Νέα επιστημονική δημοσίευση για την Τεχνητή Νoημοσύνη στην εκπαίδευση (AIEd)

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ  δημοσίευσε νέα έρευνα στο παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο 23th International Conference e-Society 2025 που διενεργείται μαζί με τα συνέδρια IADIS International Conference on Information Systems και International Conference on Mobile Learning. Η κατανόηση της οπτικής των εκπαιδευτικών σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση (AI in Education – ΑΙEd) είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική ενσωμάτωσή της στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Η επιστημονική αυτή έρευνα στοχεύει να διερευνήσει πώς οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν σήμερα τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνη και πώς μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Διεξήχθη από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ  σε συνεργασία με τα Safer Internet Centers της Ουγγαρίας, Ιρλανδίας, Λετονίας και Αρμενίας, και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Safer Internet Centers,  Insafe. Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη διεθνής έρευνα που υποστηρίζεται από Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου από πέντε χώρες, για τη διερεύνηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Η διακρατική αυτή μελέτη περιλαμβάνει δείγμα από 1754 εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Ιρλανδία και την Αρμενία. 

Αυτή η έρευνα στοχεύει να καταδείξει τις διαφορετικές πτυχές με τις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Ενώ οι περισσότερες έρευνες για το AIEd έχουν επικεντρωθεί στις τεχνολογικές βελτιώσεις αυτού του τομέα, απαιτείται περισσότερη έρευνα προκειμένου να κατανοηθούν ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται, εμπιστεύονται και χρησιμοποιούν την εκπαιδευτική τεχνολογία ΑΙ στη διδασκαλία. Έτσι προκύπτει το πρώτο επιστημονικό ερωτήμα: «Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση του AIEd στις πέντε χώρες εστίασης; Πώς αντιλαμβάνονται την τεχνητή νοημοσύνη οι εκπαιδευτικοί και ποια είναι τα κύρια σημεία του σκεπτικισμού τους;». Όπως προκύπτει από την έρευνα οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κατανοούν το τρόπο που δουλεύουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους της. Επίσης οι περισσότεροι δηλώνουν ότι τα συστήματα ΑΙ στην εκπαίδευση χρησιμοποιούνται κυρίως για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών κατά την δημιουργία των μαθημάτων αλλά και για την προτροπή και ενθάρρυνση της συμμετοχής των μαθητών μέσα στην τάξη κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και στην έκθεση των μαθητών σε μεροληπτικά δεδομένα.

Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από μαθητές, εξετάζοντας πώς αλληλεπιδρούν με τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, τις προτιμήσεις, τις συμπεριφορές τους και τον αντίκτυπο αυτών των αλληλεπιδράσεων στις μαθησιακές τους εμπειρίες. Αυτό αποτελεί το δεύτερο ερευνητικό ερώτημα: «Ποια είναι τα πρότυπα, οι προτιμήσεις και οι επιπτώσεις της ενασχόλησης των μαθητών με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα από την οπτική γωνία των εκπαιδευτικών;». Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη κυρίως για τη διαχείριση του σχολικού φόρτου εργασίας τους, δηλαδή για την διευκόλυνση τους ώστε να φέρνουν εις πέρας τις ασκήσεις τους, ενώ εκτός σχολείου, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται κυρίως για ψυχαγωγία.

Τέλος, το τρίτο ερευνητικό ερώτημα αφορά τις μελλοντικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση: «Με ποιους τρόπους η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει το εκπαιδευτικό τοπίο στο μέλλον;». Οι εκπαιδευτικοί είναι αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, ιδιαίτερα μέσω εξατομικευμένων μαθησιακών εμπειριών. Ωστόσο, εκφράζουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης και ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με πιθανή κακή χρήση. Επίσης οι εκπαιδευτικοί τονίζουν την ανάγκη για επαγγελματική εξέλιξη μέσω σεμιναρίων κατάρτισης, εργαστηρίων και διαδικτυακών μαθημάτων για την αποτελεσματική ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις διδακτικές πρακτικές. Συνολικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν μια επιφυλακτική αισιοδοξία μεταξύ των εκπαιδευτικών σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση, παράλληλα με μια σαφή απαίτηση για επαγγελματική ανάπτυξη  και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών στη χρήση εργαλείων AI.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την επιστημονική δημοσίευση και αναλυτικά τα αποτελέσματα από εδώ:

ES2025

Protected: Υλικό SID 2025 – ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Protected: Υλικό SID 2025 – ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Protected: Υλικό SID 2025 – ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ STAKEHOLDERS

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Protected: Υλικό SID 2025 – ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Protected: Υλικό SID 2025 – ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Protected: Εκπαιδευτικό Υλικό για SID 2025

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Συμβουλές για γονείς

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

Infographic-2

Μιλάμε ακούμε μαθαίνουμε

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

Infographic-1

Φυλλάδιο: Οδηγός για γονείς Για ένα πιο ασφαλές διαδίκτυο

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

Χρόνος στο διαδίκτυο. Που βρίσκονται τα όρια;

Φυλλάδιο: Οδηγός προστασίας των νέων από το διαδικτυακό μάρκετινγκ

Μπορείτε να κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

Σχέδιο μαθήματος – Χρόνος στο διαδίκτυο. Που βρίσκονται τα όρια;

Κατεβάστε το σχέδιο μαθήματος από εδώ.

Οι λέξεις έχουν δύναμη

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

Poster_3

Δημιουργικός χρόνος

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

Poster_2

Over 13

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

Poster_1

Be kind

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

Poster_3_small-children

Μη μιλάτε σε αγνώστους

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

Poster_2_small-children

Μιλήστε

Μπορείτε να κατεβάσετε την αφίσα από εδώ

Poster_1_small-children

 

«Digital Services Act: Προστασία Παιδιών και Νέων – Η Ελλάδα στην Πρώτη Γραμμή»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024, η ετήσια συνάντηση του Συμβουλευτικού Οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που λειτουργεί υπό το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Το κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης, «Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες – Digital Services Act (DSA) και οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου και δικαιότερου διαδικτυακού κόσμου», ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη για συντονισμένη δράση ενόψει της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Στιγμιότυπο από τη διαδικτυακή συνεδρίαση του συμβουλευτικού οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ (11/12/2024)

 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι σημαντικότεροι εμπλεκόμενοι φορείς της χώρας που ανέλυσαν τις κύριες ρυθμίσεις του DSA. Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός εισάγει σημαντικές υποχρεώσεις για τις μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης, θέτοντας νέα πρότυπα ασφάλειας και λογοδοσίας. Το βασικό μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Η προστασία των χρηστών, και κυρίως των ανηλίκων, αποτελεί προτεραιότητα. Το Digital Services Act προσφέρει ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, ωστόσο η επιτυχία του βασίζεται στη συνεργασία όλων.

Η συνεδρίαση κατέληξε σε μια ισχυρή δέσμευση συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας ότι η προστασία των χρηστών του διαδικτύου απαιτεί τη συλλογική προσπάθεια θεσμών, οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών. Η SafeLine, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση καταγγελιών παράνομου περιεχομένου και την αναγνώρισή της ως αξιόπιστη πηγή επισήμανσης τέτοιου υλικού, δήλωσε έτοιμη να συνεισφέρει αλλά και να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν ο Καθ. Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο  Καθ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η κα Annika Ostergren, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κα Σοφία Παπαθανασοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρυζωνικότητας  του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κα Πέρσα Λαμπροπούλου, Ειδική Επιστήμονας-Νομικός από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και ο Δρ. Κωνσταντίνος Λιμνιώτης, Ειδικός Επιστήμονας Πληροφορικής, Προϊστάμενος Τμήματος Μελετών και Έρευνας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Από τη συζήτηση ωστόσο δεν έλειψε και η φωνή των νέων, όπου εκπρόσωποι του πάνελ νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου πήραν το λόγο και εξέθεσαν τη δική τους οπτική καθώς και τις προσδοκίες τους από την εφαρμογή της DSA.

Όπως τονίστηκε από τον Καθ. Κωνσταντίνο Μασσέλο, η DSA αποσκοπεί στο να διασφαλίσει και να προστατεύσει τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου δίνοντας έμφαση τα παιδιά και τους νέους, ιδίως κατά της σεξουαλικής κακοποίησης καθώς αυξάνονται εκθετικά τα περιστατικά αυτά. Στόχος είναι η έγκαιρη ειδοποίηση των πλατφορμών προκειμένου να σταματήσει να διαδίδεται το παράνομο περιεχόμενο. Η κα Annika Ostergren τόνισε τη σημασία της DSA στην προστασία των ανηλίκων χρηστών του διαδικτύου σε επίπεδο Ευρώπης ενώ επεσήμανε ότι ήδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται οι πρώτοι έλεγχοι (audits) στις πιο δημοφιλείς επιγραμμικές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης. Η κα Παπαθανασοπούλου έδωσε μεγάλη έμφαση στο σχεδιασμό των διαφόρων επιγραμμικών πλατφορών που είναι τέτοιος ώστε να αποσκοπεί στην κατάχρηση του διαδικτύου από τους ανηλίκους χρήστες και επεσήμανε ότι πρόκειται να συσταθεί μια ομάδα εργασίας ειδικά για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού.  Στη συνέχεια, η κα Πέρσα Λαμπροπούλου κατέδειξε το ρόλο του ΕΣΡ ως συντονιστή για την υλοποίηση της DSA στην Ελλάδα.  Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Λιμνιώτη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, που εξήρε το ενδιαφέρον γύρω από τους τρόπους που υπάρχουν στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες για την επαλήθευση ηλικίας (age verification systems). Είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα για το οποίο όμως γίνονται προσπάθειες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ενδιαφέρον κέντρισε και η άποψη της εκπροσώπου του πάνελ νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου η οποία τόνισε ότι, ως νέα, επιθυμεί μεγαλύτερη προστασία από τις επιγραμμικές πλατφόρμες όταν πλοηγείται σε αυτές καθώς επίσης ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχει απλός και κατανοητός τρόπος για τους νέους για οτιδήποτε συμβαίνει με τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο. Είπε χαρακτηριστικά: «Πολλές φορές είναι δύσκολο να μπούμε στη διαδικασία να καταγγείλουμε κάτι άσχημο που συναντήσαμε στο διαδίκτυο και τότε σταματάμε την προσπάθεια. Όταν πρέπει να διαβάσεις μεγάλα κείμενα για να προχωρήσεις τη διαδικασία, τότε τα παρατάς».

Ως επίλογος της συνεδρίασης του συμβουλευτικού οργάνου ειπώθηκε και υποστηρίχθηκε από όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, ότι για την επιτυχή εφαρμογή του DSA στην Ελλάδα, απαραίτητη είναι στενή συνεργασία. Ο ένας φορέας αρωγός του άλλου μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλά αποτελέσματα για την προστασία των ανηλίκων χρηστών του διαδικτύου. 

Digizens: Τεύχος 5

Ένα περιοδικό από το Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Το Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ITE δημοσιεύει το πέμπτο τεύχος του περιοδικού Digizens! Ένα περιοδικό από νέους για νέους! Διαβάστε  πως αντιλαμβάνονται οι νέοι τους κινδύνους του διαδικτύου και τις δικές τους συμβουλές για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο. 

Μέσα από το μενού του ηλεκτρονικού βιβλίου μπορείτε να κοινοποιήσετε το περιοδικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το τριγωνικό κουμπάκι και επίσης μπορείτε να δείτε το βιβλίο fullscreen (σε ολόκληρη την οθόνη) πατώντας το τετράγωνο κουμπάκι στο μενού.

Κατεβάστε το από εδώ.

DIGIZENS%20TEYXOS5

 

 

Καμπάνια #SeizeTheControls – Για υπεύθυνο διαδικτυακό παιχνίδι

Η Video Games Europe εγκαινίασε την καμπάνια “Seize the Controls 2024” ενόψει των Χριστουγέννων. Η καμπάνια, που προωθείται σε όλη την Ευρώπη από εμπορικούς συλλόγους-μέλη και εταιρείες, διανύει τον τέταρτο χρόνο της και στοχεύει να υπενθυμίσει στους γονείς τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διαμορφώσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία παιχνιδιού για την οικογένειά τους.

Ο Simon Little, CEO της Video Games Europe, δήλωσε:
«Πιστεύουμε ότι αυτά τα εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να θέσουν βασικούς κανόνες που ενθαρρύνουν υπεύθυνο gameplay και να επιτρέψουν στους γονείς και τα παιδιά να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τα πολλά οφέλη και τη χαρά που προσφέρουν τα βιντεοπαιχνίδια τα Χριστούγεννα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Η καμπάνια παρέχει πέντε χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του gameplay, όπως:

Ο Simon Little ανέφερε:
«Η δέσμευσή μας να παρέχουμε πληροφορίες στις οικογένειες αποδίδει καρπούς. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι η έρευνα δείχνει πως το 95% των γονέων και των οικογενειών έχουν συμφωνίες και επιβλέπουν πότε τα παιδιά τους επιτρέπεται να αγοράζουν περιεχόμενο εντός παιχνιδιού».

Τα εύχρηστα εργαλεία γονικής καθοδήγησης, που διατίθενται στα παιχνίδια και τις συσκευές των μελών, περιλαμβάνουν τη διαχείριση του χρόνου παιχνιδιού, την πρόσβαση σε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία, καθώς και τη διαχείριση της ιδιωτικότητας και των αγορών.

Ο Simon Little κατέληξε:
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε γονέας έχει στα χέρια του εργαλεία που εξασφαλίζουν ότι το παιχνίδι βιντεοπαιχνιδιών είναι μια θετική και ευχάριστη εμπειρία για όλη την οικογένεια».

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.seizethecontrols.eu/ και εδώ: https://www.seizethecontrols.eu/local/