Σχέδιο μαθήματος «Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη κάνει λάθη;»

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος από εδώ.

Έμπνευση των σχεδίων μαθημάτων αποτέλεσε το εκπαιδευτικό υλικό του Common Sense για την τεχνητή νοημοσύνη που θα βρείτε εδώ:

Σχέδιο μαθήματος «Πόσο καλά σε γνωρίζουν οι αλγόριθμοι;»

 

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος από εδώ.


 

Έμπνευση των σχεδίων μαθημάτων αποτέλεσε το εκπαιδευτικό υλικό του Common Sense για την τεχνητή νοημοσύνη που θα βρείτε εδώ:

Σχέδιο μαθήματος «Τι είναι Τεχνητή Νοημοσύνη;»

 

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος από εδώ.


 

Πόσο καλά σε “γνωρίζουν” οι αλγόριθμοι;

Μπορείτε να κατεβάστε την παρουσίαση από εδώ

Τι είναι Τεχνητή Νοημοσύνη;

Μπορείτε να κατεβάστε την παρουσίαση από εδώ

Αφίσα «Ρωτάω έναν ενήλικα που εμπιστεύομαι»

Κατεβάστε την αφίσα από εδώ.

Αφίσα “Διαδικτυακές επαφές με αγνώστους”

Κατεβάστε την αφίσα από εδώ.

Αφίσα “Προστάτεψε τα δεδομένα σου”

Κατεβάστε την αφίσα από εδώ.

Ενασχόληση με το διαδίκτυο – Kurdî

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

internet_Addiction_kur

Κοινωνικά δίκτυα – Kurdî

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

social_media_kur

Εσύ πόσο ενημερωμένος είσαι; – (Kurdî)

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

how_informed_are_you_kur

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός – (Kurdî)

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

cyberbullying_kur

Ενασχόληση με το διαδίκτυο – інтернет-залежність

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

internet_addiction_uk

Εσύ πόσο ενημερωμένος είσαι; – (Υкраїнська)

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

how_informed_are_you_uk

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός – (українська)

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

cyberbullying_uk

 

Κοινωνικά δίκτυα – соц.медіа

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

social_media_uk

Εκστρατεία AdWiseOnline – Προστατεύοντας τους νέους από πρακτικές διαδικτυακού μάρκετινγκ

Τι αφορά η καμπάνια;
Η νέα πρωτοβουλία του BIK επικεντρώνεται σε πρακτικές μάρκετινγκ που στοχεύουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, με σκοπό την ανάλυση αυτών των πρακτικών και την ανάπτυξη εκστρατειών ευαισθητοποίησης . Η συνεργασία μεταξύ των πλαισίων πολιτικής της DG CONNECT και της DG JUST της EE, καθώς και των δικτύων των Ευρωπαϊκών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου (SIC) και των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (ECC-Net), για την εκστρατεία AdWiseOnline για την προστασία των παιδιών και των νέων στο ψηφιακά περιβάλλοντα ανακοινώθηκε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη διαδικτυακή στόχευση νέων καταναλωτών και να ρίξει φως στις ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν οι εταιρείες και οι διαδικτυακές πλατφόρμες για την προστασία των νέων καταναλωτών από επιρροές στο διαδίκτυο.

Έρευνα σχετικά με την πρακτική χειραγώγησης μάρκετινγκ σε ψηφιακά περιβάλλοντα
Για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της εκστρατείας, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης διεξήγαγε ακαδημαϊκή έρευνα σχετικά με την ανάλυση των πρακτικών μάρκετινγκ. Τα ευρήματα της έρευνας συγκεντρώθηκαν σε μια ολοκληρωμένη δημόσια έκθεση η οποία μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως πολύτιμη πηγή για τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Πειστικές τακτικές και αποτελεσματικές στρατηγικές
Η έρευνα αποκαλύπτει τέσσερις κύριες τακτικές πειθούς που χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ – ενσωμάτωση, αλληλεπίδραση, εξατομίκευση και συναίσθημα – θέτοντας προκλήσεις στη διαφημιστική παιδεία των παιδιών. Το μάρκετινγκ των influencers και το μάρκετινγκ εντός των παιχνιδιών αναδεικνύονται ως αποτελεσματικές στρατηγικές, με συναισθηματικές ελκυστικές επιρροές που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) που γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη. Η έκθεση εντοπίζει επίσης κενά στις τρέχουσες υποτροφίες, όπως η περιορισμένη έρευνα σε νεότερες πλατφόρμες (όπως το Snapchat και το TikTok), συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και η έλλειψη ποικιλομορφίας στα προϊόντα που ερευνήθηκαν.

 

 

Τα δικαιώματα των παιδιών στο πλαίσιο του ψηφιακού μάρκετινγκ
Εξετάζοντας τα δικαιώματα των παιδιών στο πλαίσιο του ψηφιακού μάρκετινγκ, η έκθεση αναγνωρίζει τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτές τις πρακτικές:

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει θετικές ευκαιρίες στην ψηφιακή σφαίρα, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της βιομηχανίας μάρκετινγκ στην παροχή περιεχομένου υψηλής ποιότητας και διαδικτυακών υπηρεσιών για παιδιά.

 

Νομικά πλαίσια της ΕΕ για την προστασία των παιδιών
Η έκθεση εμβαθύνει στο ενισχυμένο νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την προστασία των παιδιών από πρακτικές ψηφιακού μάρκετινγκ, που περιλαμβάνει οδηγίες όπως η οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UCPD), η οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AVMSD), ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), η Γενική Προστασία Δεδομένων Κανονισμός (GDPR) και ο επικείμενος νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης. Υπογραμμίζει την αυτορρύθμιση στον τομέα του μάρκετινγκ και διερευνά επιβλαβείς πρακτικές, περιγράφοντας ρυθμιστικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπισή τους.

Συμπερασματικά, η μελέτη τονίζει τη διάχυτη επιρροή των πρακτικών μάρκετινγκ σε διάφορες πτυχές των διαδικτυακών εμπειριών των παιδιών. Υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση, προστατεύοντας τα παιδιά από πιθανούς κινδύνους, ενδυναμώνοντάς τα και εκπαιδεύοντάς τα να ενισχύσουν τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας και τις εμπορικές δεξιότητες λήψης αποφάσεων. Αυτή η ολοκληρωμένη στρατηγική είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης στο εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο.

 

Κοιτάζοντας μπροστά: τα επόμενα βήματα της καμπάνιας
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, θα δημοσιεύονται διάφορα εκπαιδευτικά και ευαισθητοποιητικά υλικά με στόχο την κατανόηση των τεχνικών μάρκετινγκ και τον καθορισμό πρακτικών χειραγώγησης. Ενώ ο απώτερος στόχος είναι η προσέγγιση παιδιών και νέων, το υλικό θα είναι κατάλληλο για όλα τα άτομα που επιθυμούν να κατανοήσουν το θέμα και να υποστηρίξουν τα παιδιά και τους νέους στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

 

Πηγή: https://www.betterinternetforkids.eu/adwiseonline

«Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» το κεντρικό μήνυμα εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2024»

Εκδήλωση με συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών στο Υπουργείο Παιδείας

Βραβεύτηκαν οι μαθητές των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών

Σήμερα, σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο εορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024 για 21η συνεχόμενη χρονιά! Εκατομμύρια άνθρωποι – κάτω από την ομπρέλα των οργανισμών INSAFE/INHOPE και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Στο επίκεντρο και της φετινής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου βρέθηκε η στρατηγική BIK+  και η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά προστατεύονται, γίνονται σεβαστά και ενδυναμώνονται στο διαδίκτυο.

 

Στην κεντρική εκδήλωση εορτασμού της Ημέρας, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 30 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κ. Γιάννης Κατσαρός στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο για την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων και αντιμετώπισης του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Η επικεφαλής του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Βιβή Φραγκοπούλου μίλησε στους μαθητές  για το μήνυμα της Ημέρας και τις ενέργειες που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να εξασφαλιστεί η προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

Ο υπεύθυνος της Γραμμής βοήθειας Help-line.gr κ. Γιώργος Κορμάς αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του να ζητάνε οι ανήλικοι βοήθεια αν κάτι τους συμβεί διαδικτυακά και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να στηριχθούν οι μαθητές μέσω της γραμμής βοηθείας Help-line.gr και της ανοιχτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr.

Οι παρευρισκόμενοι μαθητές μέσα από παιγνιώδεις δράσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα ασφαλούς και ποιοτικής χρήσης του διαδικτύου.

 
Την παράσταση έκλεψε ο διάλογος μαθητών με τις γνωστές ηθοποιούς Βάσω Λασκαράκη και Βάσια Γκολφινοπούλου. Η κ. Λασκαράκη και η κ. Γκολφινοπούλου συνομίλησαν με τους παρευρισκόμενους μαθητές εξηγώντας τους πως διαχειρίζονται οι ίδιες τα social media, τι προσέχουν σε σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν  και έδωσαν συμβουλές στα παιδιά ώστε να απολαμβάνουν θετικές εμπειρίες στο διαδίκτυο.

 

Οι εκπρόσωποι της Αρχής Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Άννα Ανδρεούδη, Γιώργος Δρίβας και Κων/νος Μάγκος αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του ψηφιακού εγγραμματισμού έτσι ώστε να μπορούμε να αποφεύγουμε τις παγίδες του διαδικτύου και μίλησαν στους μαθητές για τις επαγγελματικές προοπτικές στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας.

 

Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού εκατοντάδες σχολεία ανά την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και πραγματοποίησαν τη δική τους γιορτή στο σχολείο τους, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο! Τις επόμενες ημέρες το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου θα πραγματοποιήσει και διαδικτυακές εκδηλώσεις στις οποίες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 1.000 σχολεία.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2024

Kατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν και τα βραβεία των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Βραβεία διαγωνισμού «Ευγένεια στο διαδίκτυο – Δικαιώματα και υποχρεώσεις παιδιών και νέων στον ψηφιακό κόσμο» :

Στην κατηγορία νηπιαγωγείου:

Το ταξίδι της μάγισσας e-ευγενείας στο διαδίκτυο : Έργο των μαθητών του 3ου Νηπιαγωγείου Αρτέμιδος, του 4ου Νηπιαγωγείου Αρτέμιδος και του 3ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων.

Η ψηφιακή ζωή θέλει ευγένεια και αυτή όπως η αληθινή: Έργο των μαθητών του 100ου Ν/Γ Αθηνών, νηπιαγωγείου Αυλωναρίου, 1ου Ν/Γ Αιδηψού, 4ου Ν/Γ Αρτάκης, 4ου Ν/Γ Βασιλικού, Ν/Γ Μαντουδίου. Ν/Γ Πηλίου, Ν/Γ Καράβου, Ν/Γ Αγίου Κωνσταντίνου, 1ου Ν/Γ Λάριμνας, 6ου Ν/Γ Χλκίδας, 2ου Ν/Γ Ερέτριας, Α’ Δημοτικού σχολείου Παραλιμνίου Κύπρου, Δημοτικού σχολείου Ξυλοφάγου Κύπρου, Ευρωπαικού σχολείου Μονάχου.

 

Στην κατηγορία Δημοτικών σχολείων:

Ευγένεια στον ψηφιακό κόσμο – Δικαιώματα & Υποχρεώσεις: Έργο των μαθητών του 15ου και του 17ου Δημοτικού σχολείου Κατερίνης.

Videogame για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στο διαδίκτυο: Έργο των μαθητών του 4ου Δημοτικού σχολείου Νάξου.

Στην κατηγορία Γυμνασίων:

Ευγένεια στο διαδίκτυο: Έργο των μαθητών του 1ου πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας.

 

Ίδιοι κανόνες, ίδια λογική: Έργο των μαθητών του Δημοτικού σχολείου Μεγάλης Παναγίας, του Δημοτικού σχολείου Παλαιοχωρίου και του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Στην κατηγορία Λυκείων:

Νetiquette: Έργο μαθητών εκπαιδευτηρίων Δούκα

Βραβεία διαγωνισμού «Πιάσε τη σημαία»

Στο διαγωνισμό «Πιάσε τη σημαία» που υποστηρίχθηκε και από το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης με στόχο οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν να εξοικειωθούν με την επιστήμη της Κυβερνοασφάλειας, η τελική  κατάταξη έχει ως εξής:




SID2024: Το Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου υπόσχεται…

H Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έφτασε και τα μέλη του Πάνελ Νέων ένωσαν τις φωνές τους και δημιούργησαν τη δική τους καμπάνια για την Safer Internet Day 2024. 

Προκλήσεις και ευκαιρίες από τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης για παιδιά και εφήβους.

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας εφιστά την προσοχή στους κινδύνους που απορρέουν από την χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) κυρίως από ανήλικους χρήστες.  Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις όπου ανήλικοι, χρησιμοποιώντας εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, παραποίησαν φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών και άρχισαν να τις διακινούν «για πλάκα» όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν εκ των υστέρων.  Σήμερα, η πλειοψηφία του «deepfake» υλικού που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αφορά τη μη συναινετική πορνογραφία. Δηλαδή εμφανίζονται βίντεο πορνογραφικού υλικού όπου έχει αντικατασταθεί το πρόσωπο της γυναίκας ή των γυναικών που πρωταγωνιστούν με το πρόσωπο κάποιας άλλης ή άλλων. Συνήθως τα θύματα είναι διάσημα πρόσωπα όμως δεν αποκλείεται να πέσει θύμα ο οποιοσδήποτε. Το όλο ζήτημα γεννά μεγάλο προβληματισμό όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο και δυστυχώς μπορεί να καταστήσει κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτου φύλου, δυνητικό θύμα. Είναι σημαντικό να μιλήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί στα παιδιά και τους εφήβους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η πρακτική, οι οποίες είναι σοβαρές και πολυδιάστατες.

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουν που μπορούν να απευθυνθούν αν πέσουν θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για πραγματικές φωτογραφίες είτε πρόκειται για υλικό deepfake από κάποιο εργαλείο ΑΙ:

ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (ΑΙ)

Μιλήστε για τα οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης:

Πολλά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να είναι δημιουργικά και να μάθουν νέες δεξιότητες. Επίσης δημιουργούνται διαρκώς νέα προγράμματα που μπορούν να υποστηρίξουν τις ατομικές μαθησιακές ανάγκες των παιδιών. Συζητήστε με τα παιδιά σχετικά με την τεχνολογία AI. Βάλτε τους να σκεφτούν πώς τα προγράμματα θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να μάθουν και να αναπτυχθούν. Επισημάνετε στα παιδιά κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν. Για παράδειγμα, πολλά chatbots έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται σαν άνθρωποι, κάτι που μπορεί να  κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι έχουν μια κοινωνική αλληλεπίδραση. Βοηθήστε τα παιδιά να έχουν επίγνωση ότι αλληλεπιδρούν με προγράμματα, όχι με ανθρώπους με συναισθήματα και ενσυναίσθηση. Επιπλέον, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες δεδομένων, επομένως τείνουν να συλλέγουν πολλές πληροφορίες χρηστών. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το απόρρητο ενός παιδιού. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν τους κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει τη μη κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών και τη λήψη άδειας  πριν από τη δημοσίευση οτιδήποτε σχετικό με άλλους.

Δοκιμάστε μαζί εργαλεία AI

Είναι καλή ιδέα τα παιδιά να δοκιμάσουν και να χρησιμοποιήσουν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης με υποστήριξη ενηλίκων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν εργαλεία που δε θα τους εκθέσουν σε κάτι ακατάλληλο. Η δοκιμή τους μαζί, μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να σκεφτούν πως τα συγκεκριμένα εργαλεία θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ή επιβλαβή. 

Μιλήστε για παραπλανητικό ή μεροληπτικό περιεχόμενο

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σχεδιάζονται από ανθρώπους. Χρησιμοποιούν επίσης δεδομένα που δημιουργήθηκαν αρχικά από ανθρώπους και δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τις υπάρχουσες προκαταλήψεις στην κοινωνία. Πολλά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να  παρέχουν μεροληπτικές ή εσφαλμένες πληροφορίες. Η τεχνολογία δεν είναι τέλεια και μπορεί να κάνει πολλά λάθη. Εξηγήστε το αυτά στα παιδιά και βοηθήστε τα να μάθουν να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη.

Κάντε συζητήσεις για λογοκλοπή και εξαπάτηση

Οι εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να εξαπατήσουν υπάρχουν εδώ και καιρό. Πολλά δημοφιλή εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν κείμενο και εικόνες, τα οποία τα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιήσουν για σχολικές εργασίες. Αυτά τα προγράμματα δεν παρέχουν πάντα πηγές για τις πληροφορίες τους, επομένως ενδέχεται να περιέχουν ανακρίβειες και λάθη. Εξηγήστε στα παιδιά ότι η αντιγραφή ενός προϊόντος τεχνητής νοημοσύνης είναι  λογοκλοπή δηλαδή απάτη. Αντίθετα, κατευθύνετε τα προς εκπαιδευτικά εργαλεία που τους βοηθούν να χτίσουν πάνω σε αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο. Τα κατάλληλα για την ηλικία εργαλεία AI μπορούν να συμπληρώσουν τη μάθησή τους, αλλά όχι να την αντικαταστήσουν.