Sarahah: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η Sarahah είναι μια εφαρμογή ανώνυμης ανατροφοδότησης που χρησιμοποιούν οι έφηβοι για να μεταβιβάσουν μεταξύ τους ανώνυμα ψηφιακά μηνύματα. Η εφαρμογή σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα προφίλ και να λειτουργήσετε την εφαρμογή ως πρόσθετο στις δημοφιλή εφαρμογές Snapchat και Facebook. Σας επιτρέπει να συνδεθείτε με φίλους και να τους στείλετε ανώνυμα σχόλια. Σας επιτρέπει επίσης να αναζητάτε χρήστες και να στέλνετε και ανώνυμα μηνύματα σε αυτούς, ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζετε.

Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να μην εμφανίζεται το όνομα ή η εικόνα προφίλ τους στην αναζήτηση της εφαρμογής ή να λαμβάνουν μηνύματα από μη εγγεγραμμένους χρήστες, αλλά πρέπει να ορίσουν την αντίστοιχη επιλογή για να το κάνουν αυτό. Αν δεν το κάνουν, το όνομα και η φωτογραφία που χρησιμοποιούν για να εγγραφούν θα εμφανιστούν όταν τους αναζητήσουν άλλοι χρήστες.

sarahah_privacy_settings_1502427857936

 

Είναι η Sarahah κατάλληλη για τα παιδιά;

Η Sarahah είναι εύκολη στη χρήση, έτσι τα παιδιά δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής. Ωστόσο, επειδή όλα τα σχόλια είναι ανώνυμα, είναι πολύ εύκολο για τους χρήστες να λένε άσχημα και κακόβουλα πράγματα χωρίς να φοβούνται για τυχών επιπτώσεις. Οι κριτικές στο App Store επισημαίνουν ότι η Sarahah χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο. Για αυτούς τους λόγους, η Sarahah δεν είναι κατάλληλη για παιδιά. Τόσο το Common Sense όσο και το App Store το βαθμολογούν για ηλικία 17 ετών και άνω.

Εάν τα παιδιά αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τη Sarahah, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις για να αποκλείσουν το όνομα ή τη φωτογραφία προφίλ τους ώστε να μην εμφανίζονται στην αναζήτηση. Θα πρέπει επίσης να απενεργοποιήσουν τη δυνατότητα στους μη εγγεγραμμένους χρήστες της Sarahah να σχολιάσουν τους λογαριασμούς τους. Επιπλέον, θα πρέπει να ορίσουν την κοινή χρήση του συνδέσμου προφίλ τους μόνο με συγκεκριμένους ανθρώπους, αν και δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μοιραστούν το σύνδεσμο του προφίλ με άλλους.

Εάν το παιδί σας θέλει να χρησιμοποιήσει τη Sarahah, μιλήστε μαζί του για το λόγω αυτής της επιθυμίας. Συζητήστε τα μειονεκτήματα των ανώνυμων εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι μπορούν να είναι πιο ένθερμοι πίσω από μια οθόνη, ειδικά όταν δεν θα αντιμετωπίσουν τυχόν επιπτώσεις. Μιλήστε για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες με τους φίλους τους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συγκεκριμένων εφαρμογών και παιχνιδιών. Επίσης, βρείτε μαζί κάποιες στρατηγικές για το πώς να χειριστεί τα πιθανά κακόβουλα σχόλια που μπορεί να συναντήσει κατά την πλοήγησή του.

Συμβουλές για ασφαλές Livestreaming

Νέα έρευνα αναδεικνύει το Facebook Live, το Instagram Live και το YouTube Live ως τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες που χρησιμοποιούν πλέον οι νέοι μεταξύ 8-17 ετών.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Childnet.gr, αποκαλύπτει ότι οι υπηρεσίες ζωντανής ροής που ξεκίνησαν το τελευταίο έτος από το YouTube, το Facebook και το Instagram αποτελούν ήδη σημαντική τάση στους νέους του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα φαίνεται ότι το YouTube Live είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία για την παρακολούθηση ζωντανών μεταδόσεων, ενώ το Instagram Live είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να αλληλοεπιδρούν. Τα παιδιά παρακολουθούν μέσω livestreaming διασημότητες, vloggers και gamers, καθώς και τους φίλους και την οικογένειά τους.Ένα κορίτσι ηλικίας 13 ετών δήλωσε: “Μου αρέσει το livestreaming γιατί μου αρέσει να δείχνω στους φίλους και την οικογένειά μου τι κάνουμε όλη τη μέρα και έτσι μπορώ να συνδεθώ μαζί τους σε καθημερινή βάση”.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες Livestreaming με ασφάλεια

Όπως και πολλές άλλες πτυχές του διαδικτύου, το livestreaming προσφέρει θετικές ευκαιρίες για τους νέους να συνδεθούν και να αλληλοεπιδράσουν, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι. Είναι απαραίτητο τα παιδιά να είναι εξοπλισμένα με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να κάνουν θετικές επιλογές κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής τους ενασχόλησης.

Το Livestreaming χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας αφού δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση το τι συμβαίνει εκείνη ακριβώς τη στιγμή.  Επίσης είναι ένα πολύ καλό μέσο προβολής αφού μπορεί ο χρήστης να προβάλει τον εαυτό του, αυτά που πιστεύει ή οτιδήποτε επιθυμεί σε άλλους όπως στους φίλους του, μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων ή στο ευρύ κοινό. Οι Vloggers και οι διασημότητες επικοινωνούν με τους οπαδούς τους και διαδίδουν ορισμένα μηνύματα, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ και της διαφήμισης μέσω του διαδικτύου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΕΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

 

Πηγή: CHILDNET

Επίθεση Ransomware: Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα

 

Μια επίθεση ransomware παίρνει τον έλεγχο μιας συσκευής και κρυπτογραφεί (ή κλειδώνει) τα δεδομένα που βρίσκονται μέσα σε αυτήν. Αυτό μπορεί να ξεκλειδωθεί μόνο αν γνωρίζετε τον σχετικό κωδικό πρόσβασης. Σε αυτό το σημείο, ο ιός θα εμφανίσει ένα μήνυμα που απαιτεί πληρωμή σε αντάλλαγμα για την αποκρυπτογράφηση (απελευθέρωση) των δεδομένων σας.

Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, οι επιθέσεις ransomware έχουν γίνει τακτικό φαινόμενο, ενώ το 40% των συγκεκριμένων επιθέσεων το 2016 έγιναν σε επιχειρήσεις. Η επίθεση WannaCry ήταν τόσο επιτυχημένη, επειδή ήταν σε θέση να εκμεταλλευτεί μια αδυναμία σε μερικά παλαιότερα λειτουργικά συστήματα των Windows, ιδίως στα Windows XP.

 

Για την καλύτερη προστασία σας:

Έχετε πρόβλημα εισόδου στους λογαριασμούς σας; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

 

Προβλήματα εισόδου στο Microsoft λογαριασμό σας:

Εάν δεν μπορείτε να εισέλθετε στο λογαριασμό σας ή πιστεύετε ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί από άλλο άτομο ή κακόβουλο λογισμικό δοκιμάστε πρώτα τις πιο εύκολες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στο λογαριασμό σας όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αν αυτά τα απλά βήματα δε φέρουν αποτέλεσμα τότε ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται από την εταιρεία στον παρακάτω σύνδεσμο:  https://support.microsoft.com/el-gr/help/12429/microsoft-account-sign-in-cant

Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση ή οδηγία μπορείτε να επικοινωνείτε με το κέντρο βοήθειας της Microsoft στο: https://support.microsoft.com/el-gr/contactus/

Gmail_logo
Προβλήματα εισόδου στο gmail λογαριασμό σας;

Εάν δεν μπορείτε να εισέλθετε στο λογαριασμό σας ή πιστεύετε ότι  ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί από άλλο άτομο ή κακόβουλο λογισμικό ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται από την google στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://support.google.com/accounts/troubleshooter/2402620?visit_id=1-636388920883300819-357022572&hl=en&rd=2

Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση ή οδηγία μπορείτε να επικοινωνείτε με το κέντρο βοήθειας της google:

https://support.google.com/

Yahoo-630x301

Προβλήματα εισόδου στο Yahoo λογαριασμό σας;

Εάν δεν μπορείτε να εισέλθετε στο λογαριασμό σας ή εάν εμφανίζεται κλειδωμένος μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια στους παρακάτω συνδέσμους:

https://help.yahoo.com/kb/unable-sign-account-sln2051.html?redirect=true

https://help.yahoo.com/kb/account?redirect=true

download (1)

Προβλήματα εισόδου στο Facebook λογαριασμό σας;

Εάν πιστεύετε ότι ο λογαριασμό σας έχει παραβιαστεί και θέλετε να αναφέρεται το γεγονός πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο και ακολουθείστε τις οδηγίες που δίνονται από το facebook:

https://www.facebook.com/hacked

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τις υπηρεσίες του facebook  μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/help/

Does-Twitter-Indirectly-Accept-Being-A-Media-Company

Προβλήματα εισόδου στον twitter λογαριασμό σας;

Εάν δεν μπορείτε να εισέλθετε στο λογαριασμό σας πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο και ακολουθήστε τι8ς οδηγίες που δίνονται από το twitter:

https://support.twitter.com/forms/signin

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τις υπηρεσίες του twitter μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://support.twitter.com/

 

Πηγή: cyberalert. gr

 

 

 

Παιδί και οθόνη: Θέτοντας σωστά όρια

Yπάρχουν άπειροι τρόποι με τους οποίους τα ψηφιακά μέσα ενσωματώνονται στη ζωή των παιδιών και των γονέων. Παρά το γεγονός ότι γονείς αναφέρουν πώς επωφελούνται στην προσωπική, επαγγελματική και γονική ζωή τους από τα ψηφιακά μέσα, είναι αξιοσημείωτο ότι τόσοι πολλοί σε αυτή τη γενιά γονέων εξακολουθούν να παρακολουθούν αγωνιωδώς το χρόνο που ξοδεύουν στο διαδίκτυο.

Ο «χρόνος στην οθόνη» δεν είναι «καλός» ή «κακός» από μόνος του, αλλά είναι μάλλον συνοπτικός  τρόπος (αν και αρκετά ξεπερασμένος) για να μιλάμε για εκατομμύρια διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης, αλληλεπίδρασης, δημιουργίας και μάθησης με και μέσω μιας οθόνης.

Δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί ότι τα ψηφιακά μέσα είναι πάντα επιβλαβή και πρέπει να περιοριστούν ή ότι το να επιτρέπεται παραπάνω ώρα των παιδιών στην οθόνη καθιστά κάποιον «κακό γονέα».

Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι γονείς που περιορίζουν τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους, εκείνα εκτίθενται σε λιγότερους κινδύνους, αλλά επίσης χάνουν ευκαιρίες.

Οι γονείς που είναι ανοιχτοί στη βελτίωση των δικών τους ψηφιακών δεξιοτήτων, που δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να φοβούνται την τεχνολογία, είναι σε θέση να στηρίξουν καλύτερα τα παιδιά τους όταν αντιμετωπίσουν (αναπόφευκτα) κάποιο πρόβλημα. Επίσης, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες να μιλούν και να μοιράζονται με τα παιδιά τους για το τι κάνουν στο διαδίκτυο, να μαθαίνουν και οι ίδιοι, αντί να τους λένε απλώς να το «απενεργοποιήσουν».

Τι να κάνετε:

  1. Είναι το παιδί μου σωματικά υγιές και κοιμάται αρκετά;
  2. Το παιδί μου συνδέεται κοινωνικά με την οικογένεια και τους φίλους του εντός ή εκτός διαδικτύου;
  3. Το παιδί μου ασχολείται με τα μαθήματά του και επιτυγχάνει στο σχολείο;
  4. Το παιδί μου επιδιώκει ενδιαφέροντα και χόμπι (σε οποιαδήποτε μορφή);
  5. Το παιδί μου διασκεδάζει και να μαθαίνει μέσα από τη χρήση των ψηφιακών μέσων;

Μόνο όταν οι απαντήσεις σας είναι ως επί το πλείστον “όχι”, πρέπει να εστιάσετε στην αντιμετώπιση της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου.

Τονίστε ότι η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο, οπότε έχει σημασία ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε.

Μοιραστείτε με τα παιδιά σας τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο ως εργαλείο, καθώς επίσης και τα οφέλη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

 

Πηγή: LSE Blog

“Σημάδια” που “μαρτυρούν” οτι το παιδί έχει πέσει θύμα cyberbullying

 

Για πολλούς γονείς, ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι εντελώς άγνωστος ως βίωμα και κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουν τα «σημάδια» και να τον αντιμετωπίσουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που να αποδεικνύουν  ότι το παιδί έχει πέσει θύμα cyberbullying, υπάρχουν όμως πολλά μικρά «σημάδια» που πρέπει να μας βάλουν στη διαδικασία να υποψιαστούμε ότι κάτι συμβαίνει.

  1. Είναι μυστικοπαθής με τις ηλεκτρονικές συσκευές του.

Παρόλο που κανένα παιδί δεν θέλει οι γονείς να κοιτάζουν τα μηνύματά του, αν το παιδί σας γίνει ξαφνικά  πιο «προστατευτικό» με τη συσκευή του, τότε αυτή η συμπεριφορά  είναι “κόκκινη σημαία”. Να θυμάστε ότι  η «προστατευτικότητα» δεν θα εκδηλωθεί κρύβοντας τη συσκευή αλλά συνήθως το παιδί αρχίζει να είναι μυστικοπαθής για το τι κάνει διαδικτυακά, εμφανίζεται αναστατωμένο μετά από ενασχόληση με την ηλεκτρονική του συσκευή ή σταματά απότομα οτιδήποτε κάνει στο διαδίκτυο μόλις μπαίνετε στο δωμάτιό του.

  1. Ελέγχει συνεχώς τη συσκευή του.

Το να δαπανά το παιδί πολλές ώρες διαδικτυακά ίσως είναι κάτι σύνηθες κυρίως στην εφηβική ηλικία. Αν όμως φαίνεται απρόθυμο να αποχωριστεί τη συσκευή του έστω και για λίγη ώρα, τότε αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει και ίσως θα ήταν καλό να ρωτήσετε το παιδί αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

  1. Έχει ακραίες διαθέσεις.

Στην εφηβική ηλικία η διακυμάνσεις στη διάθεση του παιδιού είναι κάτι σύνηθες. Αν όμως παρατηρήσετε να εκδηλώνει συχνά ακραίες διαθέσεις  καλό θα ήταν να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο οτι συμβαίνει κάτι άλλο και να αναζητήσετε ένα διακριτικό τρόπο για να το ρωτήσετε.

  1. Δεν θέλει να πάει στο σχολείο.

Μια παρατεταμένη άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο είναι καμπανάκι συναγερμού. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 40% των παιδιών που πέφτουν θύμα εκφοβισμού εκφράζουν την επιθυμία να σταματήσουν να πηγαίνουν σχολείο σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από τους συμμαθητές-θύτες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα για να δικαιολογήσουν την απουσία τους επικαλούνται φανταστικές ασθένειες.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν συνδεόμαστε σε ένα ελεύθερο δίκτυο WiFi

 

To κινητό μας τηλέφωνο, το laptop ή ακόμα και τον υπολογιστή μας δεν τα αποχωριζόμαστε ούτε στην περίοδο των διακοπών. Δεδομένου ότι η πρόσβαση στο Internet μέσω Data συνεπάγεται -συνήθως- κάποιο έξτρα κόστος, υπερισχύει η πεποίθηση ότι η χρήση ενός δωρεάν Hotspot δεν μπορεί να είναι επιβλαβής και για το λόγο αυτό είναι προτιμότερη από τους χρήστες… Στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο… Με τη σύνδεση σας σε ένα ελεύθερο δίκτυο Wi-Fi, προκειμένου να ρίξετε μια ματιά στα εισερχόμενά σας ή στο timeline του Social λογαριασμού σας, κινδυνεύετε να απωλέσετε όχι μόνο κάποιους κωδικούς πρόσβασης, αλλά και κρίσιμα δεδομένα από τη συσκευή σας.

Διαβάστε τι δεν πρέπει να κάνετε ποτέ όταν είστε συνδεδεμένοι σε «ανοιχτό» Wi-Fi για να είστε ασφαλείς:

 

  1. Η σύνδεση σε ένα τυχαίο δίκτυο που βρέθηκε μπροστά σας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα σας.

Είναι μεγάλο λάθος να υποθέσετε ότι το δίκτυο το οποίο σας προσφέρουν είναι «νόμιμο» ή ελεγχόμενο από την εγκατάσταση (εστιατόριο, καφετέρια, ξενοδοχείο, κατάστημα γενικά) όπου βρίσκεστε. Ενδεχομένως να πρόκειται για κάποιο δίκτυο που έχει «δημιουργήσει» ένας εγκληματίας. Δεν είναι κακή ιδέα, πάντως, να ρωτήσετε έναν εργαζόμενο στο χώρο αν το δίκτυο που μόλις ανιχνεύσατε με τη συσκευή σας είναι το «επίσημο». Γενικός κανόνας: μη συνδέεστε σε δίκτυα με την ένδειξη «Free Wi-Fi». Αν υπάρχει σχετική ένδειξη – πινακίδα στο χώρο, είναι πολύ πιθανό οι ιδιοκτήτες να θέλουν να σας αναγκάσουν να εγγραφείτε σε ένα newsletter ή να τους δώσετε το email σας για να σας στείλουν διαφημιστικά μηνύματα (αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το hotspot σχετίζεται με κάποιο κακόβουλο λογισμικό).

  1. Μην συνδέεστε στο mail σας ή στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Αν θέλετε να διαβάσετε τα emails σας, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε τον browser του υπολογιστή σας. Εκεί η σύνδεση στη θυρίδα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γίνεται μέσω ασφαλούς σύνδεσης: το εικονίδιο με το λουκέτο στη γραμμή διεύθυνσης είναι μια ένδειξη, ενώ ακόμα ένα σημάδι ότι τα δεδομένα μεταφέρονται κρυπτογραφημένα είναι η ύπαρξη του HTTPS (S από το Secure). Οι hackers, που ίσως «παρακολουθούν» το δίκτυο, περιμένουν από εσάς να πληκτρολογήσετε κωδικούς πρόσβασης σε θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

  1. Μην μοιράζεστε αυτόματα αρχεία και πληροφορίες.

Στο σπίτι σας σίγουρα ο υπολογιστής ή το κινητό σας τηλέφωνο συνδέεται αυτόματα με άλλες συσκευές, όπως εκτυπωτές. Όταν είστε έξω καλό είναι να “κλείνετε” αυτή την λειτουργία, όπως και να απενεργοποιείτε το «network discovery», ώστε να μην εμφανίζεται η συσκευή σας.

  1. Προσοχή στις ιστοσελίδες που δεν είναι ασφαλείς.

Εάν δεν είστε σίγουροι για μία ιστοσελίδα, μην μπείτε μέσα. Καλύτερα να είστε προσεκτικοί παρά να γεμίσετε με ιούς. Για να βεβαιωθείτε ότι μία ιστοσελίδα είναι ασφαλής, μπορείτε να δείτε στο url εάν υπάρχει ένα πράσινο εικονίδιο πριν από το «https» και ότι το «s» είναι στο τέλος του «http».

  1. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε εφαρμογές.

Ακούγεται περίεργο αλλά όταν βρίσκεστε σε δημόσιο δίκτυο προτιμήστε να μπαίνετε κατευθείαν στην ιστοσελίδα από τον browser παρά μέσω της εφαρμογής. Ο λόγος είναι ότι οι ιστοσελίδες έχουν περισσότερη ασφάλεια σε σχέση με τις εφαρμογές.

Μετά τη σύνδεσή σας σε ένα δίκτυο Wi-Fi και την απομάκρυνσή σας από το σημείο του hotspot, φροντίστε να διαγράψετε από τη μνήμη το δίκτυο, καθώς αν πλησιάσετε εκ νέου στο ίδιο σημείο, θα συνδεθείτε αυτόματα και μπορεί τα δεδομένα σας να περιέλθουν στην κατοχή ενός hacker – αν αυτός έχει παρέμβει στο δίκτυο.