπολογιστικός γλωσσολόγος και λέκτορας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ τονίζει πως το να αντιμετωπίζονται τα chatbots σαν να είναι φυσικοί ομιλητές μιας γλώσσας, ως σκεπτόμενα όντα δηλαδή που μπορούν να λειτουργήσουν και εκτός συγκεκριμένου πλαισίου, αποτελεί μια ανθρώπινη παρανόηση.

«Θα βρέξει σήμερα;» θα ρωτήσει ο κ. Φώτης Δραγανίδης, διευθυντής Tεχνολογίας της Microsoft Hellas. «Οχι, είναι απίθανο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 56 έως 70 βαθμούς Φάρεναιτ», θα έρθει η απάντηση από τον υπολογιστή μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας. Την απάντηση δίνει ένα universal chatbot με την ονομασία Cortana. Αποτελεί προϊόν της εταιρείας και σε άψογα Αγγλικά λειτουργεί ως ένας ηλεκτρονικός βοηθός των χρηστών με αντικείμενο εργασίας, λίγο έως πολύ, τα πάντα! Κρατάει ημερολόγιο, υπενθυμίζει τα ραντεβού, είναι ικανό να απαντά στις ερωτήσεις τους και, τέλος, με τον καιρό προσαρμόζεται καλύτερα στη φωνή τους, έχοντας δυνατότητες αυτοδιδασκαλίας (machine learning).

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε μια «επενδυτική κούρσα» στον τομέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχεδόν 9 εκατ. δολάρια που φημολογείται ότι δαπάνησε η Google εξαγοράζοντας την εξειδικευμένη start-up Api.Ai. Για ποιον λόγο όμως καταπιάστηκε και η Microsoft πρόσφατα με τα chatbots; «Τα chatbots θα αλλάξουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τους υπολογιστές. Από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι προχωρήσαμε στις οθόνες αφής και σιγά σιγά προχωράμε προς τις φωνητικές εντολές (γραπτές ή προφορικές). Τα chatbots φαίνεται ότι είναι το μέλλον και, όπως είναι φυσικό, μας ενδιαφέρουν πολύ», υπογράμμισε ο κύριος Δραγανίδης.

Σήμερα οι εξελίξεις σε τομείς όπως η αναγνώριση φωνής και η υπολογιστική γλωσσολογία δίνουν την ευκαιρία στα chatbots να διαπρέψουν στο άμεσο μέλλον. Στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο του διαδικτύου όπου ζούμε, μας προσφέρουν μείωση φόρτου εργασίας, διευκόλυνση στις καθημερινές ασχολίες, καθώς και ένα ιδιαίτερα φιλικό interface. Ο άμεσος διάλογος αποτελεί τον πλέον οικείο τρόπο επικοινωνίας για εμάς τους ανθρώπους. Όμως ακόμα δεν είναι απολύτως έτοιμα, απουσιάζουν τα killer bots, όπως μας τα ονόμασε ο κύριος Δραγανίδης. Εκείνα τα chatbots που θα κάνουν μια τεράστια διεθνή επιτυχία, έτσι ώστε να ανοίξουν οι καλώς εννοούμενοι «ασκοί του Αιόλου», όπως ακριβώς έγινε λίγα χρόνια πριν με τα apps.

 

Πηγή: Kathimerini.gr 

 

Το διαδίκτυο δεν είναι σχεδιασμένο για παιδιά

Τα παιδιά δεν είναι προετοιμασμένα για τη χρήση του διαδικτύου και πολύ συχνά δημοσιεύουν προσωπικές πληροφορίες, σύμφωνα με την Επίτροπο της Βρετανίας για τα Παιδιά.

Η Anne Longfield εξήγησε ότι τα παιδιά δεν ξέρουν πώς χρησιμοποιούνται τα στοιχεία τους, καθώς δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο ή διαδικτυακό παιχνίδι.

Τόνισε ότι το διαδίκτυο δεν είναι σχεδιασμένο για παιδιά, παρόλο που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών.

Η επίτροπος πρότεινε το διορισμό ενός Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών στο διαδίκτυο.

Η Longfield επεσήμανε ότι τα παιδιά έχουν αφεθεί στην τύχη τους, με τους γονείς να ευελπιστούν ότι θα αποφύγουν μόνα τους τις παγίδες του διαδικτύου.

Στην αναφορά της, υπογράμμισε ότι τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν να εκπαιδεύονται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους  στο διαδίκτυο από την ηλικία των 4 ετών, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να ξαναγράψουν τους όρους και τις προϋποθέσεις σε απλουστευμένη γλώσσα.

 

Έρευνα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για το Instagram, το οποίο χρησιμοποιείται από το 56% των παιδιών ηλικία 12-15 ετών και το 43% των παιδιών ηλικίας 8-11 ετών, οι νέοι δεν κατανοούν πλήρως τους όρους και τις προϋποθέσεις της εφαρμογής.

Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να διαθέτουν ισχυρά εργαλεία για την αντιμετώπιση ακατάλληλου και παράνομου περιεχομένου στις ιστοσελίδες τους, καθώς επίσης, να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν γρήγορα σε περιστατικά καταχρηστικής συμπεριφοράς των δικτύων τους.

Η επικεφαλής της πολιτικής του Instagram, Michelle Napchan δήλωσε: «Προτεραιότητά μας ήταν ανέκαθεν η παροχή σαφών πληροφοριών και η εύκολη κατανόηση των πολιτικών ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες.”

Τέλος, τόνισε ότι η εταιρεία πηγαίνει πέρα από τις κατευθυντήριες γραμμές της για να προσφέρει τη βοήθειά της στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής και έχει δημιουργήσει σχετικό οδηγό για τους γονείς ώστε να τους βοηθήσει να μιλήσουν με τα παιδιά τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

 

Πηγή: BBC

 

 

 

Η δύναμη της εικόνας (για μαθητές 7-11 ετών)

Για παιδιά ηλικίας 7-11 από το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μπορείτε να κατεβάστε την από εδώ

Παρουσίαση για τη δύναμη της εικόνας 7-11 ετών

Πως θα κρατήσουμε τα πολύ μικρά παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο

 

Τα παιδιά αγαπούν τη χρήση της τεχνολογίας και μαθαίνουν να περιηγούνται σε  ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά παιχνίδια και κονσόλες, καθώς και στην τεχνολογία οθόνης αφής, όπως iPads και smartphones από όλο και νεαρότερες ηλικίες.
Πρόσφατη έρευνα της Ofcom έδειξε ότι το 94% των παιδιών 5-15 ετών ζουν σε νοικοκυριά με πρόσβαση στο διαδίκτυο και πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των παιδιών 3-4 ετών έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο στα σπίτια τους. Γνωρίζουμε πλέον ότι τα παιδιά χρειάζονται την υποστήριξη ενός ενήλικα κατά τη χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν θετικά τη χρήση του διαδικτύου.
Αυτές οι οκτώ συχνές ερωτήσεις θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι, για να κρατήσετε τα μικρότερα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο.

Από που ξεκινάω;

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή στο διαδίκτυο είναι να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά σας. Το κλειδί είναι η ενεργός συμμετοχή σας και οι συζητήσεις με τα παιδιά σας. Να είστε θετικοί και να αποδεχτείτε τις τεχνολογίες που απολαμβάνουν τα μικρά παιδιά. Ακόμα, αναζητήστε οικογενειακές δραστηριότητες ή παιχνίδια. Αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε τα παιχνίδια και τις υπηρεσίες που τα παιδιά σας χρησιμοποιούν, ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν, και ψάξτε για τις ρυθμίσεις ασφάλειας που μπορεί να είναι διαθέσιμες. Αυτό θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους τα παιδιά εμπλέκονται με την τεχνολογία, και θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο σίγουροι.

Με τον ίδιο τρόπο που έχετε ορίσει κανόνες για τους περισσότερους τομείς της ζωής των παιδιών σας, καθορίστε τις προσδοκίες σας σχετικά με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες. Η δημιουργία μιας οικογενειακής συμφωνίας είναι ένα χρήσιμο βήμα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει το χρόνο που δαπανάται σε απευθείας σύνδεση, τις τοποθεσίες που μπορεί κανείς να επισκεφθεί, και τη συμπεριφορά που αναμένεται να έχει όντας στο διαδίκτυο. Θυμηθείτε, αυτό που είναι σωστό και λάθος στην καθημερινότητα των παιδιών, είναι επίσης σωστό και  λάθος και στο διαδίκτυο. Είναι καλή ιδέα να συμφωνήσετε σε αυτούς τους κανόνες από την αρχή, έτσι ώστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ξεκάθαρα ποια είναι τα όρια.

Η τοποθέτηση του υπολογιστή ή το laptop  σε ένα εμφανές μέρος του σπιτιού π.χ. στο σαλόνι ή την κουζίνα είναι απαραίτητη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συμμετέχετε πιο ενεργά στην όλη διαδικασία  χρήσης της τεχνολογίας από το παιδί. Αλλά θυμηθείτε, η πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει από παντού χάρη σε μια σειρά φορητών συσκευών όπως για παράδειγμα smartphones, iPod, κονσόλες παιχνιδιών και tablets .

Τα παιδιά συνήθως είναι ενθουσιώδεις χρήστες της τεχνολογίας. Η πρόκληση είναι να αξιοποιήσουν αυτό τον ενθουσιασμό και να εξασφαλίσουν μια ισορροπία, έτσι ώστε η χρήση της τεχνολογίας να μην επηρεάσει αρνητικά άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής τους. Κάποιες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου μέσω των οποίων μπορείτε να περιορίσετε το χρόνο χρήσης του διαδικτύου από το παιδί, η αφαίρεση των φορητών συσκευών από το υπνοδωμάτιο του παιδιού τη νύχτα και φυσικά μια συμφωνία μαζί του για το πόσο χρόνο καθημερινά ή εβδομαδιαία θα ασχολείται με το διαδίκτυο.

Η εκπαίδευση  είναι το καλύτερο εφόδιο που μπορεί να έχει ένα παιδί. Έτσι συζητείστε με το παιδί σας τη σημασία του να εμπιστευτεί σε κάποιον μεγαλύτερο αν κάτι ή κάποιος στο διαδίκτυο το αναστάτωσε. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι μπορεί να έρθει και να σας εμπιστευτεί οτιδήποτε το απασχολεί χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται. Επίσης συμβουλέψτε το να βγει από τη σελίδα το περιεχόμενο της οποίας το ενόχλησε, να κλείσει την οθόνη και τον υπολογιστή.

Οι μικρότερης ηλικίας χρήστες μπορεί να αποσπαστούν από διαφημίσεις και αναδυόμενα παράθυρα και με ένα λάθος πάτημα ενός συνδέσμου να βρεθούν σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον ακατάλληλο για την ηλικία τους. Με το να προσθέσετε τα site που επισκέπτονται συχνότερα στη «λίστα αγαπημένων» μειώνετε αυτήν την πιθανότητα.

Eίναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσει το παιδί σας ότι οι υπόλοιποι χρήστες μπορεί να μην είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι και ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται σε κανέναν τα προσωπικά του στοιχεία. Ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί ψευδώνυμα.

Πως να προστατέψετε το παιδί σας όταν γονείς φίλων του δεν εφαρμόζουν τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου

 

Εσείς μπορεί να γνωρίζετε τη σημασία των ρυθμίσεων γονικού ελέγχου και να τις έχετε εφαρμόσει σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί σας, τι γίνεται όμως όταν κάποιοι από τους γονείς των παιδιών που το παιδί σας κάνει παρέα δεν τις έχουν ενεργοποιήσει;

Να έχετε μια ξεκάθαρη συζήτηση με το παιδί σας για  τις προσδοκίες που έχετε από εκείνο όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο: Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει σε τι είδους περιεχόμενο επιτρέπεται να έχει πρόσβαση και σε τι όχι. Εξηγήστε του τους λόγους της απόφασης σας και ενθαρρύνετέ το να σας ενημερώσει αν κατά τύχη δει ακατάλληλο περιεχόμενο σε συσκευή κάποιου φίλου του.

Το δικό σας σπίτι, οι δικοί σας κανόνες: Όταν ένας φίλος του παιδιού σας έρχεται για επίσκεψη στο σπίτι σας, μπορεί να φέρει μαζί του και τη δική του συσκευή στην οποία όμως δεν μπορείτε να ελέγξετε αν έχουν ενεργοποιηθεί ρυθμίσεις γονικού ελέγχου. Σε αυτήν την περίπτωση θέστε κανόνες. Π.χ οι συσκευές να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά σε κοινούς χώρους όπως το σαλόνι όπου μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ελέγξετε τι περιεχόμενο βλέπουν.

Να γνωρίζετε με ποιους κάνει παρέα το παιδί σας: Αν αισθάνεστε ότι οι γονείς του παιδιού με το οποίο κάνει παρέα το παιδί σας είναι πιο ελαστικοί στους κανόνες που θέτουν σε σχέση με εσάς και αν φοβάστε ότι το παιδί σας θα παρασυρθεί, τότε να είστε αποφασιστικοί  και ξεκάθαροι. Μιλήστε στο παιδί σας για τις ανησυχίες σας και ξεκαθαρίστε τη θέση σας. Εξηγήστε του ότι αν διαπιστώσετε ότι παραβαίνει τους κανόνες που έχετε θέσει τότε θα υποστεί τις συνέπειες.

Σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους γονείς να ξέρουν τι ακριβώς κάνει το παιδί τους όταν βρίσκεται στο διαδίκτυο γιατί με τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets η πρόσβαση γίνεται από παντού. Να θυμάστε ότι ακόμα και το πιο υπάκουο και συγκροτημένο παιδί είναι φυσιολογικό να μπει στη διαδικασία να δοκιμάσει τα όρια σας και να θέλει να πειραματιστεί. Η αποστολή σας ως γονείς είναι να του παρέχετε την προστασία που χρειάζεται και να το βοηθήσετε έτσι ώστε οι επιλογές που κάνει να μην έχουν μελλοντικές συνέπειες.

 

Κίνδυνος από τη δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών σε Facebook και Tinder

 

Οι γονείς συνήθως σκέφτονται ότι δεν είναι κακό να δημοσιεύουν εικόνες των παιδιών τους στο facebook ή στο Tinder αλλά οι αρχές προειδοποιούν ότι οι συγκεκριμένες εικόνες μπορούν να καταλήξουν σε συλλογές εικόνων που διατηρούν παιδόφιλοι.

Με την άνοδο των κοινωνικών δικτύων και των εφαρμογών για διαδικτυακά ραντεβού αυξήθηκαν πάρα πολύ οι εικόνες παιδιών που ανεβαίνουν στον ιστό, συνήθως από τους γονείς και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών.

Η επίτροπος για τη διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών (OCEC) Kellie Britnell υποστηρίζει ότι δεν είναι ασυνήθιστο εικόνες παιδιών στο διαδίκτυο με ρούχα ή χωρίς, να καταλήγουν στα χέρια παιδόφιλων. «Πολλές φορές οι αρχές που ασχολούνται με τον εντοπισμό περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διαπιστώνουν ότι οι εικόνες έχουν δημοσιευτεί αρχικά σε κοινωνικά δίκτυα. Τα παιδιά δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι γυμνά. Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες τοποθεσίας που υπάρχουν στα κινητά και στις εφαρμογές μπορούν να δώσουν πληροφορίες στους θύτες για την τοποθεσία της κατοικίας, του σχολείου του παιδιού ή τις εξωτερικές του δραστηριότητες. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ενεργοποιήσει τις κατάλληλες ρυθμίσεις έτσι ώστε ό,τι δημοσιεύουμε να μην είναι ορατό από τον οποιονδήποτε αλλά μόνο από τους στενούς μας φίλους ή όσους εμπιστευόμαστε.»

Η κ. Britnell επισημαίνει ότι συνήθως οι γονείς δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους έχοντας τις καλύτερες προθέσεις αλλά οι αποδέκτες είναι πολλοί και δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι είδους άνθρωποι είναι.

Ένα άλλο φαινόμενο της εποχής είναι ότι οι χωρισμένοι γονείς χρησιμοποιούν τις εικόνες των παιδιών τους για να «διαφημίσουν» τους εαυτούς τους σε εφαρμογές διαδικτυακών ραντεβού όπως είναι το Tinder! «Δυστυχώς δεν είναι έγκλημα το να είσαι χαζός» τονίζει η κ. Britnell.

Πρόσφατη έρευνα της Αυστραλιανής Επιτροπής Μεταρρύθμισης του Δικαίου, αποδεικνύει με στοιχεία τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών και εφήβων από τους γονείς. Σε πολλές περιπτώσεις τους προκαλεί αμηχανία, νιώθουν ότι άγνωστοι εισβάλουν στην ιδιωτική τους ζωή και είναι η αφορμή να γίνουν θύματα cyberbullying. Πολλοί γονείς δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους επειδή απλά το κάνουν οι γονείς των συμμαθητών τους. Κλινικοί ψυχολόγοι όμως επισημαίνουν ότι βλέπουν πολλά περιστατικά εφήβων που μάχονται με τις διατροφικές διαταραχές και με την άσχημη εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους λόγω και των φωτογραφιών στο διαδίκτυο.

Μια 18χρονη από την Αυστραλία μάλιστα μήνυσε τους γονείς της επειδή δημοσιεύαν φωτογραφίες της στο facebook από όταν ήταν μωρό. Η 18χρονη υποστήριξε ότι ζήτησε από τους γονείς της να διαγράψουν το συγκεκριμένο περιεχόμενο αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Τελικά κέρδισε τη δίκη.

Πηγή: ABC