Ετήσιος απολογισμός INHOPE 2022

Ο INHOPE είναι ο οργανισμός που συντονίζει όλες τις Γραμμές Καταγγελιών της Ευρώπης, εκ των οποίων και την SafeLin του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του, το 2022 δέχτηκε  στην πλατφόρμα του 587.852 URLs του διαδικτύου που περιέχουν δυνητικά επιβλαβές υλικό και απεικονίζουν σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών. Το 68% αυτών των  αναφέρθηκε στις αστυνομικές αρχές και το 26% καταργήθηκε άμεσα την ίδια ημέρα.

Διαβάστε παρακάτω τον ετήσιο απολογισμό του INHOPE για το έτος 2022 και κατεβάστε το από εδώ.

Συμβουλές για να αυξήσετε την ασφάλειά σας στο Telegram

Το Telegram είναι μια εφαρμογή για επικοινωνία με άλλους χρήστες στο διαδίκτυο, αλλά μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς όταν το χρησιμοποιούν. Είναι σημαντικό να προστατεύετε τις πληροφορίες σας, είτε πρόκειται για δημόσια στοιχεία επικοινωνίας είτε για αποτροπή μηνυμάτων από τυχαία άτομα.

Μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλεια της εφαρμογής σας αλλάζοντας τις ρυθμίσεις της και κάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες. Ακολουθούν οι εννέα πιο πολύτιμες συμβουλές για να βελτιώσετε την ασφάλειά σας στο Telegram.

 

1. Κάντε τα στοιχεία επικοινωνίας σας ιδιωτικά

Οι χρήστες εγγράφονται στο Telegram χρησιμοποιώντας τους αριθμούς τηλεφώνου τους, οι οποίοι είναι ορατοί σε όλους από προεπιλογή.  Αυτό σημαίνει ότι άλλα άτομα σε ομάδες ή με πρόσβαση στον λογαριασμό σας στο Telegram μπορούν να δουν τον αριθμό τηλεφώνου σας.

Ένας αριθμός τηλεφώνου είναι ένα από τα είδη πληροφοριών που δεν πρέπει ποτέ να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Οποιοσδήποτε μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας, να τον χρησιμοποιήσει για κάποια απάτη ή να τον δώσει σε άτομα που δεν γνωρίζετε καν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε τον αριθμό επικοινωνίας σας ιδιωτικό.

Οι αλλαγές αποθηκεύονται αυτόματα. 

 

 

2. Μην εγγραφείτε σε τυχαίες ομάδες

Με ένα δημόσιο προφίλ Telegram, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κοντινά άτομα και ομάδες. Ο διαχειριστής της ομάδας μπορεί επίσης να προσθέσει οποιοδήποτε άτομο μέσω του ονόματος χρήστη του. Μπορεί να μην είναι ασφαλές καθώς δεν γνωρίζετε τον σκοπό της ομάδας. Ιδανικά, θα πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της ομάδας Telegram και να βελτιώσετε την ασφάλειά σας.

 

 

3. Κάντε κλικ μόνο σε σύνδεσμους από αξιόπιστες πηγές

Όταν λαμβάνετε έναν τυχαίο σύνδεσμο σε μηνύματα ή ομάδες, υπάρχει περίπτωση να κάνετε κλικ σε αυτόν από περιέργεια. Είναι επικίνδυνο όταν άγνωστοι στέλνουν αυτούς τους συνδέσμους σε μηνύματα ή ομάδες Telegram.

Υπάρχουν πολλές απειλές που μπορείτε να αντιμετωπίσετε όταν ανοίγετε τυχαία συνδέσμους. Μπορεί να είναι μια προσπάθεια κλοπής των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας ή κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα μέσω αυτού του συνδέσμου. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση είναι να αποφύγετε να κάνετε κλικ στους συνδέσμους που λαμβάνετε από τυχαίους λογαριασμούς Telegram.

Ακόμα κι αν ανήκετε σε μια αξιόπιστη κοινότητα, είναι καλύτερο να ελέγξετε εάν ένας σύνδεσμος είναι ασφαλής πριν τον ανοίξετε.

 

4. Ενεργοποιήστε την επαλήθευση δύο παραγόντων

Για να ενεργοποιήσετε την επαλήθευση σε δύο βήματα στον λογαριασμό σας στο Telegram:

 

 

5. Κάντε ορατή την εικόνα του προφίλ σας μόνο για τις επαφές σας

Στους χρήστες που θέλουν μια ιδιωτική εμπειρία στο Telegram δεν αρέσει η εικόνα προφίλ τους να είναι ανοιχτή στο κοινό. Θα πρέπει να διατηρήσετε την ταυτότητά σας κρυφή και ορατή μόνο σε άτομα εντός του κοινωνικού σας κύκλου.

Για να αλλάξετε το απόρρητο της εικόνας του προφίλ σας στο Telegram:

 

 

6. Αποκλείστε ύποπτους χρήστες

Το Telegram και άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων χρησιμοποιούνται μερικές φορές για παράνομες δραστηριότητες. Έτσι, μπορεί συχνά να συναντήσετε κάποιους ύποπτους χρήστες στην εφαρμογή.

Εάν αισθάνεστε ότι κάποιος δεν είναι κατάλληλος για να είναι μέρος της κοινωνικής σας ζωής, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον αποκλείσετε. Ο αποκλεισμός ανακαλεί οποιαδήποτε πρόσβαση έχουν στο προφίλ σας στο Telegram.

Ευτυχώς, ο αποκλεισμός κάποιου στο Telegram είναι αρκετά απλός και μπορεί να γίνει από συσκευή iOS, Android ή υπολογιστή. Όταν αποκλείετε κάποιον στο Telegram, το άλλο άτομο δεν μπορεί να δει την εικόνα προφίλ ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Επίσης, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω κλήσεων ή μηνυμάτων.

 

7. Αλλάξτε τις ρυθμίσεις κλήσεων και μηνυμάτων

Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο προφίλ ή τον αριθμό τηλεφώνου σας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας στο Telegram. Αλλάζοντας τις ρυθμίσεις κλήσεων και μηνυμάτων, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα περιορισμένο περιβάλλον όπου μόνο επιλεγμένα άτομα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας.

 

 

Μόλις ολοκληρώσετε την αλλαγή των ρυθμίσεων κλήσης:

 

 

8. Δημιουργήστε έναν κωδικό πρόσβασης για είσοδο στην εφαρμογή

Το Telegram περιέχει τα προσωπικά σας στοιχεία, τις συνομιλίες, τις κλήσεις και τα δεδομένα που σας εμπιστεύονται οι επαφές σας. Θα πρέπει να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, όπως έναν κωδικό πρόσβασης για είσοδο στο Telegram.

 

 

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα χρόνο μετά τον οποίο το Telegram θα ζητήσει έναν κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση στις συνομιλίες. Κάτω από την επικεφαλίδα  Auto-Lock, επιλέξτε την επιθυμητή ώρα.

 

 

9. Απενεργοποιήστε το συγχρονισμό επαφών με άλλες εφαρμογές

Ο συγχρονισμός επαφών σημαίνει ότι άτομα από τη λίστα επαφών του τηλεφώνου σας προστίθενται τακτικά στον λογαριασμό σας στο Telegram. Αν και βοηθά στη δημιουργία του κοινωνικού σας δικτύου, μπορεί να μην θέλετε ορισμένες επαφές τηλεφώνου να σας βρίσκουν στο Telegram.

 

 

10.  Κάντε αναφορά σε ακατάλληλες ομάδες

Η δημοφιλία που έχει αποκτήσει η εφαρμογή εκθέτει τους χρήστες σε απατεώνες, κακόβουλα άτομα και εγκληματίες. Οι κακόβουλοι χρήστες εκμεταλλεύονται τη δημοτικότητά του για να βλάψουν άλλους χρήστες.

Κάθε χρήστης του Telegram μπορεί να κάνει αναφορά σε ένα κανάλι Telegram. Αλλά πρέπει να το κάνουν εάν το κανάλι Telegram παραβιάζει τους όρους παροχής υπηρεσιών του Telegram. Η διαδικασία είναι απλή.

Αν έχουν κοινοποιηθεί προσωπικές σας φωτογραφίες ή βίντεο σε κάποιο κανάλι του Telegram είναι σημαντικό να κάνετε αναφορά στο κανάλι και να ενημερώσετε το εργαλείο STOP NCII.  Tο νέο αυτό εργαλείο (StopNCII.org) προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να επέμβουν σε περίπτωση που υποψιάζονται ότι κάποια πολύ προσωπική φωτογραφία τους ή βίντεο έχει ανεβεί στο διαδίκτυο. Μπορείτε να δείτε πως να το χρησιμοποιήσετε στο παρακάτω βίντεο. 

 

Identity Management Day

📣 Γνωρίζατε ότι σήμερα είναι Ημέρα Διαχείρισης Ταυτότητας; Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διαχείρισης της ψηφιακής σας ταυτότητας και της προστασίας της από απειλές στον κυβερνοχώρο. Μείνετε συντονισμένοι καθώς μοιραζόμαστε πολύτιμες συμβουλές για το πώς να εξασφαλίσετε την ταυτότητά σας στο διαδίκτυο! 💻🔒 #CyberSecMonth #IdentityManagementDay

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

Πανελλήνια Έρευνα 2024 για την Βία στο Διαδίκτυο

Γεια σου,

το σχολείο σου έχει επιλεγεί να συμμετάσχει σε μια μεγάλη έρευνα που διενεργεί το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε 600 σχολεία από όλη την Ελλάδα με τίτλο «Βία στο διαδίκτυο». Για την υλοποίηση της έρευνας πήραμε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (αριθμός πρωτοκόλλου έγκρισης διεξαγωγής έρευνας 142639/ΓΔ4).

Οι ερωτήσεις της έρευνας αφορούν στις διαδικτυακές εμπειρίες σου σε σχέση με τις μορφές βίας που μπορεί να έχεις συναντήσει στο διαδίκτυο. Προσπάθησε να απαντήσεις όσο πιο ειλικρινά μπορείς. Δε θα σου πάρει περισσότερο από 10 λεπτά.

Όταν συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο, πάτησε το κουμπί «Αποστολή Απαντήσεων».

Οι ερωτήσεις με * είναι υποχρεωτικές. Αν παρατηρήσεις ότι δε στέλνεται το ερωτηματολόγιο παρόλο που έχεις πατήσει την «Αποστολή Απαντήσεων» τότε ίσως έχεις παραλείψει να απαντήσεις σε κάποια υποχρεωτική ερώτηση. Κάνε έναν έλεγχο στις ερωτήσεις να δεις αν σου εμφανίζεται κάπου το μήνυμα «Αυτό το πεδίο είναι υποχρεωτικό».

    Ερωτήσεις για την Bία στο Διαδίκτυο

    Συνολική διάρκεια ερωτηματολογίου 10 λεπτά.


    1. Έχετε πέσει ποτέ θύμα βίας στο διαδίκτυο;*

    2. Έχετε συναντήσει ως παρατηρητής περιστατικό βίας (εικόνα, βίντεο, σχόλιο, μήνυμα) στο διαδίκτυο;*

    3. [group bia clear_on_hide ]
    4. Το περιστατικό διαδικτυακής βίας που βιώσατε ή γίνατε μάρτυρας το αναφέρατε σε κάποιον;

    5. [/group]
    6. Γνωρίζετε τι είναι η έμφυλη βία;*

    7. Έχετε βιώσει ποτέ παρενόχληση ή κακοποίηση στο διαδίκτυο λόγω του φύλου σας;*

    8. Έχετε δει ποτέ κάποιον άλλο να παρενοχλείται ή να εκφοβίζεται στο διαδίκτυο λόγω του φύλου του;*

    9. Έχετε υποστεί ποτέ διαδικτυακό εκφοβισμό;*

    10. Έχετε γίνει μάρτυρας διαδικτυακού εκφοβισμού;*

    11. Σας έχει τύχει ποτέ κάποιος να μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο χωρίς τη συγκατάθεσή σας;*

    12. Αισθανθήκατε ποτέ πίεση ή εξαναγκασμό να μοιραστείτε προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο στο διαδίκτυο;*

    13. Γνωρίζετε τι είναι η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο;*

    14. [group ritorikim clear_on_hide]
    15. Έχετε γίνει ποτέ στόχος ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο;*

    16. [group ritmisous clear_on_hide]
    17. Η ρητορική μίσους που βιώσατε αφορούσε:*

    18. [/group] [group alloritmisous clear_on_hide]
    19. Μπορείτε να μας διευκρινήσετε τι άλλο αφορούσε; (προαιρετική απάντηση)

    20. [/group]
    21. Έχετε γίνει ποτέ μάρτυρας ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο;*

    22. [/group]
    23. Νιώθετε ασφάλεια και ότι σας σέβονται όταν χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες;*

    24. Γνωρίζετε πώς να αναφέρετε περιστατικά διαδικτυακής βίας στις αρχές ή στην πλατφόρμα στην οποία συνέβη;*

    25. Από ποιόν θα ζητούσατε βοήθεια σε περίπτωση που αντιμετωπίζατε οποιαδήποτε μορφή βίας στο διαδίκτυο; (πολλαπλής επιλογής)*

    26. Πιστεύετε ότι η διαδικτυακή βία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τα παιδιά της ηλικίας σας;*

    27. Νιώθετε ότι στο διαδίκτυο είστε ασφαλής;*

    28. Σε ποιο από τα παρακάτω διαδικτυακά περιβάλλοντα νιώθετε ΛΙΓΟΤΕΡΟ ασφαλείς;*

    29. Ποιο τομέα θεωρείτε ότι αμελείτε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ και έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια σας στο διαδίκτυο; (μέχρι δύο επιλογές)*

    30. Ποιο από τα παρακάτω πιστεύετε ότι θα ήταν περισσότερο χρήσιμο και θα σας έκανε να αισθάνεστε πιο ασφαλείς όταν αλληλεπιδράτε στο διαδίκτυο; (πολλαπλής απάντησης)*

    31. Δημογραφικά Στοιχεία
    32. Το φύλο σας είναι:*

    33. Η βαθμίδα του σχολείου σας είναι:*

    34. Επίπεδο Εκπαίδευσης των γονέων ή κηδεμόνων;*

    Πατήστε το παρακάτω κουμπί «Αποστολή» για να αποθηκευτούν οι απαντήσεις σας. Σας ευχαριστούμε πολύ!

    Φόρμα συμμετοχής στο Διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου 09/05/2023 και ώρα 10:00-11:00

     Διαδικτυακή ενημέρωση για μαθητές Γυμνασίου (09/05/2023 και ώρα 10:00-11:00)

    Μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση  μαθητές μαθαίνουν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τους τρόπους προστασίας τους. Η παρουσίαση επικεντρώνεται στην προστασία από απάτες, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, στην ορθή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο διαδικτυακό εκφοβισμό, στην παραπληροφόρηση, στο sexting κ.α.

    Η ενημέρωση διαρκεί μία ώρα, μέσα στην οποία υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις και απορίες από την πλευρά των μαθητών.

    Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα (προτζέκτορα). Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει τον λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.

      Περιφέρεια: Συναινώ στην καταχώριση των ως άνω προσωπικών μου στοιχείων από το από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΤΕ.

      Συναινώ στην καταχώρηση των ως άνω προσωπικών μου στοιχείων από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΤΕ, τα οποία δεν θα αναρτηθούν δημοσίως πουθενά και δεν θα διαμοιραστούν με κανένα άλλο οργανισμό. Θα χρησιμοποιηθούν μονάχα για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος και για την περαιτέρω επικοινωνία μαζί σας σχετικά με το πρόγραμμα.


      Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΤΕ τηρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως αυτές ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/679/ΕΕ και τον εφαρμοστικό νόμο 4624/2019. Σας ενημερώνουμε ότι έχετε δικαίωμα ενημέρωσης, διόρθωσης, επικαιροποίησης ή ακόμα και διαγραφής των ως άνω στοιχείων σας. Επίσης, έχετε δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Για την περαιτέρω ενημέρωσή σας και για την άσκηση των δικαιωμάτων σας μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο dpo@saferinternet4kids.gr .

      *υποχρεωτικά πεδία