World Backup Day

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
world_backup_day

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

schedule regular backups

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

use multiple methods

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

verify

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

encrypt

 

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

protect the location of your data

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

educate yourself

Συμμετοχή διαγωνισμού SID 2024 «Ευγένεια στο διαδίκτυο – Δικαιώματα και υποχρεώσεις στον ψηφιακό κόσμο»

Ενημέρωση:
Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
Σας ευχαριστούμε πολύ.

Τεύχος 49 – Ενημερωτικό Δελτίο Απριλίου

Τεύχος 48 – Ενημερωτικό Δελτίο Μαρτίου – Απριλίου

Τεύχος 47 – Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουαρίου

Τεύχος 46 – Ενημερωτικό Δελτίο Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023



Τεύχος 45 – Ενημερωτικό Δελτίο Ιανουαρίου

Τεύχος 44 – Ενημερωτικό Δελτίο Δεκεμβρίου

Ασφάλεια στο Netflix

Μπορείτε να κατεβάστε  το φυλλάδιο από εδώ.

netflix

Ο αντίκτυπος της διαδικτυακής αποπλάνησης

Το “Grooming” αναφέρεται στις «ενέργειες που γίνονται σκόπιμα από κάποιον για να γίνει φίλος και να δημιουργήσει μια συναισθηματική σχέση με ένα παιδί, για να μειωθούν οι αναστολές του παιδιού για σεξουαλική δραστηριότητα».  

Η αυξανόμενη παρουσία των παιδιών στους διαδικτυακούς χώρους, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των περιπτώσεων διαδικτυακής αποπλάνησης. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν διευκολύνει τους παραβάτες να ανταλλάσσουν την τεχνογνωσία τους σε διαφορετικές πλατφόρμες και να μοιράζονται τις γνώσεις τους σχετικά με τον τρόπο προσέλκυσης παιδιών στο Διαδίκτυο (Belgian Federal Police, 2021). Λόγω της ταχείας ανάπτυξης νέων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο έλεγχος της διαδικτυακής ασφάλειας των παιδιών γίνεται πιο δύσκολος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται όλο και πιο σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε και να αποτρέπουμε τη διαδικτυακή αποπλάνηση στα αρχικά στάδια.

Η αποπλάνηση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια υφέρπουσα διαδικασία που αναπτύσσεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που την κάνει τόσο επικίνδυνη και δύσκολη να εντοπιστεί στα αρχικά στάδια. Οι δράστες τείνουν να στοχοποιούν παιδιά του στενού τους κύκλου ή να επικοινωνούν με παιδιά στο διαδίκτυο δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ. Αφού εδραιώσουν εμπιστοσύνη μέσω της συνεχούς προσοχής και δημιουργήσουν την εμφάνιση μιας φιλικής ή ακόμα και ρομαντικής σχέσης, οι δράστες θα αρχίσουν να σεξουαλοποιούν τη σχέση, συχνά υποκινώντας το παιδί να δημιουργήσει και να μοιραστεί προσωπικό περιεχόμενο που δημιουργείται από τον εαυτό του. Οι εικόνες χρησιμοποιούνται στη συνέχεια από τον δράστη για να εκβιάσει το παιδί για ακόμη περισσότερο περιεχόμενο και να συνεχίσει την καταχρηστική σχέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το περιεχόμενο που δημιουργείται από το παιδί διανέμεται από τον δράστη σε ιστότοπους φιλοξενίας υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) ή μοιράζεται με άλλους παραβάτες για να δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ, να εξαπατήσει και να παρακινήσει άλλα παιδιά στο διαδίκτυο.

 

Οι συνέπειες
Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα και έχουν βιώσει αποπλάνηση είναι πιθανό να υποφέρουν από σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες και σκέψεις αυτοκτονίας. Ειδικά τα παιδιά που έχουν παρακινηθεί να δημιουργήσουν και να μοιραστούν περιεχόμενο του εαυτού τους τείνουν να νιώθουν πολλή ντροπή και να κατηγορούν τον εαυτό τους για την κακοποίηση. Ως εκ τούτου, δεν έχει σημασία αν η κακοποίηση έλαβε χώρα εκτός σύνδεσης ή εάν όλη η αλληλεπίδραση μεταξύ του δράστη και του παιδιού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Τα παιδιά μπορούν να επηρεαστούν σοβαρά από την αποπλάνηση, ακόμη κι όταν δεν έχει υπάρξει προσωπική επαφή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρέμβετε το συντομότερο δυνατό.

Ενώ όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το κοινωνικό, θρησκευτικό ή εθνικό τους υπόβαθρο μπορούν να στοχοποιηθούν από μια διαδικτυακή απόπειρα αποπλάνησης, ορισμένα δημογραφικά στοιχεία αποτελούν στατιστικά πιο συχνά στόχο των δραστών. Κορίτσια, ηλικίας μεταξύ 13 και 17 ετών, παιδιά της LBGTQ κοινότητας, καθώς και παιδιά με αυξημένες ευπάθειες, όπως νοητικές ή σωματικές αναπηρίες, είναι πιο πιθανό να στοχοποιηθούν.

 

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά;
Καθώς η αποπλάνηση εξελίσσεται σε ένα συντριπτικά ψηφιακό ζήτημα, γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά πώς να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Καθώς το διαδίκτυο είναι ως επί το πλείστον προσβάσιμο από το σπίτι, η χρήση του διαδικτύου μπορεί να φαίνεται ένας ασφαλής χώρος για τα παιδιά – είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε στα παιδιά ότι η χρήση του διαδικτύου μπορεί να είναι επικίνδυνη και ότι πρέπει να το χρησιμοποιούν με προσοχή. Οι εκπαιδευτικοί, οι κηδεμόνες και οι ομάδες γονέων πρέπει να ενημερωθούν για τα εργαλεία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες για να μπορούν να εντοπίζουν τα σημάδια από νωρίς και να παρεμβαίνουν αμέσως μόλις υποψιαστούν ακατάλληλη επαφή.

Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να πέσει θύμα περιποίησης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι λάθος του θύματος και ότι υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να εντοπίσετε την αποπλάνηση και να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές ή για να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, επικοινωνήστε με την γραμμή βοήθειας Help-line.gr στο 2106007686.

 

Πηγή: INHOPE

Όλο και μικρότερης ηλικίας παιδιά επικοινωνούν με τις Γραμμές Βοηθείας

Περισσότερες από 18.800 κλήσεις που αφορούσαν διαδικτυακά ζητήματα έλαβαν συνολικά οι Γραμμές Βοήθειας κατά τη διάρκεια της περιόδου Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022. Πρόκειται για αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, όπου σημειώθηκαν περίπου 17.600 κλήσεις. Όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα, η συνολική ανοδική τάση στον αριθμό των επαφών συνεχίζεται.

Ποιος επικοινωνεί με τις Γραμμές Βοήθειας;

Οι Γραμμές Βοήθειας προσφέρουν κατά κύριο λόγο υπηρεσίες για παιδιά και νέους, αλλά ορισμένες επικεντρώνονται κυρίως στους ενήλικες, και ιδιαίτερα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Το παρακάτω γράφημα δείχνει το ποσοστό των επαφών που πραγματοποιήθηκαν από διαφορετικές ομάδες ενδιαφερομένων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς. Για τρίτη συνεχόμενη περίοδο αναφοράς, το ποσοστό των κλήσεων από παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 18 ετών έχει αυξηθεί με αυτήν την ομάδα να αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% όλων των κλήσεων. Σχεδόν το 7,5% των κλήσεων γίνονται από τα μικρότερα παιδιά (5-11 ετών), γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι τα παιδιά συνδέονται στο διαδίκτυο σε ολοένα και μικρότερη ηλικία και στη συνέχεια αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι που επικοινωνούν με μια Γραμμή Βοήθειας το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι δεν έχουν πού αλλού να απευθυνθούν, είναι συχνά τα πιο ευάλωτα άτομα που αντιμετωπίζουν απίστευτα δύσκολες καταστάσεις στο διαδίκτυο.

Το 39% των κλήσεων ήταν από άνδρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς – μια μικρή αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Η προσέγγιση των αγοριών παραμένει προτεραιότητα για τις περισσότερες Γραμμές Βοήθειας και υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να γίνουν οι υπηρεσίες πιο προσιτές σε αυτήν την ομάδα. Μόνο μία Γραμμή Βοήθειας έλαβε περισσότερες κλήσεις από όσους ταυτοποιήθηκαν ως άνδρες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς.

 

Λόγοι επικοινωνίας με τις Γραμμές Βοήθειας

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους λόγους επικοινωνίας με τις Γραμμές Βοήθειας.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός εξακολουθεί να είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος επικοινωνίας με μια Γραμμή Βοήθειας που αντιπροσωπεύει το 16% όλων των κλήσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς. Οι κλήσεις που σχετίζονται με τον διαδικτυακό εκφοβισμό είχαν μειωθεί σε προηγούμενες περιόδους αναφοράς του 2022 και αυτό το ποσοστό του 16% το επαναφέρει στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πιο συχνά το 2021. Η αγάπη, οι σχέσεις και η σεξουαλικότητα στο διαδίκτυο και το δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο αντιπροσώπευαν το 11% των κλήσεων που ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις προηγούμενες περιόδους αναφοράς. Το Sexting, η σεξουαλική εκμετάλλευση και παρενόχληση αντιπροσωπεύουν συνολικά το 16% όλων των κλήσεων όταν συνδυάζονται, και αρκετές Γραμμές Βοήθειας αναφέρουν και πάλι μια συνεχιζόμενη αύξηση των επαφών που σχετίζονται ειδικότερα με την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Το 3o συνέδριο Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου έφτασε!


Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει πολύ γρήγορα. Τα θέματα για τα οποία μιλούσαμε πριν από 2 ή 3 χρόνια είναι πλέον ξεπερασμένα, νέα θέματα προκύπτουν κάθε χρόνο ή και μήνα. Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των πανδημιών, ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά όλους, τα σχολεία παλεύουν με νέα προβλήματα. Ταυτόχρονα, ο ρυθμός της τεχνολογικής εξέλιξης ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες μας.

Το Be Internet Awesome Conference λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις αλλαγές. Συναντιόμαστε διαδικτυακά για να μιλήσουμε με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για τις προκλήσεις που θέτει ο σύγχρονος κόσμος. Μπροστά σε τέτοιες δυναμικές αλλαγές, οι αξίες είναι οι πιο σημαντικές – οι αξίες είναι τα θεμέλια που παρέχουν σταθερότητα σε έναν κόσμο γεμάτο υγεία, πολιτιστική και τεχνολογική αναταραχή. Πιστεύουμε ότι οι αξίες του Be Internet Awesome: το να είσαι έξυπνος, άγρυπνος, δυνατός, ευγενικός και γενναίος πρέπει να αναπτύσσονται στο σπίτι καθώς και στο σχολείο. Ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που απασχολούν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς: πολυπολιτισμικό περιβάλλον, παραπληροφόρηση και ψηφιακή ευημερία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συνέδριο θα είναι αφιερωμένο όχι μόνο στις αξίες του BIA, αλλά και στις τρεις προκλήσεις που αναφέρθηκαν.

Είναι ένα εξαιρετικό συνέδριο όχι μόνο λόγω του περιεχομένου, αλλά και λόγω της καινοτόμου δομής του. Αποτελείται από διαδικτυακά μαθήματα που απευθύνονται σε μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, ομιλίες και εργαστήρια Edustories για ενήλικες και ένα κουίζ που προσφέρει εκπαίδευση μέσω ψυχαγωγίας και επομένως είναι κατάλληλο για κάθε άτομο. Ολόκληρη την ημέρα οι συμμετέχοντες θα μάθουν, θα συζητήσουν και θα διασκεδάσουν μαζί. Ένα σημαντικό στοιχείο τέτοιων συναντήσεων είναι οι σχέσεις, γι’ αυτό σας ενθαρρύνουμε να συμμετέχετε ενεργά, να σχολιάζετε, να κάνετε ερωτήσεις και να μοιράζεστε τα αποτελέσματα της δουλειάς σας μαζί μας.

Κρατήστε την ημερομηνία στις 15 Μαρτίου 2023!

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:

11 π.μ.– διαδικτυακά μαθήματα στα πολωνικά από ειδικούς του BIA για μαθητές (ηλικίας 6-9 και 10-14 ετών)

4 μ.μ. – Edustories – μιλάμε για το πολυπολιτισμικό περιβάλλον, την παραπληροφόρηση και την ψηφιακή ευημερία που ακολουθούνται από διαδικτυακά εργαστήρια (διαθέσιμα στα πολωνικά και στα αγγλικά)

7.30 μ.μ. – ένα κουίζ στο οποίο 2 ομάδες θα αναμετρηθούν σε ένα παιχνίδι γεμάτο ερωτήσεις και εργασίες σχετικά με το διαδίκτυο και καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία (διαθέσιμο στα πολωνικά και στα αγγλικά)

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες!

 

Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας τη φόρμα εδώ.

TikTok: Όριο ημερήσιας χρήσης για νέους κάτω των 18 ετών

Σε 60 λεπτά ημερησίως περιορίζει το TikTok το χρόνο χρήσης του για νέους κάτω των 18 χρόνων, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν οι νέοι το χρόνο που περνούν στην εφαρμογή. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το TikTok, ιδιοκτησίας της κινεζικής ByteDance, το νέο αυτό χρονικό όριο θα εγκαθίσταται αυτόματα τις προσεχείς εβδομάδες σε κάθε λογαριασμό που ανήκει σε νέους χρήστες κάτω των 18 ετών, οι οποίοι θα χρειαστεί να εισαγάγουν έναν κωδικό, αν θελήσουν να παραμείνουν στην εφαρμογή πέραν του 60λεπτου.

«Παρότι δεν υπάρχει μια συνολικά εγκεκριμένη θέση επί του «σωστού» χρόνου στην οθόνη, ή των επιπτώσεων του χρόνου αυτού γενικώς, συμβουλευτήκαμε την ακαδημαϊκή έρευνα και τους ειδικούς του Digital Wellness Lab στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης για την επιλογή αυτού του ορίου» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Κόρμακ Κίναν, επικεφαλής του τμήματος Εποπτείας και Ασφάλειας του TikTok.

Το TikTok δήλωσε πως θα ενθαρρύνει τους νέους χρήστες να θέσουν το δικό τους χρονικό όριο ημερήσιας χρήσης, αν περνούν πάνω από 100 λεπτά την ημέρα στη συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά έχουν επιλέξει να μην κάνουν χρήση του προεπιλεγμένου ορίου των 60 λεπτών. 

Το δρόμο για τον «κόφτη» στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν προετοιμάσει με ανάλογες ενέργειες άλλες πλατφόρμες. Πέρυσι το Instagram εγκαινίασε μία νέα δυνατότητα γονικού ελέγχου που επιτρέπει στους κηδεμόνες να βλέπουν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά τους στην πλατφόρμα και να θέτουν όρια. 

Η νέα πολιτική του TikTok έρχεται εν αναμονή της εμφάνισης του διευθύνοντος συμβούλου του, Shou Zi Chew, ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 23 Μαρτίου. 

Δικλείδες ασφαλείας και «οικογενειακή σύζευξη»

Κάποιοι βουλευτές αξιώνουν περαιτέρω ενημέρωση από την εταιρεία για τις επιπτώσεις της χρήσης του μέσου σε νέους ανθρώπους, εν μέσω διογκούμενης ανησυχίας και περισσότερων καταγγελιών για επιβλαβές περιεχόμενο και πιθανή σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων στην πλατφόρμα. Η εφαρμογή με τα σύντομα και εθιστικά βίντεο, έχει εξελιχθεί σε μαγνήτη για παιδιά και εφήβους. Ενώ η χρήση της πλατφόρμας επιτρέπεται για παιδιά άνω των 13 χρόνων, πρόσβαση σε αυτή έχουν και μικρότερα παιδιά – αν και με περιορισμούς σε συγκεκριμένες λειτουργίες. 

Η εταιρεία που επιμένει πως λαμβάνει μέτρα προστασίας των νεότερων χρηστών και διαρκώς βελτιώνει τις δικλείδες ασφαλείας της, είχε εισαγάγει το 2020 ένα νέο εργαλείο γονικού ελέγχου, την αποκαλούμενη «οικογενειακή σύζευξη» (Family Pairing) που έδινε στους γονείς τη δυνατότητα περιορισμού του χρόνου χρήσης, αλλά και του είδους περιεχομένου. Γονείς και κηδεμόνες έχουν ακόμη την ευχέρεια να περιορίσουν τα άτομα που μπορούν να στείλουν μήνυμα στα παιδιά τους ή να απενεργοποιήσουν εντελώς τη λειτουργία άμεσων μηνυμάτων. 

«Κορυφή του παγόβουνου» 

Οι επικριτές της πλατφόρμας, αν και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία για το όριο χρόνου, κάνουν λόγο για «κορυφή του παγόβουνου» όσον αφορά την απάντηση της εταιρείας στην έκθεση των νέων χρηστών. 

«Το TikTok έχει κερδίσει την κούρσα στις καρδιές και το μυαλό νέων από 14 – 24 χρόνων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι το κρακ των αλγορίθμων, το πιο εθιστικό, το πιο επικίνδυνο και αυτό που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως» σημειώνει ο Ιμράν Αχμέντ, διευθυντής του Κέντρου για την Αντιμετώπιση Ψηφιακού Μίσους (Center for Countering Digital Hate) που δημοσίευσε προσφάτως έρευνα που έδειχνε πως το ο αλγόριθμος του TikTok «βομβαρδίζει» τους νέους με επικίνδυνο περιεχόμενο. 

Πηγή: Wall Street Journal/BBC, Καθημερινή

Ποιος είναι ο “ιδανικός χρόνος οθόνης”;

Ο «χρόνος οθόνης» είναι ο χρόνος που αφιερώνουν οι άνθρωποι χρησιμοποιώντας συσκευές όπως tablet, τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές ή κονσόλες παιχνιδιών. Ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά και οι νέοι χρησιμοποιώντας αυτές τις συσκευές μπορεί να είναι πηγή ανησυχίας και συγκρούσεων για πολλές οικογένειες.

Ποιος είναι ο «ιδανικός χρόνος οθόνης»;

Δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Εξαρτάται από τα όρια και τις συνήθειες της κάθε οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος οθόνης δεν πρέπει να αντικαθιστά την άσκηση, τον χρόνο που περνάτε μαζί ως οικογένεια ή τον ύπνο.

Ποιότητα Vs ποσότητα

Χρήσιμο είναι να σκεφτόμαστε τι κερδίζει το παιδί μας από την ενασχόλησή του με το διαδίκτυο και να το βοηθήσουμε να στραφεί σε θετικό περιεχόμενο. Η θετική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να υποστηρίξει την ευημερία των παιδιών και των νέων, αρκεί να επιτύχουν μια υγιή ισορροπία μεταξύ  των  online δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων εκτός σύνδεσης. Αν τα παιδιά και οι νέοι βλέπουν ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά και την ψυχική τους υγεία, ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο αφιερώνουν στην προβολή αυτού του περιεχομένου.

Συζητήσεις σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια

Ο καθένας έχει διαφορετικά προειδοποιητικά σημάδια που του λένε πότε κάνει υπερβολική χρήση του διαδικτύου.  Μπορεί να αρχίσουν να πονάνε τα μάτια σας, να έχετε πονοκέφαλο, να νυστάζετε ή να αρχίσετε να νιώθετε περισσότερα αρνητικά συναισθήματα. Για να προωθήσετε μια υγιή ισορροπία μεταξύ διαδικτυακών και εκτός σύνδεσης δραστηριοτήτων, δοκιμάστε να μιλήσετε για αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια με τα παιδιά σας και να συμφωνήσετε τι πρέπει να κάνετε όταν τα αντιμετωπίζετε.

Δημιουργία, αναθεώρηση και προσαρμογή ορίων

Η σύναψη Οικογενειακής Συμφωνίας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μιλήσετε και να θέσετε προσδοκίες και όρια στον χρόνο οθόνης για τα παιδιά σας.

Μπορείτε να κάνετε συζητήσεις σχετικά με τα όρια που θα ακολουθήσετε, γιατί αυτά τα όρια είναι σημαντικά, πώς μπορείτε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον να τα τηρήσετε, ακόμη και να εισάγετε συνέπειες για την μη τήρηση των ορίων σας.

Μόλις τεθούν αυτές οι προσδοκίες και τα όρια, είναι σημαντικό να τα αναθεωρείτε και να τα αλλάζετε τακτικά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν καθώς μπορεί να θέλουν περισσότερη ανεξαρτησία και οι διαδικτυακές τους συνήθειες μπορεί να αλλάξουν. Επίσης σημαντικό είναι αν έχετε παιδιά διαφορετικών ηλικιών να λάβετε υπόψη και τις διαφορετικές ανάγκες που έχει το καθένα. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αισθάνονται περιορισμένα εάν έχουν τα ίδια όρια με τα μικρότερα αδέρφια.

Συμβουλές για οικογένειες

Πηγή: Childnet

Μιλήστε από νωρίς με τα παιδιά σας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο σε πολλές συσκευές και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για το σχολείο και το παιχνίδι, καθιστώντας τα ακόμη πιο ευάλωτα στους διάφορους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πώς οι απατεώνες και άλλοι διαδικτυακοί κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν στις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά από τα παιδιά.

Το γυμνάσιο είναι κατά κανόνα η ηλικία που πολλά παιδιά αποκτούν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Instagram, το TikTok και το Discord απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών, ωστόσο τα παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών θα θέλουν επίσης να δημιουργήσουν λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα για να έχουν επικοινωνία με τους μεγαλύτερους φίλους τους. Έχοντας επίγνωση των εφαρμογών που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να έχουν συνομιλίες με τα παιδιά τους και να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με την προστασία του απορρήτου τους, την ασφάλεια και την επαφή με άλλους με σεβασμό.

Οι γονείς είναι καλό να κάνουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ένα τακτικό θέμα συζήτησης στο σπίτι, συζητώντας θέματα όπως το τι συνιστά προσωπικές πληροφορίες και αν πρέπει να κοινοποιούνται, πώς τα ευαίσθητα δεδομένα παραμένουν στο διαδίκτυο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τους κινδύνους της συνομιλίας με αγνώστους και τη σημασία του να αναγνωρίζουν πότε δεν τους φέρονται καλά και να μιλούν για ό,τι τους απασχολεί με έναν ενήλικα που εμπιστεύονται.

Η ανάγκη δημιουργίας μιας ατμόσφαιρας που τους επιτρέπει να είναι άνετα σε αυτές τις συνομιλίες είναι επιτακτική.

Είναι σημαντικό οι γονείς να κάνουν συζητήσεις για την διαδικτυακή ασφάλεια με τα παιδιά τους και οι λεπτομέρειες του τι πρέπει να συμπεριλάβουν σε αυτές τις συνομιλίες θα εξαρτηθούν από την ηλικία τους, το επίπεδο ωριμότητας και τις γνώσεις τους.

Οι γονείς μπορούν να δείξουν στο παιδί ότι ενδιαφέρονται για τη διαδικτυακή ζωή των παιδιών κάνοντάς τους απλές ερωτήσεις όπως για παράδειγμα αν έχουν δει αστεία viral βίντεο που μπορούν να μοιραστούν μαζί τους.  

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να ελέγχουν ή ακόμα και να κατανοούν ορισμένες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, αλλά είναι σημαντικό για να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το που εκτίθενται τα παιδιά τους. Οποιεσδήποτε εφαρμογές περιλαμβάνουν λειτουργίες συνομιλίας μεταξύ αγνώστων μπορεί εύκολα να αποτελούν χώρο για πιθανή απάτη.

Είναι πιθανό για απατεώνες να μιμούνται τους συνομηλίκους τους για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες ή ιδιωτικές εικόνες και βίντεο που μπορεί να οδηγήσουν σε διαδικτυακό εκφοβισμό, διαδικτυακό εξαναγκασμό ή εκβιασμό. Εκτός από το TikTok και το Instagram, υπάρχει πλήθος αυξανόμενων εφαρμογών για κινητά και υπολογιστές για ανταλλαγή μηνυμάτων, παιχνίδια, κοινή χρήση φωτογραφιών και ζωντανή ροή που προσελκύουν νέους σε όλο τον κόσμο.

Η βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού των γονέων μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ασφαλή διαχείριση της διαδικτυακής ζωής των παιδιών. Μάθετε περισσότερα για τις διαδικτυακές απάτες εδώ

Μία καλή βάση για να ξεκινήσετε τη συζήτηση με τα παιδιά είναι η δημιουργία μίας οικογενειακής συμφωνίας για τη χρήση του διαδικτύου.