Digizens: Τεύχος 1

Ένα περιοδικό από το Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Το Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ITE δημιουργεί το δικό του περιοδικό! Ένα περιοδικό από νέους για νέους! Διαβάστε στο πρώτο τεύχος πως βλέπουν τα παιδιά τους κινδύνους του διαδικτύου και τις δικές τους συμβουλές για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο. 

Μέσα από το μενού του ηλεκτρονικού βιβλίου μπορείτε να κοινοποιήσετε αυτό το βιβλίο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το τριγωνικό κουμπάκι και επίσης μπορείτε να δείτε το βιβλίο fullscreen (σε ολόκληρη την οθόνη) πατώντας το τετράγωνο κουμπάκι στο μενού.

Κατεβάστε το από εδώ.

 

Το Snapchat ξεκινά τον γονικό έλεγχο μέσω του «Family Center»

Με περίπου 332 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά από το πρώτο τρίμηνο του 2022, το Snapchat κατατάσσεται εύκολα ανάμεσα στα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα παγκοσμίως. Οι νέοι μεταξύ 13 και 17 ετών αποτελούν περίπου το 20% της βάσης χρηστών του Snapchat, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό μέρος της κοινότητάς τους. Επομένως, η διατήρηση αυτής της κοινότητας ασφαλής και υγιής σημαίνει συνεχή αξιολόγηση των πρακτικών εμπιστοσύνης και ασφάλειας έχοντας κατά νου τους νεότερους χρήστες.  

Οι κοινωνικές συνδέσεις και η διαδικτυακή επικοινωνία είναι εξίσου σημαντικές με τις σχέσεις που χτίζονται προσωπικά, ειδικά για τους εφήβους. Η συνομιλία, η ανταλλαγή περιεχομένου και γενικά η επικοινωνία στο διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής ανάπτυξης των νέων σήμερα. Αλλά μια σημαντική διαφορά μεταξύ των προσωπικών και των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων είναι ότι οι γονείς συνήθως γνωρίζουν τον κοινωνικό κύκλο του εφήβου τους στην πραγματική ζωή, ενώ στο διαδίκτυο αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Snapchat παρουσίασε το Family Center, ένα νέο εργαλείο για γονείς και κηδεμόνες με επίκεντρο την οικογένεια, σχεδιασμένο να αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς αλληλεπιδρούν με τους εφήβους τους στον πραγματικό κόσμο. Για την καλύτερη κατανόηση των επιθυμιών και των αναγκών των οικογενειών, το Snapchat συμβουλεύτηκε γονείς και εφήβους και μαζί με ειδικούς στην ψηφιακή ασφάλεια ανέπτυξαν ένα εργαλείο εντός εφαρμογής που ενσωματώνει τις επιθυμίες των χρηστών τους. Με το Family Center, οι γονείς αποκτούν μια καλύτερη εικόνα για τη χρήση των μέσων του εφήβου τους και μπορούν να δουν με ποιον επικοινωνούν χωρίς να παρεμβαίνουν στο απόρρητό τους.

Η δημιουργία μιας ασφαλούς και θετικής εμπειρίας για τους χρήστες είναι κρίσιμης σημασίας . Τα μέτρα προστασίας για τους εφήβους στο Snapchat περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Στο Family Center, οι γονείς μπορούν επίσης εύκολα και εμπιστευτικά να αναφέρουν τυχόν λογαριασμούς που μπορεί να αφορούν απευθείας στις ομάδες Trust and Safety του Snapchat, οι οποίες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ασφάλειας των Snapchatters. Επιπλέον, το εργαλείο εξοπλίζει τους χρήστες με εκπαιδευτικούς πόρους που μπορούν να διευκολύνουν εποικοδομητικές και ανοιχτές συνομιλίες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στόχος είναι η καλλιέργεια σχέσεων που βασίζονται στη συνεργασία και την εμπιστοσύνη, μεταξύ γονέων και εφήβων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον οδηγό που θα βρείτε εδώ

Αφίσα Ransomware Tip #3 – ECSM 2022

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

titulares-29DEJULIO_EL_3-1

Αφίσα Ransomware Tip #2 – ECSM 2022

Μπορείτε να κατεβάστε την αφίσα από εδώ

titulares-29DEJULIO_EL_2

Αφίσα Ransomware Tip #1 – ECSM 2022

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

titulares-29DEJULIO_EL

Αφίσα Phishing Tip #3 – ECSM 2022

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

titulares-ok-29-DE-JULIO-TRAZADO_EL_3-1

Αφίσα Phishing Tip #2 – ECSM 2022

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

titulares-ok-29-DE-JULIO-TRAZADO_EL_2

Αφίσα Phishing Tip #1 – ECSM 2022

Μπορείτε να κατεβάστε την αφίσα από εδώ

titulares-ok-29-DE-JULIO-TRAZADO_EL-1

DGmap: Ένα διαδραστικό εργαλείο που απεικονίζει δείκτες που αντικατοπτρίζουν τη χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) μεταξύ παιδιών

Το DGmap είναι ένα διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο που απεικονίζει δείκτες που προέρχονται από ευρωπαϊκές και διεθνείς βάσεις δεδομένων μεγάλης κλίμακας που αντικατοπτρίζουν τη χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT) μεταξύ παιδιών και νέων στην Ευρώπη. Ένας μεγάλος αριθμός δεικτών εκτιμάται και απεικονίζεται σε έναν διαδραστικό χάρτη που αποκαλύπτει συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ο διαδραστικός αυτός χάρτης , εκτός του ότι διευκολύνει τους χρήστες να παρατηρούν αποκλίσεις μεταξύ χωρών, προσφέρει επίσης τη δυνατότητα λήψης αναφορών χωρών, πληροφοριών σχετικά με την εκτίμηση των δεικτών και τις τιμές τους ως υπολογιστικά φύλλα, ενώ καλύπτει μια περίοδο από το 2015 και μετά.

Το DGmap επιτρέπει επίσης στους χρήστες να εξετάζουν την εξέλιξη κάθε δείκτη διαχρονικά για κάθε χώρα ξεχωριστά. Έτσι, το παρουσιαζόμενο εργαλείο είναι μια δυναμική και συνεχώς ενημερωμένη εφαρμογή που μπορεί να χρησιμεύσει ως βασική πηγή πληροφοριών για όσους ενδιαφέρονται για τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από παιδιά, εφήβους και νέους στην Ευρώπη.

Μπορείτε να δείτε την εφαρμογή από την επίσημη σελίδα της εδώ https://apps.islab.ntua.gr/dgmap/
 
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το DG Map , στην παρακάτω επιστημονική δημοσίευση:
Symeonaki, M., Filandrianos, G. & Stamou, G. Visualising key information and communication technologies (ICT) indicators for children and young individuals in Europe. Humanities and Social Sciences Communications, 9, 351 (2022). https://doi.org/10.1057/s41599-022-01356-5
 
 

Be real: Πόσo πραγματικά “real” είναι η νέα εφαρμογή;

Το BeReal κυκλοφόρησε πρώτη φορά  το 2020 στη Γαλλία. Σήμερα έχει συγκεντρώσει έναν αριθμό χρηστών που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια. Αυτή η νέα εφαρμογή υποστηρίζει ότι καταπολεμά την υποκρισία των social media και ότι αυτό που παρουσιάζεται μέσω των post της είναι άκρως αληθινό. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή:

Κάποια τυχαία στιγμή μέσα στην ημέρα η εφαρμογή στέλνει μήνυμα και ο χρήστης έχει δυο λεπτά  για να «βγει» φωτογραφία. Ανεξάρτητα με το τι κάνει ή που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή, πρέπει μέσα στα δύο λεπτά να έχει βγάλει και να έχει ανεβάσει  τη φωτογραφία του. Μάλιστα, την ίδια στιγμή, η εφαρμογή ζητά από τους φίλους του να ποστάρουν και εκείνοι!

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί και τις δυο κάμερες ταυτόχρονα, οπότε δείχνει και το χρήστη και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Φίλτρα δεν υπάρχουν ενώ δίνει και τη δυνατότητα στο χρήστη να μην τραβήξει και ανεβάσει τη φωτογραφία του μέσα σε δυο λεπτά αλλά σε αυτή την περίπτωση ενημερώνει τους φίλους του ότι δεν ήταν και τόσο …αληθινός. Μαζί με τις φωτογραφίες, στο προφίλ θα ανέβει και ο αριθμός των προσπαθειών που χρειάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα.

Επίσης ο χρήστης δεν μπορεί να δει τι ακριβώς τραβάει η selfie κάμερα ώστε να… «φτιαχτεί» λιγάκι παραπάνω ή να βρει την… καλή του γωνία. Παρόλα αυτά, αφού τραβήξει τη φωτογραφία και τη δει, αν δεν του αρέσει, μπορεί να τραβήξει και άλλες, αλλά (ιδανικά) μέσα στο χρονικό διάστημα των δύο λεπτών. Όταν, όμως, πατήσει “post” μπορεί να σβήσει και να ξανά ανεβάσει μία φωτογραφία, μόνο μία φορά.

Μάλιστα, για να μπορέσει κάποιος να δει τις φωτογραφίες των φίλων του, πρέπει να είναι αληθινός και να έχει ποστάρει τη δική του Be Real φωτογραφία.

Επαφή με αγνώστους

Ενώ φαινομενικά δίνεται η εντύπωση ότι ο χρήστης αλληλεπιδρά μόνο με τους φίλους του υπάρχει η επιλογή «Discovery», στο οποίο ο χρήστης μπορεί να προβάλει τις αναρτήσεις άγνωστων χρηστών. Εκεί μπορεί κανείς να μοιραστεί αντίστοιχα και την δική του φωτογραφία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κύλιση στη σελίδα Discovery είναι ατελείωτη, γεγονός που μπορεί να καθηλώσει τον χρήστη μπροστά στην οθόνη του για ώρες ή και να τον υποβάλει σε μια διαδικασία σύγκρισης με άγνωστα άτομα.

 

Προσοχή στις πλατφόρμες online dating

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους γονείς προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν συμμετοχή ανήλικων σε πλατφόρμες «τυφλών ραντεβού» στο διαδίκτυο. Οι περισσότερες από αυτές τις πλατφόρμες απευθύνονται μόνο σε ενήλικες όμως αυτό δε διασφαλίζεται με κανένα τρόπο. Η ανωνυμία μάλιστα που προσφέρει το online dating ενθαρρύνει την παραπλάνηση και την εξαπάτηση των χρηστών, ιδίως των ανηλίκων. Οι παιδόφιλοι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα που να τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους χρήστες.

Η απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού καθώς και  τυχόν προσπάθεια να «προστατέψει» τη συσκευή του από τα μάτια των γονιών θα πρέπει να μας υποψιάσει.

 

Τι είναι το blindchat

Πρόκειται για μια online πλατφόρμα για ανώνυμο chat με άντρες και γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Η εν λόγω εφαρμογή διασφαλίζει την ανωνυμία των χρηστών, παρέχοντας παράλληλα την ελευθερία σε αυτούς που συνομιλούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες χωρίς να γνωρίζουν ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Είναι το μοναδικό dating app που δεν χρειάζεται εγγραφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσεις το φύλο σου και τις προτιμήσεις σου και ξεκινάς το chat αμέσως.To Blindchat δίνει επίσης και τη δυνατότητα της video κλήσης.

Η εγγραφή και η δημιουργία λογαριασμού είναι προαιρετική. Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν αν επιθυμούν να μιλήσουν με άντρες ή γυναίκες, ενώ στη συνέχεια δηλώνουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με την τοποθεσία και την ηλικία των συνομιλητών τους.

Παρά το γεγονός πως η εφαρμογή δεν απαιτεί εγγραφή, ο λογαριασμός στο Blindchat προσφέρει δυνατότητες στους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να προσθέσουν τους συνομιλητές τους στη λίστα των φίλων τους και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες που τους επιτρέπουν βρουν άτομα από πρόσφατες συνομιλίες.

Ακόμα περισσότερες επιλογές προσφέρει και ο Premium, δηλαδή ο επί πληρωμή λογαριασμός. Η συνδρομή, που μπορεί να πληρωθεί με διάφορους τρόπους, κοστίζει 19 ευρώ για έναν μήνα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο την αναζήτησή βρίσκοντας άτομα με τα οποία ταιριάζει ακόμα και στις λεπτομέρειες. Επίσης μέσω του Premium λογαριασμού ο χρήστης αποκτά προτεραιότητα, και βρίσκει συνομιλητή ακόμα πιο γρήγορα.

Σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας και την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών, υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς του συνομιλητή, αν ο τελευταίος θεωρείται ότι υπήρξε προσβλητικός ή είπε ψέματα σχετικά με το φύλο και είχε σκοπό εξαπάτησης. Η εφαρμογή εξετάζει τη συμπεριφορά του χρήστη και αν το κρίνει αναγκαίο, τον αποκλείει από το Blindchat.

 

Το ίδιο το Blindchat.gr στην ιστοσελίδα του δίνει συμβουλές ασφαλείας προς τους χρήστες:

Μη στέλνετε φωτογραφίες που δε θα θέλατε να δείτε δημόσια στο internet.

Στο Blindchat διαγράφονται φωτογραφίες και συνομιλίες μετά από λίγες μέρες για λόγους ασφαλείας αλλά είναι εύκολο για κάποιον που θέλει να τις “φωτογραφίσει” ή να τις κατεβάσει στον υπολογιστή του πριν αυτές εξαφανιστούν. Γι’ αυτό φροντίστε όταν στέλνετε φωτογραφίες σε κάποιον άγνωστο αυτές ναι μεν να είναι αληθινές αλλά να είναι τέτοιες που δε θα είχατε πρόβλημα να τις έχετε και σε ένα public profile.

 

Μη στέλνετε λεφτά σε αγνώστους

Παλιά ήταν το email, μετά το MSN, σήμερα τα dating site γίνονται θύματα απατεώνων που ζητάνε λεφτά από ανυποψίαστους χρήστες. Σε περίπτωση αν κάποιος σας ζητήσει, την ώρα που κάνετε chat, λεφτά (συνήθως με paysafe ή με κατάθεση σε λογαριασμό) να ξέρετε ότι είναι απάτη. Κλείστε τη συνομιλία σας, αναφέρετε το συμβάν στον Διαχειριστή του Blindchat ή στο support. 

 

Μη βάζετε τα προσωπικά σας στοιχεία στο username ή την περιγραφή σας.

Η ανωνυμία είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του Blindchat που όπως δηλώνει η ίδια η πλατφόρμα “βοηθάει να είστε ασφαλείς όσο μιλάτε με αγνώστους στο chat”. Γι’ αυτό μην βάζετε στοιχεία όπως το επίθετο ή ημερομηνία γέννησης στο username σας ή την περιγραφή του προφίλ σας.

 

Ελέγχετε την αξιοπιστία των συνομιλητών σας

Πολλές φορές όταν συνομιλείτε με κάποιον μπορεί να σας πει ψέματα για τους δικούς του ο καθένας λόγους. Μπορείτε χρησιμοποιώντας δύο απλά “κόλπα” να ελέγξετε την αξιοπιστία του συνομιλητή σας είτε από τις φωτογραφίες που σας στέλνει ή από τις ερωτήσεις που θα του κάνετε. Πχ, αν λάβετε μία φωτογραφία που υποψιάζεστε ότι δεν ανήκει στον αποστολέα μπορείτε να την αναζητήσετε στη Google ελέγχοντας αν υπάρχει κάπου online και σε ποιον ανήκει. Επίσης μπορείτε μέσα σε μία συζήτηση να επαναλάβετε επίτηδες μία ερώτηση για να δείτε αν η δεύτερη απάντηση που θα πάρετε θα είναι η ίδια με την πρώτη. Οι ψεύτες συνήθως ξεχνάνε τα ψέματα που λένε. Αν καταλάβετε ότι κάποιος λέει ψέματα για την ταυτότητά του και θέλει να σας κοροϊδέψει αναφέρετέ το στους διαχειριστές.

 

Προετοιμαστείτε για το offline ραντεβού σας

Nέο υλικό από το SaferInternet4kids.gr στην πλατφόρμα δεξιότητες 21+ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Το εγχειρίδιο για την παραπληροφόρηση για μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου και η εργαλειοθήκη StarToolkit για υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συμπεριλαμβάνονται από φέτος μαζί με τα εγχειρίδια ασφαλούς πλοήγησης για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις δεξιότητες μέσω εργαστηρίων» (MIS 5092064) στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα «ΟΠΣ Επιμόρφωσης» του ΙΕΠ.

Μπορείτε να τα βρείτε στην πλατφόρμα του ΙΕΠ εδώ:

Εγχειρίδιο για την παραπληροφόρηση:

Προγράμματα & Εφαρμογές Εργαστηρίων από την Πιλοτική Εφαρμογή & Νέες προτάσεις 2021 – Θεματική Ενότητα: Ζω καλύτερα – Ευ Ζην – 1. ΥΓΕΙΑ: Διατροφή- Αυτομέριμνα, Ασφάλεια – 522_Εγχειρίδιο για την παραπληροφόρηση

Εργαλειοθήκη StarToolkit:

Προγράμματα & Εφαρμογές Εργαστηρίων από την Πιλοτική Εφαρμογή & Νέες προτάσεις 2021Θεματική Ενότητα: Ζω καλύτερα – Ευ Ζην – 1. ΥΓΕΙΑ: Διατροφή- Αυτομέριμνα, Ασφάλεια –  521_STAR TOOKLIT

Εγχειρίδιο Ασφαλούς Πλοήγησης για Δημοτικό:

Θεματικός Άξονας: Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία (ΔΗΜΟΤΙΚΟ) -  Εγχειρίδια ασφαλούς χρήσης διαδικτύου

Εγχειρίδιο Ασφαλούς πλοήγησης για Γυμνάσιο:

 Θεματικός Άξονας: Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία (ΓΥΜΝΑΣΙΟ) –  Εγχειρίδια ασφαλούς χρήσης διαδικτύου

(Σημείωση: αν δεν άνοιξε η σελίδα του προγράμματος από τη διεύθυνση του προγράμματος, αφήστε ανοικτή την καρτέλα και δοκιμάστε πάλι)

Εγχειρίδιο για την παραπληροφόρηση

 

Μέσω  του εγχειριδίου για την παραπληροφόρηση οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να μάθουν πως να ξεχωρίζουν τις αληθινές από τις ψευδείς πληροφορίες κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο, πως να εντοπίζουν την προπαγάνδα και να πως να εντοπίζουν την «κρυφή ατζέντα» όσων διαβάζουν ή βλέπουν στο διαδίκτυο. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τον τρόπο αποδόμησης των ψευδών ειδήσεων μέσω του διαλόγου και της ανταλλαγής εμπειριών που προωθεί το εγχειρίδιο. Σε αυτό, σημαντικό βοηθητικό ρόλο διαδραματίζουν τα περιπτωσιολογικά παραδείγματα που περιέχονται τα οποία είναι  εμπνευσμένα  από θέματα της επικαιρότητας.

Το εγχειρίδιο για τους μαθητές συμπεριλαμβάνει κι ένα εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς όπου αναλύεται ο τρόπος διδασκαλίας, προτείνονται απαντήσεις και θέματα περαιτέρω συζήτησης.

Εργαλειοθήκη Star Toolkit

Η εργαλειοθήκη Star Toolkit παρέχει πρακτικές συμβουλές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εξερευνήσουν τους κινδύνους διαδικτυακής ασφάλειας με παιδιά ειδικών μαθησιακών αναγκών και αναπηριών. Το υλικό που περιέχεται έχει σχεδιαστεί ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες διαφορετικών νέων και στις μαθησιακές τους ανάγκες. Μερικές από τις δραστηριότητες είναι κατάλληλες για μαθητές με ΕΕΑ που είναι ελαφρώς μικρότεροι ή μεγαλύτεροι από 11-16 ετών και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να προσαρμόσουν και να επιλέξουν υλικό μέσα από την εργαλειοθήκη για να το ταιριάξουν καλύτερα στους σκοπούς τους. Οι δραστηριότητες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν από νέους που δεν έχουν πρόσθετες ανάγκες.

Εγχειρίδια ασφαλούς πλοήγησης για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο

Tα εγχειρίδια ασφαλούς πλοήγησης για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στοχεύουν να εφοδιάσουν με γνώσεις και δεξιότητες τους μαθητές για μια δημιουργική, ασφαλή και υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Μπορούν να  χρησιμοποιηθούν είτε στην ολότητά τους είτε αποσπασματικά και δίνουν τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να εμβαθύνει στην κάθε θεματική ενότητα όσο αυτός θεωρεί ότι χρειάζεται με βάση την ωριμότητα και τις ανάγκες των παιδιών της κάθε τάξης. Το περιεχόμενο επιλέχθηκε βάση αναγκών της ελληνικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας ενώ στηρίχθηκε και στα συμπεράσματα των δύο μεγάλων ερευνών (https://bit.ly/33TC4Hh) που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ κατά τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020 και οι οποίες στόχευαν στη διερεύνηση των διαδικτυακών συνηθειών των παιδιών και στον εντοπισμό των συχνότερων κινδύνων που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης ενημέρωσης και επιμόρφωσης.

Στόχος είναι η γνώση κάθε θέματος να εκμαιεύεται από τους ίδιους τους μαθητές κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που προτείνονται ενώ παράλληλα δίνονται σαφής οδηγίες για το πως ο εκπαιδευτικός μπορεί βήμα βήμα να αναπτύξει το κάθε θέμα.

 

Διαγωνισμός «Αλήθεια ή ψέμα; Πιστεύεις ό,τι βλέπεις στο Διαδίκτυο;» στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς διαδικτύου 2023

Ο μαθητικός διαγωνισμός είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ.Πρωτ.: Φ15/94736/Δ2

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: H καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων παρατείνεται εως τις 13/1/2023

 

 

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των Online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 07/02/2023 σε περισσότερες από 200 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο διοργανώνεται από το 2016 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο καθώς και ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας για το Expert Group on Safer Internet for Children της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στοιχεία Υπευθύνου Επικοινωνίας: Κατερίνα Ψαρουδάκη- kpsaroudak@ics.forth.g -6972913100

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το θέμα του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για το σχολικό έτος 2022-2023 είναι «Αλήθεια ή ψέμα; Πιστεύεις ο,τι βλέπεις στο Διαδίκτυο;».

Μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ατομικά ή ομαδικά καλούνται να δημιουργήσουν υλικό σχετικό με την παραπληροφόρηση, τις ψευδείς ειδήσεις και τον αντίκτυπο που έχουν στη δημοκρατία, την κοινωνία και τη ζωή μας γενικότερα.

Ο στόχος για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι:

Ενισχυτικά για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών για το θέμα της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων έχει δημιουργηθεί ένα σχετικό εγχειρίδιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μάθησης και το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ: https://saferinternet4kids.gr/egxeiridia/

Το θέμα είναι κοινό για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ενθαρρύνονται συνέργειες μεταξύ σχολείων, μεταξύ τάξεων ή μεταξύ μαθητών. Οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού προτείνεται ελεύθερα να επιλέξουν τη μορφή του υλικού που θα δημιουργήσουν (ζωγραφιά, κολλάζ, παραμύθι, βίντεο διάρκειας το πολύ έως 2 λεπτά, παρουσίαση, κουΐζ, τραγούδι κ.α.) Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου προτείνεται να επιλέξουν τη δημιουργία υλικού σε μορφή σποτ, σε μορφή τραγουδιού με σύνθεση δικής τους μουσικής, σε μορφή κόμικ, κουΐζ είτε να δημιουργήσουν μια εφαρμογή ή παρουσίαση . Φυσικά οποιαδήποτε πρωτότυπη ιδέα από τους μαθητές θα γίνει με χαρά αποδεκτή. Όλες οι εργασίες θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και να μην εμπίπτουν στους νόμιμους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων άλλων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διάρκεια του οπτικοακουστικού υλικού όπου δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 3 λεπτά. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα καταθέτουν τα έργα των μαθητών ηλεκτρονικά σε ειδική διαμορφωμένη πλατφόρμα την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους και την άδεια ανάρτησης των έργων τους στο διαδίκτυο. Τη φόρμα συναίνεσης μπορείτε να τη βρείτε εδώ και είναι υποχρεωτικό να υποβληθεί μαζί με το έργο/έργα των μαθητών.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. (Ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» [ΦΕΚ 25/Α/04-03-1993], όπως ισχύει. Συγκεκριμένα: Άρθρο 1 «πνευματική ιδιοκτησία» , Άρθρο 3 «περιουσιακό δικαίωμα», Άρθρο 4 «ηθικό δικαίωμα», Άρθρο 12 «μεταβίβαση»)

Σε καμία περίπτωση δε θα προκύψουν έσοδα για το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ ή για άλλον, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) και η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών Ελληνικών σχολικών μονάδων.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος: – ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου – μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου – μια ομάδα μαθητριών και μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου – ένας μεμονωμένος μαθητής ή μαθήτρια – δύο ή περισσότερες τάξεις από διαφορετικές σχολικές μονάδες με σκοπό τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση του μαθητικού δυναμικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού και την από κοινού υποβολή δημιουργιών. Γι’ αυτό και όχι μόνο επιτρέπονται αυτές οι συμπράξεις αλλά ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να αναζητήσουν σχολεία-συνεργάτες για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Για τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό, θα πρέπει να συμπληρωθεί η ηλεκτρονική φόρμα από τον εκπαιδευτικό που βρίσκεται εδώ με τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία και αφού έχει ολοκληρωθεί το έργο των συμμετεχόντων καθώς απαιτείται η υποβολή του. Η συμπλήρωση της φόρμας θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας υποβολής έργων (15/9/2022-20/12/2022).

Αν η συμμετοχή είναι ζωγραφιά/ιές ή μια παρουσίαση ή μια εικονογραφημένη ιστορία τότε μπορεί να σταλεί ένα αρχείο σε μορφή .pdf ή .jpg ή .png ή .ppt ή .pptx ή .docx ή .doc. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αρχείου είναι 15 ΜByte. Αν η συμμετοχή είναι βίντεο τότε μπορείτε να ανέβει το video στο διαδίκτυο (YouTube, vimeo, κ.τ.λ.) και να σταλεί η διεύθυνση URL. Τέλος αν η συμμετοχή είναι μια εφαρμογή τότε θα πρέπει να ανέβει στο διαδίκτυο και να μας σταλεί η διεύθυνση URL.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου θα ανεβάσει όλες τις συμμετοχές του διαγωνισμού σε ειδική σελίδα στο saferInternet4kids.gr και θα διενεργηθεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών του προκειμένου να αναδειχτούν οι καλύτερες συμμετοχές για τον διαγωνισμό ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Θα βραβευτεί ένα έργο από κάθε κατηγορία (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο).

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διαθέτει ένα δίκτυο 190 συνεργατών από τον χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχικής Υγείας σε όλη την Ελλάδα ικανό να υποστηρίξει τις παραπάνω δράσεις.

Προβλέπονται διαδικασίες αποτίμησής του διαγωνισμού και υλικό αξιολόγησης το οποίο θα συμπληρώνεται προαιρετικά από τους/τις εκπαιδευτικούς. Τη φόρμα αξιολόγησης μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Υποψηφιοτήτων: 20/12/2022

ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ :

Ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 15/9/2022 και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων ορίζεται η 20/12/2022. Ο διαγωνισμός δύναται να πραγματοποιηθεί εντός και εκτός ωρολογίου προγράμματος. Στην περίπτωση που επιλεχθεί από τους εκπαιδευτικούς να γίνει η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό εντός του ωρολογίου προγράμματος προτείνεται η ώρα της πληροφορικής ή της τεχνολογίας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η ώρα της πληροφορικής, της ευέλικτης ζώνης ή των εργαστηρίων δεξιοτήτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων κρίνεται ότι δεν επιβαρύνεται αλλά εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό καθώς οι μαθητές μέσα από την όλη διαδικασία και με βιωματικό τρόπο θα ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογικές τάσεις, θα μάθουν να ξεχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα στο διαδίκτυο και θα εξοικειωθούν με τον τρόπο αποδόμησης των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Δομή και παρουσίαση έργου

Το υπό αξιολόγηση έργο πρέπει να έχει την κατάλληλη δομή, συνέχεια, συνοχή και κατάλληλη παρουσίαση του θέματος έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτοι και κατανοητοί οι στόχοι, οι εργασίες που έχουν γίνει από τους μαθητές και τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί.

Αρτιότητα και περιεχόμενο

Το κάθε έργο αξιολογείται ανάλογα με την αρτιότητα του περιεχομένου του, το βαθμό εμβάθυνσης/εξέτασης όλων των πτυχών του υπό μελέτη θέματος, τις εργασίες που έχουν γίνει με σκοπό την επίτευξη του, τον τρόπο ανάλυσης των εργασιών που έχουν γίνει και τον τρόπο ανάλυσης των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων, τη γενικότερη ορθότητα και σαφήνεια του περιεχομένου κ.α. ούτως ώστε να δίδεται μια σωστή, τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη περιγραφή του όλου έργου.

Δημιουργικότητα και Πρωτοτυπία

Σημαντικό κριτήριο αποτελεί η πρωτοτυπία των έργων /εργασιών, με στόχο να αποφευχθεί η επανάληψη εργασιών που έχουν γίνει από μαθητές στο παρελθόν, έτσι ώστε να προωθηθούν και να υλοποιηθούν νέες, έξυπνες και λειτουργικές ιδέες των μαθητών σε θέματα ασφαλούς και ποιοτικής χρήσης του διαδικτύου.

Μήνυμα και βαθμός απήχησής του

Με το κριτήριο αυτό δίδεται έμφαση στην αποτελεσματικότητα του μηνύματος έτσι ώστε να υπάρχει ευαισθητοποίηση μεγάλου μέρους της μαθητικής κοινότητας για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

ΕΠΑΘΛΟ

Θα αναδειχθούν οι τέσσερις καλύτερες υποψηφιότητες, τα σχολεία των οποίων θα λάβουν ένα laptop ως έπαθλο για τις ανάγκες συνολικά των μαθητών. Η βράβευση των μαθητών και του εκπαιδευτικού τους γίνεται κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιείται την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (για το 2023 είναι η 7η Φεβρουαρίου). Οι δημιουργίες των μαθητών (τόσο των βραβευθέντων όσο επιλεκτικά κάποιων συμμετεχόντων) αναδεικνύονται μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids.gr και αναρτώντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι καλύτερες δημιουργίες χρησιμοποιούνται και σε προωθητικό υλικό του Κέντρου.

Διαγωνισμός «Πιάσε τη Σημαία» (Capture the Flag) για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών

Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των οnline τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 7/02/2023 σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2016 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

 

 

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από το Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE / INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο καθώς και ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας για το Expert Group on Safer Internet for Children της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

Ο διαγωνισμός «Πιάσε τη Σημαία» υποστηρίζεται από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του
Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως δράση που θα συνεισφέρει
στις προσπάθειες για προσέλκυση νέων ατόμων στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ – ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το θέμα του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Κυβερνοασφάλειας για το σχολικό έτος 2022- 2023 είναι το «Πιάσε τη Σημαία» που αντλεί την έμπνευσή του από το Ηθικό Hacking .

Τι είναι οι διαγωνισμοί «Πιάσε την σημαία» και το «Ηθικό Hacking»

Στην χώρα μας έχουμε συνδέσει την λέξη χάκερ (Hacker) με κάτι αρνητικό και κακόβουλο, που στόχο έχει να προκαλέσει ζημιά σε κάποιον άνθρωπο ή οργανισμό, ωστόσο αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια.

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν μόνο οι «κακοί χάκερς», αλλά υπάρχουν και οι «ηθικοί» που δρουν καλοπροαίρετα και φροντίζουν για την ασφάλεια και προστασία των συστημάτων και των υπηρεσιών που προσφέρει ένας συγκεκριμένος οργανισμός ή προστατεύουν από ενέργειες άλλων κακόβουλων χάκερς.

Το Ηθικό Hacking, είναι στην ουσία η νόμιμη εισβολή σε υπολογιστές και δίκτυα η οποία γίνεται για να δοκιμαστεί η άμυνα ενός οργανισμού. Οι οργανισμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι, εμπλέκουν ηθικούς χάκερ για να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία στα συστήματά τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι οργανισμοί ανακαλύπτουν τα αδύναμα τους σημεία, και έχουν την δυνατότητα να τα διορθώσουν, πριν τα εκμεταλλευτούν άλλοι κακόβουλοι χάκερς.

Στην εποχή της πληροφορίας και των συστημάτων, όπου οι οργανισμοί αλλά και τα κράτη λειτουργούν αποθηκεύοντας κρίσιμες πληροφορίες στα συστήματά τους, το επάγγελμα της ασφάλειας δικτύων και συστημάτων είναι απολύτως απαραίτητο και κρίσιμο. Παρόλα αυτά, ο επαγγελματικός αυτός προσανατολισμός δεν είναι ευρέως γνωστός και μέσω του διαγωνισμού φιλοδοξούμε να ενημερώσουμε τους μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου γι’ αυτή την κατεύθυνση η οποία είναι στην αιχμή της τεχνολογίας και προσφέρει σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές.

Για τους παραπάνω λόγους, όλα τα κράτη της ΕΕ διοργανώνουν διάφορους διαγωνισμούς και προκλήσεις που ονομάζονται «Πιάσε την σημαία» (στα αγγλικά Capture the Flag) , κατά τους οποίους οι “σημαίες” κρύβονται σε σκόπιμα ευάλωτα προγράμματα ή ιστότοπους και οι μαθητές καλούνται να βρουν τα τρωτά σημεία ενός προγράμματος ώστε να βρουν τις κρυμμένες σημαίες.

 

Όροι διαγωνισμού

Μαθητές από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες Γυμνασίου και Λυκείου καλούνται να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό «Πιάσε την σημαία» (Capture the Flag -CTF ). Ο διαγωνισμός αυτός θα λάβει χώρα στην ειδικά διαμορφωμένη Πλατφόρμα του Saferinternet4Kids.gr.

Κάθε μαθητής/μαθήτρια θα μπορεί να σχηματίσει ομάδα με τον εκπαιδευτικό του/της. Μια ομάδα θα αποτελείτε από ένα εκπαιδευτικό και ένα ή δύο μαθητές από το ίδιο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμμετέχουν σε παραπάνω από μια ομάδες, αλλά οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν μόνο σε μια ομάδα.

Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Γονέων/ Κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους. Τη φόρμα συναίνεσης μπορείτε να τη βρείτε εδώ και είναι υποχρεωτικό να υποβληθεί μαζί με την αίτηση συμμετοχής.

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν εγγραφή στην πλατφόρμα του SaferInternet4Kids.gr από εδώ δηλώνοντας τα στοιχεία τους, τα στοιχεία των μαθητών τους, επισυνάπτοντας επίσης την υπογεγραμμένη φόρμα συγκατάθεσης από τον κηδεμόνα του μαθητή/της μαθήτριας τους.

Μετά την εγγραφή τους στον διαγωνισμό, οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς και πότε μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να παίξουν μαζί με τους μαθητές τους τις προκλήσεις του διαγωνισμού.

Ο στόχος για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι:

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργιών των μαθητών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. (Ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» [ΦΕΚ 25/Α/04-03-1993], όπως ισχύει. Συγκεκριμένα: Άρθρο 1 «πνευματική ιδιοκτησία» , Άρθρο 3 «περιουσιακό δικαίωμα», Άρθρο 4 «ηθικό δικαίωμα», Άρθρο 12 «μεταβίβαση»). Σε καμία περίπτωση δε θα προκύψουν έσοδα για το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ ή για άλλον, από τον διαγωνισμό (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) ο οποίος πραγματοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Περιγραφή των προκλήσεων

1η Πρόκληση – Δοκιμασία επίλυση γρίφου

Στη δοκιμασία αυτή οι μαθητές καλούνται να βρουν το κρυμμένο κείμενο, σε μια σελίδα.

 

2η Πρόκληση – Κρυπτογραφημένο μήνυμα

Στη δοκιμασία αυτή οι μαθητές καλούνται να διαβάσουν ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα και μέσα από αυτό να ανακαλύψουν την σημαία που ψάχνουμε.

3η Πρόκληση – Brute-force attack

Στη δοκιμασία αυτή οι μαθητές καλούνται να εκμαιεύσουν τον κωδικό ασφαλείας του χρήστη, εκμεταλλευόμενοι εύκολα και τρωτά passwords.

 

 

4η Πρόκληση – Δοκιμασίες σχετικές με την λειτουργία και ασφάλεια διαδικτυακών εφαρμογών

Στη δοκιμασία αυτή οι μαθητές καλούνται να προσπελάσουν τον κώδικα της σελίδας και να εντοπίσουν τι αλλαγή πρέπει να κάνουν, ώστε να αλλάξουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας της σελίδας της σελίδας.

 

5η Πρόκληση – Στεγανογραφία

Στη δοκιμασία αυτή οι μαθητές καλούνται να διαβάσουν τα κρυμμένα μηνύματα που βρίσκονται σε

εικόνες (στα δεδομένα του αρχείου jpg). Οι κρυφές πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν μόνο μέσω της κατάλληλης τεχνικής αποκωδικοποίησης.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών Ελληνικών σχολικών μονάδων.

 

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ένας ή δύο μαθητές μαζί με έναν εκπαιδευτικό από το ίδιο σχολείο, σχηματίζοντας μια ομάδα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμμετέχουν σε παραπάνω από μια ομάδες, αλλά οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν μόνο σε μια ομάδα. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καθαρά συμβουλευτικός, ώστε να βοηθήσει και να καθοδηγήσει τους μαθητές.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Για τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό, θα πρέπει να συμπληρωθεί η ηλεκτρονική φόρμα από τον εκπαιδευτικό που βρίσκεται εδώ με τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία. Η συμπλήρωση της φόρμας θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας υποβολής (15/9/2022-20/11/2022).

Μετά την εγγραφή τους στον διαγωνισμό, οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν τον αναγνωριστικό κωδικό της ομάδας τους και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το πώς και πότε μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να παίξουν μαζί με τους μαθητές τους τις προκλήσεις του διαγωνισμού που αναφέρονται παραπάνω.

ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η ομάδα που θα τελειώσει πρώτη την τελευταία δοκιμασία θα είναι η νικητήρια ομάδα. Όταν μια ομάδα λύσει και τον τελευταίο γρίφο, τότε θα μπορεί να συμπληρώνει την φόρμα με τα δεδομένα της ομάδας (Κωδικός ομάδας) και να κερδίσει τον διαγωνισμό. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου θα δημοσιοποιήσει την κατάταξη των ομάδων και τον χρόνο που έκανε κάθε ομάδα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Προβλέπονται διαδικασίες αποτίμησής του διαγωνισμού και υλικό αξιολόγησης το οποίο θα συμπληρώνεται προαιρετικά από τους/τις εκπαιδευτικούς. Τη φόρμα αξιολόγησης μπορείτε να τη δείτε εδώ

https://forms.gle/TqXxTBNgLKPHwWVu8.

 

 

ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ :

Ως ημερομηνία έναρξης εγγραφών των ομάδων στο διαγωνισμό ορίζεται η 15/9/2022 και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εγγραφών ορίζεται η 20/11/2022. Εφόσον ολοκληρωθούν οι εγγραφές, και οι ομάδες λάβουν οδηγίες σχετικά με το πως θα μπουν στην πλατφόρμα και θα διαγωνιστούν, οι ομάδες θα μπορούν να συνδέονται στην πλατφόρμα για να παίξουν τα challenges κατά τις ημερομηνίες 25/11/2022 έως 25/12/2022.

Ο διαγωνισμός δύναται να πραγματοποιηθεί εντός και εκτός ωρολογίου προγράμματος. Στην περίπτωση που επιλεχθεί από τους εκπαιδευτικούς να γίνει η προετοιμασία των μαθητών για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό εντός του ωρολογίου προγράμματος, προτείνεται η ώρα της πληροφορικής ή της τεχνολογίας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων κρίνεται ότι δεν επιβαρύνεται αλλά εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό καθώς οι μαθητές μέσα από την όλη διαδικασία και με βιωματικό τρόπο θα ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογικές τάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα αφυπνισθούν για τους ενδεχόμενους κινδύνους και θα μάθουν τρόπους αυτοπροστασίας.

 

ΕΠΑΘΛΟ

Θα αναδειχθεί μια νικητήρια ομάδα, η οποία θα είναι αυτή που θα καταφέρει να λύσει τις προκλήσεις και να βρει την λύση γρηγορότερα από τις άλλες.

Η βράβευση των μαθητών και του εκπαιδευτικού τους θα γίνει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιείται την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID), η οποία για το 2023 είναι η 7η Φεβρουαρίου. Η νικητήρια ομάδα και οι δηλώσεις τους θα αναδειχθούν μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids.gr και θα αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απονομή των βραβείων θα διενεργηθεί από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του
Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Τέλος, η νικητήρια ομάδα θα κερδίσει δύο laptops, που θα σταλούν στην διεύθυνση του σχολείου τους, εντός του επόμενου μήνα της βράβευσης.

Ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας 2022: Δέκα χρόνια ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο σε όλη την Ευρώπη (2/10/2022)

Με αφορμή τη δέκατη επέτειο, η εκστρατεία του ECSM για το 2022 επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό «ψάρεμα» και στο λυτρισμικό, με μια σειρά δραστηριοτήτων που λαμβάνουν  χώρα σε ολόκληρη την ΕΕ, καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Διασκέψεις, εργαστήρια, σεμινάρια κατάρτισης, διαδικτυακά σεμινάρια και κουίζ είναι μερικές από τις πολλές δραστηριότητες που διοργανώνονται από τον ENISA και τα κράτη μέλη. Οι δραστηριότητες της εκστρατείας στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι χρήστες διατίθενται στον ιστότοπο του ευρωπαϊκού μήνα κυβερνοασφάλειας. Για την καλύτερη προώθηση του υλικού της εκστρατείας των κρατών μελών και την προβολή των δραστηριοτήτων των ενδιαφερόμενων μερών, ο ENISA πρόσθεσε στην εκστρατεία τα βραβεία ECSM, για πρώτη φορά φέτος. Τέλος, στόχος της εκστρατείας ECSM είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των συστημάτων και των υπηρεσιών της ΕΕ, μέσω της παροχής στους πολίτες της δυνατότητας να ενεργούν οι ίδιοι ως αποτελεσματικά, ανθρώπινα τείχη προστασίας και ως εκ τούτου, να κάνουν ένα περαιτέρω βήμα προς μια πιο έξυπνη κοινωνία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Ειδικότερα, η εκστρατεία του ECSM για το 2022 έχει ως στόχο να προσεγγίσει επαγγελματίες ηλικίας 40-60 ετών από όλους τους τομείς της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ. Προορίζεται επίσης για την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα στο σύνολό της και για ενδιαφερόμενους η εργασία των οποίων εξαρτάται από ψηφιακές τεχνολογίες και εργαλεία. Ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας 2022 (ECSM) συμπίπτει με τη συμπλήρωση 10 ετών ύπαρξής του, από τη δρομολόγησή του το 2012. Η εκστρατεία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος των δράσεων που αποσκοπούν στην εφαρμογή των διατάξεων της πράξης της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια, σχετικά με την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας είναι μια εμβληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να βοηθήσουμε τους πολίτες της ΕΕ και τα ενδιαφερόμενα μέρη να είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο. Ενώ θωρακίζουμε την ΕΕ με πληθώρα δράσεων για την προστασία της ασφάλειάς της, χρειαζόμαστε ενημερωμένους πολίτες που αποτελούν μέρος της Ένωσης Ασφάλειάς μας. Η φετινή εκστρατεία θα βοηθήσει όλους να μάθουν και να κατανοήσουν πώς να προστατεύουν την καθημερινή τους ζωή από νέες αναδυόμενες απειλές, όπως το λυτρισμικό».
Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, δήλωσε τα ακόλουθα: «Καθώς οι κοινωνίες μας γίνονται ολοένα και πιο διασυνδεδεμένες, οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο αυξάνονται. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προστασία μας είναι η κατάρτιση και ο διαδικτυακός γραμματισμός, μεταξύ άλλων και στην καθημερινή ζωή. Αυτός είναι ο στόχος του μήνα κυβερνοασφάλειας και έχει αποδείξει την αξία του τα τελευταία 10 χρόνια.»
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, Juhan Lepassaar, πρόσθεσε: «Ο αριθμός των επιτυχημένων διαδικτυακών επιθέσεων θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά εάν περισσότεροι άνθρωποι γνώριζαν πώς να τις εντοπίσουν και να αντιδράσουν. Αυτός είναι ο στόχος των δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού μήνα κυβερνοασφάλειας. Τα νέα βραβεία που καθιερώθηκαν φέτος θα δώσουν μεγαλύτερη προβολή και κίνητρα για την ανάπτυξη εργαλείων και εκστρατειών που θα βοηθήσουν τους πολίτες της ΕΕ. Σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στη δεκαετή εξέλιξη του ECSM. Η οικοδόμηση μιας αξιόπιστης και κυβερνοασφαλούς Ευρώπης προϋποθέτει, επίσης, την παροχή βοήθειας σε όλες τις επιχειρήσεις ώστε να ευδοκιμήσουν σε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον.»
Τα βραβεία ECSM
Τα βραβεία ECSM είναι μια νέα πρωτοβουλία που εντάσσεται στις δραστηριότητες της εκστρατείας ECSM. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών που συμμετέχουν στη διαδικασία θα ψηφίζουν κάθε χρόνο για το πλέον καινοτόμο και εντυπωσιακό υλικό που έχει παραχθεί για προηγούμενες εκστρατείες του ECSM. Ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να ψηφίσουν βάσει καταλόγου υλικού της εκστρατείας που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό.
Ο ENISA συγχαίρει τα κράτη μέλη που βραβεύτηκαν για τα επιτυχημένα έργα τους και οι νικητές των βραβείων ECSM 2022 είναι οι εξής:
Καλύτερο βίντεο:
Σλοβενία: «Ο Darko θέλει να πάρει την κοπέλα του σε ταξίδι»

Βέλγιο: «Οι κωδικοί πρόσβασης ανήκουν στο παρελθόν. Προστατέψτε τους διαδικτυακούς
λογαριασμούς σας με επαλήθευση ταυτότητας δύο παραγόντων
»

Kαλύτερο ενημερωτικό γράφημα
Ιρλανδία: «Γίνε ο ερευνητής κυβερνοασφάλειας του εαυτού σου»
Καλύτερο εκπαιδευτικό υλικό
Ελλάδα: «Κυνήγι θησαυρού: παιχνίδια για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση»

Για τα βραβεία του 2022, το βραβευμένο υλικό θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ και θα προωθηθεί εκ νέου στο πλαίσιο της εκστρατείας του τρέχοντος έτους. Στόχος του ENISA είναι να διοργανώνει αυτόν τον διαγωνισμό κάθε χρόνο.

Λίγα λόγια για το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» και το λυτρισμικό
Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» είναι ένα είδος επίθεσης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο ψηφιακής επικοινωνίας. Το υποψήφιο θύμα εξαπατάται και παρασύρεται στο να κοινοποιήσει προσωπικές πληροφορίες, οικονομικά δεδομένα ή κωδικούς πρόσβασης από επιτιθέμενο που προσποιείται ότι είναι αξιόπιστος. Ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων είναι να ενισχυθούν οι πολίτες και να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα εργαλεία και ιδέες για τον εντοπισμό τους και την αποφυγή του να πέσουν σε παγίδες. Το λυτρισμικό έχει προσδιοριστεί ως το πιο καταστροφικό είδος κυβερνοεπίθεσης κατά την τελευταία δεκαετία, το οποίο επηρεάζει οργανισμούς κάθε μεγέθους ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ένα άλλο είδος ψηφιακής επίθεσης, που επιτρέπει σε παράγοντες απειλής να αναλάβουν τον έλεγχο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του στόχου και να ζητήσουν λύτρα με αντάλλαγμα τη διαθεσιμότητα και την εμπιστευτικότητα των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.