Τεύχος 3 – Συνεργασία Facebook – Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (28-03-2017)

newsletter

Get Online Week 2017: Μια μεγάλη πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

 

Η δράση Get Online Week διεξάγεται από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017 με στόχο την αντιμετώπιση των παρακάτω βασικών θεμάτων: 1) ασφάλεια στο διαδίκτυο, 2) ηλεκτρονικές υπηρεσίες, 3) εργασία και επιχειρηματικότητα

Η καμπάνια πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πλατφόρμας  I-LINC. Η πλατφόρμα προσφέρει στους εγγεγραμμένους χρήστες ένα ψηφιακό περιβάλλον για τη δικτύωση, τη συμμετοχή και τη μάθηση που εστιάζει στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ικανοτήτων των νέων.

Χρησιμοποιώντας μια συλλογή χρήσιμων πόρων που διατίθενται στις υπάρχουσες πλατφόρμες μέσω των δικτύων και των πρωτοβουλιών, και προσθέτοντας το δικό της πολύτιμο περιεχόμενό, η Ι-LINC αναπτύσσει μια ζωντανή κοινότητα των ενδιαφερόμενων εργοδοτών στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων για την επιχειρηματικότητα και τους συνδέει με τους νέους.

Η I-LINC διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία πόρων και χώρων δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών μάθησης, τις σχετικές πολιτικές, τις βέλτιστες πρακτικές, τα γεγονότα, τα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα και τη δυνατότητα να συνδεθεί κάποιος μαζί τους, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και πολλά άλλα. Η I-LINC προσφέρει επίσης στην κοινότητα μια σειρά από ευκαιρίες για να συμμετάσχουν σε διάφορες εκστρατείες. Μια από αυτές τις εκστρατείες, είναι η μεγάλη πανευρωπαϊκή εκστρατεία Get Online Week 2017 (#GOW17) που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα.

Αυτή η ετήσια εκστρατεία ψηφιακής ενδυνάμωσης δραστηριοποιεί και ενθαρρύνει τα άτομα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και το διαδίκτυο με αυτοπεποίθηση και με  δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να επωφεληθούν από τον κόσμο των ψηφιακών ευκαιριών. Υποστηρίζεται από εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημόσιες αρχές. Η εκστρατεία διοργανώνεται κάθε Μάρτη από την Telecentre Europe (TE), έναν οργανισμό-ομπρέλα που εκπροσωπεί τα Ευρωπαϊκά δίκτυα των κέντρων εκμάθησης πληροφορικής.

 

Τι θα γίνει στο GOW17;

Φέτος η Get Online Week πραγματοποιείται από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου για έβδομη συνεχή χρονιά. Από την εγκαινίασή της το 2010, η εκστρατεία GOW έχει φτάσει σε πάνω από 900.000 Ευρωπαίους σε περισσότερα από 20.000 κέντρα μάθησης σε όλη την Ευρώπη. Χάρη στην εκστρατεία, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο για πρώτη φορά.

Κάθε χρόνο, η εκστρατεία έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι. Φέτος, η εκστρατεία θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς τομείς. Συγκεκριμένα:

Αυτά τα τρία θέματα θα αντιμετωπιστούν από 24 εθνικούς εταίρους. Μαζί με 4.000 οργανισμούς-εταίρους, μεταξύ των οποίων, δημόσιες αρχές, εταιρείες πληροφορικής,  ΜΚΟ, βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι εθνικοί εταίροι της GOW17 θα εμπλέξουν περισσότερους από 70.000 ενδιαφερόμενους και θα φτάσουν εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους.

 

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία με ασφάλεια

Το πρώτο θέμα της εκστρατείας είναι η ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το συγκεκριμένο θέμα γίνεται όλο και περισσότερο κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια και για τις επιχειρήσεις, ενώ είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η κοινωνία εμπιστεύεται την τεχνολογία και ότι οι πολίτες γνωρίζουν πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Στην Εσθονία, η SWA θα προωθήσει την ασφαλή και επιδέξια συμπεριφορά στο διαδίκτυο και θα οργανώσει ένα διαγωνισμό με τίτλο «Wise YouTuber 2017». Το SDC στη Γερμανία θα διεξάγει ένα διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς σχετικά με ασφαλείς εφαρμογές για τα παιδιά, καθώς και για τις εφαρμογές που συλλέγουν τα περισσότερα δεδομένα από τους χρήστες. Το πρόγραμμα Escolhas στην Πορτογαλία θα προσφέρει ένα εργαστήριο για το διαδικτυακό εκφοβισμό. Η ΕΔΕΠ θα εκτελέσει μια ηλεκτρονική εκστρατεία στην Ελλάδα, όπου πάνω από 500 υποψήφιοι θα παρακολουθήσουν διαδικτυακά τις σειρές μαθημάτων ψηφιακής ασφάλειας που προσφέρει η CISCO. Στη Σουηδία, η Sambruk θα επικεντρωθεί στην κατανόηση, τη χρήση και την προστασία της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, και ως επί τούτου στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον τομέα των ψηφιακών πληροφοριών και των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Εκπαίδευση για τα πνευματικά δικαιώματα και την πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο θα διεξαχθεί στην Ισπανία και τη Ρωσία. Στην Τσεχική Δημοκρατία, το NCBI θα πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με έμφαση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων σε σχέση με τις ψηφιακές δεξιότητες για την απασχόληση.

 

Πάρτε μέρος στην εκστρατεία

Κάθε χρόνο, η GOW προκαλεί τους Ευρωπαίους να μάθουν, να συμμετάσχουν, να μοιραστούν και να δημιουργήσουν μέσα από χιλιάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες με θέμα την αντιμετώπιση του ψηφιακού μετασχηματισμού και των επιπτώσεων του. Οι άνθρωποι και οι δεξιότητες τους είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια αυτού του παζλ. Το ψηφιακό χάσμα παράγει το άγχος, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια σχετικά με το μέλλον. Αντί να αντιστέκονται στην ψηφιακή μετατροπή, οι άνθρωποι και οι οργανώσεις πρέπει να προετοιμαστούν άμεσα και στρατηγικά για ένα σύνολο ικανοτήτων που θα αλλάζει και θα εξελίσσεται συνεχώς.

Αν θέλετε κι εσείς να λάβετε μέρος στις δραστηριότητες της χώρας σας επισκεφθείτε την σελίδα της I-LINC και επικοινωνήστε με τους ελληνικούς οργανισμούς που συμμετέχουν που συμμετέχουν.

 

Πηγή: BetterInternetforKids

Γιατί λέμε “ΝΑΙ” στη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά

 

Από το 1977  οπότε και εγκαταστάθηκε ο πρώτος οικιακός υπολογιστής μέχρι σήμερα ελάχιστες οικογένειες  δε διαθέτουν στο σπίτι τους κάποια ηλεκτρονική συσκευή που να συνδέεται στο διαδίκτυο. Η σημερινή γενιά των παιδιών μαθαίνει να πλοηγείται στο διαδίκτυο πριν ακόμα καταφέρει να μιλήσει σωστά. Το ερώτημα των γονιών δεν είναι άλλο από το αν πρέπει ή όχι να επιτρέπουν στα παιδιά να το χρησιμοποιούν από πολύ νεαρή ηλικία.
Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες προκειμένου αυτό το ερώτημα να απαντηθεί με βάση επιστημονικά δεδομένα και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι διττά.  Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε οθόνες, ενώ κάποιοι άλλοι ότι η χρήση του διαδικτύου είναι ευεργετική σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον που συνδυάζεται με μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, όπως η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και η άσκηση.
Η σωματική δραστηριότητα  και η ανθρώπινη αλληλεπίδραση θα διαδραματίζει πάντα ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού και η χρήση ηλεκτρονικών  υπολογιστών δεν πρέπει να αντικαταστήσει ή να είναι επιζήμια για αυτές τις εμπειρίες. Στο σωστό περιβάλλον η ενασχόληση με το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει νέες εκπαιδευτικές εμπειρίες  στα μικρά παιδιά και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.
Πρόσβαση σε έναν πλούτο  πληροφοριών
Τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο μαγικό κόσμο του διαδικτύου μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες μόνο από τους γονείς, τους φίλους ή το σχολείο. Το διαδίκτυο τους προσφέρει γρήγορα και εύκολα μια τεράστια βιβλιοθήκη  υλικού που τους επιτρέπει να ανακαλύψουν νέα πράγματα.
Συντονισμός χεριού-ματιού
Εκπαιδευτικά παιχνίδια που απαιτούν από τα παιδιά να ακολουθήσουν τα αντικείμενα και να αλληλοεπιδρούν μαζί τους μπορεί να βοηθήσει το συντονισμό ματιών χεριών τους, μια κατάσταση κατά την οποία πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στο να κατανοήσουν  το πώς να αλληλοεπιδρούν με τα συστήματα, για παράδειγμα, γνωρίζοντας ότι το πάτημα του δεξιού κουμπιού θα επιφέρει την επιθυμητή ενέργεια.
Γλωσσικές δεξιότητες
Γνωρίζοντας ότι μπορούν  να ζητήσουν να βρουν σχεδόν τα πάντα στο διαδίκτυο γεννιέται η επιθυμία στα παιδιά να ψάξουν και να βρουν υλικό μέσα από τις μηχανές αναζήτησης και εν συνεχεία διαβάζουν και αξιολογούν τα αποτελέσματα της εκάστοτε αναζήτησης.  Με την πάροδο του χρόνου βελτιώνεται η γλωσσική τους ικανότητα, γίνονται πιο ακριβείς στην περιγραφή της πληροφορίας που αναζητούν και πιο έμπειροι στην εύρεση των πληροφοριών που θέλουν. Η υπερπληθώρα πληροφόρησης μαθαίνει στο παιδί να ιεραρχεί, να αξιολογεί, να εντοπίζει αυτό που του είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον.
Τεχνικές γνώσεις
Όταν προκύπτουν προβλήματα τεχνικής φύσης στα προγράμματα που χρησιμοποιούν τα παιδιά (π.χ. προβλήματα σύνδεσης) μαθαίνουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να τα αντιμετωπίζουν αποκτώντας γνώσεις για τις οποίες υπό άλλες συνθήκες  θα έπρεπε να δαπανήσουν πολλές ώρες για να διδαχθούν.

Η χρήση της τεχνολογίας λοιπόν μπορεί να είναι επωφελής για την ανάπτυξη του παιδιού όταν χρησιμοποιείται σωστά, με μέτρο και σε συνδυασμό και όχι εις βάρος των άλλων δραστηριοτήτων του. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το περιεχόμενο με το οποίο έρχεται σε επαφή το παιδί να είναι ποιοτικό  και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, μέσω των ρυθμίσεων γονικού ελέγχου.

 

Δημιουργία ενημερωτικού βίντεο για άτομα με προβλήματα ακοής

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ ενώνει τις δυνάμεις του με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας» σε μία προσπάθεια ενημέρωσης στη νοηματική γλώσσα για  τον εθισμό στο Διαδίκτυο 

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας  σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας» δημιούργησαν ένα βίντεο-οδηγό που απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής μέσω του οποίου γίνεται αναφορά  στην πρόληψη και την αντιμετώπιση  συμπεριφορών εξάρτησης στο διαδίκτυο. Έχει διαπιστωθεί άλλωστε και επιστημονικά (Barak & Sandovsky, 2008) ότι οι Κωφοί σπαταλούν περισσότερο χρόνο στη χρήση του Διαδικτύου από τους ακούοντες συνομήλικούς τους.

Το βίντεο έχει δημιουργηθεί στη νοηματική γλώσσα και είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ενημέρωσης και αφύπνισης  της κοινότητας των κωφών στην Ελλάδα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ενασχόληση παιδιών και ενηλίκων  με τον ψηφιακό κόσμο.

Το διαδίκτυο αδιαμφισβήτητα έχει προσφέρει νέες προοπτικές σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Άνοιξε ένα  παράθυρο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε, έδωσε την ευκαιρία της άμεσης ενημέρωσης, της πληροφόρησης και της εναλλακτικής κοινωνικοποίησης των Κωφών, αδιαμεσολάβητα και επί ίσοις όροις με τους ακούοντες.  Οι Κωφοί χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τους ίδιους συνήθεις λόγους που το χρησιμοποιούν και οι ακούοντες : Κοινωνικοποίηση, διασκέδαση, μάθηση, εργασία. Επιπλέον, έχουν την ευκαιρία να αναπτύσσουν δεσμούς με άλλους  Κωφούς σε απομακρυσμένες περιοχές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο «σπάζοντας» τα γεωγραφικά εμπόδια στην επικοινωνία.

Το διαδίκτυο όμως δεν παύει να κρύβει και κινδύνους για τους οποίους είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα  ενημέρωσης και στα άτομα με προβλήματα ακοής. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού ξεκίνησε η συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ με το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας». Μια συνεργασία που θα συνεχιστεί και στο μέλλον για την ενημέρωση της κοινότητας των Κωφών στη χώρα μας προκειμένου να μπορούν να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο.

 

Eνημερωτική εσπερίδα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

_DSC0288Ν

Με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε χθες η ενημερωτική εσπερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο.

Στην εκδήλωση αναλύθηκαν  οι νέες τάσεις σε ότι αφορά στο ποιοτικό και ασφαλές διαδίκτυο όπως καθορίζονται από τον Πανευρωπαϊκό οργανισμό INSAFE/INHOPE, παρουσιάστηκε  εκπαιδευτικό υλικό, τα στοιχεία της ανοιχτής γραμμής καταγγελιών SafeLine και έγινε ενημέρωση για το φαινόμενο του sexting στην εφηβεία.

_DSC0295n  _DSC0294n  _DSC0302n

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Κρήτης  Γιώργος Τερζάκης και ο σχολικός σύμβουλος πληροφορικής Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Πανσεληνάς.

_DSC0276Ν  _DSC0293Ν  _DSC0300Ν

Συνεργασία Facebook – Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης των διαδικτυακών υπηρεσιών

Το Facebook ανακοινώνει τη συνεργασία του με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (saferinternet4kids.gr) – μια διαδικτυακή πλατφόρμα για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς που δίνει έμφαση στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος – για την προώθηση της πρωτοβουλίας «Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε» στην Ελλάδα. Αυτό το σύνολο πληροφοριών παρέχει στους εφήβους συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή ανεπιθύμητων κοινοποιήσεων, είτε για τον εαυτό τους είτε για τους φίλους τους, καθώς επίσης συμβουλές για να μην προβαίνουν σε κοινοποίηση περιεχομένου όταν αισθάνονται συναισθηματικά φορτισμένοι.

Χάρη στην διαθέσιμη τεχνολογία σήμερα οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, μπορούν να μοιράζονται ελεύθερα τις ιδέες, τις απόψεις, τα συναισθήματα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο τους με τους φίλους τους και άλλους ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές, το να μοιράζεσαι είναι καλό. Αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούμε, διατρέχουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε τον εαυτό μας ή κάποιον άλλον. Επίσης, το περιεχόμενο που μοιραζόμαστε με τους φίλους μας μπορεί να καταλήξει να κοινοποιηθεί σε τρίτους.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το τελευταίο εξάμηνο του 2016 το 20% των παραπόνων στη γραμμή καταγγελιών SafeLine (safeline.gr) αναφέρονται σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η πλειοψηφία των οποίων σχετίζεται με την ανταλλαγή ή την εκ νέου ανάρτηση προσωπικών δεδομένων χωρίς άδεια, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Facebook πιστεύει ότι είναι σημαντικό να «Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε».

Σύμφωνα με την έρευνα της MediaSmarts και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το Facebook δημιούργησε το φύλλο συμβουλών «Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε» που περιλαμβάνει μερικές βασικές συμβουλές για το πώς να προσαρμόσουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου, έτσι ώστε οι έφηβοι να μπορούν να ελέγχουν πλήρως τις κοινοποιήσεις τους και να είναι βέβαιοι ότι τους περιεχόμενο τους μπορεί να εμφανίζεται μόνο στους ανθρώπους της επιλογής τους.

«Τις περισσότερες φορές, το να μοιράζεσαι κάτι είναι καλό. Αλλά αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούμε, διατρέχουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε τον εαυτό μας ή κάποιον άλλον. Η Ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι η πιο σημαντική αρχή για το Facebook. Ως εκ τούτου, είμαστε πολύ ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου για τη προώθηση της πρωτοβουλίας Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε”. Ενεργούμε προορατικά για να βοηθήσουμε τους εφήβους με συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την αποφυγή ανεπιθύμητων κοινοποιήσεων και την επίτευξη μιας υπεύθυνης παρουσίας στο διαδίκτυο.» δηλώνει η Laura Bononcini, Head of Public Policy του Facebook σε Ιταλία, Ελλάδα & Μάλτα. 

H Παρασκευή Φραγκοπούλου, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σημειώνει: «Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες προκλήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς στο διαδίκτυο δεν υφίστανται σύνορα. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών για θέματα που αφορούν τόσο στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων και των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, όσο και στον σεβασμό της ιδιωτικότητας άλλων ατόμων. Αυτό που πάντα υπογραμμίζουμε είναι ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε διπλά πριν δημοσιεύσουμε». 

Το φυλλάδιο «Σκεφτείτε Καλά Πριν Κοινοποιήσετε» βρίσκετε εδώ.

 

Λογισμικό Γονικού Ελέγχου

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια σύντομη παρουσίαση για τα λογισμικά γονικού ελέγχου. Επίσης έχει οδηγίες για το πώς μπορείτε να ψάξετε για να βρείτε ένα λογισμικό που θα καλύπτει τις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες.

Τέλoς περιέχει οδηγίες εγκατάστασης του λογισμικού K9 Web Protection, γα χρήστες Windows PCs .

Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση από εδώ.