TikTok: Τέλος στα φίλτρα ομορφιάς για εφήβους λόγω ανησυχιών για την ψυχική υγεία
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των φίλτρων ομορφιάς στην αυτοεκτίμηση των εφήβων, το TikTok προχωρά σε σημαντικές αλλαγές, ενισχύοντας τα μέτρα διαδικτυακής ασφάλειας και συμμορφούμενο με αυστηρότερους κανονισμούς. Σύμφωνα με τον Guardian, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι χρήστες κάτω των 18 ετών δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν φίλτρα που παραποιούν την εμφάνιση, όπως αυτά που μεγαλώνουν τα μάτια, ενισχύουν τα χείλη ή αλλάζουν το χρώμα του δέρματος. Δημοφιλή φίλτρα όπως το “Bold Glamour” θα απενεργοποιηθούν για εφήβους, αν και φίλτρα με χιουμοριστικό χαρακτήρα, όπως αυτά που προσθέτουν ζωικά χαρακτηριστικά, θα παραμείνουν διαθέσιμα.
Οι αλλαγές αυτές ανακοινώθηκαν σε φόρουμ για την ασφάλεια στα ευρωπαϊκά γραφεία του TikTok στο Δουβλίνο. Παράλληλα, η πλατφόρμα σχεδιάζει να ενισχύσει την προστασία των μικρότερων χρηστών, εφαρμόζοντας συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση ψευδών ηλικιών και την απομάκρυνση παιδιών κάτω των 13 ετών.
Η επίδραση των φίλτρων στην ψυχολογία των εφήβων
Η απόφαση έρχεται μετά από αυξανόμενες ανησυχίες ότι τα φίλτρα ομορφιάς ενισχύουν τις ανασφάλειες των νέων, ειδικά των κοριτσιών, δημιουργώντας την πίεση για μια «άψογη» εμφάνιση. Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί έφηβοι αισθάνονται χειρότερα για την εμφάνισή τους μετά τη χρήση τέτοιων φίλτρων, θεωρώντας το φυσικό τους πρόσωπο ανεπαρκές.
Ωστόσο, η επιτυχία των μέτρων εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία οι χρήστες δηλώνουν την ηλικία τους, καθώς πολλοί παραποιούν τις πληροφορίες για να παρακάμψουν τους περιορισμούς.
Αυστηρότεροι κανονισμοί στα κοινωνικά δίκτυα
Οι αλλαγές συμπίπτουν με την επικείμενη εφαρμογή του Online Safety Act στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα επιβάλει πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Παρόμοιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται από άλλες πλατφόρμες, όπως το Roblox, που περιορίζει την πρόσβαση νεότερων χρηστών σε βίαιο περιεχόμενο, και το Instagram, που έχει εισάγει εφηβικούς λογαριασμούς με μεγαλύτερο έλεγχο από τους γονείς.
Παρά τις θετικές αλλαγές, οργανώσεις όπως η NSPCC ζητούν πιο δραστικές παρεμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι τα υπάρχοντα μέτρα είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Οι πλατφόρμες, από την πλευρά τους, προσπαθούν να προσαρμοστούν στους νέους κανονισμούς, υπό την απειλή αυστηρών προστίμων για παραβάσεις.
Η συμμετοχή του Πάνελ Νέων του SaferInternet4Kids στο BIK Youth Panel και το Safer Internet Forum 2024
MenAble Toolkit – Σενάρια και κουίζ για την έμφυλη διαδικτυακή βία
BIA Toolkit – Διατίθεται σε πολλές γλώσσες
Όλες οι πληροφορίες για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.
Όπως πάντα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, σεβασμό, κριτική και δημιουργικότητα. Η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει παιδιά και νέους, γονείς και φροντιστές, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους πολιτικούς, για να ενθαρρύνει όλους να παίξουν τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου. Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο κίνημα, να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για να φέρει κοντά τους ανθρώπους.
Με μια παγκόσμια προσέγγιση που καθοδηγείται από την κοινότητα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ενθαρρύνει όλους να ενωθούν και να παίξουν τον ρόλο τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό:
- Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους στο διαδίκτυο, προστατεύοντας τη φήμη τους στο διαδίκτυο (και των άλλων) και αναζητώντας θετικές ευκαιρίες για δημιουργία, συμμετοχή και κοινή χρήση στο διαδίκτυο.
- Οι γονείς και οι φροντιστές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη των παιδιών να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, κριτική και δημιουργική, είτε διασφαλίζοντας έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά τους, εκπαιδεύοντάς τα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ασφάλεια και θετικά, είτε ενεργώντας ως ψηφιακά πρότυπα.
- Οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου εξοπλίζοντας τους μαθητές και τους μαθητές τους με δεξιότητες ψηφιακής παιδείας και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους κριτικής σκέψης, που θα τους επιτρέψουν να πλοηγηθούν καλύτερα στον διαδικτυακό κόσμο. Μπορούν να τους εξουσιοδοτήσουν να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο, να κάνουν στοχευμένες επιλογές στο διαδίκτυο και να δώσουν ένα προσωπικό παράδειγμα θετικής διαδικτυακής συμπεριφοράς για τους μαθητές και τους μαθητές τους.
- Η βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου δημιουργώντας και προωθώντας θετικό περιεχόμενο και ασφαλείς υπηρεσίες στο διαδίκτυο και δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε ζητήματα παρέχοντας σαφείς συμβουλές ασφάλειας, μια σειρά εύχρηστων εργαλείων ασφαλείας και γρήγορη πρόσβαση σε υποστήριξη εάν τα πράγματα πάνε στραβά.
- Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και οι πολιτικοί πρέπει να παρέχουν μια κουλτούρα στην οποία όλα τα παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν – για παράδειγμα, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες στο πρόγραμμα σπουδών για τα παιδιά και τους νέους να μάθουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, διασφαλίζοντας ότι οι γονείς και οι φροντιστές έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες πληροφορίες και πηγές υποστήριξης και ότι ο κλάδος ενθαρρύνεται να αυτορυθμίζει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες του. Πρέπει επίσης να αναλάβουν την ηγεσία στη διακυβέρνηση και τη νομοθεσία και τελικά να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και των νέων μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών παιδικής προστασίας για τον ψηφιακό κόσμο.
- Όλοι έχουμε την ευθύνη να κάνουμε τη διαφορά στο διαδίκτυο. Όλοι μπορούμε να προωθήσουμε το θετικό με το να είμαστε ευγενικοί και με σεβασμό προς τους άλλους και αναζητώντας εποικοδομητικές ευκαιρίες για δημιουργία και σύνδεση. Μπορούμε όλοι να απαντήσουμε στα αρνητικά αναφέροντας ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο και συμπεριφορά στο διαδίκτυο.
Σας προσκαλούμε όλους να εργαστούμε Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο στον επόμενο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025. Μάθετε περισσότερα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στο Better Internet for Kids, και μείνετε ενημερωμένοι μέσω των προφίλ κοινωνικών μέσων SID στο Facebook, Twitter και LinkedIn.
Χάρτης Υποστηρικτών και τρόποι υποστήριξης SID 2025
Χάρτης Υποστηρικτών και τρόποι υποστήριξης SID 2025
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ένα χάρτη με τους υποστηρικτές της Ημέρας, που έμπρακτα ενώνουν τις φώνες τους μαζί μας για ένα ασφαλέστερο και ποιοτικότερο διαδίκτυο για εμάς και τα παιδιά μας.
H ανανέωση του χάρτη γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Τελευταία ανανέωση 17/12/2024
Μπορείτε και εσείς να υποστηρίξετε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025 με τους εξής τρόπους:
- Εγγραφείτε ως υποστηρικτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025 συμπληρώνοντας την φόρμα που θα βρείτε εδώ.
- Κατεβάστε το λογότυπο του SID 2025 από εδώ και αναρτήστε το στην σελίδα του δικού σας Οργανισμού / Φορέα / Σχολείου.
- Χρησιμοποιήστε τα hashtags #SID2025, #SaferInternetDay, #SaferInternetDay2025 στα κοινωνικά σας δίκτυα.
- Αν είστε εκπαιδευτικός, δημιουργήστε με την τάξη σας ένα μήνυμα για τον εορτασμό της Ημέρας και στείλτε μας το στο support@saferinternet4kids.gr .
Φόρμα Υποστηρικτή SID 2025
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Εγγραφείτε στη φόρμα υποστηρικτή και δηλώστε την υποστήριξή σας στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025. Χρησιμοποιήστε υλικό από το κέντρο μας για μια εκδήλωση στο φορέα σας και στείλτε μας μια φωτογραφία από την εκδήλωσή σας στο contact@saferinternet4kids.gr. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε το λογότυπο του SID 2025, πατώντας εδώ.
Αναγνώριση SafeLine.gr ως Trusted Flagger στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA)
Η SafeLine.gr, η ελληνική γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο που λειτουργεί ως ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), αναγνωρίζεται πλέον ως η πρώτη επίσημη αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου (Trusted Flagger) στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η σημαντική εξέλιξη έρχεται να επισφραγίσει και να αναγνωρίσει την 25 ετή δράση, από το 2003, της Ελληνικής Γραμμής καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο που στόχο έχει την καταπολέμηση ζητημάτων όπως η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, η ρητορική μίσους, οι διαδικτυακές απάτες κ.α. Ο χαρακτηρισμός της ως επίσημη αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητά της να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και ακρίβεια στην αναγνώριση και την αφαίρεση τέτοιου είδους υλικού από το διαδίκτυο συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού κόσμου για παιδιά και ενήλικες.
Η επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, και της ανοικτής γραμμής SafeLine.gr, Καθ. Παρασκευή Φραγκοπούλου, επισημαίνει: «Η SafeLine.gr είναι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που αναγνωρίζεται ως Trusted Flagger στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) και μία από τις πρώτες Ανοικτές Γραμμές (Hotlines) στην Ευρώπη. Αυτή η αναγνώριση επισφραγίζει μια μακρά πορεία 25 χρόνων δέσμευσης στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχόμενου στο διαδίκτυο. Η προσπάθειά αυτή παραμένει αδιάκοπη και ενδυναμώνεται, με στόχο έναν πιο ασφαλή και υπεύθυνο ψηφιακό κόσμο για όλους.»
Αναλυτικά η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων:
AΠ-signed (5)
Τι είναι οι “Trusted Flaggers“;
Οι Trusted Flaggers είναι φορείς που, βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), έχουν την αναγνώριση των ευρωπαϊκών θεσμών για την αξιοπιστία και την εξειδικευμένη γνώση τους στην αναφορά παράνομου περιεχομένου. Οι οργανισμοί αυτοί αποκτούν το προνόμιο της άμεσης διαχείρισης των καταγγελιών τους από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως όλα τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης, έτσι ώστε να απομακρύνεται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά το καταγγελθέν παράνομο υλικό από το διαδίκτυο.
Η αναγνώριση της SafeLine.gr ως Trusted Flagger θα της επιτρέψει να δρα πιο αποτελεσματικά, ενισχύοντας την προστασία των χρηστών και εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες DSA.
Τι προβλέπει εν συντομία ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες DSA
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον οδηγό της Ε.Ε ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες διασφαλίζει ότι όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, ιδίως οι λεγόμενες «πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες», όπως το Instagram, το Snapchat, το TikTok και το YouTube, και οι «πολύ μεγάλες επιγραμμικές μηχανές αναζήτησης», όπως η Google ή η Bing, θα καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών, για την ασφάλειά μας και για τoν περιορισμό της διάδοσης παράνομου ή ακατάλληλου περιεχομένου. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες απαιτεί από τις επιγραμμικές πλατφόρμες να εξετάζουν τον αντίκτυπο των υπηρεσιών τους σε σημαντικά ζητήματα όπως οι δίκαιες εκλογές, η δημόσια ασφάλεια, η ψυχική και σωματική ευεξία των χρηστών και η έμφυλη βία.
Το DSA υποχρεώνει τις επιγραμμικές πλατφόρμες να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματά μας όταν βρισκόμαστε στο διαδίκτυο. Από όλα εκείνα που απαριθμούνται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά που αφορούν περισσότερο τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο είναι τα ακόλουθα:
- η αρχή του «υπέρτατου συμφέροντος του παιδιού»
- το δικαίωμα προστασίας του παιδιού
- το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης
- το δικαίωμα να μην υφίσταται κανείς διακρίσεις
- το δικαίωμα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
- η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών
Το άρθρο 28 λέει ότι οι επιγραμμικές πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανηλίκους πρέπει να φροντίζουν ώστε οι υπηρεσίες τους να προσφέρουν υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας, ασφάλειας και προστασίας στους νεαρούς χρήστες.
Μπορείτε να δείτε το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες παρακάτω:
- Σύντομη έκδοση: https://saferinternet4kids.gr/wp-content/uploads/2023/07/DSA-GREEK-1.pdf
- Ολόκληρο το κείμενο: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R2065
Advisory Board Meeting Form 2024