Τι σημαίνουν τα ακρωνύμια που χρησιμοποιούν οι νέοι στο διαδίκτυο

 

Το δικό τους κώδικα επικοινωνίας έχουν αναπτύξει οι νέοι όταν μιλούν στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τα greeklish. Την ίδια ώρα η γλώσσα των εφήβων εμπλουτίζεται διαρκώς από νέα και ακατανόητη για τους αμύητους ορολογία, με ακρωνύμια και συνθηματικά για να επικοινωνούν χωρίς οι μεγαλύτεροι να κατανοούν τι λένε. Τα τελευταία χρόνια η όποια γραπτή διαδικτυακή επικοινωνία των νέων στο online chatting ή ακόμα και στα email ή στα μηνύματα μέσω κινητού γίνεται με αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που έχουν ορισμούς για τις δημοφιλέστερες χρησιμοποιούμενες εκφράσεις του Web, αλλά το καλύτερο από όλα είναι το Urban Dictionary το οποίο περιέχει 10,5 εκατομμύρια ορισμούς διαφορετικών συντμήσεων, ακρωνυμίων και εκφράσεων και  μάλιστα ανανεώνεται διαρκώς.

Παρακάτω, παραθέτουμε μια μικρή λίστα με τους συνηθέστερους όρους που θα βρείτε στο Internet και οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι λένε τα παιδιά σας όταν μιλούν με τους διαδικτυακούς τους φίλους.

ASAP: As Soon As Possible – Το συντομότερο δυνατόν

BBL/BBS: Be Back Later/Soon – Επιστρέφω αργότερα/σύντομα

BF: Boyfriend – ο φίλος ενός κοριτσιού

GF: Girlfriend – η φίλη ενός αγοριού

BFF: Best Friends Forever – κολλητοί-φιλαράκια

U: You -εσύ

W/: With -με/μαζί

W/O: Without – χωρίς

Y: Why – γιατί

BRB: Be Right Back – επιστρέφω αμέσως

CYA: See You – τα λέμε

FAQ: Frequently Asked Questions – συνήθεις ερωτήσεις

FB: Facebook

FYI: For Your Information – πληροφοριακά

G2G: Got to Go – πρέπει να πηγαίνω

GR8: Great – τέλεια

IDK: I Don’t Know – Δεν ξέρω

IMO/IMHO: In My Opinion/In My Humble Opinion – κατά την ταπεινή μου γνώμη

IRL: In Real Life – στην πραγματικότητα

JK: Just Kidding – αστειεύομαι

KTHX: OK, Thanks – ΟΚ ευχαριστώ

L8R: Later – τα λέμε

LMAO: Laugh My “A-Word” Off – έσκασα στα γέλια

LMFAO: Laugh My “F-ing” “A-Word” Off – έσκασα, @#$@% στα γέλια

LOL: Laugh Out Loud – σκάω στα γέλια

NM: Nevermind -δε βαριέσαι

NP: No Problem – κανένα πρόβλημα

OMG: Oh My God -Ω, Θεέ μου

ORLY: Oh Really? – Αλήθεια; 

ROFL: Roll On the Floor Laughing – κρατάω την κοιλιά μου από τα γέλια

TMI: Too Much Information – πολλές πληροφορίες

TTYL: Talk to You Later – τα λέμε αργότερα

WYSIWYG: What You See Is What You Get – ό,τι βλέπεις, παίρνεις

GNOC: Get Νaked On Camera – Βγάλε τα ρούχα σου μπροστά στην κάμερα

KOTL: Kiss on the lips – Σε φιλώ στα χείλη

(L)MIRL: Let’s Μeet Ιn Real Life – Ας συναντηθούμε από κοντά

TDTM: Talk dirty to me – Μίλησέ μου βρώμικα

POS: Parent over shoulder – Γονιός πάνω από το κεφάλι μου

GYPO: Get your pants off – Ξεφορτώσου τους γονείς σου

WTGP: Want To Go Private – Θέλω να πάμε σε ιδιωτικό χώρο για να συνομιλήσουμε

WTTP: Want to trade pictures – Θέλω να ανταλλάξουμε φωτογραφίες

 

Πηγή: Urban Dictionary, safesurfingkids.com

 

#Διαγωνισμός SaferInternet4EU

 

Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 η Επίτροπος κα Mariya Gabriel ξεκίνησε τη SaferInternet4EU, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αποσκοπεί στην προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού μεταξύ των παιδιών και των νέων.

Δεν υπάρχει  καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί η διαδικτυακή ασφάλεια και η παιδεία στα μέσα από την  αναγνώριση και την επιβράβευση επιτευγμάτων σε αυτούς τους τομείς, και για το λόγο αυτό  η ευρωπαϊκή ένωση μέσω του οργανισμού INSAFE ανακοινώνει τη διενέργεια του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού #SaferInternet4EU Awards. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την προώθηση της διαδικτυακής ασφάλειας και της παιδείας στα μέσα, καθιστώντας τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους πιο ενημερωμένους για τις ψηφιακές ευκαιρίες και προκλήσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία άλλωστε υπογραμμίζεται και ο ηγετικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από 20 χρόνια χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, για την επίτευξη ασφαλούς και ποιοτικής πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Ο διαγωνισμός #SaferInternet4EU Awards θα δεχτεί εφαρμογές στις ακόλουθες κατηγορίες:

Όλες οι βέλτιστες πρακτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (κατ’ επέκταση του Better Internet for Kids.eu) όπως π.χ τα fake news στο διαδίκτυο, η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας, η έκθεση σε επιβλαβές ή ακατάλληλο περιεχόμενο κ.α.

 Ο διαγωνισμός #SaferInternet4EU θα διαρκέσει από την 1η Μαρτίου 2018 έως τις 31 Οκτωβρίου 2018 και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Φάση 1: Έναρξη και επιλογή των φιναλίστ (Μάρτιος – Ιούνιος 2018)

Φάση 2: Προετοιμασία οπτικοακουστικού υλικού (μόνο φιναλίστ) και δημόσια ψηφοφορία (Ιούλιος – Οκτώβριος 2018)

Οι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στο Safer Internet Forum (SIF) 2018.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο διαγωνισμός θα ανοίξει για υποψηφιότητες την 1η Μαρτίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις δείτε εδώ.

Πηγή: ΒΙΚ

#SaferInternet4EU: Νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο

 

“Σήμερα είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα” δήλωσε η Επίτροπος κα Mariya Gabriel για  την Ημέρα Ασφάλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.  Η  εμπλοκή των πολιτών στην Ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου χρόνο με το χρόνο αυξάνεται δίνοντας το έναυσμα σε όλο και περισσότερους εμπλεκόμενους φορείς και απλούς πολίτες να αναλάβουν δράση και να διαδραματίσουν ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου διαδικτύου για όλους.

Με προβλέψεις που δείχνουν ότι έως το 2020 θα χρησιμοποιηθούν 20,4 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές (σε σύγκριση με 8,4 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2017), ο Επίτροπος Gabriel τόνισε τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φορείς χάραξης πολιτικής. Όλοι, τόνισε, και κυρίως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να υποστηριχθούν για να μάθουν και να διδάξουν τα παιδιά πώς να γίνουν υπεύθυνοι αυριανοί ψηφιακοί πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Επίτροπος Gabriel ξεκίνησε τη SaferInternet4EU, μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αποσκοπεί στην προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού μεταξύ των παιδιών και των νέων. Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα διεξαχθούν το 2018 και θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η κριτική σκέψη, η παιδεία στα μέσα και οι ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση ψεύτικων ειδήσεων, την αναζήτηση εμπιστευτικών πηγών πληροφοριών και την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ο Επίτροπος Gabriel υπογράμμισε την επιθυμία των νέων να συμμετάσχουν ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή και να γίνουν  Πρεσβευτές του SaferInternet4EU με τη διάδοση των μηνυμάτων της εκστρατείας στους συνομηλίκους τους.

Στην  εναρκτήρια ομιλία, οι μαθητές από το Ευρωπαϊκό Σχολείο του Στρασβούργου τους κύριους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι. Αναφερόμενοι στο φαινόμενο των ψεύτικων νέων, τόνισαν τη σημασία του ελέγχου και της διασταύρωσης των πηγών, ενώ παράλληλα έθεσαν επί τάπητος τα ζητήματα εμπιστευτικότητας και ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Σε ό, τι αφορά τα κοινωνικά δίκτυα και το sexting, οι μαθητές συζήτησαν θέματα σχετικά με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις πολιτικές απορρήτου, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να αναφέρεται οποιαδήποτε ακατάλληλη συμπεριφορά ή περιεχόμενο  και να μάθουν οι νέοι να απευθύνονται γραμμές βοήθειας για υποστήριξη και συμβουλές εάν προκύψουν προβλήματα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια σειρά παρουσιάσεων σχετικά με τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες των Κέντρων Ασφαλέστερου Διαδικτύου (SIC) στην Ευρώπη, με εκπροσώπους από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Επίτροπος Gabriel υπογράμμισε ότι η δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου είναι μια κοινή ευθύνη και όλοι πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους. Η βιομηχανία, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, οι γονείς, τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα παιδιά και οι νέοι, μπορούν να συμβάλουν στην δημιουργία ενός καλύτερου και ποιοτικότερου διαδικτύου.

Πηγή: BIK

Στα 15 η ηλικία της Ψηφιακής Συναίνεσης στην Ελλάδα

Την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για είσοδο των παιδιών κάτω των 15 ετών στα κοινωνικά δίκτυα μόνο με γονική συναίνεση  ανακοίνωσε μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018, η  νομική ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δρ. Φερενίκη Παναγοπούλου. Η κ. Παναγοπούλου τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βρεθούν τεχνολογικοί τρόποι ώστε να επαληθεύεται πως οι γονείς όντως έδωσαν την συγκατάθεση τους. Το θετικό είναι, όπως δήλωσε η κ. Παναγοπούλου, πως η ευθύνη βαραίνει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να ελέγξουν την τήρηση των ηλικιακών ορίων των χρηστών τους διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με υπέρογκα πρόστιμα ενώ η μελέτη προτείνει ακόμα και τη θέσπιση ευθύνης γονέων σε περίπτωση εκθέσεως του παιδιού σε διαδικτυακό κίνδυνο.

Έναν εύλογο προβληματισμό που έθεσε επί τάπητος η νομική ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι το γιατί η ενισχυμένη προστασία πρέπει να ισχύει μόνο για τα παιδιά και όχι για όλους δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι  οι ενήλικες διαδικτυακώς «αναλφάβητοι» που με πλήρη άγνοια κινδύνου εισέρχονται στο διαδίκτυο. «Ευάλωτα στο διαδίκτυο είναι πολλά πρόσωπα και όχι μόνο τα παιδιά λόγω της ελλιπούς ενημερώσεως και της ανύπαρκτης ψηφιακής παιδείας.» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παναγοπούλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τις φωνές διαμαρτυρίας που υπάρχουν για το κατά πόσο είναι εφικτό, επιθυμητό, αλλά και δέον να αφαιρεθεί το δικαίωμα στα παιδιά να συμμετέχουν ελεύθερα στη νέα διαδικτυακή εποχή. «Πολλές φωνές διαμαρτυρίας αμερικανικής κυρίως προελεύσεως έχουν ως αφετηρία την ελευθερία του λόγου. Περαιτέρω, ψυχραιμότερες ευρωπαϊκές φωνές εκφράζουν ανησυχία για την παρεμπόδιση του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως των παιδιών και εμμένουν ότι η αυστηρή ερμηνεία της διατάξεως εγείρει έντονα ζητήματα συνταγματικότητας. Για το λόγο αυτό μεγάλη έμφαση πρέπει να δίδεται και στην αντιληπτική ικανότητα των παιδιών.» κατέληξε η κ. Παναγοπούλου.

15ος εορτασμός Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Εκδήλωση υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Στο επίκεντρο η τελική εισήγηση της αρμόδιας ελληνικής επιτροπής για χρήση των κοινωνικών δικτυών από τα παιδιά ηλικίας 15 ετών και κάτω, μόνο με γονική συναίνεση.

Με κεντρικό μήνυμα «Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα»  εορτάστηκε φέτος για 15 η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, που εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004, προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν οι θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνηθεί ο ρόλος που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Την ευθύνη οργάνωσης του εορτασμού στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που πραγματοποίησε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, κεντρική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην οποία συμμετείχαν αρχές, εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικοί και πολλοί μαθητές. Παράλληλα, με δραστηριότητες και με σχετικό υλικό που είχε διατεθεί από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και από ολόκληρη την επικράτεια συμμετείχαν στον εορτασμό από τα σχολεία τους στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για ένα, όχι μόνο ασφαλές αλλά και ποιοτικό διαδίκτυο.

 

Η Νομική Ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Δρ Φερενίκη Παναγοπούλου  ανακοίνωσε την απόφαση της αρμόδιας ελληνικής επιτροπής σύμφωνα με την οποία προτείνεται να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια χρήσης των κοινωνικών δικτύων από τους νέους και πλέον από 15 ετών και κάτω να απαιτείται η γονική συναίνεση  για την πρόσβαση τους. H κ. Παναγοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά: Η προστιθέμενη αξία του Κανονισμού στον τομέα της προστασίας της παιδικής ηλικίας συνίσταται στην απαίτηση λήψεως ή εγκρίσεως της συγκαταθέσεως από τους ασκούντες τη γονική μέριμνα για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων παιδιών ηλικίας έως δεκαέξι ετών. Ο Κανονισμός αφήνει το περιθώριο στα κράτη μέλη να προβλέπουν δια νόμου μικρότερη ηλικία, όχι όμως κατώτερη των δεκατριών ετών. Υπό την έννοια αυτή, ο Κανονισμός εκλαμβάνει ως δεδομένη την απειρία των παιδιών, τη δυνατότητα επηρεασμού τους σε αλόγιστες ενέργειες, η οποία αυξάνει την πιθανότητα διακινδυνεύσεως των δικαιωμάτων των παιδιών κατά την επεξεργασία δεδομένων. Αυτό που αξίζει προσοχής είναι η αναγνώριση της ευθύνης για τη λήψη της συγκαταθέσεως από τους ασκούντες τη γονική μέριμνα στον υπεύθυνο επεξεργασίας, ο οποίος οφείλει να καταβάλλει εύλογες προσπάθειες για να επαληθεύσει ότι η συγκατάθεση παρέχεται ή εγκρίνεται από το πρόσωπο που έχει τη γονική μέριμνα του παιδιού λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διαθέσιμη τεχνολογία. Η μελέτη προτείνει τη θέσπιση ευθύνης γονέων σε περίπτωση εκθέσεως του παιδιού σε διαδικτυακό κίνδυνο. Ερώτημα πάντως ανακύπτει εάν το δικαίωμα προστασίας δεδομένων είναι σκόπιμο να είναι δύο ταχυτήτων. Ένα «επαυξημένο» για τα παιδιά, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν ανατραφεί σε ένα «φυσικό ψηφιακό περιβάλλον», και ένα «κανονικό» για όλους τους άλλους. Παρά την ανάγκη προστασίας της παιδικής ηλικίας κρίνεται ότι η ενισχυμένη προστασία δεν πρέπει να ισχύει μόνο για τα παιδιά, αλλά για όλους. Δεν είναι λίγοι οι ενήλικες διαδικτυακώς «αναλφάβητοι» που με πλήρη άγνοια κινδύνου εισέρχονται στο διαδίκτυο. Χρήσιμη θα ήταν η καθιέρωση της αρχής εν αμφιβολία υπέρ της προστασίας όλων. Για παράδειγμα, αυτό είναι χρήσιμο στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτυώσεως μέσω της προεπιλογής των ρυθμίσεων απορρήτου υπέρ της προστασίας των προσωπικών δεδομένων του χρήστη (privacy by default). Ευάλωτα στο διαδίκτυο είναι πολλά πρόσωπα και όχι μόνο τα παιδιά λόγω της ελλιπούς ενημερώσεως και της ανύπαρκτης ψηφιακής παιδείας. Πέραν των ανωτέρω προβληματισμών αναφορικά με τη διαφοροποίηση του επιπέδου προστασίας μεταξύ παιδιών και ενηλίκων, το φλέγον πρακτικό ζήτημα που ανακύπτει είναι κατά πόσον είναι εφικτό, επιθυμητό, αλλά και δέον να αφαιρεθεί το δικαίωμα στα παιδιά να συμμετέχουν ελεύθερα στη νέα διαδικτυακή εποχή. Πολλές φωνές διαμαρτυρίας αμερικανικής κυρίως προελεύσεως έχουν ως αφετηρία την ελευθερία του λόγου. Περαιτέρω, ψυχραιμότερες ευρωπαϊκές φωνές εκφράζουν ανησυχία για την παρεμπόδιση του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως των παιδιών και εμμένουν ότι η αυστηρή ερμηνεία της διατάξεως εγείρει έντονα ζητήματα συνταγματικότητας. Για το λόγο αυτό μεγάλη έμφαση πρέπει να δίδεται και στην αντιληπτική ικανότητα των παιδιών.»

 

Στις δράσεις αφύπνισης και ενημέρωσης της Δ/νσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Προϊστάμενος κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου τονίζοντας ότι ο ρόλος της ΕΛΑΣ πρέπει να είναι πρωτίστως ενημερωτικός και εν συνεχεία κατασταλτικός. Ο κ. Παπαπροδρόμου επεσήμανε ότι ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο προστατευμένος πολίτης  και αυτή η ενημέρωση πρέπει να φτάνει από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Επίσης μιλώντας στους μαθητές μέσα στην κατάμεστη αίθουσα τους επεσήμανε ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι αν κάτι συμβεί διαδικτυακά πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από τους γονείς τους ή από ένα άτομο που εμπιστεύονται.

 
 Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και κοινοτήτων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης  επεσήμανε ότι η σωστή χρήση του διαδικτύου είναι θέμα παιδείας την οποία οφείλουν όλοι οι φορείς και κυρίως η πολιτεία να παρέχει τη νέα γενιά και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός σε μικρούς και μεγάλους τον οποίο χαρακτήρισε ως μια από τις χειρότερες μορφές αποκλεισμού .

 
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης  Ηλεκτρονικών Δικτύων και επικοινωνίας κ. Γιώργος Πάντος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι η ενασχόληση με τον ψηφιακό κόσμο απαιτεί την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και νέων δεξιοτήτων έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να πλοηγούμαστε με ασφάλεια. Ο νέος κανονισμός (GDPR) βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση με προϋπόθεση βέβαια την εν τω βάθη ενημέρωση των πολιτών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

9 

 
 Το δικό τους μήνυμα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 έστειλαν και οι νέοι του Youth Panel του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου οι οποίοι επεσήμαναν ότι οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος είναι προς το συμφέρον των παιδιών καθώς ακόμα δεν έχουν αποκτήσει την κριτική ικανότητα που απαιτείται και η εκπαίδευσή τους σε θέματα απορρήτου δεν είναι επαρκής.

 
Η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Παρασκευή Φραγκοπούλου στην ομιλία της ανέλυσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει το Κέντρο και η οποία αφορά τη σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από τα μάτια των γονιών.

Πιο συγκεκριμένα οι  τάσεις έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

Συμπερασματικά επιβεβαιώνεται ότι τα ελληνόπουλα χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα από πολύ μικρή, μη επιτρεπτή ηλικία.   Θα τολμούσαμε να πούμε, ότι ο νέος κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR) που θα ισχύσει από 25/5 και στη χώρα μας, ίσως αποτελέσει ένα σοβαρό σύμμαχο για τους γονείς  και ίσως βοηθήσει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της πλειοψηφίας των γονιών σύμφωνα με την οποία θα επιθυμούσαν η χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά να ξεκινούσε από το 16ο έτος της ηλικίας τους και άνω. Με το νέο κανονισμό που επιβάλλει τη συναίνεση των γονιών για τη χρήση κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά, οι γονείς μπορούν να επαναδιαπραγματευθούν το συγκεκριμένο ζήτημα και να επιβάλλουν τα όρια τους.

Αν και η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι οι γονείς θεωρούν ότι επηρεάζεται/διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του παιδιού τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι σε συνθήκες άγχους αυξάνουν το χρόνο ενασχόλησης τους με αυτά.  Αναδεικνύεται μέσα από τις συγκεκριμένες απαντήσεις ότι τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές εξάρτησης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βραβείων  των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών στους νικητές. Οι πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί διοργανώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από  το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Συμμετείχαν περισσότερα από 300 σχολεία όλων των βαθμίδων από ολόκληρη την επικράτεια και οι δημιουργίες των παιδιών ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθιστώντας τη ψηφοφορία για την ανάδειξη των νικητών, πολύ δύσκολη διαδικασία.

Τα σχολεία τα οποία αναδείχθηκαν στις τρείς πρώτες θέσεις των 2 διαγωνισμών από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα  και τα οποία βραβεύτηκαν  είναι:

Για το διαγωνισμό «θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο»

Σχολή  Ι Μ Παναγιωτοπούλου / Λύκειο Τυχερού / Καλλιτεχνικό σχολείο Περιστερίου / Δημοτικά Μακρυχωρίου και Συκουρίου Λάρισας / 11ο Δημοτικό Ευόσμου / 47ο Δημοτικό Ηρακλείου Κρήτης / 22ο Νηπιαγωγείο Ρόδου / Νηπιαγωγείο Ανάβρας Λάρισσας / 2θ Νηπιαγωγείο Ροδόπολης

Για το διαγωνισμό «Αρχαία Ελλάδα και Διαδίκτυο»

2ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας /  ΕΠΑΛ Μήλου / Γυμνάσιο Αμμοχωρίου Φλώρινας / 13ο Δημοτικό Λαμίας / 7ο Δημοτικό Πρέβεζας / 9ο Δημοτικό Καρδίτσας

Τις συμμετοχές που αναδείχθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα μπορείτε να τις δείτε εδώ: https://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid2018-d/apotelesmata-2018/

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και  παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.

Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.

Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Μάθετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828) και ακολουθήστε μας στο Twitter (https://twitter.com/SaferInt4Kids).

Την αποκλειστική ευθύνη της παρούσας έκδοσης φέρει ο συγγραφέας της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των περιεχομένων σ’ αυτήν πληροφοριών.

 

 

 

 

 

Στατιστικά στοιχεία Γραμμής Βοήθειας HELP-LINE 2017 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Μία στις τρεις κλήσεις που δέχτηκε η γραμμή Βοήθειας Help-Line 210-6007686 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017 αφορούσε περιστατικά υπερβολικής ενασχόλησης παιδιών με το διαδίκτυο ή με διαδικτυακά παιχνίδια γεγονός που έρχεται να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά την ανάγκη ευαισθητοποίησης και αφύπνισης ανήλικων και ενήλικων χρηστών. Πιο συγκεκριμένα από τις 1640 κλήσεις που δέχτηκε η γραμμή κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, το 33% αφορούσε σε θέματα εξάρτησης, το 20% σε περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού ενώ στην τρίτη θέση, με ποσοστό 13%, αναδείχθηκε η κατηγορία που αφορά στα προβλήματα που σχετίζονται με παραβίαση της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.

2

Η πλειοψηφία των κλήσεων (62%) προήλθε από ενήλικες, κυρίως γονείς που επικοινώνησαν ως επί τω πλείστο ζητώντας οδηγίες και συμβουλές για κάποιο θέμα που αντιμετώπιζε το ανήλικο παιδί τους σε σχέση με το διαδίκτυο, ενώ οι επαγγελματίες και οι ανήλικοι που απευθύνθηκαν στη γραμμή ακολουθούν με παρόμοιο ποσοστό που ανέρχεται στο 19%.
Οι περισσότεροι (76%) επέλεξαν να επικοινωνήσουν με τη γραμμή τηλεφωνικά στον αριθμό 210-6007686, ένα ποσοστό της τάξης του 24% επέλεξε να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά μέσω email στη διεύθυνση Info@help-line.gr ενώ μόλις δυο άτομα επικοινώνησαν μέσω της chat συμβουλευτικής που παρέχεται τον τελευταίο χρόνο.

3

Το προσωπικό της Γραμμής Βοηθείας παρείχε ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική σε συνολικά 1286 αιτήματα. Επιπλέον, 267 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στη γραμμή καταγγελιών Safeline.gr και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ή σε άλλους αρμόδιους φορείς αντίστοιχα με τη φύση της αναφοράς (π.χ. καταναλωτικές οργανώσεις κ.λπ.).

4

Υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Μάθετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828) και ακολουθήστε μας στο Twitter (https://twitter.com/SaferInt4Kids).

Την αποκλειστική ευθύνη της παρούσας έκδοσης φέρει ο συγγραφέας της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των περιεχομένων σ’ αυτήν πληροφοριών.

Στατιστικά στοιχεία 2017 Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών SAFELINE του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

4326 καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο έλαβε κατά τη διάρκεια του 2017 η SafeLine, αριθμός που κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες αυξήθηκαν κατά περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 48% του συνόλου των καταγγελιών ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των καταγγελιών για εικόνες ή βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που έφτασε το 23% του συνόλου.
Οι καταγγελίες που έλαβε η SafeLine για διαδικτυακές οικονομικές απάτες αφορούσαν κυρίως διαδικτυακές αγορές όπου τις περισσότερες φορές οι καταγγέλλοντες δεν παρέλαβαν ποτέ το προϊόν παραγγελίας τους ή το προϊόν που παρέλαβαν δεν ανταποκρινόταν στον προϊόν που είχαν επιλέξει. Πολλά περιστατικά επίσης αφορούσαν στο ότι δεν τηρούνταν οι όροι επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής προϊόντων. Άλλες καταγγελίες αφορούσαν περιστατικά όπου, κατόπιν πληρωμής, αναγραφόταν στην ιστοσελίδα ότι το tracking number της παραγγελίας είναι προσωρινώς μη διαθέσιμο. Οι καταγγέλλοντες συμπερασματικά -καθώς οι πλειοψηφία των καταγγελιών στη SafeLine υποβάλλονται ανώνυμα- είναι ενήλικες οι οποίοι είτε ζητούν τρόπο να αποζημιωθούν είτε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους είτε ζητούν να αφαιρεθούν απ’ το διαδίκτυο οι εν λόγω ιστοσελίδες/διαφημίσεις προκειμένου να μην υπάρξουν περισσότερα μελλοντικά θύματα.
Στο φάσμα της οικονομικής απάτης κατά το 2017 η SafeLine έλαβε μεγάλο αριθμό καταγγελιών που σχετίζονταν με παράνομο διαδικτυακό στοίχημα και καταγγελίες για απατηλές αλλά δελεαστικές διαφημίσεις προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές που εντοπίστηκαν κυρίως στο κοινωνικό δίκτυο Facebook.
Σημαντική μείωση προκύπτει στις καταγγελίες που αφορούσαν θέματα προσωπικών δεδομένων, καθώς από το 19% του συνόλου που καταλάμβαναν την περασμένη χρονιά, το 2017 έπεσαν στο 11% του συνόλου των βάσιμων καταγγελιών. Διαμοιρασμός προσωπικών πληροφοριών με τη μορφή δημοσίευσης ή αναδημοσίευσης προσωπικών στοιχείων χωρίς άδεια του ατόμου, αποτέλεσαν τη βασική μορφή παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Αναφορικά με καταγγελίες σχετιζόμενες με απειλή, παρατηρείται ένα χαμηλό ποσοστό και συγκεκριμένα 7% του συνόλου. Εν συνεχεία, μόλις το 3% αφορούσε ρατσιστικό ή ξενοφοβικό περιεχόμενο.
Τέλος, ραγδαία μείωση παρατηρήθηκε το 2017 στο ποσοστό επιβεβαιωμένων καταγγελιών που αφορούσαν ανεπιθύμητη αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με απώτερο σκοπό την οικονομική απάτη (Spam-phishing). Το εν λόγω ποσοστό έπεσε μόλις στο 2% του συνόλου των καταγγελιών, ενώ πέρυσι κατείχε το 6% του συνόλου. Οι υπόλοιπες κατηγορίες καταγγελιών παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2016.

1

Tips για ασφάλεια στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου :
•Πριν την καταχώριση της παραγγελίας σας και την ολοκλήρωση της συναλλαγής, αφιερώστε λίγο χρόνο προκειμένου να βρείτε κριτικές άλλων χρηστών του διαδικτύου για το εν λόγω ηλεκτρονικό κατάστημα.
•Να είστε αρκετά επιφυλακτικοί με προσφορές που λαμβάνετε στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία.
•Να διαβάζετε καλά όρους και προϋποθέσεις χρήσης ιστοσελίδων καθώς επίσης και την πολιτική επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής προϊόντων.
•Πριν πραγματοποιήσετε τη συναλλαγή, βεβαιωθείτε ότι τα διαδικτυακά καταστήματα διαθέτουν στοιχεία επικοινωνίας.
•Να ελέγχετε αν οι σελίδες των διαδικτυακών καταστημάτων στις οποίες πρόκειται να εισάγετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας είναι ασφαλείς. Ασφαλείς σελίδες για ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυτές των οποίων η ηλεκτρονική διεύθυνση αρχίζει με “https” και όχι με “http”.
Πως θα υποβάλλεται καταγγελία στη SafeLine:
Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών SafeLine για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα www.safeline.gr . Το ακριβές link είναι www.safeline.gr/node/121 . Μπορείτε επίσης να αποστείλετε την καταγγελία σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο report@safeline.gr .

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Μάθετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828) και ακολουθήστε μας στο Twitter (https://twitter.com/SaferInt4Kids).

Την αποκλειστική ευθύνη της παρούσας έκδοσης φέρει ο συγγραφέας της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των περιεχομένων σ’ αυτήν πληροφοριών.

Πρόσκληση εκδήλωσης για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018

 

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου / Αμφιθέατρο Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών / ώρα 10:00-14:00

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας πραγματοποιεί στις 6 Φεβρουαρίου 2018 κεντρική εκδήλωση  στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που γιορτάζεται ταυτόχρονα σε 160 χώρες σε όλο τον κόσμο με κεντρικό σύνθημα: «Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου το σεβασμό. Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα».

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Το 2017 περισσότερα  από 21.000 σχολεία και 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις δράσεις που είχαν προγραμματιστεί για τη συγκεκριμένη ημέρα ανά την Ευρώπη.

Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, θα συμμετέχουν αρχές, εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Τις κεντρικές ομιλίες θα κάνουν ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου και η Νομική Ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Δρ. Φερενίκη Παναγοπούλου ενώ εξειδικευμένα στελέχη του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ θα αναλύσουν τις τελευταίες αναδυόμενες τάσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν επίσης και τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τη μεγάλη έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου  που βρίσκεται σε εξέλιξη και που αφορά στη σχέση των παιδιών με τα κοινωνικά δίκτυα. 

Επιπρόσθετα, θα απονεμηθούν τα βραβεία των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών στους νικητές. Οι πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί διοργανώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από  το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Συμμετείχαν περισσότερα από 300 σχολεία όλων των βαθμίδων από ολόκληρη την επικράτεια και οι δημιουργίες των παιδιών ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθιστώντας τη ψηφοφορία για την ανάδειξη των νικητών, πολύ δύσκολη διαδικασία.

Τα έργα των μαθητών  που βραβεύτηκαν καθώς και όλες τις συμμετοχές μπορείτε να τις δείτε εδώ: https://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid2018-d/sym-sid-2018/

Τα σχολεία τα οποία αναδείχθηκαν στις τρείς πρώτες θέσεις των 2 διαγωνισμών από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα  και τα οποία θα βραβευτούν στην εκδήλωση είναι:

Για το διαγωνισμό «θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο»

Σχολή  Ι Μ Παναγιωτοπούλου / Λύκειο Τυχερού / Καλλιτεχνικό σχολείο Περιστερίου / Δημοτικά Μακρυχωρίου και Συκουρίου Λάρισας / 11ο Δημοτικό Ευόσμου / 47ο Δημοτικό Ηρακλείου Κρήτης / 22ο Νηπιαγωγείο Ρόδου / Νηπιαγωγείο Ανάβρας / 2θ Νηπιαγωγείο Ροδόπολης

Για το διαγωνισμό «Αρχαία Ελλάδα και Διαδίκτυο»

2ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας /  ΕΠΑΛ Μήλου / Γυμνάσιο Αμμοχωρίου Φλώρινας / 13ο Δημοτικό Λαμίας / 7ο Δημοτικό Πρέβεζας / 9ο Δημοτικό Καρδίτσας

Τις συμμετοχές που αναδείχθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα μπορείτε να τις δείτε εδώ: https://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid2018-d/apotelesmata-2018/

 πρεσσ

Παρακαλούμε πολύ για την κάλυψη της εκδήλωσης από τα μέσα που εκπροσωπείτε. Στηριζόμαστε στη βοήθεια σας για τη διάδοση του μηνύματος ενός ασφαλέστερου και ποιοτικότερου διαδικτύου για εμάς και κυρίως για τα παιδιά μας. Σας αποστέλλουμε συνημμένα το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.