50 χρόνια από τη «γέννηση» του ίντερνετ
Στο δωμάτιο 3420 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στις 29 Οκτωβρίου 1969, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση στο Διαδίκτυο και εστάλη το πρώτο μήνυμα με μόλις δύο γράμματα, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που γίνεται ανταλλαγή της γνώσης, των πληροφοριών και της επικοινωνίας. Πριν από μισό αιώνα, ο Λέοναρντ Κλέινροκ, καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια του Λος Αντζελες, και ο φοιτητής του Τσαρλς Κλάιν επιχειρούσαν να στείλουν ένα μήνυμα μέσω υπολογιστή στο Stanford Research Institute (500 χλμ. μακριά), μέσω του ARPANET – o προάγγελος του σημερινού Διαδικτύου. Ηθελαν να στείλουν τη λέξη LOGIN, όμως μετά από δύο γράμματα το σύστημα κατέρρευσε και δύο γράμματα αργότερα έφτασαν στον προορισμό τους, μια στιγμή που καταγράφηκε ως η «γέννηση του Ιντερνετ». Ακόμη και οι «πρωταγωνιστές» δεν είχαν καταλάβει πόσο σημαντικό ήταν το επίτευγμά τους, αφού δεν περίμεναν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι χρήσιμη για μέρος του πληθυσμού. Επιπλέον, η πρώτη διαδικτυακή σύνδεση μεταξύ δύο υπολογιστών πέρασε για μεγάλο διάστημα στην… αφάνεια, καθώς συνέπεσε χρονικά με την πρώτη προσσελήνωση που επισκίασε όλες τις άλλες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης.
Αν και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν όλα, χρειάστηκαν ακόμη αρκετά χρόνια για τη βελτίωση της ποιότητας των συνδέσεων,ενώ το 1983 εισήχθη το λεγόμενο Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης/Πρωτόκολλο Διαδικτύου, γνωστό ως TCP/IP, με το οποίο γίνεται μέχρι σήμερα η μεταφορά δεδομένων. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι εξελίξεις στο χώρο του ίντερνετ υπαγορεύονταν από τους Αμερικανούς. Το επόμενο μεγάλο βήμα ωστόσο έγινε στην Ευρώπη. Το 1989 ο Τιμ Μπέρνερς-Λι έθετε στο ερευνητικό κέντρο CERN τις βάσεις του World Wide Web. Με τον πρώτο browser λίγα χρόνια αργότερα το σύστημα απλοποιήθηκε και δεν χρειάζονταν πλέον σύνθετες εντολές για την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Έτσι γεννήθηκαν και οι πρώτοι κολοσσοί του διαδικτύου, όπως η google και η amazon. Έκτοτε οι εξελίξεις είναι ακόμη πιο ραγδαίες.
Πηγές:in.gr, the caller.gr
Back to school 2019 – Γονείς
Αφίσες
Κατεβάστε τις αφίσες από εδώ.
Φυλλάδια
Εκπαιδευτικά Βίντεο
Επικίνδυνες προκλήσεις στο Διαδίκτυο – για εκπαιδευτικούς
Επικίνδυνα διαδικτυακά «παιχνίδια» και online προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών μονοπωλούν συχνά πυκνά την επικαιρότητα και κατά συνέπεια και το ενδιαφέρον των παιδιών μας. Όπως είναι φυσικό αυτές οι συζητήσεις- αναζητήσεις των παιδιών επεκτείνονται και κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής και είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν πώς να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις, ενημερώνοντας τα για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών» χωρίς όμως να εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους.
Παρακάτω παραθέτουμε υλικό που μπορείτε να ενημερωθείτε αλλά και να χρησιμοποιήσετε για εκπαιδευτικούς σκοπούς:
Ενδιαφέροντα Άρθρα:
Συμβουλές για εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση των online επικίνδυνων προκλήσεων/παιχνιδιών
Διαγωνισμοί SID υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
Για άλλη μια χρονιά οι πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί SID 2020 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων . Δείτε το σχετικό έγγραφο παρακάτω.
ΕΞΕ - 167402 - 2019- Διαγωνισμός-υπό-την-αιγίδα-του-Υπουργείου-Παιδείας-και-ΘρησκευμάτωνΗμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2020
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει να προσελκύσει παιδιά και νέους, γονείς και κηδεμόνες, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και τους πολιτικούς, να ενθαρρύνει όλους να παίξουν το ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.
Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το θέμα της φετινής Ημέρας «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου, να φέρει τους ανθρώπους κοντά.
Με μια παγκόσμια προσέγγιση που βασίζεται στην κοινότητα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019 ενθαρρύνει όλο τον κόσμο να συμμετάσχει και να διαδραματίσει το ρόλο του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό:
- Παιδιά και νέοι μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους ψηφιακούς χρήστες, προστατεύοντας την διαδικτυακή τους φήμη (και των υπολοίπων) και εξερευνώντας ευκαιρίες για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά.
- Γονείς και κηδεμόνες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη των παιδιών στη χρήση της τεχνολογίας υπεύθυνα, με σεβασμό, κριτικά και δημιουργικά, είτε εξασφαλίζοντας έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά τους, εκπαιδεύοντάς τους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ασφαλή και θετικό τρόπο ή ενεργώντας ως πρότυπο ψηφιακού πολίτη.
- Δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου εξοπλίζοντας τους μαθητές τους με τις ψηφιακές γνώσεις που απαιτούνται στο σημερινό κόσμο και αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, που θα τους επιτρέψει να πλοηγούνται καλύτερα στον ψηφιακό κόσμο. Μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο, να κάνουν θετικές επιλογές στο διαδίκτυο και να αποτελέσουν ένα παράδειγμα σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς για τους μαθητές τους.
- Η βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου, δημιουργώντας και προωθώντας θετικό περιεχόμενο και ασφαλείς υπηρεσίες, καθώς επίσης δίνοντας την δυνατότητα στους χρήστες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε θέμα, προσφέροντας ξεκάθαρες συμβουλές και κατανοητά εργαλεία ασφαλείας, καθώς και γρήγορη πρόσβαση σε επαγγελματική υποστήριξη.
- Ιθύνοντες και πολιτικοί πρέπει να προσφέρουν μια κουλτούρα στην οποία όλοι οι παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν. Για παράδειγμα, θα πρέπει στη διδακτέα ύλη των παιδιών να υπάρχει υλικό για την εκμάθηση της διαδικτυακής ασφάλειας, οι γονείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες πληροφορίες και πηγές υποστήριξης, και η βιομηχανία θα πρέπει να ενθαρρύνεται να ρυθμίσει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες της. Επιπλέον, θα πρέπει να αναλάβουν δράση στην διακυβέρνηση και τη νομοθεσία, και εντέλει, να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και των νέων ανθρώπων με την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία τους από τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου.
Ο καθένας έχει την ευθύνη να κάνει μια θετική διαφορά στο διαδίκτυο. Μπορούμε όλοι να προωθήσουμε το θετικό, με το να είμαστε ευγενικοί, να δείχνουμε σεβασμό προς τους άλλους και να αναζητούμε θετικές ευκαιρίες δημιουργίας και διασύνδεσης. Μπορούμε όλοι να απαντήσουμε στην αρνητική χρήση του διαδικτύου αναφέροντας οποιοδήποτε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο.
Ο εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ελλάδα περιλαμβάνει την διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εκπροσώπων της πολιτείας, της βιομηχανίας του διαδικτύου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπαιδευτικών και μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Παράλληλα, την ημέρα εκείνη θα απονεμηθούν τα βραβεία του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού . Νέο ψηφιακό υλικό θα είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας www.saferinternet4kids.gr, ενώ οργανωμένες δράσεις θα διεξαχθούν σε σχολεία σε όλη την επικράτεια. Στόχος είναι το μήνυμα της φετινής Ημέρας «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» να φτάσει παντού. Περισσότερες πληροφορίες για τους διαγωνισμούς θα βρείτε εδώ https://saferinternet4kids.gr/sid-2020/diagonismoi-sid-2020/ .
Μείνετε ασφαλείς online –> Οκτώβριος ο μήνας της κυβερνοασφάλειας!
Έχετε υιοθετήσει τις σωστές συνήθειες διαδικτυακής υγείας; Μάθετε περισσότερα για τo μήνα κυβερνοασφάλειας. Enisa – European Agency for Network and Information Security #CyberSecMonth
Ασφάλεια στο διαδίκτυο για παιδιά – امنیت در اینترنت برای کودکان
Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.
asfaleia_gia-paidia_faΕνασχόληση με το διαδίκτυο – سرگرم شدن با اینترنت
Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.
ypervoliki_enasxolisi_fa