Τεύχος 63 – Ενημερωτικό Δελτίο Οκτωβρίου

 

Σεμινάρια Experience AI

No event found!

Οι προκλήσεις της απαγόρευσης κινητών στα ελληνικά σχολεία: Η εμπειρία του Βαγγέλη στο INSAFE Training Meeting

Ο Βαγγέλης Φαμπιάτος, μέλος του Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και του BIK+ Youth Panel, συμμετείχε πρόσφατα ως ομιλητής στο Training Meeting του διεθνούς οργανισμού INSAFE. Σε αυτήν τη σημαντική διεθνή συνάντηση, που φέρνει κοντά ειδικούς από όλη την Ευρώπη με στόχο την προώθηση της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου, ο Βαγγέλης είχε την ευκαιρία να μοιραστεί τις απόψεις του σχετικά με την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα ελληνικά σχολεία.

Στην παρουσίασή του, ο Βαγγέλης ανέφερε ότι, παρόλο που η απαγόρευση έχει στόχο να μειώσει την απόσπαση της προσοχής και να προωθήσει τη συγκέντρωση των μαθητών στα μαθήματα, πολλοί μαθητές εκφράζουν αρνητικές αντιδράσεις. Ορισμένοι από αυτούς βλέπουν την απαγόρευση ως υπερβολική παρέμβαση στην καθημερινή τους ζωή, καθώς τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει εργαλείο όχι μόνο επικοινωνίας, αλλά και πληροφόρησης και εκπαίδευσης. Οι μαθητές συχνά αναφέρουν ότι νιώθουν περιορισμένοι και ότι αυτή η πολιτική δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους για επικοινωνία με την οικογένειά τους και άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, ειδικά σε περιπτώσεις που τα κινητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εποικοδομητικά στη μάθηση.

Επιπλέον, οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στη διάσταση της ελευθερίας. Για πολλούς μαθητές, το κινητό τηλέφωνο αποτελεί κομμάτι της προσωπικής τους αυτονομίας και μέσο σύνδεσης με τον εξωτερικό κόσμο. Αυτές οι αντιδράσεις συχνά εκφράζονται με απογοήτευση, καθώς οι μαθητές πιστεύουν ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι δικές τους απόψεις στη λήψη αυτής της απόφασης και ότι οι ποινές για κάποιον που μπορεί να κάνει χρήση κινητού είναι υπερβολικά αυστηρές. Παράλληλα, ο Βαγγέλης αναγνώρισε τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, όπως την απόσπαση προσοχής κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η λύση βρίσκεται στην εκπαίδευση και στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, ώστε οι μαθητές να μπορούν να αντιλαμβάνονται πότε η χρήση των κινητών είναι κατάλληλη και πότε όχι.

Η συμμετοχή του Βαγγέλη στο Training Meeting του INSAFE αναδεικνύει τη σημασία της εμπλοκής των νέων στη συζήτηση για την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας. Η φωνή των νέων, όπως ο Βαγγέλης, είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν στη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, καθώς αυτοί είναι οι βασικοί χρήστες της ψηφιακής εποχής.

Με την παρουσίασή του, ο Βαγγέλης ενέπνευσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, προωθώντας την ιδέα ότι η τεχνολογία στα σχολεία πρέπει να αντιμετωπίζεται με τρόπο που να προάγει τη μάθηση και την ανάπτυξη των μαθητών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο.

 

 

Φυλλάδιο: Παραπληροφόρηση και Deepfakes

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

Deepfakes

 

 

Οδηγός Ψηφιακού Αλφαβητισμού του INHOPE

Ο INHOPE, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημιούργησε έναν οδηγό με σαφείς, πρακτικές συμβουλές προς τους νέους, για το πώς να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο. 

Μπορείτε να κατεβάστε το φυλλάδιο από εδώ.

INHOPE GUIDE

 

Βεβαίωση σεμιναρίου «Ενδυνάμωση απέναντι στην έμφυλη διαδικτυακή βία» 22.10.2024




Νέο εκπαιδευτικό υλικό «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» για νέους/νέες και εφήβους πρόσφυγες/μετανάστες

Μια νέα εργαλειοθήκη που περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή quiz και σεναρίων δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» ο οποίος προτείνεται για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και προσφέρεται δωρεάν από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με την υποστήριξη της Google.org μέσω του οργανισμού School with Class Foundation.

Η εργαλειοθήκη απευθύνεται σε νέους/νέες ηλικίας 13-18 ετών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο ενός σχετικού μαθήματος είτε από τα ίδια τα παιδιά. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλο να υποστηρίξει και τις ανάγκες εφήβων προσφύγων/μεταναστών καθώς είναι μεταφρασμένο σε αγγλικά, αραβικά και φαρσί.

Στόχος της εργαλειοθήκης είναι εκτός από τον ψηφιακό γραμματισμό των νέων και την ευαισθητοποίησή τους σε καίρια ζητήματα που λαμβάνουν χώρα μέσω του διαδικτύου, να βοηθήσει στην ψηφιακή ενδυνάμωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως είναι τα παιδιά και οι νέοι πρόσφυγες/μετανάστες στη χώρα μας. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα μέλη της μεταναστευτικής κοινότητας στην Ελλάδα – αλλά και διεθνώς – βιώνουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ψηφιακής ανισότητας και αποκλεισμού σε σύγκριση με τον μέσο πληθυσμό. Όχι μόνο οι ανήλικοι από αυτήν την κοινότητα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε διαδικτυακές ευκαιρίες αλλά είναι επίσης πιο ευάλωτοι σε διαδικτυακούς κινδύνους.

Επιπλέον ακόμα κι αν αντιμετωπίζουν το ίδιο επίπεδο διαδικτυακών κινδύνων με άλλους, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές για αυτούς. Η προστασία αυτών των παιδιών από διαδικτυακό εκφοβισμό, ρητορική μίσους, απάτη, διαδικτυακή αποπλάνηση, διαδικτυακή εκμετάλλευση και έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο είναι μια πρόκληση υψίστης σημασίας.

Η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει κουίζ και σενάρια που παραπέμπουν σε πραγματικές καταστάσεις έτσι ώστε η ενασχόληση των νέων με αυτή να είναι εκτός από διαδραστική και βιωματική.

Οι θεματικές ενότητες οι οποίες περιλαμβάνονται είναι:

Την εργαλειοθήκη μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://be-internet-awesome.gr/tool-kit/

Η Γενική Διευθύντρια Μάρκετινγκ ΝΑ Ευρώπης της GOOGLE κ. Μαρία Φουντά επισημαίνει: «Το «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» είναι μία από τις πιο όμορφες αλλά και ουσιαστικές συνεργασίες τις οποίες υποστηρίζει η Google και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ενισχύεται και βελτιώνεται με την προσθήκη της εκπαιδευτικής εργαλειοθήκης. Για την Google, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου παραμένει μεγάλη προτεραιότητα, ειδικά όταν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά και οι νέοι πρόσφυγες/μετανάστες ενώ αποτελεί και την αναγκαία συνθήκη για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας που ανοίγονται μπροστά μας. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΤΕ για να ενισχύουμε διαρκώς αυτή την υπόσχεση». 

Η συντονίστρια του προγράμματος «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας κ. Βιβή Φραγκοπούλου τονίζει: “Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό έρχεται να επισφραγίσει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 2 περίπου χρόνια μαζί με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας με ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση της διαδικτυακής ασφάλειας σε παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα και στις οικογένειές τους. Φυσικά, το συγκεκριμένο υλικό είναι κατάλληλο για όλους ανεξαιρέτως τους νέους καθώς ενισχύει τις ψηφιακές δεξιότητες τους και συντελεί στο να γίνουν υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες.»

Διαγωνισμός «Πιάσε τη Σημαία» (Capture the Flag) για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.

Δόθηκε παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής μέχρι τις 20/11/2024.

Ο διαγωνισμός είναι μια εκπαιδευτική δράση για την εξοικείωση των παιδιών με την Κυβερνοασφάλεια και με τον επαγγελματικό αυτό προσανατολισμό. Στην εποχή της πληροφορίας και των συστημάτων, όπου οι οργανισμοί αλλά και τα κράτη λειτουργούν αποθηκεύοντας κρίσιμες πληροφορίες στα συστήματά τους, το επάγγελμα της ασφάλειας δικτύων και συστημάτων είναι απολύτως απαραίτητο και κρίσιμο. Παρόλα αυτά, ο επαγγελματικός αυτός προσανατολισμός δεν είναι ευρέως γνωστός και μέσω του διαγωνισμού φιλοδοξούμε να ενημερώσουμε τους μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου γι’ αυτή την κατεύθυνση η οποία είναι στην αιχμή της τεχνολογίας και προσφέρει σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές. 

Ο διαγωνισμός αυτός προκηρύσσεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025  (11/2/2025) που στόχο έχει την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των Online τεχνολογιών, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο.   

 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, προκηρύσσει πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Πιάσε τη σημαία (Capture the Flag) – Διαγωνισμός για την Κυβερνοασφάλεια» υπό την αιγίδα της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.   

Μαθητές/τριες  από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση (μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων) ατομικά ή ομαδικά (με μέγιστο αριθμό μαθητών/-τριών στην ομάδα να είναι δύο άτομα) καλούνται να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό «Πιάσε την σημαία»  (Capture the Flag – CTF). Ο διαγωνισμός αυτός θα λάβει χώρα στην ειδική Πλατφόρμα για διαγωνισμούς CTF, και συγκεκριμένα στην Πλατφόρμα CTFd  (https://ctfd.io/).

Η πλατφόρμα CTFd είναι ακρώνυμο για το “Capture The Flag framework”. Είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που σχεδιάστηκε για τη φιλοξενία και διαχείριση διοργανώσεων Capture The Flag (CTF). Οι διοργανώσεις CTF είναι προκλήσεις κυβερνοασφάλειας όπου οι συμμετέχοντες λύνουν διάφορες προκλήσεις ή γρίφους για να βρουν κρυφές “σημαίες” που αντιπροσωπεύουν ευαίσθητες πληροφορίες ή ευπάθειες συστημάτων.

Το CTFd παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την οργάνωση διοργανώσεων CTF, επιτρέποντας στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, δηλαδή στους διαχειριστές, να δημιουργούν προκλήσεις, να διαχειρίζονται ομάδες και παίκτες, να καταγράφουν τα σκορ και να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων. Η πλατφόρμα υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα προκλήσεων. Το CTFd χρησιμοποιείται ευρέως σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, προγράμματα κατάρτισης κυβερνοασφάλειας και επαγγελματικούς διαγωνισμούς CTF. Η ευελιξία και η δυνατότητα επέκτασής του το καθιστούν μια δημοφιλή επιλογή τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους ενδιαφερόμενους.

Κάθε μαθητής/μαθήτρια θα μπορεί να σχηματίσει ομάδα. Μια ομάδα θα αποτελείτε από ένα ή δύο μαθητές από το ίδιο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποστηρίζουν τις ομάδες των μαθητών τους, χωρίς όμως να συμμετέχουν στην επίλυση των γρίφων. 

Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Γονέων/ Κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους. Τη φόρμα συναίνεσης μπορείτε να τη βρείτε εδώ και είναι υποχρεωτικό να υποβληθεί μαζί με την αίτηση συμμετοχής.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν εγγραφή στον διαγωνισμό από την πλατφόρμα του SaferInternet4Kids.gr από εδώ δηλώνοντας τα στοιχεία τους, τα στοιχεία των μαθητών τους, επισυνάπτοντας επίσης την υπογεγραμμένη φόρμα συγκατάθεσης από τον/τους κηδεμόνες ή γονείς των μαθητών.

Μετά την εγγραφή τους στον διαγωνισμό, οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς και πότε μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να παίξουν μαζί με τους μαθητές τους τις προκλήσεις του διαγωνισμού στο email που μας έχουν δηλώσει κατά την εγγραφή τους. 

Οι προκλήσεις που θα κληθούν οι μαθητές να τρέξουν θα αντλήσουν την έμπνευση τους από τους τομείς Web Exploitation τεχνικές, επεξεργασία Cookies , ανάλυση και επεξεργασία πηγαίου κώδικα, ανάλυση δεδομένων επιθέσεων, τεχνικές κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης, κρυπτογραφία και Hashing τεχνικές,  Forensics, SQL Injection, κ.α. 

Ο στόχος  για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι: 


ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους. Τη φόρμα συναίνεσης μπορείτε να τη βρείτε εδώ και είναι υποχρεωτικό να υποβληθεί μαζί με την φόρμα εγγραφής στον διαγωνισμό. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν εγγραφή στην πλατφόρμα του SaferInternet4Kids.gr από εδώ .

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. (Ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα»  [ΦΕΚ 25/Α/04-03-1993], όπως ισχύει.  Συγκεκριμένα: Άρθρο 1 «πνευματική ιδιοκτησία» ,  Άρθρο 3  «περιουσιακό δικαίωμα»,  Άρθρο 4  «ηθικό δικαίωμα»,  Άρθρο 12 «μεταβίβαση») 

Σε καμία περίπτωση δε θα προκύψουν έσοδα για το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ ή για άλλον από τον διαγωνισμό. 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών Ελληνικών σχολικών μονάδων. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ένας ή δύο μαθητές μαζί. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καθαρά συμβουλευτικός, ώστε να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τους μαθητές.


ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Για τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό, θα πρέπει να συμπληρωθεί η ηλεκτρονική φόρμα από τον εκπαιδευτικό που βρίσκεται εδώ με τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία. Η συμπλήρωση της φόρμας θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας υποβολής (15/10/2024 – 20/11/2023) (δόθηκε παράταση).

Μετά την εγγραφή τους στον διαγωνισμό, οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν τους κωδικούς των ομάδων τους και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς και πότε μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να παίξουν μαζί με τους μαθητές τους τις προκλήσεις του διαγωνισμού που αναφέρονται παραπάνω.


ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η ομάδα που θα πάρει τους περισσότερους βαθμούς από την επίλυση των προκλήσεων θα είναι η νικητήρια ομάδα. Αν δυο ή και περισσότερες ομάδες ισοβαθμήσουν τότε θα προσμετρήσει ως κριτήριο ο χρόνος επίλυσης των προκλήσεων από την έναρξη του διαγωνισμού, που ορίζεται η 25/11/2024 και ώρα 11:00. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου θα δημοσιοποιήσει την κατάταξη των ομάδων και τον χρόνο που έκανε κάθε ομάδα. 


ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ως ημερομηνία έναρξης εγγραφών των ομάδων στο διαγωνισμό ορίζεται η 15/10/2024 και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εγγραφών ορίζεται η 20/11/2024 (δόθηκε παραταση). Εφόσον ολοκληρωθούν οι εγγραφές, και οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν οδηγίες σχετικά με το πως θα μπουν στην πλατφόρμα και θα διαγωνιστούν, οι ομάδες θα μπορούν να συνδέονται στην πλατφόρμα για να παίξουν τα challenges κατά τις ημερομηνίες 25/11/2024 στις 11:00 ώρα Ελλάδος έως 23/12/2024 στις 21:00 ώρα Ελλάδος

Ο διαγωνισμός δύναται να πραγματοποιηθεί εντός και εκτός ωρολογίου προγράμματος. Στην περίπτωση που επιλεχθεί από τους εκπαιδευτικούς να γίνει η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό εντός του ωρολογίου προγράμματος, προτείνεται η ώρα της πληροφορικής ή της τεχνολογίας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων κρίνεται ότι δεν επιβαρύνεται αλλά εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό καθώς οι μαθητές μέσα από την όλη διαδικασία και με βιωματικό τρόπο θα ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογικές τάσεις στην ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα θα αφυπνισθούν για τους ενδεχόμενους κινδύνους και θα μάθουν τρόπους αυτοπροστασίας.

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Αιτήσεων: 20/11/2024 (δόθηκε παράταση).


ΕΠΑΙΝΟΙ

Θα αναδειχθεί μια νικητήρια ομάδα, η οποία θα είναι αυτή που θα καταφέρει να λύσει όλες ή τις περισσότερες προκλήσεις και να βρει τις σημαίες γρηγορότερα από τις άλλες. 

Η βράβευση των μαθητών και του εκπαιδευτικού τους θα γίνει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιείται την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID), η οποία για το 2025 είναι η 11η Φεβρουαρίου. Η νικητήρια ομάδα και οι δηλώσεις τους θα αναδειχθούν μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids.gr και θα αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η απονομή των βραβείων θα διενεργηθεί από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας.


ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο καθώς και ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Expert Group on Safer Internet for Children της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο διαγωνισμός «Πιάσε τη Σημαία» υποστηρίζεται από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας ως δράση που θα συνεισφέρει  στις προσπάθειες για προσέλκυση νέων ατόμων στον κλάδο της Κυβερνοασφάλειας.


ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2025

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των Online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 11/02/2025 σε περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.   

Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός για την κυβερνοασφάλεια διοργανώνεται από το 2022 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (2022: Φ15/105988/Δ2 2023: Φ15/4510/Δ2  –  2024: Φ15/9075/Δ2). 

Διαδικτυακό σεμινάριο «Ενδυνάμωση απέναντι στην έμφυλη διαδικτυακή βία» 22.10.2024

Διαδικτυακό σεμινάριο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην ψηφιακή εποχή. Πως να ενδυναμώσουμε τις ευάλωτες ομάδες απέναντι σε περιστατικά έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, προσφέρονται πρακτικά εργαλεία για μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και γονείς.

Ημέρα: 22.10.2024

Ώρα: 18:00 – 19:00

Εισηγήτρια: Μελτίνη Φραγκιουδάκη – Ψυχολόγος – μέλος του MenAble project

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς.

Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο συμπληρώστε στην παρακάτω φόρμα τα πεδία που σας αφορούν:

    Βαθμίδα: ΝαιΌχι Περιφέρεια:
    Συναινώ στην καταχώρηση των ως άνω προσωπικών μου στοιχείων από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΤΕ, τα οποία δεν θα αναρτηθούν δημοσίως και δεν θα διαμοιραστούν με κανένα άλλο οργανισμό. Θα χρησιμοποιηθούν μονάχα για τους σκοπούς του συγκεκριμένου σκοπού και για την περαιτέρω επικοινωνία μαζί σας σχετικά με το πρόγραμμα.

    Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - ΙΤΕ τηρεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως αυτές ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2016/679/ΕΕ και τον εφαρμοστικό νόμο 4624/2019. Σας ενημερώνουμε ότι έχετε δικαίωμα ενημέρωσης, διόρθωσης, επικαιροποίησης ή ακόμα και διαγραφής των ως άνω στοιχείων σας. Επίσης, έχετε δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Για την περαιτέρω ενημέρωσή σας και για την άσκηση των δικαιωμάτων σας μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο dpo@saferinternet4kids.gr .

    You cannot submit this form. Because form submission limit over.

    *υποχρεωτικά πεδία

    SID 2025 – Διαγωνισμοί

    Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των οnline τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 11/02/2025 σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.
    Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2016 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.