Ρυθμίσεις απορρήτου στο Instagram: Τι πρέπει να γνωρίζω.

Περισσότερα από 800 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν το Instagram κάθε μήνα ανεβάζοντας φωτογραφίες και video, κοινοποιώντας stories ή απλά σχολιάζοντας περιεχόμενο άλλων. Το Instagram είναι μια δωρεάν εφαρμογή κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο. Το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο διατίθεται για συσκευές Apple iOS, Android και Windows Phone. Το 71% των χρηστών του είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών (statista 2019). Η πιο δημοφιλής ηλικιακή ομάδα είναι οι χρήστες ηλικίας 25-34 ετών, ακολουθούμενοι από χρήστες ηλικίας 18-24 ετών.

Ποιες είναι οι ρυθμίσεις απορρήτου για το Instagram;

Από προεπιλογή, οποιοσδήποτε μπορεί να δει το προφίλ και τις δημοσιεύσεις σας στο Instagram. Μπορείτε να κάνετε το λογαριασμό σας ιδιωτικό, ώστε ό,τι κοινοποιείτε να εμφανίζεται μόνο στους ακόλουθους που εγκρίνετε. Αν κάνετε το λογαριασμό σας ιδιωτικό, μόνο οι εγκεκριμένοι ακόλουθοι θα μπορούν να δουν τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας στις σελίδες hashtag ή τοποθεσιών.

Πώς να κάνετε το λογαριασμό σας ιδιωτικό από την εφαρμογή Instagram σε συσκευή Android ή iOS:

Πηγαίνετε στο προφίλ σας και πατήστε .

Πατήστε Ρυθμίσεις.

Πατήστε Απόρρητο > Απόρρητο λογαριασμού.

Πατήστε δίπλα στην επιλογή Ιδιωτικός λογαριασμός για να κάνετε το λογαριασμό σας ιδιωτικό.

Πώς να κάνετε το λογαριασμό σας ιδιωτικό από υπολογιστή ή πρόγραμμα περιήγησης για κινητά:

Πηγαίνετε στη διεύθυνση instagram.com από τον υπολογιστή σας ή το πρόγραμμα περιήγησης του κινητού σας.

Πατήστε  και έπειτα πατήστε .

Πατήστε Απόρρητο και ασφάλεια.

Στην ενότητα Απόρρητο λογαριασμού, πατήστε για να επιλέξετε το κουτάκι δίπλα στην επιλογή Ιδιωτικός λογαριασμός.

Μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε για τους ιδιωτικούς λογαριασμούς:

Οι ιδιωτικές δημοσιεύσεις που κοινοποιείτε σε κοινωνικά δίκτυα μπορεί να είναι ορατές σε όλους ανάλογα με τις ρυθμίσεις απορρήτου για τα συγκεκριμένα δίκτυα. Για παράδειγμα, μια δημοσίευση που κοινοποιείτε στο Twitter και η οποία έχει οριστεί ως ιδιωτική στο Instagram μπορεί να είναι ορατή στα άτομα που μπορούν να δουν τις δημοσιεύσεις σας στο Twitter.

Από τη στιγμή που θα κάνετε το λογαριασμό σας ιδιωτικό, οι άλλοι θα πρέπει να σας στείλουν αίτημα ακολούθησης προκειμένου να δουν τις δημοσιεύσεις σας, τη λίστα των ακολούθων σας ή τη λίστα με αυτούς που ακολουθείτε.

Τα αιτήματα ακολούθησης εμφανίζονται στην ενότητα “Δραστηριότητα” όπου μπορείτε να τα εγκρίνετε ή να τα αγνοήσετε.

Σε περίπτωση που κάποιος σας ακολουθούσε ήδη πριν κάνετε τις δημοσιεύσεις σας ιδιωτικές και δεν θέλετε το συγκεκριμένο άτομο να βλέπει τις δημοσιεύσεις σας, μπορείτε να το μπλοκάρετε.

Όποιος θέλει θα μπορεί να σας στείλει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο απευθείας, ακόμα και αν δεν σας ακολουθεί.

Αν μετατρέψω το λογαριασμό μου σε ιδιωτικό τι θα συμβεί με τους ακολούθους μου;

Όταν αλλάζετε τον λογαριασμό σας από δημόσιο σε ιδιωτικό, τα άτομα που σας ακολουθούν στο δημόσιο λογαριασμό σας θα συνεχίσουν να σας παρακολουθούν και στον ιδιωτικό σας λογαριασμό. Φρόνιμο είναι να επανεξετάζετε τακτικά τον κατάλογο των ακολούθων σας φροντίζοντας να δέχεστε αιτήματα φιλίας μόνο από ανθρώπους που γνωρίζετε στην πραγματική σας ζωή.

Εάν θέλετε να καταργήσετε κάποιον ως ακόλουθο πρέπει:

– Να πάτε στο προφίλ σας

-Να επιλέξετε το άτομο που θέλετε να καταργήσετε ως ακόλουθο

-Να πατήσετε στις τρεις τελίτσες δίπλα στο όνομά του

-Να επιλέξετε «αφαίρεση»

Όταν αφαιρείτε έναν ακόλουθο, το άτομο αυτό δεν ειδοποιείται ότι αφαιρέθηκε.

Μπορείτε επίσης να μπλοκάρετε κάποιον ώστε να σταματήσει να σας ακολουθεί. Τα άτομα που μπλοκάρετε δεν ειδοποιούνται γι’ αυτό. Μάθετε περισσότερα για το μπλοκάρισμα ατόμων εδώ.

Ποιες πληροφορίες εξακολουθούν να είναι δημόσιες σε έναν ιδιωτικό λογαριασμό;

Μετατρέποντας τον λογαριασμό σας σε ιδιωτικό μόνο οι οπαδοί σας μπορούν να δουν τις εικόνες, τα βίντεο ή τις ιστορίες που δημοσιεύετε, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που είναι ορατές δημοσίως στο λογαριασμό σας.

Σε κάθε περίπτωση στο Instagram, οποιοσδήποτε θα μπορεί να δει:

– τη φωτογραφία του προφίλ σας (αν και δεν μπορούν να κάνουν κλικ για να δουν μια μεγαλύτερη έκδοση από ό, τι εμφανίζεται στο προφίλ σας)

– το όνομα χρήστη που αναγράφεται

– Οποιαδήποτε πληροφορία έχετε στο βιογραφικό σας

Αυτό σημαίνει ότι προσωπικές πληροφορίες στο βιογραφικό σας στο Instagram μπορούν να προβληθούν από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το αν σας ακολουθεί ή όχι. Σας συνιστούμε να μην τοποθετείτε προσωπικές πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένου του ονόματος χρήστη, της ηλικίας, του σχολείου ή της τοποθεσίας σας) σε ένα χώρο που μπορεί να δει το κοινό.

Όταν οι άλλοι με ακολουθούν στο Instagram βλέπουν προτάσεις για να ακολουθήσουν άλλα άτομα. Πώς μπορώ να εξαιρεθώ από αυτή τη ρύθμιση;

Όταν κάποιος πατάει το κουμπί Ακολουθήστε στο προφίλ σας στο Instagram, τού εμφανίζουμε προτάσεις παρόμοιων προφίλ που μπορεί να θέλει να ακολουθήσει, όπως κοινούς φίλους ή άλλα άτομα που ίσως γνωρίζει. Αν δεν θέλετε να εμφανίζονται αυτές οι προτάσεις στο προφίλ σας, μπορείτε να εξαιρεθείτε:

Πατήστε  πάνω δεξιά και επιλέξτε Επεξεργασία προφίλ.

Πατήστε δίπλα στην επιλογή Προτάσεις παρόμοιων λογαριασμών και έπειτα πατήστε Υποβολή.

Λάβετε υπόψη ότι αν ζητήσετε να μην εμφανίζονται προτάσεις παρόμοιων λογαριασμών στο προφίλ σας, ούτε εσείς θα εμφανίζεστε στις προτάσεις στα προφίλ άλλων χρηστών.

Τεύχος 16 – Βασικοί κανόνες για σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά (09-07-2019)

https://mailchi.mp/f614e0b8bf9d/5oacq7qjgu

Βασικοί κανόνες για σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά

Η ευγένεια και ο αλληλοσεβασμός βοηθούν στην αποδοτική αλληλεπίδραση των ανθρώπων εντός και εκτός διαδικτύου. Ο κώδικας δεοντολογικής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο (στη διεθνή βιβλιογραφία: netiquette) είναι το σύνολο των κανόνων που ορίζουν την αποδεκτή συμπεριφορά μεταξύ δύο ή περισσότερων χρηστών του διαδικτύου κατά την ηλεκτρονική τους επικοινωνία.

Οι πραγματικοί άνθρωποι έχουν προτεραιότητα

Τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό από το να προσπαθείς να έχεις μια συζήτηση με κάποιον που ενδιαφέρεται περισσότερο για το κινητό ή τον υπολογιστή του. Όταν είστε με κάποιο άτομο, μην απαντάτε στο κινητό σας τηλέφωνο, εκτός αν πρόκειται να πείτε στο άτομο που βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ότι θα το καλέσετε πίσω. Αν περιμένετε μια σημαντική κλήση ή ένα email, ενημερώστε το άτομο που είναι μαζί σας ώστε να το γνωρίζει εκ των προτέρων και ζητήστε συγνώμη για τη λήψη της κλήσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση που το άτομο με το οποίο βρίσκεστε είναι ο φίλος, ο σύντροφος ή το παιδί σας. Ο συνεχής έλεγχος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του τηλεφωνητή σας ή των κοινωνικών δικτύων ενώ βρίσκεστε μαζί τους τους δίνει το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεστε για αυτούς. Και είναι εξαιρετικά ενοχλητικό να είσαι με κάποιον που έχει μια συζήτηση στην οποία δε μπορείς να συμμετέχεις. Αυτό ισχύει και για τους δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια, δημόσια συγκοινωνία, καταστήματα, ανελκυστήρες και βιβλιοθήκες.

 

Σεβαστείτε την ιδιωτικότητα των άλλων χρηστών. Μη διαβιβάζετε τις πληροφορίες που σας αποστέλλονται χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον αποστολέα. Το ίδιο ισχύει και για τη δημοσίευση ή την αποστολή φωτογραφιών ή βίντεο που περιλαμβάνουν άλλα άτομα. Και θυμηθείτε, αν προσθέσετε ετικέτες σε άτομα στο Facebook, οι άλλοι χρήστες μπορεί να έχουν πρόσβαση στις εικόνες αυτών των ανθρώπων, εκτός αν έχουν προσαρμόσει τις ρυθμίσεις απορρήτου τους.

Αποφύγετε τα υβριστικά σχόλια. Μπορείτε να εκφράσετε την έντονη διαφωνία σας με αυτό που λέει κάποιος, αλλά μην χρησιμοποιείτε υβριστικά επίθετα ή τον απειλείτε με προσωπική βία.

Μην κάνετε spam. Δηλαδή, μην δημοσιεύετε επανειλημμένα την ίδια διαφήμιση για προϊόντα ή υπηρεσίες. Οι περισσότεροι ιστότοποι έχουν αυστηρούς και συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το ποιος επιτρέπεται να δημοσιεύει διαφημίσεις και τι είδους διαφημίσεις είναι.

Να γράφετε με σαφή και συνοπτικό τρόπο. Σε έναν ιστότοπο που έχει πολλούς χρήστες από διάφορες ηλικιακές ομάδες ή εθνικότητες, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αργκό που ίσως δεν καταλαβαίνουν.

Θυμηθείτε ότι οι αναρτήσεις σας είναι δημόσιες. Μπορούν να διαβαστούν από τον σύντροφό σας, τα παιδιά σας, τους γονείς σας ή τον εργοδότη σας. Αν δεν θα κάνατε κάτι δημόσια, μην το κάνετε στο διαδίκτυο.

Μην κάνετε αποκλεισμούς στο κοινό σας. Αν έχετε ένα προσωπικό αστείο να μοιραστείτε με ένα άλλο άτομο ή ένα μικρό αριθμό ατόμων σε μια μεγαλύτερη διαδικτυακή ομάδα, στείλτε τους ένα προσωπικό μήνυμα. Μην κάνετε όλους τους άλλους να αισθάνονται αποκομμένοι.

Μην κάνετε προσθήκη σε φίλους και μετά τους διαγράφετε, γιατί μπορεί να είναι προσβλητικό για κάποιον. Σκεφθείτε πριν προσθέσετε ή αποδεχτείτε την πρόσκλησή φίλου. Αν δεν θέλετε να μείνετε σε επαφή μαζί τους, μην τους προσθέσετε. Αν θέλετε να είστε σε επαφή για επαγγελματικούς λόγους, πείτε τους ότι χρησιμοποιείτε το Facebook για στενές προσωπικές φιλίες και συνδέστε τους στο LinkedIn ή σε άλλο επαγγελματικό δικτυακό τόπο για πιο απομακρυσμένες επαφές.

Ελέγξτε αν τα γεγονότα ισχύουν πριν κοινοποιήσετε μια είδηση. Αναπτύξτε κριτική σκέψη και εμπιστευθείτε το ένστικτο και τη λογική σας. Αν κάτι σας φαίνεται απίστευτο, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι ψέμα ή να περιέχει μεγάλες ανακρίβειες.

Μην δημοσιεύετε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στο οποίο δεν είστε κάτοχοι των δικαιωμάτων. Οι ιστότοποι διαφέρουν ως προς το πόσο αυστηροί είναι.

Διδακτέα ύλη Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου – منهج دراسي

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

Google_BeInternetAwesome_DigitalCitizenshipSafety_Curriculum_

Η Αθηνά μαθαίνει για τα προσωπικά δεδομένα – آتنا در مورد داده های شخصی می آموزد

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

prosopika_dedomena_fa

Η Αθηνά και το νέο της τάμπλετ – آتنا و تابلت جدیدش

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

athina_tablet_fa

Μελέτη της Ευρωπαικής Επιτροπής για την αποτελεσματικότητα των εργαλείων γονικού ελέγχου

Η αποτελεσματικότητα των εργαλείων γονικού ελέγχου ήταν το αντικείμενο μελέτης της Ευρωπαϊκής επιτροπής που προχώρησε στην αξιολόγηση των κυριότερων συστημάτων που κυκλοφόρησαν στην αγορά μεταξύ του 2012 και του 2017. Τα συμπεράσματα της μελέτης συγκλίνουν στο ότι τα περισσότερα εργαλεία γονικού ελέγχου δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ανάγκη των γονιών να προστατέψουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.  Τα εργαλεία γονικού ελέγχου που εφαρμόζονται σε υπολογιστές, κινητές συσκευές και κονσόλες παιχνιδιών δίνουν τη δυνατότητα κλειδώματος/φιλτραρίσματος περιεχομένου, παρακολούθησης και καθορισμού χρονικών ορίων. Τα εργαλεία δοκιμάστηκαν σε 6 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, πολωνικά και ισπανικά) με ρυθμίσεις για δύο ηλικιακές ομάδες: παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω (ηλικίας ≤ 12 ετών) και νέοι ηλικίας 13 ετών και άνω ηλικίας (≥13 ετών).

Κύρια ευρήματα

Η ασφάλεια  που παρέχουν πολλά εργαλεία είναι ελλιπής.  Μπορούν να  απεγκατασταθούν εύκολα ακόμα και χωρίς κωδικό πρόσβασης ενώ πολλά από αυτά εφαρμόζονται μόνο σε ένα πρόγραμμα περιήγησης άρα αν κάποιος χρησιμοποιήσει άλλο πρόγραμμα περιήγησης μπορεί να τα παρακάμψει.

Τα εργαλεία λειτουργούν σχετικά καλά με τη συνηθέστερη γλώσσα που είναι αγγλικά, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά με άλλες Γλώσσες; επίσης η επιλογή εργαλείων είναι περιορισμένη για άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Διαπιστώθηκε ότι ορισμένα εργαλεία δε λειτουργούν σωστά στον αποκλεισμό επιβλαβούς περιεχομένου, λειτουργούν καλύτερα με περιεχόμενο στην αγγλική γλώσσα και δεν είναι αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα ακατάλληλου περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες και αναρτάται στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα εργαλεία γονικού ελέγχου έχουν καλύτερη εφαρμογή σε μικρότερης ηλικίας παιδιά που δεν έχουν τις γνώσεις απεγκατάστασης του συστήματος.  

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Η ηλικία ψηφιακής συναίνεσης στις χώρες-μέλη της Ε.Ε ένα χρόνο μετά την εφορμογή του GDPR

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του γενικού κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR) 2 κράτη μέλη της ΕΕ , η χώρα μας και η Σλοβενία, δεν έχουν ακόμα επίσημα εθνική νομοθεσία εφαρμογής. Στην Ελλάδα, η δημόσια διαβούλευση για τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων για την εφαρμογή του GDPR ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου 2018 και ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 5 Μαρτίου 2018. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσε στη συνέχεια το σχέδιο νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στο άρθρο 6 του σχεδίου νόμου καθορίζεται η ηλικία ψηφιακής συναίνεσης  στα 15 έτη. Όταν το παιδί είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών, η επεξεργασία αυτή είναι νόμιμη μόνον εάν και στο βαθμό που η γονική μέριμνα παρέχεται ή επιτρέπεται από τον κάτοχο γονικής μέριμνας για το παιδί.

Δεδομένου όμως ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, η τρέχουσα ηλικία του άρθρου 8 της GDPR είναι 16 έτη που προτείνεται στο γενικό σχέδιο νόμου.

Σε πρόσφατη έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής -σε πρακτικό επίπεδο εφαρμογής του νόμου- διαπιστώνεται ασάφεια σχετικά με το ποιος – το παιδί ή ο γονέας – χρειάζεται να δώσει συγκατάθεση. Υπογραμμίζεται ότι «αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την άρνηση παροχής υπηρεσιών σε παιδιά και την απομάκρυνση των παιδιών από το διαδίκτυο έως ότου φθάσουν στην επιτρεπτή ηλικία, πράγμα που δεν είναι ο σκοπός που επιδιώκεται από το GDPR».

Επιπλέον, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων ζητεί διευκρινίσεις όσον αφορά την επαλήθευση της ηλικίας για την επεξεργασία των δεδομένων για τα παιδιά και, γενικότερα, τους νόμιμους λόγους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών. Το άρθρο 8 του Κανονισμού περί Γενικής Προστασίας Δεδομένων (GDPR) περιέχει συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με τη συγκατάθεση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των παιδιών. Ο γενικός κανόνας προβλέπει απαίτηση γονικής συναίνεσης για όλους τους νέους ηλικίας κάτω των 16 ετών σε καταστάσεις όπου οι υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας προσφέρονται απευθείας στα παιδιά  και η συγκατάθεση είναι το νόμιμο έδαφος βάσει του οποίου επεξεργάζονται τα δεδομένα. Ωστόσο, η κάθε χώρα – μέλος έχει το δικαίωμα  να αποκλίνει και να μειώσει αυτό το όριο ηλικίας στα 15, 14 ή 13 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν δημοσιευθεί εθνικές πράξεις εφαρμογής, εθνικές διαβουλεύσεις ή σχέδια καθοδήγησης από τις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων . Η έρευνά του Better Internet For Kids, βασισμένη σε επίσημα και δημόσια έγγραφα, δείχνει ότι η εφαρμογή του άρθρου 8 του GDPR δεν είναι μόνο κατακερματισμένη σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και ότι ορισμένες κυβερνήσεις άλλαξαν στην πορεία την αρχική τους απόφαση.

Το παρακάτω σχεδιάγραμμα  παρέχει μια πλήρη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά την εφαρμογή του άρθρου 8. Για τις χώρες που δεν έχουν ακόμη ψηφίσει την εφαρμογή του νόμου, η ηλικία καθορίζεται στα 16 έτη , αλλά στο χρωματισμένο περίγραμμα αποτυπώνεται η ηλικία που έχει συμπεριληφθεί στα σχέδια εκτελεστικών πράξεών τους.

GDPR Article 8 mapping july 2019

Πηγή: ΒΙΚ

Οικογενειακή συμφωνία – توافق خانوادگی

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

oikogeneiaki_simfonia_fa

TikTok – (Arabic)

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

tiktok_ar