Διαδικτυακές σχέσεις και sexting

Οι σχέσεις στην εφηβεία αντιμετώπιζαν πάντα προκλήσεις αλλά, για ορισμένους νέους, το πρόσθετο στοιχείο του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπορεί να τις ενισχύσει. Οι νέοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία πολύ εκτεταμένα και, αναπόφευκτα, αυτό επηρεάζει και τις σχέσεις τους, ενώ μεγάλο μέρος της αλληλεπίδρασης με άλλους γίνεται στο διαδίκτυο.

Το Sexting είναι μια λέξη που περιγράφει την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου, το οποίο τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει γυμνές ή σχεδόν γυμνές εικόνες. Ο όρος αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τον Τύπο της Αυστραλίας πριν από επτά χρόνια και έκτοτε αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τα παιδιά και τους νέους, τους δασκάλους και τους γονείς τους. Η Danah Boyd (μία ειδικός των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης από τις Η.Π.Α.) σημείωσε ότι “το sexting στην εφηβεία είναι μια πολύ λογική πράξη με πολύ παράλογες συνέπειες“. Αυτό το βίντεο από το commonsense.org συνοψίζει καλά το θέμα και εξηγεί μερικές από τις βασικές προκλήσεις:

Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι δεν είναι ασυνήθιστο οι έφηβοι να μοιράζονται στο διαδίκτυο περιεχόμενο τύπου sexting, ιδίως όταν βρίσκονται σε σχέση. Μέρος του προβλήματος, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα ψηφιακό αντίγραφο του μηνύματος, της εικόνας ή του βίντεο το οποίο μπορεί εύκολα να μοιραστεί πέρα από τον αρχικό προοριζόμενο παραλήπτη. Κάθε χώρα αντιδρά  διαφορετικά στο sexting και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νόμος ορίζει ότι “είναι παράνομο να λαμβάνετε, να δημιουργείτε, να κατέχετε ή να μοιράζεστε ακατάλληλες φωτογραφίες ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών”. Ενώ ο νόμος είναι προφανώς εκεί για να προστατεύσει τα παιδιά και τους νέους από τους ενήλικες που μπορεί να επιδιώξουν να τους εκμεταλλευτούν, έχει χρησιμοποιηθεί και εναντίον των ίδιων των νέων, οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο να λερώσουν το ποινικό τους μητρώο.

Πηγή: BIK

Ρητορική μίσους και ριζοσπαστικοποίηση στο διαδίκτυο

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ορίζει ότι η ρητορική μίσους αναφέρεται σε “όλες τις μορφές έκφρασης που εξαπλώνουν, υποκινούν, προωθούν ή δικαιολογούν το φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή άλλες μορφές μίσους που βασίζονται στη μισαλλοδοξία, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας που εκφράζεται από τον επιθετικό εθνικισμό και τον εθνοκεντισμό, καθώς και εχθροπραξία κατά των μειονοτήτων, των μεταναστών και των προσφύγων.»

Το έργο “No Hate Ninja” – μια ιστορία για γάτες, μονόκερους και το ρητορική μίσους παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με την ελευθερία του λόγου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σ’ αυτή.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το φαινόμενο της “διαδικτυακής” ρητορικής μίσους αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα αυξανόμενο πρόβλημα που ξεπερνά τα όρια της Ευρώπης. Το διαδίκτυο έχει καταστεί κύριο μέσο της προώθησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Η ρητορική του μίσους μέσω των κοινωνικών μέσων αυξάνεται ραγδαία και έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει ένα πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο από ό, τι θα μπορούσε να φθάσει στο παρελθόν στα εξτρεμιστικά έντυπα μέσα. Και, λόγω της ανώνυμης φύσης του διαδικτύου, οι άνθρωποι είναι επίσης πιθανό να λένε πράγματα στο διαδίκτυο, τα οποία δεν θα έλεγαν αυτοπροσώπως.

 

Τι είναι η ριζοσπαστικοποίηση στο διαδίκτυο;

Η ρητορική μίσους και η ριζοσπαστικοποίηση αναφέρονται συχνά αντιμετωπίζονται σαν να είναι το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το υποκείμενο πρόβλημα και οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετικοί.

Η βίαιη ριζοσπαστικοποίηση στο διαδίκτυο είναι μια περίπλοκη διαδικασία, κατά την οποία τα άτομα, μέσω των διαδικτυακών αλληλεπιδράσεών τους και της έκθεσης σε διάφορους τύπους περιεχομένου στο Internet, αντιμετωπίζουν τη βία ως νόμιμη μέθοδο επίλυσης κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων. Ορισμένοι από εκείνους που ριζοσπαστικοποιούνται μέσω του Διαδικτύου μπορούν να συνεχίσουν να διαπράττουν πράξεις τρομοκρατίας.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Humza Arshad – ένας δημοφιλής δημιουργός του YouTube πρεσβευτής της καμπάνιας Creator for Change, με πολλούς νέους οπαδούς σε όλο τον κόσμο – αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα σε μια γλώσσα που μπορεί να προσελκύσει τους νέους. Τα επιτεύγματά του δείχνουν επίσης πως η τεχνολογία δεν είναι μόνο μια αιτία ανησυχίας, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση πιο θετικών μηνυμάτων και λύσεων.

 

 

Αν έχετε ανησυχίες ότι ένας νέος υποκινεί βία ή προκαταλήψεις, θα πρέπει:

 

Πηγή: ΒΙΚ

Ανακοίνωση Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για το επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλε Φάλαινα”

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας εφιστά την προσοχή γονιών παιδιών και εκπαιδευτικών  για την εμφάνιση το τελευταίο χρονικό διάστημα επικίνδυνων διαδικτυακών παιχνιδιών.

Σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα παιχνίδια με την ονομασία «Μπλε Φάλαινα» διαδικτυακές ομάδες δραστηριοποιούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσελκύουν παιδιά στην εφηβεία εκμεταλλευόμενες τις ιδιαιτερότητες αυτής της ηλικιακής φάσης. Σε καθημερινή βάση ο «διαχειριστής» του παιχνιδιού αναθέτει επικίνδυνες αποστολές στους παίχτες που συμμετέχουν, αποστολές που περιλαμβάνουν από αυτοτραυματισμούς, εγχειρήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή μέχρι και προτροπές για αυτοχειρία. Το «παιχνίδι» διαρκεί 50 μέρες και η  εγκατάλειψη του είναι δυνατή αλλά δύσκολη. Αν κάποιος παίχτης ανακοινώσει ότι αποχωρεί, τότε ο «διαχειριστής» αρχίζει τις απειλές προκειμένου να τον εξαναγκάσει να παραμείνει στο παιχνίδι. Αν το κοινωνικό δίκτυο καταφέρει να εντοπίσει και να μπλοκάρει την «ομάδα» των διαχειριστών , η ομάδα επανέρχεται μέσω νέου λογαριασμού.  Ονομάζεται “παιχνίδι” γιατί έχει συγκεκριμένους κανόνες και τελετουργικό, αλλά δεν είναι application, δεν μπορεί δηλαδή να το βρει κάποιος μέσω  εφαρμογής.

Ιδιαίτερα ενεργές είναι τέτοιες «ομάδες» σε Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν και Κιργισία. Στη Ρωσία μάλιστα οι «ομάδες θανάτου» συνδέονται με 130 αυτοκτονίες παιδιών μέσα σε ένα εξάμηνο ενώ έχει σημάνει συναγερμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς εικάζεται ότι έχουν εμφανιστεί μεμονωμένα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες. Για το λόγο αυτό ο Ευρωπαϊκός οργανισμός INHOPE, μέλος του οποίου είναι η SafeLine πραγματοποίησε αναλυτική ενημέρωση στα μέλη του για το εν λόγω «παιχνίδι».

Στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες υπάρχουν καταγγελίες στην αστυνομία για συγκεκριμένα κρούσματα τα οποία είναι υπό διερεύνηση. Αναφορές και για άλλα κρούσματα αποκαλύπτονται μέσα από δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί ή να έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας  συστήνει στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν τις γέφυρες επικοινωνίας  με τα παιδιά τους ανοιχτές, να ενδιαφέρονται και να επιβλέπουν διακριτικά τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και να τα ενημερώσουν για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών» προσέχοντας να μην εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, να διατηρούμε χαμηλούς τόνους για το συγκεκριμένο θέμα καθώς η περιέργεια των παιδιών μπορεί να επιφέρει πρόσθετα προβλήματα.

Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία-πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

– Τηλεφωνικά στο 11188

– Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr

– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

– Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

Γιγαντιαία επιχείρηση της Εuropol για παιδική σεξουαλική κακοποίηση- 368 συλλήψεις σε όλη την Ευρώπη

Καίριο χτύπημα της Europol σε κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης οδήγησε στη σύλληψη 368 ατόμων σε όλη την Ευρώπη. Για άλλη μια φορά στο προσκήνιο η ανάγκη διεθνούς δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

‘Oπως ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο παγκόσμιος οργανισμός INHOPE για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, εκπρόσωπος του οποίου στην Ελλάδα είναι η Ανοιχτή Γραμμή καταγγελιών SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη ο επικεφαλής διαχειριστής του Playpen, ενός εκ των μεγαλύτερων ιστοσελίδων διακίνησης εικόνων παιδικής  σεξουαλικής κακοποίησης με περισσότερους από 150.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Η κατάργηση του Playpen οδήγησε στην «Operation Pacifier», μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες έρευνες που διεξήχθησαν ποτέ στον τομέα αυτό. Μέχρι στιγμής, μόνο στην Ευρώπη, έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί 368 ύποπτοι σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Το Playpen ήταν ένας δικτυακός τόπος στο Darknet, ένα μέρος του διαδικτύου όπου η ταυτότητα και η τοποθεσία των χρηστών είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Ήταν δομημένος με τέτοιο τρόπο  ώστε να επιτρέπει στους χρήστες του να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα υλικού παιδικής  σεξουαλική εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

Τα μέλη των χρηστών του φόρουμ μπορούσαν να αναζητήσουν βίντεο και άλλο παράνομο περιεχόμενο σε διαφορετικές κατηγορίες, μέσω συνδέσμων που παρέχονταν από άλλους χρήστες. Ένα τμήμα είχε επικεντρωθεί αποκλειστικά σε νήπια, ένα άλλο στην αιμομιξία και πολλά άλλα σε διάφορες κατηγορίες που πάντα όμως αφορούσαν σε παιδιά.

Η αρχή του τέλους σήμανε το Δεκέμβριο του 2014 όταν το FBI κατάσχεσε ένα αντίγραφο της ιστοσελίδας και κατάφερε να συλλάβει τους τρεις διαχειριστές του Playpen. Ο επικεφαλής διαχειριστής την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης στη Βόρεια Καρολίνα, οι δύο άλλοι  σε 20 χρόνια φυλάκισης ενώ η έρευνα που ξεκίνησε τότε και ολοκληρώθηκε πρόσφατα οδήγησε στη σύλληψη 368 υπόπτων από ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το βρετανικό παρατηρητήριο Internet Watch Foundation (IWF) η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει τη Βόρεια Αμερική στη θέση του πρώτου οικοδεσπότη ιστοσελίδων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη στενότερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Η Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών SafeLine προτρέπει τους χρήστες να δείχνουν μηδενική ανοχή σε εικόνες και βίντεο  που εμπεριέχουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και να το αναφέρουν αμέσως προκειμένου να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια που γίνεται για την εξάλειψη φαινομένου.

 

 

Έρευνα: 7 στα 10 παιδιά δημοτικού χρησιμοποιούν το διαδίκτυο

 

Ιδιαίτερα καλή φαίνεται ότι είναι η σχέση των Ελλήνων με το Διαδίκτυο, αφού σύμφωνα με έρευνα της Focus on Tech Life, το 68,6% κάνουν καθημερινή χρήση του Ίντερνετ.

Συγκεκριμένα, το 77,6% των Ελλήνων σερφάρει στο Διαδίκτυο με οποιαδήποτε συχνότητα, ενώ το 31,5%, δηλαδή 1 στους 3 δήλωσε ότι επισκέπτονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε καθημερινή βάση.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις ηλικίες 13-34 το ποσοστό αυτό φτάνει το 50%.

Επιπλέον, η μέση διάρκεια που οι Έλληνες χρήστες παραμένουν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο αγγίζει τα 191 λεπτά.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 18-24 ο χρόνος αυτός φτάνει τις 4 ώρες την ημέρα, ενώ στις ηλικίες 65-74 η μέση διάρκεια είναι 2 ώρες.

Όσον αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων, 2 στους 3 Έλληνες, δηλαδή το 68,3%, διαθέτουν smartphone, ενώ 9 στους 10 αυτών είναι ηλικίας 13-24.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι το 48,4% των Ελλήνων επιλέγουν να συνδεθούν στο Ίντερνετ μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, ενώ στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο και συγκεκριμένα 85,5%.

Επιπλέον, το 45,2% των ερωτηθέντων, δηλαδή 1 στους 2 Έλληνες, δήλωσαν ότι κατεβάζουν διάφορες εφαρμογές στο κινητό τους τηλέφωνο, με πιο δημοφιλή αυτές που αφορούν στη κοινωνική δικτύωση (31,5%), χάρτες και μετακινήσεις (22,4%), παιχνίδια (22,2%), μουσική και βίντεο (20,8%) και ενημέρωση (18,7%). Συνεχίζοντας με τα ευρήματα της έρευνας, 2 στα 3 νοικοκυριά, δηλαδή το 67,7% έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, στο οποίο συνδέονται είτε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου (58,3%), είτε μέσω laptop (49,9%), είτε μέσω του σταθερού τους ηλεκτρονικού υπολογιστή (35%).

Επιπλέον, από την έρευνα προκύπτει ότι 1 στα 4 νοικοκυριά -και συγκεκριμένα 916.000- διαθέτουν πακέτα συνδρομητικής τηλεόρασης. Στα νοικοκυριά με 4 μέλη και παραπάνω, η κατοχή συνδρομητικής τηλεόρασης φτάνει το 30,6%.

Όσον αφορά τη σχέση των παιδιών με το Διαδίκτυο, 7 στα 10 Ελληνόπουλα, δηλαδή το 70,5%, που φοιτούν στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό χρησιμοποιούν το Ίντερνετ.

Η διείσδυση για ηλικίες 10-12 ετών είναι σημαντικά υψηλότερη, αφού το ποσοστό αυτό φτάνει το 84,1%.

Οι 3 δημοφιλέστερες συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά προκειμένου να σερφάρουν στο Διαδίκτυο είναι τα tablets (30,1%), τα laptop (24,8%) και οι σταθεροί υπολογιστές (21,9%).

Τέλος, και όπως προκύπτει από την έρευνα, 1 στα 6 παιδιά διαθέτει κινητό τηλέφωνο (17,2%).

Συγκεκριμένα, το 3,2% που διαθέτουν συσκευή κινητής τηλεφωνίας είναι ηλικίας 6-9 ετών, ενώ σημαντικά υψηλότερο είναι το ποσοστό αυτό στις ηλικίες 10-12 ετών, αφού φτάνει το 35,5%.

Η έρευνα της Focus on Tech Life διενεργήθηκε την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2016.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ