Όλες οι πληροφορίες για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Όπως πάντα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, σεβασμό, κριτική και δημιουργικότητα. Η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει παιδιά και νέους, γονείς και φροντιστές, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους πολιτικούς, για να ενθαρρύνει όλους να παίξουν τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου. Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο κίνημα, να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για να φέρει κοντά τους ανθρώπους.

Με μια παγκόσμια προσέγγιση που καθοδηγείται από την κοινότητα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ενθαρρύνει όλους να ενωθούν και να παίξουν τον ρόλο τους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό:

Σας προσκαλούμε όλους να εργαστούμε Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο στον επόμενο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025. Μάθετε περισσότερα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στο Better Internet for Kids, και μείνετε ενημερωμένοι μέσω των προφίλ κοινωνικών μέσων SID στο Facebook, Twitter και LinkedIn.

Φόρμα Υποστηρικτή SID 2025

 

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Εγγραφείτε στη φόρμα υποστηρικτή και δηλώστε την υποστήριξή σας στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025. Χρησιμοποιήστε υλικό από το κέντρο μας για μια εκδήλωση στο φορέα σας και στείλτε μας μια φωτογραφία από την εκδήλωσή σας στο contact@saferinternet4kids.gr. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε το λογότυπο του SID 2025, πατώντας εδώ.

    Είμαι*
    Στοιχεία Σχολείου Αν δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο, όπως π.χ. οδός ή αριθμός, παρακαλώ εισάγετε παύλα (-) στα αντίστοιχα πεδία.
    Στοιχεία Οργανισμού Αν δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο, όπως π.χ. οδός ή αριθμός, παρακαλώ εισάγετε παύλα (-) στα αντίστοιχα πεδία. Τύπος Οργανισμού
    Στοιχεία Ιδιώτη

    Αναγνώριση SafeLine.gr ως Trusted Flagger στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA)

    Η SafeLine.gr, η ελληνική γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο που λειτουργεί ως ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), αναγνωρίζεται πλέον ως η πρώτη επίσημη αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου (Trusted Flagger) στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η σημαντική εξέλιξη έρχεται να επισφραγίσει και να αναγνωρίσει την 25 ετή δράση, από το 2003, της Ελληνικής Γραμμής καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο που στόχο έχει την καταπολέμηση ζητημάτων όπως η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, η ρητορική μίσους, οι διαδικτυακές απάτες κ.α. Ο χαρακτηρισμός της ως επίσημη αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητά της να ανταποκρίνεται με ταχύτητα και ακρίβεια στην αναγνώριση και την αφαίρεση τέτοιου είδους υλικού από το διαδίκτυο συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού κόσμου για παιδιά και ενήλικες.

    Η επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, και της ανοικτής γραμμής SafeLine.gr, Καθ. Παρασκευή Φραγκοπούλου, επισημαίνει: «Η SafeLine.gr είναι ο πρώτος οργανισμός στην Ελλάδα που αναγνωρίζεται ως Trusted Flagger στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) και μία από τις πρώτες Ανοικτές Γραμμές (Hotlines) στην Ευρώπη. Αυτή η αναγνώριση επισφραγίζει μια μακρά πορεία 25 χρόνων δέσμευσης στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχόμενου στο διαδίκτυο. Η προσπάθειά αυτή παραμένει αδιάκοπη και ενδυναμώνεται, με στόχο έναν πιο ασφαλή και υπεύθυνο ψηφιακό κόσμο για όλους.»

    Αναλυτικά η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων:

    AΠ-signed (5)

     

    Τι είναι οι “Trusted Flaggers“;
    Οι Trusted Flaggers είναι φορείς που, βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), έχουν την αναγνώριση των ευρωπαϊκών θεσμών για την αξιοπιστία και την εξειδικευμένη γνώση τους στην αναφορά παράνομου περιεχομένου. Οι οργανισμοί αυτοί αποκτούν το προνόμιο της άμεσης διαχείρισης των καταγγελιών τους από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως όλα τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης, έτσι ώστε να απομακρύνεται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά το καταγγελθέν παράνομο υλικό από το διαδίκτυο.

    Η αναγνώριση της SafeLine.gr ως Trusted Flagger θα της επιτρέψει να δρα πιο αποτελεσματικά, ενισχύοντας την προστασία των χρηστών και εξασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες DSA.

     

    Τι προβλέπει εν συντομία ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες DSA

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον οδηγό της Ε.Ε ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες διασφαλίζει ότι όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, ιδίως οι λεγόμενες «πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες», όπως το Instagram, το Snapchat, το TikTok και το YouTube, και οι «πολύ μεγάλες επιγραμμικές μηχανές αναζήτησης», όπως η Google ή η Bing, θα καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών, για την ασφάλειά μας και για τoν περιορισμό της διάδοσης παράνομου ή ακατάλληλου περιεχομένου. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες απαιτεί από τις επιγραμμικές πλατφόρμες να εξετάζουν τον αντίκτυπο των υπηρεσιών τους σε σημαντικά ζητήματα όπως οι δίκαιες εκλογές, η δημόσια ασφάλεια, η ψυχική και σωματική ευεξία των χρηστών και η έμφυλη βία.

    Το DSA υποχρεώνει τις επιγραμμικές πλατφόρμες να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματά μας όταν βρισκόμαστε στο διαδίκτυο. Από όλα εκείνα που απαριθμούνται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά που αφορούν περισσότερο τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο είναι τα ακόλουθα:

    Το άρθρο 28 λέει ότι οι επιγραμμικές πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανηλίκους πρέπει να φροντίζουν ώστε οι υπηρεσίες τους να προσφέρουν υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας, ασφάλειας και προστασίας στους νεαρούς χρήστες.

    Μπορείτε να δείτε το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες παρακάτω:

    Advisory Board Meeting Form 2024

      Please fill in the form below to register: