Information & Online Resources
Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να βρείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο στην αγγλική γλώσσα που περιέχει διάφορες διαδικτυακούς τόπους με πληροφορίες ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου:
Information & Online Resources
Conversation Starters
Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να βρείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο στην αγγλική γλώσσα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδί σας και πως θα συμβάλλεται εσείς σε αυτή:
Conversation Starters
Supporting Young People Online
Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να βρείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο στην αγγλική γλώσσα για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη των νέων όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου:
Supporting Young People online
Τι είδους επιπτώσεις μπορούν να έχουν τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας στα παιδιά;
Οι εικονικοί κόσμοι είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο και επομένως καμία εκτενής έρευνα σχετικά με τα ψυχολογικά και εκπαιδευτικά αποτελέσματά τους δεν είναι ακόμα διαθέσιμη. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι οτιδήποτε έχει ειπωθεί για τη τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια θα μπορούσε να ισχύσει και για αυτά τα παιχνίδια μόνο που στη προκειμένη περίπτωση τα εικονικά παιχνίδια έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα παιδιά εξαιτίας του ποσοστού συμμετοχής των παικτών.
Ποιοι μπορούν να παίζουν παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας;
Τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας σχεδιάζονται για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Εντούτοις, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα παιχνίδια είναι ανοικτά στους χρήστες όλων των ηλικιών. Η ηλικία στην οποία απευθύνονται αναφέρεται συνήθως στις γονικές οδηγίες. Οι γονείς πρέπει να γνωρίσουν ότι όταν τα παιδιά κάτω των ηλικιακών ορίων του παιχνιδιού έχουν πρόσβαση σε αυτά, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περιεχόμενο που είναι ενδεχομένως επιβλαβές ή να «συναντήσουν» μεγαλύτερους σε ηλικία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ευημερία τους. Τα παιχνίδια αυτά, τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο τους προορίζονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Τα παιδιά μπορούν να πουν ότι ανήκουν σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα καθιερωμένο εργαλείο για να ελέγξει την ηλικία των παικτών.
Τι είναι τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας;
Τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας είναι βασισμένα σε υπολογιστή μιμούμενο έναν κόσμο, τον οποίο οι χρήστες καλούνται να κατοικήσουν και να αλληλεπιδρούν μέσω των ειδώλων. Αυτά τα είδωλα απεικονίζονται συνήθως δυσδιάστατα, ή τρισδιάστατα, αν και άλλες μορφές είναι δυνατές (αισθήσεις ακροατηρίων και αφής παραδείγματος χάριν). Κάποια από αυτά τα παιχνίδια επιτρέπουν πολλαπλούς χρήστες και συνομιλίες μεταξύ τους (chat). Τα παιχνίδια αυτά είναι συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο. Τα παιδιά μπορούν να κινηθούν γύρω, να ασκήσουν επίδραση στον κόσμο και να πάρουν τα οφέλη από τα αποτελέσματα δικτύων.
Τι είδους κίνδυνοι υπάρχουν όταν τα παιδιά παίζουν στο Διαδίκτυο;
Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι άκρως διασκεδαστικά για τα παιδιά όμως όπως και σε άλλες δραστηριότητες που προσφέρει η διαδικτυακή τεχνολογία, υπάρχουν κίνδυνοι.Οι τρεις σημαντικότεροι κίνδυνοι είναι:
- Εθισμός. Τα διαδικτυακά παιχνίδια μπορούν συχνά να εθίσουν τα παιδιά. Απορροφούνται τόσο πολύ από τις κοινότητες των παιχνιδιών που χάνουν την επαφή με τους φίλους τους στο φυσικό κόσμο και διαθέτουν το χρόνο τους στους διαδικτυακούς τους φίλους. Πολλοί σπαταλούν πολλές ώρες τη νύχτα παίζοντας, ειδικά μετά που κοιμούνται οι γονείς τους. Για το λόγο αυτό συστήνεται ο υπολογιστής να τοποθετείται σε επιβλέψιμο χώρο. Έτσι οι γονείς θα μπορούν να ελέγχουν τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά τους ώστε να σιγουρεύονται ότι αυτά είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.
- Παρενόχληση. Μερικά παιδιά που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια μπορούν να βασανίσουν άλλους παίχτες. Η εκάστοτε επιθετική συμπεριφορά εμφανίζει ποικιλομορφία. Μπορεί να είναι απλά δυσάρεστα σχόλια στο δωμάτιο συνομιλίας του παιχνιδιού μέχρι τη μόνιμη νίκη και την άρνηση γνώσεων στο πώς να προχωρήσει κάποιος στο επόμενο επίπεδο. Συνιστάται στα παιδιά να συμπεριφέρονται στους αντιπάλους τους στα διαδικτυακά παιχνίδια με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελαν να τους συμπεριφέρονται.
- Επικίνδυνη συμπεριφορά. Υπάρχουν παιδιά που θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο για να μπορέσουν να κλέψουν ή να ενημερωθούν για το πώς θα συνεχίσουν το παιχνίδι. Ενήλικες των οποίων οι σεξουαλικές τάσεις περιλαμβάνουν παιδιά, τα παροτρύνουν να εμπλακούν σε ακατάλληλες συμπεριφορές μέσω κάμερας ή συνομιλιών σεξουαλικού περιεχομένου ανταλλάσσοντας για τις συμπεριφορές αυτές ως επιβράβευση τις γνώσεις που έχουν. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους στο Διαδίκτυο έχει συνέπειες και εκτός Διαδικτύου και ότι εάν κάποιος τα παροτρύνει να εμπλακούν σε σεξουαλικές δραστηριότητες θα πρέπει αμέσως να ενημερώσουν κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται.
Γιατί αρέσει στα παιδιά να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια;
Είναι πολύ διασκεδαστικό να παίζει κανείς στο Διαδίκτυο και είναι ένας τόπος όπου τα παιδιά μπορούν ταυτόχρονα να συνομιλούν και να παίζουν. Οι συνομιλίες έχουν σαν θέμα το εκάστοτε παιχνίδι και συχνά οι παίκτες ανταλλάζουν ονόματα χρηστών (user names) για να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο.
Τι κινδύνους κρύβουν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά και τους νέους;
Παρόλο που το να συνομιλεί κανείς στο Διαδίκτυο είναι αρκετά διασκεδαστικό, οι νέοι μπορεί σε κάποιες καταστάσεις να βρεθούν σε δύσκολη θέση. Κίνδυνοι αρχίζουν να εμφανίζονται όταν δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε αγνώστους. Ο διαδικτυακός κόσμος είναι συχνά πολύ διαφορετικός από τον πραγματικό και οι νέοι μπαίνουν στον πειρασμό να κάνουν και να λένε πράγματα που δε θα διανοούνταν να κάνουν και να πουν σε κάποιον έχοντας τον μπροστά τους.
Κάτι τέτοιο περιλαμβάνει και το να εμπιστεύονται προσωπικές πληροφορίες όπως για παράδειγμα αριθμούς κινητών τηλεφώνων ή φωτογραφίες. Εάν συνομιλούν με κάποιον συνομήλικό τους, τότε υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές απρόσεχτα- για παράδειγμα, στέλνοντας προσβλητικά μηνύματα, ή ανεβάζοντας κάποια εικόνα σε μια ιστοσελίδα. Όμως, ο κίνδυνος είναι φανερά μεγαλύτερος εάν το άτομο με το οποίο συνομιλούν είναι ενήλικας.
Δυστυχώς, παιδόφιλοι- ενήλικες που επιθυμούν να γνωρίσουν νέους για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες- χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να τον προσεγγίσουν ενδεχομένως με τελικό σκοπό μια συνάντηση στον πραγματικό κόσμο. Οι νέοι άνθρωποι μπορεί να επιδείξουν αφέλεια μπροστά σε τέτοιους κινδύνους και συνήθως νοιώθουν αόρατοι ή ότι «θα το καταλάβαιναν αν κάποιος έλεγε ψέματα». Οι νέοι άνθρωποι ανταλλάσουν φίλους μέσω υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων και με τον τρόπο αυτό συνομιλούν με αγνώστους, τους οποίους νοιώθουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν επειδή «ένας φίλος ενός φίλου» τους γνωρίζει. Οι υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων είναι μια πολύ προσωπική μέθοδος επικοινωνίας –περισσότερο από ένα δωμάτιο συνομιλίας με πολλούς συμμετέχοντες- και έτσι οι παιδόφιλοι χρησιμοποιούν αυτό το μέσο για να αποσπάσουν πληροφορίες από ένα νεαρό άτομο.
Τι είναι τα κοινωνικά δίκτυα (social networks);
Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν εικονικές κοινότητες, όπου οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα εικονικά τους προφίλ και να αναπτύξουν ένα δίκτυο επαφών, με τις οποίες μπορούν να επικοινωνούν μέσω της ιστοσελίδας. Οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως αυτή τη στιγμή είναι το Myspace και το Facebook.
Με ποιους κινδύνους έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα;
Εκτός από το γεγονός ότι τα παιδιά αφιερώνουν τον χρόνο τους στο να συνομιλούν με τους φίλους τους και όχι με εσάς (!), υπάρχουν περαιτέρω κίνδυνοι όταν χρησιμοποιείται αυτή η μορφή τεχνολογίας. Ένα μεγάλο ποσοστό συσκευών έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο ενώ τώρα τελευταία έχει κάνει την εμφάνισή της στο εμπόριο και η κινητή τηλεόραση. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στην τηλεόραση ανεξαρτήτως τόπου και χωρίς την επίβλεψη του γονέα ή του δασκάλου. Τα παιδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά την αποστολή φωτογραφιών και βίντεο που επιθυμούν να μοιραστούν διαδικτυακά. Είναι πολύ εύκολο ανάρμοστες εικόνες να διανεμηθούν σε ένα μεγάλο αριθμό τηλεφώνων, να παραλλαχτούν, ακόμη και να ανεβούν στο Διαδίκτυο από όπου είναι αδύνατο να διαγραφούν. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν οι εικόνες χρησιμοποιηθούν σε ιστοσελίδες παιδικής κακοποίησης. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι έτσι θέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο του εκφοβισμού μέσω κινητού τηλεφώνου όπως και εάν δώσουν τον αριθμό του τηλεφώνου τους σε άτομα που δεν εμπιστεύονται πλήρως.
Γιατί είναι καλό τα παιδιά να έχουν κινητό τηλέφωνο;
Σε κανένα παιδί δεν αρέσει να μην έχει το κινητό τηλέφωνο μαζί του όλη την ώρα! Παρόλο που πολλοί γονείς παραπονιούνται για τους λογαριασμούς, τα κινητά τηλέφωνα είναι ένας καλός τρόπος να κρατάει κανείς επαφή με την οικογένεια και τους φίλους του ενώ κάποιες φορές βοηθούν τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά και να σιγουρεύονται ότι είναι ασφαλή.
Πώς χρησιμοποιούν τα παιδιά τα κινητά τηλέφωνα;
Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα καθώς τους προσδίδουν μια αίσθηση ανεξαρτησίας καθώς τους επιτρέπουν να προγραμματίζουν δραστηριότητες με φίλους ή την οικογένεια τους. Διασκεδάζουν επίσης με τα παιχνίδια, τους ήχους, και χρησιμοποιώντας τα για να βγάζουν φωτογραφίες. Τα παιδιά ανταλλάζουν δεδομένα (π.χ. φωτογραφίες ή ήχους) ασύρματα σε μικρές αποστάσεις χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Bluetooth του κινητού τους. Καθώς η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας εξελίσσεται, αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το κινητό τους, παρέχοντας τους πρόσβαση στο email τους, στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες διαδικτυακών παιχνιδιών κ.τ.λ. ενώ βρίσκονται εκτός σπιτιού.
Για τι είδους περιεχόμενο δέχεται καταγγελίες η SafeLine;
Η Ανοικτή Γραμμή SafeLine δέχεται καταγγελίες για ιστοσελίδες που περιέχουν παράνομο περιεχόμενο και οι οποίες αντιμετωπίζονται με την προώθησή τους στις αστυνομικές και κατ’ επέκταση δικαστικές αρχές. Για την αντιμετώπιση του βλαβερού περιεχομένου οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους διάφορες λύσεις όπως συστήματα φιλτραρίσματος ή βαθμολόγησης περιεχομένου. Το ενδιαφέρον της SafeLine επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα προστασίας των παιδιών (π.χ. παιδική πορνογραφία) και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (π.χ. ρατσισμός και βία).
Τι θεωρείται επιβλαβές περιεχόμενο στο Διαδίκτυο;
Επιβλαβές περιεχόμενο, κατά τον ορισμό που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι τόσο το περιεχόμενο που επιτρέπεται, αλλά του οποίου η διανομή υπόκειται σε περιορισμούς (για παράδειγμα μόνο για ενήλικες), όσο και το περιεχόμενο που μπορεί να ενοχλήσει ορισμένους χρήστες παρόλο που η δημοσίευσή του δεν περιορίζεται σύμφωνα με την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης. Για να προστατευθείτε σε ικανοποιητικό βαθμό εσείς και τα παιδιά σας από την έκθεση σε επιβλαβές περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λογισμικό φίλτρο.
Τι θεωρείται παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο;
Η κάθε χώρα με την εσωτερική της νομοθεσία ορίζει τι είναι παράνομο και τι όχι στον φυσικό κόσμο. Ακολούθως, και ο κόσμος του Διαδικτύου ως μέσο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ συμμετεχόντων υπόκειται στις αντίστοιχες εθνικές νομοθεσίες και δε λειτουργεί σε νομικό κενό. Αυτό που θεωρείται παράνομο έξω από το Διαδίκτυο πρέπει να θεωρείται παράνομο και εντός αυτού. Οι δυσκολίες που εμφανίζονται έχουν να κάνουν με την επιβολή των εθνικών νομοθεσιών σε ένα περιβάλλον που δε γνωρίζει εθνικά όρια. Ο ορισμός των αξιόποινων πράξεων διαφέρει από τη μία χώρα στην άλλη.
Tο WhatsApp είναι μία εφαρμογή άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων. Εκτός από την ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου, οι χρήστες μπορούν να στείλουν ο ένας στον άλλο εικόνες, βίντεο, ήχους και μηνύματα πολυμέσων ενώ υπάρχει και η δυνατότητα βιντεοκλήσης.
Κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει λογαριασμό κάνοντας χρήση του αριθμού του κινητού τηλεφώνου του και δίνοντας ένα όνομα με το οποίο θα εμφανίζεται στους υπόλοιπους χρήστες και προαιρετικά μια φωτογραφία.
Στη συνέχεια, η εφαρμογή κάνει χρήση της λίστας επαφών τηλεφώνου του χρήστη και προσθέτει όσες επαφές έχουν WhatsApp λογαριασμό στη λίστα επαφών για αποστολή μηνυμάτων μέσω ίντερνετ. Αυτό σημαίνει πως για να κάνει κάποιος χρήστης προσθήκη έναν άλλο χρήστη, θα πρέπει να αποθηκεύσει τον αριθμό που χρησιμοποιεί στο WhatsApp στη λίστα επαφών τηλεφώνου της συσκευής του. Μια πολύ χρήσιμη λειτουργία που ενσωματώθηκε πρόσφατα είναι η δυνατότητα διαγραφής μηνυμάτων που ήδη έχουν σταλεί.
Για να γίνεις χρήστης του WhatsApp πρέπει να είσαι τουλάχιστον 16 ετών.
Οδηγίες Ασφαλείας και Χρήσιμα Εργαλεία
Το WhatsApp παρέχει οδηγούς και συμβουλές για την ασφάλεια των χρηστών του εδώ.
Στο WhatsApp έχουν δημιουργήσει κάποιους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια των χρηστών.
- Ελέγξτε ποιοι βλέπουν τις προσωπικές πληροφορίες.
- Ελέγξτε τι βλέπετε και με ποιους χρήστες μπορείτε να αλληλοεπιδράσετε.
- Ελέγξτε τι μοιράζεστε.
- Αναφέρετε διάφορα ζητήματα στο WhatsApp.
- Αναφέρετε spam.
- Block άλλους χρήστες.
Όροι και Προϋποθέσεις
Οι κανόνες χρήσης του WhatsApp περιγράφονται αναλυτικά εδώ.
Χρήσιμο Υλικό
Snapchat
Το Snapchat είναι μία δημοφιλής social εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων φωτογραφιών, βίντεο και κειμένου τα οποία διαγράφονται μόνα τους μετά από 10 δευτερόλεπτα. Η εφήμερη μορφή επικοινωνίας που παρέχει είναι άλλωστε και η αιτία που η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων. Το Snapchat προσφέρει επίσης τη δυνατότητα συνένωσης Snaps ενός 24ώρου για τη δημιουργία ενός «story» ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ιδιωτικής ή ομαδικής συνομιλίας. Η εφήμερη φύση των snaps απελευθερώνει τους χρήστες και στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο τα οποία αν ήξεραν ότι θα παραμέναν στον ιστό και δε θα διαγράφονταν μετά από 10 δευτερόλεπτα, το πιθανότερο είναι να μην τα έστελναν. Ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του Snapchat είναι οι φακοί που επιτρέπουν στους χρήστες να προσθέσουν διασκεδαστικά ειδικά εφέ και ήχους σε πραγματικό χρόνο, να αλλάξουν τη φωνή τους σε βίντεο, να ανταλλάξουν πρόσωπα με φίλους ή ακόμα και να προσαρμόσουν ένα άλλο πρόσωπο στο δικό τους.
Η τελευταία ενημέρωση από το Snapchat περιλαμβάνει μια νέα λειτουργία κοινής χρήσης τοποθεσίας. Το Snap Map σάς επιτρέπει να βλέπετε τις επαφές σας στο Snapchat, να μοιράζεστε την τρέχουσα τοποθεσία σας και να βλέπετε Snaps από τους χρήστες ή τους χρήστες του Snapchat που βρίσκονται κοντά του σε ένα συγκεκριμένο συμβάν ή τοποθεσία. Η δυνατότητα κοινής χρήσης τοποθεσίας είναι διαθέσιμη σε χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Για να γίνει κανείς χρήστης του Snapchat πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών. Από 13 ετών μέχρι 15 ετών χρειάζεται γονική συγκατάθεση.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε
- Τη διαμόρφωση κακής διαδικτυακής φήμης.
- Το ενδεχόμενο sexting.
- Φαινόμενα Cyberbullying
- Την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών.
- Την επαφή με αγνώστους.
- Tον εντοπισμό της θέσης μας από αγνώστους.
Οδηγίες Ασφαλείας και Χρήσιμα Εργαλεία
Το Snapchat παρέχει οδηγούς για την ασφάλεια των χρηστών του μέσω του Κέντρου ασφάλειας. Εκεί υπάρχουν και εξειδικευμένες πληροφορίες για γονείς καθώς και πληροφορίες για το cyberbullying.
Στο Κέντρο απορρήτου και ασφάλειας θα βρείτε πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με θέματα ασφαλείας.
- Έλεγξε τις ρυθμίσεις ασφαλείας για να επιλέξεις σε ποιον μπορείς να στείλεις Snaps και ποιος μπορεί να δει τις ιστορίες σου.
- Εάν βιώσεις παρενόχληση ή bullying, μπλόκαρε αυτό το πρόσωπο και ανέφερε το.
Αναλυτικά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες ασφαλείας και στον νέο οδηγό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Όροι και Προϋποθέσεις
Οι κανόνες της κοινότητας του Snapchat περιγράφονται αναλυτικά ώστε όλοι οι χρήστες να γνωρίζουν τι περιεχόμενο μπορούν κάνουν snap.
Οι Όροι χρήσης βρίσκονται στην παρακάτω διεύθυνση.
Χρήσιμο Υλικό
- Νέες λειτουργίες στο Snapchat. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Όλα όσα πρεπει να γνωρίζετε για το Snapchat
- Συμβουλές για ασφάλεια στο Snapchat (για παιδιά)
YouΤube
Το YouTube είναι ένα Κοινωνικό Μέσο κοινοποίησης, αναπαραγωγής και διαμοιρασμού βίντεο. Έχει σχεδόν 1 δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί δισεκατομμύρια βίντεο, από τρέιλερ ταινιών έως ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει το δικό του βίντεο με μια πολύ απλή διαδικασία, να μοιραστεί τα βίντεο που του αρέσουν, είτε με email, είτε μέσα από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και να σχολιάσει κάποιο βίντεο. Εκτός από το προφίλ, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και το δικό τους κανάλι το οποίο διαμορφώνουν όπως επιθυμούν και ανεβάζουν βίντεο για να τα αναπαράγουν οι υπόλοιποι χρήστες. Μία από τις εξαιρετικές λειτουργίες του YouTube είναι ο αλγόριθμος ο οποίος μπορεί και προτείνει παρόμοια βίντεο μετά την προβολή ενός συγκεκριμένου βίντεο, καθώς επίσης και προτεινόμενα βίντεο βάσει του ιστορικού προβολής του χρήστη.
Για να γίνει κάποιος χρήστης του YouTube πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών και από την ηλικία των 13 ώς 15 ετών απαιτείται γονική συναίνεση. Παρόλα αυτά βίντεο μπορεί να παρακολουθεί χωρίς να είναι χρήστης του YouTube.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε
- Την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
- Φαινόμενα Cyberbullying.
- Την έκθεση σε υλικό ρητορικής μίσους.
- Τη διαμόρφωση κακής διαδικτυακής φήμης.
- Την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών.
- Την επαφή με αγνώστους μέσα από τα σχόλια.
Οδηγίες Aσφαλείας
Το Κέντρο πολιτικής και ασφάλειας αποτελεί μια πηγή για να μάθετε σχετικά με τις πολιτικές του YouTube, τις πρακτικές ασφάλειας, καθώς και εργαλεία αναφοράς. Παρέχονται συμβουλές για
Χρήσιμα Εργαλεία
- Αναφορά περιεχομένου στο YouTube:
- Μπλοκάρισμα χρηστών να γράφουν σχόλια στο προσωπικό YouTube κανάλι.
- Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης.
- Ρυθμίσεις απορρήτου βίντεο
- Προστασία Προσωπικών Δεδομένων – Διαδικασία Παραπόνων
Όροι και Προϋποθέσεις
Οι Οδηγίες Κοινότητας αποτελούνται από μερικούς βασικούς κανόνες για την ασφάλεια και την ψυχαγωγία στο YouTube.
Οι Όροι χρήσης βρίσκονται στην παρακάτω διεύθυνση.
Χρήσιμο Υλικό
- Συμβουλές για ασφάλεια στο YouTube (για παιδιά)
- Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης στο YouTube για παιδιά.
Το Instagram είναι μια δωρεάν εφαρμογή κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο, ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους ανθρώπους. Διατίθεται για συσκευές Apple iOS, Android και Windows Phone. Στο Instagram δεν υπάρχουν φιλίες. Αντιθέτως, λειτουργεί η φιλοσοφία των followers, δηλαδή κάθε χρήστης ακολουθεί όποιους χρήστες επιθυμεί και ακολουθείται από όσους ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο του. O χρήστης μπορεί να «ανεβάσει» φωτογραφίες ή βίντεο και να τα μοιραστεί με τους ακόλουθούς του ή με μια επιλεγμένη ομάδα χρηστών. Επίσης, μπορεί να βλέπει, να σχολιάζει και να πατάει “Μου αρέσει!” σε δημοσιεύσεις άλλων.
Και αυτό το κοινωνικό δίκτυο υποστηρίζει τη λειτουργία των hashtags, ομαδοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο γύρω από συγκεκριμένα θέματα, καθώς επίσης και τη λειτουργία tagging, προσθέτοντας με ετικέτα χρήστες σε φωτογραφίες, καθώς και τη λειτουργία προσωπικών μηνυμάτων .
Για να γίνει κανείς χρήστης του Instagram πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών. Από 13 ετών μέχρι 15 ετών χρειάζεται γονική συγκατάθεση.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε
- Την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών
- Την επαφή με αγνώστους
- Φαινόμενα Cyberbullying
- Τη διαμόρφωση κακής διαδικτυακής φήμης
Οδηγίες Ασφαλείας και Χρήσιμα Εργαλεία
Το Instagram παρέχει πληροφορίες μέσω τουΚέντρου απορρήτου και ασφάλειας. Εκεί υπάρχουν και εξειδικευμένες πληροφορίες για γονείς.
Στο Κέντρο απορρήτου και ασφάλειας θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με θέματα ασφαλείας όπως:
- Πώς να ελέγχετε την ορατότητα σας
- Μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε περιπτώσεις κατάχρησης
- Μπλοκάρισμα άλλων χρηστών
- Συμβουλές Ασφαλείας
- Αναφορά
- Πολιτική Απορρήτου
Αναλυτικά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες ασφαλείας και στον νέο οδηγό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Όροι και Προϋποθέσεις
Οι Κανόνες της κοινότητας του Instagram περιγράφονται αναλυτικά ώστε όλοι οι χρήστες να μπορούν να συμβάλλουν στην υποστήριξη και την προστασία της.
Οι Όροι χρήσης βρίσκονται στην παρακάτω διεύθυνση.
Χρήσιμο Υλικό
- Όλα όσα πρεπει να ξέρετε για το Instagram
- Οδηγός με Συμβουλές για ασφάλεια στο Instagram (για παιδιά)
- Tips για ασφάλεια στο Instagram
Το Twitter είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή και να αλληλεπιδράσουμε με άλλα μέλη του, γράφοντας σχετικά περιορισμένα κείμενα αν και έχει εκλείψει ο περιορισμός των 140 χαρακτήρων που υπήρχε αρχικά. Τα κείμενα αυτά λέγονται tweets .
Για να γίνει κανείς χρήστης του Τwitter πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών. Από 13 ετών μέχρι 15 ετών χρειάζεται η γονική συγκατάθεση.
Στο Twitter κάθε χρήστης δημιουργεί προφίλ, το οποίο αποτελείται από εικόνες και διάφορες πληροφορίες, όπως μίνι βιογραφικό, περιοχή διαμονής, username κλπ.
Το username, ή αλλιώς ψευδώνυμο, έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς χρησιμοποιείται περισσότερο και από το όνομα του χρήστη. Οι περισσότεροι είναι γνωστοί από το ψευδώνυμο τους, καθώς ένας χρήστης για να αναφέρει έναν άλλον χρησιμοποιεί το username. Για να αναφερθούμε σε κάποιον συγκεκριμένο χρήστη μέσα σε ένα tweet βάζουμε το σύμβολο @ μπροστά από το username του και έπειτα γράφουμε το κείμενο που θέλουμε (π.χ. @marieva Καλημέρα! )
Followers είναι όσοι μας ακολουθούν (διαβάζουν τα tweets που γράφουμε). Follower του προφίλ μας γίνεται κάποιος που θέλει να παρακολουθεί αυτά που γράφουμε και να μοιράζεται μαζί μας εικόνες και βίντεο.
Following είναι όσοι ακολουθούμε εμείς (διαβάζουμε στην κεντρική μας σελίδα αυτά που γράφουν). Μπορούμε να προσθέσουμε όσους following επιθυμούμε.
Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες των Κοινωνικών Δικτύων, τα hashtags, καθιερώθηκαν από το Twitter και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για συγκέντρωση όλων των tweets γύρω από μια συζήτηση.
Οδηγίες Ασφάλειας και Χρήσιμα Εργαλεία
Το Twitter παρέχει οδηγούς για την ασφάλεια των χρηστών του μέσω του Κέντρου ασφάλειας. Εκεί υπάρχουν και εξειδικευμένες πληροφορίες για
Στο Κέντρο ασφάλειας θα βρείτε πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με θέματα ασφαλείας.
- Χρησιμοποιείστε ισχυρό κωδικό πρόσβασης
- Ελέγξτε τι μπορούν οι άλλοι να δουν για εσάς
- Ελέγξτε τι μπορείτε εσείς να δείτε
Αναφέρετε τους λογαριασμούς που μπορούν να παραβιάζουν τους κανόνες χρήσης του Twitter. Μπορείτε είτε να τους κάνετε Mute (να κρύψετε δηλαδή τα tweets τους χωρίς αυτοί να ειδοποιηθούν), να τους κάνετε Βlock ή να τους αναφέρετε.
Όροι και Προϋποθέσεις
Οι κανόνες χρήσης του Twitter περιγράφονται αναλυτικά εδώ. Οι Όροι χρήσης βρίσκονται στην παρακάτω διεύθυνση.
Χρήσιμο Υλικό
To Facebook είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα. Για να γίνει κανείς χρήστης πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών και από τα 13 μέχρι και τα 15 έτη απαιτείται γονική συναίνεση.
Από τη στιγμή που ο χρήστης δημιουργήσει ένα προφίλ έχει τη δυνατότητα να στέλνει και να λαμβάνει αιτήματα φιλίας προκειμένου να διευρύνει τον κύκλο των φίλων του, να δημοσιεύει δικό του περιεχόμενο, να κοινοποιεί περιεχόμενο άλλων, να κάνει like ή να κάνει σχόλια.
Προφίλ μπορεί να δημιουργήσει ένα μεμονωμένο άτομο, μια ομάδα ατόμων ή μια επιχείρηση.
Η δραστηριότητα των φίλων εμφανίζεται στην αρχική σελίδα του χρήστη, ενώ υπάρχει η δυνατότητα συνομιλίας μέσω messenger και η δυνατότητα online gaming.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε
- Την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών.
- Την επαφή με αγνώστους.
- Φαινόμενα Cyberbullying.
- Τη διαμόρφωση κακής διαδικτυακής φήμης.
Διαβάστε χρήσιμα TIPS για να παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείται το Facebook.
Οδηγίες Aσφαλείας
Όλες οι πληροφορίες είναι συγκεντρωμένες στο https://www.facebook.com/safety. Εκεί υπάρχουν πληροφορίες
- για γονείς,
- για έφηβους και
- για εκπαιδευτικούς.
Τους όρους και προϋποθέσεις μπορείτε να τους βρείτε εδώ.
Αναλυτικά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες ασφαλείας και στον νέο οδηγό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Χρήσιμα Εργαλεία
Το Facebook παρέχει μία σειρά από εργαλεία ώστε ο χρήστης να παραμένει ασφαλής (για να δει κάποιος αυτά τα εργαλεία χρειάζεται να είναι συνδεδεμένος):
- Ανανέωσε τις πληροφορίες του λογαριασμού σου
- Προστάτευσε το λογαριασμό σου με ένα ισχυρό κωδικό καιανανέωνε τον ανά τακτά χρονικά διαστήματα
- Έλεγξε ποιοι έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό σου μέσω του εικονιδίου της κλειδαριάς στη δεξιά γωνία
- Block οποιονδήποτε σε ενοχλεί
- Report ακατάλληλο ή προσβλητικό περιεχόμενο
- Social Reporting για να επιλύσεις ζητήματα με δημοσιεύσεις, χρονοδιαγράμματα ή άλλο περιεχόμενο το οποίο δεν παραβιάζει αναγκαστικά τους Όρους του Facebook
- Remote session management για να κλείσεις μια σύνδεση που έχεις αφήσει ενεργή σε κάποια άλλη συσκευή
- Πως να βοηθήσετε κάποιον που ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί
Χρήσιμο Υλικό
Viber
Το Viber είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν δωρεάν κλήσεις, να στέλνουν κείμενα, εικόνες και βίντεο σε άλλους χρήστες. Λειτουργεί τόσο σε κινητά όσο και σε υπολογιστές και από το Φεβρουάριο του 2015, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων υποστηρίζει 236 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες. Είναι μια εφαρμογή που θεωρείται από τους γονείς «σχετικά ασφαλής» και χρησιμοποιείται ακόμα και από παιδία των πρώτων τάξεων του δημοτικού.
Η εφαρμογή μπορεί να «κατέβει» απευθείας στο τηλέφωνό ή τον υπολογιστή σας. Οι χρήστες πρέπει απλά να εισάγουν τον αριθμό τηλεφώνου τους καθώς αυτό χρησιμοποιεί το Viber ως ταυτότητα. Για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός, το Viber στέλνει ένα PIN μέσω SMS. Εν συνεχεία, μόλις ενεργοποιηθεί η εφαρμογή συνδέεται στη λίστα επαφών για να βρει και να συνδεθεί με φίλους.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του Viber είναι:
- Δωρεάν μηνύματα
- Δωρεάν μηνύματα εικόνων και βίντεο
- Δωρεάν κλήσεις προς άλλους χρήστες Viber
Τι θα πρέπει να προσέξουμε
Το γεγονός οτι για να επικοινωνήσει κάποιος άγνωστος με ένα προφίλ στο Viber είναι απαραίτητο να γνωρίζει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου με το οποίο συνδέεται είναι μια δικλείδα ασφαλείας για τα παιδιά. Όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Η σωστή ενημέρωση και η προσοχή στη διαδικτυακή συμπεριφορά του ανήλικου είναι πολύ σημαντικές για να αποφύγουμε
- κρούσματα εκφοβισμού
- και εξαπάτησης από ψεύτικα προφίλ
Οδηγίες Ασφαλείας και Χρήσιμα Εργαλεία
Το Viber παρέχει πληροφορίες μέσω του Κέντρου απορρήτου και ασφάλειας. Αναλυτικά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες ασφαλείας και στον νέο οδηγό του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Όροι και Προϋποθέσεις
Οι Κανόνες της κοινότητας του viber περιγράφονται αναλυτικά ώστε όλοι οι χρήστες να μπορούν να συμβάλλουν στην υποστήριξη και την προστασία της.
Χρήσιμο Υλικό
- Φυλλάδιο με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Viber
- Viber: Νέες λειτουργίες για την προστασία της ιδιωτικότητας
Οδηγός Νομοθεσίας: Παιδική σεξουαλική κακοποίηση στα κράτη μέλη του INHOPE
Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να βρείτε τον Οδηγό Νομοθεσίας για την Παιδική σεξουαλική κακοποίηση στα κράτη μέλη του INHOPE:
http://online.fliphtml5.com/muzc/qzgt/#p=1
Εργαλεία Γονικού Ελέγχου
Για να ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα εργαλεία Γονικού Ελέγχου υπάρχει το SIP Benchmark που είναι μία έρευνα χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να ενημερώσει τους γονείς και τους φροντιστές παιδιών, ώστε να επιλέξουν το κατάλληλο εργαλείο Γονικού Ελέγχου.
Ασφαλής χρήση παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας
- Οι γονείς πρέπει να εξοικειώνονται με τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας (δηλ. υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρονται από τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας) και να γνωρίζουν πώς τα παιδιά ξοδεύουν το χρόνο τους online.
- Ενεργοποιήστε το λογαριασμό του παιδιού σας στο επιλεγμένο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιώντας το δικό σας email.
- Ελέγξτε εάν ο εικονικός κόσμος που χρησιμοποιείται από τα παιδιά σας έχει γονικό έλεγχο ή οποιοδήποτε εργαλείο που φιλτράρει Διαδικτύου, και σιγουρευτείτε ότι τέτοια εργαλεία ενεργοποιούνται.
- Συνήθως η ηλικία ελέγχεται κατά την αγορά των προϊόντων. Δεν υπάρχει προς το παρόν σύστημα για να εγγυηθεί την επαλήθευση ηλικίας.
- Υπάρχουν εργαλεία που εμποδίζουν τη πρόσβαση σε ανεπιθύμητους ιστοχώρους. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται.
- Συνήθως απαιτείται γονική συγκατάθεση για την επεξεργασία να επεξεργαστεί τα ευαίσθητα προσωπικών δεδομένων στοιχείων, για πρόσβαση σε δωμάτια συνομιλίας (chat rooms), για την αποστολή διαφημιστικών emails, για την επικοινωνία με τα παιδιά μέσω κινητού τηλεφώνου, για τη συλλογή στοιχείων των παιδιών μέσω του Διαδικτύου και για τη χρήση των στοιχείων αυτών για διαφημιστικούς λόγους. Μελετήστε τις επιλογές αυτές προσεκτικά.
Ασφαλής χρήση των συστημάτων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης
- Δε θα πρέπει να δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ σας. Όποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ σας μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
- Μην ανεβάζετε στο προφίλ σας φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε (ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι σας, το σχολείο ή μέρη που συχνάζετε). Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες εντοπισμού σας στο φυσικό κόσμο.
- Αν δεχθείτε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, αναφέρετέ το στην ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε ή καταγγείλετε το στη SafeLine. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report».
- Να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύετε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ευρέως προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μην παρέχετε στοιχεία και φωτογραφίες που θα σας έφερναν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και όταν διαγράψετε το προφίλ σας πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσετε και αλλού στο Διαδίκτυο.
- Να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο (αποδοχή friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σας, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
- Από τη στιγμή που δημιουργείτε το εικονικό σας προφίλ θα πρέπει να πάτε στο μενού των ρυθμίσεων για τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων (συνηθέστερα θα το βρείτε στα αγγλικά ως privacy settings) και να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.
Ασφαλής χρήση του κινητού τηλεφώνου
- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δίνετε σε κάποιον τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσετε να λαμβάνετε ανεπιθύμητες κλήσεις και μηνύματα.
- Πάντα να έχετε το κινητό σας υπό την επίβλεψή σας. Αποφύγετε να το δανείζετε σε τρίτους παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και όταν είστε και εσείς παρόντες.
- Αποφύγετε να συναντήσετε κάποιον που γνωρίσατε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.
- Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο μόνο για να επικοινωνήσετε με κάποιον όταν είναι ανάγκη και όχι για να στέλνετε ενοχλητικά μηνύματα. Πώς θα νιώθατε αν λαμβάνατε εσείς ενοχλητικά μηνύματα στο δικό σας κινητό τηλέφωνο;
- Όταν λαμβάνετε στο κινητό σας τηλέφωνο μηνύματα ή εικονομηνύματα από αγνώστους, διαγράψτε τα χωρίς να απαντήσετε σε αυτά.
- Για να τραβήξετε φωτογραφίες άλλων ανθρώπων πρέπει πρώτα να πάρετε την άδειά τους. Προσέξτε γιατί αν ανεβάσετε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο μπορεί να μείνουν εκεί για πάντα και πιθανώς να χρησιμοποιηθούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που εσείς αρχικά σκοπεύατε.
Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου: Συμβουλές για γονείς
- Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.
- Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος του σπιτιού όπως το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.
- Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.
- Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chatrooms (χώρους συνομιλίας). Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το Διαδίκτυο.
- Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.
Παραβίαση λογαριασμού στο Facebook
Συμβουλές: Πώς να βοηθήσετε κάποιον που ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί;
Αυτή η συμβουλή δεν αφορά συγκεκριμένα την ασφάλεια, αλλά γνωρίζω ότι πολλοί από σας δέχεστε αναφορές για παραβιασμένους λογαριασμούς. Δημιουργήσαμε μερικά εργαλεία για να μπορούν μόνοι τους οι χρήστες να επαναφέρουν τον λογαριασμό τους, όταν αυτός έχει παραβιαστεί.
- Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση που σχετίζεται με τον λογαριασμό έχει ασφαλιστεί ή ότι έχει δημιουργηθεί καινούργια διεύθυνση email, για την επαναφορά του λογαριασμού.
- Ενημερώστε τον καταγγέλλοντα να επισκεφθεί την παρακάτω διεύθυνση www.facebook.com/hacked. Περισσότερες πληροφορίες για την επαναφορά του λογαριασμού: https://m.facebook.com/login/identify?refid=69
- Αν ο καταγγέλλων δεν έχει πια πρόσβαση στο email του Facebook λογαριασμού του, μπορείτε να τον συμβουλεύσετε να ξεκινήσει από εδώ: https://www.facebook.com/help/132243923516844
- Εάν ο λογαριασμός του χρήστη δεν έχει παραβιαστεί, αντ’ αυτού έχει χάσει την πρόσβαση στο λογαριασμό του και δεν μπορεί να συνδεθεί: https://www.facebook.com/help/292105707596942/
Δύο συμβουλές για να προλάβετε την παραβίαση από την αρχή:
- Κάντε τον έλεγχο ασφαλείας! https://www.facebook.com/help/securitycheckup
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαφορετικούς κωδικούς στο Facebook και στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αναφορά στο Twitter
Το Twitter δίνει σε όλους τη δύναμη να δημιουργήσουν και να μοιραστούν ιδέες και πληροφορίες στη στιγμή, χωρίς εμπόδια. Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε την κοινότητά μας ασφαλή, για να εκφράζονται οι άνθρωποι με σιγουριά. Μέρος αυτής της δέσμευσης είναι η καθημερινή μας εργασία για να δημιουργήσουμε εργαλεία, ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει τον έλεγχο της δικής του εμπειρίας στο Twitter.
ΑΝΑΦΟΡΑ
Στο Twitter δεν χωράνε κακοποιητικές και προσβλητικές συμπεριφορές και αν συμβούν, θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν ευκολότερο να τις καταγγείλετε σε εμάς.
ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
- Καθένας/Καθεμία μπορεί να αναφέρει μια κακοποιητική συμπεριφορά απευθείας από ένα προσβλητικό Tweet ή προφίλ.
- Λογαριασμοί που παρενοχλούν, εκφοβίζουν ή απειλούν, μπορούν να αναφερθούν, είτε από το θύμα είτε από μάρτυρες του περιστατικού.
- Αν κάποιος κάνει ένα βίαιο-απειλητικό Tweet, επικοινωνήστε με την Αστυνομία.
- NEO! Τώρα το Twitter δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να συμπεριλάβουν πολλά Tweets σε μία αναφορά, ώστε να παρέχουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με την παρενόχληση.
ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ
- Όταν δέχεται μια αναφορά, η Ομάδα Ασφαλείας του Twitter διεξάγει έρευνα ώστε να μπορέσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
- Αν διαπιστωθεί ότι ο λογαριασμός ή τα Tweets παραβιάζουν την πολιτική του, το Twitter προβαίνει σε λήψη μέτρων γι’ αυτόν τον λογαριασμό.
- Η λήψη μέτρων κυμαίνεται από την προειδοποίηση του χρήστη να διορθώσει τη συμπεριφορά του, έως το οριστικό κλείσιμο του λογαριασμού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εργαλεία ασφάλειας του Twitter σε περιπτώσεις προσβλητικής και κακοποιητικής συμπεριφοράς, ρίξτε μια ματιά στη σελίδα Twitter Safety Center ή ακολουθήστε το @Safety.
TIPS για ασφάλεια στο INSTAGRAM
Το Instagram, ως εφαρμογή και μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο. Οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο με τους ακολούθους τους ή με μία ομάδα ατόμων της επιλογής τους. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του Instagram μπορούν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα από κάποιους χρήστες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη γνώσης τρόπων προστασίας.
Συμβουλές
- Κάθε προφίλ στο Instagram είναι δημόσιο προς όλους, κάτι που μπορεί να αλλάξει μέσω των ρυθμίσεων της υπηρεσίας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις για τις δημοσιεύσεις σας, τρέποντάς τις σε ιδιωτικές. Αυτή η ρύθμιση αυτομάτως συνεπάγεται ότι αν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση στις δημοσιεύσεις σας, θα πρέπει να σας το ζητήσει με αίτημα.
- Μέσω της χρήσης των hashtags, οι φωτογραφίες και τα βίντεο κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το περιεχόμενό τους και είναι ορατά στη σελίδα των hashtag. Συνεπώς αν δεν επιθυμείτε να είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεό σας ορατά δημοσίως, μπορείτε να τρέψετε το προφίλ σας σε ιδιωτικό.
- Συνιστάται να αναφέρονται προσβλητικές φωτογραφίες ή βίντεο, ενώ όσον αφορά τους χρήστες-πομπούς του εν λόγω περιεχομένου καλό θα ήταν να τους μπλοκάρετε ή να σταματήσετε να τους ακολουθείτε.
- Προσβλητικά σχόλια σε φωτογραφίες ή σε βίντεό σας μπορούν να αφαιρεθούν.
- Φωτογραφία, βίντεο, σχόλιο ή ακόμη και λογαριασμός που έχει δημιουργηθεί με σκοπό τον εκφοβισμό ή την παρενόχληση, μπορούν να αναφερθούν μέσω του Κέντρου βοήθειας.
- Σε περίπτωση που κάποιος παριστάνει εσάς μέσω λογαριασμού που έχει δημιουργήσει στο Instagram, μπορείτε να το αναφέρετε. Επισκεφτείτε το Κέντρο βοήθειας του Instagram, κατόπιν το κέντρο απορρήτου και ασφαλείας, επιλέξτε την ενότητα «αναφέρετε κάτι» κι έπειτα την επιλογή “Impersonation Accounts”.
TIPS για ασφάλεια στο FACEBOOK
Το Facebook, ως το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας, έχει διευκολύνει σημαντικά την επικοινωνία και έχει φέρει κοντά τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Χρήστες με κοινά ενδιαφέροντα και απόψεις έρχονται πλέον ευκολότερα σε επαφή ενώ η διαθεσιμότητα της εφαρμογής μέσω πολλών φορητών συσκευών καθιστά την επικοινωνία με άλλους χρήστες συνεχή. Παρόλα αυτά ενέχει πολλούς κινδύνους τους οποίους μπορεί ο καθένας από εμάς εύκολα να αποτρέψει. Αρκεί η γνώση ορισμένων έξυπνων τρόπων που εγγυώνται ασφάλεια.
Συμβουλές
- Καλό θα ήταν να μην αποδέχεστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Σε περίπτωση που κάποιος άγνωστος σας ζητήσει να συναντηθείτε στο φυσικό κόσμο ενημερώστε άμεσα έναν ενήλικα.
- Συνιστάται η χρήση διαφορετικών κωδικών πρόσβασης στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία διατηρείτε λογαριασμό. Για τη δική σας ασφάλεια, αλλάζετε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης.
- Ελέγχετε ότι ο υπολογιστής από τον οποίο αποκτάτε πρόσβαση στο Facebook δεν αποθηκεύει το e-mail σας και τον κωδικό πρόσβασης. Ενδέχεται να έχετε επιλέξει εκ παραδρομής τη ρύθμιση απομνημόνευσης του κωδικού και του e-mail σας, κάτι που επιτρέπει διέλευση στο δικό σας λογαριασμό στον εκάστοτε χρήστη του συγκεκριμένου
υπολογιστή. - Ενδείκνυται επίσης η χρήση του «αρχείου δραστηριοτήτων», ρύθμιση που διαθέτει το Facebook για τη διαχείριση του περιεχομένου που κοινοποιείται στο προφίλ μας. Με αυτή την επιλογή, οι χρήστες μπορούν να διαχειρίζονται το περιεχόμενο που κοινοποιούν στο χρονολόγιό τους, να αποφασίζουν σε ποιους θα είναι ορατό, καθώς επίσης και να μπλοκάρουν την ορατότητα δημοσιεύσεων στο προφίλ τους από άλλουςχρήστες.
- Στις συντομεύσεις απορρήτου, στην ενότητα «ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενό μου» υπάρχει η δυνατότητα να δείτε πως φαίνεται το χρονολόγιό σας στους άλλους
χρήστες, με τη ρύθμιση «Προβολή ως». - Σε περίπτωση που κάποιος σας παρενοχλεί μέσω της συνομιλίας, μπορείτε να τον αφαιρέσετε από τη λίστα φίλων σας, εμποδίζοντάς τον να επικοινωνεί μαζί σας και να
έχει πρόσβαση στο χρονολόγιό σας. Παράλληλα μπορείτε να ενημερώσετε τους γονείς σας ή κάποιον ενήλικα για το περιστατικό. - Οι ρυθμίσεις απορρήτου σας δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε στο Facebook.
- Σε περίπτωση που συναντήσετε προσβλητικό περιεχόμενο στο Facebook, είτε στο δικό σας χρονολόγιο είτε σε άλλες σελίδες του Facebook, συνιστάται η άμεση αναφορά του (report). Η αναφορά ως επιλογή είναι διαθέσιμη για ακατάλληλες αναρτήσεις, φωτογραφίες, ομάδες ή σελίδες στο Facebook. Πρόκειται για ανώνυμη διαδικασία κατά την οποία δε διατρέχετε κίνδυνο γνωστοποίησης των στοιχείων σας.
- Το Facebook ενθαρρύνει τους χρήστες του να είναι ειλικρινείς και να εκφράζουν τον αληθινό τους εαυτό. Για το λόγο αυτό συνιστάται η χρήση της δυνατότητας αναφοράς και σε περίπτωση πλαστού ή ψεύτικου προφίλ.
- Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας και λαμβάνετε ειδοποίηση από το Facebook ότι ο λογαριασμός σας έχει τεθεί σε κίνδυνο, ενδέχεται να έχει ανιχνευθεί ύποπτη δραστηριότητα και να έχει ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία του. Στην περίπτωση αυτή θα είστε σε θέση να συνδεθείτε ξανά, αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία επαλήθευσης του λογαριασμού σας.
- Μην ανοίγετε ύποπτους συνδέσμους που σας αποστέλλονται inbox ή σας κοινοποιούν άλλοι στο προφίλ σας. Αναρωτηθείτε πρωτίστως αν πρόκειται για το αντίστοιχο γνήσιο site.
- Τέλος, πριν προβείτε σε μία δημοσίευση, βεβαιωθείτε ότι επιθυμείτε την κοινοποίηση της εκάστοτε πληροφορίας σε τρίτους, καθώς, παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής μιας δημοσίευσης, η εκάστοτε πληροφορία μπορεί να αντιγραφεί και να επανακοινοποιηθεί πριν προφτάσετε να τη διαγράψετε.
Ωστόσο, μέσω των ρυθμίσεων απορρήτου, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να επιλέγετε τους χρήστες στους οποίους θα είναι ορατή η δημοσίευση σας.
Ασφαλής χρήση παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας
- Οι γονείς πρέπει να εξοικειώνονται με τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας (δηλ. υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρονται από τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας) και να γνωρίζουν πώς τα παιδιά ξοδεύουν το χρόνο τους online.
- Ενεργοποιήστε το λογαριασμό του παιδιού σας στο επιλεγμένο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιώντας το δικό σας email.
- Ελέγξτε εάν ο εικονικός κόσμος που χρησιμοποιείται από τα παιδιά σας έχει γονικό έλεγχο ή οποιοδήποτε εργαλείο που φιλτράρει το Διαδίκτυο, και σιγουρευτείτε ότι τέτοια εργαλεία ενεργοποιούνται. Συνήθως η ηλικία ελέγχεται κατά την αγορά των προϊόντων. Δεν υπάρχει προς το παρόν σύστημα για να εγγυηθεί την επαλήθευση ηλικίας.
- Υπάρχουν εργαλεία που εμποδίζουν τη πρόσβαση σε ανεπιθύμητους ιστοχώρους. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται.
- Συνήθως απαιτείται γονική συγκατάθεση για την επεξεργασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, για πρόσβαση σε δωμάτια συνομιλίας (chat rooms), για την αποστολή διαφημιστικών emails, για την επικοινωνία με τα παιδιά μέσω κινητού τηλεφώνου, για τη συλλογή στοιχείων των παιδιών μέσω του Διαδικτύου και για τη χρήση των στοιχείων αυτών για διαφημιστικούς λόγους. Μελετήστε τις επιλογές αυτές προσεκτικά.
Ασφαλής χρήση των συστημάτων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης
- Δε θα πρέπει να δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό προφίλ σας. Όποιος αποκτά πρόσβαση στο προφίλ σας μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
- Μην ανεβάζετε στο προφίλ σας φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε (ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι σας, το σχολείο ή μέρη που συχνάζετε). Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες εντοπισμού σας στο φυσικό κόσμο.
- Αν δεχθείτε ένα προσβλητικό ή ανεπιθύμητο μήνυμα, αναφέρετέ το στην ενσωματωμένη μέθοδο καταγγελιών της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε ή καταγγείλετε το στη SafeLine. Συνήθως αναφέρεται με τη λέξη «report».
- Να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύετε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι ευρέως προσπελάσιμες, επομένως, καλό θα ήταν να μην παρέχετε στοιχεία και φωτογραφίες που θα σας έφερναν σε δύσκολη θέση. Ακόμα και όταν διαγράψετε το προφίλ σας πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσετε και αλλού στο Διαδίκτυο.
- Να γνωρίζετε ότι από τη στιγμή που προσθέτετε στη λίστα των φίλων σας κάποιο άτομο (αποδοχή friend request), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σας, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
- Από τη στιγμή που δημιουργείτε το εικονικό σας προφίλ θα πρέπει να πάτε στο μενού των ρυθμίσεων για τη διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων (συνηθέστερα θα το βρείτε στα αγγλικά ως privacy settings) και να αλλάξετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.
Ασφαλής χρήση του κινητού τηλεφώνου
- Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δίνετε σε κάποιον τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσετε να λαμβάνετε ανεπιθύμητες κλήσεις και μηνύματα.
- Πάντα να έχετε το κινητό σας υπό την επίβλεψή σας. Αποφύγετε να το δανείζετε σε τρίτους παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και όταν είστε και εσείς παρόντες.
- Αποφύγετε να συναντήσετε κάποιον που γνωρίσατε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.
- Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο μόνο για να επικοινωνήσετε με κάποιον όταν είναι ανάγκη και όχι για να στέλνετε ενοχλητικά μηνύματα. Πώς θα νιώθατε αν λαμβάνατε εσείς ενοχλητικά μηνύματα στο δικό σας κινητό τηλέφωνο;
- Όταν λαμβάνετε στο κινητό σας τηλέφωνο μηνύματα ή εικονομηνύματα από αγνώστους, διαγράψτε τα χωρίς να απαντήσετε σε αυτά.
- Για να τραβήξετε φωτογραφίες άλλων ανθρώπων πρέπει πρώτα να πάρετε την άδειά τους. Προσέξτε γιατί αν ανεβάσετε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο μπορεί να μείνουν εκεί για πάντα και πιθανώς να χρησιμοποιηθούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που εσείς αρχικά σκοπεύατε.
Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου: Συμβουλές για παιδιά
- Κράτησε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου από όλους. Αν πιστεύεις ότι κάποιος έμαθε τον κωδικό πρόσβασής σου, άλλαξέ τον αμέσως. Προσπάθησε να έχεις πάντοτε έναν κωδικό πρόσβασης τον οποίο κανένας δεν μπορεί να μαντέψει.
- Ποτέ μη δεχτείς να συναντήσεις αγνώστους που γνώρισες στο Διαδίκτυο. Εάν θελήσεις να συναντήσεις κάποιον, φρόντισε αυτό να γίνεται πάντα σε δημόσιο χώρο και με τη συνοδεία του γονιού σου ή ενός ενήλικα τον οποίο εμπιστεύεσαι.
- Όταν συνομιλείς σε κάποιο chatroom να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή και μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου σου ή τον αριθμό του τηλεφώνου σου.
- Να αποφεύγεις τις ιστοσελίδες για τους «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις είναι για να μας προστατεύουν. Είναι προτιμότερο να ανακαλύψεις ιστοσελίδες με επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο ανάλογο με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά σου.
- Είναι σημαντικό να μην ανοίγεις ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβες από αγνώστους. Ποτέ μην ανοίξεις συνημμένα αρχεία που έλαβες από τέτοια ηλεκτρονικά μηνύματα γιατί μπορεί να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή σου. Ζήτησε από τους γονείς σου να σου εγκαταστήσουν σύστημα φιλτραρίσματος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για να λαμβάνεις μόνο τα μηνύματα που επιθυμείς.