Νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας από την Ε.Ε για το διαδίκτυο της επόμενης γενιάς
Τι είδους διαδίκτυο θέλουμε σε δέκα χρόνια από σήμερα; Αυτό το καθοριστικής σημασίας ερώτημα τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη διάσκεψη κορυφής του Διαδικτύου νέας γενιάς (NGI) που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6 και 7 Ιουνίου στην οποία συμμετείχαν πρωτοπόροι του διαδικτύου, ερευνητές, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ .
Η συζήτηση ήταν διεξοδική και πολυεπίπεδη. Τα ερωτήματα που τέθηκαν, πολλά: Τι θέλουν ή τι περιμένουν οι πολίτες από το διαδίκτυο; Πώς θα επηρεάσει το Διαδίκτυο τους ανθρώπους; Γιατί οι χρήστες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο; Μπορούν οι τεχνολογικοί πάροχοι να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους για μια ψηφιακή κοινωνία και οικονομία χωρίς αποκλεισμούς; Ποιος είναι ο ρόλος της ρύθμισης;
Εξετάζοντας τις τρέχουσες τάσεις του διαδικτύου, οι συμμετέχοντες κατέληξαν στο ότι το Διαδίκτυο έχει πλέον ενηλικιωθεί. Κατά τα προσεχή έτη, το Διαδίκτυο πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και πρέπει να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ιδιωτική ζωή, η ποικιλομορφία, η ένταξη, η προσβασιμότητα και οι ίσοι όροι ανταγωνισμού.
Όπως τονίστηκε. το διαδίκτυο βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ευρώπη πρέπει να μη χάσει την ευκαιρία που της δίνεται να αξιοποιήσει την πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού δικτύου.
Η VP Ansip παρουσίασε τα δύο εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία. Πρέπει η Ευρώπη να παραμείνει απλός καταναλωτής τεχνολογίας, υπηρεσιών και εφαρμογών διαδικτύου – και ίσως να κυριαρχεί προοδευτικά από άλλες χώρες ή εταιρείες; Ή μήπως η Ευρώπη να γίνει πιο προνοητική και να αναπτύξει τεχνολογίες στο διαδίκτυο που θα εξυπηρετούν καλύτερα τους ανθρώπους της και θα ελέγχουν περισσότερο την ψηφιακή κοινωνία όπου ζουν;
Η ιδέα είναι απλή: πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις πραγματικές ανησυχίες των πολιτών, όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης, επιλογής και σεβασμού. Αυτές οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν από πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι απάντησαν σε έρευνα που διοργάνωσε μια κοινοπραξία εταιρειών μέσων ενημέρωσης με αφορμή τη διάσκεψη κορυφής του Διαδικτύου νέας γενιάς (NGI).
Πρακτορεία ειδήσεων και οργανώσεις Τύπου μίλησαν με πολίτες στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι πολίτες αμφισβητούν τον μελλοντικό αντίκτυπο αυτής της τεχνολογίας στην κοινωνία μας.
Η έρευνα επίσης επιβεβαίωσε ότι τα θέματα αυτά δεν ήταν στην κορυφή της ατζέντας των πολιτικών ιθυνόντων πριν από 10 χρόνια, αλλά αυξάνονται κάθε χρόνο καθώς προκύπτουν νέες εφαρμογές και ζητήματα. Το Διαδίκτυο διαδραματίζει έναν συνεχώς αυξανόμενο ρόλο στην κοινωνία και στην οικονομία, με αποτέλεσμα την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τη νέα βιομηχανική επανάσταση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ο φόβος για απώλεια θέσεων εργασίας, ψεύτικες ειδήσεις, υπερβολική επιρροή στη δημοκρατική διαδικασία, ανεπιθύμητη εκμετάλλευση της ιδιωτικής ζωής, ανεξέλεγκτη κοινή οικονομία, ρητορική μίσους, ριζοσπαστικοποίηση, έλλειψη συμμετοχής αποτελούν μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις στον όλο και περισσότερο συνδεδεμένο ψηφιακό κόσμο.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα, που προτάθηκε από τον αντιπρόεδρο Frans Timmermans, είναι η προώθηση ενός ευρωπαϊκού «διαδικτύου αξιών». Πολλές από τις νομοθετικές προτάσεις και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρότεινε η αρμόδια Επιτροπή τα τελευταία δύο χρόνια συμβάλλουν άμεσα σε αυτό το όραμα.
Η Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε στη διάσκεψη, θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας με τίτλο « Ίντερνετ επόμενης γενιάς». Ξεκινώντας από το Φθινόπωρο του 2018, θα στοχεύσει τα καλύτερα μυαλά της Ευρώπης από ακαδημαϊκούς κύκλους και νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και θα επικεντρωθεί σε ένα διαδικτυακό κέντρο που θα βασίζεται στον άνθρωπο και θα καλύπτει τις ανάγκες και τις ευρωπαϊκές αξίες. Όταν εγκριθεί, το παρόν πρόγραμμα θα εξετάσει μερικά από τα σημαντικότερα δομικά στοιχεία που απαιτούνται για να γίνει το «διαδίκτυο αξιών», όπως η τεχνολογία απορρήτου, η διαχείριση ταυτότητας, η εφαρμογή και τα μειονεκτήματα νέων τεχνολογιών όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων κ.α.
«Θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, θα χρειαστεί να εγκαινιάσουμε αυτή τη νέα μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ» τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεύθυνσης Μελλοντικών Δικτύων της DGCONNECT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: European Commission
Τεύχος 4 – Οδηγός ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο για γονείς (28-06-2017)
Πως να μείνετε ασφαλής χρησιμοποιώντας το Snap Map
Είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με το με ποιους μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες όπως είναι η τοποθεσία που βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή.
Το νέο χαρακτηριστικό του Snapchat- το Snap Map- μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ επικίνδυνη παγίδα για όσους δεν το χρησιμοποιούν με σύνεση και μοιράζονται την τοποθεσία τους με ανθρώπους που δε γνωρίζουν αυτοπροσώπως.
ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Κάνοντας zoom out από τη λειτουργία κάμερας με τα δυο δάχτυλα, θα εμφανιστεί ο χάρτης. Οι φίλοι που έχουν δεχτεί να εμφανίζεται η τοποθεσία τους, θα εμφανιστούν στο χάρτη.
Υπάρχουν τρεις ρυθμίσεις για τη διανομή της θέσης σας στον χάρτη.
- Mode Ghost : σημαίνει ότι είστε το μόνο άτομο που μπορεί να δει την τοποθεσία σας στον χάρτη. Μέσα στο Ghost Mode μπορείτε ακόμα να δείτε τις τοποθεσίες των φίλων σας αλλά δεν θα μπορούν να σας δουν. Αυτή η ρύθμιση θα διασφαλίσει ότι έχετε πλήρη έλεγχο σχετικά με το ποιος γνωρίζει την τοποθεσία σας.
- My friends : σημαίνει ότι όλες οι επαφές σας στο Snapchat μπορούν να δουν την τοποθεσία σας. Εάν ενεργοποιήσετε αυτή τη ρύθμιση, είναι σημαντικό να αναθεωρήσετε τις επαφές του Snapchat και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε προσθέσει κάποιον που δε γνωρίζετε προσωπικά.
- Select friends: με τη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορείτε να επιλέγετε από τη λίστα των φίλων σας ποιοι μπορούν να βλέπουν την τοποθεσία σας και ποιοι όχι.
ΑΛΛΑΓΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Όταν ανοίγετε για πρώτη φορά το Snap Map-κάνοντας zoom out από τη λειτουργία κάμερας με τα δυο δάχτυλα-θα πρέπει να αποφασίσετε ποιοι θα βλέπουν την τοποθεσία σας . Αφού εφαρμοστούν αυτές οι ρυθμίσεις, μπορούν πάντοτε να τροποποιηθούν στις ρυθμίσεις του Snapchat. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
1.Από τις ρυθμίσεις: Στην οθόνη Snapchat, κάντε κλικ στο εικονίδιο Settings κάντε κλικ στο «δείτε την τοποθεσία μου» Επιλέξτε τη ρύθμιση που σας ταιριάζει
2.Από το χάρτη Snap Μap: Κάντε κλικ στο κουμπί ρύθμισης στην επάνω δεξιά γωνία του χάρτη και επιλέξτε τη ρύθμιση που σας ταιριάζει
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ
-Μοιραστείτε μόνο την τοποθεσία σας με άτομα που γνωρίζετε προσωπικά. Ποτέ μην μοιράζεστε την τοποθεσία σας με ξένους.
-Μην προσθέτετε επαφές στο Snapchat αν δεν τους γνωρίζετε προσωπικά.
-Ελέγχετε τακτικά τις ρυθμίσεις σας και λαμβάνετε μια ξεκάθαρη απόφαση σχετικά με το αν θέλετε να γνωρίζουν οι χρήστες την τοποθεσία σας. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να την απενεργοποιήσετε ανά πάσα στιγμή.
Νέα εφαρμογή στο Snapchat δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσετε τους φίλους σας
Snap Map λέγεται η νέα εφαρμογή που ενσωμάτωσε στο λειτουργικό του το κοινωνικό δίκτυο Snapchat και η οποία, αν είναι ενεργοποιημένη, σας επιτρέπει να δείτε την τοποθεσία των φίλων σας και εκείνοι τη δική σας. Κάνοντας zoom out από τη λειτουργία κάμερας με τα δυο δάχτυλα, θα εμφανιστεί ο χάρτης. Οι φίλοι που έχουν δεχτεί να εμφανίζεται η τοποθεσία τους, θα εμφανιστούν στο χάρτη. Η ρύθμιση είναι απενεργοποιημένη από default, ενώ αν δε θέλετε να εμφανίζεστε μπορείτε να επιλέξετε το Ghost Mode.
Την τοποθεσία σας μπορείτε να τη μοιραστείτε με όλους τους φίλους σας ή επιλεγμένους φίλους. Να σημειώσουμε πως η τοποθεσία σας θα εμφανίζεται κάθε φορά που ανοίγετε την εφαρμογή και δε θα λειτουργεί στο background όταν δεν τη χρησιμοποιείτε. Υπάρχουν επίσης και τα «heat zones», μέρη δηλαδή όπου έχουν καταγραφεί πολλά snaps, για να δείτε αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον στην περιοχή, όπως για παράδειγμα μια συναυλία. Η αναβάθμιση έχει ήδη αρχίσει να διατίθεται σε Android και iOS.
Απάντηση στο φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης
Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν και είναι συχνό φαινόμενο στο Διαδίκτυο αλλά η εμφάνιση και η υψηλή δημοφιλία των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης μετέτρεψε την διασπορά αυτή σε πραγματική επιδημία. Ψευδείς ειδήσεις, ακόμη και κάποιες που είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν περιέχουν ίχνος πραγματικότητας ή και λογικής πολλές φορές, μεταδίδονται πλέον με ταχύτητα αστραπής στον κυβερνοχώρο μέσω των social media με αποτέλεσμα δυστυχώς να αποκτούν υπόσταση και να γίνονται τελικά πιστευτές από μεγάλη μερίδα κοινού.
Μεγάλα ελληνικά ειδησεογραφικά συγκροτήματα δεν δίνουν μόνο τη μάχη της είδησης αλλά και τη μάχη της πιστοποίησης της είδησης. Τόσο το Facebook, όπως και η Google, το Twitter και η Wikipedia ανακοίνωσαν τις δικές τους προσπάθειες να περιορίσουν το πρόβλημα.
Πολιτικές σκοπιμότητες, συνωμοσιολογία, συμφέροντα, αφέλεια ή και σάτιρα κρύβονται συνήθως πίσω από τα κατασκευασμένα δημοσιεύματα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ακόμη και μία προσπάθεια ελέγχου και φίμωσης της ενημέρωσης.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν τη διάδοση πληροφοριών με πρωτοφανή ταχύτητα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες ενημερώνονται σήμερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι κάποιες έρευνες καταδεικνύουν πως κυρίως οι νέοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο διαχωρισμό μιας πραγματικής από μια ψευδή είδηση, όπως αναφέρει το Ευρωκοινοβούλιο
Ο καθένας από εμάς λοιπόν, καλείται να ελέγχει την πηγή της πληροφόρησης, να κατανοεί την αποστολή του συγκεκριμένου ΜΜΕ και τους στόχους του, να αναλύει πέραν των όσων διαβάζει, να ελέγχει την ταυτότητα του συντάκτη της είδησης, κατά πόσον όντως υπάρχει και είναι αξιόπιστος, κατά πόσον χρησιμοποιεί αναφορές σε υπαρκτά πρόσωπα, να διασταυρώνει την πληροφορία, να ελέγχει την ημερομηνία δημοσίευσης της είδησης, και να συγκρίνει τις διάφορες πηγές ειδήσεων πριν καταλήξει σε συμπεράσματα. Το ζητούμενο δεν είναι άλλο από την καλλιέργεια της κριτικής μας σκέψης…
ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν πρόκληση αλλά και ευκαιρία . Ενας νεαρός φοιτητής από την Ελλάδα, ο Βαλεντίνος Τζέκας, ο οποίος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, δημιούργησε ένα πρόγραμμα με παραμέτρους και ξεχωριστό αλγόριθμο, για άμεσο εντοπισμό των παραπλανητικών ειδήσεων.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ είπε ότι ο αλγόριθμός του FightHoax.com έχει τη δυνατότητα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου να “σκανάρει” κάθε είδους πληροφορία που είναι γραμμένη στο διαδίκτυο, βγάζοντας το συμπέρασμα αν είναι παραπλανητική είδηση.
Ο FightHoax είναι ένα πολυεργαλείο που αναλύει άρθρα ειδήσεων και παρουσιάζει κατά πόσο έμπιστο είναι αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης. Η λύση του Fighthoax έχει ως στόχο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και τους καθημερινούς ανθρώπους να αναλύουν και να λαμβάνουν σχετικές χρήσιμες πληροφορίες, σχετικά με ένα οποιοδήποτε θέμα ειδήσεων, μέσα σε δευτερόλεπτα. Επίσης, να βοηθήσει τους fact checkers να βελτιώσουν τη δουλειά τους για την σωστή καταπολέμηση της μαζικής παραπληροφόρησης. Έτσι, με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης, μπορεί να εκτελέσει μαζικές σαρώσεις σε ολόκληρο τον ιστό, ώστε να εντοπίσει τους παραγωγούς ψευδών ειδήσεων, να προτείνει καλύτερα αποτελέσματα αναζητήσεων και με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων, μπορεί να προειδοποιήσει τους χρήστες αν το κείμενο που διαβάζουν και είναι έτοιμοι να κοινοποιήσουν είναι ψευδές ή όχι.
ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ;
Αρχικά, αναλύεται η ιστορία και η φήμη της ιστοσελίδας που φιλοξενεί το άρθρο ειδήσεων. Είναι η σελίδα γνωστή για την συγγραφή πολλών ψευδών ειδήσεων όπως το abcnews.com.co, είναι γνωστή για τη δημοσίευση διαδοχικών αξιόπιστων άρθρων όπως ο Assosiated Press ή κάτι περισσότερο στη μέση, όπως το Fox News ή το Daily Mail; Στη συνέχεια, ο Fighthoax αναλύει τον συντάκτη του άρθρου και την ιστορία του. Είναι κάποιος γνωστός με ένα έμπιστο παρελθόν σε αξιόλογα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου ή κάποιος που δεν έχει ενεργό παρελθόν στη βιομηχανία ειδήσεων; Τελευταίο και πιο σημαντικό, αναλύεται το άρθρο. Από τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για τα αναφερόμενα γεγονότα, συγκρίνει κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια του άρθρου με πιο αξιόπιστα άρθρα σχετικά με το ίδιο θέμα. Το Fighthoax διαβάζει και καταλαβαίνει το άρθρο σαν άνθρωπος. Scan-άρει ολόκληρο τον ιστό, όπως μια βάση δεδομένων, σε δευτερόλεπτα. Υπάρχουν αρκετές σημαντικές διαφορές με άλλα άρθρα που καλύπτουν το ίδιο γεγονός; Έχει το άρθρο αρκετές πληροφορίες για να συγκρίνουμε; Είναι καλή η γραπτή γλώσσα; Αυτοί είναι οι 3 κύριοι πυλώνες του Fighthoax.
ELLINIKA HOAXES.GR
Ο Θοδωρής Δανιηλίδης από την Θεσσαλονίκη είναι ο ιδρυτής του ellinikahoaxes.gr μιας πρωτοπόρας ελληνικής ομάδας στο διαδίκτυο που αποκαλύπτουν- με αποδείξεις- ψεύτικες ειδήσεις που κυκλοφορούν στον κυβερνοχώρο. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές και πολύ καλά οργανωμένες σελίδες που ασχολούνται με τα hoaxes, αλλά στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Τα ελληνικά Hoaxes δημιουργήθηκαν πριν από 4 χρόνια , η επισκεψιμότητα της σελίδας αγγίζει περίπου τους 40.000 χρήστες ανά ημέρα και η ηλικία των χρηστών κυμαίνεται κυρίως από τα 25εως τα 50 έτη. Στόχος σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη είναι να αναδυκνείεται ο όγκος των ψεύτικων ειδήσεων στο διαδίκτυο έτσι ώστε ο χρήστης να αρχίσει να αντιμετωπίζει την κάθε είδηση με κριτική σκέψη.
ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Νέα έρευνα του Stanford University αποκαλύπτει ότι παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιες από τις ειδήσεις που διαβάζουν στα socialmedia είναι αληθινές και ποιες ψευδείς. Είναι επιτακτική λοιπόν ανάγκη να μάθουν οι νέοι να έχουν κριτική σκέψη γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την καλύτερη εκπαίδευση στο σπίτι και στο σχολείο. Δείτε εδώ, στην παρουσίαση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου πως μπορείτε να ξεχωρίζετε εύκολα τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο.
Ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης της EUROPOL για τον ηλεκτρονικό εξαναγκασμό και την εκβίαση παιδιών (sextortion)
Ο «ηλεκτρονικός εκβιασμός» ή «εκβιασμός μέσω κάμερας» (sextortion), σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Europol, έχει εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένας μη αντιληπτός κίνδυνος.
Πώς λειτουργεί το έγκλημα
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Europol, αποκαλύπτεται ότι στο στόχο είναι παιδιά ηλικίας μέχρι 7 ετών.
Οι παραβάτες έχουν δύο βασικά κίνητρα:
- Σεξουαλικό ενδιαφέρον για τα παιδιά, όπου ο στόχος είναι η απόκτηση υλικού (φωτογραφίες ή / και βίντεο που απεικονίζουν το παιδί) ή συνάντηση εκτός σύνδεσης.
- Οικονομικό συμφέρον, όπου ο στόχος είναι να αποσπάσουν χρήματα από την εκβίαση.
Η έκθεση της Europol αποκαλύπτει ότι τα περισσότερα θύματα εκβιασμού είναι κορίτσια (84% σε σύγκριση με τα αγόρια 53%). Τα αγόρια γίνονται περισσότερο στόχος για οικονομικό όφελος (32% σε σύγκριση με 2% των κοριτσιών), μια σχετικά νέα τάση στον τομέα της κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Μια άλλη νέα τάση είναι η απαίτηση του δράστη για το παιδί-στόχο να συμπεριλάβει και άλλα παιδιά, όπως τα αδέλφια ή συνομηλίκους, στις εικόνες και τα βίντεο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη και τα παιδιά που χρησιμοποιούν ασφαλείς πρακτικές στο διαδικτυακό περιβάλλον ή τα μικρότερα παιδιά που ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν το διαδίκτυο μπορούν να γίνουν στόχος με αυτόν τον τρόπο.
Δεν πρέπει να υποτιμάται η προσωπική και ψυχολογική επίδραση στα θύματα αυτού του εγκλήματος: πολλά παιδιά έχουν διαπράξει αυτοκτονία τα τελευταία χρόνια μην μπορώντας να διαχειριστούν τις συνέπειες και το ψυχολογικό βάρος.
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Πείτε όχι»
Ως απάντηση σε αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο, η ευρωπαϊκή κοινότητα επιβολής του νόμου έχει ενώσει τις δυνάμεις της με εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα για να ξεκινήσει την εκστρατεία «#Say NO»,με στόχο να παρέχει συμβουλές σε όσους έχουν ή είναι πιθανό να γίνουν στόχοι και να ενισχύσει τους μηχανισμούς υποβολής εκθέσεων και υποστήριξης.
Η εκστρατεία περιλαμβάνει μια ταινία μικρού μήκους, διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ μέσω της οποίας παρέχει συμβουλές και υπογραμμίζει τη σημασία της αναφοράς του εγκλήματος στις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Ο Steven Wilson, επικεφαλής του ευρωπαϊκού κέντρου ηλεκτρονικού εγκλήματος της Europol, δήλωσε: “Τα παιδιά χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το διαδικτυακό περιβάλλον για να επικοινωνούν και να διαμορφώνουν σχέσεις και αυτό πρέπει να θεωρείται φυσικό μέρος της ανάπτυξής τους. Ωστόσο, είναι συλλογική ευθύνη μας να τα εκπαιδεύσουμε για τις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσουν και να τους προστατέψουμε ώστε να καταστήσουμε το ψηφιακό περιβάλλον όσο το δυνατόν ασφαλέστερο. Όταν συμβαίνει κάτι άβολο στο διαδίκτυο, πρέπει να παρέχουμε σαφείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς υποβολής αναφορών και υποστήριξης, ώστε να ξέρουν πού να απευθυνθούν για βοήθεια».
Είσαι θύμα; Ζήτα βοήθεια. Κάνε αναφορά. Είμαστε εδώ.
Το μήνυμα της Europol είναι «μην δώσετε χρήματα και μην ντρέπεστε να το αναφέρετε στην αστυνομία». Αν κάποιος σας απειλεί ότι θα κοινοποιήσει υλικό που σας απεικονίζει αν δεν του στείλετε περισσότερο υλικό ή χρήματα, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
- Μην μοιράζεστε περισσότερα, μην πληρώνετε τίποτα.
- Ψάξτε βοήθεια. Δεν είστε μόνοι.
- Διατηρείστε αποδεικτικά στοιχεία. Μην διαγράφετε τίποτα.
- Σταματήστε την επικοινωνία. Αποκλείστε τον χρήστη.
- Αναφέρετε το περιστατικό στην αστυνομία.
Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης αν εσείς, το παιδί σας ή κάποιος που σας εμπιστεύεται είναι δυνητικά θύμα σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού στο διαδίκτυο, επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα της EUROPOL.
Έρευνα Ευρωβαρόμετρου: Οι Έλληνες θεωρούν το διαδίκτυο ως το πιο έμπιστο μέσο ενημέρωσης
Στην μετά «fake news» εποχή που ακολούθησε τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όπου παρατηρήθηκε διακίνηση μεγάλου όγκου ψευδών ειδήσεων, ειδικά μέσω διαδικτύου και social media, η στάση των Ευρωπαίων πολιτών προς τα ηλεκτρονικά μέσα, φαίνεται να αλλάζει, με σαφείς τάσεις επιστροφής σε πιο παραδοσιακές πηγές ενημέρωσης, όπως το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η Ελλάδα, είναι πλέον η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην οποία το διαδίκτυο εμφανίζεται ως το πιο έμπιστο μέσο ενημέρωσης.
Μόλις 36% των Ευρωπαίων, εμπιστεύονται το διαδίκτυο και 21% τα κοινωνικά δίκτυα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα παραδοσιακά ΜΜΕ, εξακολουθούν να θεωρούνται από τους Ευρωπαίους ως η πιο έμπιστη πηγή πληροφόρησης. Το ραδιόφωνο βρίσκεται στη πρώτη θέση με 59% θετικές γνώμες, ακολουθούμενο από τη τηλεόραση με 50%. Ακόμη και οι εφημερίδες που γενικότερα δεν απολαμβάνουν εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, παρουσιάζουν μια σταθερή αύξηση στις θετικές γνώμες τη τελευταία πενταετία.
Μέσω κοινωνικών δικτύων ενημερώνονται οι νέοι
Στα ίδια περίπου συμπεράσματα καταλήγει και η 5η ετήσια Digital News Report του Ινστιτούτου Reuters για τη μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ερευνά σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας σε 26 χώρες. Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη συγκριτική μελέτη της χρήσης διαδικτυακών ειδήσεων στον κόσμο στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 50.000 άτομα.
Οι μισοί χρήστες διαδικτύου στις 26 χώρες που διενεργήθηκε η έρευνα (51%), χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωσή τους, ενώ για το 12% τα κοινωνικά δίκτυα είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης. Για τους νέους 18-24 ετών, τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσής (28%), προσπερνώντας για πρώτη φορά την τηλεόραση (24%). Η τηλεόραση, παραμένει η κυρίαρχη πηγή ενημέρωσης για τα κοινά μεγαλύτερης ηλικίας αν και η συνολική χρήση της έχει πτωτικές τάσεις. Ο ρόλος του Facebook είναι αξιοσημείωτος, καθώς το 44% το χρησιμοποιεί για να βρει, να διαβάσει, να παρακολουθήσει, να μοιράσει ή να σχολιάσει ειδήσεις στις 26 χώρες του δείγματος.
Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο των χρηστών που χρησιμοποιεί για ειδησεογραφικούς σκοπούς το YouTube (19%) ή το Twitter (10%) το οποίο, ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό μέσο για τους χρήστες.
Μια από τις επιπτώσεις της αύξησης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι οι χρήστες δεν προσέχουν από ποιο μέσο προέρχεται η είδηση. Οι δυναμικές αυτές είναι ακόμα πιο έντονες στην Ελλάδα, όπου η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης και στη δημοσιογραφία κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η χρήση κοινωνικών δικτύων για ενημέρωση και η χρήση προγραμμάτων αποκλεισμού διαφημιστικού περιεχομένου (adblocking) βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι σε άλλες χώρες.
Το ελληνικό κοινό έχει πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους. Μόνο το 7% θεωρεί πως τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητα από αθέμιτη πολιτική επιρροή, ενώ μόνο το 5% πως δεν επηρεάζονται από επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα από τις 26 και στις δύο αυτές μεταβλητές.
Οι Έλληνες που ενημερώνονται στο διαδίκτυο στρέφονται προς καινούργιες ενημερωτικές σελίδες που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά στο διαδίκτυο αντί να επισκέπτονται τις σελίδες των παραδοσιακών μέσων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.
Άλλα ευρήματα της διεθνούς μελέτης δείχνουν πως:
- Ο διαμοιρασμός ειδήσεων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι σε υψηλά επίπεδα: σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες χρήστες κοινοποιεί ειδήσεις που τον/την ενδιαφέρουν. Οι Έλληνες επίσης διαβάζουν και σχολιάζουν ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα σε υψηλότερο βαθμό (74%) από τους χρήστες σε άλλες χώρες. Το 86% αντιδρά στις ειδήσεις σχολιάζοντας, κάνοντας like ή στέλνοντας τις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η πλήρης έκθεση διατίθεται σε ψηφιακή μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.digitalnewsreport.org.
Πηγή: Ellinikahoaxes
Η Συμμαχία για την Καλύτερη Προστασία των Ανηλίκων στο Διαδίκτυο ανακοίνωσε τις δεσμεύσεις της
Τις ατομικές τους δεσμεύσεις με τις τρέχουσες και μελλοντικές τους ενέργειες για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και καλύτερου ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για ανηλίκους ανακοίνωσαν 22 κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας και της επικοινωνίας της Συμμαχίας για την Καλύτερη Προστασία των Ανηλίκων στο Διαδίκτυο (Alliance to Better Protect Minors Online).
Η Συμμαχία ξεκίνησε την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου στις 7 Φεβρουαρίου 2017. Είναι μια πρωτοβουλία αυτορρύθμισης για την αντιμετώπιση επιβλαβών περιεχομένων, συμπεριφοράς και ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τη στρατηγική της για το καλύτερο Διαδίκτυο για παιδιά (BIK), προβλέπει εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, ΜΚΟ και η UNICEF να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος. Έπειτα από την δημοσίευση μιας δήλωσης με τους στόχους τον Φεβρουάριο, τα μέλη της Συμμαχίας είχαν τρεις μήνες για να επιβεβαιώσουν τις ατομικές τους δεσμεύσεις όσον αφορά την προώθηση της ενδυνάμωσης των χρηστών, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την αύξηση των προσπαθειών ευαισθητοποίησης και την αύξηση της πρόσβασης σε θετικό, εκπαιδευτικό διαφοροποιημένο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες ανακοίνωσαν σήμερα τους στόχους και τα σχέδια δράσης τους, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες ευπάθειες και ανάγκες των νεότερων χρηστών. Αφιερώνοντας προσπάθειες για την αύξηση των δραστηριοτήτων προς τους γονείς και τις οικογένειες και την ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους συναφείς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του κοινού δικτύου Κέντρων Ασφαλέστερου Διαδικτύου (SIC) του δικτύου Insafe-INHOPE στην Ευρώπη.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς της Ε.Ε.. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις μεμονωμένες δηλώσεις των εταιρειών εδώ.
Πηγή: BIK
Πως θα επηρεάσουν τους πολίτες οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία δεδομένων
Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, τον Μάιο του 2018, θα τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων).
Η Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει συνοπτικά τις σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρουν οι νέοι αυτοί κανόνες για τους πολίτες:
– Το δικαίωμα στη λήθη, το οποίο θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τους κινδύνους από την επεξεργασία προσωπικών σας δεδομένων online. Όταν δεν επιθυμείτε πλέον τα δεδομένα σας να υποβάλλονται σε επεξεργασία και δεν υπάρχουν νόμιμοι λόγοι για τη διατήρησή του, μπορείτε να ζητήσετε τη διαγραφή τους.
– Ευκολότερη πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα, δικαίωμα μεταφοράς δεδομένων που σας αφορούν από έναν πάροχο υπηρεσιών σε άλλο και πιο σαφείς κανόνες για τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία δεδομένων.
– Περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των δεδομένων που σας αφορούν με κατανοητά διατυπωμένες πληροφορίες, ειδικά όταν αφορούν παιδιά.
– Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί θα πρέπει να σας ενημερώσουν για τυχόν παραβιάσεις δεδομένων (data breaches) που θα μπορούσα να σας επηρεάσουν αρνητικά, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν σχετικά την αρμόδια εποπτική αρχή προστασίας δεδομένων.
– Καλύτερη εφαρμογή των δικαιωμάτων για την προστασία δεδομένων μέσω αναδιαρθρωμένων διοικητικών και δικαστικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβιάσεων.
– Αυξημένη ευθύνη και λογοδοσία για όσους επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα μέσω αξιολογήσεων των κινδύνων για τα δεδομένα (risk assessments), του θεσμού των Data Protection Officers και των αρχών της προστασίας των δεδομένων ήδη από το σχεδιασμό και εξ ορισμού (data protection by design and by default).
Πηγή: LAWSPOT
Πρόοδος στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Πριν από ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τέσσερις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσαν κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.Ο κώδικας περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων από το Facebook, το Twitter, το YouTube και τη Microsoft για την καταπολέμηση της διάδοσης τέτοιου περιεχομένου στην Ευρώπη. Αξιολόγηση που διενεργήθηκε από ΜΚΟ και δημόσιους φορείς σε 24 κράτη μέλη, η οποία δημοσιεύτηκε την πρώτη επέτειο του κώδικα δεοντολογίας, δείχνει ότι οι εταιρείες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεών τους.
Ο κ. Άντρους Άνσιπ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε λέγοντας: «Η στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους φέρνει απτά αποτελέσματα, και θα εντείνουμε τις κοινές μας προσπάθειες. Εργαζόμαστε τώρα για να εξασφαλίσουμε στενότερο συντονισμό μεταξύ των διαφόρων πρωτοβουλιών και φόρουμ που δρομολογήσαμε με διαδικτυακές πλατφόρμες. Επίσης, θα υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τις διαδικασίες «αναγγελίας και δράσης» προκειμένου να αφαιρείται αποτελεσματικά το παράνομο περιεχόμενο – διατηρώντας παράλληλα την ελευθερία του λόγου, η οποία είναι ουσιαστικής σημασίας.»
Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την ισότητα των φύλων, δήλωσε: «Τα πορίσματα της δεύτερης αξιολόγησης του κώδικα δεοντολογίας είναι ενθαρρυντικά. Οι εταιρείεςαφαιρούν τώρα διπλάσιες περιπτώσεις παράνομης ρητορικής μίσους και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πριν από έξι μήνες. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο δείχνει ότι η προσέγγιση αυτορρύθμισης μπορεί να φέρει αποτελέσματα, εάν όλοι οι παράγοντες πράξουν αυτό που τους αναλογεί. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες φέρουν μεγάλη ευθύνη και πρέπει να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο για την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων. Είναι επίσης σημαντικό, κατ’ εμέ, οι εταιρείες πληροφορικής να ενημερώνουν για τις ενέργειές τους όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις παράνομου περιεχομένου ρητορικής μίσους.»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδράζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, από κοινού με τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες, έχουν την ευθύνη να ενεργούν κατά τρόπον ώστε το διαδίκτυο να μην καταστεί ασύδοτος χώρος παράνομης ρητορικής μίσους και βίας.
Υπογράφοντας τον κώδικα δεοντολογίας, οι εταιρείες πληροφορικής δεσμεύτηκαν ιδίως ότι θα ελέγχουν την πλειονότητα των βάσιμων ειδοποιήσεων για παράνομη ρητορική μίσους σε λιγότερο από 24 ώρες και θα διαγράφουν τέτοιο περιεχόμενο ή θα αποκλείουν την πρόσβαση σε αυτό, εάν είναι απαραίτητο, βάσει των εθνικών νόμων που μεταφέρουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο κώδικας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με τρόπους προώθησης της διαφάνειας και ενθάρρυνσης αντίθετων και εναλλακτικών αφηγήσεων.
Με την πάροδο ενός έτους από την έγκρισή του, διαπιστώνεται ότι ο κώδικας δεοντολογίας για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο έχει συμβάλει στην επίτευξη αρκετά σημαντικής προόδου, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις:
- Κατά μέσον όρο, στο 59% των περιπτώσεων, οι εταιρείες πληροφορικής ανταποκρίθηκαν σε ειδοποιήσεις σχετικά με παράνομη ρητορική μίσους, αφαιρώντας το περιεχόμενο. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιοαπό το 28% που είχε καταγραφεί πριν από έξι μήνες.
- Ο αριθμός των ειδοποιήσεων που επανεξετάστηκαν εντός 24 ωρών βελτιώθηκε από 40% σε 51%κατά το ίδιο εξάμηνο. Το Facebook είναι, ωστόσο, η μόνη εταιρεία που επιτυγχάνει πλήρως τον στόχο της εξέτασης της πλειονότητας των ειδοποιήσεων εντός της ημέρας.
- Σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από έξι μήνες, οι εταιρείες πληροφορικής έχουν βελτιωθεί όσον αφορά τον χειρισμό των ειδοποιήσεων που προέρχονται από τους πολίτες με τον ίδιο τρόπο που χειρίζονται εκείνες που προέρχονται από οργανισμούς οι οποίοι χρησιμοποιούν αξιόπιστους διαύλους υποβολής αναφορών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες διαφορές και τα συνολικά ποσοστά διαγραφών παραμένουν χαμηλότερα όταν οι ειδοποιήσεις υποβάλλονται από το κοινό.
- Τέλος, η παρακολούθηση έδειξε ότι, ενώ το Facebook στέλνει συστηματικά πληροφορίες στους χρήστες σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των ειδοποιήσεών τους, οι πρακτικές που ακολουθούν οι εταιρείες πληροφορικής διέφεραν σημαντικά μεταξύ τους. Η ποιότητα της πληροφόρησης που παρέχεται ως αιτιολόγηση μιας απόφασης είναι ένας τομέας στον οποίο μπορεί να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος.
- Βελτιώσεις στον χειρισμό των καταγγελιών από τους χρήστες και στη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών
Κατά το τελευταίο έτος, οι εταιρείες πληροφορικής έχουν ενισχύσει τα συστήματά τους για την υποβολή αναφορών και έχουν καταστήσει ευκολότερη την καταγγελία της ρητορικής μίσους. Έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό τους σχετικά και έχουν εντείνει τη συνεργασία τους με την κοινωνία των πολιτών. Χάρη στην εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας, οι εταιρείες πληροφορικής ενίσχυσαν και διεύρυναν το δίκτυο αξιόπιστων πηγών επισήμανσης παράνομων περιεχομένων (trusted flaggers) σε ολόκληρη την Ευρώπη.Η αυξημένη συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών οδήγησε στη βελτίωση της ποιότητας των ειδοποιήσεων, σε συντόμευση του χρόνου διεκπεραίωσης και σε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τις αντιδράσεις στις ειδοποιήσεις.
Επόμενα βήματα
Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας με τη βοήθεια των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Αναμένονται βελτιώσεις από τις εταιρείες πληροφορικής, ιδίως όσον αφορά, αφενός, τη διαφάνεια των κριτηρίων ανάλυσης του περιεχομένου που επισημαίνεται και, αφετέρου, την ενημέρωση των χρηστών.
Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης στο πλαίσιο των εργασιών που ανακοινώθηκαν στην ενδιάμεση επανεξέτασή της σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά. Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης τις εργασίες της για την προώθηση αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών πληροφορικής και των εθνικών αρχών.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή