Ανησυχίες για τα παιχνίδια που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο
Μια μεγάλη συντονισμένη δράση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων των καταναλωτών όσον αφορά τα παιχνίδια που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο είναι σε εξέλιξη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού από τα μέλη του TACD (Trans-Atlantic Consumer Dialogue – Διατλαντικός Διάλογος Καταναλωτών). Σκοπός είναι η ανάδειξη των προκλήσεων στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) για τις συσκευές γενικά και κυρίως για τα παιχνίδια. Στη συζήτηση συμμετέχουν περισσότερες από 20 οργανώσεις από 16 χώρες του κόσμου.
Το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών (NCC) δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με τα παιχνίδια που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, η οποία υπογραμμίζει ότι έχουν αποκαλυφθεί μαζικές παραβιάσεις των καταναλωτών και του δικαίου ιδιωτικής ζωής. Πιο συγκεκριμένα:
- Έλλειψη ασφάλειας: Με απλά βήματα, ο καθένας μπορεί να πάρει τον έλεγχο των παιχνιδιών μέσω ενός κινητού τηλεφώνου. Αυτό καθιστά δυνατή την επικοινωνία μέσω του παιχνιδιού χωρίς να έχει φυσική πρόσβαση στο παιχνίδι.
- Παράνομοι όροι χρήσης: κατά τη γνώμη του NCC, μπορεί να υπάρξουν παραβάσεις της οδηγίας της ΕΕ για τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων, της οδηγίας της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, και, ενδεχομένως, της οδηγίας για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
- Κοινοποιούνται τα μυστικά των παιδιών: Ό, τι λέει το παιδί μεταφέρεται από την κούκλα σε μια εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία ειδικεύεται στον τομέα των τεχνολογιών αναγνώρισης ομιλίας. Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με άλλα τρίτα μέρη, και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα ομιλίας για μια ευρεία ποικιλία σκοπών.
- Τα παιδιά υπόκεινται σε κρυφό μάρκετινγκ: Τα παιχνίδια διαθέτουν ενσωματωμένες εκ των προτέρων προγραμματισμένες φράσεις, όπου υποστηρίζουν διαφορετικά εμπορικά προϊόντα.
Πηγή: BetterInternetForKids
Έρευνα: Τα μισά παιδιά ηλικίας 6 ετών “σερφάρουν” στο διαδίκτυο χωρίς επίβλεψη.
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Internet Matters “δείχνει” ότι τα παιδιά ηλικίας έξι ετών είναι ψηφιακά τόσο προηγμένα όσο ήταν τα παιδιά δέκα ετών, πριν από τρία χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που διεξήχθη ανάμεσα σε 1500 γονείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι τα 3/4 των εξάχρονων παιδιών συνηθίζουν να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια σ’ ένα τάμπλετ ή σ’ ένα smartphone, ενώ το 44% των εξάχρονων επιλέγει να σερφάρει στο διαδίκτυο όταν πηγαίνει στο υπνοδωμάτιο του και το 41% αυτών των παιδιών το κάνουν χωρίς επίβλεψη! Επιπλέον το 32% των παιδιών ηλικίας έξι χρονών επιλέγει να μιλάει με μηνύματα διαδικτυακά, σε σύγκριση με το 31% των δεκάχρονων παιδιών που το έκαναν το 2013.
Στοιχεία της έρευνας έδειξαν επίσης ότι το 27% των εξάχρονων παιδιών επιλέγει να σερφάρει στο ίντερνετ ακόμα και όταν δε βρίσκεται στο σπίτι του.
Όπως είναι φυσικό, τα ευρήματα της έρευνας αυτής έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους γονείς, καθώς η εξαπάτηση και η παιδεραστία είναι δύο κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά κόρον στον κυβερνοχώρο.
Η Carolyn Bunting, γενική διευθύντρια Υποθέσεων στο Διαδίκτυο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν και τα στατιστικά στοιχεία γύρω από τα παιδιά έξι ετών και τις συνήθειές τους στο διαδίκτυο θα μπορούσαν να είναι έκπληξη για κάποιους, αυτό δείχνει τον ταχύ ρυθμό των αλλαγών στην τεχνολογία και πόσο ζωτικής σημασίας είναι για τους γονείς να ελέγχουν τις συσκευές με ασφάλεια και να κατανοήσουν ορισμένους από τους κινδύνους που εμπλέκονται όταν ένα παιδί σερφάρει στο Ίντερνετ» και συμπληρώνει «αν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να εξερευνήσουν και να απολαύσουν την τεχνολογία σε όλη τους την παιδική ηλικία, θέλουμε επίσης να βεβαιωθείτε ότι οι γονείς είναι γνωρίζουν ακριβώς το τι πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους».
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Μέτρα για την προστασία του απορρήτου κατα την πρόσβαση στο διαδίκτυο
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ενημερώνει τους ψηφιακούς χρήστες σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουν για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών τους.
Μέτρα για την προστασία του απορρήτου κατά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο
Επιλέξτε και εγκαταστήστε στον υπολογιστή σας ένα πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό (antivirus) μίας γνωστής και αξιόπιστης εταιρείας.
Ενεργοποιήστε τη δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης, ώστε να προστατεύεται ο υπολογιστής σας από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις κακόβουλου λογισμικού.
Κάποια προγράμματα υποστηρίζουν και λειτουργίες anti-spyware.
Εγκαταστήστε ένα τείχος προστασίας στον υπολογιστή σας (firewall). Το firewall ελέγχει την επικοινωνία από και προς τον προσωπικό υπολογιστή σας, επιτρέποντας ή απαγορεύοντας συγκεκριμένα είδη κίνησης, ώστε να προλαμβάνει τη διάδοση ιών και ανεπιθύμητων εφαρμογών.
Ορισμένες εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων (π.χ. WindowsXP/SP2) έχουν ενσωματωμένο προσωπικό firewall.
Πραγματοποιήστε τακτικές ενημερώσεις στα προγράμματα πλοήγησης (browser) στο Διαδίκτυο (Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, Safari κλπ.). Συνιστάται η ενεργοποίηση της αυτόματης ενημέρωσης και η πραγματοποίηση ενημέρωσης όταν λαμβάνετε μία σχετική ειδοποίηση.
Χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης με γράμματα, σύμβολα και αριθμούς, διαφορετικό για κάθε εφαρμογή στην οποία διατηρείτε λογαριασμό.
Αποφύγετε τη χρήση κωδικών που είναι εύκολοι στην απομνημόνευση (όπως ημερομηνίες, γνωστούς όρους, ακολουθίες γραμμάτων ή κύρια ονόματα).
Μία προτεινόμενη λύση για τη δημιουργία ενός κωδικού (password) είναι να επιλέξετε χρήση συνδυασμού πεζών – κεφαλαίων, γραμμάτων – αριθμών, με τουλάχιστον 8 ψηφία.
Κρατήστε τους κωδικούς σας μυστικούς και αλλάζετέ τους σε τακτικά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μια φορά ανά 6 μήνες).
Ενεργοποιείτε πάντα τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά προστασίας των προγραμμάτων πλοήγησης όπως η φραγή των αναδυόμενων παραθύρων, διαχείριση των “Cookies” κλπ.
Δώστε προσοχή σε ενδείξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι ο υπολογιστής σας έχει προσβληθεί από κάποιον ιό, όπως οι παρακάτω:
-το σύστημά σας γίνεται ξαφνικά αισθητά πιο αργό στην εκκίνησή του ή/και στη λειτουργία του
-αργεί να ανοίξει τα αρχεία σας περισσότερο από το συνηθισμένο
-κάποια αρχεία εμφανίζονται κατεστραμμένα ή δεν φορτώνουν
-εμφανίζονται μηνύματα από το antivirus πρόγραμμά σας ή άλλα ασυνήθιστα μηνύματα
Χρησιμοποιήστε προγράμματα μόνο από αξιόπιστες πηγές. Η χρήση προγραμμάτων που βρίσκετε στο Διαδίκτυο πρέπει να γίνεται μόνο όταν είστε βέβαιοι για την πηγή της προέλευσής τους.
Αποφύγετε την προβολή άγνωστων αρχείων, μηνυμάτων ή συνδέσμων. Πριν ανοίξετε κάποιο αρχείο, ενεργοποιήστε το φίλτρο για ανίχνευση ιών (virus scanning).
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδεθεί από τον λογαριασμό σας σε μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικής υπηρεσίας (π.χ. ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής) μέσω του προσφερόμενου συνδέσμου αποσύνδεσης (log out) πριν την εγκαταλείψετε.
Αποφύγετε την ενεργοποίηση υπενθύμισης/απομνημόνευσης κωδικού κατά τη χρήση προγραμμάτων πλοήγησης, ειδικά όταν η πρόσβαση στο Διαδίκτυο γίνεται από κοινόχρηστους υπολογιστές.
Επιβεβαιώστε ότι χρησιμοποιείτε μια ασφαλή σύνδεση όταν στέλνετε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες μέσω του παγκόσμιου ιστού (Web). Αυτό φαίνεται από το εικονίδιο του κλειδωμένου λουκέτου, ενώ η διεύθυνση που συνδέεστε πρέπει να αρχίζει με https:// αντί του http.
Αν συνδέεστε στο Διαδίκτυο από δίκτυο δημόσιας χρήσης (internet café, ξενοδοχεία κλπ.), μη χρησιμοποιείτε και μη μεταδίδετε προσωπικά σας στοιχεία.
Αποφύγετε να επισκέπτεστε σελίδες που πρέπει να χρησιμοποιήσετε προσωπικούς σας μυστικούς κωδικούς (passwords), ιδιαίτερα αν η ανταλλαγή πληροφορίας δεν πραγματοποιείται κρυπτογραφημένα (π.χ. https). Είναι πιθανό τα δίκτυα αυτά να μην είναι ασφαλή και να υποκλαπούν προσωπικά σας δεδομένα.
Φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά αντίγραφα ασφάλειας (backups). Με τον τρόπο αυτό, σε περίπτωση που το σύστημα σας προσβληθεί από ιό, θα διασώσετε σημαντικά αρχεία σας και θα μπορείτε να το επαναφέρετε σε προηγούμενη κατάσταση.
Οι υπηρεσίες Cloud (π.χ. Dropbox, Rapidshare, Google Drive) χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας και δεδομένων μεγάλου όγκου και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στην κοινή χρήση της πληροφορίας (π.χ. άλμπουμ φωτογραφιών).
Για τις υπηρεσίες Cloud συνιστάται να επιλέγετε με προσοχή τους κωδικούς πρόσβασης, να χρησιμοποιείτε μία ασφαλή σύνδεση (με αρχικό https:// αντί http) και να κρυπτογραφείτε τα δεδομένα που αποθηκεύετε.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε για πρόσβαση στο Διαδίκτυο συσκευή, στην οποία έχουν πρόσβαση και τρίτοι, συνιστάται να διαγράφετε το ιστορικό πλοήγησής σας (browsing history) και τα cookies.
Έχετε επίσης τη δυνατότητα να απενεργοποιήσετε την αποθήκευση του ιστορικού πλοήγησης μέσω των ρυθμίσεων του προγράμματος πλοήγησης.
Πηγή: ΑΔΑΕ
Εκδήλωση για τον εορτασμό της 14ης Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου
Με κεντρικό μήνυμα «Γίνε ή αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» εορτάστηκε φέτος για 14η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 14 Ευρωπαϊκές χώρες. Έκτοτε διοργανώνεται σε ετήσια βάση και χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. Την ευθύνη οργάνωσης του εορτασμού στη χώρα μας είχε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που πραγματοποίησε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, κεντρική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην οποία συμμετείχαν αρχές, εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικοί και πολλοί μαθητές. Παράλληλα, με δραστηριότητες και με σχετικό υλικό που είχε διατεθεί από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και από ολόκληρη την επικράτεια συμμετείχαν στον εορτασμό από τα σχολεία τους στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για ένα, όχι μόνο ασφαλές αλλά και ποιοτικό διαδίκτυο.
Στην ανάγκη καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού στη χώρα μας επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος υπογράμμισε ότι οι συνέπειες του συγκεκριμένου προβλήματος είναι ήδη ορατές στις μεγαλύτερες γενιές και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία.
Ο Συντονιστής της Ομάδας Διοίκησης Έργου για την Ψηφιακή Πολιτική και την Ανοιχτή Διακυβέρνηση του Υπουργείου Παιδείας Θεόδωρος Καρούνος χαιρετίζοντας εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας επεσήμανε οτι τα ελληνικά σχολεία και μπορούν και οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργική χρήση του διαδικτύου και την ψηφιακή ασφάλεια.”Η συνεργασία του Υπουργείου με το Κέντρο σε θέματα ενδυνάμωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού, θα βοηθήσει στην ανάδειξη ωφελίμων εργαλείων για τη σταδιοδρομία των παιδιών” είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε οτι “η Ευρωπαική στρατηγική επιτάσσει αυτό ακριβώς, ένα Διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά, με εστίαση στην ποιότητα του περιεχομένου και σε μέτρα ευαισθητοποίησης”.
Η υπεύθυνη του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου επεσήμανε στην ομιλία της οτι η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης παιδιών και εφήβων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας. “Στόχος μας πρέπει να είναι ένα ασφαλές και δημιουργικό Διαδίκτυο” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας οτι “η ασφαλής πλοήγηση είναι υπόθεση όλων μας”.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου μέσω μαγνητοσκοπημένου υλικού λόγω έκτακτων ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία ανάμεσα στο Δίκτυο και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται μέσω των Δήμων-μελών, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στους γονείς για την πλέον σωστή και άρτια ενημέρωση σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Βασίλης Μαγκλάρας επεσήμανε ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας είναι η καταπολέμηση της ψηφιακής απομόνωσης και η Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα καταστήσουν το διαδίκτυο ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους.
Η δημοφιλής ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου, πρέσβειρα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έστειλε το δικό της μήνυμα για την ανάγκη θωράκισης των παιδιών μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον ψηφιακό κόσμο, με το σύνθημα «Μην κλικάρεις εν λευκώ».
Η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ Παρασκευή Φραγκοπούλου παρουσίασε τα αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα επισημαίνοντας την ανάγκη ενημέρωσης παιδιών και νέων ανθρώπων προκειμένου να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου.
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Γραμμής Βοήθειας «Help-line» Γιώργος Κορμάς εκ μέρους του Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου επικέντρωσε την ομιλία του στο ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο «sexting» που έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με δραματικές συνέπειες για τα θύματα. Αναφέρθηκε στο ρόλο των κοινωνικών δικτύων καθώς και στο τι πρέπει να κάνουν γονείς και εκπαιδευτικοί για τον περιορισμό των περιστατικών.
Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρέμβαση της η Προϊστάμενη του Αυτοτελούς Τμήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σύμβουλος Αγωγής Σταδιοδρομίας του Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Μόνικα Καραμαλάκου-Λάππα που αναφέρθηκε στο διαδίκτυο και τον επαγγελματικό προσανατολισμό επισημαίνοντας ότι το διαδίκτυο πρέπει να γίνει εργαλείο προόδου και όχι περιθωριοποίησης.
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Πέτρος Ρούσσος μίλησε για τις κοινωνικές δεξιότητες και το διαδίκτυο επισημαίνοντας οτι δεν είναι ακόμα σαφές αν τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα κάνουν τους έφηβους περισσότερο ή λιγότερο κοινωνικούς. Μάλιστα, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά , μέσω των δικτύων αυτών δημιουργείται η δυνατότητα να καθρεφτίζονται και να μεγιστοποιούνται υπάρχουσες τάσεις ή κλίσεις. “Όπως αλλάζει ο κόσμος με την τεχνολογία, αλλάζει και το σχολείο. Επίσης, όλο και περισσότερο, μέσω της χρήσης του διαδικτύου εξαπλώνεται μια κοινή κουλτούρα, οι νέοι αποκτούν τα ίδια πρότυπα, αλλά αντιμετωπίζουν και τους ίδιους κινδύνους. Έτσι, καθίσταται σημαντικό να υπάρχουν κοινές προσπάθειες από τις χώρες για την αντιμετώπισή τους.”
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας & του Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών &Εκδόσεων «Διόφαντος» Μιχάλης Παρασκευάς αναφέρθηκε στις στρατηγικές και στις δράσεις του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και του eTwinning για το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο και τη διάπλαση της επόμενης γενιάς ψηφιακά εγγράμματων πολιτών.
Ο συντονιστής του Eduweb της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Άρης Λούβρης εστίασε την ομιλία του στην καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού των ενηλίκων.
Ο ηθοποιός- σκηνοθέτης Γιώργος Ρούφας ανέλυσε την επίδραση του θεατρικού έργου «Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο» σε παιδιά και ενήλικες επισημαίνοντας ότι μέσω του θεατρικού έργου αποτυπώνεται ξεκάθαρα ο ψηφιακός αποκλεισμός που προκαλεί ο διαδικτυακός αναλφαβητισμός.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο σε άτομα με κώφωση. Ολόκληρη η εκδήλωση μεταφράστηκε απευθείας στη νοηματική γλώσσα ενώ παρουσιάστηκε και ένα ενημερωτικό βίντεο από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου νοηματικής γλώσσας «Γέφυρες επικοινωνίας» Νικόλαο Ίσαρη .
Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα βραβεία των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών στους νικητές . Οι πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί διοργανώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Συμμετείχαν περισσότερα από 300 σχολεία όλων των βαθμίδων από ολόκληρη την επικράτεια και οι δημιουργίες των παιδιών ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθιστώντας τη ψηφοφορία για την ανάδειξη των νικητών, πολύ δύσκολη διαδικασία.
Στατιστικά στοιχεία Help Line Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2016
Η Γραμμή Βοήθειας ‘Help-line 210 6007686′ απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία κ.λπ). Αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου μαζί με τη δράση ενημέρωσης SaferInternet4Kids και την Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών για Παράνομο Περιεχόμενο και Παράνομη Συμπεριφορά στο Διαδίκτυο SafeLine.
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η Γραμμή Βοήθειας ενημερώνει για τα στατιστικά στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2016: Πιο συγκεκριμένα συνολικά 629 χρήστες του διαδικτύου απευθύνθηκαν στη γραμμή για βοήθεια από τον Ιούνιο έως και το Δεκέμβριο 2016. Η πλειοψηφία (78%) επέλεξε την τηλεφωνική επικοινωνία, ένα ποσοστό της τάξης του 21% επέλεξε να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά- (μέσω email)- και μόλις το 1% ζήτησε συμβουλές ή βοήθεια μέσω της chat συμβουλευτικής που παρέχεται. Όσον αφορά στα δημογραφικά στοιχεία, η πλειοψηφία των χρηστών που απευθύνθηκαν στη Γραμμή ήταν ενήλικες σε ποσοστό 68% ενώ αισθητά λιγότεροι ήταν οι ανήλικοι.
Αναφορικά με το λόγο επικοινωνίας με τη Γραμμή Βοήθειας τα περισσότερα αιτήματα αφορούσαν την αντιμετώπιση καταστάσεων εξάρτησης από το διαδίκτυο (34%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός (19%)και ακολουθούν με ποσοστό 13% προβλήματα που σχετίζονται με την αγάπη, τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα στο διαδίκτυο.
Το προσωπικό της Γραμμής Βοηθείας το οποίο αποτελείται από εξειδικευμένους ψυχολόγους παρείχε υποστήριξη και συμβουλευτική σε 507 χρήστες. 85 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στη γραμμή καταγγελιών Safeline.gr στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή σε άλλους αρμόδιους φορείς αντίστοιχα με τη φύση της αναφοράς .
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το εξειδικευμένο προσωπικό της helpline είτε καλώντας στον αριθμό 210-6007686 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 – 17:00, είτε αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@help-line.gr, είτε επιλέγοντας chat συνομιλία μέσω της ιστοσελίδας www.help-line.gr.
Στατιστικά στοιχεία Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών SAFELINE 2016
Το 2016 ήταν ένα έτος κατά το οποίο οι καταγγελίες ανήλθαν περίπου στις 4.000, κινούμενες στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εικόνα των καταγγελιών που εξακριβώθηκαν ως βάσιμες διαφέρει σε κάποια σημεία από το 2015 όσον αφορά την κατανομή τους στις διαφορετικές κατηγορίες παράνομων πράξεων. Συγκεκριμένα, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση καταγγελθέντων κρουσμάτων οικονομικής απάτης, καθώς από 21% του συνόλου των βάσιμων καταγγελιών για το 2015, εκτινάχθηκαν στο 37% του συνόλου για το 2016. Μεγάλο μέρος των καταγγελιών για οικονομική απάτη αφορούσε ιστοσελίδες οι οποίες διαφήμιζαν τα προϊόντα τους μέσω του κοινωνικού δικτύου facebook. Στις διαφημίσεις αυτές, προϊόντα σε δήθεν χαμηλές και συμφέρουσες τιμές παρουσιάζονταν σαν ευκαιρίες για τους χρήστες οι οποίοι ανυποψίαστοι προχωρούσαν σε οικονομική συναλλαγή με τα ηλεκτρονικά καταστήματα αυτά, τα οποία όμως δυστυχώς αποδεικνύονταν αναξιόπιστα.
Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι καταγγελίες για παιδική πορνογραφία, εμφανίζοντας μια οριακή αύξηση από το προηγούμενο έτος, φτάνοντας το 20% του συνόλου. Να σημειωθεί ότι οι ιστοσελίδες που απεικόνιζαν υλικό παιδικής πορνογραφίας βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τον Καναδά. Όσον αφορά τις καταγγελίες που αφορούσαν θέματα προσωπικών δεδομένων, παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, ανερχόμενες στο 19% του συνόλου. Μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε περιπτώσεις όπου γινόταν ανάρτηση ή αναδημοσίευση προσωπικών πληροφοριών ενός προσώπου, χωρίς την άδειά του, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ενδιαφέρουσα μείωση παρατηρεί κανείς σε βάσιμες καταγγελίες για ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο καθώς για το 2016 αποτέλεσαν μόλις το 5% των επιβεβαιωμένων καταγγελιών, έναντι του 15% στο οποίο έφτασαν το 2015. Στο 6% από 9% που ήταν πέρυσι ανήλθαν οι καταγγελίες που αφορούσαν την ανεπιθύμητη αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με απώτερο σκοπό την οικονομική απάτη, ενώ οι λοιπές κατηγορίες παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2015.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το κοινωνικό δίκτυο facebook για μια ακόμη φορά φαίνεται να έχει την πρώτη θέση στις καταγγελίες που συνολικά έλαβε η Γραμμή για το έτος 2016. Περίπου το 30% των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στη Γραμμή αφορούσε αυτό και μόνο το κοινωνικό δίκτυο για διάφορες περιπτώσεις παραβατικότητας που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο αυτού.
Πως θα κάνετε καταγγελία;
Μπορείτε να υποβάλλετε καταγγελία στην Aνοικτή Γραμμή Καταγγελιών SAFELINE για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα www.safeline.gr. Το ακριβές link είναι www.safeline.gr/node/121. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποστείλετε την καταγγελία σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο report@safeline.gr.
Για ενημέρωση και γενικές πληροφορίες μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο contact@safeline.gr, είτε να καλέσετε στον αριθμό 2811 391615 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09:00 – 16:00.
Η δύναμη της εικόνας (για μαθητές 14-18 ετών)
Για παιδιά ηλικίας 14-18 από το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση από εδώ
Η δύναμη της εικόνας (για μαθητές 11-14 ετών)
Για παιδιά ηλικίας 11-14 από το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μπορείτε να κατεβάστε την παρουσίαση από εδώ