Παιχνίδια που βοηθούν παιδιά και νέους να εξοικειωθούν με την αναγνώριση των ψευδών ειδήσεων

BBC iReporter

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που δημιούργησε το  BBC που εκπαιδεύει τους νέους από  από 11 ως 18 ετών, ώστε να εντοπίζουν τις ψευδείς ειδήσεις, τις υπερβολές και τις θεωρίες συνωμοσίας.

Οι παίκτες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στο newsroom του BBC και καλούνται να αποφασίσουν ποιες πηγές, ποια σχόλια, ποιες δηλώσεις, ποιες αναρτήσεις και ποιες φωτογραφίες θα εμπιστευτούν για να διαμορφώσουν την παραγωγή ειδήσεων της ημέρας.

Fakey

Ο στόχος για τον παίκτη είναι να εκτεθεί σε μια σειρά από πληροφορίες και να επιλέξει τι θα τις κάνει: θα τις αναπαραγάγει, θα κάνει ένα απλό Like ή θα προσπαθήσει να τις διασταυρώσει. Όσο περισσότερες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες που διαμοιράζεται ένας παίκτης τόσο περισσότερους πόντους κερδίζει.

BAD NEWS

Το παιχνίδι ζητά από τους παίκτες να δημιουργούν και να διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις, αυξάνοντας διαρκώς τους ακολούθους τους. Χάνει όποιος απογοητεύσει τους ακολούθους του, δηλαδή όποιος γίνει αντιληπτό ότι λέει ψέματα. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών.  

Interland: Reality River

 

Το Ίντερλαντ είναι ένα συναρπαστικό διαδικτυακό παιχνίδι που κάνει την εκμάθηση της ψηφιακής ασφάλειας και της ψηφιακής ιθαγένειας διαδραστική και διασκεδαστική – όπως ακριβώς είναι και το ίδιο το διαδίκτυο. Παίζοντας, τα μικρά παιδιά βοηθούν άλλους Ιντερναύτες να καταπολεμούν κακότροπους χάκερ, ηλεκτρονικούς ψαράδες, υπερκοινοποιητές και εκφοβιστές, εξασκώντας τις δεξιότητες που χρειάζονται για να είναι σωστοί πολίτες του ψηφιακού κόσμου.

Ο παίκτης στο Reality river, ταξιδεύει κατά μήκος ενός ποταμού και έρχεται αντιμέτωπος με έναν υποκλοπέα ψηφιακών στοιχείων, τον οποίο μπορεί να προσπεράσει μόνο αν απαντήσει σωστά σε μια σειρά από ερωτήσεις.

Πηγή: jaj.gr

Αίτηση συμμετοχής στο Πάνελ Νέων του SaferInternet4kids

Αρέσει στο παιδί σας να μοιράζεται τις απόψεις του και να ακούγεται η φωνή του; Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι κάτι που το απασχολεί; 

Αν ναι, τότε χρειαζόμαστε τη βοήθειά του! Αναζητούμε νέους ηλικίας 13-17 ετών για να συμμετέχουν στο συμβουλευτικό Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Αυτή είναι μια συναρπαστική ευκαιρία για να διαδραματίσει το παιδί σας σημαντικό ρόλο στο να γίνει το διαδίκτυο ένα υπέροχο και ασφαλές μέρος για όλα τα παιδιά και τους νέους.

Tο πανελ νέων αποτελείται από έφηβους 13-17 ετών από ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίοι συνεδριάζουν κυρίως διαδικτυακά τρεις φορές το χρόνο προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις για θέματα που απασχολούν τους ίδιους και τους συνομηλίκους τους σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου, ενημερώνονται από μέλη του Κέντρου μέσω webinars για τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνολογίας και καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία νέου εκπαιδευτικού υλικού. Επίσης, τα μέλη του Πάνελ Νέων συμμετέχουν ενεργά σε διάφορες καμπάνιες που «τρέχει» το κέντρο και στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Πώς μπορεί να γίνει η αίτηση συμμετοχής στο Πάνελ Νέων;
Η αίτηση για τη συμμετοχή στο Πάνελ Νέων θα πρέπει να υποβληθεί από τον γονέα ή κηδεμόνα του ενδιαφερόμενου.

Το έντυπο αίτησης για συμμετοχή στο Πάνελ Νέων αποτελείται από δύο μέρη:

Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος θα γίνει επιλογή των νέων που θα συμμετέχουν στο Πάνελ Νέων. Σε κάθε περίπτωση θα ενημερωθείτε μέσω του email που δηλώσατε για την πορεία της αίτησής σας.

Σας ευχαριστούμε για την αίτηση και καλή επιτυχία!

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το Πάνελ Νέων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας αίτησης, στείλτε μας email στη διεύθυνση support@saferinternet4kids.gr.

    Ενότητα 1: Στοιχεία αιτούντα γονέα ή κηδεμόνα που συμπληρώνει την αίτηση.



    Ενότητα 2: Πληροφορίες για τον νέο που εκδηλώνει ενδιαφέρον.

    Εισαγάγετε τα στοιχεία του:

    Ημερομηνία γέννησης *

    Βαθμίδα φοίτησης*

    Ενότητα 3: Ερωτήσεις για να μάθουμε περισσότερα για τον νέο που εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στο Πάνελ Νέων.

    Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για τον νέο και το ενδιαφέρον του για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Μπορεί να συμπληρώσει ο ίδιος ο νέος τα πεδία.


    Προτιμάει να ηχογραφήσει μια απάντηση αντί να την γράψει;

    Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δεχθούμε ηχογραφημένες απαντήσεις. Αυτές μπορούν να εγγραφούν σε τηλέφωνο ή άλλη συσκευή, αλλά βεβαιωθείτε ότι ο ήχος είναι καθαρός. Προσπαθήστε να περιορίσετε την απάντησή σας σε κάθε ερώτηση σε όχι περισσότερο από 2 λεπτά.


    Διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις και σημειώστε ή ηχογραφήστε την απάντησή σας

    Σε περίπτωση που επιλέξετε την ηχογράφηση, στείλτε μας τα αρχείο της ηχογράφησης στο support@saferinternet4kids.gr με το πλήρες όνομά σας στη γραμμή θέματος.


    Γιατί θα ήσασταν μια εξαιρετική προσθήκη στο Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου; (έως 200 λέξεις)

    Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο τα παιδιά και οι νέοι στην Ελλάδα και γιατί; (έως 200 λέξεις)

    Ποια είναι τα ευρύτερα ενδιαφέροντά σας; (έως 100 λέξεις)

    Συναινώ στην καταχώρηση των ως άνω προσωπικών στοιχείων τόσο των δικών μου όσο και του ανήλικου τέκνου μου από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΤΕ, τα οποία δεν θα αναρτηθούν δημοσίως πουθενά και δεν θα διαμοιραστούν με κανέναν άλλο οργανισμό. Θα χρησιμοποιηθούν μονάχα για τους σκοπούς του προγράμματος "saferinternet4kids" και για την περαιτέρω επικοινωνία μαζί σας σχετικά με το πρόγραμμα.

    Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΤΕ τηρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως αυτές ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/679/ΕΕ και τον εφαρμοστικό νόμο 4624/2019. Σας ενημερώνουμε ότι έχετε δικαίωμα ενημέρωσης, διόρθωσης, επικαιροποίησης ή ακόμα και διαγραφής των ως άνω στοιχείων σας. Επίσης, έχετε δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Για την περαιτέρω ενημέρωσή σας και για την άσκηση των δικαιωμάτων σας μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο dpo@saferinternet4kids.gr.

    *υποχρεωτικά πεδία

    Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού

    Τευχάκι με παιχνίδια γρίφων για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Εσύ θα βρεις το θησαυρό;

    Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ

    event_games_NEW

    Τεύχος 38 – Επιμορφωτικά σεμινάρια Απριλίου (01/04/2022)

    Εκπαιδευτικά βίντεο για τις διαδικτυακές απάτες σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης