Συνήθη συμπτώματα από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου

 

Τα συμπτώματα του εθισμού ή της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου μπορεί να περιλαμβάνουν το ψέμα για το χρόνο που αφιερώνεται στο διαδίκτυο, τη χρήση των κοινωνικών μέσων ως μια μορφή εκτόνωσης, την απώλεια ενδιαφέροντος για την συναναστροφή με άλλα άτομα και τα συναισθήματα ευερεθιστικότητας ή απόσυρσης.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα εννέα συνηθέστερα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

1 – Δαπάνη σημαντικού χρόνου σκέψης ή φαντασίας για αυτό.

2 – Ανάγκη του χρήστη να δαπανήσει όλο και περισσότερο χρόνο για να νιώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

3 – Αίσθημα ανησυχίας, ενόχλησης, θυμού, απογοήτευσης ή θλίψης όταν δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

4 – Μη επιτυχείς προσπάθειες να σταματήσει, να ελέγξει ή να μειώσει τη χρήση.

5 – Χρήση για την ανακούφιση αρνητικών καταστάσεων διάθεσης.

6 – Συνέχιση της χρήσης παρά το γεγονός ότι έχει επίγνωση των αρνητικών συνεπειών.

7 – Ψευδείς δικαιολογίες σε άλλους σχετικά ή απόκρυψη του χρόνου χρήσης του διαδικτύου.

8 – Μείωση άλλων κοινωνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

9 – Η απώλεια, ή σχεδόν απώλεια, μιας σημαντικής σχέσης ή ευκαιρίας.

 

Πηγή: criteria used to assess internet gaming disorder

Βασικές συμβουλές για τη δημιουργία προφίλ στο παιδί σας

 

Η δημιουργία ενός προφίλ σε μία ιστοσελίδα ή ένα παιχνίδι μπορεί να φανεί δύσκολο έργο. Τα προφίλ απαιτούνται για διάφορους ιστότοπους, από ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έως τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν τα παιδιά για σχολική εργασία. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να εξετάσετε, όπως η επιλογή της εικόνας προφίλ, η δημιουργία ενός δυνατού κωδικού πρόσβασης και η εύρεση ενός ονόματος χρήστη. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές προφίλ για το παιδί σας.

Επομένως, τι είναι σημαντικό να θυμάστε όταν βοηθάτε το παιδί σας να δημιουργήσει τον πρώτο λογαριασμό στο διαδίκτυο;

 

Χρησιμοποιείστε μια οικογενειακή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Η δημιουργία μιας οικογενειακής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε σε ποιες ιστοσελίδες έχει λογαριασμό κάθε μέλος της οικογένειάς σας. Αυτό διασφαλίζει ότι η προσωπική σας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν θα είναι γεμάτη από ανεπιθύμητα μηνύματα από την υπηρεσία που χρησιμοποιούν τα μέλη της οικογένειάς σας, αλλά σημαίνει ότι μπορείτε να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα και τις ειδοποιήσεις από κάθε λογαριασμό του παιδιού σας.

 

Όνομα χρήστη

Ένα από τα βασικά πράγματα που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα προφίλ, ειδικά σε δικτυακούς τόπους παιχνιδιών, είναι ένα όνομα χρήστη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες προσθέτουν έναν χρήστη ως φίλο, βρίσκουν λογαριασμούς με τους οποίους αλληλεπιδρούν και είναι συνήθως αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ή μιας συζήτησης.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε το τέλειο όνομα χρήστη;

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε ποια προσωπικά στοιχεία δίνει το παιδί σας, ενώ δημιουργείτε ένα προφίλ. Πολλές πληροφορίες μπορούν να περιληφθούν σε ένα όνομα χρήστη, ειδικά αν περιλαμβάνει πλήρες όνομα ή έτος γέννησης. Συνιστούμε να μην συμπεριληφθούν αυτές οι πληροφορίες και να χρησιμοποιήσετε ένα ψευδώνυμο και να κρατήσετε τυχόν αριθμούς σε ένα όνομα χρήστη.

Παρόλο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το πλήρες όνομα του παιδιού σας σε ένα προφίλ, δεν σας συμβουλεύουμε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα εντελώς διαφορετικό όνομα. Είναι καλύτερο να μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος και είναι σημαντικό οι πρώτες αλληλεπιδράσεις του με το διαδίκτυο να είναι ειλικρινείς και ανοιχτές, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια.

Ενώ πολλά παιδιά μπορεί να πιστεύουν ότι το όνομα τους είναι ασφαλές, καθώς υπάρχουν τόσα άτομα με αυτό το όνομα, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εξεταστούν. Για παράδειγμα, ασυνήθιστες ορθογραφίες ή ονόματα θα μπορούσαν να προσδιορίσουν ένα άτομο ή την εθνικότητα. Χρησιμοποιώντας το όνομα του θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ένα παιδί αισθάνεται μια συγκεκριμένη αίσθηση εξοικείωσης με όποιον τους στέλνει μηνύματα χρησιμοποιώντας το όνομά τους.

Μερικές φορές το παιδί σας μπορεί να πει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα, ώστε οι φίλοι του να μπορούν να αναγνωρίσουν το προφίλ τους. Μπορείτε να προτείνετε να πουν προσωπικά  στους φίλους τους ποιο είναι το όνομα χρήστη τους για να βρουν το προφίλ του στο παιχνίδι.

Συνιστούμε στους νέους να προσπαθούν να προσθέσουν φίλους που γνωρίζουν στον κόσμο εκτός σύνδεσης στα προφίλ τους. Εάν δέχονται αιτήματα από άλλους χρήστες, είναι σημαντικό να το κάνουν αυτό με γονική υποστήριξη. Μιλήστε στο παιδί για το τι πρέπει να κάνει αν κάποιος πει κάτι άσχημο ή ζητά να το συναντήσει.

 

Δημιουργία ασφαλούς κωδικού πρόσβασης

Διαφορετικές ιστοσελίδες έχουν τα δικά τους κριτήρια για να βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός πρόσβασης είναι ισχυρός. Αν και αυτό μπορεί να διαφέρει από τον ιστότοπο σε ιστότοπο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για να βεβαιωθείτε ότι βοηθάτε το παιδί σας να δημιουργήσει έναν ασφαλή και δυνατό κωδικό πρόσβασης:

Για να βεβαιωθείτε ότι θυμάστε τον κωδικό πρόσβασής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αξιοσημείωτες λέξεις, αλλά να τις δυσκολεύσετε χρησιμοποιώντας αριθμούς αντί για γράμμα!

 

Παραδείγματα:

Καλός κωδικός πρόσβασης. El3phant1!

Αυτός είναι ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης που είναι επίσης μια αξέχαστη λέξη. Λόγω των γραμμάτων και των αριθμών σε αυτή τη λέξη θα ήταν δύσκολο να τη μαντέψει κάποιος κακόβουλος χρήστης.

Κακός κωδικός πρόσβασης: password

Αυτός ήταν ο δεύτερος συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος κωδικός πρόσβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016. Χρησιμοποιώντας έναν συνήθη κωδικό πρόσβασης, όλα με μικρά γράμματα χωρίς επιπλέον αριθμούς, διευκολύνουμε κάποιον άλλο χρήστη να το μαντέψει.

Τονίζουμε στο παιδί ότι ο κωδικός πρόσβασής είναι ακριβώς όπως η οδοντόβουρτσα σας. Μην το μοιράζεστε με άλλους και να το αλλάζετε τακτικά!

Επιλογή μιας εικόνας προφίλ

Εάν ένας ιστότοπος ή ένα παιχνίδι προσφέρει είδωλα για εικόνες προφίλ, συνιστούμε να τα χρησιμοποιήσετε, καθώς στερούνται προσωπικών πληροφοριών. Εάν το παιδί σας προτιμά να χρησιμοποιεί τη δική του εικόνα ή αυτή είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή, τότε είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι η εικόνα δεν δίνει πληροφορίες για προσωπικές πληροφορίες. Αυτά περιλαμβάνουν:

Θυμηθείτε τα βασικά που πρέπει να ελέγξετε στην εικόνα προφίλ του παιδιού:

Τι φοράει;

Με ποιους είναι;

Πού είναι;

 

 

Μείνετε ασφαλείς κατά τις καλοκαιρινές διακοπές

goneis-955

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τα παιδιά και οι νέοι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να περάσουν με τους φίλους και τις οικογένειες τους, καθώς επίσης και να ασχοληθούν με το διαδίκτυο. Για κάποιους από εσάς, ο χρόνος αυτός θα δαπανηθεί χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο για τη διατήρηση επαφής με τους φίλους σας, να ανακαλύψετε τις καινούργιες εφαρμογές και τις τάσεις στο διαδίκτυο και να παίξετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια.

 

Καθίστε μαζί

Για τους γονείς, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να καθίσετε με τα παιδιά σας. Μαζί μπορείτε να επισκεφθείτε τις αγαπημένες τους ιστοσελίδες και να παίξετε τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μάθετε τις  διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών και να τους δείξετε ότι σας ενδιαφέρει αυτό που κάνουν. Οι διακοπές είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να κάνετε θετικές συζητήσεις για το διαδίκτυο, οπότε αν κάτι ανησυχήσει το παιδί σας διαδικτυακά, θα αισθανθεί πιο σίγουρο ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί.

 

Κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνία

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, οι νέοι μπορεί να θέλουν να διατηρούν επαφή με τους φίλους τους μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ή παιχνιδιών. Είναι η κατάλληλη στιγμή να τους ρωτήσετε σχετικά με τις ιστοσελίδες ή τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν και να ελέγξετε τις απαιτήσεις ηλικίας, καθώς πολλοί χώροι κοινωνικής δικτύωσης απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών.

 

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τα εργαλεία απορρήτου στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έτσι ώστε το περιεχόμενο που δημοσιεύουν να είναι διαθέσιμο μόνο σε άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται την πραγματική ζωή. Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να τα ορίσουν, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διαθέτει έναν οδηγό για τις ρυθμίσεις απορρήτου στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε τους αναλυτικούς οδηγούς ελέγχου ασφάλειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram, το Snapchat, το WhatsApp και το Facebook.

 

Μιλώντας για το χρόνο τους στο διαδίκτυο

Οι διακοπές είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε στα παιδιά σας για τις διαδικτυακές τους φιλίες, τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν και να ενθαρρύνουν τις βέλτιστες πρακτικές στον ψηφιακό κόσμο.

 

Κοινοποίηση φωτογραφιών από τις διακοπές

Ορισμένα παιδιά ενδέχεται να θέλουν να μοιραστούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο με τις δραστηριότητες που κάνουν κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Συζητήστε με τα παιδιά σας σχετικά με τους τύπους φωτογραφιών που μπορούν να μοιραστούν και με ποιους μπορούν να τις μοιραστούν. Οι φωτογραφίες μπορούν να περιέχουν ενδείξεις που αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες.

Αυτό ισχύει και για τις φωτογραφίες που μοιράζεστε με τα παιδιά σας! Είναι καλό πάντα να ρωτάτε τα παιδιά εάν είναι ευχαριστημένα με μια εικόνα που θέλετε να μοιραστείτε στο διαδίκτυο. Η πρόσφατη έρευνα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου διαπίστωσε ότι 2 στα 5 παιδιά (40%) από 8-17 ετών δήλωσαν ότι το τελευταίο έτος οι γονείς τους δημοσίευσαν φωτογραφία που τους έκανε να αισθανθούν αμηχανία.

 

Κάντε μια οικογενειακή συμφωνία

Μια οικογενειακή συμφωνία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια συνομιλία με όλη την οικογένειά σας σχετικά με το πώς όλοι χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο και να συζητήσετε μαζί πώς να συμπεριφέρεστε με θετικό τρόπο όταν συνδέεστε στο σπίτι, το σχολείο ή το σπίτι ενός φίλου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία υποσχέσεων, οι οποίες αποτελούν θετικές δηλώσεις για το πώς η οικογένειά σας θέλει να φροντίζει ο ένας τον άλλο στο διαδίκτυο και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τους άλλους χρήστες. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες στιγμές για να καθίσετε ως οικογένεια και να συμφωνήσετε αυτές τις υποσχέσεις μαζί!

 

Το πιο σημαντικό: απολαύστε τις καλοκαιρινές διακοπές!

 

 

To Instagram βλάπτει τη ψυχική υγεία των νέων

 

Το Instagram χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά τον αντίκτυπό του στην ψυχική υγεία των νέων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Royal Society For Public Health και το Κίνημα Για Τη Νεανική Υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην έρευνα κατά την οποία εξετάστηκαν οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην υγεία των νέων, συμμετείχαν 1.479 άτομα ηλικίας 14-24 ετών τα οποία κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τις δημοφιλείς εφαρμογές σε θέματα όπως το άγχος, την κατάθλιψη, τη μοναξιά, τον εκφοβισμός και την εικόνα του σώματος.

Το YouTube αναδείχθηκε  ως το πιο θετικό με τα Instagram και Snapchat να καταλήγουν ως οι πλέον επιζήμιες εφαρμογές για την ψυχική υγεία και την ευημερία των νέων. Ωστόσο, υπάρχει και η καλή πλευρά στη χρήση αυτών των δυο εφαρμογών, αναφέρει η έκθεση. Το Instagram, για παράδειγμα, βρέθηκε να έχει θετική επίδραση στην αυτο-έκφραση και την αυτο-ταυτότητα.

Με βάση τα ευρήματα, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας καλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εισάγουν μια σειρά ελέγχων και μέτρων για την προστασία της ψυχικής υγείας, όπως:

Ο κ. Michelle Napchan, επικεφαλής του κοινωνικού δικτύου Instagram, δήλωσε: “Η διατήρηση του Instagram ως ασφαλούς και υποστηρικτικού χώρου, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα να εκφράζονται, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τους νέους. Για εκείνους που παλεύουν  με θέματα ψυχικής υγείας, θέλουμε να έχουν πρόσβαση σε επαγγελματική υποστήριξη όταν και όπου το χρειάζονται .”Γι ‘αυτό και συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες για να δίνουμε στους ανθρώπους τα εργαλεία και τις πληροφορίες που χρειάζονται κατά τη χρήση της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αναφοράς του περιεχομένου, της υποστήριξης ενός φίλου που ανησυχούν ή ακόμα και να  απευθύνονται απευθείας σε έναν ειδικό για να ζητήσουν συμβουλές για ένα θέμα που τους απασχολεί»

ΠΗΓΗ: BBC NEWS

Το παιδί μου εκφοβίζει. Τι να κάνω;

 

Καταρχήν διατηρήστε την ψυχραιμία σας! Δεν είσαστε ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος γονέας που έρχεται αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση. Ως γονείς, έχουμε καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσουμε  τα παιδιά μας να αναγνωρίσουν  τη βλάβη που προκαλούν όταν εμπλέκονται ως θύτες σε περιστατικά εκφοβισμού και να τα ενθαρρύνουμε να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Εάν το σχολείο επικοινωνήσει μαζί σας για να πει ότι το παιδί σας έχει εμπλακεί σε περιστατικό εκφοβισμού ως θύτης, παραμείνετε ήρεμοι και βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το περιστατικό. Ζητήστε να δείτε στοιχεία εάν είναι διαθέσιμα (για παράδειγμα: εάν ο υποτιθέμενος εκφοβισμός είναι μέσω του διαδικτύου ή των τηλεφώνων). Ζητήστε ένα αντίγραφο της σχολικής πολιτικής κατά της εκφοβισμού και συμπεριφοράς, ώστε να βεβαιωθείτε ότι ακολουθούν τις συμφωνημένες διαδικασίες. Πάρτε χρόνο για να ακούσετε την πλευρά του παιδιού σας – αλλά κρατήστε ένα ανοιχτό μυαλό. Εάν τα στοιχεία που σας παρουσιάζει το σχολείο δε συνάδουν με το χαρακτήρα που εσείς γνωρίζετε ότι έχει το παιδί σας (τα παιδιά μπορεί μερικές φορές να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά μακριά από τους γονείς τους) μείνετε ψύχραιμοι και μιλήστε με το παιδί σας. Προσπαθήστε να μη δείτε τη συμπεριφορά του αυτή ως μόνιμη αντανάκλαση του χαρακτήρα του αλλά καταστήστε σαφές ότι δε θα ανεχτείτε μια τέτοια συμπεριφορά και δώστε του να καταλάβει ότι πρέπει να τη διορθώσει άμεσα. Ίσως οι φίλοι που στην παρούσα φάση κάνει παρέα, να έχουν  αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά του – οπότε θα πρέπει να μιλήσετε με το παιδί σας  για το τι σημαίνει να είσαι φίλος και να το ενθαρρύνετε να δημιουργήσει πιο θετικές σχέσεις.

Βοηθώντας τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια διαδικτυακά παιχνίδια

 

Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους νέους να χαλαρώσουν, να συνομιλήσουν με τους φίλους τους και να διασκεδάσουν. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν σε κονσόλες παιχνιδιών, εφαρμογές ή ιστότοπους, να συνομιλήσουν με άλλους παίκτες ή να τους παρακολουθήσουν να παίζουν μέσω live streaming.

Αλλά υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι. Και με τόσα πολλά παιχνίδια διαθέσιμα στο διαδίκτυο, είναι λογικό οι γονείς  να μη γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΩΝ ONLINE ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ;

1.Τα παιδιά ενδέχεται να βλέπουν ακατάλληλο ή ενοχλητικό περιεχόμενο αν παίζουν παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Μπορεί να είναι περιεχόμενο εντός παιχνιδιού ή να παράγεται από άλλους παίκτες.

2, Μερικοί παίκτες μπορεί να κακομεταχειρίζονται τους άλλους ή να τους αποκλείουν από το παιχνίδι. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να επιχειρήσουν ή και να καταφέρουν να παραβιάσουν το λογαριασμό ενός άλλου χρήστη ή να προσπαθούν να κλέψουν και να καταστρέψουν τα εικονικά του υπάρχοντα. Αυτό μπορεί να αποβεί επώδυνο ψυχικά  για ένα νέο άτομο όταν του συμβεί.

3.Τα παιδιά μπορούν να παίζουν με ενήλικες που δεν γνωρίζουν. Μερικοί ενήλικες μπορεί να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια συναισθηματική σύνδεση με ένα παιδί έχοντας κακόβουλο σκοπό.

4.Ορισμένα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να βάλουν όρια στο χρόνο που δαπανούν παίζοντας παιχνίδια.

 

5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

  1. Ελέγξτε το περιεχόμενο του παιχνιδιού.

Πάντα να ελέγχετε τις ηλικιακές διαβαθμίσεις που διαθέτουν τα παιχνίδια, αλλά να θυμάστε ότι δεν καλύπτουν τα πάντα.

  1. Μάθετε πώς να αποκλείετε κάποιον χρήστη και πώς να τον καταγγείλετε.

Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα άτομα που συναντούν στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μερικά παιχνίδια επιτρέπουν τον αποκλεισμό και την αναφορά άλλων χρηστών. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει πώς να το κάνει αυτό αν κάποιος στο παιχνίδι το κάνει να αισθανθεί άβολα. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι μπορεί να έρθει  σε σας και να σας εμπιστευτεί οτιδήποτε το ανησυχεί.

  1. Προσοχή στις πληροφορίες που μοιράζεστε.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας να μην δίνει σε κανέναν προσωπικά στοιχεία, φωτογραφίες ή βίντεο. Εάν το παιδί σας παίζει παιχνίδια με άτομα που δεν γνωρίζει στην πραγματική ζωή, να του υπενθυμίζετε τακτικά ότι δεν πρέπει να μιλάει μαζί τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, σε άλλα κοινωνικά δίκτυα ή με ιδιωτική συνομιλία.

  1. Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας.

Ενεργοποιήστε τους γονικούς ελέγχους στις κονσόλες παιχνιδιών για να αποτρέψετε τα παιδιά από τη λήψη ακατάλληλων παιχνιδιών λόγω ηλικίας ή την εμφάνιση επιβλαβών υλικών. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σε ορισμένα παιχνίδια για να ελέγξετε τι μπορούν να δουν οι άλλοι χρήστες για το παιδί σας και να αποκλείσετε άγνωστους χρήστες να επικοινωνούν με το παιδί.

  1. Διατηρήστε τη συζήτηση.

Να συζητάτε με το παιδί σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συμφωνείστε από κοινού ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για να παίζουν και εξηγήστε τους γιατί δεν πρέπει να παίζουν κάποια άλλα. Και βέβαια δώστε έμφαση στο γεγονός ότι μπορεί να έρθει να σας εμπιστευτεί οτιδήποτε το κάνει να νιώσει άβολα διαδικτυακά.

 

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Η εύρεση κατάλληλων παιχνιδιών για παιδιά μπορεί να φαίνεται δύσκολη υπόθεση ωστόσο υπάρχουν πολλά παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί για παιδιά και οικογένειες. Εξετάζοντας τις ηλικιακές διαβαθμίσεις που αναγράφονται στα παιχνίδια θα είστε σε θέση να γνωρίζετε τι είναι κατάλληλο για το παιδί σας και τι όχι.

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ PEGI

Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα προϊόντα ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο, DVD και παιχνίδια υπολογιστή, φέρουν σαφή επισήμανση βάσει ηλικίας σύμφωνα με το περιεχόμενό τους. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις προσφέρουν καθοδήγηση στους καταναλωτές (ιδίως τους γονείς), βοηθώντας τους να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Η διαβάθμιση σε ένα παιχνίδι επιβεβαιώνει ότι είναι κατάλληλο για παίκτες που βρίσκονται πάνω από μια ορισμένη ηλικία. Έτσι, ένα παιχνίδι PEGI 7 είναι κατάλληλο μόνο για παίκτες ηλικίας 7 ετών και άνω, ενώ ένα παιχνίδι PEGI 18 είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Η διαβάθμιση PEGI λαμβάνει υπ’ όψιν την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού για μια ηλικία και όχι το επίπεδο δυσκολίας του.

Το PEGI χρησιμοποιείται και είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη και έχει την ενθουσιώδη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρείται υπόδειγμα ευρωπαϊκής εναρμόνισης στον τομέα της προστασίας των παιδιών.Το Google Play χρησιμοποιεί το σύστημα PEGI, αλλά το Apple App Store και οι εφαρμογές του Amazon έχουν τις δικές τους εκτιμήσεις ηλικίας. Οι περισσότεροι διανομείς παιχνιδιών  παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του παιχνιδιού, οπότε βεβαιωθείτε ότι τις έχετε διαβάσει πριν από τη λήψη.

Οι αξιολογήσεις ηλικίας είναι ένας χρήσιμος οδηγός, αλλά κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Είναι επίσης χρήσιμο να σκεφτείτε πόσο ώριμο είναι το παιδί σας για την ηλικία του και τα είδη περιεχομένου που θα νιώθει άνετα. Εκτός από τη χρήση των αξιολογήσεων ηλικίας, είναι καλύτερο να ελέγξετε το παιχνίδι μόνοι σας για να δείτε τι χαρακτηριστικά διαθέτει και να αποφασίσετε αν είναι κατάλληλο.

 

 

Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να δημιουργήσει ένα ασφαλές προφίλ στο διαδίκτυο

 

Η δημιουργία προφίλ του παιδιού σας  σε ένα κοινωνικό δίκτυο ή ένα παιχνίδι δεν είναι εύκολη υπόθεση ή κάτι για το οποίο δε χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερή σημασία. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως η επιλογή μιας ασφαλούς εικόνας προφίλ, η δημιουργία ενός ισχυρού  κωδικού πρόσβασης και η δημιουργία ενός ονόματος χρήστη που δε θα αποκαλύπτει περαιτέρω πληροφορίες για το παιδί.

Τι είναι σημαντικό λοιπόν  να θυμάστε όταν βοηθάτε το παιδί σας να δημιουργήσει τον πρώτο του λογαριασμό στο διαδίκτυο; 

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Η δημιουργία μιας οικογενειακής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε σε ποιους ιστότοπους έχει λογαριασμό  κάθε μέλος της οικογένειάς σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα και τις ειδοποιήσεις από κάθε λογαριασμό του παιδιού σας.

 

ΟΝΟΜΑ ΧΡΗΣΤΗ

Ένα από τα βασικά πράγματα που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα προφίλ, ειδικά σε δικτυακούς τόπους παιχνιδιών και κοινωνικών δικτύων, είναι ένα όνομα χρήστη. Τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε το τέλειο όνομα χρήστη:

-Μη χρησιμοποιείτε πλήρη ονόματα

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι με τον τρόπο που δημιουργείτε το προφίλ του παιδιού σας δεν αποκαλύπτετε περισσότερα προσωπικά στοιχεία από όσα πρέπει. Πολλές πληροφορίες μπορούν να αποκαλυφθούν μέσω ενός ονόματος χρήστη ειδικά αν περιλαμβάνει πλήρες όνομα ή έτος γέννησης. Συνιστούμε να μην συμπεριληφθούν αυτές οι πληροφορίες και να χρησιμοποιήσετε ένα ψευδώνυμο.

-Μην χρησιμοποιείτε το όνομα κάποιου άλλου

Παρόλο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το πλήρες όνομα του παιδιού σας σε ένα προφίλ, δεν σας συμβουλεύουμε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα εντελώς διαφορετικό όνομα. Είναι καλύτερο να μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος και είναι σημαντικό οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις του με το διαδίκτυο να είναι ειλικρινείς και ανοιχτές.

-Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τα πρώτα ονόματα

Ενώ πολλά παιδιά μπορεί να πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας το όνομα τους είναι ασφαλές, καθώς υπάρχουν τόσα άτομα με αυτό το όνομα, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εξεταστούν. Για παράδειγμα, ασυνήθιστες ορθογραφίες ή ονόματα θα μπορούσαν να προσδιορίσουν ένα άτομο ή την εθνικότητα.

 

ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

-Βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός που χρησιμοποιεί το παιδί σας έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες.

-Χρησιμοποιήστε τόσο κεφαλαία όσο και πεζά γράμματα σε όλο τον κωδικό πρόσβασης.

-Χρησιμοποιήστε αριθμούς καθώς και γράμματα.

-Για να βεβαιωθείτε ότι θυμάστε τον κωδικό πρόσβασής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λέξεις, αλλά να τις κάνετε πιο δύσκολο για κάποιον να τις μαντέψει, χρησιμοποιώντας αριθμούς αντί για κάποιο γράμμα.

Λέμε ότι ο κωδικός πρόσβασής είναι ακριβώς όπως η οδοντόβουρτσα μας. Δεν πρέπει να τη μοιραζόμαστε με άλλους και πρέπει να τον αλλάζουμε τακτικά!

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΡΟΦΙΛ

 

Αν ένα κοινωνικό δίκτυο ή παιχνίδι προσφέρει είδωλα για εικόνες προφίλ, συνιστούμε να τα χρησιμοποιήσετε καθώς στερούνται προσωπικών πληροφοριών. Εάν το παιδί σας προτιμά να χρησιμοποιήσει τη δική του εικόνα ή αυτή είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή, τότε είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι η εικόνα δεν δίνει πληροφορίες για προσωπικές στοιχεία του  παιδιού. Αυτά περιλαμβάνουν:

-Όνομα οικίας ή οδού στο φόντο της φωτογραφίας

-Σχολική στολή ή διακριτικά που αποκαλύπτουν σε ποιο σχολείο πηγαίνει

-Βραβεία, τρόπαια, πιστοποιητικά ή οτιδήποτε άλλο που δίνουν πληροφορίες για τις συνήθειες του παιδιού στο φόντο της εικόνας

Πηγή : UK Safer Internet Centre

Ανωνυμία και ψευδή ταυτότητα στο διαδίκτυο

 

Η κυκλοφορία νέων εκθέσεων και εκστρατειών αυτό το μήνα καταδεικνύει το έργο ασφάλειας που πρέπει ακόμη να γίνει καθώς οι αριθμοί των αναφερόμενων ψηφιακών εγκλημάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, ειδικά στους τομείς της κινδύνων της διαδικτυακής αποπλάνησης και του ψηφιακού εκβιασμού. Μια έκθεση που καταρτίστηκε από την Europol, «Η Ηλεκτρονική σεξουαλική εκμετάλλευση και η εκβίαση ως μορφή εγκληματικότητας που επηρεάζει τα παιδιά: Προοπτική επιβολής του νόμου» περιγράφει την εγκληματική συμπεριφορά και τα κίνητρα πίσω από αυτήν. Σύμφωνα με την ανάλυσή της έκθεση από το μέλος NCMEC του Εθνικού Κέντρου για τα αγνοούμενα παιδιά (INMOPE), το κύριο κίνητρο του εκβιασμού με βάση τις φωτογραφίες είναι η λήψη περισσότερων, ολοένα και πιο εκδηλωτικών φωτογραφιών (78%), σε αντίθεση με την απόκτηση χρημάτων ή αγαθών από το παιδί (7%). Απαντώντας σε αυτό το νέο φαινόμενο των καταναγκαστικών εγκλημάτων, η Europol δημιούργησε την καμπάνια #SayNO, μια σειρά βίντεο που απεικονίζουν έφηβους που βιώνουν διαδικτυακούς εκβιασμούς, με μηνύματα βοήθειας και πληροφορίες σχετικά με το πώς και πού βρίσκουν τις πληροφορίες των θυμάτων.

Η ανωνυμία στις εφαρμογές και τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν τα παιδιά παρέχει μια ευκαιρία σε όσους μπορεί να προσπαθήσουν να πουν ψέματα ή να παραπλανήσουν με άλλη ταυτότητα για λόγους εκμετάλλευσης – μια πρακτική που είναι κοινώς γνωστή ως διαδικτυακή εκμετάλλευση (grooming). Ένα θύμα του grooming μπορεί στη συνέχεια να εξαναγκαστεί στη λήψη σεξουαλικών φωτογραφιών ή βίντεο που τον απεικονίζουν, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για εκβιασμό, είτε για απόσπαση χρημάτων είτε για να συνεχίσουν να λαμβάνουν φωτογραφίες ή βίντεο. Φυσικά, τα παιδιά και οι νέοι είναι οι πιο έμπιστοι και ευάλωτοι σε αυτό το είδος κινδύνου.

Τα online ιστολόγια, τα φόρουμ, τα παιχνίδια, η κοινωνική δικτύωση και πολλοί άλλοι τύποι εφαρμογών παρέχουν τώρα λειτουργίες συνομιλίας και μηνυμάτων που επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τους κακόβουλους χρήστες να δημιουργούν ψευδείς ταυτότητες, να μαθαίνουν για τις προτιμήσεις του παιδιού προκειμένου να το προσεγγίσουν, ή ακόμα και να παρουσιάσουν τον εαυτό τους ως μικρό παιδί. Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται με στόχο την απόκτηση εμπιστοσύνης που μπορεί να οδηγήσει σε απαιτήσεις για όλο και πιο εκδηλωτικές εικόνες, τον εξαναγκασμό να εκτελεί σεξουαλικές πράξεις μέσω κάμερας ή, σε άλλες περιπτώσεις, να πείσει και να προσελκύσει τους ανήλικους σε μια συνάντηση χωρίς σύνδεση.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαληθεύσουμε την ταυτότητα και τα κίνητρα κάθε χρήστη στο διαδίκτυο, γι’ αυτό και οι νέοι πρέπει να μάθουν να σκέφτονται προσεκτικά για το τι μοιράζονται με άλλους στο διαδίκτυο. Τα παιδιά πρέπει επίσης να ακούσουν τα ένστικτά τους και να μιλήσουν σε έναν έμπιστο άνθρωπο στη ζωή τους, όπως γονείς, δάσκαλο, αδελφό ή φροντιστή, όταν έχουν απειληθεί ή αισθάνονται ότι κάποιος ή κάτι που έχουν συναντήσει στο διαδίκτυο δεν είναι σωστό. Επειδή οι δράστες μπορούν να χρησιμοποιούν παραπλανητικές εικόνες, ονόματα, ιστότοπους και άλλες στρατηγικές για το χειρισμό ενός ευάλωτου παιδιού. Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν μια έντονη αίσθηση του τι είναι φυσιολογικό και αποδεκτό στον ψηφιακό κόσμο πριν να τους επιτραπεί να χρησιμοποιούν συσκευές για τη σύνδεσή τους. Θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν μια αίσθηση ευθύνης σε στο διαδίκτυο, μαθαίνοντας πώς να αναφέρουν οποιοδήποτε παράνομο ή καταχρηστικό περιεχόμενο που ενδέχεται να συναντήσουν. Αυτές οι πρακτικές συμβάλλουν στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας και της κρίσης ότι τα παιδιά πρέπει να είναι ασφαλή και σίγουρα για τον εαυτό τους, καθώς περιηγούνται στις νέες εμπειρίες του ψηφιακού κόσμου.

Η φύση του διαδικτύου ορίζει ότι τα εγκλήματα κατά των παιδιών μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και γι’ αυτό είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα άγρυπνο κοινό έχει επίσης να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση ακόμη και της υποψίας σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Όποιος συναντά εικόνες ή αντιλαμβάνεται με άλλο τρόπο τις διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις με τη συμμετοχή παιδιών που θεωρεί ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες ή παράνομες, θα πρέπει να το αναφέρει πάντα στις αρμόδιες αρχές και να μην το αγνοεί ποτέ. Μια απλή αναφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προστασία ενός παιδιού.

Πηγή: ΒΙΚ

Στο επικέντρο η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο

 

Ζούμε αυτήν τη στιγμή σε έναν κόσμο όπου η δυσπιστία και η παραπληροφόρηση δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, με κίνητρο τα οικονομικά κέρδη και την επιθυμία να χειραγωγηθούν στάσεις, απόψεις και ενέργειες των πολιτών. Τα ψηφιακά μέσα παρέχουν την πρώτη ύλη (δεδομένα) και τις υποδομές (κοινωνικά μέσα), ενώ οι αναλύσεις δεδομένων εξελίσσονται σε έναν πιο ακριβή μηχανισμό στόχευσης από ό, τι έχουμε δει ποτέ πριν.

Μέχρι να κατανοήσουν οι άνθρωποι πώς λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης, πώς χρηματοδοτούνται (από τα παραδοσιακά μοντέλα στις μηχανές αναζήτησης) και πώς συλλέγονται και χρησιμοποιούνται τα δεδομένα, δεν θα είναι σε θέση να κάνουν μια ενημερωμένη επιλογή σχετικά με το περιεχόμενο που διαβάζουν – και αυτό είναι τόσο σημαντικό όταν βρίσκεστε σε έναν ιστότοπο αγορών, όσο και όταν βρίσκεστε σε ιστότοπο ειδήσεων ή σε ιστότοπο κοινωνικών μέσων.

Αν πραγματικά θέλουμε να αναπτύξουμε την κριτική σκέψη στη χρήση των μέσων ενημέρωσης ως άμυνα ενάντια στους κινδύνους γύρω από τα ψηφιακά μέσα, πρέπει να δεσμευτούμε για αυτό το σκοπό. Πρέπει να μοιράζονται και να επαναχρησιμοποιούνται πολύτιμες έρευνες, πληροφορίες και εμπειρίες. Πρέπει να αναπτύξουμε σχέδια που είναι επεκτάσιμα, αλλά και να ικανοποιούμε τις ανάγκες των μεμονωμένων χωρών και κοινοτήτων.

Από την οπτική της χάραξης πολιτικής, το τεράστιο πεδίο της παιδείας στα μέσα είναι συχνά ένας «ορφανός» τομέας χωρίς σαφή και μόνιμο κάτοχο. Αυτό ισχύει όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τα  Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου, τα οποία υλοποιούνται από τους οργανισμούς Insafe και INHOPE στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα καλύτερο διαδίκτυο για παιδιά, παρέχουν σταθερή υποστήριξη σε παιδιά, γονείς και σχολεία. Πριν από μια δεκαετία, είχαμε επικεντρωθεί στην προσπάθεια να «προστατεύσουμε» τα παιδιά από το διαδίκτυο. Σήμερα, στο επίκεντρο βρίσκεται η οικοδόμηση ανθεκτικότητας και η ενδυνάμωση των παιδιών με τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την υποστήριξη που θα τους βοηθήσουν να κατευθύνουν τα ψηφιακά ταξίδια τους με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο – και η ουσιαστική γνώση των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε αυτό το σκοπό.

Η ανάπτυξη της σωστής εκπαίδευσης όσον αφορά στα μέσα επικοινωνίας είναι ένα ταξίδι δια βίου μάθησης που συχνά συνεπάγεται την αλλαγή των καθιερωμένων συμπεριφορών (για παράδειγμα, πώς βρίσκουμε και μοιράζουμε περιεχόμενο στο διαδίκτυο). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μια προσέγγιση που θα παρέχει υποστήριξη στους ανθρώπους σε διαφορετικά στάδια του εκπαιδευτικού τους ταξιδιού και θα είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να ανταποκρίνεται γρήγορα στα ζητήματα που προκύπτουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά τους τελευταίους εννέα μήνες σημειώθηκε σαφής αύξηση του εύρους και του αριθμού των πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς το περιεχόμενο και συγκεκριμένα η παραπληροφόρηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν με απώτερο στόχο τον χειρισμό και την πειθώ.

 

Πηγή: ΒΙΚ

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις Γραμμές Βοήθειας του INSAFE για το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2017

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα για το οποίο οι χρήστες αναζητούν καθοδήγηση και στήριξη μέσω των Γραμμών Βοήθειας του INSAFE, όπως καταδεικνύεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017. Αναζήτηση συμβουλών για θέματα σχετικά με την αγάπη, τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις ήταν το επόμενο θέμα που απασχόλησε όσους επικοινώνησαν με κάποια από τις γραμμές βοήθειας του INSAFE κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς, αυξήθηκε ο αριθμός των κλήσεων για αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία (αύξηση κατά μία εκατοστιαία μονάδα και στις δύο περιπτώσεις) και αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ευρύτερη ανησυχία σχετικά με την πρόκληση του Blue Whale όπου νέοι ενθαρρύνονται να αναλάβουν μια σειρά προκλήσεων που γρήγορα κλιμακώνονται για να τους παροτρύνουν να αυτοτραυματιστούν και τελικά να αυτοκτονήσουν.

Untitled

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία το 60% των κλήσεων προέρχονταν από γυναίκες. Αυτό αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση της προσέγγισης των αγοριών, η οποία αποτέλεσε το θέμα μιας πρόσφατης συνάντησης κατά την οποία διερευνήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι Γραμμές Βοήθειας μπορούν να γίνουν πιο φιλικές προς το αντρικό κοινό. Το θετικό, το οποίο προκύπτει και στη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς , είναι οτι πολλές γραμμές βοήθειας συνεργάστηκαν με επιτυχία με παρόχους κοινωνικών δικτύων, ευρύτερους κλάδους της βιομηχανίας και επιβολής του νόμου, δείχνοντας έτσι την ανάγκη πολλαπλών ενδιαφερομένων να συνεργαστούν για να βοηθήσουν στη δημιουργία ασφαλέστερου και καλύτερου διαδικτύου για τα παιδιά και τους νέους

Πηγή: Better Internet For Kids