Διαδικτυακή φήμη: Φροντίστε το ψηφιακό σας αποτύπωμα
Από τις αιτήσεις εισόδου στα πανεπιστήμια μέχρι και την εύρεση εργασίας, είναι σημαντικό να έχουμε ένα θετικό ψηφιακό αποτύπωμα. Το ψηφιακό σας αποτύπωμα είναι το σήμα που αφήνετε πίσω όταν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο και διαμορφώνει τη διαδικτυακή σας φήμη σας. Παρακάτω είναι οι κορυφαίες συμβουλές μας για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε ένα θετικό ψηφιακό αποτύπωμα.
- Αναζητήστε τον εαυτό σας:
Αναζητήστε ο ίδιος στη Google τον εαυτό σας για να δείτε ποιες πληροφορίες υπάρχουν στον ιστό για εσάς. Μια αναζήτηση Google θα εμφανίσει όλα τα δημόσια προφίλ σας, εικόνες και οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο συνδέεται με το όνομά σας στο διαδίκτυο. Εάν σε αυτή την αναζήτηση εμφανίζεται περιεχόμενο που δεν σας αρέσει, μπορείτε να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για να το καταργήσετε και εάν εμφανιστεί κάποιο από τα προφίλ των κοινωνικών μέσων σας, μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας.
- Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιος μπορεί να δει τις πληροφορίες που μοιράζεστε στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε. Οι περισσότεροι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν ρυθμίσεις απορρήτου για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το περιεχόμενο που μοιράζεστε και με ποιους το μοιράζεστε. Μπορείτε να αποφασίσετε εάν θέλετε οι αναρτήσεις σας να μοιράζονται μόνο με τους φίλους σας ή με το κοινό. Λάβετε υπόψη ότι το περιεχόμενο του φίλου σας και οι ρυθμίσεις του μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ψηφιακό σας αποτύπωμα.
- Απενεργοποιήστε ή διαγράψτε παλιά προφίλ
Αν δεν χρησιμοποιείτε πλέον το προφίλ σας σε έναν ιστότοπο, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ή στην εφαρμογή βεβαιωθείτε ότι το έχετε απενεργοποιήσει. Η απενεργοποίηση ενός προφίλ θα σημαίνει ότι το περιεχόμενο σε αυτό δεν θα είναι πλέον δυνατό να αναζητηθεί. Δεν θα μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν διαγραμμένο λογαριασμό και το περιεχόμενό του δεν θα είναι πλέον δυνατό να αναζητηθεί. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να καταστρατηγηθεί αυτός ο λογαριασμός χωρίς τη γνώση σας.
- Σκεφτείτε πριν δημοσιεύσετε
Πριν δημοσιεύσετε περιεχόμενο στο διαδίκτυο π.χ. μια φωτογραφία, μια ενημέρωση κατάστασης, σκεφτείτε αν θα θέλατε μελλοντικούς εργοδότες, πανεπιστήμια ή καθηγητές να το δουν; Θα ήσασταν ευχαριστημένοι αν άλλοι δημοσιεύσουν αυτό το είδος περιεχομένου για εσάς; Θα πρέπει να είστε υπερήφανοι για όλα όσα δημοσιεύετε στο διαδίκτυο, να θυμάστε όταν κάτι ανέβει στο διαδίκτυο, θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρχει εκεί για πάντα!
- Κρατήστε το θετικό
Αποκτήστε σύνδεση και δημιουργήστε ένα θετικό ψηφιακό αποτύπωμα! Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό:
- Ξεκινήστε ένα blog
- Δημιουργήστε μια σελίδα χορηγίας και συγκεντρώστε χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς
- Δημιουργήστε ένα βίντεο για να διδάξετε στους άλλους μια νέα ικανότητα
Πηγή: Childnet
Αξιολόγηση των εργαλείων γονικού ελέγχου για την διαδικτυακή προστασία των παιδιών
Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, τα περισσότερα εργαλεία γονικού ελέγχου δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες των γονέων για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους στο διαδίκτυο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τα εργαλεία γονικού ελέγχου. Πρόκειται για συνέχεια σε προηγούμενη μελέτη σχετικά με το ίδιο θέμα, η οποία δημοσιεύθηκε το 2013 στο πλαίσιο των προγραμμάτων για ασφαλέστερο διαδίκτυο που δρομολογήθηκαν το 1999. Η μελέτη αξιολόγησε ένα αριθμό εργαλείων γονικού ελέγχου που διατίθενται στην αγορά την περίοδο μεταξύ του 2012 και του 2017. Αυτά τα συστήματα γονικού ελέγχου, τα οποία ισχύουν για υπολογιστές, κινητές συσκευές και κονσόλες παιχνιδιών, δίνουν στους χρήστες λειτουργίες όπως το κλείδωμα ή / και το φιλτράρισμα περιεχομένου, τις δραστηριότητες παρακολούθησης, τον καθορισμό χρονικών ορίων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένα εργαλεία είναι καλά στο φιλτράρισμα περιεχομένου για ενηλίκους, αλλά επίσης μπλοκάρουν στο μέγιστο βαθμό το μη επιβλαβές περιεχόμενο. Γενικά, αυτά τα εργαλεία λειτουργούν ανεπαρκώς για την παρεμπόδιση επιβλαβούς περιεχομένου. Διαπίστωσε επίσης ότι τα εργαλεία στους υπολογιστές λειτουργούν καλύτερα από εργαλεία για φορητές συσκευές και κονσόλες παιχνιδιών. Συμπληρωματικά, τα φίλτρα λειτουργούν καλύτερα με περιεχόμενο αγγλικής γλώσσας σε σύγκριση με άλλες γλώσσες που εξετάστηκαν από τη μελέτη, δηλαδή γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά και πολωνικά. Τέλος, αυτά τα εργαλεία δεν είναι αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα ακατάλληλου περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες και δημοσιεύεται στα κοινωνικά μέσα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα εργαλεία γονικού ελέγχου μπορούν να χρησιμεύσουν κυρίως για τον έλεγχο των νεαρών χρηστών, οι οποίοι δεν είναι ακόμη αρκετά καταρτισμένοι για να παρακάμψουν το εργαλείο και όπου η υπερβολική παρεμπόδιση δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα. Το πλαίσιο έχει επιδεινωθεί καθώς οι νέοι βασίζονται όλο και περισσότερο στο περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες και για το οποίο η πιθανή προστασία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εργαλεία είναι ακόμη λιγότερο αποτελεσματική. Ο αποτελεσματικός γονικός έλεγχος, ωστόσο, ποικίλλει ανάλογα με τα διάφορα κοινωνικά και ειδικά οικογενειακά πλαίσια. Οι υψηλά μορφωμένοι γονείς έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων γονικού ελέγχου, ενώ τα παιδιά χαμηλότερης εκπαίδευσης είναι πιο εκτεθειμένα σε μη ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
Οι πάροχοι συστήματος γονικού ελέγχου θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προσαρμογή των εργαλείων στις αυξανόμενες προσδοκίες των χρηστών, λαμβάνοντας υπόψη τα παιδιά ως μια μεγάλη και ειδική ομάδα χρηστών.
Η Ε.Ε. τονίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν σε στρατηγικές οικοδόμησης ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας για την ενίσχυση της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους. Κατά την περίοδο 2008-2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε στο πλαίσιο προγράμματος για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης και τις συζητήσεις για ένα καλύτερο διαδίκτυο για τα παιδιά μέσω του δικτύου Κέντρων Ασφαλέστερου Διαδικτύου που δραστηριοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη.
Πηγή: EC
Απενεργοποίηση ή διαγραφή λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα; Τι σημαίνει η κάθε επιλογή.
Όταν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε ένα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε ή να διαγράψετε το λογαριασμό σας. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενό σας δεν θα είναι πλέον ενεργό και δεν πρέπει να μπορεί να αναζητηθεί στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε τον κίνδυνο οι λογαριασμοί σας να χρησιμοποιηθούν εν αγνοία σας από άλλους. Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να απενεργοποιήσετε ή να διαγράψετε ένα λογαριασμό στα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα και τι ακριβώς σημαίνει η κάθε επιλογή.
Εάν απενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας:
- Μπορείτε να τον επαναφέρετε όποτε θέλετε.
- Οι χρήστες δεν μπορούν να δουν τις δημοσιεύσεις σας ή να σας αναζητήσουν.
- Ορισμένες δημοσιεύσεις ενδέχεται να παραμένουν ορατές (για παράδειγμα: μηνύματα που έχετε στείλει).
Για να απενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας:
- Κάντε κλικ στο μενού λογαριασμού στην επάνω δεξιά γωνία οποιασδήποτε σελίδας στο Facebook.
- Επιλέξτε την επιλογή «Ρυθμίσεις».
- Κάντε κλικ στο κουμπί «Γενικά» στην αριστερή στήλη.
- Επιλέξτε «Διαχείριση του λογαριασμού» και, στη συνέχεια, κάντε κύλιση προς τα κάτω για να κάνετε κλικ στην επιλογή «Απενεργοποίηση του λογαριασμού».
Εάν διαγράψετε τον λογαριασμό σας:
- Δεν μπορείτε να τον επαναφέρετε.
- Η διαγραφή καθυστερεί για λίγες ημέρες αφού υποβάλετε ένα αίτημα. Ένα αίτημα διαγραφής ακυρώνεται αν συνδεθείτε ξανά στο λογαριασμό σας στο Facebook κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
- Ενδέχεται να χρειαστούν έως και 90 ημέρες για να διαγραφούν τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε εφεδρικά συστήματα. Οι πληροφορίες σας δεν είναι προσβάσιμες στο Facebook κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
- Ορισμένα δραστηριότητες δεν αποθηκεύονται στο λογαριασμό σας. Για παράδειγμα, ένας φίλος μπορεί να έχει μηνύματα από εσάς τα οποία δε θα διαγραφούν αυτόματα.
Για να διαγράψετε οριστικά τον λογαριασμό σας, πρέπει να επικοινωνήσετε με το Facebook: https://www.facebook.com/help/delete_account
Εάν απενεργοποιήσετε προσωρινά το λογαριασμό σας:
- Το προφίλ σας, οι φωτογραφίες, τα σχόλια και τα like που έχετε κάνει θα «κρυφτούν».
- Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά το λογαριασμό σας οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσετε να συνδεθείτε.
Για να απενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας:
- Συνδεθείτε στο Instagram από κινητό πρόγραμμα περιήγησης ή υπολογιστή. Δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε προσωρινά το λογαριασμό σας από την εφαρμογή Instagram.
- Πατήστε ή κάντε κλικ στην επάνω δεξιά γωνία και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Επεξεργασία προφίλ”.
- Κάντε κύλιση προς τα κάτω και έπειτα πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή “Προσωρινή απενεργοποίηση του λογαριασμού μου” στην κάτω δεξιά γωνία.
- Επιλέξτε μια επιλογή από το αναπτυσσόμενο μενού δίπλα στην επιλογή “Γιατί απενεργοποιείτε το λογαριασμό σας” και εισαγάγετε ξανά τον κωδικό πρόσβασης σας. Η επιλογή απενεργοποίησης του λογαριασμού σας θα εμφανιστεί μόνο αφού επιλέξετε κάποιον λόγο από το μενού.
- Πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή “Προσωρινή απενεργοποίηση λογαριασμού”.
Εάν διαγράψετε τον λογαριασμό σας:
- Το προφίλ σας, οι φωτογραφίες, τα βίντεο, τα σχόλια, τα like και οι φίλοι θα καταργηθούν οριστικά.
- Δεν μπορείτε να εγγραφείτε ξανά με το ίδιο όνομα χρήστη. Οι λογαριασμοί που έχουν διαγραφεί δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν ξανά
Για να διαγράψετε το λογαριασμό σας:
- Μεταβείτε στη σελίδα «Διαγραφή του λογαριασμού». Αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο Instagram στον ιστό, θα σας ζητηθεί πρώτα να συνδεθείτε (δεν μπορείτε να διαγράψετε το λογαριασμό σας από την εφαρμογή Instagram).
- Επιλέξτε μια επιλογή από το αναπτυσσόμενο μενού δίπλα στην επιλογή “Γιατί διαγράφετε το λογαριασμό σας” και εισαγάγετε ξανά τον κωδικό πρόσβασής σας. Η επιλογή οριστικής διαγραφής του λογαριασμού σας θα εμφανιστεί μόνο αφού επιλέξετε έναν λόγο από το μενού.
- Κάντε κλικ ή πατήστε “Διαγραφή μόνιμα του λογαριασμού μου”.
Πριν απενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας, πρέπει να ξέρετε:
- Το Twitter διατηρεί τα δεδομένα χρήστη για 30 ημέρες από την ημερομηνία απενεργοποίησης και μετά ξεκινά τη διαδικασία διαγραφής του εκάστοτε λογαριασμού από τα συστήματά του, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα, όπως προβλέπεται στην Πολιτική απορρήτου.
- Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά το λογαριασμό σας ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια αυτών των 30 ημερών απλά με το να ξανασυνδεθείτε στο κοινωνικό δίκτυο.
- Δεν χρειάζεται να απενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας για να αλλάξετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορείτε να τα αλλάξετε ανά πάσα στιγμή στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας.
- Μετά την απενεργοποίηση, ο λογαριασμός σας καταργείτε μέσα σε λίγα λεπτά, ωστόσο κάποιο περιεχόμενο μπορεί να προβληθεί στο twitter για λίγες μέρες.
Για να απενεργοποιήσετε:
- Συνδεθείτε στο twitter.com στο διαδίκτυο.
- Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας και κάντε κλικ στο “Απενεργοποίηση του λογαριασμού μου” στο κάτω μέρος της σελίδας.
- Διαβάστε τις πληροφορίες απενεργοποίησης λογαριασμού. Κάντε κλικ στο κουμπί “Εντάξει, ωραία, απενεργοποιήστε το λογαριασμό”.
- Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας όταν σας ζητηθεί και βεβαιωθείτε ότι θέλετε να απενεργοποιήσετε το λογαριασμό σας.
Μπορείτε μόνο να διαγράψετε οριστικά το λογαριασμό σας στο Snapchat. Χρειάζονται 30 ημέρες για να γίνει η διαγραφή, οπότε ο λογαριασμός σας θα απενεργοποιηθεί.
Κατά τη διάρκεια αυτών των 30 ημερών, οι φίλοι σας δεν θα μπορούν να επικοινωνούν ή να αλληλεπιδρούν μαζί σας στο Snapchat. Μετά από 30 ημέρες, ο λογαριασμός σας θα διαγραφεί οριστικά και το όνομα χρήστη σας δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο.
Για να διαγράψετε το λογαριασμό σας:
- Επισκεφθείτε αυτήν τη σελίδα.
- Συμπληρώστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για το λογαριασμό που θέλετε να διαγράψετε
- Αν αλλάξετε γνώμη κατά τις 30 ημέρες μετά τη διαγραφή του λογαριασμού σας, μπορείτε να συνδεθείτε ξανά στο Snapchat όπως θα χρησιμοποιούσατε κανονικά το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης σας.