Τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου πρωτοστατούν στη δημιουργία ενός ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακού μέλλοντος

Το ευρωπαϊκό δίκτυο των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου επιδιώκει εδώ και αρκετά χρόνια  την επίτευξη ενός διπλού στόχου ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης της ΕΕ: τη διασφάλιση και την προώθηση των συμφερόντων των παιδιών και των νέων παράλληλα με την οικοδόμηση ενός ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακού μέλλοντος.  

Από το 1999, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται εντατικά για την  προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων των παιδιών μέσω του προγράμματος Better Internet For Kids. Επί σειρά ετών το συγκεκριμένο δίκτυο, στο οποίο ανήκει και το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, επιδιώκει να προωθήσει ένα υψηλό επίπεδο ψηφιακής παιδείας μεταξύ των νέων ευρωπαίων πολιτών και να ευαισθητοποιήσει για  τους κινδύνους που ενδέχεται να συναντήσουν στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την ευημερία των παιδιών και των νέων (όπως η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, το ακατάλληλο περιεχόμενο, η διάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών κλπ). Η ψηφιακή παιδεία πλέον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την έλλειψή της. Σήμερα μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς  απειλούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και της συνοχής μεταξύ των κρατών μελών.

Το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου έχει επικεντρώσει  τις δυνάμεις του στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων σε θέματα θεμελιώδους σημασίας, όπως η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος (γεωγραφικό, οικονομικό ή με βάση το φύλο), η αντιμετώπιση του μίσους και της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, η πρόληψη διαρροών δεδομένων και πολλά άλλα.

Παρέχοντας στα παιδιά και τους νέους τα εργαλεία για την ελαχιστοποίηση των  διαδικτυακών κινδύνων και τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες. Ωστόσο, αυτό είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, λόγω της εξαιρετικά δυναμικής φύσης του ψηφιακού τοπίου και απαιτεί συνεχείς προσπάθειες.

 Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά και οι νέοι  θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και θα μπορούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις που φέρνει η  ψηφιακή επανάσταση. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους οργανισμούς, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους πολίτες να υποστηρίξουν μια δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και ενδυναμωμένη Ψηφιακή Ευρώπη.

Το Sexting (ανταλλαγή προκλητικών φωτογραφιών μέσω Διαδικτύου)

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

sexting_brochure-web

 

Συμβουλές για εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση των online επικίνδυνων προκλήσεων/παιχνιδιών

Επικίνδυνα διαδικτυακά «παιχνίδια» και online προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών μονοπωλούν συχνά πυκνά την επικαιρότητα και κατά συνέπεια και το ενδιαφέρον των παιδιών μας. Όπως είναι φυσικό αυτές οι συζητήσεις- αναζητήσεις των παιδιών επεκτείνονται και κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής και είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν πώς να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις, ενημερώνοντας τα για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών» χωρίς όμως να  εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας και ενημερωθείτε:Όταν ένα νέο επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι βρεθεί στην επικαιρότητα και αρχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των παιδιών είναι  σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να ενημερωθείτε για όλες τις παραμέτρους αυτού του παιχνιδιού έτσι ώστε να μπορείτε να παρέμβετε ουσιαστικά και να αποφύγετε την παραπληροφόρηση που δημιουργεί ακόμα περισσότερες εντυπώσεις. Η Γραμμή βοήθειας Help-line του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που είναι προσβάσιμη δωρεάν στο 210-6007686 μπορεί να σας δώσει όλες τις συμβουλές και τις κατευθύνσεις που χρειάζεστε.

Αποφύγετε να δείξετε οποιοδήποτε περιεχόμενο τρομακτικό ή μη:Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και αν κάτι μονοπωλεί το ενδιαφέρον τω ν παιδιών δεν είναι απαραίτητο όλα τα παιδιά να έχουν δει ή να έχουν ακούσει για αυτό. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τους νέους σχετικά με τους κινδύνους των online προκλήσεων χωρίς να τους δείξετε παραδείγματα ή να δώσετε λεπτομέρειες. Αντ ‘αυτού, εστιάστε στις βασικές συμβουλές και στρατηγικές που χρειάζονται οι νέοι για την ασφαλή πλοήγηση π.χ. δε μιλάμε στο διαδίκτυο με ανθρώπους που δε γνωρίζουμε στον πραγματικό κόσμο κ.α

Αποφύγετε τη στοχοποίηση  μια συγκεκριμένης online πρόκλησης και αναφερθείτε γενικά: Οι διαδικτυακές προκλήσεις ή τα επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Σήμερα, το ενδιαφέρον των παιδιών μπορεί να μονοπωλεί ένα συγκεκριμένο παιχνίδι αύριο όμως θα είναι κάποιο άλλο. Η καλύτερη στρατηγική δεν είναι να αναφερόμαστε ονομαστικά κάθε φορά σε μια online πρόκληση αλλά να προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε το παιδί γενικότερα στις online επικίνδυνες προκλήσεις και να του παρέχουμε συμβουλές και κατευθύνσεις που θα του εξασφαλίζουν θετικές διαδικτυακές εμπειρίες.

Κρατήστε τις γέφυρες επικοινωνίας ανοιχτές: Είναι πολύ σημαντικό να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά έτσι ώστε αν κάτι συμβεί, όχι μόνο διαδικτυακά αλλά και γενικότερα, να έχουν το θάρρος και να μη διστάσουν να σας το εμπιστευτούν και να ζητήσουν τη βοήθεια σας.

Ενημερώστε τα παιδιά για το πώς να κάνουν αναφορά και πώς να αποκλείουν έναν ενοχλητικό χρήστη: Όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες παιχνιδιών προσφέρουν εργαλεία αναφοράς και αποκλεισμού τα οποία πρέπει να ενθαρρύνετε τα παιδιά να τα χρησιμοποιούν όταν κάτι ή κάποιος  τα ενοχλήσει/αναστατώσει διαδικτυακά . Μπορείτε να μάθετε περισσότερα μέσα από τον οδηγό report/block του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Μιλήστε στα παιδιά  για την πίεση των συνομηλίκων τους και πως μπορούν να την αντιμετωπίσουν:   Ένα από τα βασικά ζητήματα που τίθενται σε σχέση με τις online προκλήσεις είναι η πίεση των συνομήλικων (peer pressure). Πολλές φορές οι νέοι φοβούνται τη διαφορετικότητα και προχωρούν σε πράξεις κάτω από την πίεση της γνώμης των συμμαθητών τους. Θωρακίστε τα παιδιά έτσι ώστε να μπορούν να πουν «όχι» χωρίς να σκέφτονται πως αυτό θα σχολιαστεί από τους υπόλοιπους ή αν θα έχει επίπτωση στην κοινωνική τους ζωή.

Συνεργαστείτε με τους γονείς ή τους κηδεμόνες: Η συνεργασία σχολείου – οικογένειας είναι απαραίτητη και στα θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Το παιδί θα πρέπει να λαμβάνει συντονισμένα τόσο από το σχολείο όσο και από την οικογένεια τις ίδιες συμβουλές και κατευθύνσεις ενώ παράλληλα εάν κάτι συμβεί θα πρέπει να είναι ενήμερο τόσο το σχολικό όσο και το οικογενειακό του περιβάλλον έτσι ώστε να του παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή υποστήριξη.

Πηγή: Childnet

Google: Ενεργοποιεί την αυτόματη διαγραφή δεδομένων τοποθεσίας και ιστορικού αναζήτησης

Ένα θετικό βήμα προς το σεβασμό της ιδιωτικότητας των χρηστών της κάνει η Google η οποία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην ανάπτυξη μιας νέας λειτουργίας που θα επιτρέπει στους χρήστες να διαγράφουν αυτόματα τα δεδομένα τοποθεσίας, περιήγησης και ιστορικού αναζήτησης από τους λογαριασμούς τους. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία μέσω του επίσημου blog της,  η νέα λειτουργία θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες.

Πριν από περίπου ένα χρόνο η Google είχε κατηγορηθεί ότι συγκεντρώνει υπερβολικά πολλά δεδομένα των χρηστών της και ότι εντόπιζε την τοποθεσία των χρηστών   ακόμη κι αν εκείνοι  είχαν  απενεργοποιημένη την επιλογή για το Ιστορικό Τοποθεσίας. Αυτό για να αποτραπεί, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα έπρεπε οι χρήστες να ψάξουν  και να απενεργοποιήσουν την επιλογή “Δραστηριότητα web και εφαρμογής”.

Πλέον, με τη νέα λειτουργία που θα θέσει σε εφαρμογή η εταιρεία, θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση της αυτόματης διαγραφής αυτών των δεδομένων μετά από τρεις ή 18 μήνες ενώ θα υπάρχει και η επιλογή χειροκίνητης διαγραφής των δεδομένων. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα οποιαδήποτε δεδομένα παλαιότερα από το χρονικό όριο που ορίζεται θα  διαγράφονται αυτόματα σε συνεχή βάση.

Δεν θα προσφέρεται, ωστόσο, αυτόματη διαγραφή του ιστορικού παρακολούθησης του YouTube ή των φωνητικών εντολών που εκδίδονται μέσω του Home and Assistant.

Προς το παρόν η δυνατότητα διαγραφής αφορά τα δεδομένα τοποθεσίας, περιήγησης στο διαδίκτυο και χρήσης εφαρμογών.

“Θα πρέπει πάντα να είστε σε θέση να διαχειρίζεστε τα δεδομένα σας κατά τρόπο που να λειτουργεί καλύτερα για σας – και είμαστε αποφασισμένοι να σας προσφέρουμε τους καλύτερους ελέγχους για να συμβεί αυτό”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωσης της εταιρείας.