Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης στο YouTube: Ένας οδηγός για γονείς
Τι είναι το YouTube?
Το YouTube είναι η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής υπηρεσία κοινής χρήσης βίντεο στον κόσμο με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες και ανήκει στην ιδιοκτησία της Google. Φιλοξενεί τόσο περιεχόμενο που παράγεται από το χρήστη όσο και εμπορικό περιεχόμενο μέσω της ιστοσελίδας του και των εφαρμογών για κινητά.
Το YouTube είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε ανθρώπους όλων των ηλικιών – ένας λόγος γι’ αυτό είναι η απίστευτη ποικιλία περιεχομένου που παρέχει.
Με πάνω από 400 ώρες περιεχομένου που μεταφορτώνονται στο YouTube κάθε λεπτό, αναπόφευκτα μέρος αυτού του περιεχομένου θα είναι ακατάλληλο για τους νεότερους χρήστες. Λόγω του ποσού του περιεχομένου που μεταφορτώνεται στον ιστότοπο, ενδέχεται να μην λειτουργούν αρκετά αποτελεσματικά τα σχετικά φίλτρα προστασίας (συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων μέσω του παρόχου διαδικτύου).
Παρακάτω εξετάζουμε τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει ασφαλές όταν παρακολουθεί βίντεο στο YouTube.
Οδηγίες κοινότητας του YouTube
Το YouTube χρησιμοποιεί ένα σύνολο «κανόνων κοινής λογικής» – τις Κοινοτικές Οδηγίες του – για να βοηθήσει τους δημιουργούς περιεχομένου να καθορίσουν τι είναι και δεν είναι κατάλληλο για δημοσίευση. Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν οδηγούς για γυμνό ή σεξουαλικό περιεχόμενο, περιεχόμενο μίσους, επιβλαβές ή επικίνδυνο περιεχόμενο και βίαιο ή γραφικό περιεχόμενο.
Ενώ το YouTube εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι όλα τα βίντεο πληρούν τις Οδηγίες Κοινότητας, λόγω του μεγάλου όγκου περιεχομένου που μεταφορτώνεται καθημερινά στον ιστότοπο, υπάρχει κίνδυνος κάποια βίντεο να παραβιάζουν αυτές τις οδηγίες και να είναι ακόμα διαθέσιμα για προβολή. Επιπλέον, μόνο επειδή κάτι είναι αποδεκτό σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα κατάλληλο για χρήστες όλων των ηλικιών.
Τι είναι η Περιορισμένη Λειτουργία;
Η Περιορισμένη λειτουργία είναι μια πρόσθετη ρύθμιση που μπορεί να ενεργοποιηθεί στον ιστότοπο και την εφαρμογή YouTube. Αν ενεργοποιηθεί, περιορίζει τη διαθεσιμότητα δυνητικά επιβλαβούς ή μη αποδεκτού περιεχομένου.
Πώς λειτουργεί η Περιορισμένη Λειτουργία;
Η κύρια μέθοδος για το φιλτράρισμα περιεχομένου σε Περιορισμένη Λειτουργία είναι ένα αυτόματο σύστημα που χρησιμοποιεί αλγόριθμους. Αυτοί οι αλγόριθμοι ή κανόνες καθορίζουν ποιο περιεχόμενο μπορεί να θεωρηθεί ακατάλληλο ελέγχοντας διαφορετικά στοιχεία, όπως τον τίτλο, τη γλώσσα και τα μεταδεδομένα που χρησιμοποιούνται σε κάθε βίντεο. Τα μεταδεδομένα αναφέρονται σε πληροφορίες σχετικά με το βίντεο, όπως η ημερομηνία μεταφόρτωσης, ο δημιουργός, η περιγραφή του βίντεο και οι λέξεις-κλειδιά με ετικέτες.
Το YouTube αναγνωρίζει ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα δεν είναι ποτέ τέλεια και ότι οι αλγόριθμοί τους “κάνουν μερικές φορές λάθη κατά την αξιολόγηση των βίντεο που θα διατίθενται στη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης”.
Το YouTube χρησιμοποιεί επίσης μια ομάδα αρμόδιων ατόμων που ελέγχουν με μη αυτόματο τρόπο κάποιο περιεχόμενο το οποίο ίσως χρειαστεί να φιλτραριστεί. Συγκεκριμένα, ελέγχουν με μη αυτόματο τρόπο τα βίντεο τα οποία έχουν «επισημανθεί» ως ακατάλληλα από τους χρήστες του YouTube και όλα τα βίντεο που υποβάλλονται στο πλαίσιο της φόρμας ανατροφοδότησης “Περιορισμένη Λειτουργία”.
Πώς μπορώ να κάνω χρήση της Περιορισμένης Λειτουργίας;
Η περιορισμένη λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί με τα εξής βήματα:
- Μεταβείτε στο εικονίδιο του λογαριασμού στην επάνω δεξιά γωνία του ιστότοπου ή της εφαρμογής YouTube.
- Μεταβείτε στη λειτουργία “Περιορισμένη” στην επιλογή “Ενεργοποίηση”.
- Η λειτουργία περιορισμένης λειτουργίας λειτουργεί σε επίπεδο προγράμματος περιήγησης, οπότε αν επιλέξετε να την χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε σε κάθε πρόγραμμα περιήγησης που είναι εγκατεστημένο στη συσκευή σας (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari κ.λπ.)
Το Κέντρο ιδιωτικού απορρήτου και ασφάλειας του YouTube παρέχει πιο λεπτομερείς συμβουλές σχετικά με τη χρήση της λειτουργίας περιορισμένης πρόσβασης σε διαφορετικές συσκευές. Διαβάστε το αναλυτικό φυλλάδιο του Ελληνικού Κέντρου Διαδικτύου για την περιορισμένη πρόσβαση εδώ.
Συμβουλές
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κανένα φίλτρο δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματικό από μόνο του και οποιαδήποτε στοιχεία ελέγχου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αν εργάζονται για εσάς και την οικογένειά σας.
Ακολουθούν οι κορυφαίες συμβουλές για την υποστήριξη των παιδιών σας στο YouTube:
- Τα συστήματα φιλτραρίσματος μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά δεν αποτελούν αντικατάσταση για τη συζήτηση και συμμετοχή στη διαδικτυακή ζωή του παιδιού σας. Παρακολουθήστε τα βίντεο μαζί, μιλήστε για τα αγαπημένα τους κανάλια και βεβαιωθείτε ότι είστε πάντα κοντά όταν το παιδί σας έχει πρόσβαση στο YouTube.
- Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τα εργαλεία αναφοράς στο YouTube – θα χρειαστεί να έχετε λογαριασμό στο YouTube ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail για να το κάνετε αυτό. Διαβάστε το πώς να αναφέρετε ακατάλληλο περιεχόμενο και μοιραστείτε αυτές τις γνώσεις με την οικογένειά σας. Η εμπλοκή με την κοινότητα του YouTube, αναφέροντας βίντεο που παραβιάζουν τις Οδηγίες κοινότητας, θα κάνει τον ιστότοπο καλύτερο για όλους.
- Εξερευνήστε περαιτέρω ρυθμίσεις – ρίξτε μια ματιά στο Κέντρο βοήθειας του YouTube για να δείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους στο YouTube. Για παράδειγμα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία “αυτόματης αναπαραγωγής”, έτσι ώστε μετά την ολοκλήρωση του βίντεο να μην αναπαράγονται αυτόματα άλλα βίντεο μετά από αυτό.
- Δώστε στρατηγικές στα παιδιά για να προστατευθούν από τυχόν ανεπιθύμητο περιεχόμενο – ενημερώστε τα ότι μπορούν να σας μιλήσουν αν δουν κάτι που δεν θέλουν ή να τους δείξετε πώς να απενεργοποιήσουν την οθόνη αν δουν κάτι που τους αναστάτωσε.
- Σκεφθείτε να κάνετε μια Οικογενειακή Συμφωνία. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια συνομιλία με όλη την οικογένειά σας για το πώς όλοι χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο και να συζητήσετε πώς να συμπεριφέρεστε με θετικό τρόπο στο διαδίκτυο. Εάν το YouTube είναι δημοφιλές στην οικογένειά σας, θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε μια συγκεκριμένη ενότητα στη συγκατάθεσή σας για να μιλήσετε γι’ αυτό.
Πηγή: UK Safer Internet Center
Ε.Ε: Δημόσια διαβούλευση για μέτρα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της καταπολέμησης του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Η διαθεσιμότητα και η διάδοση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο παραμένει μείζον πρόβλημα από την άποψη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στην ΕΕ. Ειδικότερα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη διάδοση τρομοκρατικού διαδικτυακού περιεχομένου, παράνομης ρητορικής μίσους, υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ή παράνομων εμπορικών πρακτικών, καθώς και σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και την πώληση παράνομων ναρκωτικών, προϊόντων παραποίησης/απομίμησης ή άλλων παράνομων προϊόντων.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες σχετικά με τις ευθύνες των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών όσον αφορά το παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο και, την 1η Μαρτίου 2018, σύσταση σχετικά με μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου.
Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει αρχική εκτίμηση επιπτώσεων και συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων και την κλίμακα του προβλήματος. Η Επιτροπή θα εξετάσει, μέχρι τα τέλη του 2018, την πιθανή λήψη περαιτέρω μέτρων για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου.
Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 30 Απριλίου και θα διαρκέσει ώς τις 25 Ιουνίου. Όλες οι απαντήσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα δημοσιευθούν, εκτός εάν έχει ζητηθεί ρητά η μη δημοσίευσή τους στην ενότητα γενικών πληροφοριών του ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο απευθύνεται στο ευρύ κοινό, στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτυακής φιλοξενίας και σε οργανώσεις που εκπροσωπούν τις εν λόγω υπηρεσίες, στις αρμόδιες αρχές, σε όργανα επιβολής του νόμου, σε εθνικές κυβερνήσεις, στην κοινωνία των πολιτών, σε Πανεπιστήμια και άλλες οργανώσεις. Έχει δύο στόχους. Το πρώτο μέρος του ερωτηματολογίου είναι ειδικά προσαρμοσμένο σε κάθε επιμέρους κατηγορία συμμετεχόντων και έχει ως στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων και δεδομένων σχετικά με τις ισχύουσες πρακτικές, τις εμπειρίες των συμμετεχόντων και τις πολιτικές των οργανώσεων για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχόμενου, συμπεριλαμβανομένων των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων. Το δεύτερο μέρος της έρευνας αποσκοπεί στη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τις αντιλήψεις, τις γνώμες και τις προτιμήσεις όλων των συμμετεχόντων όσον αφορά πιθανές εναλλακτικές επιλογές πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Πώς να υποβάλετε τις απαντήσεις σας
Για τις απαντήσεις σας χρησιμοποιήστε το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/illegal_content_online. Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και μπορείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε από αυτές.
Οι απαντήσεις που θα υποβληθούν μετά την ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης δεν θα ληφθούν υπόψη.
Μπορείτε να διακόψετε ανά πάσα στιγμή τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και να συνεχίσετε αργότερα.
Τα ερωτηματολόγια που θα αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε χαρτί δεν θα εξεταστούν, με εξαίρεση εκείνα που θα αποσταλούν από άτομα με προβλήματα όρασης ή από τις οργανώσεις εκπροσώπησής τους.
Προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία
Το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο πληροί τις προδιαγραφές που καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές προσβασιμότητας διαδικτυακού περιεχομένου (WCAG).
Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος, μπορείτε να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα, και να υποβάλετε την απάντησή σας σε Word, PDF ή ODF μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ίδια διεύθυνση.
Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στην ειδική εκπαίδευση
Πολλά μέσα της νέας τεχνολογίας χρησιμοποιούνται επιτυχώς στην εκπαίδευση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο μαθησιακό έργο, έχουν ανάγκη από περισσότερο χρόνο, εμφανίζουν σε πολλές περιπτώσεις διάσπαση προσοχής και έχουν ανάγκη από συνεχή ενίσχυση και ανατροφοδότηση. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ψηφιακού περιβάλλοντος που ενισχύει την χρήση των αισθήσεων από μεριάς του μαθητή, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο στην περίπτωση της συμβατικής εκπαίδευσης.
Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν δείξει ότι παιδιά με ελλειμματική προσοχή, με δυσλεξία, με φυσικές αδυναμίες κ.α. κατάφεραν με τη χρήση των ΤΠΕ να παράγουν σημαντικά μαθησιακά αποτελέσματα. Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες διευκολύνονται με τη συχνή, υπομονετική και ευχάριστη επανάληψη, με την πολύ-αισθητηριακή προσέγγιση στο γνωστικό υλικό, με την παροχή προτύπων επιθυμητής συμπεριφοράς. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι ο εγκέφαλος αυτών των παιδιών λειτουργεί καλύτερα με την τεχνολογία.
Όπως προκύπτει μέσα από μελέτες τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα που προσφέρει ο Η/Υ, η καθαρή και τακτική εμφάνιση του κειμένου, τα διάφορα είδη λογισμικού για τη διόρθωση των λαθών και τη παραπομπή σε γραμματικούς κανόνες, οι γραμματικές ασκήσεις και οι επεξεργαστές κειμένου βοηθούν πολύ αυτά τα παιδιά. Άλλωστε πλέον οι εκπαιδευτικοί έχουν πολλά εργαλεία στα χέρια τους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την εκπαίδευση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
Υπάρχουν απλοποιημένα πληκτρολόγια, οθόνες αφής, πληκτρολόγιο αναγνώρισης της ομιλίας και σύνθεσης του ήχου, λογισμικά που βοηθούν στην ορθοφωνία και την ανάπτυξη του λόγου, την αντιμετώπιση προβλημάτων μνήμης και συγκέντρωσης της προσοχής, καθώς και την υπέρβαση των προβλημάτων ανάγνωσης και γραφής που αντιμετωπίζουν τα δυσλεκτικά παιδιά.
Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι η τεχνολογία βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι η καλή ποιότητα προγραμμάτων και λογισμικών, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να αναπτύξουν ελλιπείς δεξιότητες όπως αυτές που σχετίζονται με τη συγκέντρωση, τη μνήμη, την αλληλουχία και την παρατηρητικότητα.
Επίσης έχει βρεθεί ότι η εικονική πραγματικότητα της οθόνης με τη χρήση των κατάλληλων προγραμμάτων, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους γεγονός που στη συνέχεια επιδρά θετικά στις σχολικές τους επιδόσεις.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διαθέτει μια εργαλειοθήκη για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες «StarToolKit» που αφορά σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας.
Πηγές:
Ράπτης Α. (2001), Μάθηση και Διδασκαλία στην Εποχή της Πληροφορίας.
www.greatschools.org
Σε εφαρμογή από σήμερα ο νέος κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR)- Τι αλλάζει στο διαδίκτυο
Αρχίζει και επισήμως σήμερα , Παρασκευή 25 Μαΐου, η εφαρμογή του νέου Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2016. Στόχος είναι να δοθεί στους πολίτες της Ε.Ε ο έλεγχος των προσωπικών τους δεδομένων. Ο GDPR αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις και οργανισμοί συλλέγουν, επεξεργάζονται και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα κάθε μορφής. Ο GDPR καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, αποθηκεύονται, διαγράφονται, μεταβιβάζονται και εν γένει επεξεργάζονται τα προσωπικά μας δεδομένα και κυρίως, με ποιον τρόπο μπορούμε να τα προστατεύουμε. Ο GDPR θα επηρεάσει κάθε οργανισμό και εταιρεία στην Ευρώπη, η οποία διαχειρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο προσωπικά δεδομένα, αλλά και κάθε εταιρεία που συναλλάσσεται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κανόνες είναι πολύπλοκοι και τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση πολύ αυστηρά και μπορούν να φτάσουν έως τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ποιες θα είναι οι βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν:
Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών: Το τοπίο στα social media αλλάζει. Βάσει του νέου κανονισμού απαγορεύεται τη χρήση των social media σε παιδιά έως 16 ετών παρά μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων.
Δικαίωμα στη λήθη: Ο χρήστης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την διαγραφή των δεδομένων του και ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει υποχρέωση άμεσα να τα διαγράψει και, αν τα έχει δημοσιοποιήσει, να ενημερώσει και όλους τους άλλους που τα έχουν αναδημοσιεύσει ότι έχει ζητηθεί η διαγραφή τους.
Δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης στα δεδομένα: Ο πολίτης θα έχει περισσότερη και σαφέστερη ενημέρωση κατά τη συλλογή των δεδομένων του για την επεξεργασία τους και το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.
Δικαίωμα διόρθωσης: Ο χρήστης θα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας τη διόρθωση ανακριβών στοιχείων καθώς και τη συμπλήρωση ελλιπών δεδομένων που τον αφορούν.
Δικαίωμα εναντίωσης στην επεξεργασία: Ο χρήστης θα έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί στην επεξεργασία των δεδομένων του υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ιδίως όταν πρόκειται για κατάρτιση «προφίλ» ή για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης.΄
Τι αλλάζει στο διαδίκτυο:
Τελευταία, πολλοί από τους μεγάλους ιστότοπους, υπηρεσίες και εφαρμογές που χρησιμοποιούμε σπεύδουν να επικαιροποιήσουν τις πολιτικές απορρήτου και τους όρους χρήσης τους. Ίσως έχετε παρατηρήσει πολλές νέες ειδοποιήσεις για θέμα αυτό στο τηλέφωνό και στο email σας. Ο λόγος πίσω από αυτές τις αλλαγές δεν είναι άλλος από τη συμμόρφωση των εταιρειών στο νέο Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων. Με τους νέους κανόνες γίνεται δυσκολότερη η στοχευμένη διαφήμιση καθώς οι εταιρείες δε θα έχουν πλέον το δικαίωμα να συλλέγουν και να πουλάνε πληροφορίες για τις προτιμήσεις των χρηστών εάν πρώτα δεν έχουν εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους.
Επιπρόσθετα μια ακόμα αλλαγή που ορίζει ο νέος κανονισμός να τη δούμε να εφαρμόζεται από σήμερα είναι η πρόσβαση των παιδιών ηλικίας από 13 έως 15 ετών (για την Ελλάδα) στα κοινωνικά δίκτυα μόνο με γονική συναίνεση. Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει αδιευκρίνιστο το πως θα εφαρμοστεί αυτή η διάταξη καθώς δεν υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από τα κοινωνικά δίκτυα.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ δημιούργησε δύο ενημερωτικά βίντεο για την εφαρμογή του CDPR. To πρώτο περιέχει πληροφορίες για τη γενική εφαρμογή του νέου κανονισμού και το δεύτερο αφορά στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα σχολεία.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο και παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:
Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.
Μάθετε νέα και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/SaferInternet4Kids-233337290392828) και ακολουθήστε μας στο Twitter (https://twitter.com/SaferInt4Kids).
Ε.Ε: Απογοητευτικοί οι δείκτες των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI) του 2018, ο οποίος αξιολογεί την ψηφιοποίηση κάθε χώρας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως επισημαίνεται, «τα τελευταία έτη η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Στο παρελθόν έτος η πρόοδος ήταν κατά τι πιο αργή από τον μέσο όρο της ΕΕ». Στην τελευταία θέση του δείκτη βρίσκεται η Ρουμανία και στην πρώτη η Δανία.
Ο δείκτης αξιολογεί τις χώρες με βάση πέντε κριτήρια: συνδεσιμότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο (χρήση διαδικτύου, ψηφιακές δεξιότητες πολιτών), χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, ενσωμάτωση ψηφιακής τεχνολογίας (σε επιχειρήσεις, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.α.) και ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες (ηλεκτρονική διακυβέρνηση).
Στο ψηφιακό ανθρώπινο κεφάλαιο η Ελλάδα κατατάσσεται 26η. Αναφέρεται ότι οι επιδόσεις της είναι αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά σημειώνει πρόοδο. Το 2017, το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο σε τακτική βάση (67%), ήταν από τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (μέσος όρος ΕΕ 81%).
Ο αριθμός των ατόμων που διαθέτουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, έχει μείνει στάσιμος στο 46% και η Ελλάδα παραμένει κάτω του μέσου όρου της ΕΕ (57%). Η χώρα μας εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο ποσοστό ειδικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών-ΤΠΕ (1,4%) στην ΕΕ, ενώ εξακολουθεί να πάσχει και από «διαρροή εγκεφάλων».
Η έκθεση που συνοδεύει το δείκτη DESI, τονίζει ότι «η αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικών ΤΠΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η χρήση των ΤΠΕ είναι αναγκαία σε πάνω από το 90% των θέσεων εργασίας. Το χαμηλό ποσοστό ατόμων με τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες μπορεί να δράσει ανασταλτικά για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
Στον υποδείκτη διαδικτυακών υπηρεσιών η Ελλάδα κατατάσσεται 22η και οι Έλληνες κρίνονται ενεργοί χρήστες των διαδικτυακών υπηρεσιών. Στις περισσότερες online δραστηριότητες οι Έλληνες κάνουν μεγαλύτερη ή ίδια χρήση του διαδικτύου σε σχέση με την Ευρώπη εν γένει.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, παρόλο που όλο και περισσότεροι Έλληνες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες (36% το 2017 σε σύγκριση με 28% το 2016), το ποσοστό παραμένει πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (61%). Το ίδιο παρατηρείται και για στις αγορές μέσω διαδικτύου, που παραμένουν στάσιμες στο 45% των χρηστών του διαδικτύου.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Πως να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα κατά τη χρήση κινητών συσκευών.
Οι μικρές φορητές συσκευές παρέχουν μεγάλη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και μοιραζόμαστε πληροφορίες, είτε είμαστε στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο ή στην άλλη άκρη της γης. Όταν χρησιμοποιούμε ή αποκτούμε πρόσβαση σε δεδομένα εξ αποστάσεως το στοίχημα της προστασίας της ιδιωτικότητάς μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.
Διαβάστε τι πρέπει να προσέχετε σε σχέση με τα προσωπικά σας δεδομένα όταν χρησιμοποιείτε κινητές συσκευές και δημόσια WiFi.
Συμβουλή # 1: Αποφύγετε τη διατήρηση περιττών δεδομένων
Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των δεδομένων δεν είναι να τα έχετε στους φορητούς υπολογιστές, τις κινητές συσκευές ή σε μονάδες USB. Θα πρέπει να αξιολογείτε ανα τακτά χρονικά διαστήματα κατά πόσο τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στις κινητές συσκευές σας είναι απαραίτητα για την ψηφιακή δραστηριότητα που έχετε. Εάν δεν χρειάζεστε πλέον κάποια από αυτά καλό θα ήταν να προχωρήσετε στη διαγραφή τους. Υπάρχουν πολλά εργαλεία, ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα, για την ασφαλή διαγραφή ηλεκτρονικών αρχείων.
Ομοίως, κατά την απόρριψη μιας κινητής συσκευής ή άλλου εξοπλισμού υπολογιστών, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει με ασφάλεια τα ευαίσθητα δεδομένα.
Συμβουλή # 2: “Ασφαλίστε” τις κινητές συσκευές σας
Η έγκαιρη εγκατάσταση των ενημερώσεων λογισμικού είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των προσωπικών σας δεδομένων. Αν παραλείψετε αυτό το βήμα αφήνετε τις συσκευές σας ευάλωτες σε hackers, spyware και άλλες μορφές κακόβουλων επιθέσεων.
Ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι οι φορητές συσκευές παραμένουν ενημερωμένες και ασφαλείς είναι να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης σε λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές.
Θα πρέπει επίσης να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τα δεδομένα που αποθηκεύετε σε φορητές συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές, μονάδες USB και smartphones, που μπορούν να χαθούν ή να κλαπούν εύκολα. Απαιτώντας έναν κωδικό πρόσβασης για να ξεκλειδώσετε αυτές τις συσκευές είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά θα πρέπει επίσης να εξετάσετε τις επιλογές επιπλέον προστασίας όπως κρυπτογράφηση ή απομακρυσμένη διαγραφή αρχείων.
Συμβουλή # 3: Μην αποκτάτε πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες χρησιμοποιώντας δημόσια δίκτυα Wi-Fi ή υπολογιστές
Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας, μην χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα ή υπολογιστές προκειμένου να έχετε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σας. Σε αυτά τα δίκτυα, κακόβουλοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιστού καθώς μεταδίδονται στον υπολογιστή σας (ανάλογα με τις ρυθμίσεις των εφαρμογών σας).
Συμβουλή # 4: Επωφεληθείτε από τις δυνατότητες “Απώλειας και εύρεσης” της κινητής συσκευής
Είναι εύκολο να χάσετε την κινητή συσκευή σας. Ευτυχώς, υπάρχουν ενσωματωμένες λειτουργίες στις πιο πρόσφατες εκδόσεις πολλών λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τη συσκευή που λείπει. Είναι σημαντικό βέβαια να έχετε συσχετίσει τη συσκευή με έναν λογαριασμό που μπορεί να βοηθήσει με την επακόλουθη ανάκτηση (αυτό συμβαίνει κατά την πρώτη σύνδεση με συσκευές Android και Windows Phone ή μετά την ενεργοποίηση του iCloud με συσκευές iOS).
Αργότερα, εάν πιστεύετε ότι έχετε απλώς κάπου χάσει την κινητή συσκευή σας, μπορείτε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο, να συνδεθείτε στην υπηρεσία λογαριασμού που συσχετίζεται με τη συσκευή σας και να ζητήσετε από τη συσκευή σας να εκπέμψει ένα ηχητικό σήμα για να σας βοηθήσει να την εντοπίσετε. Όσο η συσκευή σας είναι ενεργοποιημένη και συνδεδεμένη στο Internet, θα εκπέμπει ήχο, ακόμη και όταν οι ρυθμίσεις ήχου έχουν σβήσει ή η οθόνη της κοιμάται.
Εάν πιστεύετε ότι κάποιος έχει κλέψει τη συσκευή σας δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσετε να την ανακτήσετε. Αντ ‘αυτού, επικοινωνήστε άμεσα με την αστυνομία για να ζητήσετε βοήθεια για την ανάκτηση της συσκευής και των πληροφοριών που περιέχει.
Συμβουλή # 5: Εγγραφή σε προγράμματα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων όταν είναι δυνατόν
Τέλος εξετάστε το ενδεχόμενο εγγραφής σε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (εάν υπάρχει) κατά την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές ή ιστότοπους. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων σας προστατεύει απαιτώντας τόσο έναν κωδικό πρόσβασης όσο και έναν κωδικό που παράγεται στο κινητό σας τηλέφωνο όταν κάποιος προσπαθεί να συνδεθεί σε έναν λογαριασμό ή μια υπηρεσία. Συνήθως είναι εύκολο να εγκατασταθεί και είναι ένα ισχυρό αντίδοτο για τους κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης, ενημερώνοντάς σας όταν αναζητάτε πρόσβαση σε προστατευμένο λογαριασμό ή εφαρμογή.
Πηγή: EDUCAUSE Review
Unicef: Νέο εργαλείο για την προστασία της ιδιωτικότητας των παιδιών
Ένα νέο εργαλείο για την ιδιωτική ζωή των παιδιών και την ελευθερία έκφρασης εγκαινίασε η UNICEF. Το εργαλείο αυτό περιέχει πέντε «βασικές αρχές» βασισμένες σε δικαιώματα και έναν πρακτικό κατάλογο ελέγχου για τις εταιρείες με σκοπό να τις βοηθήσει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές τους.
Αυτή η εργαλειοθήκη βασίζεται στη συζήτηση της UNICEF για τα δικαιώματα των παιδιών και τις εταιρείες στον ψηφιακό κόσμο και παρέχει πρακτική καθοδήγηση στις εταιρείες σχετικά με τον τρόπο ανάλυσης και βελτίωσης της επίδρασής τους στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων έκφρασης των παιδιών στο διαδίκτυο. Το νέο Toolkit αναπτύχθηκε μέσα σε ένα χρόνο και πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές διαβουλεύσεις με μια σειρά από εταιρείες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκούς, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και τους συναδέλφους της UNICEF.
Το Toolkit περιέχει:
- Πέντε γενικές αρχές που καθορίζουν την κοινή ευθύνη για την προστασία, τον σεβασμό και την εφαρμογή των δικαιωμάτων ιδιωτικής ζωής και έκφρασης των παιδιών σε έναν ψηφιακό κόσμο.
- Μια λίστα ελέγχου για τις εταιρείες ώστε να αξιολογήσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές τους όσον αφορά την απόκτηση, χρήση και διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των παιδιών σε πληροφορίες, καθώς και την εκπαίδευση και την ενημέρωση των παιδιών στο διαδίκτυο.
Οι γενικές αρχές παρέχουν μια προσέγγιση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας έκφρασης για τα δικαιώματα των παιδιών για τις εθνικές αρχές, τη βιομηχανία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενώ η λίστα ελέγχου βοηθά τις εταιρείες να κάνουν αυτήν την προσέγγιση πράξη.
Η έκδοση του Toolkit είναι έγκαιρη. Με την επικείμενη εφαρμογή του γενικού κανονισμού για την προστασία των δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ένα σύνολο νόμων και προτύπων που διέπουν την προστασία δεδομένων και την ιδιωτική ζωή για όλες τις εταιρείες και τα άτομα εντός της ΕΕ, καθώς και με άλλες εξελίξεις της ψηφιακής πολιτικής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και αλλού) η UNICEF ενθαρρύνει τις εταιρείες, τους συνήγορους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν μέτρα που θα προστατεύουν καλύτερα την ιδιωτικότητα των παιδιών στο διαδίκτυο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ένα ελεύθερο, ανοιχτό διαδίκτυο. Κατά την ανάπτυξη αυτής της δέσμης εργαλείων, η UNICEF παρουσιάζει μια έκκληση για δράση προς τις επιχειρήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την προστασία, τον σεβασμό και την αξιοποίηση των ιδιωτικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων έκφρασης των παιδιών στο διαδίκτυο. Πρακτικά βήματα περιλαμβάνουν:
- Παροχή της συνεχούς πρόσβασης των παιδιών σε ιστότοπους, πλατφόρμες, προϊόντα, υπηρεσίες και εφαρμογές που προσφέρουν ευεργετικό περιεχόμενο.
- Υποστήριξη και εκτίμηση των συνεισφορών των παιδιών στην κοινωνία ως υπεύθυνων και αφοσιωμένων ψηφιακών πολιτών.
- Παροχή μεγαλύτερου ελέγχου στα παιδιά σχετικά με τον τρόπο αναζήτησης, πρόσβασης και διαγραφής των προφίλ τους, των εικόνων και των προσωπικών τους πληροφοριών.
- Να καταστήσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις απλές, συνοπτικές, ορατές, σαφείς, προσιτές και κατάλληλες για τις εξελισσόμενες ικανότητες των παιδιών.
- Βεβαίωση ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι ορατές, φιλικές προς τα παιδιά και παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους λογαριασμούς των παιδιών από προεπιλογή.
- Περιορισμός των τρόπων με τους οποίους τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών μπορούν να πωλούνται, να μοιράζονται ή να αποτιμώνται με άλλο τρόπο και να περιορίζουν τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών με αποκλειστικό σκοπό την εμπορική προώθηση ή τη διαφήμιση.
Δείτε το Toolkit ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της UNICEF για γενικές πληροφορίες σχετικά με το έργο του οργανισμού.
Πηγή: ΒΙΚ
“Careful parents”: Νέα καμπάνια για τη σημασία της γονικής καθοδήγησης στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.
Το «Careful Parents” είναι μια καμπάνια του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου της Πολωνίας που επικεντρώνεται στη σημασία της γονικής παρουσίας και καθοδήγησης κατά την ενασχόληση των παιδιών με τον ψηφιακό κόσμο.
Η καμπάνια αναδεικνύει το πρόβλημα της online κακοποίησης η οποία ξεκινά με τη χειραγώγηση παιδιών που στόχο έχει να τα αναγκάσει να δημιουργήσουν πολύ προσωπικό υλικό ή να δεχτούν να συναντηθούν προσωπικά με τον κακόβουλο. Συνήθως επιλέγονται ως θύματα παιδιά που χρειάζονται προσοχή, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουν μοναξιά και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της ζωής τους.
Σύμφωνα με πρόσφατη πολωνική μελέτη, σχεδόν ένας στους τέσσερις έφηβους (23,1 %) παραδέχεται ότι είχε μια συνάντηση στην πραγματική ζωή με κάποιον (ενήλικα) που γνώρισε στο διαδίκτυο. Από την ομάδα αυτή μόνο το 39% το ανέφερε στους γονείς του και το 29% δεν ενημέρωσε κανέναν (NASK, 2016).
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς αφιερώνουν χρόνο στο να τους μιλήσουν και να τα ενημερώσουν για τους πιθανούς διαδικτυακούς κινδύνους είναι λιγότερο πιθανό να χειραγωγηθούν τόσο online όσο και στην πραγματική ζωή τους.
Η εκστρατεία “Careful parents” υλοποιείται από το Ίδρυμα Empowering Children στο πλαίσιο δράσεων του Πολωνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και τελεί υπό την αιγίδα της πολωνικής αστυνομίας.
Πηγή: ΒΙΚ
Οι ηλικίες ψηφιακής συναίνεσης στις χώρες της Ε.Ε (updated)
Λιγότερες από 20 μέρες απομένουν ώς την εφαρμογή του νέου κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα GDPR και η εικόνα του τρόπου με τον οποίο θα εφαρμοστεί το άρθρο 8 για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών είναι πλέον ξεκάθαρη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Το άρθρο 8 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) περιέχει συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με τη συγκατάθεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών. Ο γενικός κανόνας προβλέπει απαίτηση γονικής συγκατάθεσης για όλους τους νέους ηλικίας κάτω των 16 ετών σε καταστάσεις όπου οι υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας προσφέρονται απευθείας σε αυτούς. Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να αποκλίνουν και να αποφασίσουν για να μειώσετε το όριο ηλικίας στα 15, 14 ή 13 χρόνια. Στην Ελλάδα, το άρθρο 6 του προσχεδίου καθορίζει την ηλικία ψηφιακής συναίνεσης στα 15 χρόνια. Σύμφωνα με το άρθρο, για παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων είναι νόμιμη μόνο όταν υπάρχει συναίνεση γονέα ή κηδεμόνα.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το τοπίο εμφανίζεται κατακερματισμένο. Οι περισσότερες χώρες έχουν επιλέξει είτε να παραμείνουν τα ηλικιακά όρια ψηφιακής συναίνεσης στα 13 έτη όπως ίσχυε πριν το GDPR ή να εναρμονιστούν πλήρως με το νέο κανονισμό και να απαιτείται γονική συναίνεση για όλους τους νέους κάτω των 16 ετών. Η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Αυστρία και η Ιταλία έχουν επιλέξει το 14 έτος ως ηλικία ψηφιακής συναίνεσης και η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Τσεχία το 15 έτος. Στη Γαλλία το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα επιλεχθεί το 15 ή το 16 έτος.
Δείτε στο παρακάτω γράφημα πως διαμορφώνονται οι ηλικίες ψηφιακής συναίνεσης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε .
Πηγή: ΒΙΚ
Πως να βοηθήσετε το παιδί να δημιουργήσει ένα ασφαλές προφίλ
Η δημιουργία ενός προφίλ σε έναν ιστότοπο ή ένα παιχνίδι είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως η επιλογή της σωστής φωτογραφίας προφίλ, η δημιουργία ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης και η δημιουργία ενός ονόματος χρήστη που δε θα αποκαλύπτει την πλήρη ταυτότητα του παιδιού.
Διαβάστε τι είναι σημαντικό να θυμάστε όταν βοηθάτε το παιδί σας να δημιουργήσει τον πρώτο λογαριασμό στο διαδίκτυο:
Χρησιμοποιώντας μια οικογενειακή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Η δημιουργία μιας οικογενειακής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε σε ποιους ιστότοπους έχει λογαριασμό κάθε μέλος της οικογένειάς σας. Αυτό βέβαια έχει ως συνέπεια ότι η προσωπική σας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να είναι γεμάτη από ανεπιθύμητα μηνύματα από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί κάθε μέλος της οικογένειας σας αλλά έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα και τις ειδοποιήσεις από κάθε λογαριασμό του παιδιού σας.
Όνομα χρήστη:
Ένα από τα βασικά πράγματα που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα προφίλ, ειδικά σε δικτυακούς τόπους παιχνιδιών, είναι ένα όνομα χρήστη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες προσθέτουν έναν χρήστη ως φίλο, βρίσκουν λογαριασμούς με τους οποίους αλληλοεπιδρούν και είναι συνήθως αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ή μιας συζήτησης.
Τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε όνομα χρήστη:
- Μην χρησιμοποιείτε πλήρη ονόματα
- Πολλές πληροφορίες μπορούν να αποκαλυφθούν μέσω του ονόματος χρήστη, ειδικά αν περιλαμβάνει πλήρες όνομα ή έτος γέννησης. Σας συνιστούμε να προτρέψετε το παιδί να χρησιμοποιήσει ένα ψευδώνυμο και όχι το πλήρες ονοματεπώνυμό του.
- Μην χρησιμοποιείτε το όνομα κάποιου άλλου
- Παρόλο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το πλήρες όνομα του παιδιού σας σε ένα προφίλ, δεν είναι φρόνιμο να χρησιμοποιήσετε ένα εντελώς διαφορετικό όνομα. Είναι καλύτερα να μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσποιηθεί ότι είναι κάποιος άλλος και είναι σημαντικό οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις του με το Διαδίκτυο να είναι ειλικρινείς και ανοικτές.
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το μικρό όνομα του παιδιού:
Ενώ πολλά παιδιά μπορεί να πιστεύουν ότι το όνομα τους είναι ασφαλές, καθώς υπάρχουν τόσα άτομα με αυτό το όνομα, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εξεταστούν. Για παράδειγμα, ασυνήθιστες ορθογραφίες ή ονόματα θα μπορούσαν να προσδιορίσουν ένα άτομο ή την εθνικότητα του.
Δημιουργία ασφαλούς κωδικού πρόσβασης:
- Βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός σας έχει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες
- Χρησιμοποιήστε τόσο κεφαλαία όσο και πεζά γράμματα σε όλο τον κωδικό πρόσβασης
- Χρησιμοποιήστε αριθμούς καθώς και γράμματα
- Για να βεβαιωθείτε ότι θυμάστε τον κωδικό πρόσβασής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αξιοσημείωτες λέξεις, αλλά να δυσκολέψετε να μαντέψετε χρησιμοποιώντας αριθμούς αντί για ένα συγκεκριμένο γράμμα.
Παράδειγμα:
Καλός κωδικός πρόσβασης: El3phant1! Αυτός είναι ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης που είναι επίσης μια αξέχαστη λέξη. Λόγω των γραμμάτων και αριθμών αυτή τη λέξη είναι δύσκολο να την μαντέψει κανείς.
Κακός κωδικός πρόσβασης: Κωδικός πρόσβασης. Αυτός ήταν ο δεύτερος συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος κωδικός πρόσβασης στη Μεγάλη Βρετανία το 2016. Χρησιμοποιώντας έναν συνήθη κωδικό πρόσβασης, όλα με πεζά και χωρίς πρόσθετους αριθμούς, είναι πολύ εύκολο για κάποιον να τον μαντέψει.
Επιλογή μιας εικόνας προφίλ:
Εάν ένας ιστότοπος ή ένα παιχνίδι προσφέρει είδωλα ή χαρακτήρες κώμικ για εικόνες προφίλ, συνιστούμε να τα χρησιμοποιήσετε καθώς στερούνται προσωπικών πληροφοριών. Εάν το παιδί σας προτιμά να χρησιμοποιήσει τη δική του εικόνα ή αυτή είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή, τότε είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι η εικόνα δε «μαρτυρά» προσωπικές πληροφορίες όπως:
- Διεύθυνση οικίας ή όνομα οδού στο φόντο της φωτογραφίας
- Κάποια διακριτικά που μαρτυρούν σε ποιο σχολείο πηγαίνει το παιδί
- Βραβεία, τρόπαια, πιστοποιητικά ή οτιδήποτε άλλο που δίνει πληροφορίες σχετικά με το παιδί στο φόντο της φωτογραφίας
Πηγή: CHILDNET
8,3 εκατομμύρια βίντεο απομακρύνθηκαν μέσα σε τρείς μήνες από το YouTube ως ακατάλληλα.
Tα πρώτα τριμηνιαία συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το YouTube από τις αναφορές που δέχτηκε όσον αφορά σε ακατάλληλο περιεχόμενο των βίντεο που φιλοξενεί, είναι εντυπωσιακά . Ο ιστότοπος διέγραψε 8,3 εκατομμύρια βίντεο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2017!
Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει βίντεο που έχουν αφαιρεθεί λόγω πνευματικών δικαιωμάτων ή άλλων νομικών λόγων.
Υποβλήθηκαν από τους χρήστες του ιστότοπου 9,1 εκατομμύρια αναφορές για βίντεο ακατάλληλου περιεχομένου ενώ 4,7 εκατομμύρια αναφορές υποβλήθηκαν για περιεχόμενο που μοιάζει με ρητορική μίσους .
Τα περισσότερα παράπονα προέρχονταν από την Ινδία, τις ΗΠΑ ή τη Βραζιλία.
Το YouTube δήλωσε ότι οι αλγόριθμοί του είχαν επισημάνει 6,7 εκατομμύρια βίντεο τα οποία διαγράφηκαν από το ανθρώπινο δυναμικό του. Μάλιστα όπως επισημαίνει το κοινωνικό δίκτυο, το 76% από αυτά δεν είχε προλάβει κανείς να τα παρακολουθήσει.
Η αναφορά δεν αποκαλύπτει πόσα ανεπιθύμητα βίντεο αναφέρθηκαν ή αφαιρέθηκαν από το YouTube Kids.
Το YouTube ανακοίνωσε επίσης την προσθήκη ενός “πίνακα ελέγχου των αναφορών” στους λογαριασμούς χρηστών, για να τους επιτρέψει να δουν αν τα βίντεο που είχαν αναφέρει ως ακατάλληλα τελικά απομακρύνθηκαν ή όχι.
Πηγή: BBC news