Ας γνωρίσουμε το Threads: Tι είναι, τι προσφέρει και ποιοι είναι οι κίνδυνοι του.
Το Threads είναι μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε από την ομάδα του Instagram για αυτό και οι δύο αυτές εφαρμογές είναι απόλυτα συνδεδεμένες. Προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να μοιράζονται τις σκέψεις τους σε σύντομα κείμενα που ονομάζονται «νήματα» αλλά και να συμμετέχουν σε δημόσιες συζητήσεις με άλλους χρήστες.
Απαιτείται εγκατάσταση της εφαρμογής στη συσκευή και εν συνεχεία ο χρήστης χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του στο Instagram κάνει εγγραφή. Αυτόματα έχει το ίδιο username, την ίδια φωτογραφία προφίλ και ακολουθεί τα ίδια άτομα που ακολουθεί και στο Instagram. Υπάρχει δυνατότητα να μπει κάποιος στο Threads και ανώνυμα, χωρίς λογαριασμό. Υπάρχει η επιλογή «συνέχεια χωρίς λογαριασμό», την πρώτη φορά που θα κατεβάσει ο χρήστης το app ή θα ανοίξει το Threads σε υπολογιστή. Σε αυτήν την περίπτωση οι πληροφορίες του χρήστη στο Instagram δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία προφίλ. Ωστόσο, ο χρήστης δεν θα μπορεί να δημιουργεί τις δικές του δημοσιεύσεις, να αλληλοεπιδρά με περιεχόμενο ή να ακολουθήσει προφίλ στο Threads.
«Νήμα» ονομάζεται μια δημοσίευση που κάνει ο χρήστης και εμφανίζεται στο προφίλ του και σε μια ροή. Μπορεί να περιλαμβάνει σύντομο κείμενο, συνδέσμους, φωτογραφίες, βίντεο ή οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών. Οι χρήστες που μπορούν να δουν το νήμα εξαρτώνται από τη ρύθμιση απορρήτου του προφίλ του κάθε χρήστη.
Πώς να προστατέψετε το προφίλ σας στο Threads
Για να προστατέψει ο κάθε χρήστης το προφίλ του στο Threads, πρέπει να διασφαλίσει την προστασία του λογαριασμού του στο Instagram. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα παρακάτω εργαλεία για να προστατέψει το προφίλ του όταν χρησιμοποιεί το Threads.
- Ενεργοποίηση της ταυτοποίησης δύο παραγόντων (2FA) για μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Ενεργοποίηση των αιτημάτων σύνδεσης για να λαμβάνει ειδοποιήσεις κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό του.
- Ανάκληση της πρόσβασης που έχει εκχωρήσει σε ύποπτες εφαρμογές τρίτων.
- Δημιουργία ενός ισχυρού κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό με τουλάχιστον 6 αριθμούς, γράμματα και ειδικούς χαρακτήρες. Αλλαγή κωδικού πρόσβασης τακτικά.
Είναι ασφαλής η εφαρμογή Threads για τα παιδιά και τους νέους;
Η χρήση της εφαρμογής Threads έχει θέσει ηλικιακό όριο των χρηστών τα 13 έτη. Παρέχει στους γονείς και κηδεμόνες ένα σύνολο εργαλείων και στατιστικών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως μέσο υποστήριξης των εφήβων (ηλικίας 13-17) κατά τη χρήση του Threads, την εποπτεία. Ο γονέας θα πρέπει να διαμορφώσει την εποπτεία μέσα από το Κέντρο Οικογενείας του Instagram.
Για τη ρύθμιση της εποπτείας στο Instagram απαιτούνται ενέργειες τόσο από το παιδί όσο και από τον γονέα του. Αρχικά, ο έφηβος ή ο γονέας στέλνει μια πρόσκληση για εποπτεία. Στη συνέχεια, η πρόσκληση πρέπει να γίνει αποδεκτή, προκειμένου να ξεκινήσει η εποπτεία. Αν το παιδί στείλει την πρόσκληση στον γονέα, πρέπει να επιβεβαιώσει ότι ο γονέας που αποδέχτηκε την πρόσκληση είναι το σωστό άτομο για την άσκηση εποπτείας στον λογαριασμό του. Μόνο ένας γονέας μπορεί να ασκεί εποπτεία στον λογαριασμό ενός εφήβου.
Για να ασκείται εποπτεία σε λογαριασμούς εφήβων, οι έφηβοι πρέπει να είναι μεταξύ 13-17 ετών. Τόσο οι έφηβοι όσο και οι γονείς πρέπει να έχουν δημιουργήσει λογαριασμό Instagram ώστε να μπορούν να αποδεχτούν την πρόσκληση εποπτείας.
Μάθετε περισσότερα για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν γονείς και έφηβοι.
Τι προσφέρει η εποπτεία:
Ο γονέας/κηδεμόνας μπορεί να δει τις ακόλουθες πληροφορίες:
- Χρόνο στο Threads: Θα βλέπει ένα γράφημα με τον χρόνο που έχει περάσει το παιδί στο Threads και στο Instagram.
- Ημερήσιο χρονικό όριο: Στο όριο αυτό προσμετράται τόσο ο χρόνος στο Threads όσο και ο χρόνος στο Instagram.
- Προγραμματισμένα διαλείμματα: Μπορεί να επιλέξει συγκεκριμένες ημέρες και ώρες για τα προγραμματισμένα διαλείμματα. Στη διάρκεια ενός προγραμματισμένου διαλείμματος, το παιδί σας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Threads σε καμία συσκευή. Έχετε υπόψη ότι οι έφηβοι εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στις ρυθμίσεις του λογαριασμού τους κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων διαλειμμάτων.
- Ακόλουθοι και λογαριασμοί που ακολουθεί.
- Ρύθμιση ειδοποιήσεων: Οι ρυθμίσεις ειδοποιήσεων του παιδιού εφαρμόζονται και στο Threads και στο Instagram. Ο γονέας/κηδεμόνας θα ειδοποιείται για νέους ακόλουθους ή νέους λογαριασμούς που ακολουθεί μέσω του Instagram.
- Λίστα: Θα βλέπει τις 3 πιο πρόσφατες συνδέσεις του παιδιού στο Threads και στο Instagram, καθώς και μια ξεχωριστή λίστα ακόλουθων και λογαριασμών που ακολουθεί για την κάθε εφαρμογή.
- Απόρρητο του προφίλ του παιδιού: Η ρύθμιση απορρήτου του προφίλ του παιδιού για το Threads μπορεί να διαφέρει από την αντίστοιχη ρύθμιση για τον λογαριασμό του στο Instagram.
- Επιλογές ελέγχου ευαίσθητου περιεχομένου: Αυτή η ρύθμιση είναι κοινή στο Instagram και στο Threads. Αν το παιδί ενημερώσει αυτήν τη ρύθμιση στο Instagram, θα ενημερωθεί και για το Threads.
- Μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί: Θα βλέπει τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς στο Threads και στο Instagram.
Εργαλεία report/block
Αφαίρεση ακολούθου στο Threads:
- Πατήστε κάτω δεξιά στο προφίλ σας.
- Πατήστε Ακόλουθοι κάτω από τις πληροφορίες του προφίλ σας. Θα δείτε μια λίστα των ατόμων που σας ακολουθούν.
- Πατήστε ένα όνομα χρήστη για να πάτε στο προφίλ του συγκεκριμένου ατόμου.
- Πατήστε πάνω δεξιά στο προφίλ σας και έπειτα πατήστε Αφαίρεση ακόλουθου.
Όταν μπλοκάρετε έναν χρήστη, δεν μπορεί να δει οτιδήποτε δημοσιεύετε στο Threads. Τα άτομα που μπλοκάρετε δεν ειδοποιούνται για την ενέργειά σας.
Μπλοκάρισμα/ξεμπλοκάρισμα χρήστη στο Threads:
Μέσω ροής:
- Πατήστε σε μια δημοσίευση δίπλα στο προφίλ που θέλετε να μπλοκάρετε ή να ξεμπλοκάρετε.
- Πατήστε Μπλοκάρισμα.
- Πατήστε Μπλοκάρισμα στο κάτω μέρος για επιβεβαίωση.
Μέσω προφίλ:
- Πηγαίνετε στο προφίλ ενός χρήστη.
- Πατήστε κάτω από την εικόνα προφίλ του χρήστη και έπειτα πατήστε Μπλοκάρισμα ή Ξεμπλοκάρισμα.
- Επιβεβαιώστε την επιλογή σας.
Αν μπλοκάρετε ένα προφίλ στο Threads, θα μπλοκαριστεί και ο λογαριασμός Instagram που είναι συνδεδεμένος με το συγκεκριμένο προφίλ. Αν μπλοκάρετε έναν λογαριασμό στο Instagram, θα μπλοκαριστεί και το προφίλ στο Threads που είναι συνδεδεμένο με τον συγκεκριμένο λογαριασμό.
Διαγραφή προφίλ στο Threads:
Σε περίπτωση που ο χρήστης θελήσει να διαγράψει το προφίλ του στο Threads:
- Δεν θα μπορεί πλέον να ανακτήσει τις πληροφορίες του στο Threads.
- Θα πρέπει να περιμένει 90 ημέρες για να μπορέσει να εγγραφεί ξανά με τον ίδιο λογαριασμό Instagram.
Γενικές συμβουλές
- Μην κοινοποιείτε ποτέ τον κωδικό πρόσβασής σας.
- Όταν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο υπολογιστή, να αποσυνδέεστε πάντα από το Instagram.
- Υποβάλετε αναφορά για περιπτώσεις απάτης ή για ύποπτη δραστηριότητα
- Έχετε τον νου σας για συνήθεις απάτες στο Instagram που μπορεί να εμφανιστούν στο Threads.
- Αναφέρετε συζητήσεις που δεν τηρούν τους Κανόνες της κοινότητας του Instagram.
- Αναφέρετε προφίλ που χρησιμοποιούν με παραπλανητικό τρόπο το όνομά σας.
- Αναφέρετε ύποπτα email στο phish@instagram.com.
- Μην ανοίγετε ύποπτους συνδέσμους ή συνημμένα που περιλαμβάνονται σε συζητήσεις ή δημοσιεύσεις.
Διαγωνισμοί για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, προκηρύσσει πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό με διαφορετικά θέματα για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το θέμα του διαγωνισμού για τους μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι: «Λέμε ΟΧΙ στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό: Μαθαίνουμε, Προστατευόμαστε, Στηρίζουμε!» και για τους μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Κοινωνικά δίκτυα: προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους φίλους μας».
Μαθητές/τριες από την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ατομικά ή ομαδικά καλούνται να δημιουργήσουν υλικό σχετικό με τις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού, τα μέτρα αυτοπροστασίας, τις επιλογές διαχείρισης που έχει κάποιος είτε είναι θύμα είτε μάρτυρας ενός περιστατικού.
- Να μάθουν και να υιοθετήσουν ορθές συμπεριφορές διαδικτυακής χρήσης.
- Να μάθουν να αναγνωρίζουν τις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού και τους ορθούς τρόπους αντιμετώπισής του.
- Να αναπτύξουν στρατηγικές απόκρισης στη διαδικτυακή βία, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς της (report) και του αποκλεισμού (block).
- Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα και ενσυναίσθηση στο διαδίκτυο.
- Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, υπευθυνότητα και κοινωνικές δεξιότητες.
Μαθητές/τριες από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ατομικά ή ομαδικά καλούνται να δημιουργήσουν υλικό σχετικό με τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων όπως π.χ επαφές με αγνώστους, παραπληροφόρηση, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, ακατάλληλο περιεχόμενο, υπερβολική χρήση, απάτες, rabbit hole effect (η πρακτική δηλαδή του να εμφανίζονται ατελείωτα προτεινόμενα βίντεο σχετικά με το βίντεο που κάθε φορά βλέπει ο χρήστης, που στόχο έχει να παρασέρνει το χρήστη στο να αφιερώνει ακόμα περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο), πρακτικές digital marketing που επηρεάζουν παιδιά και νέους όπως π.χ influencer marketing κ.α. Επιπρόσθετα στο υλικό θα πρέπει να αναφέρονται και τρόποι αυτοπροστασίας και προστασίας γενικά της κοινότητας. Ο στόχος για τους μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι:
- Να μάθουν και να υιοθετήσουν ορθές συμπεριφορές διαδικτυακής χρήσης.
- Να μάθουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα κοινωνικά δίκτυα και τους ορθούς τρόπους αντιμετώπισής τους.
- Να αναπτύξουν στρατηγικές απόκρισης στη διαδικτυακή βία, σε περιπτώσεις αποπλάνησης ή εξαπάτησης συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς (report) και του αποκλεισμού (block).
- Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα και ενσυναίσθηση στο διαδίκτυο.
- Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, υπευθυνότητα και κοινωνικές δεξιότητες.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
- Ο διαγωνισμός στοχεύει στην επίτευξη προκαθορισμένου στόχου μέσα από οργανωμένες δράσεις.
- Προβάλλει ουσιαστικές, σύγχρονες και επιστημονικά ακριβείς γνώσεις.
- Ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες και υπαρκτές ανάγκες στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Συνάδει με τα αντίστοιχα Προγράμματα Σπουδών και επιπροσθέτως συμβάλλει στον εμπλουτισμό των διδακτικών τους στόχων/προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.
- Είναι παιδαγωγικά κατάλληλος για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού.
- Παρέχει διευκολύνσεις, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν όλοι/όλες οι μαθητές/τριες ανεξαρτήτως μαθησιακού, κοινωνικού-πολιτισμικού υποβάθρου (π.χ. ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ή/και αναπηρία, Ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ή ως ξένη γλώσσα, διαφορετικό κοινωνικό-πολιτισμικό υπόβαθρο).
- Σέβεται τα ατομικά χαρακτηριστικά του μαθητικού πληθυσμού που απευθύνεται, καθώς και τις διαφορετικές δυνατότητες πρόσβασης των μαθητών/τριών στη γνώση.
- Προάγει την ατομική, συνεργατική, βιωματική, διερευνητική και εργαστηριακή προσέγγιση της γνώσης, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και στάσεων.
- Ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα.
- Αποτελεί δίαυλο διασύνδεσης κι επικοινωνίας του σχολείου με την ευρύτερη κοινότητα.
- Προάγει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και να προωθεί την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών (δεν έχει χαρακτήρα προπαγανδιστικό, προσηλυτιστικό, έμφυλων διακρίσεων, προώθησης αυταρχικών, ξενοφοβικών νοοτροπιών, κ.ά.).
- Δεν έχει ως αυτοσκοπό τη διαφήμιση και την προώθηση εμπορικών συμφερόντων.
- Πληροί τους κανόνες προσβασιμότητας για όλο το μαθητικό πληθυσμό, καθώς και τους ισχύοντες κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
- Προβλέπει τη συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούς Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, το Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., όπου υπάρχει, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσαρμογές κατά την υλοποίηση του προγράμματος.
- Προβλέπει διαδικασία αποτίμησης και συνοδεύεται από εργαλεία αξιολόγησης, τα οποία συμπληρώνονται από τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Eνθαρρύνονται συνέργειες μεταξύ σχολείων, μεταξύ τάξεων ή μεταξύ μαθητών/τριών. Οι μαθητές/τριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων προτείνεται ελεύθερα να επιλέξουν τη μορφή του υλικού που θα δημιουργήσουν (ζωγραφιά, κολλάζ, παραμύθι, ποίημα, βίντεο/σποτ, παρουσίαση, κουΐζ, τραγούδι, κόμικς, εφαρμογή κ.α.). Φυσικά οποιαδήποτε άλλη πρωτότυπη ιδέα από τους μαθητές/τριες θα γίνει με χαρά αποδεκτή.
Όλες οι εργασίες θα πρέπει να είναι πρωτότυπες και να μην εμπίπτουν στους νόμιμους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων άλλων (προσοχή ιδιαίτερα στη μουσική των τραγουδιών).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διάρκεια του οπτικοακουστικού υλικού το οποίο δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 λεπτά σε όλες τις βαθμίδες.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα καταθέσουν τα έργα των μαθητών/τριών ηλεκτρονικά στις ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες τις οποίες μπορείτε να βρείτε παρακάτω.
Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους και την άδεια ανάρτησης των έργων τους στο διαδίκτυο. Τη φόρμα συναίνεσης μπορείτε να τη βρείτε εδώ και είναι υποχρεωτικό να υποβληθεί μαζί με το έργο/έργα των μαθητών/τριών.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης του διαγωνισμού και θα διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. (Ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» [ΦΕΚ 25/Α/04-03-1993], όπως ισχύει. Συγκεκριμένα: Άρθρο 1 «πνευματική ιδιοκτησία» , Άρθρο 3 «περιουσιακό δικαίωμα», Άρθρο 4 «ηθικό δικαίωμα», Άρθρο 12 «μεταβίβαση»)
Σε καμία περίπτωση δε θα προκύψουν έσοδα για το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ ή για άλλον, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.κλπ.) και η χρήση των έργων θα γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων σε Ελλάδα και Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος: – ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου – μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου – μια ομάδα μαθητών/τριών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου – ένας μεμονωμένος μαθητής ή μαθήτρια – δύο ή περισσότερες τάξεις από διαφορετικές σχολικές μονάδες με σκοπό τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση του μαθητικού δυναμικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού και την από κοινού υποβολή δημιουργιών. Γι’ αυτό και όχι μόνο επιτρέπονται αυτές οι συμπράξεις αλλά ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να αναζητήσουν σχολεία-συνεργάτες για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα καταθέσουν τα έργα των μαθητών/τριών ηλεκτρονικά στις ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες τις οποίες μπορείτε να βρείτε παρακάτω:
Η συμπλήρωση της φόρμας θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας υποβολής έργων (01/10/2024-20/12/2024).
Τα υποχρεωτικά πεδία που πρέπει να συμπληρωθούν είναι τα εξής:
- Όνομα και Επώνυμο Υπευθύνου
- Email Επικοινωνίας
- Φορέας (Όνομα Σχολείου ή Οργανισμού)
- Διεύθυνση Φορέα
- Βαθμίδα Εκπαίδευσης (Α’/βάθμια ή Β’/βάθμια) και
- Η εργασία ή το URL στο οποίο είναι μεταφορτωμένη
Αν η συμμετοχή είναι ζωγραφιά/ιές ή μια παρουσίαση ή μια εικονογραφημένη ιστορία τότε μπορεί να σταλεί ένα αρχείο σε μορφή .pdf ή .jpg ή .png ή .ppt ή .pptx ή .docx ή .doc. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αρχείου είναι 15 ΜByte. Αν η συμμετοχή είναι βίντεο τότε μπορεί να ανέβει το video στο διαδίκτυο (YouTube, Vimeo, κ.τ.λ.) και να σταλεί η διεύθυνση URL. Τέλος αν η συμμετοχή είναι μια εφαρμογή τότε θα πρέπει να ανέβει στο διαδίκτυο και να μας σταλεί η διεύθυνση URL.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου θα ανεβάσει όλες τις συμμετοχές του διαγωνισμού σε ειδική σελίδα στο saferInternet4kids.gr και θα διενεργηθεί ψηφοφορία μεταξύ των μελών του προκειμένου να αναδειχτούν οι καλύτερες συμμετοχές για τον διαγωνισμό ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Θα βραβευτεί ένα έργο από κάθε κατηγορία (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο).
Προβλέπονται διαδικασίες αποτίμησης του διαγωνισμού και υλικό αξιολόγησης το οποίο θα συμπληρώνεται από τους/τις εκπαιδευτικούς. Τις φόρμες αξιολόγησης μπορείτε να τις βρείτε παρακάτω:
ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Ως ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού ορίζεται η 01/10/2024 και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων ορίζεται η 20/12/2024. Ο διαγωνισμός δύναται να πραγματοποιηθεί εντός και εκτός ωρολογίου προγράμματος. Στην περίπτωση που επιλεχθεί από τους εκπαιδευτικούς να γίνει η προετοιμασία των μαθητών/τριών για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό εντός του ωρολογίου προγράμματος προτείνεται η ώρα της πληροφορικής ή της τεχνολογίας για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η ώρα της πληροφορικής, της ευέλικτης ζώνης ή των εργαστηρίων δεξιοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων κρίνεται ότι δεν επιβαρύνεται αλλά εμπλουτίζεται και διευρύνεται με τρόπο δημιουργικό σύμφωνα πάντα με τους στόχους που τίθενται στο πρόγραμμα σπουδών καθώς οι μαθητές/τριες μέσα από την όλη διαδικασία, με βιωματικό τρόπο θα ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογικές τάσεις, θα μάθουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στον ψηφιακό κόσμο και θα υιοθετήσουν ορθές πρακτικές διαδικτυακής συμπεριφοράς.
Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Υποψηφιοτήτων: 20/12/2024
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Δομή και παρουσίαση έργου:
Αρτιότητα και περιεχόμενο:
Δημιουργικότητα και Πρωτοτυπία:
Σημαντικό κριτήριο αποτελεί η πρωτοτυπία των έργων/εργασιών, με στόχο να αποφευχθεί η επανάληψη εργασιών που έχουν γίνει από μαθητές στο παρελθόν, έτσι ώστε να προωθηθούν και να υλοποιηθούν νέες, έξυπνες και λειτουργικές ιδέες των μαθητών σε θέματα ασφαλούς και ποιοτικής χρήσης του διαδικτύου.
Μήνυμα και βαθμός απήχησής του:
Με το κριτήριο αυτό δίδεται έμφαση στην αποτελεσματικότητα του μηνύματος έτσι ώστε να υπάρχει ευαισθητοποίηση μεγάλου μέρους της μαθητικής κοινότητας για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
ΕΠΑΘΛΟ
Θα αναδειχθούν οι τέσσερις καλύτερες υποψηφιότητες, μία από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα. Οι δημιουργίες των μαθητών (τόσο των βραβευθέντων όσο επιλεκτικά κάποιων συμμετεχόντων) αναδεικνύονται μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids.gr και αναρτώνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν προβλέπεται χρηματικό βραβείο, ενώ για την ανάρτηση των έργων των μαθητών είναι υποχρεωτικό να υποβληθεί και η φόρμα συναίνεσης των γονιών η οποία βρίσκεται εδώ.
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο «Προκλήσεις και ευκαιρίες από τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής νοημοσύνης για παιδιά και εφήβους» 07.05.2025
Καθώς η τεχνολογία ενσωματώνεται στις σύγχρονες τάξεις, αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες για εξατομικευμένη μάθηση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η ιδιωτικότητα δεδομένων και η ηθική χρήση της τεχνολογίας. Μέσα από πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα, το webinar θα εξετάσει πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να εκμεταλλευτούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την προετοιμασία των νέων για την τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία του μέλλοντος.
Ημέρα: 07.05.2025
Ώρα: 18:00 – 19:00
Εισηγήτρια: Παρασκευή Φραγκοπούλου – Συντονίστρια Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς.
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α’ τάξης Δημοτικού στις 29.05.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, το ασφαλές online gaming, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η θετική αλληλεπίδραση με φίλους στο διαδίκτυο κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού 20.05.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Β’, Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η αγωγή του καλού ψηφιακού πολίτη, η θετική αλληλεπίδραση με τους φίλους μας στο διαδίκτυο, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού 14.05.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου 06.05.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου.
Θίγονται θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η ψηφιακή συναίνεση, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους, η εικόνα σώματος στα social media, η παραπληροφόρηση κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο «Εκπαιδευτικό υλικό για την Ειδική Αγωγή» 30.04.2025
Στο σεμινάριο παρουσιάζεται μια εκτενής εργαλειοθήκη διδασκαλίας για να εξοπλίσει, να δώσει τη δυνατότητα και να ενδυναμώσει τους εκπαιδευτικούς με τις σχετικές γνώσεις που χρειάζονται για την υποστήριξη των νέων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία.
Ημέρα: 30.04.2025
Ώρα: 18:00 – 19:00
Εισηγήτρια: Μαρία Δάρα – Ψυχολόγος Γραμμής Βοήθειας Help-line.gr Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς.
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού 30.04.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο σεμινάριο «Ασφάλεια στο διαδίκτυο για γονείς παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου 07.04.2025
Ενημερωτικό webinar για γονείς παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου. Πώς θα εκπαιδεύσουμε τους εφήβους να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το διαδίκτυο; Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και ποιοι οι κυριότεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν; Ποια εργαλεία είναι διαθέσιμα δωρεάν για την προστασία των παιδιών; Θα θιχτούν θέματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών, οι επαφές με αγνώστους, το online gaming, η ασφάλεια στα κοινωνικά δίκτυα κ.α.
Ημέρα: 07.04.2025
Ώρα: 18:00 – 19:30
Εισηγητής: Γιώργος Κορμάς – Υπεύθυνος Γραμμής Βοηθείας Help-line.gr Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση» για μαθητές Λυκείου 08.04.2025
Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να εγγραφείτε στο online σεμινάριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση» που θα πραγματοποιηθεί στις 08.04.2025 και ώρα 10:00 – 10:45. Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που είναι οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για τη εκστρατεία του European Cyber Security Month (ECSM) 2024 του ENISA.
Η φετινή εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Μήνα Κυβερνοασφάλειας (ECSM) έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας που αφορούν την ενημέρωση του κοινού σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), τους τύπους της ΤΝ, τις εφαρμογές της ΤΝ, τη Μηχανική Μάθηση καθώς και τις προκλήσεις και τα ηθικά ζητήματα.
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου 02.04.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου.
Θίγονται θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η ψηφιακή συναίνεση, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους, η εικόνα σώματος στα social media, η παραπληροφόρηση κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο σεμινάριο «Ασφάλεια στο διαδίκτυο για γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού» 10.03.2025
Ενημερωτικό webinar για γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου. Πώς θα μιλήσουμε στα μικρά παιδιά για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και ποια εργαλεία υπάρχουν και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών από διαδικτυακούς κινδύνους.
Ημέρα: 10.03.2025
Ώρα: 18:00 – 19:30
Εισηγητής: Γιώργος Κορμάς – Υπεύθυνος Γραμμής Βοηθείας Help-line.gr Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο «Κίνδυνοι διαδικτύου: sexting & sextortion» 05.03.2025
Εξετάζονται οι σύγχρονες προκλήσεις που σχετίζονται με την ανταλλαγή γυμνών φωτογραφιών (sexting) και τον διαδικτυακό εκβιασμό (sextortion). Διερευνώνται οι αιτίες και οι συνέπειες της ανεπιθύμητης διάδοσης προσωπικών εικόνων και της εκβιαστικής χρήσης τους, ενώ παρέχονται στρατηγικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.
Ημέρα: 05.03.2025
Ώρα: 18:00 – 19:00
Εισηγήτρια: Μαρία Δάρα – Ψυχολόγος Γραμμής Βοήθειας Help-line.gr Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς.
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Λυκείου 28.03.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Λυκείου.
Θίγονται θέματα όπως το sexting, η ψηφιακή συναίνεση, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, οι επαφές με αγνώστους, η εικόνα σώματος στα social media κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου 20.03.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου.
Θίγονται θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η ψηφιακή συναίνεση, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους, η εικόνα σώματος στα social media, η παραπληροφόρηση κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού 12.03.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Β’, Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η αγωγή του καλού ψηφιακού πολίτη, η θετική αλληλεπίδραση με τους φίλους μας στο διαδίκτυο, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού 06.03.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού 14.02.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Β’, Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η αγωγή του καλού ψηφιακού πολίτη, η θετική αλληλεπίδραση με τους φίλους μας στο διαδίκτυο, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου 13.02.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου.
Θίγονται θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η ψηφιακή συναίνεση, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους, η εικόνα σώματος στα social media, η παραπληροφόρηση κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α’ τάξης Δημοτικού 13.02.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α’ τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, το ασφαλές online gaming, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η θετική αλληλεπίδραση με φίλους στο διαδίκτυο κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού 12.02.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση» για μαθητές Λυκείου 12.02.2025
Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να εγγραφείτε στο online σεμινάριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση» που θα πραγματοποιηθεί στις 12.02.2025 και ώρα 10:00 – 10:45. Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που είναι οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για τη εκστρατεία του European Cyber Security Month (ECSM) 2024 του ENISA.
Η φετινή εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Μήνα Κυβερνοασφάλειας (ECSM) έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας που αφορούν την ενημέρωση του κοινού σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), τους τύπους της ΤΝ, τις εφαρμογές της ΤΝ, τη Μηχανική Μάθηση καθώς και τις προκλήσεις και τα ηθικά ζητήματα.
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο «Εκπαιδευτικό υλικό για την Ειδική Αγωγή» 19.02.2025
Στο σεμινάριο παρουσιάζεται μια εκτενής εργαλειοθήκη διδασκαλίας για να εξοπλίσει, να δώσει τη δυνατότητα και να ενδυναμώσει τους εκπαιδευτικούς με τις σχετικές γνώσεις που χρειάζονται για την υποστήριξη των νέων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία.
Ημέρα:19.02.2025
Ώρα: 18:00 – 19:00
Εισηγήτρια: Μαρία Δάρα – Ψυχολόγος Γραμμής Βοήθειας Help-line.gr Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς.
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο «Προκλήσεις και ευκαιρίες από τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής νοημοσύνης για παιδιά και εφήβους» 20.01.2025
Καθώς η τεχνολογία ενσωματώνεται στις σύγχρονες τάξεις, αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες για εξατομικευμένη μάθηση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η ιδιωτικότητα δεδομένων και η ηθική χρήση της τεχνολογίας. Μέσα από πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα, το webinar θα εξετάσει πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να εκμεταλλευτούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την προετοιμασία των νέων για την τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία του μέλλοντος.
Ημέρα: 20.01.2025
Ώρα: 18:00 – 19:00
Εισηγήτρια: Παρασκευή Φραγκοπούλου – Συντονίστρια Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς.
Για να συμμετάσχετε στο σεμινάριο συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού 27.01.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου 21.01.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Γυμνασίου.
Θίγονται θέματα όπως η ψηφιακή πολιτειότητα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των παιδιών στο διαδίκτυο, το block και το report, η ψηφιακή συναίνεση, η θετική διαδικτυακή αλληλεπίδραση, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους, η εικόνα σώματος στα social media, η παραπληροφόρηση κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Β’, Γ’ και Δ’ Δημοτικού 13.01.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Β’, Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η αγωγή του καλού ψηφιακού πολίτη, η θετική αλληλεπίδραση με τους φίλους μας στο διαδίκτυο, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι επαφές με αγνώστους κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α’ τάξης Δημοτικού 09.01.2025
Διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίγονται θέματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, το ασφαλές online gaming, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η θετική αλληλεπίδραση με φίλους στο διαδίκτυο κ.α.
Η ενημέρωση διαρκεί μία (1) διδακτική ώρα.
Ώρα: 10:00 – 10:45
Σας ενημερώνουμε ότι απαραίτητη είναι η ύπαρξη βιντεοπροβολέα. Οι κάμερες και τα μικρόφωνα θα είναι απενεργοποιημένα. Στο τέλος της παρουσίασης, εφόσον κάποιος μαθητής έχει κάποια απορία και θέλει να πάρει το λόγο μπορεί να απευθύνει την ερώτηση του προς τον εκπαιδευτικό ο οποίος θα μας τη μεταφέρει. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του chat.
Μπορείτε ως εκπαιδευτικοί να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή της τάξης σας στην διαδικτυακή ενημέρωση, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:
Φόρμα συμμετοχής στο διαδικτυακό σεμινάριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση» για μαθητές Λυκείου 16.12.2024
Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να εγγραφείτε στο online σεμινάριο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση» που θα πραγματοποιηθεί στις 16.12.2024 και ώρα 10:00 – 10:45. Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που είναι οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για τη εκστρατεία του European Cyber Security Month (ECSM) 2024 του ENISA.
Η φετινή εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Μήνα Κυβερνοασφάλειας (ECSM) έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας που αφορούν την ενημέρωση του κοινού σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), τους τύπους της ΤΝ, τις εφαρμογές της ΤΝ, τη Μηχανική Μάθηση καθώς και τις προκλήσεις και τα ηθικά ζητήματα.