Safer Internet Forum November 2020
Η Μαριάννα Κ., μέλος του Youth Panel του Saferinternet4kids.gr, συμμετείχε στη συνέδριο του Safer Internet Forum 2020 , και συγκεκριμένα στο BIK Youth Panel, όπου συζήτησαν έξι επιλεγμένα θέματα – «ψεύτικο ή πραγματικό», «ανθρώπινο και ηθικό», «ψυχική υγεία και αναπηρίες» , «Εκπαίδευση εντός και εκτός διαδικτύου», «χρονοδιάγραμμα τεχνολογικής και επικοινωνιακής προόδου» και «εκπαίδευση εκπαιδευτικών». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το BIK Youth Panel 2020, δείτε εδώ.
IGF 2020
Η Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου, μέλος του Youth Panel του Saferinternet4kids.gr, συμμετείχε στo συνέδριο IGF 2020 “The corona virus pandemic: A global crisis is showing us how to live online“. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2020 και η Ηλέκτρα συνόψισε ότι «η συνάντηση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να αξιολογήσουμε πώς άλλαξε η σχέση μας με την τεχνολογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να μοιραστούμε τις προσωπικές μας απόψεις, αλλά και να ακούσουμε τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων από όλο τον κόσμο κόσμος. Μέσω αυτού του συγκεκριμένου θέματος, ήταν εύκολο να αναπτύξουμε μια βαθύτερη κατανόηση της σχέσης μας με το Διαδίκτυο, καθώς και να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας και να κάνουμε προβλέψεις για τις αλλαγές που θα έρθουν». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσίαση της Ηλέκτρας , δείτε εδώ.
Among Us: όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το δημοφιλές παιχνίδι.
Το Among Us είναι ένα παιχνίδι multiplayer, όπου 10 παίκτες μπαίνουν σε ένα διαστημόπλοιο και ο καθένας του έχει έναν ρόλο. Κάποιοι ανήκουν στο κανονικό πλήρωμα και ένας είναι ο impostor (απατεώνας). Στόχος του πληρώματος είναι να ολοκληρώσει διάφορες αποστολές, ενώ ο impostor πρέπει να σκοτώσει τους υπόλοιπους ή να τους εμποδίσει να ολοκληρώσουν τα tasks, προκειμένου να κερδίσει. Εάν είστε στο πλήρωμα στόχος σας είναι να βρείτε τον impostor. Από την άλλη ο «δολοφόνος», πρέπει να σκοτώσει τα μέλη του πληρώματος και να σαμποτάρει τις αποστολές, χωρίς να κινήσει υποψίες. Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος του απατεώνα είναι πιο διασκεδαστικός και με περισσότερη αγωνία καθώς δεν θέλει να αποκαλυφθεί και κινείται υπογείως!
Κανένα μέλος του πληρώματος δεν μπορεί να μιλήσει κατά την εκτέλεση των αποστολών, μέχρι να σκοτωθεί κάποιος. Οταν κάποιος πεθάνει, οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν συμβούλιο, όπου αναφέρουν τις θέσεις τους, υπερασπίζονται εαυτόν και συμπαίκτες τους. Στη συνέχεια, ακολουθεί ψηφοφορία, με σκοπό να ξεσκεπαστεί ο impostor. Φυσικά, υπάρχουν αρκετοί παίκτες, μπορείτε να επιλέξετε πάνω από έναν impostor -συνήθως 2.
Γιατί είναι τόσο δημοφιλές:
Τα στατιστικά στοιχεία για το Twitch δείχνουν ότι παρακολουθήθηκαν πάνω από 25 εκατομμύρια ώρες ροών Among Us μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2020.
Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι είναι απλό, «εξαιρετικά κοινωνικό» και περιλαμβάνει πολλή ομαδική εργασία και αλληλεπίδραση με άλλους που είναι το βασικό συστατικό για την επιτυχία άλλων παιχνιδιών για πολλούς παίκτες. Υπάρχει ένα επίπεδο προσαρμογής των ειδώλων και του ίδιου του παιχνιδιού. Μπορεί επίσης να αναπαραχθεί σε μια γκάμα πλατφορμών (PC και κινητό).
Τι χαρακτηριστικά διαθέτει;
Hosting feature:
Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη λειτουργία για να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι που τους δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσουν το θέμα του παιχνιδιού, τον αριθμό των απατεώνων στο παιχνίδι και το που μπορούν να αποκλειστούν ή να αφαιρεθούν από το παιχνίδι. Αυτή η επιλογή δημιουργεί επίσης έναν κωδικό που μπορεί να κοινοποιηθεί σε άλλους παίκτες για να τους δώσει πρόσβαση στο παιχνίδι, εάν οριστεί να είναι ιδιωτικός (όπου μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτόν μόνο με έναν συγκεκριμένο κωδικό που δίνεται από τον οικοδεσπότη) και όχι δημόσιο (ανοιχτό σε όλους) .
Public feature:
Αυτό η επιλογή επιτρέπει στους χρήστες να συμμετέχουν σε παιχνίδια που έχουν οριστεί ως δημόσια (διαθέσιμα για όλους). Μόνο 10 παίκτες μπορούν να συμμετάσχουν σε κάθε παιχνίδι πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με χιλιάδες χρήστες που δεν γνωρίζουν.
Ιδιωτικές και δημόσιες ρυθμίσεις στο παιχνίδι:
Τα παιχνίδια μπορούν να οριστούν ως δημόσια ή ιδιωτικά. Εάν ένα παιχνίδι είναι ιδιωτικό, οι χρήστες θα πρέπει να διαθέτουν έναν συγκεκριμένο κωδικό για να παίξουν το παιχνίδι. Εάν ένα παιχνίδι είναι δημόσιο, οποιοσδήποτε χρήστης στην πλατφόρμα θα μπορεί να βρει το παιχνίδι στην ενότητα “Δημόσιο” και να συμμετάσχει στο παιχνίδι (υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι πλήρες).
Για να περιορίσετε την πιθανή αλληλεπίδραση με αγνώστους, ο ορισμός παιχνιδιών σε ιδιωτικούς και η απαίτηση των χρηστών να έχουν έναν κωδικό για να παίξουν είναι μια ασφαλέστερη επιλογή.
Αγορές εντός εφαρμογής:
Οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν «αξεσουάρ» για να εξατομικεύσουν το avatar τους.
Πιθανοί κίνδυνοι στο Among Us
Επαφή με αγνώστους:
Εάν το παιδί παίζει ένα παιχνίδι που έχει οριστεί σε δημόσιο, μπορεί να αλληλοεπιδρά και να συνομιλεί με άτομα που δεν γνωρίζει και τα οποία μπορεί να μην έχουν και τόσο αγνές προθέσεις.
Ακατάλληλο περιεχόμενο:
Παρόλο που διατίθεται «φίλτρο λογοκρισίας» για να υπάρχει δυνατότητα να αποκλείονται οι βωμολοχίες, υπάρχουν λέξεις που δεν επιλέγονται από το φίλτρο. Έτσι, παρά τη δυνατότητα αυτή, υπάρχει η πιθανότητα τα παιδιά να εκτίθενται σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
Υπάρχουν χαρακτηριστικά ασφαλείας;
Εκτός από την επιλογή λογοκρισίας για την κατάργηση της κακής γλώσσας, δεν υπάρχουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας στο παιχνίδι.
Για να περιορίσετε τις αλληλεπιδράσεις με αγνώστους, μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ορίσουν παιχνίδια σε ιδιωτικά και να επιτρέψουν μόνο σε άτομα που γνωρίζουν να συμμετέχουν στο παιχνίδι.
Εάν ένας παίκτης γίνει πρόβλημα, το μόνο άτομο που μπορεί να τον «καταργήσει» είναι το Host. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι παίκτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βασίζονται στον οικοδεσπότη για να αναλάβουν δράση εάν κάτι πάει στραβά στο παιχνίδι
Συμβουλές για ασφάλεια στο παιχνίδι:
- Ενθαρρύνετε το παιδί να ρυθμίσει το παιχνίδι σε ιδιωτικό και να παίζει μόνο με άτομα που γνωρίζει
- Εάν το παιδί είναι ο οικοδεσπότης (host) του παιχνιδιού, συμβουλέψτε το να είναι προσεκτικό σε ό, τι λένε ή κάνουν οι υπόλοιποι παίκτες και να μη διστάσει να αφαιρέσει οποιονδήποτε δε σέβεται τους άλλους ή μοιράζεται ακατάλληλο περιεχόμενο.
- Εάν επιλέξει να παίξει δημόσια το παιχνίδι, βεβαιωθείτε ότι διατηρεί τα προσωπικά του στοιχεία ιδιωτικά, ειδικά εάν παίζει με άτομα που δεν γνωρίζει.
- Μιλήστε με το παιδί για ζητήματα όπως ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο και η διαδικτυακή αποπλάνηση, ώστε να γνωρίζει πως να εντοπίζει αυτούς τους κινδύνους και να χρησιμοποιεί ορισμένες στρατηγικές αντιμετώπισης εάν τους συναντήσει μέσα και έξω από το παιχνίδι.
Μελέτη της Microsoft: Aυξάνονται οι διαδικτυακοί κίνδυνοι που “σπέρνουν” το μίσος και το διχασμό.
Η διαδικτυακή απάτη, η ρητορική μίσους, οι διακρίσεις και άλλοι διχαστικοί διαδικτυακοί κίνδυνοι αυξάνονται παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης της Microsoft. Περίπου το 31% των ερωτηθέντων σε 32 χώρες δηλώνουν ότι έχουν εκτεθεί σε φάρσες, απάτες στο διαδίκτυο και παραπληροφόρηση, δύο εκατοστιαίες μονάδες από πέρυσι και τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τότε που ο κίνδυνος απάτης συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά σε αυτήν τη μελέτη, το 2017. Εν τω μεταξύ, ένας στους πέντε ερωτηθέντες (20%) δηλώνει ότι έγινε στόχος ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και το 15% δηλώνει ότι έχει υποστεί κάποιου είδους διάκριση. Αυτοί οι δύο τελευταίοι κίνδυνοι αυξάνονται τέσσερις και πέντε εκατοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από την έναρξη της έρευνας το 2016. Και οι τρεις κίνδυνοι βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί για αυτήν την έρευνα.
Μεταξύ των ερωτηθέντων που αναφέρουν ότι είχαν υποστεί εκφοβισμό, παρενόχληση ή μέση και σκληρή μεταχείριση στο διαδίκτυο – 33%, 47%και 37%αντίστοιχα – δήλωσαν ότι αυτές οι συμπεριφορές εκδηλώθηκαν από ξένους. Ωστόσο, οι κίνδυνοι από εκείνους που χαρακτηρίζονται ως «φίλοι» έχουν αυξηθεί σταθερά επίσης. Φέτος, το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι κίνδυνοι διαπράχθηκαν από φίλους, σε σύγκριση με το 13% πριν από τέσσερα χρόνια.
Τα ευρήματα προέρχονται από την τελευταία έρευνα της Microsoft σε θέματα ψηφιακής ευγένειας. Η μελέτη, Civility, Safety and Interaction Online – 2020, ερεύνησε τους εφήβους ηλικίας 13-17 και τους ενήλικες ηλικίας 18-74 σχετικά με την έκθεσή τους σε 21 διαφορετικούς διαδικτυακούς κινδύνους. Τα πλήρη αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε συνδυασμό με τη διεθνή Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου (SID) την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και την ψηφιακή ευγένεια γενικά, επισκεφθείτε τον ιστότοπο Microsoft Online Safety και την ιστοσελίδα τους για την ψηφιακή ευγένεια.
Πηγή: BIK
Ο @Παπάκης Ντετέκτιβ!
Διαβάστε στα παιδιά σας το νέο μας εκπαιδευτικό βιβλίο για μικρά παιδιά “Ο @Παπάκης Ντετέκτιβ”. Πραγματεύεται τις ψεύτικες πληροφορίες στο διαδίκτυο και προάγει την κριτική σκεψη των παιδιών.
Μέσα από το μενού του ηλεκτρονικού βιβλίου μπορείτε να κοινοποιήσετε αυτό το βιβλίο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το τριγωνικό κουμπάκι και επίσης μπορείτε να δείτε το βιβλίο fullscreen (σε ολόκληρη την οθόνη) πατώντας το τετράγωνο κουμπάκι στο μενού.
Κατεβάστε το από εδώ.
Ο Διάσημος φίλος του @Παπάκη
Διαβάστε στα παιδιά σας το νέο μας εκπαιδευτικό βιβλίο για μικρά παιδιά “Ο Διάσημος φίλος του @Παπάκη”. Πραγματεύεται τις διαδικτυακές φιλίες αλλά και κανόνα ότι δεν πρέπει να μιλάμε με κανέναν άγνωστο ούτε στον πραγματικό κόσμο αλλά ούτε και στο διαδίκτυο.
Μέσα από το μενού του ηλεκτρονικού βιβλίου μπορείτε να κοινοποιήσετε αυτό το βιβλίο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το τριγωνικό κουμπάκι και επίσης μπορείτε να δείτε το βιβλίο fullscreen (σε ολόκληρη την οθόνη) πατώντας το τετράγωνο κουμπάκι στο μενού.
Κατεβάστε το από εδώ.
Την αγγλική έκδοση του @Παπάκη από το Childnet International μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Eκπαιδευτικά Εγχειρίδια για μαθητές και εκπαιδευτικούς (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου)
Eκπαιδευτικά Εγχειρίδια Δημοτικού
Eκπαιδευτικά Εγχειρίδια Γυμνασίου
Eκπαιδευτικά Εγχειρίδια Λυκείου
Η γνώμη σας μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα! Γι’ αυτό σας παρακαλούμε αξιολογήστε τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια απαντώντας σε 5 απλές ερωτήσεις από την φόρμα αξιολόγησης που θα βρείτε εδώ.
Φυλλάδιο από τα παιδιά του Πάνελ Νεών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
Η πανδημία και ο εγκλεισμός στο σπίτι – που επιλέχθηκε ως ένας από τους κύριους τρόπους αναχαίτισής της – έφερε το διαδίκτυο ακόμα περισσότερο στο προσκήνιο και το μετέτρεψε για την πλειοψηφία των ανθρώπων σε αναγκαίο μέσο προκειμένου να εργαστούν, να μορφωθούν, να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες και να επικοινωνήσουν με συγγενείς και φίλους. Παιδιά, έφηβοι και γονείς πλέον περνούν την καθημερινότητά τους χρησιμοποιώντας πολλαπλάσιες ώρες το διαδίκτυο σε σχέση με το παρελθόν. Η νέα πραγματικότητα ανέδειξε ακόμα περισσότερα τα θετικά του διαδικτύου αλλά και τους ποικιλόμορφους κινδύνους που ελλοχεύουν. Υπερβολική ενασχόληση, ψευδείς ειδήσεις, κακόβουλα λογισμικά, διαδικτυακές απάτες, αποκάλυψη και υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, επαφές με αγνώστους είναι κάποιες από τις «παγίδες» που καλούμαστε να αποφύγουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Τα παιδιά του Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε αυτό το φυλλάδιο, επιχειρούν να «ξετυλίξουν» τις σκέψεις τους για όλα όσα βιώνουμε τον τελευταίο καιρό σε σχέση με την πανδημία και το διαδίκτυο και διατυπώνουν τις δικές τους προτάσεις για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους αναδυόμενους κινδύνους και να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από την υπερέκθεση και την υπερβολική ενασχόληση.
Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου και το 2021 το εκπαιδευτικό υλικό του Saferinternet4Kids.gr και οι ενημερώσεις στα σχολεία από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
Την επίσημη έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΜΓ/160901/Δ7 έλαβε για μια ακόμη σχολική χρονιά το εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα SaferInternet4Kids.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του ίντερνετ από παιδιά και νέους. Παράλληλα υπό την αιγίδα του Υπουργείου συνεχίζουν να τελούν και οι ενημερώσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της επικράτειας, από μέλη του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση και αφύπνιση των μαθητών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον ψηφιακό κόσμο και την εκπαίδευσή τους στις σωστές πρακτικές χρήσης του ίντερνετ. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν οι εν λόγω ενημερώσεις από τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιούνται διαδυκτιακά.
Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το εκπαιδευτικό υλικό το οποίο διατίθεται από το SaferInternet4kids.gr, στην απόφαση του Υπουργείου αναφέρεται ότι κατά την κρίση του εκάστοτε εκπαιδευτικού μπορεί να ενταχθεί στο διδακτικό έργο σε ενότητες γνωστικών αντικειμένων που προσφέρονται για ανάλογες προεκτάσεις όπως στο πλαίσιο του μαθήματος ΤΠΕ ή και της ευέλικτης ζώνης για τα Δημοτικά σχολεία και του μαθήματος πληροφορικής ή στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το πλούσιο εκπαιδευτικό Υλικό του SaferInternet4Kids.gr περιλαμβάνει παρουσιάσεις, φυλλάδια, βίντεο, αφίσες, e-book, quiz, σχέδια μαθημάτων, webinars, ενημερωτικά άρθρα και απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ενημερωτικό υλικό έχει δημιουργηθεί και για γονείς καθώς και για εκπαιδευτικούς.
Βίντεο αφύπνισης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου εν μέσω πανδημίας από τα παιδιά του πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
Παιδιά του πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ δημιούργησαν ένα βίντεο σε μια προσπάθεια να αφυπνίσουν τους συνομηλίκους τους για το τι πρέπει να προσέχουν κατά τη χρήση του διαδικτύου τώρα, στην περίοδο της πανδημίας όπου το διαδίκτυο κατακλύζει την καθημερινότητα μας.
Τα παιδιά δίνουν τις δικές τους συμβουλές για τη χρήση του διαδικτύου κατά την περίοδο που διανύουμε:
«Το διαδίκτυο δεν είναι μόνο gaming, μας φέρνει κοντά με τους φίλους μας αλλά πολλές φορές και με …αγνώστους. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με ποιους συνομιλούμε αλλά και από ποιους δεχόμαστε αιτήματα φιλίας, διασφαλίζουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το τι κοινοποιούμε»… είναι κάποιες από τις συμβουλές των παιδιών προς τους συνομηλίκους τους.
Το Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ απαρτίζεται από 27 μαθητές, διαφόρων βαθμίδων εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.
Τα μέλη του Πάνελ Νέων συμμετέχουν, ανταλλάσσουν απόψεις και λαμβάνουν κατάρτιση από εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των Πάνελ Νέων όλων των κέντρων ευαισθητοποίησης που λειτουργούν υπό τον INSAFE. Τα μέλη του Πάνελ Νέων συναντώνται και συνεδριάζουν δυο φορές το χρόνο χαράσσοντας την πολιτική που θα ακολουθήσουν προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους συνομηλίκους τους.
Παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο
Μπορείτε να κατεβάστε τον οδηγό από εδώ.
Γενικός Κανονισμός Προσωπικών Δεδομένων εν συντομία…
Σχετικές ερωτήσεις για το GDPR:
Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είναι πληροφορίες που αφορούν ένα ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο εν ζωή άτομο. Διαφορετικές πληροφορίες οι οποίες, εάν συγκεντρωθούν όλες μαζί, μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου ατόμου, αποτελούν επίσης δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
Ο GDPR προστατεύει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους. Είναι τεχνολογικά ουδέτερος και εφαρμόζεται τόσο στην αυτοματοποιημένη όσο και στη χειροκίνητη επεξεργασία . Επίσης, δεν έχει σημασία ο τρόπος που αποθηκεύονται τα δεδομένα – σε σύστημα τεχνολογίας πληροφοριών, μέσω βιντεοεπιτήρησης ή σε έντυπη μορφή. Σε όλες τις περιπτώσεις τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα υπόκεινται στις απαιτήσεις προστασίας που προβλέπει ο GDPR.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι:
- όνομα και επώνυμο
- διεύθυνση κατοικίας
- ηλεκτρονική διεύθυνση, π.χ. όνομα.επώνυμο@εταιρεία.com
- αναγνωριστικός αριθμός κάρτας
- δεδομένα τοποθεσίας (π.χ. η λειτουργία δεδομένων τοποθεσίας σε κινητό τηλέφωνο)
- διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP)
- αναγνωριστικό cookie
- το αναγνωριστικό διαφήμισης του τηλεφώνου σας
- δεδομένα που φυλάσσονται από νοσοκομείο ή γιατρό.
Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θεωρούνται «ευαίσθητα» και υπόκεινται σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις επεξεργασίας είναι:
- δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αποκαλύπτουν φυλετική ή εθνική καταγωγή, πολιτικά φρονήματα, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις
- συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση
- γενετικά δεδομένα, βιομετρικά δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία αποκλειστικά για την ταυτοποίηση ενός ατόμου
- δεδομένα σχετικά με την υγεία
- δεδομένα σχετικά με τη σεξουαλική ζωή ή τον γενετήσιο προσανατολισμό ενός ατόμου.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι η επεξεργασία δεδομένων των ανωτέρω κατηγοριών απαγορεύεται. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις βάσει των οποίων μια εταιρεία ή ένας οργανισμός μπορεί ενδεχομένως να επεξεργάζεται ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όταν για παράδειγμα:
- έχετε δώσει ρητή συγκατάθεση
- υπάρχει νόμος ο οποίος διέπει έναν συγκεκριμένο τύπο επεξεργασίας δεδομένων για συγκεκριμένο σκοπό που αφορά το δημόσιο συμφέρον ή τη δημόσια υγεία
- νόμος που συμπεριλαμβάνει επαρκείς εγγυήσεις προβλέπει την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, η απασχόληση και η κοινωνική προστασία.
Ο όρος «επεξεργασία» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πράξεων που πραγματοποιούνται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει τη συλλογή, καταχώριση, οργάνωση, διάρθρωση, αποθήκευση, προσαρμογή ή μεταβολή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, χρήση, κοινολόγηση με διαβίβαση, διάδοση ή κάθε άλλη μορφή διάθεσης, συσχέτιση ή συνδυασμό, περιορισμό, διαγραφή ή καταστροφή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Τι σημαίνει το δικαίωμα της «φορητότητας δεδομένων»;
Με την εφαρμογή του GDPR δεν επιτρέπεται τα δεδομένα ενός προσώπου να «ασφαλίζονται» σε μια εταιρεία ή σε ένα πάροχο υπηρεσιών και ο χρήστης θα μπορεί να λαμβάνει τα προσωπικά του δεδομένα και να τα μεταφέρει εκεί που επιθυμεί.
Σε ποιους εφαρμόζεται η νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων;
Ο GDPR εφαρμόζεται:
α) σε κάθε εταιρεία ή οντότητα η οποία επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ενός από τα υποκαταστήματά της που έχουν έδρα στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το πού γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων ή
β) σε κάθε εταιρεία η οποία έχει έδρα εκτός της ΕΕ και προσφέρει αγαθά/υπηρεσίες (επί πληρωμή ή δωρεάν) ή παρακολουθεί τη συμπεριφορά φυσικών προσώπων στην ΕΕ.
Με την εφαρμογή του GDPR οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σαφείς και κατανοητές πληροφορίες όχι μόνο για το ποιος επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα τους αλλά και το γιατί. Μπορούν να ζητούν από όλες τις εταιρείες να έχουν οι ίδιοι πρόσβαση και να μαθαίνουν ποια ακριβώς στοιχεία οι εταιρείες διατηρούν γι’ αυτούς αλλά και να απαιτούν τη διαγραφή τους από τις βάσεις δεδομένων εταιρειών. Αυτό εκτός από τις εταιρείες τεχνολογίας αφορά και τις τράπεζες, καταστήματα λιανεμπορίου και όποια εταιρεία ή οργανισμό διατηρεί προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του εργοδότη.
Όπως ορίζει ο κανονισμός, το δικαίωμα πρόσβασης θα πρέπει να μπορεί να ασκηθεί με ευκολία και να παρέχεται σε «εύλογο χρονικό διάστημα». Η εταιρεία ή ο οργανισμός θα πρέπει να παρέχει ένα αντίγραφο των δεδομένων σας προσωπικού χαρακτήρα δωρεάν. Τυχόν επιπλέον αντίγραφα είναι δυνατό να υπόκεινται σε λογικές χρεώσεις. Όταν το αίτημα υποβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα (π.χ. μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος) οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται σε ηλεκτρονική μορφή, εκτός και αν διατυπώσετε διαφορετικό αίτημα.
Αυτό το δικαίωμα δεν είναι απόλυτο: η χρήση του δικαιώματος πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα πρέπει να επηρεάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες άλλων, όπως το επαγγελματικό απόρρητο ή δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.
Η ρυθμιστική αρχή στην Ελλάδα είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία λειτουργεί ως μια συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή. Η διενέργεια διοικητικών ελέγχων καθώς και η εξέταση σχετικών καταγγελιών, προσφυγών και ερωτημάτων σχετικά με την εφαρμογή του νόμου και την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων όταν αυτά θίγονται από την επεξεργασία δεδομένων, περιλαμβάνονται μεταξύ των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της Αρχής.
Δείτε παρακάτω μια παρουσίαση για τα Προσωπικά Δεδομένα και το GDPR
Βίντεο με συμβουλές από το πάνελ νέων
Το πάνελ νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ δίνει τις δικές του συμβουλές για τη χρήση του διαδικτύου. Δείτε τις στο παρακάτω βίντεο:
Ας κάνουμε όλη την Ελλάδα υποστηρικτές του Ασφαλούς Διαδικτύου (SID 2021)
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Μπορείτε και εσείς να υποστηρίξετε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με τους εξής τρόπους:
- Βάλε και εσύ την πινέζα σου στον χάρτη των υποστηρικτών της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου SID 2021, συμπλήρωνοντας την φόρμα εδώ.
- Κατεβάστε το λογότυπο του SID 2021 από εδώ και αναρτήστε το στην σελίδα του δικού σας Οργανισμού / Φορέα/ Σχολείου.
- Χρησιμοποιήστε hashtags #SID2021, #SaferInternetDay #SaferInternetDay2021 στα κοινωνικά σου δίκτυα.
- Αν είστε εκπαιδευτικός, δημιουργήστε με την τάξη σας ένα μήνυμα για τον εορτασμό της Ημέρας και στείλτε μας το στο contact@saferinternet4kids.gr
Σας ενημερώσουμε ότι οι δηλώσεις υποστηρικτών δεν εισάγονται αυτόματα στον χάρτη. Για τη διασφάλιση του προσωπικού σας απορρήτου, περνάνε πρώτα από έγκριση από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και μετά εισάγονται στον χάρτη υποστηρικτών SID 2021.