Τα κυριότερα προβλήματα στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις Γραμμές Βοηθείας του Insafe

Οι Γραμμές Βοηθείας του δικτύου Insafe συλλέγουν δεδομένα για τις κλήσεις που λαμβάνουν, οι οποίες έπειτα αναλύονται ανά τρίμηνα για να ερευνηθούν οι τάσεις και τα επείγοντα θέματα που προκύπτουν στην ασφάλεια των χρηστών του διαδικτύου.

Η πιο πρόσφατη συλλογή δεδομένων κάλυψε την περίοδο από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2018 και έλαβε 10.867 κλήσεις (αύξηση κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς), οι οποίες αφορούσαν όλα τα ζητήματα. Το 54% των κλήσεων προέρχεται από εφήβους – σημαντική μείωση (11 ποσοστιαίες μονάδες) από την προηγούμενη περίοδο αναφοράς και 19% από την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών – δηλαδή υπήρξε αύξηση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Είναι πάντα δύσκολο να προσδιορίσουμε γιατί μπορεί να υπάρξει μια τέτοια διαφορά από μια περίοδο αναφοράς σε μια άλλη, αλλά οι γραμμές βοήθειας έχουν αναφέρει εδώ και αρκετό καιρό ότι τα διαδικτυακά θέματα επηρεάζουν κυρίως τα νεαρά και τα μικρότερα παιδιά, εν μέρει επειδή έχουν πρόσβαση σε συσκευές και σε διαδικτυακή σύνδεση σε πολύ νεαρή ηλικία.

Υπάρχει αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων στον αριθμό των γονέων και των κοινωνικών λειτουργών που έρχονται σε επαφή με τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, γεγονός που αντικατοπτρίζει μη εκδόσιμη ανατροφοδότηση από τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SIC) σχετικά με τη γενική άνοδο του προβληματισμού για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο διαδίκτυο. Η αυξημένη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες μπορεί επίσης να συνέβαλε σε αυτήν την αύξηση.

Περισσότερες πληροφορίες: http://helplines.betterinternetforkids.eu/ 

Νέοι κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί νέους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την σχετική οδηγία:

Πως να ξεχωρίσετε τις διαφημίσεις στα post ή στα stories του ΙΝSTAGRAM

Οι διαφημίσεις στο Instagram μπορούν να εμφανιστούν σε πολλά διαφορετικά μέρη, από τις δημοσιεύσεις στο newsfeed σε βίντεο ή εικόνες σε Instagram Stories. Συνήθως είναι εύκολο να τις διακρίνουμε καθώς υπάρχει  ετικέτα  “Sponsored” ή “ad” στην εικόνα ή στο βίντεο. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος που έχετε ακολουθήσει έχει πληρώσει για να προωθήσει ή να υποστηρίξει ένα συγκεκριμένο προϊόν, υπηρεσία ή τόπο, γεγονός το οποίο όμως δεν είναι ευδιάκριτο. Επίσης, στο Instagram δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπετε διάσημους να μιλούν για το νέο μακιγιάζ, τα ρούχα ή τις διακοπές τους. Πώς ξέρετε αν έχουν πληρωθεί για αυτές τις αναρτήσεις;

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές για να μπορείτε να ξεχωρίζετε τις  διαφημίσεις στο Instagram.

Προσέξτε τα hashtags

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να εντοπιστεί μια χορηγία είναι μέσω των hashtags που χρησιμοποιούνται. Πολλές διασημότητες θα χρησιμοποιήσουν τα hashtags #spon, #sp ή #ad για να δείξουν ότι έχουν πληρωθεί για να προωθήσουν ένα προϊόν καθώς και τα πιο προφανή #Sponsored ή #Promotion. Επίσης άλλα hashtags που θα πρέπει να σας υποψιάσουν είναι:

Κοιτάξτε προσεκτικά την εικόνα

Να σκέφτεστε πάντα τι υπάρχει στην εικόνα: είναι ένα προϊόν το κύριο σημείο εστίασης μιας εικόνας ή είναι απλά τυχαίο; Γιατί ένας διάσημος θα δημοσίευε μια εικόνα ενός αντικειμένου;

Πολλές διασημότητες πληρώνονται  για να προωθήσουν συγκεκριμένα αντικείμενα ή μάρκες. Οι φωτογραφίες αυτές είναι συνήθως είτε μόνο για αυτό το αντικείμενο, είτε εστιάζουν στη μάρκα του αντικειμένου.

Ελέγξτε την ανάρτηση

Στο Instagram εμφανίζονται συνήθως μόνο οι τρεις πρώτες γραμμές του κειμένου. Κάνοντας κλικ στην επιλογή “διαβάστε περισσότερα” στο κάτω μέρος της ανάρτησης, μπορείτε να ελέγξετε αν υπάρχει ένδειξη χορηγίας.

Χρησιμοποιήστε δεξιότητες κριτικής σκέψης

Ποιος δημοσίευσε την εικόνα; Είναι αξιόπιστος και τι άλλο περιεχόμενο συνήθως δημοσιεύει; Σκεφτείτε τι κερδίζουν από την ανάρτηση αυτής της εικόνας.

Τι λέει για την εικόνα; Μπορεί η εικόνα να έχει επεξεργαστεί ή να εστιάζει επίτηδες σε συγκεκριμένο αντικείμενο;

Γιατί; Γιατί το δημοσίευσε; Πώς ήθελε να νιώσετε ή τι θέλει να κάνετε;

Τι γράφει στην ανάρτηση; Εάν μια διασημότητα ευχαριστεί μια μάρκα για ένα προϊόν, τότε αυτό είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι έχει πληρωθεί για να προωθήσει το προϊόν.

Συμβουλές για γονείς και φροντιστές

Μιλήστε με τα παιδιά σχετικά με τη διαφήμιση στο Instagram και σε άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν. Ενημερώστε τα ότι υπάρχει προωθημένο περιεχόμενο και αναλύστε τους λόγους που γίνεται αυτό. Όταν οι εταιρίες γνωρίζουν τι διαβάζει κάποιος στο διαδίκτυο, τι ψάχνει, από που και πότε το ψάχνει, τότε μπορούν να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό προφίλ για τον χρήστη και να του προβάλουν προϊόντα ή υπηρεσίες που να τον ενδιαφέρουν. Σκοπός είναι να αυξήσουν την καταναλωτική του διάθεση και να του δημιουργήσουν νέες ανάγκες.

Δείτε περισσότερα και μάθετε τρόπους για να προστατευτείτε από τις στοχευμένες διαφημίσεις στο διαδίκτυο στον σχετικό οδηγό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Πηγή: Childnet

 

Κόμικ “H Αθηνά στο Κόσμο του YouTube”

Πατήστε εδώ για να το κατεβάσετε.

COMIC-BOOK-1

 

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής “Safer Internet for Children Expert Group (SICEX)” με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Το παρόν στην πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Safer Internet for Children Expert Group (SICEX)” έδωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου όπου συζητήθηκαν οι αναδυόμενες  τάσεις σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά και αναζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Κυρίαρχος στόχος της επιτροπής είναι να διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών έτσι ώστε να εφαρμοστούν οι  ειδικές διατάξεις νόμων που έχουν ψηφιστεί για την προστασία των παιδιών όπως είναι ο γενικός κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR).

Στην πρώτη συνεδρίαση, μέλη του Ελλληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου  μαζί με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κ. Παναγιώτη Παπασπηλιόπουλο, ανέλυσαν τις τάσεις που επικρατούν στη χώρα όπως αποκαλύπτονται και μέσα από τη μεγάλη πανελλήνια έρευνα σε 14.000 μαθητές που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, παρουσίασαν το έργο που επιτελεί το Κέντρο σε επίπεδο πρόληψης και αφύπνισης (SaferInternet4Kids.gr), σε επίπεδο καταστολής του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (SafeLine.gr) και σε επίπεδο ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής των χρηστών (Help-line.gr).Παράλληλα παρουσιάστηκε και ο σχεδιασμός για τις μελλοντικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης του Κέντρου. 

Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας – Πώς να αντιμετωπίσουμε το διαδικτυακό εκφοβισμό

 

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Μια πολύ διαδεδομένη μορφή του εκφοβισμού τα τελευταία χρόνια λόγω του γεγονότος ότι το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τo online gaming είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών, είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

Διαδικτυακός εκφοβισμός ονομάζεται οποιαδήποτε ενέργεια στο διαδίκτυο που έχει ως στόχο να προκαλέσει φόβο και να οδηγήσει κάποιον χρήστη σε απόγνωση. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι πρέπει να γίνεται επαναλαμβανόμενα και οι µορφές του µπορεί να είναι πραγµατικά πολλές καθώς µέσα από κάθε νέο κοινωνικό δίκτυο ή κάθε νέα εφαρµογή ή κάθε νέο παιχνίδι µπορεί να προκύψει κάποια µορφή διαδικτυακού εκφοβισµού.

Οι µορφές που µπορεί να πάρει ο διαδικτυακός εκφοβισµός είναι:

Οι διαφορές του από τον δια ζώσης εκφοβισμό είναι αρκετές και είναι και εκείνες που τον καθιστούν πολλές φορές και πιο επικίνδυνο.

Όσον αφορά στην πρόληψη χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης, στο οποίο να συμμετέχει το σύνολο της σχολικής κοινότητας αλλά και ευρύτεροι κοινωνικοί φορείς και φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει η ίδια η οικογένεια και οι ανοχές που δείχνει σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι  η χρήση του διαδικτύου στη σωστή ηλικία, η επίβλεψη και ο έλεγχος από τους γονείς, η καλλιέργεια θετικής στάσης και θετικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο με συζήτηση και πράξεις και η καλλιέργεια κριτικής σκέψης μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού αλλά και στην προστασία των παιδιών γενικότερα όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που να καταδεικνύουν  ότι το παιδί έχει πέσει θύμα cyberbullying, υπάρχουν όμως πολλά μικρά «σημάδια» που πρέπει να μας βάλουν στη διαδικασία να υποψιαστούμε ότι κάτι συμβαίνει.

  1. Είναι μυστικοπαθής με τις ηλεκτρονικές συσκευές του

Παρόλο που κανένα παιδί δεν θέλει οι γονείς να κοιτάζουν τα μηνύματά του, αν το παιδί  γίνει ξαφνικά πιο «προστατευτικό» με τη συσκευή του, τότε αυτή η συμπεριφορά είναι ύποπτη.

  1. Έχει ακραίες διαθέσεις

Στην εφηβική ηλικία οι διακυμάνσεις στη διάθεση του παιδιού είναι κάτι σύνηθες. Αν όμως παρατηρήσετε να εκδηλώνει συχνά ακραίες διαθέσεις καλό θα ήταν να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο ότι συμβαίνει κάτι άλλο  και να αναζητήσετε ένα διακριτικό τρόπο για να το ρωτήσετε.

  1. Δεν θέλει να πάει στο σχολείο

Μια παρατεταμένη άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο είναι καμπανάκι συναγερμού. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 40% των παιδιών που πέφτουν θύμα εκφοβισμού εκφράζουν την επιθυμία να σταματήσουν να πηγαίνουν σχολείο σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από τους συμμαθητές-θύτες. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα για να δικαιολογήσουν την απουσία τους επικαλούνται φανταστικές ασθένειες.

Οι συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πολλές και καταστροφικές για τη ψυχοσύνθεση ενός παιδιού:

Πως πρέπει να αντιδράσει το παιδί αν πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού:

Στο Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου λειτουργεί γραμμή βοήθειας η οποία είναι προσβάσιμη εντελώς δωρεάν στο 210 6007686. Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και κατευθύνσεις για οποιοδήποτε θέμα μπορεί  να προκαλεί δυσκολίες σε ένα παιδί ή σε έναν νέο άνθρωπο και που έχει να κάνει φυσικά με τη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών.

Οδηγίες προς γονείς – Instructions aux parents

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

odigies_goneis_fr

Εσύ πόσο ενημερωμένος είσαι; – وَأنتَ؟ ما مدى إطّلاعك على ذلك؟

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

geniko_web_ar

Ε.Ε.: Κώδικας δεοντολογίας των social media για την παραπληροφόρηση

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις εκθέσεις των εταιρειών Facebook, Google και Twitter, οι οποίες αφορούν την πρόοδο που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 ως προς τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Αυτές οι τρεις διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση και τους ζητήθηκε να υποβάλλουν μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τις ενέργειές τους ενόψει των εκλογών του Μαΐου 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ζήτησε λεπτομερείς πληροφορίες για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τον έλεγχο της τοποθέτησης διαφημίσεων, τη διαφάνεια της πολιτικής διαφήμισης, το κλείσιμο των ψεύτικων λογαριασμών και τα συστήματα επισήμανσης αυτοματοποιημένων μποτ. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς Άντρους Άνσιπ, η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των φύλων Βιέρα Γιούροβα, ο επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας Τζούλιαν Κινγκ και η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ προέβησαν στην παρακάτω κοινή δήλωση:

«Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που υπέγραψαν τον κώδικα δεοντολογίας εφαρμόζουν τις πολιτικές τους στην Ευρώπη για τη στήριξη της ακεραιότητας των εκλογών. Οι πολιτικές αυτές συνίστανται σε έναν καλύτερο έλεγχο των τοποθετήσεων διαφήμισης, σε εργαλεία διαφάνειας για τις πολιτικές διαφημίσεις και σε μέτρα για τον εντοπισμό και την παρεμπόδιση μη αυθεντικών συμπεριφορών στις υπηρεσίες τους.

Ωστόσο, είναι ανάγκη να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι διαδικτυακές πλατφόρμες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Οι πλατφόρμες δεν έχουν παράσχει αρκετά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι νέες πολιτικές και εργαλεία αναπτύσσονται εγκαίρως και με επαρκείς πόρους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι εκθέσεις παρέχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τα πραγματικά αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.

Τέλος, οι πλατφόρμες απέτυχαν να προσδιορίσουν συγκεκριμένους δείκτες αναφοράς που θα επέτρεπαν την παρακολούθηση και τη μέτρηση της προόδου στην ΕΕ. Η ποιότητα των παρεχόμενων πληροφοριών ποικίλλει από τον έναν υπογράφοντα τον κώδικα στον άλλο, ανάλογα με τους τομείς δεσμεύσεων που καλύπτει η κάθε έκθεση, γεγονός που καταδεικνύει σαφώς ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για όλους τους υπογράφοντες.

Οι προεκλογικές εκστρατείες ενόψει των ευρωεκλογών θα ξεκινήσουν ουσιαστικά τον Μάρτιο. Ενθαρρύνουμε τις πλατφόρμες να εντείνουν τις προσπάθειές τους, καθώς μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η κατάσταση. Προτρέπουμε το Facebook, την Google και το Twitter να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες σε όλα τα κράτη μέλη για να συμβάλουν στη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2019.

Ενθαρρύνουμε επίσης τις πλατφόρμες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με ελεγκτές γεγονότων και ακαδημαϊκούς ερευνητές για τον εντοπισμό εκστρατειών παραπληροφόρησης και για την ευρύτερη προβολή και διάδοση εξακριβωμένου περιεχομένου.»

Κύρια αποτελέσματα των εκθέσεων των υπογραφόντων:

Τα επόμενα βήματα

Οι σημερινές εκθέσεις καλύπτουν τα μέτρα που έλαβαν οι διαδικτυακές εταιρείες τον Ιανουάριο του 2019. Η επόμενη μηνιαία έκθεση, σχετικά με τις δραστηριότητες του Φεβρουαρίου, θα δημοσιευθεί τον Μάρτιο του 2019. Με τον τρόπο αυτόν, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να επαληθεύσει την ύπαρξη αποτελεσματικών πολιτικών, πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, για τη διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας.

Έως τα τέλη του 2019, η Επιτροπή θα διενεργήσει διεξοδική αξιολόγηση της αρχικής δωδεκάμηνης περιόδου εφαρμογής του κώδικα. Εάν τα αποτελέσματα δεν αποδειχθούν ικανοποιητικά, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει περαιτέρω δράσεις, μεταξύ άλλων ρυθμιστικού χαρακτήρα.

Ιστορικό

Η παρακολούθηση του κώδικα δεοντολογίας αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης κατά της παραπληροφόρησης, το οποίο εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Δεκέμβριο, με σκοπό τη δημιουργία ικανοτήτων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν προληπτικά οι απειλές που θέτει η παραπληροφόρηση.

Οι υπογράφοντες που υπέβαλαν έκθεση δεσμεύτηκαν εθελοντικά όσον αφορά την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας τον Οκτώβριο του 2018. Τον Ιανουάριο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις πρώτες εκθέσεις που υπέβαλαν οι υπογράφοντες τον κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση. Σκοπός του κώδικα είναι να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Απριλίου του 2018, με τον καθορισμό μιας σειράς δεσμεύσεων οι οποίες διαρθρώνονται γύρω από πέντε τομείς:

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2019, η Επιτροπή διενεργεί στοχευμένη μηνιαία ενδιάμεση παρακολούθηση των ενεργειών στις οποίες προβαίνουν οι υπογράφοντες για την εφαρμογή των δεσμεύσεων του κώδικα, οι οποίες είναι οι πλέον συναφείς και επείγουσες για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών. Συγκεκριμένα: έλεγχος των τοποθετήσεων διαφημίσεων (δέσμευση 1)· πολιτικές και θεματικές διαφημίσεις (δεσμεύσεις 2 έως 4)· και ακεραιότητα των υπηρεσιών (δεσμεύσεις 5 & 6).

Επιπλέον, ο κώδικας δεοντολογίας συνδέεται στενά με τη σύσταση που περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων για τις εκλογές την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2018 και έχει ως στόχο να διασφαλιστεί η διεξαγωγή ελεύθερων, αδιάβλητων και ασφαλών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις πολιτικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων για την παράνομη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με σκοπό να επηρεαστεί εσκεμμένα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη οργάνωσαν εθνικά δίκτυα εκλογικής συνεργασίας των σχετικών αρχών (π.χ. αρχές με αρμοδιότητα σε θέματα εκλογών, κυβερνοασφάλειας, προστασίας των δεδομένων και επιβολής της νομοθεσίας) και όρισαν ένα σημείο επαφής το οποίο θα συμμετέχει στο δίκτυο εκλογικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρώτη συνεδρίαση του εν λόγω δικτύου πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019 και η δεύτερη στις 27 Φεβρουαρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες

Εκθέσεις των διαδικτυακών πλατφορμών

Δελτίο Τύπου: Μια Ευρώπη που προστατεύει: η ΕΕ εντείνει τη δράση κατά της παραπληροφόρησης

Ενημερωτικό δελτίο: Σχέδιο δράσης κατά της παραπληροφόρησης