Νέες αλλαγές σε Facebook και Instagram για την προστασία των παιδιών από το ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο
Το Facebook και η πλατφόρμα κοινής χρήσης φωτογραφιών του Instagram θα εισαγάγει μια αλλαγή πολιτικής στις αρχές του επόμενου έτους, η οποία θα κρύβει διαφημίσεις και εικόνες για χρήστες άνω των 18 ετών.
Ως μέρος της αλλαγής πολιτικής, ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης θα απαλλάξει πολλούς τύπους κατηγοριών σεξουαλικού περιεχομένου για χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Οι έφηβοι θα αποκλειστούν από την προβολή σεξουαλικών διαφημίσεων, τις απεικονίσεις ακατάλληλου περιεχομένου και τις καλλιτεχνικές απεικονίσεις γυμνού ή σεξουαλικών πράξεων.
Οι διαφημίσεις, που περιέχουν “έμμεση σεξουαλική δραστηριότητα” και φωτογραφίες έργων τέχνης που απεικονίζουν σεξουαλική δραστηριότητα, θα παραμείνουν, ωστόσο, ορατά στους ενήλικες.
Οι περιορισμοί θα εξαρτώνται αποκλειστικά από το αν οι έφηβοι καταγράφουν τις σωστές ηλικίες τους. Είναι πολύ πιθανό για τους ανήλικους χρήστες που δεν έχουν καταχωρήσει την πραγματική τους ηλικία να συνεχίσουν να βλέπουν ακατάλληλο περιεχόμενο.
Το Facebook ανέφερε ότι έχει συμβουλευτεί 25 εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων από την κοινότητα των LGBT, των διανοουμένων και ακτιβιστών ελευθερίας λόγου καθώς και των οργανισμών για την ασφάλεια των παιδιών, πριν εξετάσουν την αλλαγή.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά πως να προστατευτείτε μέσα από τα σχετικά φυλλάδια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για Facebook και Instagram.
Πηγή: telegraph.co.uk
IGF Forum Berlin 2019
Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 ξεκινά το Internet Governance Forum (IGF) στο Βερολίνο της Γερμανίας. Φέτος, η ομάδα Insafe, όπου συμμετέχει και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μαζί με άλλα Κέντρα της Ευρώπης, θα διοργανώσει δύο workshops σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους των ψηφιακών τεχνολογιών για την ευημερία των ανθρώπων και την ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.
Το IGF είναι μια πλατφόρμα που φέρνει διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων στο τραπέζι για να συζητήσουν θέματα δημόσιας πολιτικής σχετικά με το διαδίκτυο, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές. Ιδρύθηκε το 2006 από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, από τις 17:05 έως τις 18:15 CET, η ομάδα του Insafe θα διοργανώσει μια εκδήλωση με τίτλο “Πώς αντιμετωπίζει η ψηφιακή εποχή τις ευκαιρίες και τους κινδύνους για την ευημερία των ανθρώπων”. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν τις τρέχουσες τάσεις και το αυξανόμενο φάσμα απειλών για το παγκόσμιο διαδίκτυο, όπως οι διαδικτυακές προκλήσεις, η ηθική του διαδικτύου, η διαδικτυακή παραπληροφόρηση, η ρητορική μίσους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια – και πώς να τα μετατρέψουν σε ευκαιρίες. Στην
Επίσης, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019, από τις 9:30 έως τις 11:00 CET, θα διοργανωθεί από την ομάδα του Insafe ενα ακόμα workshop με τίτλο “Αντιμετωπίζοντας την ρητορική του μίσους: μια πολυεθνική ευθύνη”. Διάφοροι ομιλητές θα συζητήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της με συμμετέχοντες ομιλητές τους: Thomas Blöink, Προϊστάμενο στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας των Καταναλωτών, David Kaye, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την προαγωγή και την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης , Chan-jo Jun, συνήγορος του δικαίου πληροφορικής, Ingrid Brodnig, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Sabine Frank από την Google και Dr. Marc Jan Eumann, διευθυντή της LMK.
Διαδικτυακό σεμινάριο για την υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο
Σε αυτό το webinar θα μιλήσουμε για το φαινόμενο της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου που συμπεριλαμβάνει και
τα διαδικτυακά παιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα.
20 χρόνια INHOPE
O INHOPE – o Διεθνής Οργανισμός Ανοικτών Γραμμών Καταγγελιών Παράνομου Περιεχομένου στο Διαδίκτυο δημιουργήθηκε το 1999 ως απάντηση σε ένα κοινό όραμα για ένα διαδίκτυο χωρίς υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (CSAM). Τα τελευταία 20 χρόνια, το δίκτυο INHOPE αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη συνεχώς αυξανόμενη μάστιγα του CSAM στο διαδίκτυο, η οποία έχει επεκταθεί αριθμητικά, γεωγραφικά, αλλά και σε σοβαρότητα.
Σήμερα, οι 40+ ανοικτές γραμμές καταγγελιών στο δίκτυο INHOPE – μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο Safeline.gr – εργάζονται επί τόπου σε κάθε ήπειρο και λαμβάνουν αναφορές, απομακρύνουν άμεσα το CSAM από το διαδίκτυο και μοιράζονται δεδομένα κάθε χρόνο με τους φορείς επιβολής του νόμου και τη βιομηχανία.
Αυτό επιτεύχθηκε από ομάδες αφοσιωμένων αναλυτών που χρησιμοποιούν μια υποδομή παγκόσμιας κλάσης η οποία επιτρέπει την απευθείας ανταλλαγή καταγγελιών σε διασυνοριακό επίπεδο προς το στόχο μας για ένα διαδίκτυο χωρίς υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Σηματοδοτώντας την 20ή επέτειο της δημιουργίας του INHOPE, αναγνωρίζουμε τα καθήκοντα που αντιμετωπίσαμε και την επιτυχία που επιτεύχθηκε από το δίκτυο ανοικτών γραμμών σε αυτό το έργο μέχρι στιγμής. Καθώς εξετάζουμε το 2020 και μετά, ο INHOPE δεσμεύεται εκ νέου για το όραμά του για ένα διαδίκτυο χωρίς υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με επίκεντρο την ταχύτερη κατάργηση του CSAM.
Για να επιτύχουμε αυτό το όραμα τα επόμενα χρόνια, θα προσπαθήσουμε για περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη, ανάπτυξη δικτύων και μεγαλύτερη συνεργασία με τους φορείς επιβολής του νόμου και τη βιομηχανία.
Πηγή: INHOPE
O ψηφιακός σεβασμός ως αντίδοτο στην διαδικτυακή βία στο Safer Internet Forum 2019
Σήμερα Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, το Safer Internet Forum (SIF) διεξάγεται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Με θέμα “Από τη σεξουαλική βία στο ψηφιακό σεβασμό”, θα γιορτάσει επίσης τα 20 χρόνια χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο.
Εξερευνώντας τις πολλαπλές πτυχές της διαδικτυακής βίας στο Safer Internet Forum 2019
Το SIF 2019 θα διερευνήσει το θέμα της διαδικτυακής βίας και των διαφόρων μορφών της και πώς ο ψηφιακός σεβασμός μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στο φαινόμενο αυτό. Αυτό αντανακλά την εκστρατεία #DigitalRespect4Her της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε νωρίτερα το 2019 και η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των κοριτσιών και των νέων γυναικών που βιώνουν τη βία στο διαδίκτυο και στην προώθηση μιας έντονης διαπολιτιστικής κουλτούρας για όλους τους πολίτες της ΕΕ – κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και σεβασμό στο διαδίκτυο. Εξίσου, θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι και να έχουν την ικανότητα να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφιακή ζωή.
Στο πλαίσιο αυτό, η Thordis Elva, συγγραφέας, ομιλήτρια και δημοσιογράφος που είναι γνωστή για το TED Talk “Η ιστορία μας για το βιασμό και η συμφιλίωση” θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία, εξετάζοντας τα βασικά ζητήματα που διακυβεύονται, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και άλλες μορφές βίας με βάση το φύλο. Θα συζητήσει επίσης τις λύσεις που έχουν τεθεί σε αυτά τα ζητήματα, εξετάζοντας ειδικότερα τον ρόλο των υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής και των ρυθμιστικών αρχών και θα μοιραστεί μερικά παραδείγματα επιτυχημένων εκστρατειών και ορθών πρακτικών στον τομέα αυτό.
Σε μια σειρά συναντήσεων θα εξεταστεί το φαινόμενο της διαδικτυακής βίας από διαφορετικές οπτικές γωνίες (όπως διαδικτυακή βία και μισογυνισμός στα παιχνίδια, σεξουαλική βία κατά ανδρών και αγοριών) και θα παρουσιάσει επίσης μερικές ενδιαφέρουσες και καινοτόμες λύσεις στο φαινόμενο, όπως η deShame για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης μεταξύ των νέων, το πρόγραμμα SELMA για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ενάντια στη διαδικτυακή βία.
Ολοκληρώνοντας 20 χρόνια παρουσίας του INHOPE
Το δίκτυο των ανοικτών γραμμών καταγγελιών παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο INHOPE γίνεται 20 χρονών και, με την ευκαιρία του Safer Internet Forum 2019, ο οργανισμός θα πραγματοποιήσει μια σύνοδο που θα εξετάζει τα όσα έχουν επιτευχθεί σε αυτό το χρονικό πλαίσιο όσον αφορά την καταπολέμηση του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου και ειδικότερα του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM). Θα περιλαμβάνει συνεισφορές από μακρόχρονες ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές INHOPE, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας και επαγγελματίες παιδικής μέριμνας. Στόχος της συνόδου είναι επίσης να αξιοποιηθούν τα διδάγματα που αντλήθηκαν για τη διαμόρφωση των μελλοντικών δραστηριοτήτων και ένα νέο όραμα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Safer Internet Forum 2019, συμπεριλαμβανομένης της ημερήσιας διάταξης, επισκεφτείτε τη διεύθυνση https://www.betterinternetforkids.eu/sif. Mπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προηγούμενες εκδόσεις του SIF στην ίδια τοποθεσία. Παρακολουθήστε τα #SaferInternetForum και #SIF2019 στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για τις τελευταίες ειδήσεις και για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης μιας ζωντανής ροής της συνάντησης.
Downloading
To Downloading είναι το κατέβασμα ψηφιακού περιεχομένου όπως φωτογραφία, βίντεο, μουσική, αρχείο κειμένου και άλλα, από το διαδίκτυο στον δικό μας υπολογιστή.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόσβασης και λήψης μουσικής, ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού online και είναι σημαντικό τα παιδιά και οι νέοι να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του να κατεβάζουν ΝΟΜΙΜΑ περιεχόμενο.
Είναι παράνομο να ανεβάζετε ή να κάνετε λήψη αρχείων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια από το άτομο που κατέχει τα δικαιώματα και ενδέχεται να υποστείτε κυρώσεις. Οι υπηρεσίες κοινής χρήσης αρχείων μπορούν, θεωρητικά, να χρησιμοποιηθούν νόμιμα, αλλά, στην πράξη, σχεδόν όλο το περιεχόμενο σε αυτά είναι παράνομο. Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας εξαρτώνται από τη χώρα και το εκάστοτε περιεχόμενο επομένως είναι σημαντικό κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε να ελέγχετε αυτή την παράμετρο. Το υλικό συνήθως επισημαίνεται με μια άδεια Creative Commons που εξηγεί σαφώς πώς μπορεί ή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας δημιουργήσει ένα βίντεο στο Youtube και θέλει να βάλει μουσική πίσω από αυτό, είναι σημαντικό να ψάξει για “royalty free music” ή “creative commons music”, που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί από άλλους.
Υπάρχει επίσης μια ευρεία επιλογή νόμιμων ιστότοπων όπου μπορείτε να κατεβάσετε περιεχόμενο. Ορισμένα είναι καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε οπτικοακουστικό υλικό ή παιχνίδια.
Συμβουλές προς γονείς:
- Ενδιαφερθείτε και μάθετε πως τα παιδιά σας χρησιμοποιούν τις συσκευές τους για να έχουν πρόσβαση σε μουσική, ταινίες και γενικότερα οπτικοακουστικό υλικό.
- Συζητήστε με τα παιδιά σας σχετικά με τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο και βοηθήστε τα να κατανοήσουν γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν νόμιμους ιστότοπους όταν κάνουν downloading
- Μιλήστε τους επίσης για τα ηθικά ζητήματα – εάν παίρνουν κάτι δωρεάν ενώ γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν – είναι αυτό σωστό;
- Είναι σημαντικό να τους μιλήσετε και για τους κινδύνους που υπάρχουν για τον υπολογιστή ή το κινητό από τη χρήση παράνομων προγραμμάτων ανταλλαγής αρχείων. Οι χρήστες συχνά κατεβάζουν ιούς ή λογισμικά υποκλοπής spyware με συνέπεια να θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά τους δεδομένα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Yλικό
Από εδώ μπορείτε να κατεβάσετε μια παρουσίαση για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Υπηρεσίες εντοπισμού θέσης (location tracking)
Μια υπηρεσία εντοπισμού θέσης χρησιμοποιεί τη γεωγραφική θέση του κινητού τηλεφώνου σας και άλλων κινητών συσκευών εξοπλισμένων με τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης για να παρέχει διάφορες υπηρεσίες όπως ψυχαγωγίας, διαφήμισης και εύρεσης φίλων, ενημερώσεις για την κίνηση και τον καιρό, τοπικές πληροφορίες και βοήθεια προς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ώστε να σας βρουν αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα. Αυτές οι εξαρτώμενες από τη θέση υπηρεσίες έχουν την ικανότητα να προσδιορίζουν τη θέση σας μέσω ενός συνδυασμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας, GPS και σημείων ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi hot spots). Υπάρχουν διαθέσιμες χιλιάδες τέτοιες εφαρμογές και όλο και περισσότερο ενσωματώνονται σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μπορεί ο χρήστης να γνωστοποιεί τη θέση του στους φίλους του. Είναι ζωτικής σημασίας το παιδί σας να γνωρίζει τους κινδύνους που συνεπάγεται η παρακολούθηση της γεωγραφικής του θέσης.
Συμβουλές:
- Αν το παιδί σας θέλει να εγγραφεί σε μια υπηρεσία εντοπισμού θέσης μέσω διαδικτύου ή κινητού, ελέγξτε αν αυτό επιτρέπεται για την ηλικία του. Διαβάστε και συζητήστε μαζί του την πολιτική απορρήτου.
- Εξηγήστε του ότι οι εξαρτώμενες από τη θέση υπηρεσίες δεν αφορούν μόνον το πού βρίσκεται το παιδί σας, αλλά επίσης είναι συνδεδεμένες με την ταυτότητά του. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν άλλους να παρακολουθήσουν πού πηγαίνει σε τακτική βάση (σπίτι, σχολείο, κ.λπ.).
- Μάθετε στο παιδί σας να μην λέει ποτέ «ναι» σ’ έναν άγνωστο που προσπαθεί να το βρει μέσω μιας υπηρεσίας εντοπισμού θέσης (μπορεί, για παράδειγμα, να λάβει ένα ανεπιθύμητο μήνυμα από κάποιον).
- Εξηγήστε του πως, αν μαζί με το προφίλ της κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί μια υπηρεσία εντοπισμού θέσης, οι πάντες στη λίστα των «φίλων» του θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται. Υπογραμμίστε πόσο σημαντικό είναι να επιτρέπει να τον εντοπίσουν μόνον οι αληθινοί του φίλοι, που τους ξέρει και τους εμπιστεύεται.
- Τονίστε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να επιλέξει να λαμβάνει σε τακτική βάση από τον πάροχο της υπηρεσίας μια υπενθύμιση σχετικά με το ποιοι το εντοπίζουν.
Κλίμακα PEGI
Περιγραφή
Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα προϊόντα ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο, DVD και παιχνίδια υπολογιστή, φέρουν σαφή επισήμανση βάσει ηλικίας σύμφωνα με το περιεχόμενό τους. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις προσφέρουν καθοδήγηση στους καταναλωτές (ιδίως τους γονείς), βοηθώντας τους να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν. Η διαβάθμιση σε ένα παιχνίδι επιβεβαιώνει ότι είναι κατάλληλο για παίκτες που βρίσκονται πάνω από μια ορισμένη ηλικία. Έτσι, ένα παιχνίδι PEGI 7 είναι κατάλληλο μόνο για παίκτες ηλικίας 7 ετών και άνω, ενώ ένα παιχνίδι PEGI 18 είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Η διαβάθμιση PEGI λαμβάνει υπ’ όψιν την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού για μια ηλικία και όχι το επίπεδο δυσκολίας του.
Δείτε τις σημάνσεις με τα ανώτερα όρια ηλικιών ανα σήμανση:
Δείτε τις σημάνσεις περιεχομένου:
Συμβουλές:
- Αναζητάτε πάντοτε την ηλικιακή ταξινόμηση στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στον δικτυακό τόπο http://www.pegi.info/gr/index/id/213 .
- Προσπαθήστε να αναζητήσετε μια σύνοψη ή μια κριτική παρουσίαση του περιεχομένου του παιχνιδιού ή, ακόμα καλύτερα, παίξτε το εσείς οι ίδιοι πρώτα.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τα παιχνίδια και να κάνουν συγκρίσεις με τις καταστάσεις της πραγματικής ζωής.
- Έχετε υπόψη ότι τα online παιχνίδια μερικές φορές επιτρέπουν τη λήψη επιπλέον λογισμικού το οποίο μπορεί να τροποποιήσει το περιεχόμενο του παιχνιδιού και, επακόλουθα, και την ηλικιακή του ταξινόμηση.
- Τα online παιχνίδια συνήθως παίζονται σε διαδικτυακές κοινότητες όπου απαιτείται η αλληλεπίδραση των παικτών με άγνωστους συμπαίκτες. Πείτε στα παιδιά σας να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία και αναφέρετε τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές.
Θετικό Περιεχόμενο
Τι είναι το θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο;
Ο απώτερος στόχος της καμπάνιας Positive Online Content (POCC) είναι να οικοδομήσουμε μια καλύτερη διαδικτυακή εμπειρία για τα παιδιά: ένα διαδίκτυο με θετικό περιεχόμενο, ένα διαδίκτυο που «επιτρέπει στα παιδιά να μαθαίνουν, να διασκεδάζουν, να δημιουργούν, να απολαμβάνουν, να έχουν αυτοσεβασμό, να ενισχύει τη συμμετοχή τους στην κοινωνία και να τα παροτρύνει να παράγουν και να διανέμουν το δικό τους θετικό περιεχόμενο».
Η εκστρατεία έχει επίσης ως στόχο την παροχή συγκεκριμένων και πρακτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν στη δημιουργία και τη διάδοση τέτοιου περιεχομένου. Οι δημιουργοί, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μπορούν να επωφεληθούν από το υλικό που διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας Positive Online Content το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες
Η έκθεση των μικρών παιδιών σε υψηλής ποιότητας διαδικτυακό περιεχόμενο από τις πρώτες εμπειρίες τους, μπορεί να τα διδάξει πώς να αναγνωρίζουν τα βασικά συστατικά του κατάλληλου και θετικού περιεχομένου και υπηρεσιών και κατ’ επέκταση να τα προστατέψει από ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο.
Το ψηφιακό περιεχόμενο διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί θα όχι μόνο να αισθάνονται σίγουροι για τη διασφάλιση ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και να αξιοποιούν τις δυνατότητες του περιεχομένου στο διαδίκτυο για να εμπλουτίσουν μαθήματα και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Καθώς ο δικτυακός τόπος του POCC αρχίζει να λειτουργεί, η βάση δεδομένων του με παραδείγματα θετικού περιεχομένου στο διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό «σύμμαχο» στην προσπάθειά τους.
Η εκστρατεία στοχεύει επίσης να ενημερώσει τους γονείς και τους φροντιστές σχετικά με το τι είδους περιεχόμενο πρέπει να αναζητούν στο διαδικτυο.
Οι πάροχοι ψηφιακού περιεχομένου και υπηρεσιών διαδραματίζουν ίσως το μεγαλύτερο ρόλο για να εξασφαλίσουν ότι οι νεότερες γενιές θα έχουν πρόσβαση από την αρχή σε κατάλληλες, ασφαλείς, ενημερωτικές και δυναμικές εμπειρίες στο διαδίκτυο. Τόσο οι μεγάλοι φορείς της βιομηχανίας όσο και οι μικροί ανεξάρτητοι παραγωγοί θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη στον τομέα αυτό κατά το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διανομή περιεχομένου έτσι ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας δυναμικής και ψηφιακά καταρτισμένης γενιάς ενεργών πολιτών.
Είναι σημαντικό όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού κόσμου για τα παιδιά μας![/showhide]
Fake News
Οι ψευδείς ειδήσεις (fake news) είναι ιστορίες οι οποίες παρουσιάζονται κυρίως ως δημοσιογραφικές, είναι όμως κατασκευασμένες εσκεμμένα για να εξυπηρετήσουν κάποιο σκοπό. Οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να περιέχονται σε ψηφιακό ή έντυπο περιεχόμενο. Επίσης, μπορεί να λάβουν τη μορφή ολόκληρων ιστοσελίδων που έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζουν με αξιόπιστα ειδησεογραφικά sites. Ο σκοπός των «ψευδών ειδήσεων» είναι είτε εμπορικός όπως η προώθηση ενός προϊόντος ή η δημιουργία κίνησης (traffic) προς μία ιστοσελίδα (clickbait), είτε πολιτικός (παραπληροφόρηση-διαμόρφωση κοινής γνώμης).Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν ολοένα και αυξανόμενο παρεμβατικό ρόλο στην καθημερινότητά μας κατά συνέπεια η αξιολόγηση των ειδήσεων που προβάλλουν αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.
Αναπτύξτε κριτική σκέψη και εμπιστευθείτε το ένστικτο και τη λογική σας. Αν κάτι σας φαίνεται απίστευτο, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι ψέμα ή να περιέχει μεγάλες ανακρίβειες.
Πως να καταλάβετε αν μια ανάρτηση είναι ψευδής;
- Αν το κείμενο σας προτρέπει να το αναπαράγετε αυτό θα πρέπει να σας υποψιάσει.
- Αν έχει μη λειτουργικά – ενεργά λινκ.
- Υπερβολικοί τίτλοι ή τίτλοι που δεν έχουν σχέση με το κείμενο της ανάρτησης.
- Όσο πιο απίστευτοι ισχυρισμοί υπάρχουν σε ένα κείμενο, τόσο πιο ατράνταχτες αποδείξεις και στοιχεία θα πρέπει να το συνοδεύουν.
- Αν το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφίες άσχετες με το θέμα, ή αν το θέμα της ανάρτησης, είναι η φωτογραφία/ες και αυτή/ες έχουν κακή ανάλυση είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.
- Αν το κείμενο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης.
- Αν δεν υπάρχει συντάκτης.
- Αν στο κείμενο υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη είναι μια ακόμη ένδειξη.
- Αν αντί για ημερομηνία το κείμενο μας δίνει το χρόνο της ιστορίας που περιγράφει με λέξεις, όπως χθες, προχθές, την προηγούμενη βδομάδα κτλ.
Yλικό
Περισσότερο υλικό μπορείτε να βρείτε στο τέλος της σελίδας εδώ, στο εγχειρίδιο για την παραπληροφόρηση.
Δείτε εδώ μια παρουσίαση και εδώ ένα video για τις ψευδείς ειδήσεις.
Ακατάλληλο Περιεχόμενο
Οι έφηβοι προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν για το σεξ μπορεί ηθελημένα να αναζητήσουν πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να έρθουν κατά λάθος σε επαφή με τέτοιο περιεχόμενο ή να τους το υποδείξει κάποιος φίλος τους.
Οι νέοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου είτε διαδικτυακά είτε στον πραγματικό κόσμο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεσαι για το σεξ , τις σχέσεις σου και την εικόνα που έχεις για το σώμα σου και μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αποτροπιασμό, ντροπή ή ανησυχία, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχεις έρθει κατά λάθος σε επαφή με τέτοιου τύπου περιεχόμενο.
Είναι σημαντικό να έχεις συζητήσει με τους γονείς σου ή με έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι για σεξουαλικό περιεχόμενο που τυχόν συναντήσεις , συμπεριλαμβανομένου της πορνογραφίας , για να σε βοηθήσουν να ερμηνεύσεις και να σταθείς κριτικά απέναντι σε αυτές τις πληροφορίες και να αποκτήσεις μια θετική στάση για το σεξ, τις σχέσεις και το σώμα σου.
Μπορεί να συναντήσεις ακατάλληλο-παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων, πατώντας κάποιο σύνδεσμο μέσα σε ένα δικτυακό τόπο, λαμβάνοντας απρόσμενα αποτελέσματα από κάποια αναζήτηση, ανοίγοντας μηνύματα spam ή αναδυόμενα παράθυρα ή τέλος πληκτρολογώντας λανθασμένα διευθύνσεις ή όρους στις μηχανές αναζήτησης.
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
- Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε πάντα ιστοσελίδες και ιστοχώρους που είναι κατάλληλα για την ηλικία μας.
- Εάν κάτι μας κάνει να νιώθουμε άβολα ή αμήχανα, κλείνουμε το φυλλομετρητή /browser μας και το αναφέρουμε αμέσως σε κάποιο ενήλικα.
- Δε δίνουμε ποτέ προσωπικά μας στοιχεία στο διαδίκτυο και δεν αναρτούμε προκλητικές φωτογραφίες μας όπου το πρόσωπό μας είναι ευδιάκριτο.
- Διακόπτουμε αμέσως την επικοινωνία και ενημερώνουμε κάποιον ενήλικο όταν ο συνομιλητής γίνεται χυδαίος, πιεστικός, προσβλητικός ή γενικά αν αισθανθούμε άβολα ή δυσάρεστα.
- Δε δεχόμαστε να συναντήσουμε κάποιον που γνωρίσαμε στο διαδίκτυο ανεξάρτητα με το πόσο χρονικό διάστημα συνομιλούμε μαζί του.
- Αν είδαμε κάτι που μας ενόχλησε στο διαδίκτυο και χρειαζόμαστε βοήθεια για να το χειριστούμε, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη Γραμμή βοήθειας help-line ή αν θέλουμε να καταγγείλουμε παράνομο περιεχόμενο απευθυνόμαστε στη safeline ή στην Ελληνική αστυνομία.
Gaming και Apps
Τα παιχνίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εφήβου. Κρύβουν όμως τον κίνδυνο της υπερβολικής χρήσης και πρέπει πάντα να το περιεχόμενο του παιχνιδιού να είναι κατάλληλο για την ηλικία του χρήστη.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παίξεις παιχνίδια στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις δωρεάν διαδικτυακά παιχνίδια, εφαρμογές σε κινητά, παιχνίδια σε φορητές κονσόλες, ενώ μπορείς και να αγοράσεις παιχνίδια που μπορούν να κατέβουν ή να εγκατασταθούν σε κονσόλες όπως το PlayStation, το Nintendo, το Wii ή το Xbox. Στην κινητή σου συσκευή μπορείς να κατεβάσεις τα παιχνίδια ή τις εφαρμογές μέσω του App Store της Apple, του Google Play ή του BlackBerry App World. Μερικές εφαρμογές είναι διαθέσιμες δωρεάν και άλλες θα πρέπει να τις αγοράσεις.
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
- Να παίζεις δίκαια: Συμπεριφέρσου στους άλλους παίκτες όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται.
- Διαφύλαξε τα προσωπικά σου δεδομένα: μη μοιράζεσαι τις προσωπικές σου πληροφορίες όταν παίζεις παιχνίδια στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμό, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή σου. Η κοινή χρήση αυτού του είδους των πληροφοριών μπορεί να σε κάνει ευάλωτο.
- Συνάντηση: Η συνάντηση με κάποιον που γνωρίζεις μόνο διαδικτυακά είναι επικίνδυνη. Μια τέτοια συνάντηση μπορεί να γίνει μόνο με την έγκριση και την παρουσία ενός γονέα ή κηδεμόνα. Να θυμάσε ότι οι διαδικτυακοί φίλοι είναι ξένοι σε εσένα ακόμα κι αν μιλάς μαζί τους αρκετό καιρό.
- Χρήση εργαλείων: Ενημερώσου για τα εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση που κάποιος γίνεται επιθετικός ή ασεβής κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μάθε πως να κάνεις block, σίγαση, διαγραφή ή αναφορά ενός χρήστη στο παιχνίδι που παίζεις.
- Προστασία λογαριασμού με ισχυρούς κωδικούς: ασφάλισε τους λογαριασμούς σου με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Ο κωδικός πρέπει να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό γραμμάτων χρησιμοποιώντας κεφαλαία και πεζά γράμματα, χαρακτήρες και αριθμούς.
- Αγορές μέσα σε εφαρμογές: ακούμε ιστορίες για το πώς οι νέοι μπλέκουν σε δύσκολες καταστάσεις κάνοντας απερίσκεπτα αγορές μέσα στα παιχνίδια. Μερικά διαδικτυακά παιχνίδια, έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων και μπορεί να σε ενθαρρύνουν να αγοράσεις αντικείμενα μέσα στο παιχνίδι. Για smartphones μπορείς να απενεργοποιήσεις τις αγορές σε εφαρμογές μέσα από τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σου.
- Να είσαι νόμιμος: Πέρα από την ασφάλειά σου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πρέπει να βεβαιωθείς ότι είσαι και νόμιμος. Μπορεί να είναι δελεαστικό να κατεβάσεις παράνομα προγράμματα για να μεταβείς σε ένα υψηλότερο επίπεδο ή να κάνεις λήψη παιχνιδιών που δε διαθέτουν copyright. Αυτό μπορεί να σε εκθέσει σε ακατάλληλο περιεχόμενο και σε ιούς που επηρεάζουν τη συσκευή σου.
Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς για να εξασφαλίσουν μια θετική εμπειρία παιχνιδιού στο παιδί τους.
Δείτε εδώ τις δημοφιλέστερες εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά και το τι πρέπει να προσέχουν.
Internet of Toys
Το διαδίκτυο έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που παίζουν τα παιδιά και το μέλλον φαίνεται να επιφυλάσσει ακόμα περισσότερες αλλαγές, αφού το διαδίκτυο των πραγμάτων (Ιnternet οf Τhings) διαρκώς κερδίζει έδαφος. Πλέον τα παιχνίδια είναι «έξυπνα», συνδέονται στο Διαδίκτυο, έχουν κάμερες και μικρόφωνα, είναι προικισμένα με τεχνητή νοημοσύνη και με τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις ερωτήσεις των παιδιών. Η δυνατότητα των παραπάνω παιχνιδιών να καταγράφουν εικόνα τόσο από τον χώρο του σπιτιού όσο και από τον ίδιο τον χρήστη τους -σε αυτήν την περίπτωση τα παιδιά- εγείρει κατά τους ειδικούς σοβαρά ζητήματα ασφαλείας και παραβίασης της ιδιωτικότητας. Ορισμένα παιχνίδια ενδέχεται να παραβιάζουν το απόρρητο των χρηστών επειδή καταγράφουν ευαίσθητα δεδομένα όπως ονόματα, διευθύνσεις, σχολεία κ.α. Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες αποθηκεύουν, επεξεργάζονται ή μοιράζονται τα συγκεκριμένα δεδομένα με τρίτους, παραμένει ασαφής, με αποτέλεσμα οι γονείς να παραμένουν στο σκοτάδι γύρω από το τι γίνονται αυτά τα δεδομένα στην πορεία
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
- Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης: Αποτρέψετε την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων μερών στις συσκευές και τους λογαριασμούς σας διασφαλίζοντας ότι οι κωδικοί πρόσβασης περιλαμβάνουν συνδυασμό κεφαλαίων γραμμάτων, πεζών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Κάθε λογαριασμός και συσκευή που διαθέτετε πρέπει να έχει διαφορετικό κωδικό πρόσβασης.
- Λογισμικό Antivirus και Antimalware για το οικιακό σας δίκτυο: Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτείτε από οποιοδήποτε λογισμικό που θέτει σε κίνδυνο την ηλεκτρονική σας ασφάλεια. Μπορεί να εγκατασταθεί στην κινητή συσκευή ή στον υπολογιστή σας για να διατηρήσει τη συσκευή σας (και το δίκτυο) ασφαλή. Απλά φροντίστε να το ρυθμίσετε σωστά, να το ενημερώνετε τακτικά και να ακούτε τις συστάσεις του.
- Διπλός έλεγχος των γονικών ελέγχων: Δεδομένου ότι τα περισσότερα έξυπνα παιχνίδια πρέπει να συνδυάζονται με tablet και smartphones, θα πρέπει να διαμορφώσετε έτσι τη συσκευή σας που να είστε βέβαιοι ότι είναι ασφαλής για χρήση από τα παιδιά σας. Στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και δικτύου, ορίστε τους γονικούς ελέγχους για να φιλτράρετε ακατάλληλο περιεχόμενο, να περιορίσετε τους τύπους πληροφοριών που μπορούν να μοιραστούν τα παιδιά και να ορίσετε χρονικά όρια στην διαδικτυακή απασχόληση των παιδιών σας.
- Απενεργοποίηση υπηρεσιών τοποθεσίας: Αυτό θα εμποδίσει την πρόσβαση οποιασδήποτε εφαρμογής στην τοποθεσία της συσκευής σας.
- Σίγαση μικροφώνων και αποκλεισμός Webcams: Ορισμένες από τις ευαίσθητες πληροφορίες που θέλουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να ληφθούν χάρη στο μικρόφωνο ή την κάμερα. Μπορείτε να προστατεύσετε το ιδιωτικό σας απόρρητο απενεργοποιώντας τις λειτουργίες ήχου και βίντεο ενώ εκτελούνται ορισμένες εφαρμογές.
- Απενεργοποίηση αγορών εντός εφαρμογής: Ορισμένα έξυπνα παιχνίδια προσφέρουν τη δυνατότητα αγοράς διάφορων στοιχείων εντός εφαρμογής. Αν δεν απενεργοποιήσετε τις αγορές, το παιδί σας μπορεί να σας χρεώσει με υπέρογκα ποσά.
Phishing – Ηλεκτρονικό Ψάρεμα
Με τον όρο ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) περιγράφεται η προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος όταν με διάφορους τρόπους προσπαθεί να αποσπάσει από εσένα προσωπικά σου στοιχεία στο διαδίκτυο. Συνήθως γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και ο πραγματικός αποστολέας δεν είναι αυτός που φαίνεται. Για παράδειγμα μπορεί να λάβεις ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιείς και μέσω του οποίου να σου ζητάνε να δώσεις κάποια προσωπικά σου στοιχεία για λόγους ασφαλείας ή να λάβεις ένα μήνυμα που να υποστηρίζει ότι κέρδισες ένα σημαντικό ποσό και να σε προτρέπει να δώσεις τα προσωπικά σου στοιχεία για να λάβεις τα χρήματα.
Ένας άλλος τρόπος να σου αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία είναι να σου ζητήσουν να πατήσεις σε κάποιο σύνδεσμο ο οποίος όμως στην πραγματικότητα δεν είναι αθώος και με αυτό τον τρόπο γίνεται εγκατάσταση κακόβουλου ή κατασκοπευτικού λογισμικού στον υπολογιστή σου.
Η επιτυχία της μεθόδου είναι μεγάλη. Σε πρόσφατο πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 70% όσων έλαβαν το εξατομικευμένο μήνυμα πάτησε στο σύνδεσμο που περιλαμβανόταν σε αυτό και συμπλήρωσε τα στοιχεία του στην ιστοσελίδα υποκλοπής δεδομένων.
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
- Μην απαντάς ΠΟΤΕ σε ύποπτα email. Καμία σοβαρή υπηρεσία δε θα σου ζητήσει διαδικτυακή ενημέρωση για ευαίσθητα προσωπικά σου δεδομένα, και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχεις κερδίσει το οτιδήποτε χωρίς να έχεις πρώτα παίξει…
- Μην “πατάς” ποτέ πάνω σε «ύποπτα» link. Είναι προτιμότερο να ανοίξεις τον ιστότοπο σε κάποιο άλλο παράθυρο αντί να πατήσεις απευθείας τον σύνδεσμο που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Προστάτευσε τον υπολογιστή σου από κακόβουλο λογισμικό Κάνε τακτικές ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και χρησιμοποίησε προγράμματα προστασίας από ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό (antivirus, antispam, antispyware).
- Όταν εισάγετε προσωπικά σας δεδομένα σε φόρμα κάποιας ιστοσελίδας, να προσέχετε στη γραμμή διευθύνσεως του browser να εμφανίζεται πάντοτε το πράσινο https αντί του http.
- Εμπιστεύσου το ένστικτό σου Αν δεν είσαι σίγουρος για την ασφάλεια μιας ιστοσελίδας ή δεν νιώθεις άνετα με τον τρόπο που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σου δεδομένα, προτίμησε κάποια άλλη.
Web Cameras
Οι webcams είναι ένα πολύ δημοφιλές και χρήσιμο εργαλείο για νέους ανθρώπους και ενήλικες, υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθείς προκειμένου να διασφαλίσεις ότι η χρήση τους δε θα σου δημιουργήσει προβλήματα.
Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα μέσω της κάμερας που διαθέτει η συσκευή τους ,να βλέπουν ο ένας τον άλλον καθώς συνομιλούν στο διαδίκτυο με μέλη της οικογένειάς τους ή φίλους μέσω υπηρεσιών όπως είναι το skype ή το FaceTime και να συνομιλούν πολλοί μεταξύ τους μέσω του Google Hangouts και των κοινωνικών δικτύων. Ορισμένες κονσόλες παιχνιδιών δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους χρήστες τους να συνομιλούν ενώ παίζουν. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πλεονεκτημάτων στο να χρησιμοποιείς τη webcam ως εργαλείο επικοινωνίας και αναζήτησης πληροφοριών, υπάρχουν όμως και κάποια σημεία στη χρήση της που μπορούν να την καταστήσουν επικίνδυνη.
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
- Σκέψου πριν μαγνητοσκοπήσεις: Πάντα να σκέφτεσαι με ποιους συνομιλείς και τι μοιράζεσαι με αυτούς. Χωρίς να το συνειδητοποιήσεις μπορεί να δίνεις προσωπικές πληροφορίες μέσα από φωτογραφίες ή βίντεο που μοιράζεσαι. Να θυμάσαι πάντα ότι οτιδήποτε λες διαδικτυακά μπορεί να μαγνητοσκοπηθεί και να διαμοιραστεί χωρίς τη θέλησή σου.
- Πρόσεξε ποιους κάνεις φίλους: Σε ορισμένες υπηρεσίες μπορεί να δεχτείς πρόσκληση για συνομιλία από ανθρώπους που δε γνωρίζεις. Είναι πολύ καλύτερα να μη διευρύνεις τον κύκλο γνωριμιών σου με αυτόν τον τρόπο, γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος πραγματικά είναι ο συνομιλητής σου και τι σκοπούς έχει. Κάθε ιστότοπος και κάθε υπηρεσία συνομιλιών έχει ρυθμίσεις ασφαλείας. Χρησιμοποιησέ τες ώστε να ελέγχεις ποιος μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σου και ποιος όχι.
- Ακατάλληλο περιεχόμενο: Ορισμένοι ιστότοποι συνομιλιών επιτρέπουν να βλέπεις και να συνομιλείς με ξένους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί άθελα σου να συναντήσεις ακατάλληλο περιεχόμενο. Αν σου συμβεί κάτι τέτοιο, κάνε αναφορά στην ειδική υπηρεσία που έχει το site.
- Πες όχι: Κάποιοι κακόβουλοι μπορεί να προσπαθήσουν να σε πείσουν να εμφανιστείς γυμνός ή να κάνεις πράγματα που δεν επιθυμείς μπροστά στη webcam. Έχουν τη δυνατότητα να μαγνητοσκοπήσουν τις ενέργειες σου αυτές και εν συνεχεία μπορεί να αρχίσουν να σε εκβιάζουν. Αν κάποιος σου ζητήσει να πεις ή να κάνεις κάτι για το οποίο νιώθεις άβολα, απλά πες όχι και εμπιστεύσου το περιστατικό σε έναν ενήλικα. Να θυμάσαι ότι ΠΟΤΕ δεν είναι αργά να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεσαι. Επίσης έχεις τη δυνατότητα να αναφέρεις και να μπλοκάρεις τον άλλο χρήστη έτσι ώστε να μη σε ξαναενοχλήσει.
Και μερικές τεχνικές οδηγίες:
- Σκέψου που θα τοποθετήσεις τη webcam: Σιγουρέψου ότι έχεις τοποθετήσει τη συσκευή σε ένα χώρο του σπιτιού που ακόμα και αν την ξεχάσεις ανοιχτή δε θα δει κάποιος κάτι που δεν επιθυμείς. Αν και είναι σπάνιες, υπάρχουν περιπτώσεις όπου προσβεβλημένες από ιούς συσκευές, τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης. Μην ξεχνάς να αποσυνδέεις τη συσκευή, να καλύπτεις το φακό ή να στρέφεις τη συσκευή προς τον τοίχο όταν δεν τη χρησιμοποιείς.
- Μάθε τις υπηρεσίες που προσφέρουν συνομιλίες με κάμερα: Ιστότοποι, υπηρεσίες και apps μπορεί να ζητήσουν την άδεια σου για να χρησιμοποιούν τη webcam σου. Πριν κάνεις αποδεκτό το αίτημα σκέψου γιατί το ζητάνε και ποιος θα έχει τη δυνατότητα να δει τις συνομιλίες σου ή ότι επιλέγεις να δημοσιεύσεις.
- Τέλος κλήσης και αποσύνδεση: Πάντα να ελέγχεις αν τερμάτισες την κλήση και αν αποσυνδέθηκες από την υπηρεσία μετά το τέλος κάθε συνομιλίας. Αυτό θα εμποδίσει τον οποιοδήποτε από το να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό σου ή στην webcam σου χωρίς να το ξέρεις.
Πνευματική Ιδιοκτησία
Πνευματική ιδιοκτησία ονομάζεται το δικαίωμα που έχει ο δημιουργός ενός πρωτότυπου πνευματικού έργου πάνω στο έργο αυτό και του δίνει τη δυνατότητα να επιτρέπει ή να απαγορεύει τη χρήση του από τρίτους.
Τα συγγενικά δικαιώματα παρέχουν προστασία στους παράγοντες εκείνους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που συνεισφέρουν στην εμπορική παραγωγή, στην ερμηνεία, εκτέλεση και διάθεση των έργων είτε παρουσιάζοντάς τα στο κοινό είτε επενδύοντας οικονομικά στην εκμετάλλευση και διάδοσή τους.
Οτιδήποτε δημιουργεί κανείς χρησιμοποιώντας το πνεύμα του και πιο συγκεκριμένα κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή π.χ. Γραπτά κείμενα, Μουσικά έργα, Οπτικοακουστικά έργα, Έργα εικαστικών τεχνών και εφαρμοσμένων τεχνών , Βάσεις δεδομένων (π.χ. μια ψηφιακή εφημερίδα), Προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (π.χ. εφαρμογές), κ.α.
Ένα έργο δεν χρειάζεται να είναι όμορφο, χρήσιμο ή να έχει καλλιτεχνική αξία για να προστατεύεται με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα έργα προστατεύονται ανεξάρτητα από την ποιότητά τους, την αξία τους ή τις ιδέες που μεταφέρουν, ετσι η αδέξια ζωγραφιά ενός μικρού παιδιού προστατεύεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως ο πίνακας ενός καταξιωμένου ζωγράφου.
Η πνευματική ιδιοκτησία ειναι σημαντική γιατί ειναι άμεσα συνυφασμένη με την προστασία της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Η προστασία των έργων στην ουσία συνεπάγεται την προστασία των δημιουργών τους, τον σεβασμό και την αναγνώριση του πνευματικού τους μόχθου και την εξασφάλιση κινήτρων (οικονομικών και ηθικών) για περαιτέρω δημιουργία.
Η πειρατεία ειναι η δημιουργία, διανομή και πώληση παράνομων (πειρατικών) αντιγράφων προστατευόμενων έργων. Είναι μια παράνομη δραστηριότητα που δεν βλάπτει μόνο τους δημιουργούς και τους δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων αλλά και την κοινωνία ως σύνολο.
Συμβουλές
- Οτιδήποτε βρίσκεται στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι ελεύθερο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή/και συγγενικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να το χρησιμοποιείς χωρίς άδεια, εκτός αν είναι μόνο για προσωπική σου χρήση.
- Μάθε περισσότερα για την Πνευματική ιδιοκτησία μεσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας http://www.opi.gr.
Υλικό
Κατεβάστε από εδώ μια παρουσίαση για την Πνευματική ιδιοκτησία.
Διαδικτυακή Φήμη
Διαδικτυακή Φήμη είναι η αντίληψη, η εκτίμηση ή η γνώμη που σχηματίζει κάποιος για εμάς μέσα από τα ψηφιακά αποτυπώματα που έχουμε αφήσει κάνοντας χρήση του διαδικτύου. Ψηφιακά αποτυπώματα είναι τα «σημάδια» που αφήνουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και διαμορφώνουν τη διαδικτυακή μας φήμη.
Η διαδικτυακή μας φήμη μπορεί να είναι θετική ή αρνητική και μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που μας «βλέπουν» οι άλλοι στο παρόν ή και στο μέλλον. Αυτή διαμορφώνεται μέσα από περιεχόμενο που έχουμε εμείς δημοσιεύσει σε προφίλ κοινωνικής δικτύωσης ή γενικά στο διαδίκτυο, μέσα από σχόλια που έχουμε δημοσιεύσει σε άλλα προφίλ, μέσα από σχόλια άλλων για εμάς ή σχόλια που με κάποιο τρόπο συνδέονται με εμάς, μέσα από φωτογραφίες ή βίντεο που μας απεικονίζουν και έχουν δημοσιεύσει άλλοι, μέσα από τη διαδικτυακή δραστηριότητα άλλων που προσποιούνται ότι είναι εμείς. κ.α.
Οποιοσδήποτε μπορεί να διαμορφώσει θετική ή αρνητική άποψη για εμάς και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με εμάς. Μελέτες δείχνουν ότι 79% των εργοδοτών στις ΗΠΑ και 59% στη Γερμανία χρησιμοποιούν δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για την εξέταση υποψήφιων εργαζόμενων και 70% των εργοδοτών στις ΗΠΑ έχει απορρίψει υποψήφιο εξαιτίας της αρνητικής διαδικτυακής του φήμης. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το διαδίκτυο «δεν ξεχνά» και ότι δημοσιεύσουμε στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει για πάντα εκεί.
Συμβουλές για προστασία της διαδικτυακής φήμης
- Πριν κοινοποιήσετε οποιοδήποτε περιεχόμενο σκεφτείτε με ποιον το μοιράζεστε και πως διαμορφώνει τη ψηφιακή σας εικόνα.
- Ενημερώστε τους φίλους σας για το τι επιτρέπεται να δημοσιεύουν για εσάς και τι όχι.
- Προσέξτε τον τρόπο που εκφράζεστε διαδικτυακά. Όταν σχολιάζετε στα κοινωνικά δίκτυα σκεφτείτε πώς οι άλλοι μπορούν να ερμηνεύσουν τα λόγια σας. Επίσης προσπαθήστε να μην δημοσιεύετε περιεχόμενο (σχόλια κ.α.) ενώ είστε θυμωμένοι.
- Προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας. Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου για τα κοινωνικά δίκτυα και ορίστε σε ποιους θα είναι ορατό το περιεχόμενο που δημοσιεύετε.
- Προστατέψετε τους κωδικούς σας. Μην τους αποκαλύπτετε σε κανέναν και όσο πιο ισχυρούς τους καταστήστε, τόσο το καλύτερο.
- Αν δε χρησιμοποιείτε πια μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, διαγράψτε την. Με αυτόν τον τρόπο, το περιεχόμενο που ήδη έχετε ανεβάσει, αν δεν έχει διανεμηθεί με κάποιο τρόπο (like, tag, κοινοποίηση από τρίτους κ.α.) θα διαγραφεί και έτσι ελαχιστοποιείτε και τον κίνδυνο να παραβιαστεί ο λογαριασμός σας χωρίς να το αντιληφθείτε.
- Κάντε μια αναζήτηση για τον εαυτό σας στη google ή σε άλλη μηχανή αναζήτησης. Εάν βρείτε κάτι που σας δυσαρεστεί κάντε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό το περιεχόμενο να απομακρυνθεί. Όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν εργαλεία αναφοράς όπου μπορείτε να ζητήσετε να απομακρυνθεί περιεχόμενο που σας αφορά.
- Για διαγραφή περιεχομένου στο διαδίκτυο μπορείτε να απευθυνθείτε στην ανοιχτή γραμμή καταγγελιών SAFELINE (www.safeline.gr) του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Υλικό
Κατεβάστε από εδώ εδώ μια παρουσίαση για την Διαδικτυακή Φήμη.
Δείτε εδώ το βίντεο “Ορφέας” από τον Οργανισμού Πνευματικής Iδιοκτησίας
Προσωπικά δεδομένα
Τα προσωπικά σου δεδομένα είναι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σε σένα. Είναι το όνομά σου, η διεύθυνσή σου, ο αριθμός του κινητού σου, το σχολείο στο οποίο πηγαίνεις, τα μέρη όπου συχνάζεις. Μερικές φορές τα προσωπικά σου δεδομένα αφορούν ιδιαίτερα ευαίσθητα στοιχεία της ιδιωτικής σου ζωής, όπως στο θρήσκευμά σου, στις πολιτικές σου πεποιθήσεις ή στην κατάσταση της υγείας σου και άλλα. Πολλές φορές, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιεύεις δεδομένα σου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δε γνωρίζεις με κακόβουλο σκοπό. Προσεκτικός πρέπει να είσαι όχι μόνο όταν δημοσιεύεις πληροφορίες για σένα τον ίδιο αλλά και πληροφορίες που αφορούν άλλα άτομα. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να έχεις ΠΑΝΤΑ τη συγκατάθεσή τους. Διατηρώντας τον έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων ουσιαστικά διατηρούμε τον έλεγχο της ιδιωτικής μας ζωής.
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
- Προσέχουμε πάντα τα προσωπικά μας δεδομένα στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου των φωτογραφιών και των βίντεο που δημοσιοποιούμε.
- Δε δημοσιεύουμε προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο, όπως όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση, σε ποιο σχολείο πηγαίνουμε, ή πληροφορίες για την οικογένειά μας.
- Όταν μπαίνουμε σε ιστοχώρους που ζητούν προσωπικά στοιχεία, συμβουλευόμαστε πάντα κάποιον ενήλικα και διαβάζουμε τους «όρους χρήσης» του κάθε ιστοχώρου.
- Δε δίνουμε ποτέ τους κωδικούς μας σε κανέναν.
- Επιλέγουμε «δυνατούς» κωδικούς, αποτελούμενους από 8 τουλάχιστον χαρακτήρες.
- Χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα σε ιστολόγια μπορούμε να προστατέψουμε την ταυτότητά μας.
- Θυμόμαστε ότι δεν είμαστε ποτέ αόρατοι στο διαδίκτυο. Όλοι οι χρήστες του διαδικτύου αφήνουν «ηλεκτρονικά αποτυπώματα».
- Δημιουργούμε ασφαλή προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ρυθμίζουμε το προφίλ μας, ώστε να μην είναι ορατό σε αγνώστους, και προσέχουμε να μη δεχόμαστε για διαδικτυακούς φίλους άτομα που δε γνωρίζουμε στον πραγματικό κόσμο.
- Θυμόμαστε ότι οτιδήποτε ανεβάζουμε στο Διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα! Αισθανόμαστε άνετα αν τις πληροφορίες ή φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο τις δει ο δάσκαλός μας, ο μελλοντικός μας φίλος, ο μελλοντικός μας εργοδότης; Εάν η απάντηση είναι «όχι», τότε δε θα πρέπει να τις ανεβάζουμε.
- Σεβόμαστε και δεν δημοσιοποιούμε προσωπικά δεδομένα άλλων ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Υλικό
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όσα πρέπει να ξέρετε για το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR).
Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε μια παρουσίαση για τα Προσωπικά Δεδομένα σε μορφή pptx.
Cyberbullying
Διαδικτυακός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος κακόβουλος παρενοχλεί ένα άτομο με τη χρήση της τεχνολογίας. Η παρενόχληση αυτή μπορεί να γίνεται σε τακτικά ή άτακτα χρονικά διαστήματα μέσω οποιασδήποτε πράξης εκφοβισμού, επιθετικότητας, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει καταστάσεις όπως η αποστολή ανήθικων μηνυμάτων, ο αποκλεισμός ατόμων από εφαρμογές συνομιλιών, το hacking ενός ξένου λογαριασμού, η δημοσίευση ενοχλητικών φωτογραφιών, διάδοση προσβλητικών φημών κ.α.
Ένα θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού μπορεί να βιώσει μία πολύ αγχώδη κατάσταση, καθώς τα μηνύματα μπορούν να σταλούν ανώνυμα και επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζει ποιος είναι ο θύτης.Επιπλέον, ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας από οποιοδήποτε μέρος. Όταν τα μηνύματα ή οι φωτογραφίες δημοσιευθούν στο διαδίκτυο προβάλλονται άμεσα σε πολλούς χρήστες και αυτό αναστατώνει τα θύματα που βλέπουν πόσο γρήγορα μία φωτογραφία ή μια φήμη διαδίδεται στο διαδίκτυο.
Ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν προσωπικά το θύμα.
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
- Δεν απαντάμε στα εκφοβιστικά μηνύματα.
- Μπλοκάρουμε την πρόσβαση του αποστολέα.
- Κρατάμε και αποθηκεύουμε τα μηνύματα ή τις συνομιλίες. Αυτό θα μας είναι χρήσιμο, εάν χρειαστεί ή εάν θελήσουμε να το καταγγείλουμε.
- Δεν προωθούμε μηνύματα ή εικόνες και φωτογραφίες που θα μπορούσαν να πληγώσουν τα συναισθήματα κάποιου. Έχουμε στο μυαλό μας ότι, εάν κάποιος μας στείλει ένα μήνυμα και το προωθήσουμε ή γελάσουμε με αυτό, στην ουσία γινόμαστε και εμείς μέρος του εκφοβισμού.
- Αναφέρουμε το πρόβλημά μας στους γονείς μας ή σε άλλους ενήλικους που εμπιστευόμαστε. Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να απευθυνθούμε και στη γραμμή βοήθειας help-line όπου εξειδικευμένοι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο μπορούν να μας παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη.
Υλικό
Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε μια παρουσίαση για το Cyberbullying .
Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το φυλλάδιο του Cyberbullying εδώ.
Τέλος μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω ένα διαδικτυακό σεμινάριο για το Cyberbullying:
Υπερβολική Ενασχόληση με το διαδίκτυο
Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης. Αναφέρεται στη περίπτωση όπου το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή σου από τους φίλους, την οικογένεια και την εργασία σου, κυριαρχεί στη καθημερινότητα σου και είναι ένα στοιχείο της που δεν θέλουμε να αποχωριστείς. Αν και ο όρος «εθισμός» στο Διαδίκτυο παραμένει αμφιλεγόμενος από την επιστημονική κοινότητα, εν τούτοις έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών και εφήβων που δαπανούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης , ενώ ξεχνούν ή παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες. Το Διαδίκτυο έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες σου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μέσου είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να προβάλλεις μια επιθυμητή και όχι την πραγματική εικόνα του εαυτού σου, χωρίς να έχεις περιορισμούς και συνέπειες. Η εξάρτηση από το διαδίκτυο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας και κοινωνική φοβία.
Προειδοποιητικές ενδείξεις για τον εθισμό στο διαδίκτυο
- Αδυναμία του ατόμου να σταματήσει τη δραστηριότητα, ή ανεπιτυχείς προσπάθειες να μειώσει ή να ελέγξει το χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο.
- Επιθυμία να περνά ολοένα και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο και περισσότερο από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί.
- Σκέψεις για προηγούμενες online δραστηριότητες ή αναμονή της επόμενης δραστηριότητας online.
- Χρήση του Διαδικτύου για όλο και περισσότερο χρονικό διάστημα προκειμένου να ικανοποιηθεί.
- Παραμέληση ή και απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους και διακινδύνευση απώλειας σημαντικών σχέσεων ή εκπαιδευτικών ευκαιριών και μείωση των σχολικών επιδόσεων.
- Συναισθηματικό κενό, ανία, ανησυχία, άσχημη διάθεση, επιθετικότητα, όταν δεν είναι online, ή όταν προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση.
- Επανάπαυση στην οικογένεια και τους φίλους ή αδιαφορία σχετικά με τις δραστηριότητες και τις ευθύνες που του αναλογούν.
- Αίσθηση ευεξίας, ευτυχίας και ευφορίας όταν βρίσκεσαι στον υπολογιστή.
- Αισθήματα ενοχής ή αμυντική συμπεριφορά σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου που μπορούν να εκδηλωθούν και με ψέματα προς τα μέλη της οικογένειας ή φίλους, προκειμένου να αποκρύψει το χρόνο παραμονής στο Διαδίκτυο.
- Χρήση του Διαδικτύου σαν ένα τρόπο για να ξεφύγει από τα προβλήματα η να απαλλαγεί από ένα αίσθημα δυσφορίας και κακής διάθεσης.
Μπορούν όμως να παρατηρηθούν και διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως:
- Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
- Ξηροφθαλμία.
- Ημικρανίες και σοβαροί πονοκέφαλοι.
- Προβλήματα και πόνοι στη μέση.
- Διατροφικές ατασθαλίες, όπως, για παράδειγμα, η παράλειψη γευμάτων.
- Παραμέληση της προσωπικής υγιεινής.
- Διαταραχές του ύπνου και αλλαγές στις ώρες του ύπνου, όπως υπνηλία τις πρωινές ώρες εξαιτίας της χρήσης του Διαδικτύου τη νύχτα.
Συμβουλές για αντιμετώπιση του φαινομένου
- Εάν το πρόβλημα αναγνωριστεί σε αρχικό στάδιο, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπισθεί.
- Να αναζητήσουμε βοήθεια, εάν χρειαστεί.
- Καλλιεργούμε σωστές στάσεις αξιοποίησης του διαδικτύου από μικρή ηλικία έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τα θετικά της τεχνολογίας χωρίς αρνητικές συνέπειες.
- Να μην παραμελούμε τις δραστηριότητές μας, τον ύπνο μας, τους φίλους μας και την οικογένειά μας προς χάρη του Διαδικτύου.
Υλικό
Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε μια παρουσίαση για τον Εθισμό σε μορφή pptx .
Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το φυλλάδιο του Εθισμού εδώ.
Epίσης μπορείτε να βρείτε την online καμπάνια για detox εδώ.
Τέλος, μπορείτε παρακάτω να παρακολουθήσετε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για τον Εθισμό στο διαδίκτυο:
Grooming – Διαδικτυακή Αποπλάνηση
Το διαδίκτυο αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον για παιδιά και εφήβους να αναπτύξουν κοινωνικές επαφές, να ανακαλύψουν νέα πράγματα και να γίνουν δημιουργικοί. Ωστόσο οι διαδικτυακοί «φίλοι» μπορεί να μην είναι τελικά εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι και αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.
Το διαδικτυακό «grooming» συµβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή µέσω του διαδικτύου µε ένα παιδί ή έφηβο προκειµένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκµεταλευτεί. Το διαδικτυακό grooming ή αλλιώς η «αποπλάνηση» µέσω διαδικτύου είναι ένα έγκληµα που τιµωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορεί να συµβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι πολύ δηµοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα, στα δωµάτια συνοµιλίας κλπ. Κάποιοι διαδικτυακοί groomers µπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνοµήλικοι σου χρησιμοποιώντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία. Οι διαδικτυακοί groomers, συνήθως, έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηµατικά τους εφήβους (π.χ. γνωρίζουν την εφηβική γλώσσα και τον εφηβικό τρόπο σκέψης) και χρησιµοποιούν διάφορες τεχνικές προκειµένου να αποκτήσουν την εµπιστοσύνη σου.
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
- Ας είµαστε προσεκτικοί ποιους αποδεχόµαστε να γίνουν “φίλοι”μας και µε ποιους µιλάµε στο διαδίκτυο. Θυµόµαστε πάντα ότι είναι εύκολο να πει κάποιος ψέµατα για το ποιος πραγµατικά είναι.
- Έχουµε πάντα στο μυαλό μας ότι ακόµα και αν ο συνοµιλητής µας στο Διαδίκτυο είναι πραγµατικά αυτός που φαίνεται (π.χ. τον έχουµε δει σε web camera) υπάρχει η πιθανότητα να είναι µέλος ενός κυκλώµατος που εκµεταλλεύεται παιδιά.
- Χρησιµοποιούµε τις ρυθµίσεις απορρήτου στους ιστοχώρους που επισκεπτόµαστε. Προσαρµόζουµε τις ρυθµίσεις, έτσι ώστε να µη βλέπουν όλοι το προφίλ µας ή τις φωτογραφίες µας.
- Δε βάζουµε προκλητικά ονόµατα (username) στο προφίλ µας.
- Δεν κανονίζουµε ΠΟΤΕ συναντήσεις µε ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζουµε, ακόµα και αν έχουµε γίνει “φίλοι” στο διαδίκτυο.
- Δεν ανταλάσσουµε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες ή ακατάλληλα βίντεο και φωτογραφίες. Μπορούν να µείνουν για πάντα στο Διαδίκτυο και να διανεµηθούν στον οποιονδήποτε.
- Ακόµα και αν νιώθουµε άσχηµα για κάτι που κάναμε στο διαδίκτυο, όπως ντροπή, φόβο ή και ενοχές, ζητάµε τη συµβουλή και την υποστήριξη κάποιου ενήλικα που ξέρουµε ότι µας αγαπάει και που εµπιστευόµαστε. Δεν ξεχνάμε ότι η σωµατική µας και η ψυχική µας ακεραιότητα είναι προτεραιότητα και οφείλουµε να την προστατεύουµε.
- Σε κάθε περίπτωση δεν ενδίδουµε σε κανένα εκβιασµό. Δε δελεαζόµαστε από χρήµατα και δώρα.
- Μαθαίνουμε τον τρόπο που μπορούμε να αποθηκεύσουμε μια ηλεκτρονική συνομιλία. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταγγείλουμε αυτόν που μας έκανε να νιώσουμε άβολα ή μας έφερε σε δύσκολη θέση στο διαδίκτυο.
Υλικό
Μπορείτε να διαβάσετε πως οι γονείς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από τη διαδικτυακή αποπλάνηση εδώ.
Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ένα βίντεο, ένα φυλλάδιο και μια παρουσίαση για το Grooming.
Επίσης μπορείτε να δείτε την καμπάνια #mila του πάνελ νέων εδώ.
Sexting
Το sexting είναι η ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων ή γυμνών φωτογραφιών μέσω διαδικτύου ή μέσω κινητών τηλεφώνων. Τα μηνύματα αυτά μπορεί να σταλούν σε ένα μόνο άτομο ή σε πλήθος ατόμων ενώ οι πιο κοινοί διαδικτυακοί τόποι όπου μπορεί να λάβουν χώρα τέτοια φαινόμενα είναι τα κοινωνικά δίκτυα και μέσω κινητών τηλεφώνων. Πολλοί νομίζουν ότι μια τέτοια πρακτική είναι φυσιολογική στο πλαίσιο μιας σχέσης… έχεις αναρωτηθεί όμως τις συνέπειες; Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια; Η αλήθεια είναι ότι το sexting μπορεί να σου δημιουργήσει πολλά προβλήματα με το σχολείο, τους φίλους, τους συμμαθητές, τους γονείς, το νόμο ή και στη δουλειά που θα κάνεις στο μέλλον!! Επίσης, μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα και δυσκολίες ακόμα και στα συναισθήματά σου και στον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου. Τις περισσότερες φορές το sexting είναι ηθελημένο. Η διανομή γυμνών ή ημίγυμνων φωτογραφιών γίνεται «της μόδας» οπότε μπορεί να πιεστείς κοινωνικά να κάνεις το ίδιο χωρίς ίσως να το θέλεις πραγματικά. ΄Εχεις σκεφτεί όμως τι γίνεται στην περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο στο οποίο έχεις αποθηκεύσει τέτοιες φωτογραφίες κλαπεί; Ας αναρωτηθείς..εάν χωρίσω με το αγόρι μου ή το κορίτσι μου τι θα γίνουν οι φωτογραφίες που έχω στείλει;
Η γνωστοποίηση σε τρίτους μηνυμάτων ή φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου που αφορούν σε ανήλικους είναι μια πολύ σοβαρή συμπεριφορά που μπορεί, κατά περίπτωση, να υπαχθεί στη νομοθεσία που απαγορεύει τη συλλογή και επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/1997) ή ακόμη και να συνιστά αδίκημα σχετικό με παιδική πορνογραφία (άρθρο 348 Α ΠΚ). Άρα το φαινόμενο του sexting μπορεί να σε οδηγήσει στον Εισαγγελέα!
Οτιδήποτε μοιράζομαι στο διαδίκτυο ή μέσω κινητών τηλεφώνων δεν ξέρω ΠΟΤΕ που μπορεί να καταλήξει καθώς είναι άμεσα διαθέσιμο σε πλήθος ατόμων που μπορεί να το αποθηκεύσουν!Θυμάμαι πάντα ότι οτιδήποτε ανεβαίνει στο διαδίκτυο φεύγει από το δικό μου έλεγχο!
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
- Προσέχω τις ρυθμίσεις απορρήτου στα κοινωνικά δίκτυα.
- Οι φίλοι των φίλων μου στο διαδίκτυο είναι πραγματικοί μου φίλοι; Επιλέγω ποιους κάνω φίλους στο διαδίκτυο! Εάν έχω πολλούς φίλους στο διαδίκτυο δε σημαίνει ότι είμαι διάσημος!
- Σκέφτομαι πριν ποστάρω, μοιραστώ προσωπικό περιεχόμενο δικό μου ή κάποιου άλλου στο διαδίκτυο.
- Εάν δω ή μου σταλούν τέτοιες φωτογραφίες που απεικονίζουν κάποιον άλλον, φίλο ή γνωστό απευθύνομαι πάντα σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύομαι. Σε καμία περίπτωση δεν προωθώ κι εγώ τέτοιες φωτογραφίες γιατί έτσι μπορεί να αντιμετωπίσω τις συνέπειες του νόμου.
- ∆εν στέλνω και δεν αποθηκεύω φωτογραφίες μου στο διαδίκτυο ή στο κινητό μου τηλέφωνο που δεν θα ήθελα να δουν οι συμμαθητές μου, οι γονείς μου, οι καθηγητές μου ή οι μελλοντικοί μου φίλοι και συνάδελφοι.
Yλικό
Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ένα infographic και μια παρουσίαση για το sexting σε μορφή pptx.
Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε το φυλλάδιο του sexting εδώ.
Αφίσα για ασφαλείς online αγορές
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Kοινωνικά Δίκτυα
Η χρήση online κοινωνικών δικτύων προσφέρει στους χρήστες τους πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα. Κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους που μπορούν να αποφευχθούν αν είσαι ενημερωμένος.
Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής
- Βεβαιώσου ότι ξέρεις να χρησιμοποιείς τις ρυθμίσεις ασφαλείας και έχεις καταστήσει το προφίλ σου προσβάσιμο μόνο από τους φίλους σου.
- Διαφύλαξε τους κωδικούς πρόσβασης.
- Πρόσεξε πολύ τι ανεβάζεις στο προφίλ σου. Μέσα από φωτογραφίες μπορεί άθελά σου να δώσεις προσωπικές πληροφορίες όπως το σχολείο σου ή τα μέρη που συχνάζεις και να γίνει εύκολος ο εντοπισμός σου στο φυσικό κόσμο.
- Να θυμάσαι ότι, ακόμα και όταν διαγράψεις το προφίλ σου, πολλές πληροφορίες θα παραμείνουν στο διαδίκτυο. Οπότε σκέψου σοβαρά πριν ανεβάσεις.
- Μη συναντήσεις ΠΟΤΕ κάποιον που γνώρισες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να μην είναι αυτός που υποστηρίζει ότι είναι και οι προθέσεις του να μην είναι καθόλου αγνές.
- Αν κάτι ή κάποιος σε κάνει να νιώσεις άβολα, κάνε χρήση των ρυθμίσεων ασφαλείας που υπάρχουν και μπλόκαρε τον ή ανέφερε τον.
- Αν δεχτείς οποιοδήποτε είδος εκβιασμού ή εκφοβισμού σταμάτα αμέσως την επικοινωνία και ενημέρωσε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι.
Υλικό
Mπορείτε να βρείτε εδώ όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για κάθε ένα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Μπορείτε να διαβάσετε ένα σχετικό φυλλάδιο εδώ και να δείτε ένα σχετικό βίντεο εδώ.
Καλοκαίρι και Διαδίκτυο
Ασφάλεια στο διαδίκτυο και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών
Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από την τεχνολογία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο ήταν μεν καθημερινή αλλά λόγω των σχολικών υποχρεώσεων τα χρονικά όρια ήταν σαφώς πιο εύκολο να τεθούν και να ακολουθηθούν. Τι γίνεται όμως τώρα το καλοκαίρι όπου ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι πολύς και από την άλλη οι υποχρεώσεις των γονιών εξακολουθούν να τους κρατούν μακριά από το σπίτι; Η εύκολη λύση για όλους κακά τα ψέματα είναι η αύξηση του χρόνου ενασχόλησης του παιδιού με τις οθόνες. Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να αποφύγουμε αυτό το σκηνικό θα πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης και συγχρόνως θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις παρακάτω πέντε συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να τα κρατήσουμε ασφαλή στο διαδίκτυο και το καλοκαίρι.
Ενημερώστε το παιδί σας για τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων, στη σπουδαιότητα του να μην έχει επαφές με αγνώστους και να μην εμπιστεύεται άτομα που δε γνωρίζει στην πραγματική ζωή και στην προστασία της διαδικτυακής του φήμης. Μια καλή εικόνα στο που πρέπει να επικεντρωθείτε και τι να προσέξετε μπορεί να σας δώσει η Παρουσίαση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για γονείς την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.
Μια από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών, ιδιαίτερα των αγοριών είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια. Κατανοήστε τι μπορούν να κάνουν οι συσκευές των παιδιών σας προκειμένου να τα προστατέψετε. Σχεδόν ο καθένας γνωρίζει τι δυνατότητες έχουν τα smartphones και τα tablets αλλά οι γονείς συχνά εκπλήσσονται από το τι μπορούν να κάνουν οι άλλες συσκευές και ειδικότερα οι κονσόλες παιχνιδιών. Σχεδόν κάθε παιχνίδι πλέον επιτρέπει την αλληλεπίδραση με άλλους και αυτό είναι κάτι που οι γονείς πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Σημαντικό επίσης είναι οι γονείς να γνωρίζουν αν το παιχνίδι που παίζει το παιδί τους είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Εδώ μπορείτε να βρείτε έναν πλήρη οδηγό για παιχνίδια και να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε.
Η αγαπημένη ασχολία των αγοριών μπορεί να είναι τα παιχνίδια, τα κορίτσια όμως σύμφωνα με έρευνες ασχολούνται περισσότερο με τα κοινωνικά δίκτυα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμων, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα δημιουργίας ατομικών προφίλ, την επικοινωνία με άλλα άτομα μέλη της υπηρεσίας, καθώς και τη διαμοίραση κάθε είδους ψηφιακών αρχείων (μουσικής, φωτογραφίας, κειμένου κ.ά.), αλλά και προσωπικών σκέψεων και συναισθημάτων. Ένα σύντομο οδηγό για τι πρέπει να προσέχει το παιδί στα κοινωνικά δίκτυα μπορείτε να τον δείτε εδώ αλλά για πιο αναλυτικές οδηγίες το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχει ειδική σελίδα την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.
Βάλτε όρια. Είναι σημαντικό να θέσετε μαζί κανόνες οι οποίοι θα εξαρτηθούν από την ηλικία του παιδιού σας και από το τι νιώθετε εσείς ότι είναι σωστό για αυτό. Οριοθετήστε μαζί: πότε μπορεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, πόσο χρόνο θα διαθέτει σε αυτή του την ασχολία, τις ιστοσελίδες που μπορεί να επισκέπτεται, το είδος της δραστηριότητας που επιτρέπεται να έχει σε αυτά, το αν μπορεί ή όχι να μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο και το πως να συμπεριφέρεται διαδικτυακά. Χρήσιμα εργαλεία σε αυτή σας την προσπάθεια μπορεί να αποδειχθούν τα φίλτρα γονικού ελέγχου που μπορείτε να εγκαταστήσετε δωρεάν και διάφορες εφαρμογές που βοηθούν στην αυτοδιαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο.
Ασχοληθείτε με το παιδί. Το κλειδί είναι η ενεργός συμμετοχή σας και οι συζητήσεις με τα παιδιά σας. Να είστε θετικοί και να αποδεχτείτε τις τεχνολογίες που απολαμβάνουν τα μικρά παιδιά. Ακόμα, αναζητήστε οικογενειακές δραστηριότητες ή παιχνίδια εκτός σπιτιού και κατ΄επέκταση εκτός διαδικτύου. Όσον αφορά στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας τα ανανεωμένα QUIZ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ή να κατεβάσετε τα εκπαιδευτικά booklets δραστηριοτήτων για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.
Αφίσα για cyberbullying
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα για ψευδείς ειδήσεις
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα για τα πνευματικά δικαιώματα
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ.
Αφίσα για αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα με safety tips
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα για τους διαδικτυακούς “φίλους”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα για location tracking
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα για τα προσωπικά δεδομενα
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα για το Sextortion ή Sexting
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Διαδικτυακός Εκφοβισμός”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Διαδικτυακή Φήμη”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Υπερβολική Χρήση Διαδικτύου”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Ασφάλεια στα κοινωνικά δίκτυα”
Μπορείτε να κατεβάσετε την εικόνα από εδώ
Αφίσα “Κακόβουλο λογισμικό”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Phishing”
Μπορείτε να κατεβάστε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Ισχυροί Κωδικοί”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Ψευδείς Ειδήσεις”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Σέβομαι τους άλλους χρήστες του διαδικτύου”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Δεν δέχομαι αιτήματα φιλίας από αγνώστους”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Συμβουλές για παιδιά Δημοτικού”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Αν μας ενοχλήσει κάτι στο διαδίκτυο …”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Βάζω όρια”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Αφίσα “Προσέχω στα κοινωνικά δίκτυα”
Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ
Fake news (EN)
Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.
fake-news-english-version
Sexting English (EN)
Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.
SEXTING-ENGLISH-2