Πανευρωπαϊκό βραβείο εκπαιδευτικού υλικού από τον ΕNISA στην Ελλάδα και στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Την πρώτη θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του ENISA “EU Awards” στην κατηγορία εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά Δημοτικού έλαβε το «παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς  Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Το «κυνήγι του θησαυρού» είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που στόχο έχει την αφύπνιση παιδιών για θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Δημιουργήθηκε με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022 και χρησιμοποιήθηκε ως βασικό εργαλείο μάθησης στις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα για τον εορτασμό της Ημέρας.

Μπορείτε να δείτε την ελληνική έκδοση εδώ και την αγγλική έκδοση εδώ.

Στην κατηγορία καλύτερο βίντεο προκρίθηκε το υλικό που είχε καταθέσει το Βέλγιο και η Σλοβενία. Το βίντεο του Βελγίου αναφέρεται στη σπουδαιότητα της χρήσης πιστοποίησης δυο παραγόντων (Two Factor Authentication -2FA) στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε και της Σλοβενίας αφυπνίζει για ενδεχόμενες απάτες μέσω διαδικτύου.

Μπορείτε να δείτε τα βίντεο εδώ και εδώ.

 

 

 

 

 

 

Στην κατηγορία καλύτερου Infographic αναδείχθηκε το υλικό που κατέθεσε η Ιρλανδία. Περιέχει συμβουλές για το πως μπορεί ο χρήστης να ανακαλύψει ένα κακόβουλο email.

Μπορείτε να το δείτε εδώ:

Το υλικό το οποίο βραβεύτηκε στο  διαγωνισμό του ENISA “EU Awards” θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και θα χρησιμοποιηθεί ως προωθητικό υλικό στην καμπάνια για τον εορτασμό του επερχόμενου μήνα Κυβερνοασφάλειας τον Οκτώβριο του 2022.

Παραπλανητική σχεδίαση ιστοσελίδων

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ

dark-patterns

Στατιστικά Γραμμών Βοηθείας Ιανουάριος – Μάρτιος 2022: Η παραπληροφόρηση γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από τους κυρίαρχους λόγους επικοινωνίας

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός παραμένει ο πιο συνηθισμένος λόγος επικοινωνίας με μια ευρωπαϊκή γραμμή βοήθειας σε ποσοστό 13,5% και μάλιστα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, sexting και σεξουαλικού εκβιασμού αντιπροσωπεύουν το 17% όλων των κλήσεων που λαμβάνουν οι γραμμές βοήθειας ενώ οι κλήσεις που αφορούν  απάτες phishing εμφανίζουν αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου (Ιανουάριος-Μάρτιος 2022) είναι ότι το θέμα της παραπληροφόρησης και των fake news γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ένας από τους κυρίαρχους λόγους επικοινωνίας με μια γραμμή βοήθειας.

 

 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουάριος – Μάρτιος 2022, οι γραμμές βοήθειας έλαβαν συνολικά 18.905 κλήσεις που αφορούσαν διαδικτυακά ζητήματα.

Οι έφηβοι (12-18 ετών ) είναι η ομάδα που επικοινωνεί συχνότερα με μια γραμμή βοήθειας. Οι γονείς και οι δάσκαλοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 40 τοις εκατό των επαφών.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τον τρόπο επικοινωνίας με τις γραμμές βοήθειας κατά την περίοδο αναφοράς. Το τηλέφωνο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τους χρήστες να επικοινωνούν με τις γραμμές βοήθειας, αλλά οι φόρμες συνομιλίας, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ηλεκτρονικών μηνυμάτων κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

Aναλυτικά τα στατιστικά των γραμμών βοηθείας για την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2022 μπορείτε να τα βρείτε εδω

Τεύχος 40 – Eνημερωτικό Δελτίο Iουνίου

Πρόσκληση προς τα σχολεία για το Open Cyber Security Awareness Day στις 17 Ιουνίου 2022

Πρόσκληση

Open Cyber Security Awareness Day στις 17 Ιουνίου 2022 & 1ο International Cybersecurity Challenge (ICC)

 

Φόρμα εγγραφής στο OpenDay για σχολεία

 

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA), σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε στις 17 Ιουνίου 2022, μεταξύ 10:00 και 14:00 στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Open Cyber Security Awareness Day, μία ημέρα που θα είναι αφιερωμένη στη συνολική ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών.

Η πρόσκληση αφορά μαθητές ηλικίας 15-17 ετών, συνοδεία εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις σε θέματα κυβερνοασφάλειας και συμβουλές για παιδιά, δραστικά παιχνίδια και escape rooms, δικτύωση με εταιρίες και φορείς του χώρου καθώς και ενημερώσεις για τις ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Επιπλέον, τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν ζωντανά σε cybersecurity challenges με τη μορφή παιχνιδιών που αφορούν σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Παρόντες με ενημερωτικές δράσεις θα είναι ο ENISA, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, το Saferinternet4kids.gr και το (ΙCS)2 Hellenic Chapter, ενώ θα συμμετάσχουν παίκτες και συντελεστές της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας.

Το Open Cyber Security Awareness Day υλοποιείται στα πλαίσια του 1ου παγκόσμιου διαγωνισμού κυβερνοσφάλειας (International Cybersecurity Challenge), ο οποίος διοργανώνεται για 1η φορά στην Ελλάδα, μεταξύ 14-17 Ιουνίου 2022 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα από τον ENISA.

Το International Cybersecurity Challenge (ICC) περιλαμβάνει περιφερειακές ομάδες από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν σε μια σειρά από διαφορετικές προκλήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Στο ICC θα συμμετάσχουν διεθνείς ομάδες από την Ευρώπη, Η.Π.Α, Καναδά, Ασία, οι οποίες θα αποτελούνται από 15 παίκτες ηλικίας 18 έως 26 ετών. Στην ομάδα της Ευρώπης συμμετεχουν και δυο νέοι Έλληνες. Γνωρίστε όλη την ονάδα από εδώ. Οι ομάδες θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους μεταξύ 14-16 Ιουνίου, σε μια σειρά από cyber security challenges και στις 17 Ιουνίου το απόγευμα θα γίνει η απονομή βραβείων στις νικητήριες ομάδες.

Τις ημέρες αυτές, ο διαγωνισμός ΔΕΝ είναι ανοιχτός στο κοινό, εντούτοις θα υπάρχουν ενημερωτικές δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και προσέλκυση νέων ταλέντων στο hacking για επόμενους διαγωνισμούς.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site https://ecsc.eu/icc/
Για ερωτήσεις σχετικά με το Openday παρακαλώ επικοινωνήστε στο: info@red-comm.gr
Για να δηλώσετε συμμετοχή ως σχολείο, παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα εδώ:

Φόρμα εγγραφής στο OpenDay για σχολεία

 

Στατιστικά στοιχεία SafeLine.gr για τα έτη 2017-2021

Αύξηση σε σχέση με το 2020 παρουσιάζει ο αριθμός των καταγγελιών που δέχτηκε το 2021 η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Πιο συγκεκριμένα η γραμμή έλαβε 8.571 καταγγελίες το 2021 ενώ σταθερά ψηλά κινείται ο αριθμός των καταγγελιών για υλικό παιδικής κακοποίησης που κατά τη διάρκεια του 2021 παραμένει στην πρώτη κατηγορία των εξακριβωθέντων ως παράνομων καταγγελιών. Ο αριθμός των καταγγελιών  για υλικό παιδικής κακοποίησης – που είναι και το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της SafeLine.gr αγγίζει το 33%. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία  χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE, του  Παγκόσμιου Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών για το Παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου που συντονίζει τις δράσεις 47 γραμμών ανά την υφήλιο (www.inhope.org).

Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς τα δεδομένα κυρίως μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία. Ακολουθούν οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

 

Σημαντικό ποσοστό καταγγελιών του 2021 αφορούσε τα κοινωνικά δίκτυα. Το 40% των καταγγελιών αφορούσε κάτι που συνέβη στο Instagram και το 39% κάποια ενέργεια στο Facebook.

 

 

Πρoστατευμένο: επιτυχείς προσπάθειες cyberAttack

Αυτό το περιεχόμενο είναι προστατευμένο με συνθηματικό. Για να το δείτε εισάγετε το συνθηματικό σας παρακάτω:

Παγκόσμια καμπάνια δείχνει γιατί οι γυμνές φωτογραφίες σας δεν είναι ασφαλείς με κανέναν, ούτε καν με τους γονείς σας

1 στους 3 έφηβους έχει δει γυμνές φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν χωρίς συναίνεση.

 

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Εξαφανισμένων Παιδιών, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το AMBER Alert Europe, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στον τομέα της παιδικής προστασίας και αξιωματικοί επιβολής του νόμου από 28 χώρες σε όλο τον κόσμο ξεκινούν μια νέα εκστρατεία με το σύνθημα «ΣΚΕΨΟΥ ΠΡΙΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ».

Η εκστρατεία είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση γύρω από ένα θέμα που έχει γίνει όλο και περισσότερο δημοφιλές στους ανηλίκους τα τελευταία χρόνια – την κοινή χρήση γυμνών εικόνων που δημιουργούνται από τους ίδιος, αλλιώς γνωστές ως «nudes».

 

Η πανδημία του COVID-19 μαζί με τη συνεχή ανάπτυξη των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, έχουν αυξήσει τον αριθμό των γυμνών εικόνων εφήβων που δημιουργούνται από τους ίδιους, δημοσιεύονται και κοινοποιούνται καθημερινά στο διαδίκτυο. Μια δραματική άνοδος 77% από το 2019, σύμφωνα με το Internet Watch Foundation (IWF). Αυτή η ανησυχητική συμπεριφορά έχει γίνει φυσιολογική μεταξύ των νεότερων γενιών, σε σημείο που 1 στους 3 έφηβους έχει παραδεχτεί ότι έχει δει nudes που κοινοποιήθηκαν χωρίς συναίνεση.

 

Ο Frank Hoen, Πρόεδρος και Ιδρυτής της AMBER Alert Europe δήλωσε: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή μεταξύ των εφήβων ως μέσα εξερεύνησης και έκφρασης της σεξουαλικότητας τους. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη λήψη και την αποστολή γυμνών εικόνων του εαυτού τους. Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι αυτό είναι εντελώς ακίνδυνο και πιστεύουν ότι οι εικόνες τους θα παραμείνουν μόνο στον προοριζόμενο παραλήπτη. Δυστυχώς, η πραγματικότητα μας διδάσκει ότι αυτό συχνά δεν συμβαίνει. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους έφηβους ότι αυτού του είδους οι εικόνες που δημιουργούνται από τον εαυτό τους μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες στην υγεία και την ευημερία τους αφού κοινοποιηθούν, και θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε σεξουαλικό εκβιασμό και εξαναγκασμό – ακόμη και σε ποινικές διώξεις».

 

Η ταινία και οι αφίσες της καμπάνιας, που δημιουργήθηκαν από την Innocean Berlin σε συνεργασία με την Zauberberg Productions, απεικονίζουν μια γνώριμη κατάσταση σε πολλούς. Στοργικοί γονείς που μοιράζονται χαριτωμένες γυμνές φωτογραφίες των παιδιών τους με τους φίλους και την οικογένειά τους. Αν και η εκστρατεία δεν έχει σκοπό να εμποδίσει τους γονείς να τραβήξουν φωτογραφίες αθώων μωρών, αυτή η γνώριμη σκηνή χρησιμοποιείται για να κάνει τους έφηβους να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις γυμνές φωτογραφίες τους, ούτε καν στους γονείς του.

Αυτό το σημαντικό μήνυμα ενός ευαίσθητου θέματος εκτελείται με ανάλαφρη τονικότητα – κάτι με το οποίο μπορεί να συνδεθεί η νέα γενιά. Όπως λέει ο Ricardo Wolff, Executive Creative Director της Innocean Berlin: «Συχνά, το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό θέμα. Έτσι, όταν οι φίλοι μας στο AMBER Alert Europe μας ζήτησαν να αναπτύξουμε μια ιδέα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους ανηλίκους που μοιράζονται γυμνά, στραφήκαμε στην κωμωδία. Αλλά με μια ισχυρή, αληθινή ανατροπή. Απεικονίζοντας ένα 15χρονο κορίτσι που έχει γενέθλια και η φήμη της καταστρέφεται μπροστά στα μάτια της καθώς οι γονείς της μοιράζονται υπερήφανα τα γυμνές φωτογραφίες της μικρής τους, στέλνουμε ένα μήνυμα που θα έχει απήχηση στα παιδιά. Είμαι σίγουρος ότι θα γελάσουν, αλλά βαθιά μέσα τους θα ξέρουν ακριβώς τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής.»

 

Σε σκηνοθεσία Micky Suelzer και με φωτογραφίες του Sven Schrader, η ταινία ξεκινά την ετήσια καμπάνια του AMBER Alert Europe. Έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις ψηφιακές οθόνες διαφημίσεων και θα κοινοποιηθεί παγκοσμίως από υπουργεία, εθνικές αστυνομικές δυνάμεις και ΜΚΟ στον τομέα των αγνοούμενων και εκμεταλλευόμενων παιδιών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καμπάνια, επισκεφθείτε:

https://www.thinkbeforeyushare.eu

Disclaimer

Το Ίδρυμα AMBER Alert Europe δημιούργησε αυτήν την καμπάνια με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους εφήβους και τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους, προειδοποιώντας τους ότι η δημιουργία και η διαδικτυακή κοινή χρήση προσωπικών γυμνών εικόνων μπορεί να έχει ουσιαστικές και ανεπιθύμητες συνέπειες. Είναι υψίστης σημασίας για το Ίδρυμα AMBER Alert Europe να σεβαστεί και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του παιδιού και να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τα παιδιά.

 

Αυτή η καμπάνια, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφησης και της όλης διαδικασίας δημιουργίας, δημιουργήθηκε με σεβασμό σε αυτή τη φιλοσοφία. Επομένως, για αυτήν την καμπάνια, οι εικόνες που απεικονίζουν το γυμνό ενός παιδιού έχουν δημιουργηθεί από επαγγελματία φωτογράφο παρουσία και των δύο νόμιμων κηδεμόνων του παιδιού και με τη ρητή νόμιμη συγκατάθεσή τους. Μέσω του ψηφιακού λογισμικού θολώματος, το πρόσωπο και τα ευαίσθητα μέρη του σώματος του παιδιού στις εικόνες κρύβονται και γίνονται αγνώριστα.

 

Για αυτήν την καμπάνια, όλα τα πνευματικά δικαιώματα και τα συγγενικά δικαιώματα του τραγουδιού «Non, je ne regrette rien» της Édith Piaf έχουν εκκαθαριστεί για την Ευρώπη.

Ετήσιος απολογισμός INHOPE: Περίπου 1.000.000 δ/νσεις URL με περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης απομακρύνθηκαν το 2021 από το διαδίκτυο

Περίπου 1.000.000 URL παράνομου και επιβλαβούς υλικού που απεικονίζει σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών εισήχθησαν στην πλατφόρμα ICCAM του Διεθνούς οργανισμού INHOPE το 2021. Μάλιστα εντός τριών ημερών το 72% του παράνομου υλικού εξαιρέθηκε από το διαδίκτυο χάρη στις άμεσες ενέργειες των γραμμών του INHOPE.

Ο παγκόσμιος οργανισμός INHOPE, κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου λειτουργούν 50 γραμμές καταγγελιών ανά τον κόσμο –  αναμεσά τους και η SafeLine.gr, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, συνεργάζεται στενά με την INTERPOL και τη EUROPOL για την πάταξη του φαινομένου ανάρτησης υλικού παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο και έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς.

Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία για το 2021 το 96% των θυμάτων ήταν κορίτσια. Η πλειοψηφία μάλιστα (81%) ήταν ηλικίας 3-13 ετών και το 18% έφηβοι από 14-17 ετών.

Σε σχέση με το 2020 αυξήθηκαν κατά 5% τα κορίτσια ηλικίας 3-13 ετών που απεικονίζονται στο παράνομο υλικό και μειώθηκαν κατά 4%  τα κορίτσια ηλικίας 14-17 ετών.

Όπως προκύπτει μάλιστα από την ανάλυση των στοιχείων, ένα ποσοστό παράνομου υλικού δημιουργείται από τα ίδια τα θύματα και ειδικότερα από εφήβους μέσω της διαδικασίας του Sexting  ή του Grooming.   Αν και τα παιδιά (ιδιαίτερα οι έφηβοι) μπορούν να παράγουν πρόθυμα σεξουαλικό περιεχόμενο, αυτό δεν σημαίνει ότι συναινούν ή είναι υπεύθυνα για την εκμετάλλευση ή την καταχρηστική χρήση και/ή τη διανομή αυτών των εικόνων. Σύμφωνα με έρευνες 1 στα 4 έφηβα κορίτσια και 1 στα 10 έφηβα αγόρια έχουν μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες (Thorn 2020) ενώ και στην Ελλάδα οι έρευνες δείχνουν ότι το 6% των παιδιών ηλικίας από 12-17 ετών κάνει sexting και 1 στα 4 παιδιά έχει δεχτεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες άλλων (έρευνα ΕΚΑΔ 2021-2022).

 

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των καταγγελιών για υλικό παιδικής σεξουαλικής  κακοποίησης που δέχτηκε η Ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr το 2021 αγγίζει το 33%.  Να σημειωθεί ότι τα τελευταία  χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς τα δεδομένα κυρίως μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία.

Ολόκληρο τον ετήσιο απολογισμό του ΙNHOPE μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ.

Φόρμα Υποστηρικτή SID 2023


Η φόρμα αυή έχει κλείσει.

Συμβουλές για προστασία των παιδιών από επικίνδυνες προκλήσεις στο διαδίκτυο (blackout challenge)

Η διακριτική επίβλεψη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των παιδιών και οι τακτικές συζητήσεις για θέματα που άπτονται της ασφαλούς πλοήγησης είναι οι δύο βασικοί πυλώνες που μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά θετικές εμπειρίες στο διαδίκτυο και να αποτρέψουν την εμπλοκή τους σε επικίνδυνες καταστάσεις.  

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ εφιστά την προσοχή των γονιών στις διάφορες προκλήσεις που κατά καιρούς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Μια από αυτές είναι και το “blackout challenge”, ένα παιχνίδι πρόκλησης στο ΤΙΚ ΤΟΚ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο.

 Οι χρήστες με διάφορους τρόπους κι ενώ μαγνητοσκοπούν τη διαδικασία, προκαλούν στον εαυτό τους διακοπή της οξυγόνωσης του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να χάνουν τις αισθήσεις τους. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στερεί από τον εγκέφαλο οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της νευρικής λειτουργίας, μόνιμη νοητική αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Επιπρόσθετα, υπάρχει και ο κίνδυνος σοβαρού χτυπήματος στο κεφάλι κατά την πτώση του χρήστη στο έδαφος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο θύμα της συγκεκριμένης πρόκλησης στη χώρα μας όμως στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί περιστατικά παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους.

To Tik Tok, μετά την παγκόσμια ανησυχία για το επικίνδυνο παιχνίδι Blackout Challenge «κλείδωσε» τα βίντεο με hashtag #Βlackout Challenge ενώ βγάζει και προειδοποιητικό μήνυμα για την ασφάλεια των χρηστών, το οποίο αναφέρει: «Ορισμένες διαδικτυακές προκλήσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες, ενοχλητικές ή ακόμη και εξωφρενικές. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις επιβλαβείς προκλήσεις, ώστε να μπορείτε να προστατεύετε την υγεία και την ευημερία σας».

Το ευάλωτο της ηλικίας, η περιέργεια, η ομότιμη πίεση, η τάση μιμητισμού, καθώς και η αίσθηση του ανήκειν, λαμβάνοντας υπόψη και τα χαρακτηριστικά της ηλικιακής περιόδου των παιδιών, των εφήβων και των νέων, διαδραματίζουν καθοριστικό και ενισχυτικό παράγοντα στην έκθεση σε τέτοιους κινδύνους. Επομένως, καθίσταται επιτακτικό και αναγκαίο να μας απασχολεί, όχι μόνο ως ιδιότυπο και μεμονωμένο «φαινόμενο», αλλά ως μέρος ενός συνόλου επιβλαβών συμπεριφορών και σύστοιχων κινδύνων, οι οποίες απαιτούν συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση.

Συμβουλές για γονείς:  

σε πράγματα που δεν αισθάνονται άνετα και υπερτονίστε ότι είναι σημαντικό να κάνουν τις δικές τους

 προσωπικές επιλογές.

 

Γραμμή Βοήθειας Help-Line.gr στο 210 6007686

Ανοιχτή γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188)

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον οδηγό βέλτιστων πρακτικών για τις διαδικτυακές προκλήσεις που συνέταξε το 2019  ο ΙNSAFE (Δίκτυο Kέντρων Aσφαλών Διαδικτύων της Ευρώπης)

Νέα εγχειρίδια μαθητή/εκπαιδευτικού για την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις


Η πανδημία κατέδειξε πόσο γρήγορα διαδίδονται ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο. Την ίδια ώρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν ολοένα και αυξανόμενο παρεμβατικό ρόλο στην καθημερινότητά μας κατά συνέπεια η αξιολόγηση των ειδήσεων που προβάλλουν αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Mέσω του εγχειριδίου για την παραπληροφόρηση οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να μάθουν πως να ξεχωρίζουν τις αληθινές από τις ψευδείς πληροφορίες κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο, πως να εντοπίζουν την προπαγάνδα και να πως να εντοπίζουν την «κρυφή ατζέντα» όσων διαβάζουν ή βλέπουν στο διαδίκτυο.

Η κριτική σκέψη και η διαπραγμάτευση της ασάφειας είναι ακριβώς εκείνες οι ικανότητες τις οποίες πρέπει να διδάξουμε στους νέους για να γίνουν υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες.

Μέσω του διαλόγου και της ανταλλαγής εμπειριών που προωθεί το εγχειρίδιο για την παραπληροφόρηση, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τον τρόπο αποδόμησης των ψευδών ειδήσεων. Σε αυτό, σημαντικό βοηθητικό ρόλο διαδραματίζουν τα περιπτωσιολογικά παραδείγματα που περιέχονται τα οποία είναι  εμπνευσμένα  από θέματα της επικαιρότητας.

Οι μαθησιακοί στόχοι του εγχειριδίου είναι:         

Το εγχειρίδιο για τους μαθητές συμπεριλαμβάνει κι ένα εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς όπου αναλύεται ο τρόπος διδασκαλίας, προτείνονται απαντήσεις και θέματα περαιτέρω συζήτησης.

Η κύρια ομάδα-στόχος του εγχειριδίου είναι οι έφηβοι ηλικίας από 13 έως 18 ετών.

Το εγχειρίδιο στοχεύει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών,  στην κατανόηση των μεθόδων και των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία, τη διανομή και την ενίσχυση της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου και στην εκμάθηση συγκεκριμένων εργαλείων που μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε να είναι σε θέση να ξεχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα στο διαδίκτυο.

Δείτε τα νέα εγχειρίδια, για την παραπληροφόρηση εδώ:https://saferinternet4kids.gr/σχέδια-μαθημάτων/school_manuals_lyk/

 

Τεύχος 39 – Δράσεις και Σεμινάρια Μαΐου

14-17 Ιουνίου: Το 1ο International Cybersecurity Challenge με την υποστήριξη και του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την  Κυβερνοασφάλεια (ENISA) διοργανώνει στην Αθήνα το 1ο International Cybersecurity Challenge (ICC), ένα παγκόσμιο κύπελλο κυβερνοασφάλειας που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Στις 17 Ιουνίου θα διοργανωθεί το Cyber Security Awareness Day μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό  που μπορεί να επισκεφθεί  το ΚΠΙΣΝ και να ενημερωθεί για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.  Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου υποστηρίζει τη διοργάνωση και την Παρασκευή 17 Ιουνίου θα βρίσκεται στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ένα ενημερωτικό stand για να ενημερώνει τους παρευρισκόμενους για θέματα ψηφιακής ασφάλειας.  Ειδικότερα θα οργανωθούν διάφορες δραστηριότητες για μαθητές λυκείου, φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί),  εκπαιδευτικούς και όλους όσους ενδιαφέρονται για την ψηφιακή ασφάλεια.

Παρακάτω παρατίθεται ενδεικτικά η ατζέντα για την ημέρα Cyber Security Awareness Day (17 Iουνίου 2022) :

10:00 – 11:00 Intrasoft διαδραστική εκδήλωση  

11:00 – 11:20 Τour στα ενημερωτικά stand των υποστηρικτών

11:20 – 12:00 ENISA διαδραστικά quizzes

12:00 – 12:30 Τour στα ενημερωτικά stand των υποστηρικτών

12:30 – 13:00 Cryptex and Crypto puzzle

13:00 – 14:00 GDPR puzzle

 

 

Πώς λειτουργεί;

Το ICC θα συνδέσει το όνομά του με τα κορυφαία ταλέντα του κόσμου από τον τομέα της κυβερνοασφάλειας και αναμένεται να γίνει ένα από τα βασικά εκκολαπτήρια της επιχειρηματικότητας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το πρώτο ICC θα απαρτίζεται από περισσότερα από 4000 νέα ταλέντα και θα αποτελείται από 9 γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας, με περισσότερες από 64 χώρες να συμμετέχουν ενεργά. Κάθε γεωγραφική περιοχή θα εκπροσωπείται από μια ομάδα νέων ταλέντων που βρίσκονται στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές και θα είναι υπεύθυνη για την επιλογή και την εκπαίδευση των μελών της ομάδας τους μέσω προκαταρκτικών challenges με τη μορφή CTF. Οι 15 κορυφαίοι παίκτες στα προκαταρκτικά CTFs θα σχηματίσουν τις περιφερειακές ομάδες που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για τους τελικούς και την τελετή απονομής τον ερχόμενο Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του διαγωνισμού, οι περιφερειακές ομάδες θα διαγωνιστούν σε  CTF challenges τύπου Jeopardy, όπως web applications, reverse engineering, hardware και forensics. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, επιλεγμένες ομάδες θα διαγωνιστούν σε ένα attack/defence challenge.

Με στόχο πάντα έναν διαφανή και δίκαιο ανταγωνισμό, η οργάνωση του ICC παρακολουθείται και διασφαλίζεται από μια Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από κυβερνητικούς και περιφερειακούς φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο. Σκοπός της διευθύνουσας επιτροπής είναι να καθορίσει τους κανόνες και τις προκλήσεις του διαγωνισμού, να σχηματίσει τις ομάδες που θα διαγωνιστούν και να αποφασίσει για την επιλογή των υποψηφίων.

Χωρίς την υποστήριξη και τη βοήθεια όλων των εταίρων που εμπλέκονται στη Διοικούσα Επιτροπή, δεν θα ήταν δυνατή η διοργάνωση μιας τόσο εκτεταμένης δραστηριότητας.

Γιατί ένας διεθνής διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας; ICC 2022

Υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων και γνώσεων που απαιτούνται για την προστασία της κοινωνίας μας από κυβερνοεπιθέσεις ώστε να μετριαστούν πιθανές απειλές. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να εκπαιδεύσουμε και να μυήσουμε τις μελλοντικές γενιές που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας και θα εξασφαλίσουν έναν ασφαλή και θωρακισμένο κυβερνοχώρο.

Το ICC δεν είναι απλώς ένας διαγωνισμός. Ο απώτερος στόχος είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης που παρατηρείται σε επαγγελματίες ασφάλειας πληροφορικής, προσελκύοντας και συγκεντρώνοντας κορυφαία ταλέντα του κυβερνοχώρου από όλο τον κόσμο. Επίσης, προωθεί περαιτέρω τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των περιφερειών που συμμετέχουν.

Έτσι, αναμένεται να αυξήσει τη συνολική ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών στην παγκόσμια κοινότητα και να ενισχύσει την εκπαίδευση και τις δεξιότητες που χρειάζονται τα νεαρά ταλέντα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πρωτοπορώντας στο σχεδιασμό μιας διεθνούς πρόκλησης, το ICC φιλοδοξεί να εμφυσήσει την αρχή για μια κοινωνία με ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε παγκόσμια κλίμακα και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου 2022, μπορείτε να παρακολουθείτε τον διαγωνισμό μέσα από τα social media, χρησιμοποιώντας το #ICC.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site του International Cybersecurity Challenge

Πόλεμος – πώς να μιλήσω στο παιδί

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ

polemos

Φόρμα αξιολόγησης για την εργαλειοθήκη Star Toolkit για μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες

    Ερωτήσεις για την αξιολόγηση της εργαλειοθήκης Star Toolkit

    Εκδήλωση για αραβόφωνους μαθητές στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Θεσσαλονίκης

    Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε την πρόσκλησης της εκδήλωσης:

    Πρόσκληση-εκδήλωσης-Γίνε-Ήρωας-του-Διαδικτύου

    Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο γονικής συγκατάθεσης στα αραβικά:

    Arabic

    Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο γονικής συγκατάθεσης στα ελληνικά:

    Έντυπο γονικής συγκατάθεσης (ελληνικά)

    Φόρμα εγγραφής πρεσβευτή “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου”

    Αυτή η φόρμα εκλεισε. Σας ευχαριστούμε πολύ!