Πως να μιλήσετε στο παιδί σας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και σε ποια σημεία να επικεντρωθείτε
Το να μιλήσετε από νωρίς στο παιδί σας και να το ενημερώσετε για τους κινδύνους που υπάρχουν στο ψηφιακό κόσμο είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να μάθει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με ασφάλεια. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου που υπάρχουν στις σελίδες κοινωνικών δικτύων, στις εφαρμογές παιχνιδιών και στους browsers.
Το να απαγορεύσετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο δεν είναι η λύση. Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει τι πρέπει να κάνει και πώς να αντιδράσει αν κάτι το κάνει να νιώσει φόβο ή ντροπή.
- Συζητείστε μαζί του από νωρίς και σε τακτά χρονικά διαστήματα: Παιδιά και έφηβοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 12 ώρες την εβδομάδα στο διαδίκτυο και έτσι γίνεται ρουτίνα από πολύ νωρίς στη ζωή τους. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε από νωρίς τις συζητήσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Είναι πιο εύκολο να συζητάτε για αυτό το θέμα λίγο και συχνά, παρά να πρέπει να καλύψετε τα πάντα μονομιάς. Όσο το παιδί σας μεγαλώνει και η τεχνολογία εξελίσσεται, σιγουρευτείτε ότι συνεχίζετε να του μιλάτε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και να το κρατάτε ενήμερο.
- Περιηγηθείτε παρέα: Ρωτήστε το παιδί να σας δείξει τι του αρέσει να κάνει διαδικτυακά και δείξτε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητές του.
- Ενημερωθείτε με ποιους μιλάει στο διαδίκτυο: Τα παιδιά συνήθως δεν θεωρούν ξένους τα άτομα με τα οποία μιλούν διαδικτυακά, αλλα φίλους. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι για το ποιοι είναι οι «φίλοι» του. Ρωτήστε το με ποια κριτήρια επιλέγει ποιο αίτημα φιλίας να αποδεχτεί και εξηγήστε του ότι είναι πολύ εύκολο για κάποιον να πει ψέματα για την ταυτότητά του και ότι δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν που δε γνωρίζει στο φυσικό κόσμο. Ζητήστε του να γίνετε φίλοι έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις δημοσιεύσεις στη σελίδα του και να έχετε τη δυνατότητα να παρέμβετε εγκαίρως αν κάτι δε σας αρέσει. Αν δεν επιθυμεί να γίνει φίλος με εσάς συμφωνείστε να το κάνει με κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται.
- Θέστε κανόνες και συμφωνείστε όρια: Είναι σημαντικό να θέσετε μαζί κανόνες οι οποίοι θα εξαρτηθούν από την ηλικία του παιδιού σας και από το τι νιώθετε εσείς ότι είναι σωστό για αυτό. Οριοθετήστε μαζί: Το πότε μπορεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, πόσο χρόνο θα διαθέτει σε αυτή του την ασχολία, τα site που μπορεί να επισκέπτεται, τι δραστηριότητα επιτρέπεται να έχει σε αυτά, το αν μπορεί ή όχι να μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο και το πως να συμπεριφέρεται διαδικτυακά.
Αν το παιδί σας παίζει παιχνίδια:
- Ελέγξτε το όριο ηλικίας
- Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε με ποιον παίζει
- Συζητήστε για το ποιες πληροφορίες μπορεί να μοιράζεται με άλλους παίχτες
- Διαπραγματευτείτε το χρόνο που θα ξοδεύει σε καθημερινή βάση σε αυτή τη δραστηριότητα
- Σιγουρευτείτε ότι το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για την ηλικία του
- Χρησιμοποιήστε το γονικό έλεγχο για να φιλτράρετε, αποτρέψετε ή να καταγγείλετε περιεχόμενο
- Θυμηθείτε ότι αν το παιδί σας χρησιμοποιήσει άλλο ή δημόσιο WI-FI ενδεχομένως να μην ισχύσουν οι περιορισμοί που έχετε θέσει. Συμφωνείστε με το παιδί σας πώς θα χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε τέτοιες περιπτώσεις, τι επιτρέπεται και τι όχι, ή ενημερώστε τους άλλους γονείς για τις απαγορεύσεις που έχετε θέσει
- Ελέγξτε ότι το παιδί σας γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις ασφαλείας και τα εργαλεία αναφοράς
Πηγή: NSPCC
Συμβουλές για την Ασφάλεια στα Κοινωνικά Δίκτυα
Στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να βρείτε Συμβουλές για την Ασφάλεια στα Κοινωνικά Δίκτυα:
Συμβουλές για της Ασφάλεια στα Κοινωνικά Δίκτυα
Κατεβάστε το pdf εδώ:
https://saferinternet4kids.gr/wp-content/uploads/2016/11/SOCIAL_MEDIA_DIRECTIONS.pdf
Έρευνα: Οι έφηβοι αδυνατούν να ξεχωρίσουν τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο
Νέα έρευνα του Stanford University αποκαλύπτει ότι παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιες από τις ειδήσεις που διαβάζουν στα social media είναι αληθινές και ποιες ψευδείς. Κατά τη διάρκεια της έρευνας εξετάστηκαν 7.804 μαθητές γυμνασίου, λυκείου και φοιτητές και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ανησυχητικά: η νεολαία σήμερα νοιάζεται για την αληθοφάνεια και όχι για την ποιότητα της πληροφορίας. Μια μεγάλη φωτογραφία ή πολλές λεπτομέρειες είναι αρκετά για να προσδώσουν κύρος σε ένα post, ακόμα κι αν το περιεχόμενο είναι ψευδές ή δεν αντικατοπτρίζει όλη την αλήθεια.
Η έρευνα καταλήγει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουν οι νέοι να έχουν κριτική σκέψη γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την καλύτερη εκπαίδευση στο σπίτι και στο σχολείο.
ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟ FACEBOOK
Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των παραπλανητικών ή ψευδών ειδήσεων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ο ίδιος επέμενε ότι οι παραπλανητικές ειδήσεις αποτελούν ένα περιθωριακό πρόβλημα, επαναλαμβάνοντας μία προηγούμενη δήλωσή του στην οποία είχε πει ότι «περισσότερο από 99% του περιεχομένου που βλέπουν οι άνθρωποι (στο Facebook) είναι αυθεντικό».
Πηγή: THE WALL STREET JOURNAL
Ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου
Η υπερβολική ενασχόληση με το Διαδίκτυο μπορεί να επηρεάσει αρχικά τη συναισθηματική και την κοινωνική ζωή του ατόμου.
Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρηθεί:
- Αδυναμία του ατόμου να σταματήσει τη δραστηριότητα, ή ανεπιτυχείς προσπάθειες να μειώσει ή να ελέγξει το χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο.
- Επιθυμία να περνά ολοένα και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο και περισσότερο από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
- Σκέψεις για προηγούμενες online δραστηριότητες ή αναμονή της επόμενης δραστηριότητας online.
- Χρήση του Διαδικτύου για όλο και περισσότερο χρονικό διάστημα προκειμένου να ικανοποιηθεί.
- Παραμέληση ή και απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους και διακινδύνευση απώλειας σημαντικών σχέσεων ή εκπαιδευτικών ευκαιριών και μείωση των σχολικών επιδόσεων.
- Συναισθηματικό κενό, ανία, ανησυχία, άσχημη διάθεση, επιθετικότητα, όταν δεν είναι online, ή όταν προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση.
- Επανάπαυση στην οικογένεια και τους φίλους ή αδιαφορία σχετικά με τις δραστηριότητες και τις ευθύνες που του αναλογούν.
- Αίσθηση ευεξίας, ευτυχίας και ευφορίας όταν βρίσκεσαι στον υπολογιστή.
- Αισθήματα ενοχής ή αμυντική συμπεριφορά σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου που μπορούν να εκδηλωθούν και με ψέματα προς τα μέλη της οικογένειας ή φίλους, προκειμένου να αποκρύψει το χρόνο παραμονής στο Διαδίκτυο.
- Χρήση του Διαδικτύου σαν ένα τρόπο για να ξεφύγει από τα προβλήματα η να απαλλαγεί από ένα αίσθημα δυσφορίας και κακής διάθεσης.
Μπορούν όμως να παρατηρηθούν και διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως:
- Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
- Ξηροφθαλμία.
- Ημικρανίες και σοβαροί πονοκέφαλοι.
- Προβλήματα και πόνοι στη μέση.
- Διατροφικές ατασθαλίες, όπως, για παράδειγμα, η παράλειψη γευμάτων.
- Παραμέληση της προσωπικής υγιεινής.
- Διαταραχές του ύπνου και αλλαγές στις ώρες του ύπνου, όπως υπνηλία τις πρωινές ώρες εξαιτίας της χρήσης του Διαδικτύου τη νύχτα.
Οτιδήποτε ανεβάζετε στο διαδίκτυο φεύγει από το δικό σας έλεγχο!
Οτιδήποτε µοιράζεστε στο διαδίκτυο ή µέσω κινητών τηλεφώνων δεν ξέρετε ΠΟΤΕ που µπορεί να καταλήξει καθώς οτιδήποτε ανεβάζετε ή ποστάρετε είναι άµεσα διαθέσιµο σε πλήθος ατόµων που µπορεί να το αποθηκεύσουν!
Πως μπορείτε να προστατέψετε την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά σας δεδομένα:
- Προσέχω τις ρυθµίσεις απορρήτου στα κοινωνικά δίκτυα. Ό,τι ανεβάζω µπορεί να το δει ο οποιοσδήποτε.
- Οι φίλοι των φίλων µου στο διαδίκτυο είναι πραγµατικοί µου φίλοι; Επιλέγω ποιους κάνω φίλους «friend» στο διαδίκτυο! Εάν έχω πολλούς φίλους στο διαδίκτυο δε σηµαίνει ότι είµαι διάσηµος!
- Σκέφτοµαι πριν ποστάρω, µοιραστώ προσωπικό περιεχόµενο δικό µου ή κάποιου άλλου στο διαδίκτυο.
- Εάν δω ή µου σταλούν τέτοιες φωτογραφίες που απεικονίζουν κάποιον άλλον, φίλο ή γνωστό απευθύνοµαι πάντα σε κάποιον ενήλικα που εµπιστεύοµαι. Σε καµία περίπτωση δεν προωθώ κι εγώ τέτοιες φωτογραφίες γιατί έτσι µπορεί να αντιµετωπίσω τις συνέπειες του νόµου.
- ∆εν στέλνω και δεν αποθηκεύω φωτογραφίες µου στο διαδίκτυο ή στο κινητό µου τηλέφωνο που δεν θα ήθελα να δουν οι συµµαθητές µου, οι γονείς µου, οι καθηγητές µου ή οι µελλοντικοί µου φίλοι και συνάδελφοι!
Πηγή: Help-line.gr
Λέμε “ΟΧΙ” στην ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο
Είστε από εκείνους τους γονείς που συνηθίζουν να μοιράζονται φωτογραφίες των παιδιών τους με τους φίλους τους στο διαδίκτυο; Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να «ανεβάσετε» κάποια φωτογραφία του παιδιού σας σκεφτείτε το καλύτερα.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
- Μια φωτογραφία εκθέτει οπτικά το παιδί στις ορέξεις του κάθε παιδόφιλου που περιηγείται στο διαδίκτυο. Μπορεί άνετα ο οποιοσδήποτε να τη χρησιμοποιήσει για διάφορους σκοπούς.
- Από μια φωτογραφία μπορεί ο οποιοσδήποτε, όχι μόνο παιδεραστής αλλά και κακόβουλος, να αντλήσει προσωπικά στοιχεία για το παιδί και στη συνέχεια να το βλάψει. Π.χ από μια φωτογραφία στο σχολείο ή στη γειτονιά μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τους χώρους που συχνάζει το παιδί.
- Μια φωτογραφία του παιδιού αναρτημένη στα κοινωνικά δίκτυα ευνοεί τις συνθήκες ώστε το παιδί να γίνει θύμα ψηφιακού εκφοβισμού (cyberbullying).
- Εκθέτοντας το παιδί σε διάφορες ηλικίες μέσω φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούμε το λεγόμενο «ψηφιακό αρχείο» του παιδιού. Το γεγονός ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει πληροφορίες για ολόκληρη την ζωή του παιδιού, τις οποίες θα διαχειρίζεται όπως θέλει, θα πρέπει τουλάχιστον να μας φοβίζει.
- Μπορεί ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του παιδιού να φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί για όποιο σκοπό θέλει.
- Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνουν τα παιδιά μας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας τους όταν εμείς αναρτούμε τις φωτογραφίες τους;
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΗΔΗ ΠΟΣΤΑΡΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
- Μπορείτε να διαγράψετε όσες φωτογραφίες έχετε αναρτήσει. Θα διαγραφούν μεν από τη σελίδα σας αλλά θα παραμείνουν για πάντα στα αρχεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που τις δημοσιεύσατε.
- Όσες φωτογραφίες έχουν «ποστάρει» άλλοι και έχουν κάνει tag μπορείτε να τις κρύψετε από το χρονολόγιο σας. Δεν μπορείτε να τις διαγράψετε, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο εκείνος που τις δημοσίευσε.
- Αν θέλετε να συνεχίσετε να δημοσιεύετε φωτογραφίες, επιλέξτε τουλάχιστον από τις ρυθμίσεις ασφαλείας την επιλογή να τις βλέπουν μόνο οι φίλοι σας (ούτε καν οι φίλοι των φίλων σας).
- Επιλέξτε να ενημερώνεστε κάθε φορά που κάποιος σας κάνει tag σε μια φωτογραφία έτσι ώστε αν είναι και τα παιδιά σας μαζί, να έχετε τη δυνατότητα να την απορρίψετε πριν δημοσιευτεί.
- Ενημερώστε κάθε φίλο και γνωστό σας ότι δεν θέλετε να δημοσιεύουν καμία φωτογραφία ή πληροφορία, στην οποία εμφανίζεται ή αναφέρεται το παιδί σας.
Πως να δημιουργήσετε ισχυρό κωδικό πρόσβασης
Αυτό που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα και την προστασία μας στο διαδίκτυο είναι οι κωδικοί ασφαλείας που χρησιμοποιούμε. Τα πολύ εύκολα passwords μπορεί να μας διευκολύνουν γιατί τα θυμόμαστε εύκολα αλλά το ίδιο εύκολα μπορεί να παραβιαστούν από τρίτους.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό ασφαλείας.
- Αποφύγετε το προφανές: Δεν χρησιμοποιούμε passwords όπως «123456» ή τη λέξη «password»
- Δημιουργήστε ένα δικό σας κωδικό από μια αγαπημένη σας φράση χρησιμοποιώντας τα αρχικά των λέξεων
- Xρησιμοποιείστε γράμματα μαζί με αριθμούς και σύμβολα
- Χρησιμοποιείστε περισσότερους από 8 χαρακτήρες
- Μη χρησιμοποιείτε λέξεις που υπάρχουν στο λεξικό
- Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σας: Για παράδειγμα αν θέλετε να βάλετε έναν κωδικό για το Facebook τότε μετατρέψτε τον σε «FBK» και στη συνέχεια τοποθετήστε το κωδικό που χρησιμοποιείτε
- Μην μένετε ποτέ συνδεδεμένοι στους λογαριασμούς σας
- Μην εμπιστεύεστε σε κανέναν τον κωδικό ασφαλείας σας
- Ενεργοποιήστε την επαλήθευση των δύο κινήσεων: Η επαλήθευση των δύο κινήσεων απαιτεί από όποιον την έχει ενεργοποιήσει πέρα από τον κωδικό του, να πληκτρολογήσει και τον αριθμό που θα του σταλεί σε μήνυμα στο κινητό που έχει δηλώσει.
Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από την απειλή της διαδικτυακής αποπλάνησης
Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας το 20% των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προσεγγίζονται κάποια στιγμή από παιδόφιλους. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό παιδιά και έφηβοι να μην εμπιστεύονται κανέναν άγνωστο στο διαδίκτυο, να μη αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και κυρίως να μη συναντιούνται ποτέ με διαδικτυακούς «φίλους». Η ενημέρωση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία είναι η μόνη μέθοδος πρόληψης του φαινομένου. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αναφέρουν τα φαινόμενα διαδικτυακής αποπλάνησης χωρίς να ντρέπονται και να γνωρίζουν πώς να μπλοκάρουν τα ίδια τους παιδόφιλους που προσπαθούν να τα προσεγγίσουν.
Παρακάτω ακολουθούν 4 σημεία που πρέπει να επισημάνετε στο παιδί σας προκειμένου να προστατευτεί από τον κίνδυνο της διαδικτυακής αποπλάνησης.
- Να είναι προσεκτικό στις διαδικτυακές συναναστροφές του: Το παιδί θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, από την πρώτη στιγμή που αρχίζει να ασχολείται με το διαδίκτυο, ότι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεται online – ανεξάρτητα αν τους γνωρίζει καιρό ή αν είναι φιλικοί – παραμένουν άγνωστοι. Αν κάποιος το κάνει να νιώσει περίεργα ή του ζητήσει να κάνει πράγματα τα οποία δεν επιθυμεί τότε πρέπει να το εκμυστηρευτεί σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεται. Και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιχειρήσει να συναντήσει το διαδικτυακό του «φίλο» χωρίς πρώτα να έχει ενημερώσει τους γονείς του.
- Να διαφυλάσσει τα προσωπικά του στοιχεία: Όταν συνομιλεί με κάποιον στο διαδίκτυο ή όταν δημοσιεύει θα πρέπει να κρατά τα προσωπικά του στοιχεία ιδιωτικά. Αν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αν έχει προφίλ σε κάποιο παιχνίδι είναι επιτακτική ανάγκη να θέσει όρια ασφαλείας στο ποιος θα έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο που δημοσιεύει.
- Να ενημερωθεί για τα εργαλεία ασφαλείας: Αν κάποιος το ενοχλήσει διαδικτυακά είναι σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να αποθηκεύσει το μήνυμα ή τη συζήτηση. Ένας εύκολος τρόπος να το κάνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσει το print screen και να αποθηκεύσει την εικόνα σε ένα αρχείο. Πολλές υπηρεσίες έχουν εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα να μπλοκάρει και να αναφέρει χρήστες που γίνονται ενοχλητικοί.
- Να διατηρεί τον έλεγχο: Αν το παιδί νιώσει άβολα με κάποιον που συνομιλεί στο διαδίκτυο θα πρέπει να έχει το θάρρος να μιλήσει σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται ή ακόμα και να το αναφέρει στην αστυνομία.
Τα πιο συνηθισμένα σημάδια της διαδικτυακής αποπλάνησης είναι:
- Η επίδειξη ενδιαφέροντος για ένα συγκεκριμένο ανήλικο και η επιδίωξη συνάντησης
- Η αποστολή πορνογραφικού υλικού σε έφηβο
- Η μεταφορά του θέματος μιας συνομιλίας σε σεξουαλικό περιεχόμενο
- Η απαίτηση αποστολής προσωπικών φωτογραφιών
- Η προσπάθεια απόδοσης προνομίων σε έναν έφηβο
Πηγή: CHILDNET
Μάθετε το παιδί σας να προστατεύει τον εαυτό του
Σήμερα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το διαδίκτυο και τα social media σε πολύ μικρή ηλικία. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που έγινε το 2015 σε σχολεία της Αττικής με τη συμμετοχή 655 μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, η πλειοψηφία των μαθητών έχουν λογαριασμό σε τουλάχιστον μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας στην πλειοψηφία τους ψευδή στοιχεία καθώς το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας είναι τα 13 έτη. Επιπρόσθετα, το 52% των παιδιών ανέφεραν ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς τους σχετικά με την τεχνολογία.
- Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να διαπεδαγωγήσουμε το παιδί μας εγκαίρως, πριν αυτό αρχίσει να ασχολείται συστηματικά με το ψηφιακό κόσμο. Θα πρέπει να ενημερώσουμε το παιδί μας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο μιλώντας του ανοιχτά για αυτούς και να του περάσουμε το μήνυμα πως ο κόσμος του internet δε διαφέρει σε τίποτα από τον κανονικό.
- Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πρόσφορο έδαφος για ανθρώπους με κακόβουλο σκοπό να πλησιάσουν το παιδί σας και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Μιλήστε εσείς στο παιδί σας για αυτές τις ιστοσελίδες, για το τι πρέπει να προσέχει, το πως να προφυλάσσει τον εαυτό του και πως να αντιδράσει αν κάτι το κάνει να νιώσει παράξενα. Με αυτό τον τρόπο εκτός του ότι το ενημερώνετε, του προσδίδετε κι ένα αίσθημα ασφάλειας από τη στιγμή που εμφανίζεστε γνώστης των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.
- Η κάθε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει τα δικά της όρια ηλικίας για τη δημιουργία προφίλ. Τα περισσότερα παιδιά για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους να αποκτήσουν πρόσβαση, δηλώνουν ψευδή στοιχεία. Είναι καλύτερα να δημιουργήσετε ένα προφίλ μαζί με το παιδί, που δεν θα αποκαλύπτει τα προσωπικά του στοιχεία, παρά να επιμένετε σε μια απαγόρευση που ενδεχομένως να το οδηγήσει στο να πάρει μόνο του πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύστε το πώς να επιλέγει το όνομα χρήστη (username) και το συνθηματικό (password) του, αποφεύγοντας τη χρήση προσωπικών του στοιχείων.
- Επιλέξτε μαζί με το παιδί κάποιες φωτογραφίες τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιεί στα social media έτσι ώστε το ντύσιμο, η τοποθεσία και η απεικόνιση του προσώπου να μην δελεάζει κακοήθεις χρήστες. Εναλλακτικά μπορείτε να του προτείνετε αντί για φωτογραφίες να χρησιμοποιεί γραφικά με κινούμενα σχέδια.
- Δείξτε τις επιλογές ασφαλείας που υπάρχουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο παιδί σας και προτρέψτε το να επιλέξει εκείνη που το προφίλ του είναι προσβάσιμο μόνο στους φίλους του.
- Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με τα οποία συνομιλεί το παιδί σας στο διαδίκτυο. Ενημερώστε το ότι αυτός με τον οποίο μιλάει μπορεί να μην είναι αυτός που φαίνεται και τονίστε του ότι πρέπει να δέχεται αιτήματα φιλίας μόνο από ανθρώπους που γνωρίζει.
- Κάντε του αίτημα φιλίας. Με αυτόν τον τρόπο του δείχνετε ότι έχετε κι εσείς τη γνώση χειρισμού της νέας τεχνολογίας.
Όπως προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε το παιδί μας για να αντιμετωπίσει την οποία δυσκολία προκύψει στη ζωή του, έτσι και στο διαδίκτυο, ο στόχος μας δεν πρέπει να είναι η επιβολή απαγορεύσεων αλλά η θωράκιση του παιδιού μας από τους κινδύνους που ενδεχομένως να βρεθούν στο δρόμο του κατά την ενασχόληση του με τον ψηφιακό κόσμο.
Πηγή: cyberkid
Παιδεραστία στο διαδίκτυο: Που κρύβεται ο κίνδυνος
Στη σύγχρονη εποχή το διαδίκτυο αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι στην καθημερινότητα των παιδιών. Ωστόσο, παράλληλα με τα διασκεδαστικά και δημιουργικά πράγματα που είναι διαθέσιμα στον ψηφιακό κόσμο για τα παιδιά, παραμονεύει και ένας σοβαρός κίνδυνος. Οι παιδεραστές στο διαδίκτυο αρέσκονται στην ανωνυμία που προσφέρει και ψάχνουν συνεχώς για αθώα θύματα. Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους οι παιδεραστές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να πλησιάσουν τα παιδιά.
Διαβάστε παρακάτω 10 θέματα που πρέπει να προσέξετε για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού σας στο διαδίκτυο.
-
Διαδικτυακά παιχνίδια Ένα μέρος στο οποίο οι παιδεραστές γνωρίζουν παιδιά είναι τα παιχνίδια. Συνήθως επιλέγουν παιχνίδια που είναι δημοφιλή στο ηλικιακό γκρουπ που προτιμούν και προσποιούνται ότι είναι και οι ίδιοι παιδιά με σκοπό να δημιουργήσουν φιλίες με τα θύματά τους. Οι θύτες ψάχνουν για ονόματα χρηστών που δείχνουν το φύλο, την τοποθεσία και άλλες πληροφορίες που θεωρούν χρήσιμες. -
Chat rooms Ένα άλλο μέρος στο οποίο οι παιδεραστές προσποιούνται ότι είναι παιδιά. Τα Chat rooms είναι ένας εύκολος τρόπος να συγκεντρώσουν πληροφορίες για ανυποψίαστα παιδιά. Μόλις αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών, μπορεί να προσπαθήσουν να βρεθούν μαζί τους κατ’ ιδίαν. -
Facebook Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην απόφασή τους να επιτρέψουν στο παιδί να έχει τη δική του προσωπική σελίδα. Το Facebook αποτελεί το βασικό μέρος στο οποίο οι θύτες βρίσκουν τους στόχους τους, καθώς είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο προφίλ και να κάνουν αίτημα φιλίας στα παιδιά. -
Twitter Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί για τους θύτες τον ιδανικό τρόπο για να προσεγγίσουν τα θύματά τους. Πολλοί νέοι χρησιμοποιούν το Twitter ως μέσο επικοινωνίας, και οι παιδόφιλοι που το γνωρίζουν ψάχνουν και εκεί για παιδιά. -
Ιστοσελίδες για παιδιά Οι γονείς μπορεί να νομίζουν ότι ιστοσελίδες με παιδικό περιεχόμενο είναι ασφαλείς για τα παιδιά. Αλλά σκεφτείτε ποιες σελίδες είναι ιδανικότερες για να βρει κάποιος μοναχικά παιδιά που έχουν όρεξη για κουβέντα; -
Συνομιλίες άμεσων μηνυμάτων Από τη στιγμή που ένα email δε θα διαβαστεί άμεσα ή μπορεί να γίνει αντιληπτό ως spam και να διαγραφεί, οι παιδεραστές στο διαδίκτυο προτιμούν τη χρήση των άμεσων μηνυμάτων που εξαφανίζονται μόλις κλείσει το παράθυρο πλοήγησης. Με αυτό τον τόπο είναι δυσκολότερο για τους γονείς να δουν ποιος μιλάει στο παιδί τους. -
My Space Οι περισσότεροι θεωρούν το MySpace ως ένα από τα πιο σπάνια μέρη που θα επισκεφθεί ένας παιδόφιλος. Ωστόσο, οι διαδικτυακές έρευνες που είναι διαθέσιμες για να συμπληρώσουν οι επισκέπτες, παρέχουν πολλές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσέγγιση των ανυποψίαστων θυμάτων. -
Φωτογραφίες Οι γονείς πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά πως οι φωτογραφίες που ανεβάζουν στο διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθούν από παιδόφιλους. Οι φωτογραφίες τους βοηθούν να βρουν παιδιά που ταιριάζουν εμφανισιακά στις προτιμήσεις τους, και κάθε φωτογραφία που ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιεί από οποιονδήποτε. Άτομα που ασχολούνται με παιδική πορνογραφία ψάχνουν διαρκώς στο διαδίκτυο για ενδεικτικές φωτογραφίες παιδιών. -
Στοχεύουν τα ευαίσθητα παιδιά Οι παιδόφιλοι στο διαδίκτυο ψάχνουν για παιδιά που είναι ευαίσθητα και έτσι μπορούν να τα εκμεταλλευτούν με περισσότερη ευκολία. Παιδιά που είναι μοναχικά και δυστυχισμένα, παιδιά με δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον ή παιδιά που έχουν κακές σχέσεις με τους γονείς τους, αποτελούν εύκολους στόχους. Επίσης, προτιμούν παιδιά που κρατάνε μυστικά από τους γονείς και τους δασκάλους τους. -
Χρήση κωδικοποιημένης γλώσσας Η συντομευμένη διάλεκτο που χρησιμοποιούν τα παιδιά στα μηνύματα δυσκολεύει τους γονείς να καταλάβουν τι ακριβώς λένε τα παιδιά. Οι συνομιλίες των παιδιών πολλές φορές φαίνονται ασυνάρτητες στους γονείς, οι οποίοι πρέπει να μάθουν την κωδικοποιημένη γλώσσα των παιδιών για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι παιδεραστές γνωρίζουν πολύ καλά τη γλώσσα που μιλούν τα παιδιά και πως να τη χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.
Η γνώση των εγγενών κινδύνων που κρύβει το διαδίκτυο για τα αθώα παιδιά είναι ένα πρώτο βήμα για τους γονείς που θέλουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών τους. Πρέπει να εκπαιδευτούν τόσο οι ίδιοι, όσο και τα παιδιά τους για τον κίνδυνο της διαδικτυακής παιδοφιλίας όταν τα παιδιά αρχίζουν τη χρήση του ίντερνετ.
Καθορίστε κανόνες και οδηγίες για τη χρήση του υπολογιστή και των κινητών τηλεφώνων και να έχετε πάντα τον υπολογιστή σε κοινή θέα ώστε να ελέγχετε εύκολα τις σελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά. Ακόμα, χρησιμοποιείστε διαδικτυακά εργαλεία για ρυθμίσεις απορρήτου και να εγκαταστήσετε γονικές ειδοποιήσεις. Η ενεργή συμμετοχή των γονιών είναι το κλειδί για την προστασία των παιδιών από τους διαδικτυακούς κινδύνους.
Πηγή: suescheffblog.com
Συνεργασία Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με την Νατάσσα Μποφίλιου
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ανακοινώνει την συνεργασία του με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών και των γονέων σε θέματα προστασίας των παιδιών από τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος.
Η Νατάσσα Μποφίλιου είμαστε σίγουροι ότι θα μας βοηθήσει ουσιαστικά στην προσπάθεια που γίνεται στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη για την δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου όπου τα παιδιά θα απολαμβάνουν τον μαγικό αυτό κόσμο χωρίς κινδύνους έχοντας παράλληλα αναπτύξει κριτική ικανότητα.
Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου θα δημιουργήσει σποτ στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο αφίσες και εκπαιδευτικό υλικό και θα διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις με την ενεργό συμμετοχή της Νατάσσας Μποφίλιου.
Θέλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε την Νατάσσα Μποφίλιου για την άμεση ανταπόκριση της στο αίτημα μας αλλά και την αφιλοκερδή της προσφορά σε αυτή την Πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία.
Τεύχος 1 – Για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο (20-10-2016)
Υλικό για Γυμνάσιο
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017
Υλικό διαμορφωμένο σε powerpoint για μαθητές Γυμνασίου για να υλοποιηθεί στην τάξη με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. |
||
Διαδικτυακό Σεμινάριο της SafeLine
Σύντομα Διαθέσιμο. |
||
The Web We Want
Ένα εγχειρίδιο από το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο και το Insafe. Βρείτε τα σχέδια μαθημάτων αναλυτικά εδώ |
||
Ψηφιακός Κώδικας Αξιών
Στόχος μαθήματος: Να σκεφτούν οι μαθητές πως θα μεταφέρουν τους καθημερινούς κώδικες αξιών τους στο διαδίκτυο |
||
Κάρτες για το μάθημα Ψηφιακού Κόσμου Αξιών | ||
Οδηγίες για καθηγητές για το μάθημα Ψηφιακού Κόσμου Αξιών | ||
Τέλειοι Κωδικοί
Στόχος Μαθήματος: Οι μαθητές θα βελτιώσουν την προστασία τους στο διαδίκτυο αναγνωρίζοντας και δημιουργώντας ισχυρούς και εύκολα απομνημονεύσιμους κωδικούς |
||
Λίστα ελέγχου για τέλειους κωδικούς | ||
Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τέλειους κωδικούς | ||
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Στόχος Μαθήματος: Οι μαθητές θα αξιολογήσουν τις δικές τους διαδικτυακές συμπεριφορές μέσα από τη διερεύνηση ενός προφίλ κοινωνικής δικτύωσης για να εξετάσουν τις ασφαλείς και δυνητικά ανασφαλείς επιλογές. |
||
Διερεύνηση προφίλ κοινωνικής δικτύωσης | ||
Ερωτήσεις για συζήτηση για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης | ||
Μαθησιακές εισηγήσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο | ||
Συμβουλές για την ασφάλεια στα Κοινωνικά Δίκτυα |