Νέες ρυθμίσεις γονικού ελέγχου για εφήβους και παιδιά από το YouTube
Την επιλογή γονικού ελέγχου (Beyond content) σε γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους, ανεξαρτήτου ηλικίας, να εξερευνούν το YouTube ανακοίνωσε η δημοφιλής πλατφόρμα, λειτουργία που θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση «κάθε γονέας έχει διαφορετικό στυλ γονικής μέριμνας και κάθε παιδί είναι μοναδικό και φτάνει σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης σε διαφορετικούς χρόνους. Γι ‘αυτό δίνεται στους γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν από 3 διαφορετικές ρυθμίσεις περιεχομένου στο YouTube.»
-Εξερεύνηση (explore): Αυτή η ρύθμιση αφορά στα παιδιά που είναι έτοιμα να προχωρήσουν από το YouTube Kids στο YouTube. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα βίντεο που είναι γενικά κατάλληλα για θεατές ηλικίας άνω των 9 ετών.
-Εξερεύνηση περισσότερων (explore more): Ουσιαστικά είναι μια πιο εμπλουτισμένη έκδοση της πρώτης ρύθμισης (explore) η οποία περιλαμβάνει περιεχόμενο γενικά κατάλληλο για θεατές ηλικίας άνω των 13 ετών.
-Το μεγαλύτερο μέρος του YouTube (Most of YouTube):Αυτή η ρύθμιση περιέχει σχεδόν όλα τα βίντεο στο YouTube, εκτός από περιεχόμενο με περιορισμό ηλικίας και περιλαμβάνει ευαίσθητα θέματα που μπορεί να είναι κατάλληλα μόνο για μεγαλύτερους εφήβους.
Η νέα επιλογή (Beyond Content) δεν θα κατηγοριοποιεί τις διαφημίσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις των παιδιών και οι in-app αγορές θα είναι απενεργοποιημένες. Παράλληλα, ορισμένα από τα comments και τα creation features θα είναι επίσης απενεργοποιημένα.
Στην ανακοίνωσή της η δημοφιλής πλατφόρμα καταλήγει: «Γνωρίζουμε ότι τα συστήματά μας θα κάνουν λάθη και θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου».
Διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκων: Πως οι γονείς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά
Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο – κυρίως χωρίς επίβλεψη – προσεγγίζονται κάποια στιγμή από κακόβουλους χρήστες. Ενδεικτικά του κινδύνου που διατρέχουν τα παιδιά είναι τα αποτελέσματα σειράς ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, σύμφωνα με τις οποίες το 21% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους. Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα σε γονείς αποκαλύπτει ότι μόνο το 32% των ερωτηθέντων ανησυχεί αν το παιδί έχει επαφή με αγνώστους κατά τη διαδικτυακή του ενασχόληση.
Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι έχουν συντελέσει στο να καμφθούν οι αναστολές των θυμάτων και να μιλήσουν για αυτές τους τις τραυματικές εμπειρίες και καταγράφεται ήδη μια μικρή αύξηση στις κλήσεις που δέχεται για αυτό το θέμα, η Γραμμή βοηθείας Help-line.gr (2106007686) του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.
Η ψυχολόγος της Γραμμής Βοήθειας Help-line.gr Μαρία Δάρα, εξηγεί τι είναι η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκων και πως μπορούν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους.
Το διαδικτυακό «grooming» συμβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή µέσω του διαδικτύου µε ένα παιδί ή έφηβο προκειμένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκμεταλλευτεί µε πολύ άσχημο τρόπο. Το διαδικτυακό «grooming» ή αλλιώς η «αποπλάνηση» µέσω διαδικτύου είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Το online grooming μπορεί να συμβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι δημοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω συνομιλίας (chat) και αλλού.
Κάποιοι διαδικτυακοί «groomers» μπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνομήλικοι µε τα παιδιά (π.χ. βάζοντας ψεύτικη φωτογραφία στο προφίλ τους και δηλώνοντας ψευδή ηλικία). Για αυτό είναι σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί µε ποιον συνομιλεί το παιδί μας στο διαδίκτυο.
Ακόµη, οι διαδικτυακοί «groomers» συνήθως ξέρουν πως να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηματικά τους εφήβους (π.χ. γνωρίζουν την εφηβική γλώσσα και τον εφηβικό τρόπο σκέψης) και για αυτό μπορεί να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές προκειμένου να αποκτήσουν αρχικά την εμπιστοσύνη του εφήβου.
Το διαδικτυακό grooming μπορεί να κρατήσει από μερικές ώρες έως και αρκετά χρόνια και περνάει από διάφορα στάδια τα οποία σε γενικές γραμμές οριοθετούνται ως εξής:
Δημιουργία φιλίας: Ο κακόβουλος χρήστης «πλησιάζει» το παιδί σε κάποιο «χώρο» επικοινωνίας, μέσω του διαδικτυακού παιχνιδιού ή μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου. Προσποιείται συνήθως ότι είναι συνομήλικος με το παιδί και ότι μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Εφόσον ο ανήλικος ανταποκριθεί θετικά στις γενικού περιεχομένου συζητήσεις, με πρωτοβουλία του κακόβουλου χρήστη η επικοινωνία μεταφέρεται σε ιδιωτικό χώρο συνομιλίας.
Δημιουργία δεσμού εξάρτησης: Ο κακόβουλος χρήστης γίνεται ο καλύτερος φίλος του παιδιού δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις του. Παράλληλα, σε αυτό το στάδιο εκμαιεύει πληροφορίες από το παιδί για το αν κάποιος ενήλικας γνωρίζει για τις ιδιωτικές τους συνομιλίες και πείθει τον ανήλικο ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη φιλία τους.
Απόπειρα συνάντησης: Αφού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού στη συνέχεια οι συζητήσεις γίνονται πολύ προσωπικές. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών ζητά ή αποσπά από το παιδί υλικό ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (φωτογραφίες ή βίντεο), για προσωπική δήθεν χρήση ή για επαγγελματική προώθηση, μέσω «ειδικών» (μόντελινγκ κ.λπ.). Εφόσον το παιδί ενδώσει, τότε ο δράστης αποκαλύπτει τους πραγματικούς του σκοπούς, που είναι κυρίως σεξουαλικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά, επιδιώκει να αποσπάσει νέο ακατάλληλο υλικό ή επιχειρεί να συναντηθεί με το θύμα. Υπάρχει και η περίπτωση να αρχίσει να εκβιάζει το θύμα του για χρήματα με την απειλή ότι θα κοινοποιήσει το υλικό στο διαδίκτυο ή ότι θα κάνει κακό σε αγαπημένα του πρόσωπα.
Το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου εφιστά την προσοχή σε παιδιά και νέους να μην εμπιστεύονται κανέναν άγνωστο στο διαδίκτυο, να μη αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και κυρίως να μη συναντιούνται ποτέ με διαδικτυακούς «φίλους». Συνιστάται μάλιστα, οποιοδήποτε περιστατικό διαδικτυακής αποπλάνησης να αναφέρεται άμεσα στη Δ/νση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος (τηλ. 11188). Για ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές μπορείτε να απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους ψυχολόγους της Γραμμής Βοήθειας Help–line.gr διαθέσιμη δωρεάν τηλεφωνικά στο 210-6007686. Αν συναντήσετε έστω τυχαία εικόνες ή βίντεο κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο μπορείτε να το αναφέρετε στη SafeLine.gr.
Παρακάτω ακολουθούν 4 σημεία που πρέπει να επισημάνετε στο παιδί σας προκειμένου να προστατευτεί από τον κίνδυνο της διαδικτυακής αποπλάνησης.
- Να είναι προσεκτικό στις διαδικτυακές συναναστροφές του: Το παιδί θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, από την πρώτη στιγμή που αρχίζει να ασχολείται με το διαδίκτυο, ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεται online – ανεξάρτητα ή αν είναι φιλικοί – παραμένουν άγνωστοι από τη στιγμή που δεν τους γνωρίζει στον πραγματικό κόσμο. Αν κάποιος το κάνει να νιώσει περίεργα ή του ζητήσει να κάνει πράγματα τα οποία δεν επιθυμεί τότε πρέπει να το εκμυστηρευτεί σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεται. Και θα πρέπει να επιμείνετε ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιχειρήσει να συναντήσει το διαδικτυακό του «φίλο» χωρίς πρώτα να σας έχει ενημερώσει.
- Να διαφυλάσσει τα προσωπικά του στοιχεία: Όταν συνομιλεί με κάποιον στο διαδίκτυο ή όταν δημοσιεύει κάτι θα πρέπει να κρατά τα προσωπικά του στοιχεία ιδιωτικά. Αν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αν έχει προφίλ σε κάποιο παιχνίδι είναι επιτακτική ανάγκη να θέσει όρια ασφαλείας στο ποιος θα έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο που δημοσιεύει (ιδιωτικό προφίλ) .
- Να ενημερωθεί για τα εργαλεία ασφαλείας: Αν κάποιος το ενοχλήσει διαδικτυακά είναι σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να αποθηκεύσει το μήνυμα ή τη συζήτηση. Ένας εύκολος τρόπος να το κάνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσει το print screen και να αποθηκεύσει την εικόνα σε ένα αρχείο. Πολλές υπηρεσίες έχουν εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα να μπλοκάρει και να αναφέρει χρήστες που γίνονται ενοχλητικοί.
- Να διατηρεί τον έλεγχο: Αν το παιδί νιώσει άβολα με κάποιον που συνομιλεί στο διαδίκτυο θα πρέπει να έχει το θάρρος να μιλήσει σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται ή ακόμα και να το αναφέρει στην αστυνομία.
Επιτραπέζιο παιχνίδι με μηνύματα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Παίξτε μαζί με τους μαθητές σας ενα διασκεδαστικό online επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιούργησαν οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας μαζί με την καθηγήτρια τους κ. Σταυρούλα Σκιαδά. To ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι ειναι βασισμένο στο game-based learning και έχει σκοπό όχι μόνο να διασκεδάσει και να ευχαριστήσει μικρούς και μεγάλους, αλλά ταυτόχρονα να πληροφορήσει και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου.
Τεύχος 28 – Εορτασμός Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2021- Μια μεγάλη γιορτή με τη συμμετοχή 25.000 μαθητών (16-02-2021)
Τεύχος 27 – Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 (26-01-2021)
Τεύχος 26 – Τηλεκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς και γονείς (8-12-2020)
Τεύχος 25 – Έρευνα με θέμα: «Παιδί και διαδίκτυο. Ποια η στάση των γονιών;» (18-11-2020)
Τεύχος 24 – Διαδικτυακά Μαθήματα για Εκπαιδευτικούς και Γονείς (23-10-2020)
Πρόγραμμα Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου – Be Internet Awesome
Αφίσα: 5 συμβουλές για εφήβους
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ.
Ετήσιος απολογισμός 2020 του Better Internet For Kids
Ο ετήσιος απολογισμός του Better Internet for Kids (BIK) για το έτος 2020 δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2021. Περιέχει μια ολοκληρωμένη καταγραφή των προσπαθειών για την προστασία παιδιών και νέων στο Διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο.
Το 2020 έφερε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε ευρείες μεταβολές στο ψηφιακό περιβάλλον, τόσο όσον αφορά τις ευκαιρίες όσο και τους κινδύνους. Κατέδειξε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι ένα εξαιρετικό μέσο που επιτρέπει στους πολίτες – και ιδίως στα παιδιά και στους νέους – να βρίσκουν πληροφορίες, να επικοινωνούν, να κοινωνικοποιούνται, να μαθαίνουν και να παίζουν. Για πολλούς πολίτες, νέους και ηλικιωμένους, η τεχνολογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο διευκόλυνσης της καθημερινότητας και τους βοήθησε να κρατήσουν επαφή με την οικογένεια και τους φίλους.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πλέον είναι πιο ψηφιακές από ποτέ, πολλά διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες συνεχίζουν να μη σχεδιάζονται με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και των νέων.
Tις πρώτες ημέρες των lockdown καταγράφηκαν πολλά διαδικτυακά ζητήματα και απειλές.
Ξαφνικά εκπαιδευτικοί και μαθητές κλήθηκαν να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της τηλεκπαίδευσης. Η όλη διαδικασία μόνο ομαλά δεν κύλησε ενώ πολλά σχολεία βρέθηκαν αντιμέτωπα με προβλήματα υποδομών και πολιτικής ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.
Η παραπληροφόρηση και οι θεωρίες συνωμοσίας – ιδιαίτερα σε σχέση με θέματα δημόσιας υγείας – ήρθαν στο προσκήνιο. Στο προσκήνιο ήρθαν και οι ανησυχίες περι προστασίας της ιδιωτικότητάς, απόρροια του αυξημένου χρόνου ενασχόλησης με το διαδίκτυο. Ομοίως, αυξήθηκε το οικονομικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο (όπως ransomware, phishing και απάτη πληρωμών), μαζί με επιθετικές συμπεριφορές εναντίον παιδιών στο διαδίκτυο και την αύξηση της κυκλοφορίας υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM).
Το πρόγραμμα Better Internet for Kids της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το δίκτυο Ασφαλών Διαδικτύων στην Ευρώπη, χάρη στη μακρόχρονη εμπειρία να υποστηρίζουν παιδιά και νέους να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια, υπευθυνότητα, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα, αντέδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Τα κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου ανα την Ευρώπη ανταποκρίθηκαν στο μεταβαλλόμενο τοπίο, προωθώντας τις υπάρχουσες πηγές για ασφαλή χρήση του διαδικτύου και δημιουργώντας νέες, στοχευμένες στις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία.
Ολόκληρο τον ετήσιο απολογισμό του Better Internet for Kids μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ.
Εορτασμός Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2021
Τη φωνή τους ένωσαν σήμερα – Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021- χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ITE σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Την παράσταση έκλεψαν οι πρεσβευτές του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, η γνωστή ερμηνεύτρια Νατάσα Μποφίλιου και ο γνωστός Ηθοποιός Μάριος Αθανασίου οι οποίο με άμεσο και βιωματικό τρόπο, υπό το συντονισμό του υπεύθυνου επικοινωνίας της Γραμμής Βοήθειας Help-line.gr Γιώργου Κορμά, εξήγησαν στους μαθητές πως μπορούν να βάζουν το διαδίκτυο στη ζωή τους και όχι τη ζωή τους στο διαδίκτυο και αναφέρθηκαν στο πως η γνώση μπορεί να μας προστατέψει από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.
Με κεντρικό μήνυμα «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» εορτάστηκε φέτος για 18η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 170 χώρες στον κόσμο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθούν οι θετικές χρήσεις της τεχνολογίας και να διερευνηθεί ο ρόλος που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Την ευθύνη οργάνωσης του εορτασμού στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή η οποία αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η πανδημία στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εκπαίδευση και στην αναγκαιότητα το σύγχρονο σχολείο να συμβάλλει τα μέγιστα στην επιμόρφωση των μαθητών για θέματα ασφαλούς πλοήγησης.
Τα παιδιά του Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ έστειλαν το μήνυμά τους στους συνομηλίκους τους μέσω ενός βίντεο που δημιούργησαν με συμβουλές ασφαλούς και ποιοτικής χρήσης ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας.
Η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ Βιβή Φραγκοπούλου αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής Ημέρας σε παγκόσμιο επίπεδο και ανακοίνωσε του νικητές του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπό τον αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Τα πρώτα βραβεία στην κατηγορία της προσχολικής εκπαίδευσης έλαβαν τα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία «Ενεργά σχολεία μια οικοσυμμαχία» και το συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο Λητώ Τσακίρη – Θεοκλή, στην κατηγορία Δημοτικών σχολείων το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, στην κατηγορία των Γυμνασίων το 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και τέλος στην κατηγορία των Λυκείων, τα εκπαιδευτήρια Δούκα.Τα έργα των νικητών μπορείτε να τα δείτε εδώ.
Ο συντονιστής του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Μιχάλης Παρασκευάς αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τηλεκπαίδευσης εστιάζοντας παράλληλα στις προοπτικές που δύναται να δώσει στην εκπαιδευτική διαδικασία ενώ o υπεύθυνος επικοινωνίας της Γραμμής Βοήθειας Help-line.gr Γιώργος Κορμάς συντόνισε τη συζήτηση μεταξύ του Μάριου Αθανασίου και της Νατάσας Μποφίλιου θέτωντας στους δυο πρεσβευτές καίριες ερωτήσεις για τις δικές τους διαδικτυακές εμπειρίες μέσα από τις οποίες δόθηκαν στοχευμένες συμβουλές και οδηγίες στα παιδιά.
Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κατερίνα Ψαρουδάκη μίλησε στους μαθητές για την έννοια του υπεύθυνου ψηφιακού πολίτη και τους κανόνες καλής συμπεριφοράς από τους οποίους πρέπει να διέπεται η όποια αλληλεπίδραση στο διαδίκτυο.
Στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου», το οποίο θα είναι διαθέσιμο δωρεάν σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς η Γενική διευθύντρια της Google Ανατολικής Ευρώπης κ. Πέγκυ Αντωνάκου. Το πρόγραμμα παρέχει στους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τα κατάλληλα εργαλεία για να διδάξουν στους μαθητές και τις μαθήτριες, το θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας(ITE). Περισσότερα για το πρόγραμμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 από τη σελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στο σύνδεσμο εδώ.
Βίντεο εκδήλωσης Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2021
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 από τη σελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στο σύνδεσμο εδώ.
Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης θα πρέπει να συμπληρώσουν το παρουσιολόγιο που θα βρούν εδώ.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ζητούν συγνώμη από την εκπαιδευτική κοινότητα για την ταλαιπωρία όσων προσπάθησαν να συνδεθούν μεσω της livestreaming μετάδοσης της εκδήλωσης. Δυστυχώς η ζωντανή μετάδοση δεν κατέστη δυνατή, λόγω του πολύ μεγάλου όγκου των συνδέσεων που δέχτηκε ταυτόχρονα το σύστημα.
Νικητές Μαθητικού Διαγωνισμού SID 2021
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους για τα υπέροχα έργα τους! Σας ευχαριστούμε που για μια ακόμα χρονιά στείλατε τις εκπληκτικές δουλειές των παιδιών.
Η ομάδα του SaferInternet4kids, κατέληξε στους παρακάτω νικητές:
-
Νικητές στα Νηπιαγωγεία (ισοβαθμία)
3118) Ενεργά Σχολεία μια Οικοσυμμαχία
3069) ΣΥΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΗΤΩ- ΤΣΑΚΙΡΗ ΘΕΟΚΛΗ
-
Νικητής στα Δημοτικά
3120) 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου
-
Νικητής στα Γυμνάσια
-
Νικητής στα Λύκεια
Τα αποτελέσματα της έρευνας σε γονείς σε ένα Infographic
Μπορείτε να κατεβάσετε το infographic στα ελληνικά από εδώ και στα αγγλικά από εδώ.
Αποτελέσματα νέας διαδικτυακής έρευνας σε γονείς με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021
Η έντονη ανησυχία των γονιών για το ενδεχόμενο υιοθέτησης μελλοντικών συμπεριφορών υπερβολικής χρήσης από τα παιδιά, ύστερα από την «αναγκαστική» σχεδόν καθολική χρήση του διαδικτύου λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, αποτυπώνεται στην νέα έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Οι γονείς εκφράζουν την αγωνία τους για το πως θα επανέλθει η ισορροπία μεταξύ της πραγματικής και της ψηφιακής ζωής των παιδιών την επόμενη μέρα ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι εξαιτίας της πολύωρης χρήσης – ειδικά κατά τη διάρκεια των lockdown – τα παιδιά έγιναν πιο νευρικά, παρουσιάζουν σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και πόνο στα μάτια ενώ απέκτησαν καινούριες διαδικτυακές συνήθειες όπως συνομιλία με άλλους χρήστες οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα γνωστοί τους στην πραγματική ζωή, ενασχόληση με το online gaming και με κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί γονείς πάντως υπογραμμίζουν και την εξοικείωση που παρατηρούν να έχουν πλέον τα παιδιά τους με τον ψηφιακό κόσμο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά κατά τους μήνες Νοέμβριο 2020 -Ιανουάριο 2021 και συμμετείχαν σε αυτήν 1750 γονείς. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες (84%) κατά 56% ηλικίας από 40-49 ετών και ακολουθούν κατά 31% οι συμμετέχοντες ηλικίας από 30-39 ετών. Η ηλικία των παιδιών των συμμετεχόντων κατά 40% είναι από 9 εως 12 ετών και ακολουθεί με ποσοστό 23% η ηλικιακή ομάδα παιδιών από 6-8 ετών. Το φύλο των παιδιών είναι κατά 54% αγόρι και κατά 46% κορίτσι. Το 66% των συμμετεχόντων δηλώνει πολυετή εμπειρία (πάνω από 10 χρόνια) χρήσης του διαδικτύου, η πλειοψηφία (60%) είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και διαμένει σε πόλη (69%).
Η βασική αγωνία των γονιών, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι κατά 69% ο βαθμός επηρεασμού των παιδιών από το διαδικτυακό περιεχόμενο στο οποίο εκτίθενται και αμέσως μετά ακολουθεί κατά 64% ο χρόνος τον οποίο δαπανούν στο διαδίκτυο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διαδικτυακή φήμη του παιδιού δεν είναι από τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους γονείς- μόνο το 10% ανησυχεί για αυτό το ζήτημα- και μόνο το 32% των ερωτηθέντων ανησυχεί αν το παιδί έχει επαφή με αγνώστους κατά τη διαδικτυακή του ενασχόληση. Στα τελευταία αυτά ποσοστά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι οι γονείς που αυθόρμητα απάντησαν το ερωτηματολόγιο, είναι πιθανότατα και οι γονείς που ψάχνουν να βρουν πληροφορίες για να ασφάλεια του διαδικτύου για να την μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους. Ως εκ τούτου, ενδιαφέρονται, ενημερώνονται και προσπαθούν να θωρακίσουν τα παιδιά τους όσο μπορούν. Αυτό το χαρακτηριστικό των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα εξηγεί και τα μικρα ποσοστά σε συγκεκριμένες ανησυχίες των γονιών, όπως εκθεση σε ιούς, αποκαλυψη προσωπικών δεδομένων , διαδικτυακή φήμη, κτλ.
Η ηλικία έναρξης ενασχόλησης με το διαδίκτυο κατα 38% είναι πλέον τα 6-8 έτη, κατά 30,8% τα 9-11 έτη και κατά 21% τα 3-5 έτη ενώ προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο σύμφωνα με τη δήλωση της πλειοψηφίας των γονιών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι στην ηλικία των 11-13 ετών.
Οι γονείς κατά 49% δηλώνουν ότι εν μέρει έχουν τον έλεγχο της διαδικτυακής δραστηριότητας του παιδιού. Τον απόλυτο έλεγχο δηλώνει ότι έχει το 35% και κανέναν έλεγχο το 13%. Το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δε γνωρίζει με ποιους συνομιλεί το παιδί του στο διαδίκτυο. Το 56% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συζητά πολύ συχνά με το παιδί για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, το 29% πολύ συχνά και από σπάνια έως καθόλου το 16%. Όρια σχετικά με το χρόνο που μπορεί το παιδί να δαπανήσει σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο δηλώνει ότι βάζει το 81% των ερωτηθέντων. Το 54% των ερωτηθέντων μάλιστα δηλώνει ότι έχει επαρκείς γνώσεις για να μάθει στο παιδί να προστατεύεται στο διαδίκτυο και μόνο το 24% ενημερώνεται σπάνια για τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.
Εργαλεία γονικού ελέγχου σε μόνιμη βάση ή περιστασιακά χρησιμοποιεί το 48% των ερωτηθέντων ενώ ένα 18% δηλώνει ότι θα ήθελε αλλά δε γνωρίζει πως να τα χρησιμοποιεί.
Από την άλλη πλευρά περίπου οι μισοί γονείς δεν είναι ενημερωμένοι για τη σήμανση ηλικιακής διαβάθμισης PEGI και το 72% δεν αναγνωρίζει τι σηματοδοτούν τα σύμβολα περιεχομένου PEGI. Παρόλα αυτά, σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτές οι σημάνσεις είναι ένα εργαλείο στα χέρια των γονιών και θα ήθελε να γνωρίζει εκ των προτέρων τι πιθανώς επιβλαβές περιεχόμενο περιέχεται στο οπτικοακουστικό υλικό που θα δει το παιδί. Πάντως μόνο το 2% των ερωτηθέντων έχει εισάγει κριτική για ηλικιακή σήμανση ή σήμανση επιβλαβούς περιεχομένου σε δημόσιες βάσεις δεδομένων.
Από την ανάλυση συσχετίσεων προκύπτει ότι όσοι απαντούν ότι έχουν εγκαταστήσει εργαλεία γονικού ελέγχου απαντούν συχνότερα ότι έχουν τον έλεγχο της διαδικτυακής δραστηριότητας του παιδιού και ότι διαθέτουν επαρκείς γνώσεις για τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου. Επίσης, όσο περισσότερο συζητάνε οι γονείς για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου με τα παιδιά, τόσο περισσότερη εμπιστοσύνη απολαμβάνουν από τα παιδιά για το συγκεκριμένο θέμα.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου θα ήθελε να ενημερώσει, ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτά τα ποσοστά βασίζονται σε απαντήσεις γονέων που αυθόρμητα λάβανε μέρος στην έρευνας που έγινε μέσω ανώνυμου διαδικτυακού ερωτηματολογίου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου εκφράζει τις απόψεις γονέων που έχουν γνώσεις υπολογιστών, και μπαίνουν οι ίδιοι στο διαδίκτυο. Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη στο μέλλον να γίνει και μια μεγαλύτερη έρευνα στους γονείς, ώστε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε τι ποσοστό γονέων έχει γνώσεις διαδικτύου και τι ποσοστό γονέων είναι ψηφιακά αναλφάβητοι.
Eτήσια στατιστικά στοιχεία 2020 της Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr
Aύξηση κατά 31% καταγράφεται στο σύνολο των καταγγελιών σε σχέση με το 2019. Σταθερά ψηλά οι καταγγελίες για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο. Αυξήθηκαν κατά 136% οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες στη διάρκεια του διμήνου Απριλίου-Μαΐου οπότε και πραγματοποιήθηκε το πρώτο lockdown στη χώρα. Για πρώτη φορά η γραμμή δέχτηκε καταγγελίες για παραπληροφόρηση.
Αύξηση κατά 31% καταγράφεται στα ετήσια στοιχεία για το 2020 στο σύνολο των καταγγελιών που δέχτηκε η Γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr. Πιο συγκεκριμένα η Γραμμή δέχτηκε 8.419 καταγγελίες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 134% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, κατέγραψαν οι καταγγελίες που αφορούσαν οικονομικές απάτες κατά τη διάρκεια του διμήνου Απρίλιος-Μάιος 2020 που διήρκησε το πρώτο lockdown.
Ο αριθμός των καταγγελιών για υλικό παιδικής κακοποίησης – που είναι και το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της SafeLine.gr- παρουσιάζεται ελαφρά αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το 2019 αγγίζοντας το 47%. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE, του Παγκόσμιου Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών για το Παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου που συντονίζει τις δράσεις 47 γραμμών ανά την υφήλιο (www.inhope.org). Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς τα δεδομένα κυρίως μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία.
H υπεύθυνη της Ανοιχτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, νομικός Μελτίνη Χριστοδουλάκη επισημαίνει: «Οι γονείς καλό θα είναι να ελέγξουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα και να σιγουρευτούν ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι ιδιωτικές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις φωτογραφίες που οι ίδιοι οι γονείς ανεβάζουν σε σχέση με τα παιδιά τους. Βοηθήστε μας να επιτύχουμε το όραμά μας για ένα διαδίκτυο χωρίς υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (CSAM). Μην το αγνοήσετε. Καταγγείλτε το.»
Όσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες για πρώτη φορά η γραμμή δέχτηκε καταγγελίες για ψευδείς ειδήσεις γεγονός που αναδεικνύει τις διαστάσεις που έλαβε η παραπληροφόρηση με αφορμή την πανδημία ενώ αύξηση κατά περίπου 5% σε σχέση με πέρυσι παρατηρείται και στις καταγγελίες που δέχτηκε η γραμμή για αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων.
Το 65% των καταγγελιών που κρίθηκαν ως παράνομες από τους ειδικούς της Γραμμής προωθήθηκαν προς την Ελληνική Αστυνομία.
Eτήσια στατιστικά στοιχεία 2020 της γραμμής βοήθειας Help-line.gr
Το 40% των κλήσεων αφορά το gaming – Διαδικτυακός εκφοβισμός και θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων από τους κυριότερους λόγους επικοινωνίας με τη Γραμμή.
Αύξηση στις κλήσεις που αφορούν υπερβολική ενασχόληση παιδιών με διαδικτυακά παιχνίδια παρουσιάζεται σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2020 της γραμμής Βοήθειας Help-Line.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Πιο συγκεκριμένα το 40% των κλήσεων που δέχτηκε η γραμμή κατά το προηγούμενο έτος αφορούσε την υπερβολική ενασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πολλοί γονείς ανέφεραν περιστατικά ή και ανησυχία παγίωσης αυτής της συμπεριφοράς ειδικά για παιδιά που ξεκίνησαν αυτή τη συνήθεια κατά τη διάρκεια των lockdown.
Η ξαφνική και σχεδόν βίαιη ενασχόληση των πολιτών κάθε ηλικίας με τον ψηφιακό κόσμο, λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία και τα lockdown, οδήγησε σε μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το παρελθόν των κλήσεων για θέματα που αφορούν τεχνικά ζητήματα. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός και τα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων παραμένουν και το 2020 από τα βασικά ζητήματα επικοινωνίας των χρηστών με τη γραμμή ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζεται και στις κλήσεις που δέχτηκαν οι ψυχολόγοι της γραμμής για θέματα sexting.
H πλειοψηφία των κλήσεων προς τη γραμμή έγινε από ενήλικες (κυρίως γονείς και εκπαιδευτικούς) ενώ ακολουθούν οι επαγγελματίες υγείας και οι ανήλικοι. Κύριος τρόπος επικοινωνίας με τη γραμμή παραμένει μέσω τηλεφωνικής κλήσης και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά όμως, η επικοινωνία μέσω email στο Info@help-line.gr.
Στο 94% των κλήσεων οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι της γραμμής παρείχαν συμβουλές και οδηγίες και ένα ποσοστό των κλήσεων της τάξεως του 6% προωθήθηκαν είτε στη SafeLine.gr είτε στην Ελληνική Αστυνομία.
3168) Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη (Γυμνάσιο)
Θέμα: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο
Μαθήτρια: Καβαλιέρου Αγγελική
Δείτε το έργο συμμετοχής εδώ.
3167) Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη (Γυμνάσιο)
Θέμα: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο
Μαθήτρια: Εύα Πατρίδου
Δείτε το έργο συμμετοχής εδώ.
Κοινωνικά δίκτυα – Social Media
Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.
social-media-per-page-english