SaferInternet4Kids 2017
Κατεβάστε από εδώ την ετήσια αναφορά της SaferInternet4Kids για το έτος 2017.
Μπορείτε επίσης να την δείτε παρακάτω σε προεπισκόπηση:
report_2017_2018
Safeline 2017
Κατεβάστε από εδώ την ετήσια αναφορά της Safeline για το έτος 2017.
Μπορείτε επίσης να την δείτε παρακάτω σε προεπισκόπηση:
safeline_annual_report_2017gr
SafeLine Αναλυτική 2017
Κατεβάστε από εδώ την αναλυτική ετήσια αναφορά της Safeline για το έτος 2017.
Μπορείτε επίσης να την δείτε παρακάτω σε προεπισκόπηση:
safeline_annualreport2017help-line 2017
Κατεβάστε από εδώ την ετήσια αναφορά της help-line για το έτος 2017.
Μπορείτε επίσης να την δείτε παρακάτω σε προεπισκόπηση:
help line annual report 2017finalnew
SaferInternet4Kids 2016
Κατεβάστε από εδώ την ετήσια αναφορά της SaferInternet4Kids για το έτος 2016.
Μπορείτε επίσης να την δείτε παρακάτω σε προεπισκόπηση:
ANNUAL_REPORT-saferinternet4kidsSafeLine 2016
Κατεβάστε από εδώ την ετήσια αναφορά της SafeLine για το έτος 2016.
Μπορείτε επίσης να την δείτε παρακάτω σε προεπισκόπηση:
safeline_annualreport_v16_-_2
Διαδικτυακό παιχνίδι από την Ε.Ε βοηθά τους νέους να μάθουν να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα
To JRC, η υπηρεσία επιστήμης και γνώσης της Ευρωπαικής Επιτροπής, δημιούργησε ένα online game προκειμένου να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των νέων για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων στο διαδίκτυο.
Το «Cyber Chronix» εστιάζεται ειδικά στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ στις 25 Μαΐου 2018.
Οι παίκτες μεταφέρονται σε έναν πλανήτη αρκετά έτη φωτός μακριά από τη Γη. Ο στόχος είναι να βοηθήσουν τον χαρακτήρα τους να ολοκληρώσει την αποστολή του ξεπερνώντας τα εμπόδια που προκύπτουν και τα οποία σχετίζονται με την προστασία δεδομένων.
Το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσει τους νέους να κατακτήσουν έννοιες που περιλαμβάνουν τα προσωπικά δεδομένα, το δικαίωμα στη λήθη, το δικαίωμα στη φορητότητα, τη συνειδητή συναίνεση χρήσης των δεδομένων κ.α.
Το παιχνίδι προς το παρόν είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Μπορεί να μεταφορτωθεί σε συσκευές που λειτουργούν με Android, ενώ η έκδοση iOS θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Τα δικαιώματα των πολιτών μετά το GDPR.
Μάθετε μέσα από την ειδική σελίδα της Ε.Ε πώς προστατεύονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν, τα δικαιώματα που σας βοηθούν να επανακτήσετε τον έλεγχο των δεδομένων σας και τι να κάνετε εάν διαρρεύσουν τα δεδομένα σας.
Πηγή: European Commission
Εργαλεία περιορισμού του χρόνου χρήσης εγκαθιστά το Facebook και το Instagram
Νέα εργαλεία για τον περιορισμό του χρόνου χρήσης των εφαρμογών τους παρουσίασαν το Facebook και το Instagram τα οποία θα αναπτυχθούν παγκοσμίως τις προσεχείς εβδομάδες.
Πλέον οι χρήστες θα είναι σε θέση να κάνουν καλύτερη διαχείριση του χρόνου τους χρησιμοποιώντας τα 2 αυτά κοινωνικά δίκτυα. Mέσω των συγκεκριμένων εργαλείων δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να ελέγχει πόσο χρόνο αφιερώνει κάνοντας scrolling, να ορίζει υπενθυμίσεις για το πότε ο χρόνος χρήσης που έχει επιλέξει φτάνει στο τέλος του και να κλείνει τα notifications για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Στο Facebook, τα εργαλεία αυτά θα βρίσκονται σε μια νέα κατηγορία στις ρυθμίσεις με τίτλο «Your Time on Facebook», ενώ στο Instagram στις ρυθμίσεις κάτω από το «Your Activity».
Στην κορυφή, θα δείτε έναν πίνακα ελέγχου που θα δείχνει τον μέσο χρόνο για τη συγκεκριμένη εφαρμογή στη συγκεκριμένη συσκευή. Πατήστε οποιαδήποτε γραμμή για να δείτε τον συνολικό χρόνο σας για εκείνη την ημέρα. Κάτω από τον πίνακα ελέγχου, μπορείτε να ορίσετε μια ημερήσια υπενθύμιση έτσι ώστε όταν έχετε φτάσει στο χρονικό διάστημα που θέλετε να ξοδέψετε σε αυτήν την εφαρμογή για εκείνη την ημέρα να υπάρξει σχετική ειδοποίηση. Μπορείτε να αλλάξετε ή να ακυρώσετε την υπενθύμιση ανά πάσα στιγμή.
«Θέλουμε ο χρόνος που οι άνθρωποι περνούν στο Facebook και το Instagram να είναι θετικός και να εμπνέει» είπαν σε ανακοίνωσή τους οι Αμίτ Ραναντίβε και Ντέιβιντ Γκίνσμπεργκ, product management director στο Instagram και διευθυντής έρευνας στο Facebook αντίστοιχα. «Ελπίζουμε αυτά τα εργαλεία να δώσουν στον κόσμο περισσότερο έλεγχο στο χρόνο που περνούν στις πλατφόρμες μας και επίσης να προκαλέσουν εποικοδομητικές συζητήσεις μεταξύ γονιών και νέων για τις online συνήθειες που είναι σωστές».
Παιδιά και ψηφιακό μάρκετινγκ: Δικαιώματα, κίνδυνοι και ευθύνες
Η UNICEF δημοσίευσε ένα νέο έγγραφο συζήτησης με θέμα «Τα παιδιά και το ψηφιακό μάρκετινγκ: δικαιώματα, κίνδυνοι και ευθύνες», το οποίο έρχεται να προστεθεί στη σειρά Δικαιώματα των παιδιών και επιχειρήσεις στον ψηφιακό κόσμο.
Το έγγραφο αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις και τα σχόλια από μια σειρά βασικών ενδιαφερομένων, ειδικά εκείνων μιας ομάδας εργασίας για το ψηφιακό μάρκετινγκ (διαφημιστικές και τεχνικές υπηρεσίες, έμποροι και παραγωγοί). Το έγγραφο συζήτησης βασίζεται στην υπόθεση ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι εξαιρετικά ισχυρή ομάδα καταναλωτών. Δεν έχουν στη διάθεσή τους μόνο την τεχνολογία να ασκούν εμπορική επιρροή, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις επιλογές αγοράς των γονέων τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την UNICEF, η ικανότητα των παιδιών να ασχοληθούν κριτικά με τις παραδοσιακές τεχνικές μάρκετινγκ ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών είναι περιορισμένη λόγω της απειρίας, της αθωότητας και της ανωριμότητά τους, ενώ η ικανότητά τους να αποφεύγουν τις επιπτώσεις της έμμεσης διαφήμισης είναι μάλλον ανύπαρκτη.
Δεν εκπλήσσει λοιπόν το ερώτημα σχετικά με τη θέση που καταλαμβάνουν τα παιδιά στο διαφημιστικό οικοσύστημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε αυτή τη συζήτηση, η UNICEF υπογραμμίζει επανειλημμένα τη σημασία του να θεωρούνται τα παιδιά ως «κάτοχοι δικαιωμάτων που δικαιούνται να προστατεύονται από παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής και να αξίζουν ένα διαδίκτυο χωρίς χειριστικές και εκμεταλλευτικές πρακτικές».
Σύμφωνα με τη UNICEF, “τα παιδιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλά μια άλλη ομάδα καταναλωτών που θα εκμεταλλευτεί ή θα αποφύγει η βιομηχανία. Είναι καιρός να επισημοποιήσουμε και να ενισχύσουμε τους περιορισμούς στη διαφήμιση για να διασφαλίσουμε ότι τα συμφέροντά τους έρχονται πριν από την πληροφόρηση και τη δημιουργία εσόδων”. Αλλά γνωρίζοντας ότι σήμερα το ηλεκτρονικό περιβάλλον καλύπτει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής μας (εργασία, εμπόριο, εκπαίδευση, σχέσεις και ούτω καθεξής), πώς μπορούν τα παιδιά να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα προσωπικά τους δεδομένα; Ακριβώς αυτό προτίθεται να κάνει το συγκεκριμένο έγγραφο – να παράσχει οπτική γωνία στο σημερινό τοπίο ψηφιακού μάρκετινγκ από την οπτική των δικαιωμάτων των παιδιών καθώς και μια βάση για πρακτικές μάρκετινγκ που προστατεύουν καλύτερα τα δικαιώματα των παιδιών.
Τέλος, περιγράφει τους παράγοντες και τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας κατάστασης και ολοκληρώνεται με μια σύντομη περιγραφή του κανονιστικού πλαισίου. Το πιο σημαντικό είναι ότι το έγγραφο στρέφεται και στους φορείς μάρκετινγκ, καταργώντας τους ρόλους τους στην αλυσίδα αξίας και τις πιθανές παρεμβολές στα δικαιώματα των παιδιών. Ως βάση για συνεχή συζήτηση, το έγγραφο προσφέρει προτάσεις για τα επόμενα βήματα και ευκαιρίες για θετική αλλαγή και στοχεύει να οδηγήσει στη δημιουργία μιας εργαλειοθήκης που θα παρέχει καθοδήγηση στη βιομηχανία σχετικά με τα χαρακτηριστικά της πολιτικής και τις ενέργειες που απαιτούνται για τον υπεύθυνο μάρκετινγκ.
Διαβάστε αναλυτικά το έγγραφο συζήτησης εδώ.